Höger och vänster protesterar tillsammans i Washington: ”Inte ett öre till krig i Ukraina”

25
2699

Webbplatsen för protestmötet som ska anordnas i Washington

Artikeln har skrivits av Johan V. Walsh och publicerats först 23/1 på https://original.antiwar.com/author/john-v-walsh/ När får vi till något liknande i Sverige?

Den 19 februari kommer den nya anti-interventionskoalitionen att marschera till Vita huset från Lincoln Memorial.

Washington DC kommer att bevittna en  protest  mot kriget i Ukraina som markerar ett kraftigt avsteg från tidigare demonstrationer. Huvudkravet är enkelt och direkt: ”Inte en krona för krig i Ukraina.” Det är ett krav som betonar vad vi i USA kan göra för att få ett slut på kriget, inte vad andra kan göra. När allt kommer omkring är den enda regering vi har makt att påverka vår egen.

Utöver detta krav uppstår den potentiella kraften hos denna unika och lovande rörelse från arten av dess organisatörer – The Peoples Party, ett progressivt nytt parti, och The Libertarian Party. Det är faktiskt vad mycket av pressen skulle kalla en ”höger-vänster” -koalition, som spänner över ett tillräckligt brett spektrum för att faktiskt avsluta proxykriget i Ukraina. Passande nog kallar arrangörerna protesten ”Rage Against the War Machine”. Med kriget i Ukraina på gränsen till kärnvapen Armageddon, kan ”rage” betraktas som en mild reaktion.

En ny höger-vänsterkoalition för att motsätta sig kriget

Peoples Party  är förmodligen den mindre kända av de två arrangörerna, eftersom det är nyare. Grundaren och den nationella ledaren är  Nick Brana, en ledande arrangör av protesten. Brana var nationell samordnare för Bernie Sanders kampanj 2016, men har vänt ryggen åt demokraterna i avsky över de misslyckade progressiva demokratiska politikernas vilja att kämpa för de löften de gav. Bland talarna vid partiets grundande möte 2020 var  Cornel West,  Chris Hedges ,  Jimmy Dore  och  Nina Turner  (medordförande för Sanders kampanj 2020).

Libertarian Party  är mer känt. Det har funnits längre och, även om det är litet, är det det  tredje största politiska partiet  i USA genom väljarregistrering. Den nuvarande nationella ledaren,  Angela McCardle , är den andra huvudarrangören av DC-protesten. I det amerikanska politiska livet är Ron Paul förmodligen den mest kända representanten för libertarianska värderingar, med en särskilt principiell anti-interventionshållning i utrikespolitiken  .

Ett budskap att avsluta USA:s stöd för proxykriget i Ukraina är realistiskt; ett betydande och växande segment av det amerikanska folket stöder detta krav.

Huvudkravet ”Inte ett öre för krig i Ukraina” är att finna mer och mer stöd bland amerikanerna. En  undersökning  i november från Chicago Council on Global Affairs visade att 35 % av amerikanerna motsätter sig att skicka fler vapen till Ukraina och 34 % motsätter sig att skicka mer ekonomiskt bistånd. (68% är emot att skicka amerikanska trupper!) Dessa siffror har ökat från den tidigare undersökningen i juli och avslöjade en växande anti-interventionsentiment. Även om detta inte är en majoritet, är  över en tredjedel av befolkningen en bas som är tillräckligt stor för att bygga en antikrigsmajoritet . Endast 16 % fler måste vinnas för att nå majoritet. Huvudkravet för demonstrationen är inte utopiskt – det är realistiskt!

Demonstrationens krav

Det är värt att titta på alla tio kraven från den kommande februariprotesten, som du hittar  här . Men de fyra första förtjänar särskild uppmärksamhet eftersom de ropar ut rörelsens anda och ledande idéer. Här är de som formulerats på  webbplatsen  för protesten:

Inte ett öre för krig i Ukraina

Demokrater och republikaner har beväpnat Ukraina med tiotals miljarder dollar i vapen och militärt bistånd. Kriget har dödat tiotusentals, fördrivit miljoner och driver oss mot ett tredje kärnvapenkrig. Sluta finansiera kriget.

