Andrej Bogdan, tidigare stabschef för Ukrainas president Zelensky säger “Vi förrådde Putin brutalt”. Vad menar han?

4
1975

Läsaren och kommentatorn ”M” har vanligen mailat mig detta utdrag som kommentar från https://www.anti-spiegel.ru/2020/ehemaliger-stabschef-des-ukrainischen-praesidenten-selensky-wir-haben-putin-brutal-betrogen/Anti-Spiegel och bara är en bråkdel av en 4 timmars intervju av Dmitry Gordon med Andrej Bogdan. Som förhållandet mellan Zelensky och Putin, Minskavtalet och mötet i Normandieformat i december 2019.

https://gordonua.com/publications/uvolnjaja-menja-zelenskij-skazal-ty-kak-neljubimaja-zhenshchina-polnyj-tekst-intervju-bogdana-gordonu-1517453.html?fbclid=iwar0gj1w8xfcx6jxyhtgdir6-hshiaozvubwi_xuwq9gl3rklmxamnaosngu”>Dmitry Gordons intervju-textad.

Jag uppfattar att den har rimlig trovärdighet och är tillräckligt intressant att publicera som artikel. Väl medveten om att det är en partsinlaga.


Intervun.

Andrej Bogdan (AB), tidigare stabschef för Ukrainas president Zelensky aäger: “Vi förrådde Putin brutalt”
Journalisten Dmitry Gordon, ställde omfattande frågor till Andrej Bogdan, den tidigare chefen för Ukrainas president Zelenskys presidentadministration i en fyra timmars intervju. AB sa bland annat att det inte kommer att bli någon fred i Ukraina närmaste framtiden. Den ukrainska sidan, som inte har hållit sina löften till Putin, är skyldig.

Andrej Bogdan är en erfaren politiker och advokat. Bland annat var han också advokat för oligarken Kolomoisky, som gav Zelensky scenen genom sina TV-kanaler som gjorde Zelensky president. Efter att Zelensky blev president blev Bogdan chef för presidentadministrationen, mannen som var närmast Zelensky. Detta tolkades vid den tiden så att Kolomoisky ville säkra kontrollen över Zelensky.

I februari 2020 avskedades Bogdan. Han sägs ha lämnat Ukraina eftersom han var rädd för sin säkerhet, rykten säger att han är i Rumänien.


Delar av intervjun

Fråga: Om Putin och Zelenskys första telefonsamtal: Ukrainas nyligen valda president och Rysslands president Putin. Var du där?

Bogdan: Jag var där, men jag har inte rätt att berätta något om det.

Fråga: Men var det intressant?

Bogdan : Mycket.

Fråga: Behandlade Putin Zelensky med respekt?

Bogdan: Ja, mycket respektfullt. Och du kunde känna hans önskan att hitta gemensamma grunder. Under samtalet, kände jag, drog han en analogi av sig själv som den nyvalda presidenten och Vladimir Zelensky.

Fråga: Intressant.

Bogdan: Putin befann sig i en mycket liknande situation. Han hade Tjetjenien, ja, ett sönderfallande land, ekonomin …

Fråga: Förberedde du de frågor som president Zelensky ställde till president Putin?

Bogdan: Jag får inte säga något om det. Jag kan inte prata om det. Du kan inte prata om det offentligt.

Fråga: Är det sant att Putin i samtalet sa att ingen ukrainsk president någonsin har hållit sitt ord?

Bogdan: Vi kan inte prata om konversationen mellan de två ledarna.

Fråga: Paris, presidentmötet i Normandie-format. Det första mötet mellan Putin och Zelensky ansikte mot ansikte. Vad kommer du ihåg från mötet?

Bogdan: Vad kom jag ihåg från mötet? Jag förstod då att det skulle bli en mycket svår förhandlingsprocess. Och jag tror inte det … det verkar för mig att det inte kommer att bli någon framgång inom en snar framtid.

Fråga: Du var där hela tiden, eller hur?

Bogdan: Ja, jag var där hela tiden. Både i offentliga delar och bakom stängda dörrar. Det är vad jag kan säga om det: det här är offentligt. Och alla var för att förbättra Minskavtalet.

