Apropå Försäkringskassa: Tur att man inte är läkare längre!

12
2302
Doktor Romelsjö i 30-årsåldern

PÅ DN Debatt riktar idag 17 forskare tung kritik mot svensk välfärdspolitik och kanske främst Försäkringskassan.

DN skriver ”17 forskare: Svårt sjuka människor kan i dag förlora sin ersättning eftersom de anses ha en arbetsförmåga de egentligen inte har.
Det leder ofta till fattigdom och förvärrad ohälsa. Regelverket är strikt och förutsätter snabb återgång i arbete. Försäkringskassan har också skapat bedömningsinstrument som försvårar ytterligare för den som är sjuk.

Vi har i dag ett sjukförsäkringssystem som inte tjänar sitt grundläggande syfte: att erbjuda ekonomisk trygghet till personer som inte kan arbeta på grund av sjukdom. I stället har vi en situation där svårt sjuka människor kan förlora sin ersättning eftersom de anses ha en arbetsförmåga de egentligen inte har, vilket ofta leder till fattigdom och förvärrad ohälsa. Detta visar mycket av forskningen om socialförsäkringarna. Den lagändring som januaripartierna aviserade den 26 november i år är långt ifrån tillräcklig för att reparera systemet”.

Detta är mycket hård kritik.
Jag tänker här just nu bara gett ett botten upp-perspektiv. Dels några rader med egna erfarenheter som läkare på fältet en gång i tiden, och dels en kort film-rapport från en av dagens allmänläkare. Läs och begrunda! Och snart kommer jag att presentera en analys av den uppmärksmmade boken ”Avslagsmaskinen” av Niklas Altermark.


Egna erfarenheter

Jag blev färdig läkare sommaren 1972, och hade då arbetat nästan ett år som vikarierande underläkare. Blev allmänläkare och distriktsläkare, mest i industriorterna Avesta och Olofström och med avbrott för vidareutbildning. Oerhört intressant, givande och man lärde sig något och fick uppskattning alltid av åtminstone någon/några patienter varje dag. Forskare mest 1983-2010, men arbetade av och till litet som läkare inom allmänmedicin och beroendevården 2002-2008. Samarbetet med Försäkringskassan och socialtjänsten var utmärkt.

Chefen för lokala försäkringskassan eller någon annan tjänsteman kom på besök då och då 1972-1983 och man gick gemensamt igenom ”ärenden” som upplevdes som problem. Fungerade utmärkt, och ekonomiska hänsyn fanns inte med på dagordningen. Minns inga missnöjda patienter, men de fanns sannolikt.


Nu är det annat ljud i skällan! Se och lyssna nedan!

Föregående artikelÖppet brev: Frige de politiska fångarna i Chile!
Nästa artikelÄr Donbass hotat av en ny attack från Ukraina?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

  1. Bra att du och Johan tar upp det här. Visst skall jag dela detta och skriva om det.

    Läkarens uppgift är INTE provokation av sjuka ledsna människor till att begå självmord, såsom beskrivs i PC Jersilds bok Grisjakten. Läkaren skall dessutom arbeta med att ofta lindra och även att läka, inte ständigt tvingas komplettera uppgifter till Försäkringskassans byråkrater, eller känna att de måste vägra att skriva intyg till sjukskriva människor för att komma undan tidskrävande byråkrati. Mer byråkratism innebär förmodligen enbart ökade kostnader, samt större risker för patienter och läkare. 

    Jag noterar att Johan Månflod efterfrågar en politisk lösning/påtryckning och det är utmärkt. Hoppas att han, hans kollegor och deras patienter röstar rätt 2022.

  2. Framför mig har jag en annonsbilaga från SvD, ”Den nya välfärden”. Ett av inläggen presenteras så här på första sidan:
    Jan-Olof Sandgren: ”Så här i Coronatider” finns en nyfikenhet bland politiker att se hur långt man kan inskränka människors frihet utan att det blir motreaktioner. SID 9

    Min hustru och jag har kommit fram till att stiftelsen ”Den nya välfärden” förmodligen har en bakåtkoppling till moderaterna som ”Det nya arbetarpartiet”. DNA skall inte omfatta de ur den svenska befolkningen som av kapitalismen på något sätt slagits ut, och därför inte är med om att skapa vinst för kapitalet. DNV är uppenbarligen inne på samma linje.
    Naturligtvis finns det mängder med empatiska och rakryggade personer som Johan Månflod. De finns också inom skolan och omsorgen; ja överallt. De ser att den nya välfärden innebär fortsatt neddragning på den välfärd som det svenska folket genom hårt arbete byggt upp sedan industrialismens barndom i Sverige. De ser förmodligen också att denna nya välfärd innebär en stadigt ökande klasskillnad.
    ”Experiment” görs med välfärden (inklusive friheten). Frågan blir: ”När kommer empatiska personer som Jan-Olof Sandgren, Anders Romelsjö, Bertil Carlman m.fl. ur det svenska folket, när kommer de att dra på sig gula västar?”

