Attacken mot Nord Stream dödar möjligheterna till dialog i Ukraina

8
1540

Bild från MK Bhardakumars site.

 

Den indiske karriärdiplomaten MK Bhadrakumar publicerade denna artikel igår.

Författaren M. K. BHADRAKUMAR

Attacken mot Nord Stream dödar möjligheterna till dialog i Ukraina

 

De tre  läckor som upptäcktes på måndagen  vid gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2 som förbinder Ryssland med Tyskland – den ena efter den andra inom några timmar från varandra i de exklusiva ekonomiska zonerna i Sverige och Danmark – orsakades av explosioner. Sveriges utrikesminister Ann Linde twittrade att explosionerna ”är konsekvenser av detonationer, troligen orsakade av sabotage. Vi fortsätter att samla in information och utesluter inte någon orsak, aktör eller motiv.”

Sveriges statsminister Magdalena Andersson framförde samma åsikt och beskrev händelsen som ”en fråga om sabotage” och tillade att ingen version ännu är utesluten. Danmarks statsminister Mette Frederiksen har sedan dess citerats på följande sätt av Reuters: ”Det är nu myndigheternas klara bedömning att det rör sig om medvetna handlingar. Det var ingen olycka.” Tidigare har de danska myndigheterna utfärdat ett uttalande om att rörledningsincidenterna inte orsakades av en olycka.

Samtidigt har Radoslaw Sikorski, en ledamot av Europaparlamentet och en tidigare polsk utrikesminister,  tackat USA för att de skadat Nord Streams rörledningar. ”En liten sak, men så mycket glädje”, twittrade Sikorski och tillade: ”Tack, USA.”

Sikorski citerade USA:s president Joe Biden som hade hotat den 7 februari, innan Ryssland började sin militära operation i Ukraina, att om Moskva agerade mot Kiev, ”kommer det inte längre att finnas en Nord Stream 2. Vi kommer att avsluta det”. När en reporter bad Biden att förtydliga sa han gåtfullt: ”Jag lovar dig, vi kommer att klara det.”

Det finns faktiskt rapporter om att två grupper av amerikanska krigsfartyg nyligen observerades inom 30 km från platsen för incidenten där Nord Stream attackerades.

Enligt Sikorski minskade skadorna på Nord Stream Rysslands handlingsutrymme, eftersom Moskva nu måste prata med de länder som kontrollerar gasledningarna Druzhba och Yamal – Ukraina respektive Polen – för att återuppta gasförsörjningen till Europa.

De tyska säkerhetstjänsterna anser att endast en statlig aktör kunde ha skadat den undervattensrörledningen, vilket tyder på att ”dykare eller en miniubåt” kunde ha planterat minor eller sprängämnen på rörledningen. När USA:s utrikesminister Antony Blinken blev ombedd att kommentera var han oförpliktigande och sa ”detta är första rapporter (om sabotage) och vi har inte bekräftat dem ännu. Men om det bekräftas ligger det helt klart inte i någons intresse.”

Ur USA:s perspektiv,  som Blinken uttryckte det  , finns det ”tydliga utmaningar under de kommande månaderna” när det gäller Europas energiförsörjning, ”finns det också en mycket betydande möjlighet att göra två saker.”  Den första är att ”äntligen avsluta Europas beroende av rysk energi” och den andra är att ”påskynda övergången till förnybar energi” så att västvärlden kan möta ”klimatutmaningen”.

Det är tydligt att för Washington framöver är prioriteringen att införa ett pristak på rysk oljeexport och ”öka” leveranserna av LNG till Europa i en tid då USA blev världens största LNG-exportör i år, delvis p.g.a. embargot mot Ryssland som Väst infört. Och beslutet om pristak behöver EU-godkännande.

De geopolitiska konsekvenserna är självklara. Attacken mot Nord Stream ägde rum redan när folkomröstningen startade på måndagen i Donbass, Zaporozhye och Cherson om dessa regioners anslutning till Ryssland. På söndagen gav Biden ett starkt uttalande där han sa att USA aldrig kommer att erkänna ukrainskt territorium som något annat än en del av Ukraina och att ”Rysslands folkomröstningar är ett bedrägeri”.

Poängen är, som Sikorski påpekade, med Nord Stream dödligt skadad, om Ryssland skulle återuppta gasförsörjningen till Tyskland inom en överskådlig framtid, kan det bara ske genom sovjettidens rörledningar som går genom Polen och Ukraina. Men Warszawa och Kiev kommer inte att vara på humör för att samarbeta under rådande omständigheter.

I huvudsak håller Ryssland på att förlora sitt inflytande över tysk politik i en tid när en allvarlig ekonomisk kris hotar och det finns en växande efterfrågan på att se över Berlins beslut mot att ta i bruk Nord Stream 2. Förra veckan ägde stora demonstrationer rum i Tyskland som uppmanade till att driftsättning av Nord Stream 2 för att lösa energibrist.

