Australiensare – och svenskar- får inte veta om USA har kärnvapen i landet

2
1199

En läsare tipsade mig om denna artikel av Caitline Johnstone i och om Australien. Det slår mig direkt att den lika väl gäller Sverige. Se kommentaren efter Caitline Johnstones artikel.

Källa https://caitlinjohnstone.com/2023/02/16/australians-arent-allowed-to-know-if-there-are-american-nukes-in-australia/Lyssna på en läsning av denna artikel:USA:s regering tillåts ha kärnvapen i Australien. Dessutom tillåts australiensare inte veta om detta händer eller inte. Vad mer är, inte ens Australiens valda senatorer tillåts veta om detta händer. Det antas inte vara Australiens sak om det finns utländska kärnvapen i Australien.

Detta klargjordes under en utfrågning av senatens uppskattningar på onsdagen 16/2, när de grönas senatorer nedlåtande förmanades av den australiensiska utrikesministern för det mycket normala och lämpliga försöket att förtydliga regeringens policy angående närvaron av amerikanska armageddonvapen på australisk mark.

ABC News rapporterar :

Under en utfrågning i senaten på onsdagen sökte de gröna senatorerna detaljer om huruvida besökande amerikanska flygplan som B-52:orna som opererar från Top End någonsin är kärnvapenbeväpnade.
Kommittén fick veta att USA hade en långvarig policy att ”varken bekräfta eller förneka” närvaron av kärnvapen under sin praxis att upprätthålla global operativ oförutsägbarhet.

 

Amerikanska bombplan har besökt Australien sedan början av 1980-talet, med kärnvapenkapabla B-52:or och B2 Sprits som regelbundet opererar från norra Australien.
Försvarsdepartementets sekreterare Greg Moriarty sa att ”stationering av kärnvapen” i Australien var förbjudet enligt South Pacific Nuclear Free Zone-fördraget, men fördraget förhindrade inte besök av amerikanska bombplan.

 

Utrikesminister Penny Wong var bisarrt fientlig mot senator David Shoebridges utfrågning om USA:s kärnvapen i Australien, och anklagade honom argt för att försöka ”göra en politisk poäng” och agera på ett sätt som inte är ”ansvarigt eller rättvist mot det australiensiska samhället”. ” bara för att söka svar bortom lager ”USA kan varken bekräfta eller dementera” svar i denna extremt viktiga fråga.

Så då vet vi. USA har verkligen tillstånd att föra in vapen till Australien som kan förvandla nationen till ett kärnvapenmål, och australiensare har inte bara inget att säga till om i frågan utan får heller inte veta något om det. Det är faktiskt lite oförskämt och stötande för  en att ens fråga.

Bild i Pål Steigans nättidning.

Kan du föreställa dig om ett annat land försökte göra detta mot USA? Kan du föreställa dig hur snabbt en nation som Indien eller Frankrike skulle bli utskrattade om de sa till Washington att de vill ha rätten att ta med kärnvapen in och ut från det kontinentala USA, men det är inte USA:s sak om de gör det? Ingen skulle ge det en enda tanke, för det är underförstått att USA är den rättmätige härskaren över denna planet.

De gröna gav ett starkt svar på hela denna prövning och anklagade korrekt den australiska regeringen för att undergräva australiensiska intressen för att främja amerikanska intressen.

”Beslutet för den australiensiska regeringen att tillåta amerikanska B-52:or in i Australien är ytterligare ett tydligt exempel på på varandra följande stora partiregeringar som säljer ut australiensiska intressen åt amerikanerna”, sade Greens senator och utrikestalesperson Jordon Steele John i ett uttalande . ”Oavsett om det är AUKUS-pakten, mörkläggningen av hur Australien blev inblandad i den illegala amerikanska invasionen av Irak eller denna senaste upptrappning av avtalet om styrka. När det kommer till USA finns det inget australiensiskt intresse som denna regering inte har varit villig att sälja ut.

”Australien måste djupt omvärdera vår relation med USA och föra en oberoende, fredlig och samarbetsvillig utrikespolitik”, tillade senatorn.

 

Detta händer när australiensare manipuleras till att gå med på krig och militarism mot Kina i en chockerande aggressiv propagandakampanj i spetsen av våra galet konsoliderade nyhetsmedier och tankesmedjor finansierade av den amerikanska maktalliansen och krigsprofitörer av militärindustriella komplex som Australian Strategic Policy Institute . Denna propagandakampanj gör ingen hemlighet av förväntningarna att australiensare ska vara beredda att gjuta sin rikedom och sitt blod i ett framtida krig med Kina för att stödja sina goda vänner, amerikanerna.

Bild i The Indicter.

Julian Assange – en australisk medborgare som har lämnats att ruttna i Belmarsh-fängelset eftersom hans egen regering vägrar att stödja honom mot den amerikanska regeringens ansträngningar att utlämna honom för brottet journalistik –  sa kort innan sin arrestering: ”Jag älskar mitt födelseland Australien men som stat existerar den inte.”