  3. Ett problem som flertalet förbiser. Jag har arbetat länge inom missbruksvård. I dagens privata kommersiella sjukvård så är recept och sjukskrivningar en ”vara” som kosmetika eller mobiltelefon. Varje liten ort har en eller flera läkare som skriver intyg eller recept på vad som helst – dom tjänar stålar på det i kombination med att dom arbetar ensamma och ofta känner sig hotade. Men profiten är viktigast. Men också stora vårdföretag som ger knarkare de preparat dom vill ha. Se bara förskrivningen av metadon och subutex som dödar många som man langar vidare till! (Läs Anna Fugelstads forskning).
    Titta lite på de sjukintyg som kommer från privatläkare om ”psykiska sjukdomar” till knarkare. Rent ”hitte-på”för det mesta.
    Det är denna privata profitjakt som har sabbat för hederliga läkare för när ni ser intygen så förstår ni att det är alldeles självklart att FK måste kunna sätta ner foten – vilket dom gör alltför sällan.
    Knarkarna inkomster från Soc och FK överstiger stort det som missbrukaren mer traditionell skaffar sig genom kriminell verksamhet.

  4. ”De folkvalda är kringskurna och det är lätt att se parallellen till ett motto formulerat av den amerikanska nobelpristagaren och högerpionjären James McGill Buchanan:
    ”Focus on the rules, not the rulers”.
    Buchanan ville ändra synen på politisk påverkan. Genom ändrade spelregler skulle det spela mindre roll vilka politiker som styrde.”

    Johan Enfeldt förklarar tillvägagångssättet här (fast med skolan som exempel):
    https://tankesmedjantiden.se/tiden-magasin/kapitalet-tar-makten-over-skolan/?fbclid=IwAR1NvutAaH-PWVSKThf6kQtIRd2_FWHK03B_Kb85XaXaeRiiRRc1_tTtrKE

  5. Det sjukaste med F-kassan (myndighet) är att de ger ut”ersättning” till läkare för de sk intyg (utlåtanden) som F-kassan vill ha, att kommunicera patienten med, (rena provokationerna). Syftet är att provocera eller misstänkliggöra den som är sjuk på olika sätt, så att vederbörande ska drabbas av affekter och återgå till arbetslivet trots sjukdom, eller möjligen ta livet av sig.
    F-kassan har olika framtagna tekniker för det ändamålet, kallas kort och gott för tex stimuli eller (pedagogiska) instrument (för avläsning). (manipulation)
    En tillhörande teknik är att försöka göra det nu kommunicerade (utlåtandet) till det (talade subjektet) och den sjuke till (objekt) i sammanhanget, så kallad ”subJekt -objekt-förvridning”. Dvs subjektet är nu plötsligt det byråkratiska instrumentet (utlåtandet) i stället för tvärt om, vilket innebär att, vad den sjuke säger spelar en underordnad roll. (äkta byråkratisk tortyr) med andra ord.
    Det är ett systematiskt korruptionsbevis, att det finns ett finansiellt samarbete mellan läkare som hänger sig åt att F-kassan finansierar och samarbetar på det sättet. Trist nog handlar det om våra skattemedel som finansierar detta vidriga system.

    Om man har lita fantasi är det inte svårt att, se samband mellan det som händer den som förlorar arbetsförmågan och blir sjuk och vad som utspelar sig i ”grisjakten” och de synonymer och symboler PC Jersild uttrycker i sin roman och vad de står för i synonymform. (vad sägs om ”Roma fläsk”).

  6. Vad artikeln tycks, i min egen åsikt helt riktigt, sjuklighet som inte är ”naturlig”, om uttrycket tillåts. Folk blir sjuka på grund av stress, samhällstryck, oro, ekonomiska osäkerheter, överarbete, industrimat, osv. och ibland användes droger och alkohol som flyktväg, och sjukskrivning, vilket gör allt värre. Enligt min mening är det underliggande problemet det kapitalistiska samhällssystemet, en konstant press att alltid producera mera för färre och färre. Vad som är mest intressant är utvecklingen här i Kina, hur digitaliseringen och teknologin fungerar för att motverka den utvecklingen i Kinas mycket annorlunda samhällssystem man kallar socialism med kinesiska förtecken. I Sverige skall alla vara på jobbet klockan X och skall inte befrias förrän dom har uträttat Y. I digitala Kina stänger man av telefonen när man vill vara ifred, och har då stängt av resten av välden och kan ägna sig åt viktigare sysselsättning som att läsa en god bok eller att övervaka att solen går ned som den ska. Alla meddelanden på WeChat ligger kvar där och väntar att bli åtgärdade senare.

  7. Studera gärna försäkringskassans ”emblem”. Åtminstone jag själv, kan inte tolka det som annat är en ”press”. Som om man sätter personen uppe i hörnet och pressar på, så finns det liksom bar två utvägar att komma ut. Resten får andra fundera på.

  8. Bra inlägg av Johan Månsson! Arbetar själv som psykolog och har mött ett flertal patienter vars sjukdom styrkts av läkare men där Försäkringskassan ej godkänner sjukintyget. Patienten får överklaga Försäkringskassans beslut, läkaren behöver komplettera intyget, vilket tar en massa tid, och under tiden har inte patienten ngn sjukersättning. Då förväntas patienten av Försäkringskassan söka arbete under pågående sjukdom! Osäkerheten om ekonomin, för sin hälsa och hur man själv och familjen ska klara sig ekonomiskt är självklart inte en situation som gynnar patientens tillfrisknande.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here