Fråga: Hur uppförde Putin sig mot Zelensky?

Bogdan: Med respekt.

Bogdan: Mycket respektfullt. Jag säger dig det … Jag vet inte vad det är nu, men vid den tiden kände han att han ville hitta en lösning på problemet. Men jag vet inte vilka motiv: ekonomiska, politiska … Jag har intrycket att detta också har politiska motiv. I Ryssland har Zelensky stort stöd.

Fråga: Ja.

Bogdan: Det gjorde han. Och att föra krig med ditt eget folks älskling är inte precis bra.

Fråga: Intressant.

Bogdan: Problemet är att efter allt jag vet och vad jag läser har det förändrats dramatiskt idag.

Fråga: Hur tror du att relationerna mellan Zelensky och Putin är idag?

Bogdan: Jag kan bara döma offentliga uppgifter som jag förstår väl. Till exempel, om ett meddelande publiceras att det fanns ett telefonsamtal mellan Putin och Zelensky, men pressmeddelandena om konversationen låter helt annorlunda … Det är ”diplomatiskt misslyckande.” Det betyder att förhandlingarna inte gick bra. Enligt vad jag ser tror jag att vi förrådde honom brutalt.

Fråga: Putin?

Bogdan: Ja.

Fråga: Ni lovade en sak, men gjorde något annat.

Bogdan: Tja. Mycket lovades men ingenting gjordes.

Fråga: Jag var vid det mötet i Paris vid den tiden. Naturligtvis inte vid själva mötet. Och en av medlemmarna i den ukrainska delegationen sa till mig att när Putin sa adjö till den ukrainska delegationen, skakade två personer – president Zelensky och du – hand. Är det rätt?

Bogdan: Nåväl när han lämnade kom han över. . .

Fråga: Bara ni två.

Bogdan: Skaka hand. Ja.

Bogdan: Hade du ett personligt samtal med honom?

Bogdan: Ja.

Fråga: Vilka intryck lämnade han?

Bogdan : Han är en mycket tuff man. Mycket. Mycket. Och mycket självsäker.

Fråga: Dominerade han Merkel och Macron?

Bogdan: Han är en mycket svår förhandlingspartner. En mycket svår.

Fråga: Dominerade han Merkel och Macron?

Bogdan: Jag tror att han är starkare. Jag kan ha fel här: Jag är inte så kvalificerad som diplomat, men … Han har sin algoritm och han rör sig inte bort från den på en sekund. Du kan argumentera, berätta, berätta, och han säger, ”Jag tror så och så. Slösa inte tid. “

Fråga: Kommer det att bli fred med Ryssland?

Bogdan: Med Ryssland? .. Förmodligen ja. Men inte nu.

Fråga: Vi kan inte drömma om Donbass och Krim, eller hur?

Bogdan: Ja. Jag ser inga gemensamma punkter … Jag vet inte var de ska hitta varandra. Med andra ord är de inte redo för en sekund att avvika från Minskavtalet. För dem är den viktigaste punkten konstitutionen. 

Fråga: Så länge dessa ändringar inte görs.

Bogdan :Så länge dessa ändringar inte görs.

Fråga: Det handlar om Donbass särskilda status.

Bogdan: Om den särskilda statusen … Lagen “om den särskilda statusen” och de konstitutionella ändringar som lagen ger. Man har ställt in allt klart och logiskt. Men vårt samhälle är inte redo att diskutera det. Titta: det finns ersättare, det finns logiska skäl … Det är rätt att decentralisera landet.

I princip har alla europeiska länder, alla utvecklade länder, gått från en enhetsstat till decentralisering. Enskilda stater i USA är praktiskt taget olika länder som bara hålls samman av federal lag, armén … Och de har sin egen polisstyrka, sina egna skatter. Tyskland, Frankrike, Italien – ta vad du vill. Det finns allt detta … där provinserna har sina egna … Schweiz består av kantoner.

Fråga: Är det sant: att Ryssland är redo att betala miljarder dollar för att lösa konflikterna kring Krim och Donbass?

