En hemlig amerikansk armé – tio gånger större än CIA

1
3067
Pentagon. Wikipedia.

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är aktuell idag. Vem tror att den hemliga armén har minskat?

En hemlig amerikansk armé – tio gånger större än CIA heter en artikel som publicerats på Pål Steigans hemsida 23 maj. Och som översatts av Rolf Nilsson. Den kommer med ny information, åtminstone för mig. Artikeln har ursprungligen skrivits av journalisten William Arkin och publicerats här.
Nyligen publicerade jag en annan artikel om ”specialstyrkor”, nämligen Brottslingar är välkomna till amerikanska ”specialstyrkor” utomlands.
Läs gärna också: Vi har tidigare givit en mer ingående beskrivning av detta specialkommando
Hur Pentagon använder ett hemligt program för att skapa proxy-krig och Pentagon utnyttjar lagar efter 11 september för att föra ”hemliga krig” över hela världen.

_________________________

Den största hemliga styrkan som världen någonsin har upplevt är den som under det senaste decenniet upprättats av Pentagon. Cirka 60 000 personer tillhör nu denna hemliga armé, många arbetar under maskerade identiteter och har låg profil, alla utgör en del av ett brett program, som kallas ”signaturreduktion.” (en signatur är ett spår, t.ex. på nätet, som lämnas av en människa eller av ett föremål som flyg eller fordon, t.ex. u-båtsljud som gör identifiering möjlig, ö.a.) Detta skriver journalisten Willian Arkin, en expert på underrättelsetjänst och särskilt om försvar och inrikes säkerhet, och som har publicerat resultaten av sin undersökning i Newsweek (bakom betalningsmuren). Artikeln finns också här.

Styrkan, mer än tio gånger så stor som CIA:s hemliga personal, utför inhemska och utländska uppdrag, både i militär uniform och under civila förklädnader, i verkliga livet och online, ibland gömmer de sig i privata företag och konsultföretag, några av dem välkända varumärken.

Detta har placerat ett ökande antal soldater, civila och entreprenörer som arbetar under falska identiteter, delvis som ett naturligt resultat av tillväxten av hemliga specialstyrkor, men också som ett medvetet svar på utmaningarna med att resa och arbeta i en allt mer transparent värld …

Explosionen av Pentagons cyberkrigföring har också lett till att tusentals spioner utför sitt dagliga arbete under olika falska identiteter, samma typ av hemliga operationer som USA attackerar, när ryska och kinesiska spioner gör detsamma.

Ingen vet hur omfattande det är

Newsweeks exklusiva rapport om denna hemliga värld är resultatet av en tvåårig utredning, som omfattar granskning av över 600 CV och 1000 jobbannonser, dussintals förfrågningar enligt Freedom of Information Act och många intervjuer med deltagare och beslutsfattare från försvaret. Det som framträder är ett fönster, inte bara till en föga känd sektor inom den amerikanska militären, utan också en helt oreglerad praxis. Ingen känner till programmets totala storlek och explosionen i minskningen av signaturer har aldrig undersökts för dess inverkan på militärpolitik och kultur. Kongressen har aldrig haft en utfrågning om ämnet.

Och ändå utmanar militären som utvecklar denna gigantiska hemliga styrka amerikansk lag, Genèvekonventionerna, Code of Military Conduct och Basic Accountability.

Cyberarmén

Den nyaste och snabbast växande gruppen är den hemliga armé, som aldrig lämnar tangentborden. Det här är de banbrytande cyberbrottslingarna och underrättelse-insamlarna som adopterar falska identiteter på nätet, använder ”icke-tilldelning” och ”felattribution” -tekniker för att dölja vem och var deras online-närvaro är, när de söker efter högvärdiga mål och samlar in vad som kallas tillgänglig information ”- eller till och med deltar i kampanjer för att påverka och manipulera sociala medier. Hundratals arbetar inom och för NSA, men under de senaste fem åren har alla militära underrättelsetjänster och specialoperations-enheter utvecklat en slags ”webb” -operationscell som både samlar in underrättelser och säkerställer den operativa säkerheten för själva verksamheten.

Falska identiteter, falska fingeravtryck, falska ansiktsmasker

Under den elektroniska tidsåldern är det en omfattande uppgift att genomföra signaturreducering för att hålla alla organisationer och människor, även de bilar och flygplan som är involverade i den dolda operationen, maskerade. Denna beskyddande insats innebär allt från att på internet tvättar bort tydliga tecken på verklig identitet, till att plantera falsk information för att skydda uppdrag och människor. Eftersom identifiering som inte ’glöms’ och biometri har blivit standard och världsomspännande normer, arbetar signaturminsknings-industrin också för att hitta sätt att lura och uppfinna allt från fingeravtryck och ansiktsigenkänning vid gränsövergångar, för att säkerställa att hemliga operatörer kan komma in och verka i USA, manipulera officiella register för att säkerställa att falska identiteter matchar.

Detta är bara början

Willian Arkin öppnar ett helt nytt fält för undersökning och granskning. Artikeln är omfattande och kan läsas i sin helhet här. Utifrån det som kommer fram av hans undersökning, är det tydligt att vi bara är i början av en helt ny och dramatisk utveckling inom det hemliga kriget. Och vad en stormakt kan göra, kan andra stormakter också göra. Därför finns det anledning att anta att inte bara länder som Storbritannien, Tyskland och Israel utan också Kina och Ryssland har liknande program.

Föregående artikelXi Jinping visar uppskattning av Mao Zedong
Nästa artikelRättvisa för Víctor Jara! Skriv under!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Kina har program, men deras syfte är att stänga ner dessa amerikanska övervaknings och spion program. Alltså i försvarssyfte. Kina har inga ambitioner att som USA expandera till en global militärmakt. Att använda alias på webben i Kina är det normala, jag känner ingen, nära nog, som använder sitt eget registrerade namn. Att ha ett eget alias är även normalt utanför webben i Kina, alla har ett namn som är registrerat i folkbokföringen men använder ett annat till vardags. En orsak är Kinas många olika språk, och detta är inte konstigare än att man kalla William för Bill. Kongolesen och artisten Tousin Chiza, är ju känd som Tusse i Sverige.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here