Zelensky: om vi förlorar Bakhmut måste vi ”kompromissa” med Ryssland

9
1549

 

Situationen i Bakhmut den 18 mars 2023 enligt pro-ukrainska källor. Bild på bl.a. Steigan.no

Denna artikel av Dave DeCamp 

har publicerats på https://news.antiwar.com/2023/03/29/zelensky-says-if-he-loses-bakhmut-he-will-be-pushed-to-compromise-with-russia/

”Den ukrainske ledaren säger till  AP  att hans land kommer att förlora utan amerikanskt stöd.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky  sa till  Associated Press på onsdagen att om Donbas-staden Bakhmut faller till Ryssland kommer han att bli pressad att ”kompromissa” med Moskva.

”Vårt samhälle kommer att känna sig trött” om ryssarna vinner i Bakhmut, sa Zelensky. ”Vårt samhälle kommer att pressa mig att kompromissa med dem.”

Han sa att om Bakhmut faller kan den ryske presidenten Vladimir Putin ”sälja denna seger till väst, till sitt samhälle, till Kina, till Iran” som en hävstång för att söka ett avtal om vapenvila som skulle få Kiev att avstå territorium till Moskva. ”Om han vill känna lite blod, lukta på att vi är svaga, kommer han att trycka på, trycka på, trycka på,” sa Zelensky.

Ryska styrkor är nära att omringa staden Bakhmut, men striderna fortsätter när Ukraina fortsätter att skicka in trupper till vad som har blivit känt som ” köttkvarnen” . Ukrainare som kämpar vid frontlinjen har  berättat för media  att soldater skickas i strid med  mycket lite träning, stöd och ammunition.

Militär situation i Bakhmut den 28 mars 2023

Tidigare denna månad sa chefen för den ryska legosoldatgruppen Wagner Group, Yevgeny Prigozhin, att  striderna i Bakhmut blev ”hårdare” och sa att  Ukraina ”tillför oändliga reserver” till kampen.

Zelenskys kommentarer om Bakhmut kommer efter att han sa att Kiev inte kunde inleda en motoffensiv om inte dess västerländska supportrar levererar ännu fler vapen. Han sa till  AP  på onsdagen att ”USA verkligen förstår att om de slutar hjälpa oss kommer vi inte att vinna. ”

USA och dess allierade vill att Ukraina ska ge upp Bakhmut och inleda en motoffensiv mot Ryssland i vår, men utsikten verkar alltmer osannolik. En hög ukrainsk regeringstjänsteman sa till  The Washington Post  tidigare denna månad att Ukraina inte har tillräckligt med människor eller vapen för att inleda en offensiv.

Dave DeCamp är nyhetsredaktör för Antiwar.com, följ honom på Twitter @decampdave. Alla inlägg av Dave DeCamp

Föregående artikelUkraina måste till varje pris försvaras: Hungern kommer med full kraft till USA
Nästa artikelInternationella sanktioner – ett medel för EUs utrikes- och säkerhetspolitik
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Vadå om vi förlorar. Bakmut är redan förlorad. Ryssland har inget intresse alls av att sitta och diskutera med Voldemort.

  OPERATION Z fortsätter tills demilitariseringen och avnazifieringen av ukrozionazi enheten är fullbordad.

  Frågan som många ställer nu är när och vart ska Voldemort fly. Blir det apartheid israel? Schweiz? Gulla med Biden i Delaware?

  • Det är nog många som borde göra en ”reality check” och inse att Ukraina är kört och att deras kampanj bara är ett bländverk av MSM och västpolitiker för att hålla igång stödet för Ukraina. Ett stort problem efter kriget kommer att vara dessa fanatiska nazister från Ukraina som inte kommer att acceptera att någon skriver på ett fredsavtal oavsett om det är Zelensky, Biden eller någon pajas från EU som skriver på. Likheterna mellan islamsk terror och banderist-terror är slående då det är frågan om vilseledda fanatiker i båda fallen.