När det gäller det tyska ledarskapet har det inte längre någon möjlighet att bita ihop och försöka återuppta ryska gasleveranser (förutom genom att tigga Polen och Ukraina att samarbeta om återöppningen av Yamal- och Druzhba-ledningarna.) Å andra sidan, Kansler Scholz resa till Gulfregionen (Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Qatar) förra helgen för att söka efter tillgång till mer olja gav inte de resultat han hade hoppats på.

Saudiarabien, som är i linje med Ryssland för att reglera oljeproduktionen, har en tvetydig position på den globala scenen när västvärlden konfronterar Ryssland om totalt energioberoende. I Förenade Arabemiraten uppnådde Scholz något bättre resultat genom att underteckna ett avtal om energisäkerhet, som innebär leverans av LNG före slutet av 2022.

Ur ett annat perspektiv har Nord Streams rörledningar avaktiverats vid ett avgörande ögonblick i Ukrainakonflikten då en paus väntas under hösten fram till december. Tänkbart lämnar detta ett litet fönster av möjligheter för dialog med Moskva. Det ryktas att Scholz golfturné också syftade till att söka hjälp från Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, som har utmärkta relationer med Rysslands president Vladimir Putin. (Prins Salman arrangerade nyligen det senaste fångutbytet mellan Moskva och Kiev, med den ryska oligarken och politikern Roman Abramovich   som mellanhand, enligt en  rapport från Wall Street Journal den 23 september.)

Summan av kardemumman är att i vilken arkitektur som helst för dialog mellan Europa och Ryssland kommer återupptagandet av rysk energiförsörjning för att lindra den ekonomiska krisen i Europa att vara ett ledmotiv. Därför hade den som slog mot Nord Stream en perfekt känsla för tajming. Denna skamliga handling är statligt sponsrad, och den belyser bara att det finns mäktiga krafter i väst som vill att konflikten ska förlängas och kommer att gå hela vägen, oavsett vad som krävs, för att kväva varje begynnande rörelse som strävar efter vapenvila och dialog.

En sådan ”avsiktlig sabotagehandling” behövde mycket planering i förväg. Inte överraskande säger Kreml att de är ”extremt oroade över händelsen”.

Det som har hänt är en fortsättning av det angloamerikanska sabotaget av Istanbulavtalet mellan Kiev och Moskva i slutet av mars, som hittills förlängt kriget med fem månader. 

I det här fallet har krigslobbyn tagit bort pontonbron och sett till att europeiska länder inte har några medel att gå tillbaka nu för att skaffa rysk gas och rädda sina ekonomier. Som Ungerns premiärminister Viktor Orbán sarkastiskt påpekade har de amerikanska oljebolagen blivit ”krigsprofitörer”. USA ersatte inte bara den ryska energileverantören, utan tvingar européerna att betala 8-10 gånger kontraktspriset med Gazprom.

Läs gärna andra artiklar av M.K. Bhadrakumar här.

Föregående artikelDN. ”Även USA kan ha motiv att skada Nord Stream”
Nästa artikelVad sa utrikesminister Lavrov?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. ”Dialog?”

  Ryssland har invaderat Ukraina, mördat oräkneliga människor, bränt ner städer och hindrar landet från att stabiliseras som demokrati. Ryssland har skurit av sig självt från alla sina grannar genom att uppträda som ett fascistiskt land, och sannolikt har maffian som styr med riktade mord, förgiftningar och påhittade anklagelser insett att det inte blir några affärer med väst på ganska länge. Då spränger den sin egen gasledning för att kunna skylla på USA. De enda som går på en sån simpel plan är pensionärerna runt Proletären och Palestinagrupperna, om de finns kvar.

  Det finns fler gasledningar, men de går genom Polen och Ukraina. Att lägga två stycken på östersjöns botten var inte särskilt ”klimatsmart”. När socialistiska stater på dekis är inblandade spelar sånt ingen roll.

  • @Markus Winge 29 september, 2022 At 15:38
   Vad Ryssland har gjort är att befria traditionella ryska områden med etnisk rysk befolkning från utländsk ockupation. Det hade varit avslutat för länge sedan om USA och deras lakejer som Sverige inte matat in pengar och vapen för att fördröja det, vilket kostat tusentals människoliv. Att kalla naziregimen i Kiev för ”demokratisk” är jämförbart med att kalla Tredje Riket för demokrati.

   Vad alla tycks glömma, eller mörka, är att länder som Kina, Ryssland, och Indien nu bygger ett helt ny värld som är oberoende av den diktatur och hegemoni som USA skapat, vilken nu faller sönder.

   • Nu är det så att majoriteten inte är ryssar, dom är ukrainare. I val har bara det nynazistiska partiet fått 1,4% av rösterna, SD över 20%. Dina påstående är som vanligt helt absurda.

    Tyvärr så verkar Indien inte speciellt intresserade i att bygga den nya auktoritära världen som du förespråkar och det är väl det.

