Alltmer av Ukrainas jordbruksmark övertas av oligarker och stora företag under kriget.

7
804
Svart jord. Bild i Wikipedia.

En ny rapport avslöjar det smygande övertagandet av ukrainsk jordbruksmark mitt i krigets kaos.
https://www.oaklandinstitute.org/new-report-take-over-ukrainian-agricultural-land
Land som kontrolleras av oligarker, korrupta personer och stora jordbruksföretag utgör nu 28 procent av Ukrainas odlingsbara mark.

• Ett år efter kriget avslöjar en ny rapport hur oligarker och finansiella intressen utökar kontrollen över Ukrainas jordbruksmark med hjälp och finansiering från västerländska finansinstitut.

• Det bistånd som Ukraina har fått under de senaste åren har varit knutet till ett drastiskt strukturanpassningsprogram, som kräver att en marknad för jordbruksmark skapas genom en lag som leder till ökad koncentration av mark i händerna på mäktiga intressen.

• Ukrainas förödande skuldsättning utnyttjas av finansiella institutioner för att driva återuppbyggnaden efter kriget mot ytterligare privatisering och liberalisering inom flera sektorer, däribland jordbruket.

• Det ukrainska civilsamhället, akademiker och jordbrukare kräver att jordlagen och alla marktransaktioner upphävs, och efterlyser en jordbruksmodell som inte längre domineras av oligarki och korruption.

Ett år efter den ryska invasionen av Ukraina kommer en ny rapport från Oakland Institute, War and Theft: The Takeover of Ukraine’s Agricultural Land, som avslöjar de ekonomiska intressena och den dynamik som är på gång och som leder till ytterligare koncentration av jordbruksmark och ekonomi.

”Trots att det står i centrum för nyhetscykeln och den internationella politiken har liten uppmärksamhet ägnats åt konfliktens kärna – vem som kontrollerar jordbruksmarken i det land som är känt som Europas kornbod. Svaret på denna fråga är av största vikt för att förstå de stora insatserna i kriget”, säger Frédéric Mousseau, Oakland Institute’s Policy Director och medförfattare till rapporten.

Den totala mängden jordbruksmark, som kontrolleras av oligarker, korrupta personer och stora jordbruksföretag, är över nio miljoner hektar – mer än 28 procent av Ukrainas odlingsbara mark. De största markägarna är en blandning av ukrainska oligarker och utländska intressen – mestadels europeiska och nordamerikanska samt Saudiarabiens statliga fond. Framstående amerikanska pensionsfonder, stiftelser och universitetsstiftelser investerar genom NCH Capital, en amerikansk riskkapitalfond.

Flera jordbruksföretag, som fortfarande till stor del kontrolleras av oligarker, har öppnat sig för västerländska banker och investeringsfonder – inklusive framstående sådana som Kopernik, BNP eller Vanguard – som nu kontrollerar en del av deras aktier. De flesta av de stora markägarna har stora skulder till västerländska fonder och institutioner, särskilt Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) och Världsbanken.

Västvärldens finansiering till Ukraina under de senaste åren har varit knuten till ett drastiskt strukturanpassningsprogram som har krävt åtstramningar och privatiseringsåtgärder, inklusive skapandet av en marknad för mark, för försäljning av jordbruksmark.

President Zelenskyy införde jordreformen i lag 2020, mot den stora majoritetens vilja, som fruktade att den skulle förvärra korruptionen och förstärka kontrollen av mäktiga intressen inom jordbrukssektorn.

Resultaten i rapporten bekräftar dessa farhågor. Medan stora markägare får massiv finansiering från västerländska finansinstitut får ukrainska jordbrukare – som är viktiga för att säkra den inhemska livsmedelsförsörjningen – praktiskt taget inget stöd alls. När marknaden för jordbruksmark är på plats, mitt i hög ekonomisk stress och krig, kommer denna särbehandling att leda till att stora agrobusiness-sällskap kan överta ännu mer av Ukrainas jordbruksmark.

Rapporten slår också larm om att Ukrainas förödande skuld används som ett påtryckningsmedel av finansinstituten för att driva återuppbyggnaden efter kriget mot ytterligare privatisering och liberaliseringsreformer inom flera sektorer, däribland jordbruket.

”Detta är en situation där ukrainarna bara förlorar. Medan de dör för att försvara sin mark stöder finansinstitutionerna på ett smygande sätt oligarkers och västerländska finansintressens konsolidering av jordbruksmark. Vid en tidpunkt då landet står inför krigets fasor måste regeringen och västliga institutioner lyssna på det ukrainska civilsamhällets, akademikernas och jordbrukarnas uppmaningar att upphäva jordlagen och alla marktransaktioner. Behovet av att prioritera en jordbruksmodell som inte längre domineras av oligarki och korruption, där mark och resurser kontrolleras av och gynnar alla ukrainare, är vägen framåt för återuppbyggnaden efter kriget”, avslutade Moussea

