Är Margot Wallström och EU rentav odemokratiska osakliga/lögnare?

7
1453

I radionyheterna framgår att Margot Wallström och EU i praktiken ”erkänner” den självutnämnde presidenten Guaido.

* Margot Wallström säger i intervjun i radion att Venezuela är ett land i förfall, vilket man delvis kan instämma i.
* Hon uppger att EU ej godtar valresultatet. Enligt valobservatörer var detta ett mycket korrekt val. Se nedan.
* Hon talar om att man vill hjälpa Venezuelas folk – och säger i samma andetag att EU ska införa sanktioner mot Venezuela – vilket drabbar Venezuelas folk.
* Sverige ingår i en kontaktgrupp från EU om Venezuela

* I praktiken och ”i demokratins namn” ser EU, inklusive Sverige, den självutnämnde Guaido som Venezuelas president i stället för Maduro som valts i fria demokratiska val av hög kvalitet.

Om presidentvalet i Venezuela 2018

Maduro omvaldes som president i Venezuela söndagen den 20 maj. Han fick 5,8 miljoner av de 8,6 miljoner avlagda rösterna (67%), vid ett valdeltagande på 46 procent. Hans närmaste utmanare, Henri Falcon, fick 1,8 miljoner röster. Processen övervakades av ca 200 internationella valobservatörer från ett 30-tal länder. Bland observatörerna fanns Spaniens tidigare premiärminister Zapatero, som kommenterade: ”Jag hyser inga tvivel om valprocessen. Det är ett avancerat och automatiserat valsystem.”

En annan observatör var Ecuadors förre president Rafael Correa som skrev: ”De venezolanska valen fortskrider fullt normalt. Jag har besökt fyra vallokaler. Det kommer ett kontinuerligt flöde av röstande. Kort vänte- och rösttid. Mycket modernt system med dubbel kontroll. Utifrån vad jag sett är det en oklanderlig organisation.”

Venezuela har haft hela 25 fria val på 20 år – betydligt fler än t.ex. Sverige där 85 % uppger att de saknar politiskt inflytande mellan valen enligt Demokratiutredningen.

Det låga valdeltagandet på knappt 50 %, som i ett ordinärt kongressval i USA, är en svaghet, frammanat bl.a. av den dominerande högerpressens skriverier innan om orättvis val, och högerns partiella bojkott. Maduro fick 31 % av rösterna från de röstberättigade. Men det är en något högre andel som Barack Obama fick 2008 och en högre andel än vad han fick 2012 Trump fick 26 % av de röstberättigas röster 2016 vid ett valdeltagande på drygt 50 %.

Men västerländska media har intagit en totalt annan syn på händelserna, som de enhälligt framställer som bristfällig i bästa fall, och som en total bluff ledd av en diktator. Några belägg för detta har inte presenterats.

* Hösten 2013 rapporterades att USA:s regering vägrade att erkänna valresultatet i Venezuela. Nicolas Maduro med 260 000 rösters övervikt i ett val som fick mycket högt betyg av internationella, valobservatörer i linje med iakttagelsen från USA:s förre president Jimmy Carter att Venezuelas valsystem verkligen är ”det bästa i världen.” .
USA och andra länder erkänner alltså en självutnämnd president före den president som överlägset valdes i fria val. Säger detta något om synen på demokrati?

Fyra valobservatörer avfärdar EU:s kritik av presidentvalet i Venezuela i maj 2018

Valobservatörer: EU:s kritik av högklassigt presidentval i Venezuela är falsk.
venezuelaanalys
De skriver ”Vi tvivlar på att ni har några bevis för att backa upp EU:s påstående om “många rapporterande oegentligheter”.

Vi var enhälliga i att slutsatsen var att valet genomfördes rättvist, att valförhållandena inte var partiska, att äkta oegentligheter var exceptionellt få och av mycket liten betydelse. Det fanns inget röstköp eftersom det inte finns något sätt på vilket en röst kan köpas.

Själva förfarandet utesluter eventuell möjlighet för någon att veta hur en väljare ger sin röst och det är omöjligt – som vi verifierat – att en enskild person röstar mer än en gång eller att någon ska rösta på någon annan vägnar. Kort sagt är påståendena i Ditt pressmeddelande osakliga påståenden/påhitt baserade på hörsägen och inte på bevis, och ovärdiga EU.

EU uppmanades att skicka observatörer till valet men avböjde att göra det. Ingen av kritiken i Ditt EU-pressmeddelande baseras därför på direkt EU-observation av valet.”

Föregående artikelMedia sprider felaktig bild av Venezuela
Nästa artikelSverige och Venezuela
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

 1. Osakliga ? Lögnare ? Nog med komplimanger – dags att säga som det är. Alltsedan kriget för att bryta sönder Jugoslavien har EU slagit in på en våldets nykoloniala linje som drivs i tandem med den stora imperialistmakten USA. Man skyr inga medel och tillgriper militärt våld så fort en chans öppnar sig.

  Världssamfundet, dvs. alla utanför EU och USA, bör förena sina krafter i motvärn, annars kommer det att sluta med förskräckelse.

 2. Sveriges statsöverhuvud, Knugen, har inte fått en enda röst, men sitter säker ändå, mycket tack vare förfäade sossar.
  Nej, nu vänder vi blad…

 3. https://www.youtube.com/watch?v=S0euvpNUuS0
  Se spanska Europaparlamentarikern Marina Albiol protestera mot EU-parlamentets erkännande. Kraftfullt uttalande i parlamentets stora sal, knappt 2min, engelsk textning på TeleSur-english som ser ut att bli en kanal att följa. Albiol representerar vänsterblocket och lär komma från Katalonien.
  Även Italien sägs vägra springa med i drevet och har därmed hindrat ett samfällt agerande.

 4. Vi kan väl titta lite närmare på denne självutnämnde Guaido. Undrar om M. Wallström gjort det.
  Gill Stein har twittrat en del fakta i sammanhanget, vilket jag tror Wallström missat helt. Här finns fakta om vilka som ’står upp’ bakom den mannen. Något att fundera över kanske innan man bestämt tar parti, eller hur. Låt se :
  https://twitter.com/DrJillStein/status/1092456489997029378
  Och en fakta artikel om dessa aktörer i bakgrunden med meritlista 🙂
  https://theintercept.com/2019/01/30/elliott-abrams-venezuela-coup/
  Vad har våra ministrar för rådgivare ?

 5. Denne Juan Guaido som färre än 1 av 5 ens kände till existensen av i Venezuela så sent som 22 januari, har nu efter ett enda samtal från vice presidenten Mike Pence utnämnt sig till den ’rättmätiga’ presidenten av Venezuela.
  Några fler länkar om detta ämne, Lima-gruppens senaste möte, en del press får inte vara med :
  https://www.sott.net/article/406503-Canada-bars-alternative-media-outlets-from-Lima-Groups-meeting-to-plot-strategy-against-Venezuela
  En spansk politiker ifrågasätter de beslut man där överväger i Venezuela-frågan, (text engelska) :
  https://twitter.com/Xuchilbara_V/status/1090766262458875905

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here