Är Rysslands tillbakadragande från Kherson ”bara” en taktisk manöver?

9
1280
Kherson.
Rysslands tillbakadragande från Kherson har väckt livliga diskussioner, inte bara i Sverige och övriga Väst, utan också i Ryssland. Kherson är huvudstaden i Kherson Oblast, som nyligen införlivades med Ryska federationen, och den enda provinshuvudstad som Ryssland har erövrat under denna militära kampanj. Globalpolitics kan inte ta ställning till denna eller andra militära beslut och åtgärder. Detta krig med långsam start och uppladdning sedan 2014 kunde sannolikt ha undvikits. Förordar förhandlingar. Det är  viktigt uppgift att ta med analyser som är en motvikt till den mycket ensidiga publiceringen i etablerade media i Sverige. Här är färre indiske karriärdiplomaten MK Bhadrakumars analys, som översatts.

Andra artiklar på Globalpolitics av eller med MK Bhadrakumar finns här.

M.K Bhadrakumar

 

 

 


Rysslands tillbakadragande från Cherson är taktiskt

U.S. Army Gen. Mark A. Milley, 20th Chairman, Joint Chiefs of Staff, poses for a command portrait in the Army portrait studio at the Pentagon in Arlington, Va., Sept. 26, 2019. (U.S. Army photo by Monica King)

General Mark Milley, ordförande för USA:s Joint Chiefs of Staff, uppskattade att det skulle ta flera veckor innan Moskva slutförde evakueringen av omkring 30 000 ryska soldater utplacerade i staden Cherson i södra Ukraina. Men ryssar har meddelat att evakueringen var klar på 2 dagar – både soldater och över 5 000 tunga utrustningar.

Uppenbarligen har en hel del förhandsplanering lagts ner på verkställandet av evakueringsordern. Det ryska militärkommandot började arbeta med evakueringsplaner inför själva tillkännagivandet tidigare i veckan.

I efterhand har vi general Sergej Surovikins extraordinära intervju den 18 oktober, kort efter hans utnämning till högste befälhavare för militära insatserna i Ukraina bara åtta dagar tidigare, förmodligen för att göra den allmänna opinionen medveten om det kritiska i den militära situationen i Ukraina. Cherson regionen.

Följande utdrag från intervjun är relevanta här:
En svår situation har uppstått. Fienden bombar medvetet infrastruktur och bostadshus i Cherson. Antonovsky-bron och dammen i Kakhovskaya-vattenkraftverket skadades av HIMARS-missiler, trafiken där stoppades.

”Som ett resultat är tillgången på mat i staden svårt, det finns vissa problem med vatten- och elförsörjningen. Allt detta komplicerar i hög grad medborgarnas liv, men utgör också ett direkt hot mot deras liv.

”Natos ledning för de ukrainska väpnade styrkorna har länge krävt offensiva operationer mot Cherson från Kievregimen, oavsett dess egna förluster – både bland de väpnade styrkorna själva och bland civilbefolkningen.

”Vi har data om möjligheten att regimen i Kiev kommer att använda förbjudna krigsmetoder i området kring staden Cherson, om Kievs förberedelser för en massiv raketattack på Kakhovskaya vattenkraftsdammen, implementeringen av massiva hänsynslösa missiler och artillerianfall mot staden.

”Dessa åtgärder kan leda till förstörelse av infrastrukturen i ett stort industricentrum och till civila offer.

”Under dessa omständigheter är vår högsta prioritet att bevara medborgarnas liv och hälsa. Därför kommer den ryska armén i första hand att säkerställa en säker, redan anmäld evakuering av befolkningen enligt det bosättningsprogram som utarbetats av den ryska regeringen.

”Våra ytterligare planer och handlingar angående själva staden Cherson kommer att bero på den nuvarande militär-taktiska situationen. Jag upprepar, det är redan idag väldigt svårt.

”I alla fall, som jag sa, kommer vi att utgå från behovet av att skydda civila och vår militär så mycket som möjligt.

”Vi kommer att agera medvetet och i tid,  utan att utesluta svåra beslut  .” [Betoning tillagd.]
Tre saker kan sägas. Först fastställdes tillbakadragandet från Cherson av operativa skäl. Dess motivering är att förhindra varje försök från de ukrainska styrkorna och utländska legosoldater att störa de framsteg som gjorts för att ta in utbildad militär personal i stort antal (totalt nära 400 000 soldater inklusive frivilliga) för att öka utplaceringen i Ukraina.