Som australiensare känner jag ungefär likadant. Vi är inte ett riktigt land. Vi är en amerikansk militär/underrättelsetillgång som drivs av en marionettregim som den amerikanska regeringen förändrar och iscensätter flagranta kupper mot närhelst den finner lämpligt. Hela den här kontinenten är i princip bara en gigantisk amerikansk militärbas med kängurur.

Och nu drivs vi mot en framtida militär konfrontation av ofattbar fasa, och när någon i vår låtsasregering motsätter sig detta blir de tillrättavisade och avfärdade för sin bristande lojalitet mot våra härliga ledare i Washington. Det skulle vara roligt om det inte var så jävla skrämmande.

Kommentarer från redaktören

Svenska Freds- kommenterade denna fråga i ett uttalande i juli med titeln ”ÖPPNAR SVERIGE UPP FÖR ATT ANVÄNDA KÄRNVAPEN OCH TA EMOT KÄRNVAPEN PÅ SVENSKT TERRITORIUM?”

Utdrag nedan:

”Sverige accepterar kärnvapnens centrala roll i Nato. Det bekräftade Sverige utrikesminister Ann Linde i ett brev till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg den 5 juli 2022. Detta går stick i stäv med vad regeringen lovade när de kom med besked om ett svenskt Natomedlemskap den 15 maj.

Sverige avser att fullt ut delta i Natos militära struktur och gemensamma försvarsplanering, och är villig att hänge styrkor och annan kapacitet till “hela bredden av alliansens uppdrag”. Detta inkluderar användande av kärnvapen, vilket skulle vara ett brott både mot folkrätt och krigslagar. Dessutom öppnar Sverige upp för att acceptera och ta emot kärnvapen på svenskt territorium. Vi kan inte tolka det på något annat sätt.

– Brevet visar att Sverige är redo att skicka svenska soldater att delta i användning av kärnvapen, ett vapen som likt kemiska och biologiska vapen är förbjudet enligt internationell rätt. Användning av dessa massförstörelsevapen skulle utgöra ett krigsbrott där svenska soldater och överbefälhavare kan komma att ställas inför den Internationella brottmålsdomstolen, ICC, säger Beatrice Fihn, chef för den internationella kampanjen för kärnvapnens avskaffande, ICAN, Nobelpristagare 2017.” https://www.svenskafreds.se/upptack/nedrustning/oppnar-sverige-upp-for-att-anvanda-karnvapen-och-ta-emot-karnvapen-pa-svenskt-territorium/

Pål Jonsson

SvT rapporterade 5 november ”Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) säger att Sverige inte ska ha några förbehåll mot att förvara kärnvapen på svensk mark inför sitt eventuella medlemskap i Nato. Hans uttalande ska däremot inte tolkas som en dörröppnare, enligt hans pressekretare Johan Hjelmstrand.”  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-borde-inte-ha-nagra-forbehall-mot-att-forvara-karnvapen

Vad är detta om inte en dörröppnare?

Relaterat

SvT 7 maj 2022: Sverige saknar lag mot kärnvapen

Kärnvapen på svensk mark gör Sverige till måltavla. Artikel i Göteborgsposten av ordföranden för Svensk Freds- och Svenska Läkare Mot Kärnvapen.

 

Föregående artikelHöger och vänster protesterar tillsammans i Washington: ”Inte ett öre till krig i Ukraina”
Nästa artikelNorges inblandning i terrorattentatet omöjliggör svenskt samröre med Nato!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Jag tycker det är dags för länderna över hela Asien samt över hela Afrikanska kontinenten att sluta samman för att med gemensam kraft kunna möta hotet från det invaderande USA och Västeuropa där den anglosaxiska delen på de Brittiska öarna av tradition är den mest imperialistiska aggressorn.
  Jag är inte så mycket för gemenskaper men mot det aggressiva USA är det enda möjligheten att få stopp på odjuret.
  USA är en rövarstat.
  Det började med en stöld av ”sitt” land.
  Från infödda folk som sedan av USA blev förtryckta och tvingades leva reservat.
  Ryssar har aldrig stulit sitt land på det brutala sättet.
  De olika naturfolk som funnit i Ryssland sedan urminnes tider har istället inlemmats och blivit ”ryssar” eller tillåtits leva som de alltid gjort som separat kultur inom Ryska Federationen.
  Inte ens minoritetsvurmande socialdemokratiska Sverige tar sådana hänsyn till sin urminnes minoritet samiska folket i Norrland.
  Istället tvingas de leva som förtryckta likt indianerna i USA.

  Faktiskt tror jag inte Sverige värnar några minoriteter alls.
  Det är istället närheten till USA som värnas.
  Den sammanhållande länken kallas Demokrati.
  Därav skillnaden mellan minoritet och minoritet.

 2. Vasaller precis som slavar har inga rättigheter. Bara skyldigheter. Ett av de är rätten att inte veta. Det en gång ansedda landet Sverige har reducerats till en husbonde som ägs av sionist och neokonservativas gängen som styr väst.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here