Förhandla om fred

Den amerikanska regeringen startade kriget i Ukraina med en kupp mot den demokratiskt valda regeringen 2014, och saboterade sedan ett fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina i mars. Sök en omedelbar vapenvila och diplomati för att avsluta kriget.

Stoppa krigsinflationen

Kriget accelererar inflationen och ökar priserna på mat, gas och energi. USA sprängde ryska gasledningar till Europa, svälte dem på energi och avindustrialiserade sina länder. Avsluta kriget och sluta höja priserna.

Upplösa Nato

Natos expansion till Rysslands gräns provocerade fram kriget i Ukraina. Nato är en krigshetsande relik från det kalla kriget.

 • De övriga sex kraven är: Global minskning av kärnvapen
 • Skär ner Pentagons budget
 • Avskaffa CIA och den militärindustriella djupstaten
 • Avskaffa krig och imperium
 • Återställ medborgerliga rättigheter
 • SläpptJulian Assange.

Planera nu att komma till Washington den 19 februari. Gör din närvaro känd för denna potenta nya koalition av politiska krafter. Demonstrationen kommer att samlas vid Lincoln Memorial och sedan marschera till Vita huset. Leta efter mer information och registrera dig för uppdateringar  här  under de kommande veckorna.

Nu gör vi det. Tiden rinner ut eftersom hotet om kärnvapenkrig växer för varje dag som går och för varje ny upptrappning i Ukraina. En bred koalition kan sätta stopp för det. Nog om de eviga krigen!


John V. Walsh, tills nyligen professor i fysiologi och neurovetenskap vid University of Massachusetts Chan Medical School, har skrivit om frågor inom fred och hälsovård för San Francisco Chronicle, EastBayTimes / San Jose Mercury News, Asia Times, LA Progressive, Antiwar .com, CounterPunch , Consortium News, Scheerpost och andra.

Föregående artikel”Vad vilja Reformisterna”?
Nästa artikelAustraliensare – och svenskar- får inte veta om USA har kärnvapen i landet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

25 KOMMENTARER

 1. Låt oss se om USAs befolkning verkligen gör något av detta! Annars är det bara ytterligare ett exempel på att kloka tankar från ett litet urval amerikaner släpps ut för att vi ska fortsätta lyssna på amerikaner snarare än att frigöra oss. För det är USA som orsakar Europas ekonomiska nedgång i snabb takt!
  Och kriget i Ukraina är inte det enda som USA nu får Europa att ställa upp på. Enligt Thierry Meyssan har Tyskland gått med på att överge sina bilfabriker till USA och ska nu producera ammunition för det fortsatta kriget. Sannolikt mot Kina mfl ’olydiga’.
  Se förbi den anglosaxiska propagandan dom är mästare på marknadsföring!

  • Jag läste nyss på Fria Tider att USA har en ”interventionistisk utrikespolitik och frihandel”
   Nytt ord för mig men nog så sant.

   Enligt synonymer.se betyder intervention ”ingripande”
   Så är det.
   USA tränger sig på länder de önskar med eller mot deras vilja.
   Förmodligen ett sätt att försöka härska.

   Alltså är USA ett land vissa länder måste försvara sig mot medans andra länder kan betrakta USA som en tillgång.
   Sverige verkar vara ett land där USA betraktas just som en tillgång.
   Men jag personligen tycker inte det.
   Bli vän med rövare kan aldrig vara vägen till fred på jorden.
   Den protestantiske Jesus vill erövra världen med sin frälsning.
   I sak kanske inte fel men ändå en erövrare.
   Bara den symboliken tror jag tyvärr kan uppmuntra och legitimera annan mindre önskvärd erövring.