 

För det andra var Kreml extra noga med att göra en ”mjuk landning” för det bittra beslutet att överge staden Cherson, som är etsat in i det ryska nationella psyket som en del av det historiska arvet efter Katarina den stora. Intressant nog har de historiska relikerna från det kejserliga Ryssland i staden Cherson noggrant vårdas och transporterats bort för säker förvaring.

Den ryska allmänheten har i stort sett accepterat militärkommandots beslut, inklusive kända ”hardliners”. Det gäller till exempel den tjetjenska ledaren Ramzan Kadyrov och Wagnergruppen av ryska militärentreprenörer. Så var inte fallet vid reträtten i Kharkov i september.

Tre, viktigast av allt, syftet är att förhindra alla hot mot Krim när det gäller säkerhet, kommunikation, vatten etc. De retirerande ryska styrkorna har förstört två stora delar av  Antonivka-bron som  förbinder staden Cherson med östra stranden av Dnepr. Dnepr blir de facto ”buffertzonen” i Kherson-regionen med 60 % av oblastens territorium under rysk kontroll.

Antonovka-bron över floden Dnepr, Cherson

När man ser framåt är detta i första hand en taktisk reträtt. Kremls talesman Dmitrij Peskov understryker att Cherson fortfarande är en del av Ryssland. Det innebär ett åtagande att återställa staden Cherson, allt eftersom de särskilda militära operationerna fortsätter.

För det andra överväger den ryska militärledningen inte någon operation mot Odessa på kort sikt. Prioriteten kommer att vara att slutföra operationen för att etablera full kontroll över Donbass-regionen (som var det ursprungliga målet för specialoperationen) samt Zaporozhye-regionen (vilket är viktigt för säkerheten för landbron som förbinder Krim med det ryska inlandet .) Intensiva strider fortsätter i Donetsk.

För det tredje finns det tecken på en förändring i tankesättet i Biden-administrationen mot dialog och förhandling. Hur autentiska de är är fortfarande oklart. (Se mina bloggar  No End in Sight for Ukraine War  10 november och  Biden Nods to Ukraine Compromise  11 november.)

Enligt CNN och New York Times är Biden-administrationen delad i denna fråga. Indikationerna tyder på att Pentagon driver på för förhandlingar. Enligt CNN  anser general Milley, ordförande för Joint Chiefs of Staff, att tiden är mogen för en diplomatisk lösning när striderna går in i ett vinteruppehåll, medan utrikesminister Antony Blinken och nationell säkerhetsrådgivare Jake Sullivan, båda ivrig neokonservativa, förbli skeptiska.

Ryssarna håller i stort sett sina tankar för sig själva, men viss signalering sker också. Den ryske ambassadören i Washington, Anatolij Antonov, sa i en intervju med Izvestia, som publicerades på fredagen, att ”Jag tycker att det är naivt att anta av medialäckor, att  förändring i förbindelserna mellan Ryssland och USA är inne på nya spår. Vår relation står inför en djup kris och det finns inget ljus i slutet av tunneln ännu.”

Biträdande utrikesminister Sergey Ryabkov sade på fredagen att inga möten på utrikesministernivå är planerade mellan Ryssland och USA vid sidan av G20 på Bali. Peskov sa igår  att:

”Konflikten i Ukraina kan sluta efter att ha uppnått sina (särskilda militära operation) mål eller genom att uppnå samma mål genom fredliga förhandlingar, vilket också är möjligt. Kiev vill inte ha förhandlingar. Den särskilda militära operationen fortsätter.”

I ryska ögon är frågan hur långt Biden-administrationen är villig att driva Kiev. Ryabkov tog upp denna avgörande aspekt  i kommentarer i går:

”Jag kan upprepa att vi är öppna för dialog utan några förutsättningar. Och vi har varit redo ett tag. På instruktioner från sina västerländska väktare bröt Kiev dialogen som i allmänhet gick framåt, och ett visst dokument var under arbete. Nu hör det här till det förflutna. Och vad som kommer härnäst beror inte längre på oss.”
”Jag kan verkligen dela min åsikt här att om Kiev får en order från vissa huvudstäder, kanske det skulle finnas en bättre chans för en sådan dialog. Men återigen, vi har inga hinder här och det ska inte finnas några förutsättningar för dialog.”

