Demonstration och protester mot SvT:s nyhetsförmedling och för yttrandefrihet i Stockholm igår.

6
1041

Intressant, viktigt. Av grupper och personer som fått ”högerstämpel”…

Samverkansmöjligheter för ”Vänstern”? Synpunkter?

Tal av Tobbe Larsson från bl.a. Frihetsnytt”

SwebbTV-chefen Mikael Wilgerts tal vid manifestationen.

https://swebbtv.se/w/hT7fXYNDcxZ5cnSiC7tiJg

SwebbTV stöder Assange: https://swebbtv.se/search?search=Assange&searchTarget=local och verkar vara mot Nato: https://swebbtv.se/w/dLg4uWazkNtyX7tU7Jfz1G

Relaterat.
Höger och vänster protesterar tillsammans i Washington: ”Inte ett öre till krig i Ukraina”

Föregående artikelNato-chefen: Sverige ska vara berett med krig mot Ryssland, medan stödet för Nato minskar
Nästa artikelKommer USA, som folkrättsvidrigt bombar Syrien och Irak att lämna länderna – som kräver detta.?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

6 KOMMENTARER

 1. Jag hade funderingar på att delta i demonstrationen mot SVT men ville inte riskera att bli betraktad som demonstrant mot SVTs “vänsteragenda” eftersom jag ser problemet med SVT betydligt mer nyanserat än så. På SwebbTV verkar i många fall “vänster” vara synonymt med dåligt, varför allt som är dåligt klassas som vänster.
  T ex kan man ifrågasätt om den förda invandringspolitiken är vänster, vilket till och med DNs tidigare ledarskribent Svante Nycander ifrågasatte redan i en artikel 2018. https://www.di.se/debatt/svante-nycander-sa-styrde-nyliberalerna-om-sveriges-migrationspolitik/ Att ta in massor av arbetskraft i syfte att dumpa löner är ju inte vänster utan tvärt om, mycket höger.

  Jag har ännu inte lyssnat på de tal som hölls utan bara hört lite av snacket inför demonstrationen. Utifrån detta tycker jag faktiskt att man ska ha lite mer på fötterna innan man demonstrerar mot SVT än en väldigt lös och osaklig argumentation. Jag skulle själv lätt kunna sätta samman en saklig och välgrundad argumentation mot SVT, som jag tror skulle väga betydligt tyngre och respekteras mer av etablissemanget än löst tyckande om en så kallad vänsteragenda. I min argumentation skulle jag snarare kunna styrka att SVT har en högeragenda, genom att faktiskt granska och analysera SVTs urval, nyhetsvärdering m.m. Men för SwebbTV är kanske vänster ett mer gångbart argument än höger när det gäller att få tittarna med sig. Därmed skulle kanske en gemensam demonstration mellan höger- och vänsteranhängare var svår att få ihop, såvida inte sakargument och en mer nyanserad, komplex och djupare problemformulering var gångbar för att skapa en gemensam opinion mot SVT. Själv vill jag inte ha en vinklad – åt något håll – nyhetsförmedling, utan just en saklig, nyanserad och komplex sådan, där alla pusselbitar som behövs för att förstå världen och samhället finns med, inte bara det bitar som passar en viss agenda.

 2. Ganska bra tal. Högerns folk går dock aldrig in på varför människor väljer en kriminell bana. Istället pekar de alltid på nationalitet eller etnicitet som orsaken till kriminalitet.

  Vetenskapliga metastudier pekar istället på att ojämlikheten har ett samband med den höga mordfrekvensen. Om invandrare har svårare än svenskar, eller upplever att de har svårare än svenskar, att få jobb på arbetsmarknaden så kan detta vara förklaringen på den bana de väljer.

  Hade kriminaliteten Sverige varit lika hög om arbetslösheten var under 1% eller 0% och samhället upplevdes som rättvist av en stor majoritet? – Skulle inte tro det.

 3. Höger- och vänster inom politiken har blivit irrelevant, eftersom, som Magnus Berg påpekar, högerkrafterna har lyckats få allt som är dåligt att heta ”vänster”. Vad gäller SVT , liksom i stort sett alla etablerade nyhetsmedier, så är de megafoner för USA- imperialismen och de i huvudsak amerikanska oligarkerna/ multimiljardärerna. Vi måste ena opinionen för de viktigaste sakfrågorna och bortse från vilka etiketter som klistras på olika människor och grupper. Grundläggande sakfrågor som yttrande och tryckfrihet, nationellt självbestämmande, demokratiskt inflytande och utkrävande av ansvar av politiker och tjänstemän är frågor man kan enas kring. Att bekämpa rättsrötan som manifesterats i den svenska hanteringen av Assange, liksom hanteringen av NATO och DCA är konkreta exempel.