   Religioner borde missionera mindre.
   Därför mission kan så lätt förfelas.

 2. Är det sant så är det bra.
  Något liknande är tyvärr nog ej att vänta i Sverige så länge som majoriteten av folket här, mest medelålders och äldre, fortfarande sitter och tittar på SVT Public Service nyhetssändningar och kommentatorer och hämtar all sin information där, och sedan lång tid intalade att där endast är verkligheten och sanningen som förmedlas.

 3. ”En bred koalition kan sätta stopp för det”.

  Precis. Och vem är det som länge har sagt att vi behöver just detta, även i Sverige, för att få bort krigskåt korrupt vänster och höger från taburetterna så att vi kan verka för fred?

  Bli vinnare! Tänk om och tänk rätt! Välkomna in i Valsamverkanspartiet!

 4. I Sverige växer även här ett motstånd mot NATO ansökan. Även om den fortfarande är liten så finns den och organsieras och faktiskt växer, i och för sig långsamt. PÅ facebook var jag uppe på en tråd skapad runt ett inlägg av svensk militär om gratis information. Där fanns det flera inlägg som var starkt kritiska mot NATO, så det finns grogrund. Som jag ser det är det etablissemanget som vill detta och folk har inte fått säga sin mening utan mer eller mindre blivit överkörda. Inte heller har svensk media hjälpt till att skapa någon trovärdig information eller debatt utan mer blivit en inhemsk ensidig röst för pentagon, med stark censur för andra uppfattningar att komma till tals med sina uppfattningar

 5. Märk väl: OM opinionsinstitut
  Ideligen framförs ”påståendet” i våra medier, särskilt i SVT och (Natopapegojan) Expressen tv, ” att det finns en överväldigande eller starkt stöd för Natomedlemskap hos medborgarna”. Ändå har ingen lyckats ”bevisa” och verifiera detta flitigt använda”påståendens” giltighet. Detta ideliga upprepande är typiskt just för propaganda.
  Trots det har ”Statsminister .Magdalena” tidigare hänvisat till ett sådant institut, för ansluta svenska folket till NATO, utan att acceptera en folkomröstning. Det är minst sagt en häpnadsväckande kölhalning av medborgarna och demokratin i Sverige.
  Att publicera och hänvisa till något opinionsinstitut i saken, kan lika väl vara ett smaklöst bedrägeri för politisk manipulation och opinionsbildning och en del av den politiska propagandan, särskilt då den ska hängas ut i och kommuniceras i offentligheten vilket den självfallet är avsedd för.
  Opinionsinstitut är bara kommersiella företag som får en beställning mot arvoden. De har inget sanningskrav på sig som de kan ställas till ansvar för.
  De är nödvändigt att systematiskt ifrågasätta deras verksamhet och de som har beställ eller rättare sagt köpt dem. Det är nästintill omöjligt att undgå tanken på att politiska partier i många fall själva äger och styr dessa opinionsinstitut på egen hand. för att sedan rapa upp det de vill folket ska rätta oss efter.

  I själva verket ägnar de sig av ren opinionsbildning i händerna på politiken och statsmakten.
  Ingen verkar ha intresse av att kolla upp om de siffror de presenterar är korrekta och kontrollerade och varifrån de fått sitt underlag och hur urvalet har gjorts o.s.v. I själva verket borde dessa opinionsmätningar och institut betraktas som ”missfoster” med tanke på hur de kan användas och syftet med dem.
  Allt är nämligen inte så hedervärt som folk i allmänhet tror

  • Man kan kritiskt granska metodiken, men vanligen sker ett representativt urval av den vuxna befolkningen. En viktig fråga är hur man hanterar bortfallet. Kontaktar man andra då man ej når någon i urvalet? Hur?
   Frågeformulering och svarsalternativ spelar roll.