Den stora frågan är om den ryska offensiven, som väntas starta i november-december, kommer att genomföras eller inte. Som en  CNN-analys  drog slutsatsen, ”Framgång i Cherson kan också ge utmattade ukrainska enheter en andningspaus… Men Ryssland har gott om vapen och tiotusentals nyligen mobiliserade trupper att skicka in i strid, och kampanjen mot ukrainsk infrastruktur har lämnat energi- och vattenförsörjningen på  en tunn linje i många regioner. Ukraina tar emot avancerat luftförsvar från Väst, men har ett enormt område att försvara.”

Föregående artikelDN: Regeringen med Magdalena Andersson i spetsen vägrade hjälpa EU i jakten på skatteparadis
Nästa artikelScott Ritter om Rysslands reträtt från Kherson
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Eva Bartlett har lagt ut på sin telegramkanal, ett fotografi av ett meddelande på väggen som ryssarna hade lämnat.

  En graffiti som lämnats i Cherson av de ryska trupperna:

  – Kära ukrainare!

  Uppför är väl. Glöm inte att du befinner dig på det ryska imperiets territorium. Vi åker på en kort semester, och vi kommer snart tillbaka.

  – Var rädd om möblerna!
  – Skit inte på golvet!
  – Trakassera inte förbipasserande!
  – Var tyst på nattetid!
  – Stäng dörrarna ordentligt, det är drag!
  – För vår återkomst rekommenderar vi vänligt att ni håller ordning på platsen och häng upp ett porträtt av vår gemensamma suverän, Vladimir Putin. PS Kyss den ryska flaggan och sjung den ryska hymnen varje morgon. Vi kommer tillbaka och kollar!

  Med kärlek,
  Tack Spetsnaz från Ryssland.

  • Till Bohdan att tänka på…
   Putins kompetens kommer att få alla rysshatare att gråta i framtiden😇

   Ryska tjänstemän, propagandister och militärkorrespondenter och Kreml-utsedda myndigheter i Cherson-regionen har upprepade gånger lovat att Ukraina inte kommer att kunna återta staden med budskapet: ” Ryssland är här för alltid.”

   Cherson har en politisk betydelse, särskilt om den ryska sidan vill inleda fredssamtal på senare tid, staden kan bli ett förhandlingskort i utbyte mot något viktigare. Därför kommer ryssarna
   efter tillbakadragandet av trupper från Cherson att försvara sig på den vänstra stranden av Dnepr, och en del av trupperna från Kherson-riktningen kommer att omdirigeras till andra brohuvuden. De kommer att kunna stärka sina positioner och fylla på sina vapenlager.

   Shoigus uttalande visar hur ryssen tänker
   ” tillbakadragandet av trupper till högra stranden av Dnepr betyder inte att ukrainska trupper snabbt kommer in i Cherson. Förutom lera, lera och kyla, som hindrar infanteriets framfart, kommer de även att hindras av eld från ryska positioner”

   Putins ryska kompetens överensstämmer med citatet av chefen för RT
   Margarita Simonyan
   ”Så länge armén är intakt finns det hopp om att avsluta kriget med ära. Med förlusten av armén kommer inte bara Moskva – hela Ryssland att gå förlorat”

  • ”Militärexperten” @Bohdan 14 november, 2022 At 10:47
   ”Det är resultatet av enorm inkompetens från Putins sida.”
   Ukinazi brukar inte utmärka sig med briljanta kommentarer

   Ukrainas väpnade styrkor insåg faktum – floden Dnepr i Kherson-regionen blev frontlinjen
   De ryska väpnade styrkornas tillbakadragande från Cherson till den vänstra stranden av Dnepr förvandlade floden till en frontlinje i denna del av operationsteatern. Detta uttalande gjordes måndagen den 14 november av den officiella representanten för ledningen för det ukrainska flygvapnet, Yuriy Ignat.

   Han noterade att ryska militärer för närvarande stärker sina positioner längs den vänstra stranden av floden Dnepr, som skiljer större delen av Kherson-regionen från det territorium som ockuperats av Ukrainas väpnade styrkor. Kyiv-militären inser att den ryska armén har alla möjligheter att på ett säkert sätt befästa sig bakom Dnepr genom att uppföra tekniska strukturer och befästa områden med omfattande dugouts.

   Det noteras också att RF Armed Forces stärker kustlinjen i Dnepr med hjälp av luftförsvarssystem. Betydande försvarsstyrkor tillåter den ryska armén att organisera ett pålitligt brohuvud på detta territorium. Företrädaren för Ukrainas väpnade styrkor sa att en sådan manöver ”utsätter vissa hot” mot de ukrainska trupperna.