Bogdan: Det är ett kommunikationsproblem, det kommuniceras genom fel kanaler. Våra ledare använder inte de kanaler som världshistorien har uppfunnit för detta ändamål, enligt diplomatiets regler, utan genomför istället medeltida, världsliga förhandlingar. Och jag vet inte vem som fuskar på vem och i vilket skede, men ja, en del väntar på stora pengar, på eftergifter …

Fråga: ja?

Bogdan: Ja. Från Ryssland. Donbass återkomst, några stora bidrag, pengar borde flöda ...

Fråga: Pratar vi om stora siffror?

Bogdan: Enorma.

Fråga: 100 miljarder? 200?

Bogdan: Jo, det är … Du förstår, det är som barn i dagis: De pratar om framtidens land utifrån sagor.

Fråga: Jag ställer dig en fråga. Om du inte vill svara behöver du inte svara. Är det sant att Ukrainas högsta ledarskap överväger en plan där ryssarna kommer att ge många, många miljarder dollar till Krim, vilket kommer att bidra till att öka den ukrainska ekonomin?

Bogdan: Nej, Krim nämns inte. Idag har ledarna i Ukraina ett barnsligt förtroende – ja, enligt vad jag förstår och hör – att några enorma summor pengar kommer att betalas för nästan allt: för Donbass, för allt annat … Jag förstår inte ens vad för.

Föregående artikelNy roll för Kina och Ryssland efter Biden-seger?
Nästa artikelÅtta sätt som gör USA:s valsystem odemokratiskt.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Ukrainas president Zelensky ligger, (som det verkar i dagsläget) risigare till, än USA.s (snart ex-president) Trump gör.
  En tidigare chef för Interpol-byrån i Ukraina förutspådde tidig avgång till Zelensky. Resultatet av att Ukrainas president Volodymyr Zelensky har förrått sina väljare kommer att bli ett tidigt avgång, säger den tidigare chefen för Interpol-byrån i landet, rapporterar PolitNavigator.
  Zelenskys eftergifter som svar på ultrahögerns ständigt växande krav räcker inte för radikala nationalister, sa Kirill Kulikov, före detta chef för Interpol-byrån i Ukraina, på TV-kanalen Nash.
  Enligt honom förråtte den ukrainska ledaren sina väljare och nu står han inför en tidig avgång. Zelensky kommer inte att förbli president, inte ens med 23% stöd från nationalister som är emot honom – de kommer att ”riva” honom, betonade Kulikov. De återstående 73% av ukrainarna, enligt experten, kommer inte att stå upp för presidenten.
  Författare: Aglaya Tchaikovskaya

 2. Folkrepublikerna Kharkiv och Sumy är på väg – Ukrainas NSDC
  https://www.politnavigator.net/na-podkhode-kharkovskaya-i-sumskaya-narodnye-respubliki-snbo-ukrainy.html
  Om Kiev inte på allvar tar itu med problemen i samband med informationspolitik och propaganda, kommer invånare i gränsregioner att få ukrainska värden ersatta av Rysslands värden om 5-10 år. Detta tillkännagavs vid en presskonferens av Biträdande chef för Ukrainas säkerhetsråd, generalmajor Serhiy Krivonos, korrespondenten för ”PolitNavigator” -rapporterna.
  ”Ett exempel på ett hybridkrig är bristen på reaktion från staten angående sändning av ryska kanaler till våra regioner, särskilt i gränsregionerna. Någon av dina kollegor som arbetar i Sumy, Kharkiv, Chernigov och andra regioner vet tydligt att ryska kanaler mottas lugnt av alla TV-nivåer på medborgarnas, mormors, farfars och resten av befolkningen, och ukrainska kanaler har begränsade möjligheter, och staten måste vända sig till detta Uppmärksamhet.
  För om vi är tysta, och någon talar för oss, får vi det på grund av en sådan mjuk informationsutvidgning om 5-7-10 år kommer Folkrepubliken Kharkiv, Sumy, att dyka upp igen, för att bildandet av uppfattningen om vårt folk kommer att leda till det faktum att värdena i Ukraina kommer att förändras till Rysslands värden. Detta är en enorm fara, och det är ett stort misstag att inte vara uppmärksam på det nu, säger Krivonos.
  ”Detta är en av statens huvuduppgifter – först och främst att kämpa för sitt eget folks sinnen och hjärtan. Eftersom alla vinster som uppnåtts genom vårt oberoende, den första och andra Maidan, genom vårt krig i öst, kan vi förlora, ”tillade den ukrainska generalen.