   Flera metodstudier under 1970-1990-talet (kanske senare) visade att personer med sociala problem var överrepresenterade i bortfallet. Igår sa man på SvT Rapport kl 19.30 att 63 % i Sverige sa Nej till Nato, vilket bl.a. innebär att minst 2,5 miljoner vuxna inte gör det.
   Tror att sifforna ganska väl speglar en verklighet dessvärre. Fick just se två sakliga, försiktiga välskrivna insändare till etablerad press från en känd socialdemokrat som ifrågasatte svenskt Nato-medlemskap. Returnerades med avslag direkt.

 6. Jo de verkar vara sant detta och hoppas det är många som protesterar. Men medierna kommer EJ ge dessa MINSTA utrymme. Nu har även Trump uttalat sej igen om tiggaren zelenski, och säger ungefär (Vad är nästa denna tiggaren ständigt tigger om utan MINSTA slut. Det räcker.Blir nästa krav kärnvapen nästa gång nu när vi kan/borde ha Fred genast nu som är så enkelt om vi Usa vill)Fred genast) Men vad håller man på med dessa idioterna hur länge ska detta pågå? Ryssland skulle sedan Mars kollapsa istället är det tvärtom. Lägg ned detta vidriga proxy kriget genast era korkade idioter gått 1år snart de räcker för fan

 7. Fantastiskt bra med ett sådant initiativ och Nät verket Nej till Nato! Apropå hur svenskarna tänker om Nato, två privatpersoner bekostade själva en Sifoundersökning om Värdlandsavtalet med Nato..det visade sig att svenskar både de till höger och vänster hade förstått vad frågan gällde…så hade en överväldigande majoritet sagt Nej tilk det. I en kommentar på Moon of Alabama stod Nato bedriver golkmotd i Ukraona!

 8. Nästan varenda bildad person i detta land är medveten om det välkända uttrycket :” lögn, förbannad lögn och statistik”. Det är det opinionsinstituten producerar. Det betyder ”inte att de alltid” fejkar och friserar siffror siffror, men att det förekommer, helst i politiska sammanhang. Det är någon som betalar för dras tjänster. Syftet med publicering är att tillkännage något som är eftersträvansvärt för beställaren. Knappast sanningen, utan till nytta för den politiska opinionsbildningen, dvs att skapa påverkan genom offentliggörandet. På samma sätt kan man misshandla enkäter genom ensidiga urval. Felkällor kan MÅNGFALDIGA

 9. Fint och bra tycker jag. Detta kommer EJ få MINSTA utrymme i Usa medierna som hetsat som in i skogen. Även här hemma och övriga Nato EU medierna kommer EJ ge dessa MINSTA lilla utrymme som dom förtjänar. Men ta bara CNN och övriga ”syskonen”man har ju matat på dygnet runt med olika program och olika idioter till experter i 1år nu. Dessa har varit motbjudande utan motstycke när man ser alla rubriker och alla deras olika programledare till korkskallar. Dagligen har man matat på skitsnack efter skitsnack och verkligen hetsat på vidrigt sätt. Jo bortsett från Fox News då som då och då även om sällan,men ändå haft kritiska seriösa röster och analyser ibland,så som det ska vara.Även om det självfallet borde varit mera. Tycker det är bra och fint detta. Undrar hur siffrorna hade sett ut om media bevakning endast vore 20-30procent seriösa under detta 1helt år som varit gått. Det att 3del av amerikanska befolkningen TROTS allt är helt emot detta idiotiska farliga Usa ledda Nato korsningståget som varit är ändå bra siffror. Sluta beväpna sluta skicka 1öre mera och Fred GENAST era korkskallar till Usa och övriga Nato vasaller. Asien, mellanöstern och Latinamerika med Afrika tittar med fasa över erat vidriga och högst livsfarliga beteende sedan 1år bakåt. Lägg ner korsningståget GENAST era korkskallar. Fint demonstration detta,många kramar från Sverige till er som vågar stå upp mot pentagonmaffian