 4. Jag läste detta nu på Fria Tider att det varit en större demonstration idag i Stockholm mot SVT Public Service.
  Märkligt nog kan jag inte se ett knyst om det på SVT hemsida.
  Det jag närmast såg på SVT är att 2024 är ett ”supervalår” i hela världen och SVT oroas över demokratin.

  Jag förstår demonstrationen och har själv inte gillat SVT på många år nu.
  Ända sedan jag blev politiserad kan man säga.
  Det är mycket som retar mig på SVT.
  Inte minst alla dessa superlativ som blivit ett standardgrepp inom SVT publikfriande.
  På min datorskärm längst ned på listen får jag en väderinfo jag inte ens frågar efter.
  På förmiddagen var det en termometer figur där med röd övre del och till höger stod det ”Nästan rekord”.
  Men jag kan inte uppleva några mildvädersgrader som något rekord.
  Det är snarare vanligt på vintern när vädret växlar om till lågtrycksperioder med västliga vindar.
  Det är M*rcos*ft som står för just det här.
  Tidigare ibland läste jag deras nyhetssida mest bara för man kunde ge tumme upp eller tumme ned vilket jag alltid gjorde i ”opassande” ordning.
  Men till slut kom jag på att det förmodligen endast erbjöds för att locka läsare de kunde påverka så jag slutade att läsa deras nyhetssida.
  Men är man borgerlig och liberal eller möjligen kan luta sig däråt så kanske MSM Nyheter passar bra?

  Borgaren manifesterar sitt samhälle vi alla ska ansluta oss till i den demokratiska ordningen men samtidigt så förökar sig krigsfronterna över världen där Borgaren från Väst utmanas.

  I Ukraina
  I Israel
  I Röda Havet
  I Irak där USA-hatet nu börjat frodas.
  Kanske även längs Taiwans kuster om Kina ser att Imperialistmakten försvagas.

  Man kan undra hur länge till den girige och penningstinne Västerländske Borgaren har krafter att regera Världen?

  Jag fortsätter gräva i Atomkraften.
  Har kunnat konstatera att på endast 80 år, sedan Andra Världskriget slut har människan åstadkommit miljontals människors död och lidande på jorden samt förstört stora landområden för mänskligt även djurliv för tiotusentals år framöver.
  Det är överallt på Jorden men kanske framförallt i Ryssland?
  Det mesta hände för länge sedan och på kanske då bristande kunskaper svårare att kritisera.
  Men ändå, ville man veta? Hade man kunnat veta?
  Eller var resultaten, att få fram atombomben, allt så mycket viktigare?
  Men många har dött, ännu fler blivit sjuka och dött i förtid samt ännu fler tvingats lämna sina hem.
  Eller blivit kvar där och lämnats till sitt öde.

  https://www.thetravel.com/radioactive-places-on-earth/

  Den första stora kärnkraftsolyckan i Världen som blev känd här långt senare därför att Sovjetunionen men även Ryssland inte tillhör Västvärlden var öster om Ryska Uralbergen i kemisk fabrik som anordnades för att bygga atombomben som USA varit först med att utveckla.
  Sovjetunionen, duktiga på att kopiera Väst, byggde då den här fabriken i hemlig stad som gjordes likt USA.
  Stad 40 eller Tjelabinsk 40 efter stad i närheten.
  Fabrikens uppgift var att få fram plutonium.
  Arbetet gav mycket radioaktivt avfall. Förmodligen tusentals ton av olika intensitet.
  Från början hälldes det mesta ut i floder i sjöar men senare insåg man det inte var bra.
  Då byggdes tankar i marken för att förvara det högaktiva avfallet.
  Hur många tankar vet jag inte men kanske dussintals.
  Stora tankar, tjugo meter i diameter och kanske tio meter höga av rostfritt stål och nedsänkta i betongsilos i marken.
  Historierna är flera, finns på ryska Wikipedia, men den första historien säger att kylningen till en tank upphörde att fungera men lagades aldrig så innehållet i tanken torkade ut eftersom det högaktiva avfallet skapar värme i sig själv.
  Man trodde explosionen skapades av en elektrisk gnista men hela tanken exploderade och det tunga locket flög upp i luften och det radioaktiva innehållet spriddes över ett stort område.
  I närheten fanns även ett fängelse (Gulag?) vars fångar varit med om att bygga fabriken och dessa visste mycket så de evakuerades bland de första.
  Det viktigaste för Sovjetledningen var skademinimering och att hemligheter inte blev offentliga.
  Det finns mycket om det här att läsa på ryska och även Youtubefilmer men något som kan nämnas är att civilbefolkningen fick vänta på evakuering i det längsta men då brändes gårdar och djur i närheten civilbefolkning fick flytta.
  Det gick åt c:a 250.000 likvidatorer, alltså arbetare som städade upp efter olyckan, de flesta militärer och många av dem dog en för tidig död.