 2. Bakhmut är redan befriad. Tiggaren Z har hela månaden skickat soldater till ett köttkvarn. Ryssland är närmare sina mål nu. Jag ser framför mej att allt detta kommer att knytas ihop till sommaren. Sedan får västliga lögn-medierna förklara varför det finns renodlade nynazister och andra kriminella grupper FULLT beväpnade till tänderna kvar, utan att man MINSTA lilla kommer kompromissa med sina beskyddare Usa Nato EU som matat dessa. Ryssarna har genomfört flertalet militära operationer sedan vintern nu utan att dessa fått komma ut till allmänheten. Man är närmare sina mål nu. Usa Nato EU och deras vidriga medierna har MYCKET att förklara framöver sedan. Ukraina lider av manskap nu. Dom 10tusentals utlänningar man hyrde in i vintras med våra europeiska pengar har också minskat nu. Denna vidriga proxy kriget håller EJ hur länge som helst. Gått redan över 1år nu. Den rysktalande delen av landet kommer gå till Ryssland med rätta. Ukraina har sej själva att skylla som slaktade dessa i tusentals, utan MINSTA skydd under 8år. Minsk avtalet som fanns dessa alla åren visade sej vara rena lögner av Ukraina och deras Nato beskyddare. Va fan tror man? Ser framför mej hur västliga propaganda medierna ska förklara allt. Och att man förvandlat övriga Ukraina till ett rent vapenfabrik utan kontroll. Olika kriminella grupperingarna från nynazisterna till övriga clownerna kommer EJ kompromissa med sina beskyddare som matat dessa utan motstycke, och tvättat rent deras namn också. Blir EJ förvånad om dessa begår terrorattacker mot sina beskyddare också i framtiden. Somsagt målen som helt är koncentrerade till östra Ukraina är närmare att få ett slut till sommaren. Övriga delar av Ukraina kan Nato göra vad man vill med. Gissar helt klart att Europas största hyena Polen, kommer stjäla några orter och mindre städer över gränsen i västra delen. Detta har egentligen redan påbörjats även om det sker på ”diplomatiska vägar” Dom orterna kan Ukraina glömma, då hyenan redan börjat integrerat dessa på smart sätt,sen återstår hur långt man kommer gå. Tiggaren Z har ihop med sin fru många miljoner dollar på banken, och kommer säkerligen lämna landet och leva loppan med sin familj såsmåningom, när ryssarna knyter ihop säcken

 3. Tydligen är regionerna i Ukraina med det högsta antalet smitare från kriget, de som gömmer sig i bergen och håller sig undan på andra sätt faktiskt Lviv, Ternopil och Ivano-Frankivsk, de västligaste, mest ultranationalistiska och mest banderitiska regionerna. De som mest ropar Leve Ukraina och min fader är Bandera. Samtidigt skickas de rysktalande ukrainarna från resten av landet till köttkvarnarna.

  https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/22711

 4. Nato till Ukraina: Ta dubbelt så mycket pengar, håll käften om medlemskap i alliansen

  Cheferna för Nato-ländernas utrikesmyndigheter kommer att överväga att fördubbla finansieringen av det omfattande biståndspaket till Ukraina som skapades 2016, vilket uppgår till cirka 250 miljoner euro per år, i utbyte mot att det saknas ett beslut om Kievs inträde i alliansen. . Detta rapporterade Financial Times på tisdagen, med hänvisning till källor, rapporterar TASS.

  Tyskland tillhandahöll tidigare ytterligare 40 miljoner euro under detta omfattande paket, Nederländerna ökade sitt bidrag med 75 miljoner euro till 100 miljoner euro den 3 april. Andra deltagande länder, inklusive Storbritannien, förväntas Bryssel har också åtagit sig att öka finansieringen för förpackningen.
  Enligt publikationens källor kommer ökningen av de finansiella åtagandena till 500 miljoner euro att ske i utbyte mot att det saknas ett beslut om Ukrainas inträde i alliansen.

  Det noteras att cheferna för utrikespolitiska organ vid mötet kommer att diskutera möjliga sätt för Ukraina att gå med i alliansen eller alternativa medlemskap utöver det ekonomiska stödpaketet för Ukraina.
  https://eadaily.com/ru/news/2023/04/04/nato-ukraine-berite-v-dva-raza-bolshe-deneg-tolko-zamolchite-o-chlenstve-v-alyanse

 5. Nato medger att de ignorerar Zelenskys drömmar om en allians

  Nato kommer inte att kunna erbjuda medlemskap till Ukraina inom en snar framtid, rapporterar Financial Times idag, den 4 april, med hänvisning till en icke namngiven diplomat från ett av länderna i den nordatlantiska alliansen.

  ”Ansökningsbrevet ligger på bordet, men vi ignorerar det bara,” sa han.
  Enligt publikationens källor kommer ökningen av de finansiella åtagandena till 500 miljoner euro att ske i utbyte mot att det saknas ett beslut om Ukrainas inträde i alliansen.

  Kiev ansökte om medlemskap i september 2022, men Nato har inte vidtagit några officiella åtgärder som svar. I utbyte mot att lösa denna fråga planerar militärblocket att öka sina finansiella åtaganden från 250 miljoner euro per år till 500 miljoner euro, skriver tidningen.

  ”Vi kommer inte att kunna erbjuda dem medlemskap när som helst snart. Men vi kan prata om närmare relationer mellan Nato och Ukraina, säger den diplomatiska källan.

  En annan diplomat lovade att alliansen skulle ägna alla sina ansträngningar åt att bevisa sina avsikter att godkänna Kievs ansökan i framtiden.

  Financial Times betonar att utrikesministrarna i Natos medlemsländer vid mötet kommer att diskutera möjliga sätt för Ukraina att gå med i alliansen eller medlemskapsalternativ utöver det ekonomiska stödpaketet för Ukraina, citerar TASS.

  Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg svarade på en fråga om en eventuell anslutning av Ukraina dagen innan, den 3 april, att han inte kunde ge ett exakt datum och tillade att alliansen gav ”en oöverträffad nivå av stöd”.
  https://eadaily.com/ru/news/2023/04/04/v-nato-priznali-chto-ignoriruyut-mechty-zelenskogo-ob-alyanse

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here