 10. Det låter som en bra början till protester mot USA:s krigföring i Ukraina.

  Det man kan hoppas på är att protesterna växer till omfattningen av Vietnamdemonstrationerna i USA på 1960-talet.
  Det är ett högt ställt mål men man får tänka på att pengar och ekonomi betyder mycket för amerikanerna.
  Ser de sina ekonomiska möjligheter minska så tror jag de kommer leta orsaken.
  I Sverige är det inte riktigt så därför här finns en väl inarbetat propagandamaskin, inte minst genom Public Servicebolaget som alltid finner de rätta vägarna att intala folket det den liberala staten har som önskemål.
  Inget av våra riksdagspartier kan heller till fullo motstå den här kraften och blir automatiskt en del av systemet som eliminerar alla andra alternativ och lösningar.
  Var det någon som kallade vårt Sverige en demokratur?

  • Såg en video från demonstrationen i Washington, och Max Blumenthal talade och menade att den regionen där strider just nu pågår är i händerna på USA:s kongress som kan avsluta kriget nu om de har viljan.

   USA har delat Irak, de har också medverkat till att dela Syrien i tre delar, varav en del som de tillskansat sig själva. Israel har fördrivit i princip alla araber från Golanhöjderna och vägrar lämna ifrån sig Golan till Syrien, och de har 100% stöd av USA för att inte lämna tillbaka Golanhöjderna.
   Jag vet inget annat land som mer borde delas än Ukraina och det beror på Natos negativa inflytande på västra Ukraina, där de får lära sig att hata ryssar och att det bästa de kan göra är att döda ryssar.
   Så det är omöjligt, hur skall östra Ukraina kunna styras av en regim som tydligt har uttalat att de vill döda alla etniska ryssar i området.

   De syns ju tydligt på kartan i en artikel på Globalpolitics hur Ukraina var delat redan år 2010, där hela östra Ukraina röstade på den president som USA gjorde en kupp mot år 2014 och västra Ukraina röstade på en annan person. En väldig tydlig politisk uppdelning

   På demonstrationen hundratals flaggor ryska och USSR, trevligt att se , att de är accepterade..
   Plakat med Kina och Ryssland är inte fiende till USA.
   Plakat med att de är emot att ge vapen till nazister i Ukraina
   De krävde att man skall sluta sända vapen till Ukraina.
   Att Nato bör läggas ned
   Fredssamtal skall börja.
   Organisatörerna fördömde Washingtons steg mot tredje världskriget

   • Max Blumenthal inledde med ett passionerat tal, där han sa bl.a. att Ryssland är inte vår fiende, och sedan räknade upp alla länder som USA oprovocerat invaderat. Han talade också om det brutala kriget som USA orkestrerat mot invånarna i Donbass under 8 års tid och ingen brydde sig.

    Wyatt Read reporter för Sputnik, talade också om det brutala kriget mot Donbass och berättade att han varit där. Han beskrev Zelenskys agerande som statsterrorism.

    https://twitter.com/FordFischer/status/1627552655626076162

    Sedan hade någon gjort en sammanslagning av flera videor, som ger en bra bild av dagen, där några personer också bråkade gällande Ukraina.
    Det var nog samma samling av personer som Max Blumenthal filmat tidigare som ville ha mer vapen till Ukraina. Det kommer inte fram i denna video, men jag känner igen mannen med Ukrainska flaggan, han har flera personliga drag som är lätta att känna igen. Max frågade honom när han var på väg i delegationen för att tigga pengar till Ukraina: om han är emot att man dödar civila i Donetsk, han svarar NEJ. Jag har sparat den videon.
    Väldigt provokativt att komma till en demonstration under parollen ”Inga mer vapen eller pengar till Ukraina” när man propagerar för motsatsen.

    https://www.youtube.com/watch?v=8zh-YWB1hmg

 11. Jag har länge undrat över varför politikern och f.d. republikanska presidenten Donald Trump är så hatat i Sverige.
  Alla tycks hata honom även bloggen Global Politics.
  Sverigedemokraterna gjorde också någon form av avbön och slöt upp bakom det närmast totalitära drevet mot Donald Trump.
  Men själv har tyckt och tycker fortfarande Donald Trump är en av de amerikanska presidenterna jag avskyr minst.
  Inte minst tack vare hans mer välvilliga inställning till Ryssland och Nordkorea.
  Donald Trump blev på något vis kompis med de här ledarna och vilken annan amerikansk president har gjort det?