 2. Den som inte fattar att det är USA och deras lakejer som ligger bakom dådet måste vara totalt hjärntvättad av propagandan. Men i USA jobbar man långsiktigt att ta över media i Europa som CIA via operation ”Mockinjay” redan på 1970-talet drog igång. Och man kan bara konstatera att MSM-media numera helt är styrd från USA och globalisternas oligarkmaffia. Visst försöker fulmedia lägga ut rökridåer då och då för att det inte ska vara för uppenbart för den godtrogne att de numera bara är propagandaorgan som styrs utifrån.

 3. Blinken vilken skitsnackare om förnybar elproduktion. Det är egna oljan och gasen som är dyrare och mer komplicerat som Usa nu säljer. Man har inga klimat åtgärder de rent skitsnack och såhär har Usa hållt på i decennier. Våra medier är tyvärr pinsamma på ett sätt jag ALDRIG trodde skulle leva och se under min livstid. Så många år nu utan stopp. Det Washington säger gäller punkt. Säger man imorgon att himlen är gul då är det så. Ryssland gjorde de man var tvungen till,man stoppade ukrainska regimen som redan hade slaktat 13-14000människor varav många barn. Minsk avtalen sket man HELT i år efter år pga mupparna i Bryssel då Tyskland och Frankrike som agerade som nollor gentemot Washington maffian. Man vägrade sedan utöver ALLT detta att på något som helst sätt bry sej om Rysslands säkerhet.De va bara Usa, Nato Europas säkerhet som spelade roll,inte ryssens TROTS att dessa var HELT rimliga. Man ljög år efter år och våra propaganda medierna hjälpte till att hjärntvätta allmänheten under tiden. Detta måste självfallet räknas som största misslyckandet från västvärlden när ryssarna inte ens bad om mycket och nu ser vi frukten av det. Vilka jävla dårar och klantskallar som styr korrupta väst med farliga korrupta regimen i Washington i spetsen

 4. Nu har Aftonbladets politbyråchef,Anders Lindberg, som räddade sitt jobb med att bli Natovänlig under galgen fått in Global Politics på radarn. Den enda kanalen i Sverige som problematiserar Ukraina konflikten, ställs nu ut som ’Putinvänner”. Desperation på Aftonbladet.Det är Lind-berg som skall dra runt dyngkvarnen, i år.

  Den som inte rättar in sig i sosseledet,
  skall märkas, nu när Lindberg har tagit
  över Hultqvist & Ygemans politrukroll
  de är snart glömda föredettingar, AB har
  blivit präktigt reaktionärt med Wolfgang
  och vänsterrenegater som Karlsson/-Kadhammar.

  Men med sossar i nöd, måste man akta sig för, kanske de planerar en razzia med
  som Gustav Möllers mot kommunisterna, men mot Global Politics med 3.000 snutar som 1940 februari, under finnkriget mot red-aktionen, inkl. husrannsakan, och konfiskering av dokument, och medlems-register, samt vad växeltelefonisterna noterat på jobbet, under dagen. Alla manus kontrollerades, alla fick sitta still. Allt säger allt. Se till att alla namnlistor förstörs, alla mail-konton.

  Bara för att Global Politics inte svikit civilsamhällets krav på att problematisera
  Ukrainakonflikten, vilket kan givetvis, vara otacksamt, men nödvändigt. Varför kan inte Aftonbladet ställa krav på Sverige,
  som man ställer på Ryssland(men aldrig USA}. Alltså en enda röst emot, och den skall sossarna driva under jorden.

  Se upp för sossarna, de är lagom goda att
  tas med, när nu Magda får lämna w.o. som statsminister med Sverigebrosch och allt, i toppform, som när USA stängde
  Muhammed Ali, 1967,för att han påstod att : ”I’ve have no quarrel with them Viet cong, snutarna i Ohio/Kentucky är mycket
  värre att råka ut för!” Allt som var mycket vist och sant sagt av Ali, och hela Sverige
  höll med, men ingen tvingade någon, som idag.

  • Tack för informationen om Anders Lindbergs ledare i Aftonbladet. Och tack Anders Lindberg! Han skriver ”Och liknande röster kommer även från vänster. På sidan Globalpolitics, som brukar sprida den ryska regimens version av verkligheten på svenska, skriver redaktionen: ”I detta läge är det bra att ställa frågan ”Qui Bono?”. Vem tjänar på det? Det är alldeles klart att USA tjänar på detta. USA har upprepade gånger talat mot Nord Stream 2.” Aftonbladet: Och där vaknade Putins vänner till liv. Jag är pluskund på Ab men kollar den sällan. Återkommer kanske med en kommentar på Globalpolitics.se.

 5. Vi befinner oss i den märkliga situationen att i USA är det många medier som mer eller mindre öppet anklagar den egna regimen i Washington för sabotaget!!? Och visst är det USA och Polen som ligger bakom attentatet det är bara i löjliga EU-media man fortfarande försöker hålla liv i charaden. Man vill helt enkelt inte se verkligheten att man blivit totalt lurad av USA utan fortsätter med sitt ”Stockholmssyndrom” ända till slutet! När plockas högafflarna fram? Den dag när den sista lättlurade EU-medborgaren inser att det blivit totalt blåsta av globalistmaffian men då är det försent, alldeles för sent!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here