Andra världskrigets ursprung

2
1573

Denna bok är en klassiker. Jag fick boken för recension för ett par veckor sedan. Skummande snabbt det långa mycket intressanta förordet av den framstående historikern A.J.P. Taylor. Samt den likaledes mycket intressanta efterskriften av Anders Björnsson. När detta skrivs är jag inte hemma och har tyvärr inte boken med mig.

Publicera nu då frågan är högaktuell – eller några dagar senare då jag läst hela boken, men då frågan är ganska mycket borta i mediabruset? Svaret har Du!

Ingress: I förordet tecknar Taylor en bild av Hitler som något av en politiskt opportunist, inte en man som följde en tydlig plan. Han proövade sig fram. Fick han framgång som då det gällede återinförlivandet av delar av Österrike ”Sudet-Tyskland” och annekteringen av Tjeckoslovakien (genom eftergifter av Storbritannien och Frankrike) så gick han vidare. Och ett avgörande ansvar har segrarmakterna vid Först Världskriget (Storbritannien, Frankrike, Italien). Det senare är mindre kontroversiellt.

Och jag kommer osökt att associera om en mycket betydelsefull bok om Första världskriget uppkomst från 2014. Ett hundra år efter Första Världskrigets utbrott. E bok skriven av en lärare och en allmänpraktiserande läkare! Se här: Vår förfalskade historia om Första Världskriget avslöjad!

Nedan bokförlaget Karnevals långa presentation av boken.


Andra världskrigets ursprung

När den populäre engelske historikern A.J.P. Taylor i slutet på 1950-talet började göra ­research för en bok om orsakerna till andra världskriget, var han en anhängare av den då allmänt omfattade föreställningen att ”Hitler hade planlagt alltihopa”.

Under arbetets gång tvingades han emellertid att ­ändra upp­­­fatt­ning. I sina efterforskningar kunde han inte hitta stöd för att ­Tyskland under 1930-­talet hade ­utvecklats enligt ­någon genom­arbetad plan av Hitler som syftade till världskrig och världsherra­välde.

Taylor kom istället fram till att ­Hitler ­snarare var en opportunist och en gambler, snabb att ­utnyttja sina ­mot­ståndares blottor men med svag strategisk förmåga.

Andra världskrigets ursprung handlar enligt Taylor i långt högre grad om ouppklarade konflikter från första världs­kriget, ­traditionell rivalitet mellan stormakter och ­diplomatiska missförstånd. Utan att frita Tyskland från ansvar lyfter han fram som en ­nyckelfaktor till krigets utbrott den ­misslyckade ­diplomati som de två europeiska segrarmakterna från ­Versailles 1919, ­England och Frank­rike, bedrev under 1930-talet.

A.J.P. Taylors Andra världskrigets ursprung utkom 1961 och blev omedelbart vida läst och omdebatterad. En rad fackhisto­riker i såväl England som USA och Tyskland ­kritiserade författaren, men Taylor stod på sig, som framgår av det förord han ­senare infogade i boken.

Andra världskrigets ursprung betraktas som en historisk klassiker och utkommer ständigt i nya upplagor. Karneval förlag ­återutger boken till 75-årsminnet av krigets slut.

”Det fanns en förklaring till andra världskrigets krigets ursprung som tillfredsställde alla och som tycktes göra slut på all diskussion. Den förklaringen var ­Hitler. Han planerade andra världskriget. Han ensam framkallade det. ­Denna förklaring ­tillfredsställde uppenbarligen ­ motståndsmännen . De kunde säga: Vad var det vi sa. Det fanns från ­första stund inget annat alternativ än att stå emot Hitler. Förklaringen tillfredsställde också avspänningspolitikerna . De kunde hävda att avspänningspolitiken var en klok politik, och att den skulle ha blivit en framgångsrik politik om inte Tyskland hade varit i klorna på en galning. Framför allt tillfredsställde denna förklaring tyskarna, med undantag för några få obotfärdiga nazister.” A.J.P. Taylor

OM FÖRFATTAREN
A.J.P. Taylor (1906 1990) var en engelsk ­historiker, journalist och radio- och tv-man. Han utgav en rad böcker om brittisk ­historia och europeisk ­diplomati. Andra världskrigets ursprung är hans internationellt mest kända verk.

SAGT OM BOKEN
”Ett nästintill oklanderligt mästerverk, väl avvägt och skriven med full stilistisk kontroll. Trots detta ­kom­mer boken förmodligen att bli författarens mest ­kontroversiella bok … Taylor tillhör den allra ­främsta kretsen av historiker. Han är bland ­engelska ­historiker idag vad Evelyn Waugh är bland ­engelska romanförfattare, en befriare av ­bortglömda sanningar, en paradoxernas ­riddare, en historie­be­rättandets furste och en stor, ­antag­ligen den störste mästaren i sitt gebit.”  Sebastian Haffner, författare till En tysk mans historia, Observer

”Som anklagelseakt mot brittisk diplomati har Taylors bok stått sig förvånansvärt bra mot senare forskning.” Niall Ferguson, professor i historia vid Harvard University

”Den enda engelska historikern som kan mäta sig med Gibbon och Macaulay.” New Statesman

”En bländande revisionistisk uppvisning som sammanfattar Taylors paradoxala, provokativa och uppfinningsrika sätt att behandla historia.« Times »Taylor var hela sitt liv en dissident … när han var som bäst som i Andra världskrigets ursprung förändrade han förutsättningarna för avgörande debatter.” Financial Times

”Ingen historiker från det senaste århundradet har varit mer läsbar … I hög grad originell och inträngande … Ingen som läst detta fängslande verk ­kommer att kunna se tillbaka på den epok som skildras på samma sätt igen.” Sunday Telegraph

 

Föregående artikelSatsa mer på kärnkraft i Sverige? Om den ruskiga situationen idag efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011.
Nästa artikelDe odödligas regemente marscherar ännu idag!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Antar att det är samma bok som tidigare hette ”Förspelet till andra världskriget”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here