  Idag ger Swebbtv Nyheter mig svaret.
  Eller rättare sagt ”vänstermiljardären” George Soros.

  Problemet med Donald Trump utgjordes av att han var ett direkt hot mot demokratin.
  Förmodligen genom sitt engagemang för ”slutna länder” som Ryssland, Kina och Nordkorea här kallas.

  Så tror jag det är.
  USA:s ekonomiska etablissemang och Västvärldens ledarskap kommer förskjuta alla uppkomna ledare som på något vis inte till fullo motsvarar kraven som den liberala demokratin ställer.
  Eller enklare uttryckt: Som borgerligheten vill ha det så kommer det också att bli.
  Demokratier som inte leds av en borgerlighet kommer angripas för att tillintetgöras.

  Europa har stora problem med en demokrati som utgörs av landet Ungern och som inte till fullo rättar sig i det demokratiska ledet.
  Både Viktor Orban och Georg Soros kommer från Ungern och är genom den demokratiska frågan varandras värsta fiender.

  Georg Soros har kapitalet bakom sig men Viktor Orban har stora delar av det ungerska folket bakom sig.
  Frågan är vem som vinner dragkampen?
  Folket eller borgerligheten?
  I ett demokratiskt perspektiv är ovan två förenade till enhet.
  Där en socialdemokrati kan fungera som moderator.

  https://nyheter.swebbtv.se/soros-en-ukrainsk-seger-skulle-upplosa-ryssland/

  I en västlig med Europeisk tradition uppkommen demokrati står alltid borgerligheten som vinnare.
  Jag tror det är själva meningen med demokratin och en direkt och logisk följd av Franska Revolutionen i slutet av 1700-talet.
  Skulle mot förmodan borgerligheten förlora valet måste demokratin göras om på det ena eller andra sättet.
  Alla sätt för den målsättningen verkar tillåtna.
  Vår redaktör här har ett antal sådana av främst USA brutalt krossade demokratier direkt förberedda för upprepningens effektivt dräpande argumentation.

  En orange färgrevolution till exempel.
  Undrar vem som kom med en sådan idé?
  Tycker man får vibbar av kommersiella försäljningstrix.
  Borgaren är en fena på det där att sälja.

 12. Victoria Nuland talar tydligt om Europas självstyre
  USA:s ökända vice utrikesminister Victoria Nuland har öppet uttalat att europeiska stater inte är suveräna. Och de borde ”betala för den militära makten vi behöver.”

  Det är alltid fascinerande hur öppet folk pratar i USA. Victoria Nuland, som blev berömmelse 2014 som cookiedistributör på Maidan och samtidigt med sin ”Fuck the EU”, deltog i ett samtal med den inflytelserika NGO Carnegie Endowment for International Peace. Hon fick bland annat frågan om vad hon tyckte om idéerna från Frankrikes president Macron, som hade efterlyst ”strategisk autonomi” för EU.
  Autonomi
  Enbart frågan är intressant eftersom den visar att EU och dess medlemsländer inte ses i Washington som suveräna stater, eftersom suveränitet inte alls nämns. Vi pratar om autonomi. Wikipedia definierar begreppet autonomi inom statsvetenskap enligt följande:

  ”Autonoma områden är territorier inom en stat som är internt självstyrande. De har sina egna lagstiftande organ och politiska strukturer, men är också föremål för den högre statens lagstiftning och representeras av den i fråga om utrikes- och säkerhetspolitik. De är inte suveräna stater.”