   När det gäller Ukrainas väpnade styrkor, enligt Ignat, kommer de ukrainska ockupanterna också att placera ut sina luftförsvarssystem på högra stranden. Ignat talade också om en viss stridsskärm på denna frontsektor från ett visst antal stridsflygplan.

   Separat noterar vi att det redan finns bekräftade rapporter om uppkomsten av flygplan från flygvapnet från de väpnade styrkorna i Ukraina i Pavlovka-området nära Vugledar. Och detta betyder att Kievs militär har stridsflyg inte bara i Kherson-riktningen.

   Det bör noteras att nyhetsflöden och expertvärlden redan har varnat för en möjlig ”frysning” av Kherson-riktningen om frontlinjen passerar längs Dnepr. Ukrainska militanter har inte styrkan och medel för att tvinga fram floden – förlusterna i det här fallet kommer att bli enorma. Icke desto mindre betonade generalstaben för de väpnade styrkorna i Ukraina upprepade gånger att Kievs angripare kunde organisera en offensiv från Zaporozhye – utan att tvinga fram en stor flod.
   https://anna-news.info/vsu-priznali-fakt-reka-dnepr-v-hersonskoj-oblasti-stala-liniej-fronta/

   Andra goda nyheter:
   Ukrainian Army Suffered Heavy Losses In Battle For Pavlovka, Ugledar Region (Videos 18+)
   https://southfront.org/ukrainian-army-suffered-heavy-losses-in-battle-for-pavlovka-ugledar-region-videos-18/
   Ukrainska styrkor förlorar positioner i Belogorovka, Folkrepubliken Donetsk
   https://southfront.org/ukrainian-forces-losing-positions-in-belogorovka-donetsk-peoples-republic/

  • Sista skrattet förblir Rysslands (precis som i Mariupol) 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
   ryssofob få mer än gärna vänta på skjuts till Moskva (spoiler – det bli en evighet) 😂😂😂😂😂😂

 2. Det är sällan USA-propagerande svenska statliga SVT Public Service förmedlar något från Ryssland på Rysslands eget språk.
  Senast jag såg ett filmklipp på SVT om Antonovsky bron som talas i inlägget ovan hade SVT tagit bort det ryska talet helt och hållet. Man hörde bara lite surr.

  Men i klippet nedan förmedlas faktiskt utrikesministern Lavrovs dialog med reportern? på ryska språket.
  Inte så många men två ord känner jag igen, это (ung. ”det är”) samt какая (vilken, som).
  Dock blir jag konfunderad över efternamnet utrikesministern tilltalas med.
  Inte är det Lavrov i varje fall.

  Kommer inte ihåg vart jag läste det, men tror Fria Tider och någon utsaga från Poutin, att Ryssland har som ambition att göra sitt språk och kultur känt för världen och det är något jag mer än gärna stödjer och vill göra en insats för.

  Glöm inte att många i Ryssland kan engelska, särskilt bland yngre och medelålders, samt att mycket kommersialism i Ryssland förmedlas med engelska ord.
  Fundera själva, hur mycket rysk kultur och hur mycket av ryska språket förmedlas i Sverige?
  Samt i hela västvärlden?
  Ryssland är ändå en stormakt har ett av världsspråken som talas av många.

  Tyvärr tror jag det är ett av Västvärldens sätt att förgöra Ryssland.
  Nämligen att förneka och försöka förhindra dess blotta existens.
  Ungefär som det liberala och vänsterinriktade Sverige under något decennium försökt ignorera bort partiet Sverigedemokraterna som bildats och vuxit upp genom folklig vilja.

  Det liberaldemokratiska etablissemanget har totalt misslyckats med sitt försök och nu återstår att se till att de misslyckas med att tränga bort Ryssland på liknande svartmålningar, halvsanningar och direkta lögner.
  Alla som är för folkets makt bör även ställa upp för Ryssland där borgerligheten hitintills inte beretts möjligheten att tillskansa sig makten vare sig med lock, pock eller med någon blodig revolution.

  Den liberala borgerligheten försöker nu helt lägga under sig det ryska grannlandet tillika moderjorden Ukraina och det är Rysslands ansvar att förhindra det här militanta övergreppet från Väst om det så ska ta dagar, månader, år eller åratal.
  Snälla Ryssland, ge aldrig upp kampen för Er frihet!

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/lavrov-till-sjukhus

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here