Föregående artikelBiden begär en militärbudget på enorma 886 miljarder dollar för 2024 – tio gånger större än Rysslands?
Nästa artikelKina hjälper Iran och Saudiarabien att återuppta diplomatiska förbindelser!
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Inte bara i Ukraina dessa ”landgrabs” pågår! I Sverige så lägger vindkraft och gruvbolag som oftast ägs av stora utländska konglomerat ägda av oligarker enorma landområden i anspråk! I Holland så drivs bönder bort från sin mark med nya lagar mot CO2 som gör att jordbruken inte bär sig och marken tas över av globala företag. Även i Sverige läggs jordbruk ner på löpande band! (Eller som miljöpartisten sa när reportern frågade var vi ska få mat ifrån om alla jordbruk läggs ner? Svaret blev att mat kan vi köpa på ICA)…Och visst har MP:s lantbruksfientliga politik fått konsekvenser då Sverige importerar nästan hälften av maten vi äter och när den svenska kronan tappar i värde ökar priserna kolossalt. Så visst kan man säga att globalisterna flyttar fram sina positioner på de ställen i världen där korrupta politiker låter dem hållas. Kriget i Ukraina är egentligen den globala liberalfascismens krig mot nationalstater som Michael Hudson så elegant förklarar!

 2. P.Putin drog upp ryssarna ur fattigdom genom att stoppa mängder av oligarker.
  Därför är Ryssland i dag ett väl fungerande land

  • Tyvärr är det alltför många som inte förstår hur Putin har räddat Ryssland, och de förstår inte heller att Putin var den som kämpat längst för att de inte skulle gå in och deltaga i kriget i Ukraina. Vilket varken Tyskland eller Frankrike gjorde som har en stor skuld i att kriget mot Donbass istället blev brutalare, så Ryssland inte längre kunde stå och titta på, när massor med människor i Donbass blev slaktade.

   Pino Arlacchi professor i sociologi, skriver att det är tack vare Putin som inte Ryssland kollapsade, vilket även Scott Ritter säger att Ryssland existerar enbart tack vare Putin.

   En av oligarkerna Khodorkovsky, har EU tagit i sin famn, och använder i sin propaganda mot Ryssland. Denna oligark, var en av de mest fruktade ryska oligarkerna på 1990-talet vars offer inte kan kallas att vittna eftersom de försvunnit eller tystnat, skriver Arlacchi och fortsätter att han tror att han vet hur man känner igen en mafioso, och kan bekräfta att Khodorkovsky var en av de farligaste mafia medlemmarna.

   Faktum är säger han att det var de europeiska och amerikanska bankerna som stal pengarna från den ryska maffian och hjälpte till att föra ett stort land till randen av kollaps. Detta slutade med Putins ankomst, vilket orsakade hans impopularitet bland angloamerikanska storföretag och deras tidningar, som plötsligt blev förtjusta i Khodorkovsky.

   Khodorkovsky är en mycket rik man, med pengar gömda i skatteparadis. Han kan betala framstående lobbyister och kända PR-företag.

   Han behövde nog inte betala något för att uppträda i EU-parlamentet, där de tog emot
   honom med öppna armar, som alla andra som kan tala illa om den nuvarande ryska regeringen.

   Nedan ifrågasätter Clare Daly varför Khodorkovsky får framträda i EU-parlamentet och tala strunt

   https://twitter.com/ClareDalyMEP/status/1392491286037471234

 3. Inga andra än nazister och deras sympatisörer har jag sett som frivilligt vill slåss på Natos sida i Ukraina. De som Ursula von Ljugen talar om som vill dö för att bli en del av EU, de ser jag inte.
  De som springer, skriker och försöker fly från inkallelse myndigheterna, dem ser jag dagligen i olika situationer, för de vill inte delta i detta krig.
  En man hade spelat in sig själv, och frågade vem slåss jag för, allt har blivit privatiserat och jag har inget hem, så för vem slåss jag för??

  Skillnad för de i Ryssland, fler och fler anmäler sig frivilligt för att gå till fronten och slåss.
  De slåss för Ryssland, de slåss mot nationalisterna i Ukraina.
  Hundratals nya volontärer anmäler sig varje dag.

  På Telegramkanalen:
  Ryska ”män-på-gatan” går med i kampen mot ukrainska nationalister. Dessa ryska män kunde inte bara stå och titta på när deras land behövde dem. Varje dag anmäler sig hundratals vanliga män frivilligt till den särskilda militära operationen i Ukraina. Från Sibirien till Krasnodar-regionen kliver volontärer från alla samhällsskikt upp. Varför är de villiga att slåss? Kan en 60-årig man eller någon utan militär erfarenhet ställa upp som frivillig?

  Se hur frivilliga bataljoner bildas, hur stridsträning är och hur män som programmerare, affärsmän och arbetare fattar beslutet. Vissa säger att de hade tidigare stridserfarenhet och inte kunde förbli sysslolösa. Andra förväntade sig att bli draftade men blev det aldrig, så de anmälde sig frivilligt. ”Volunteers for Victory” avslöjar också Salavat Yulayev-bataljonen, ”BARS-16”, en Kuban-kosackenhet och ”Tiger”-bataljonen.

  Videon är på 14 minuter, så bara de som har Telegram kan se den.

  https://t.me/UkraineHumanRightsAbuses/22124

 4. Man blir häpnad av europeiska hyckleri : ”ukrainska spannmål till svältande Afrika”!
  Vaknar man någonsin?
  All spannmål som exporteras genom Odessa tillhör transnationella företag som Cargill och Louis Dreyfus! De levererar inte spannmål till Afrikas hungriga barnen!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here