  Detta beskriver EU:s och dess medlemsländers tillstånd mycket träffande, eftersom de kan sköta sig själva internt och själva bestämma storleken på sjukförsäkringsavgifter och liknande, men i praktiken fattas EU:s utrikes- och säkerhetspolitiska beslut av USA. Senast stater i Europa motsatte sig detta var Irakkriget 2003, då några EU-stater motsatte sig USA:s illegala krig baserat på lögner om Iraks påstådda massförstörelsevapen. Det har inte hänt sedan dess, och EU-staterna låter USA diktera sin utrikes- och säkerhetspolitik.

  Det är otänkbart, men Tyskland har till exempel inte ens sin egen nationella säkerhetsstrategi, eftersom Tyskland inte har sin egen säkerhetspolitik, utan låter USA diktera den. Förbundskansliet och UD bråkar just nu för att de vill utveckla sin egen nationella säkerhetsstrategi för första gången sedan andra världskriget, men än så länge har de inte kommit fram till en gemensam nämnare.

  Autonomi endast mot betalning
  I USA vet man det, så det var intressant att fråga Nuland vad hon tycker om autonomi i Europa. Hon började sitt svar så här:

  ”Jag är ett fan – och Joe Biden är ett fan och Anthony Blinken är ett fan – av den nivå av europeisk militärmakt som de är villiga att betala för och är villiga att bygga. Och så kan de använda dem självständigt om de vill när de åker på uppdrag som vi inte är involverade i. Men det kommer att finnas en fördel för oss alla när vi gör uppdrag tillsammans som vi gör nu. Så det finns inget USA behöver frukta om strategisk autonomi i sig, så länge det inte är skenautonomi eller billig autonomi där de faktiskt inte betalar för den militära makt vi behöver.”

  I USA är frågan inte om Europa är suveränt. Det är inte det. I bästa fall handlar det om frågan om hur självständigt Europa kan vara. Och Nuland har ett enkelt svar: Så länge Europa betalar tillräckligt för sin ”militära makt”, d.v.s. köper så många amerikanska vapen som USA vill, kan Europa vara lite autonomt och även ha sina egna ”uppdrag” – d.v.s. krig – att leda. Men bara med samtycke från USA.

  Krig är inte dåligt för Nuland i sig, krig innebär trots allt att vapen och ammunition förbrukas och därför måste beställas om, vilket innebär fler beställningar till USA:s försvarsindustri.

  I klartext säger Nuland att Europa skulle vilja vara lite självständigt och till och med utkämpa ett krig själv om det betalar USA tillräckligt med pengar i form av vapenköp.

  Nuland hyllar leoparder
  I den andra delen av hennes svar var Nuland särskilt nöjd med att Tyskland försåg Ukraina med Leopard-stridsvagnar. Hon säger öppet att hon inte skulle ha trott att det var möjligt:

  ”Vad jag skulle vilja säga här är att Europa – och särskilt de stora länderna i Europa – har tagit oöverträffade steg för att stödja Ukrainas säkerhetsbehov och ekonomiska behov. Men tanken på att Tyskland någonsin skulle leverera dödlig militär hjälp till Ukraina överhuvudtaget, särskilt Leopard-stridsvagnar, som kommer att bli existentiellt viktiga under våren… Om du hade väckt mig den 23 februari 2022 och sagt att detta skulle hända, jag skulle ha sagt: ingen chans!

  Därav verklig heder åt våra europeiska partners, också för att de själva tagit vissa säkerhetsrisker med det de levererar till Ukraina.”

  USA är uttryckligen glada över de tyska leopardleveranserna. Inte för att Polen vill leverera Leoparder, eller att Portugal också har lovat tre moderna Leopard-2:or. Glädjen hänvisar uttryckligen till Tyskland, eftersom USA lyckades trycka in Tyskland på alla platser i första raden av europeiska länder med Leopardleveranserna, som levererar särskilt dödliga vapen för kampen mot Ryssland.