  Finns mycket att läsa men nedan en bild av den kemiska fabriken där bomben skulle framställas samt en länk till en lokaltidning som högtidhåller minnet av de lidande.
  I Ryssland betraktas det här som en tragisk olycka.

  https://gazetakotovsk.ru/news/society/2022-09-30/na-mitinge-v-kotovske-vspomnili-o-zhertvah-radiatsionnoy-avarii-v-proizvodstvennom-ob-edinenii-mayak-140701

  Här är en ny film från fabriken idag där man lär sig hantering i nuclerära nödsituationer.
  Fabriken är inte riven utan finns fortfarande som kemisk fabrik men man framställer bl.a. zinkoxid istället. Det är mindre farligt.

  Учения на радиохимическом заводе (28.03.2019, Озёрск)
  https://www.youtube.com/watch?v=GyuWylI6bRo

  Bilden från staden idag som fått namnet Озёрск
  https://www.atomic-energy.ru/files/images/2021/11/snezhinsk.jpg

  Gammal bild från fabriken där plutonium framställdes
  https://1.bp.blogspot.com/-WcRfD-Z-AHw/YIgICqDHRHI/AAAAAAAAAPk/1aOWbVeTTMcI4rDtCXBmzoAG-cDLEZjewCLcBGAsYHQ/s1089/32501334.jpg

  Här är en översiktskarta över fabriken Chelyabinsk-40 med sin stad Озёрск som den heter idag.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/Satellite_image_map_of_Mayak.jpg

  Området på kartan strax utanför fabriksområdet som ser ut som en rektangel tror jag är tankarna med högaktivt avfall där explosionen skedde.
  Hur det är idag vet jag inte men säkert ett område med restriktioner skulle vara intressant att veta när staden befolkades igen, något jag heller inte alls vet.

  Det finns många öppna källor och kommentaren var inte menad bli så här lång.
  Den blev så bara för jag själv är intresserad.
  I Ryssland finns flera intressanta sajter om övergiven industri och byggnader.
  I en sökfunktion sökte jag där i går om Chelyabinsk-40 men fick svaret jag var från icke önskat område och dessutom saknade behörighet.
  För en sekund kände jag mig som jag hade spionerat.

  • 1)29 september 1957 kyshtym nuclear disaster (den benämningen användes om den olycka du beskriver) det var enligt den officiella versionen avfall från plutoniumproduktionsreaktorer för kärnvapen.

   Amerikanska utredare publicerade 1982 rapporten
   An Analysis of the Alleged Kyshtym Disaster
   De kallar det en kemisk explosion som slängde upp radioaktivt avfall
   Men de skriver även ”It has even been suggested that ”the accident” in 1958 may really have been a Soviet nuclear weapons test that went awry”
   Och några år senare efter Chernobyl katastrofen påpekade amerikanska experter åter att det även där var en atomexplosion.

   Enligt artikeln av A. Bouville
   ”New light shed on the ‘Kyshtym Accident’ of 1957”
   var det
   ”A chemical explosion with an energy equivalent to about 100 tons of TNT occurred in a concrete tank containing 670–740 PBq of radioactive waste.”
   Published in Journal of Radiological Physics, Environmental Science
   28 May 2020
   (Wikipedia skriver 70 ton)
   I och med att de nämner sprängstyrkan måste de ha uppmätt seismiska avläsningar och då innebär det en prompt explosion.
   Det väcker frågor hur en så stark kemisk explosion kunde inträffa.
   Och amerikanernas påpekande om att det eventuellt var en atomexplosion är relevant.

   2)4 oktober 1957 Sputnik 1 skjuts upp

   3)10 oktober 1957 Windscale har en stor kärnkraftskatastrof och även där producerades material till kärnvapen
   Betraktar man dessa tre händelse i tät tidsföljd är det svårt att blunda för att det ser misstänkt ut
   USA hade panik. Sovjet låg före med raketteknologi
   Att Sovjet med sin starka raket teoretiskt skulle kunna anfalla har naturligtvis förespeglat USA.
   Och Sovjet ville inte lova för mycket så de skröt inte om uppskjutningen.
   USA litade inte på Storbritannien och kommunistinfiltration var ju aktuellt i debatten på 1950-talet. Enligt wikipedia var det på tapeten i USA 1951
   Den speciella relationen hade försämrats skriver wikipedia i artikeln om windscale. USA hade till britternas besvikelse inte velat dela med sig av atomhemligheter trots att britterna ju var med i utvecklingen under kriget

   Jag har tidigare föreslagit att det ovannämnda kan ha påverkat att USA såg sig tvungna att kompensera genom att låta Kuba gå till kommunismen. För det gjorde de enligt tre edsvurna ambassadörer i offentliga förhör. CIA, State department och NYT pekades ut för stödet.
   Av speciellt intresse är att CIA-chefen (och tillika Malteserriddaren vill jag minnas) Allen Dulles avslöjades av Kubansk underrättelsetjänst för att ha hållit inne information om Castros kända kommunistsympatier.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here