 3. 1922 gick Ukraina med i Sovjetunionens socialistiska republiker UTAN Kharkov, UTAN Kherson, UTAN Odessa, UTAN Donetsk och Lugansk … och naturligtvis utan Krim. Ukraina hade inte ens Lviv … Ukraina fick alla dessa länder, som en del av det ”förbannade” Sovjetunionen! Gratis! ..

 4. Kiev har löst problemet med fred i Donbass – det blir ingen fred.
  KIEV , 22 november 2020 , 08:24 – REGNUMAleksey Arestovich , en företrädare för den ukrainska delegationen till TKG , berättade för en journalist från den ukrainska TV-kanalen 1 + 1 om planen ”B” för att lösa situationen i Donbass, vars essens är att öka antalet representanter för OSSE: s särskilda övervakningsuppdrag i Donbass .
  Arestovich sa också att den ukrainska sidan hade hittat ett sätt att tillhandahålla ett ”kraftfullt kontrollinstrument” i Donbass utan att införa fredsbevarare där.
  ”Inofficiellt talar jag om” plan B ”, för de talar inte om det officiellt … Som privatperson kan jag säga att” plan B ”diskuteras inofficiellt på sidelinjen … Och det finns nyckelordet” fredsbevarare ”. Han skiljer sig inte från Poroshenkos plan. Bara det finns en sådan legend bakom kulisserna att de nästan enades 2016 om fredsbevarare, men någon motsatte sig från den ukrainska delegationen och vägrade att omformulera tre eller fyra bestämmelser som den ryska sidan hade bett om och planen att införa fredsbevarare motverkades … Vår sida gick inte med på att tillhandahålla ” gyllene bron ”i en form som var godtagbar för ryssarna. Jag tror att kronan inte skulle ha fallit ifrån oss om vi hade introducerat samma, men de var rädda, tror jag, för internt svek och därför gick det inte , ”sa Arestovich.
  ”Frågan är att vi nu har hittat ett sätt att faktiskt tillhandahålla fredsbevarare, det vill säga att fyrdubbla OSSE-uppdraget, ja, detta är redan ett kraftfullt instrument för kontroll utan att föra in fredsbevarare, utan all denna börda … Öka bara uppdraget fyrfaldigt, eller kanske tiofaldigt gånger ökar. Och det finns inga fredsbevarare, i själva verket utförs internationell kontroll i de mycket vita hjälmarna, låt oss säga, och vi återvänder territoriet. Ryssland kan komma ut, sade han.
  Vi kommer att påminna om, i april 2014, inledde officiella Kiev fientligheter mot invånarna i republikerna Donbass (DPR och LPR), och kallade dem officiellt en antiterroroperation. Samtidigt betonar Ukraina ständigt att Ryska federationen påstås vara part i den militära konflikten i Donbass, och den ukrainska armén i DPR och LPR påstås vara i krig med den ryska armén. Trots det officiellt uppnådda vapenvilan fortsätter Ukrainas väpnade styrkor att beskjuta folkrepubliken Donetsk till denna dag, liksom i allmänhet bryta mot de överenskommelser som uppnåtts i Donbass.
  PROBLEMETS HISTORIA
  Fientligheter mellan Ukrainas väpnade styrkor och miliserna började våren 2014 efter att Folkrepubliken Donetsk och Folkrepubliken Luhansk förklarade sitt oberoende från Kiev efter en populär folkomröstning. De ukrainska myndigheterna kände inte igen resultaten och insisterar fortfarande på att DPR och LPR är en del av landet.
  Den kombinerade befolkningen i DPR och LPR uppskattas till cirka 4 miljoner människor. Enligt FN uppskattas parternas totala förluster sedan 2014 upp till 13 tusen döda och upp till 30 tusen skadade.
  https://regnum.ru/news/polit/3121727.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here