  Tyskland serverar
  Och hon säger det också helt ärligt: det utgör säkerhetsrisker, eftersom Ryssland skulle kunna se det som deltagande i kriget. Men Nuland är stolt över den tyska regeringen, som utsätter sig själv och sitt land för att tjäna USA:s intressen. När allt kommer omkring har den federala regeringen ingen egen säkerhetsstrategi, den tjänar USA:s intressen. Ekonomiminister Habeck uttalade också öppet under sitt inledande besök i Washington i början av mars 2022 att den federala regeringen tjänar USA, som Focus rapporterade till exempel:

  ”Ju mer Tyskland tjänar, desto större roll har det.” Ekonomiminister Robert Habeck sa dessa ord under sitt två dagar långa besök i Amerika. I USA är man nöjd med att Tyskland är redo att ”utöva en tjänande ledarskapsroll”.

  Man kunde se glädjen i USA från Nulands ansikte när hon firade de tyska leoparderna.
  https://www.anti-spiegel.ru/2023/victoria-nuland-redet-klartext-ueber-europas-autonomie/

 13. Jag undrar om den traditionella fredsrörelsen med kristen bakgrund finns kvar i USA. Typ Fellowship for Conciliation eller War Resisters League? Eller om den finns kvar någonstans? Den var ju rätt aktiv under 80-talets kärnvapenmotstånd.

 14. Till skillnad mot Svenska Freds så förstår de Amerikanska antikrigsaktivister, vilka som är de verkliga krigshetsarna i Ukraina kriget, och de har uppmanat till ett stort möte i Washington DC för att protestera mot den amerikanska regeringens krigshetsande utrikespolitik och andra frågor. Detta ser ut att bli USA:s största antikrigsmöte sedan protesterna mot Irakkriget 2003
  Kraven till ”krigshetsaren Joe Biden”. Punkterna inkluderar ”inte ett öre till för krig i Ukraina”, upplösningen av Nato, nedskärningar av Pentagons budget, avskaffande av CIA och frigivande av Julian Assange.

  Tara Reade – en av talarna som ska dyka upp vid rallyt – talade till FOX News -värden Tucker Carlson och hävdade att amerikanerna är trötta på att se sin regering spendera nästan 100 miljarder dollar i bistånd till Ukraina medan problem hemma ignoreras. – Vår infrastruktur håller på att falla sönder. Amerika håller på att bli en misslyckad stat,” förklarade hon.

  Reade beskyllde både Washington och Bryssel för den årslånga Ukrainakrisen.

  ”Talarna samlas alla för att be om att avskaffa Nato, för det är inte en fredsbevarande styrka, det är en aggressiv kraft som har drivit upp mot Rysslands gränser, och nu närmar vi oss randen av andra världskriget”, påpekade Reade.

  Ryssland inledde sin speciella militära operation i de rysktalande regionerna i östra Ukraina för snart ett år sedan på grund av det upplevda hotet om att den före detta sovjetrepubliken skulle gå med i Nato. Sedan dess har Ukrainas västerländska allierade utökat allt stöd till Kiev och skickat landet tiotals miljarder dollar i vapen, inklusive raketsystem, drönare, pansarfordon, stridsvagnar och kommunikationssystem för att slåss i västs proxykrig mot Ryssland.

  Även fredsaktivisterna i Munchen äger större analytiska förmåga än Svenska Freds om vilken som är den största kraften för att hota freden. Det var 30000 personer som demonstrerade och på plakaten kunde man läsa: Ryssland + Tyskland = Fred
  Nato ut ur Tyskland, Amerikanare gå hem, Fredsduvor, Bara kritik mot Nato och USA ingen kritik mot Ryssland fanns att se på deras plakat.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here