Blir vi säkrare med amerikanska militärbaser?

0
129

På norska Antikrigsinitiativet höll  professor  Glenn Diesen  en föreläsning vid Bergens församling den 13 maj. Tack vare Dave Watson som filmade det kan vi dela samtalet med dig. Spartakus

Det råder föga tvivel om att USA:s position som hegemon i en unipolär värld är på väg att upphöra. Mycket tyder på att denna supermakt nu kommer att engagera sig mer militärt för att bevara sin position. Det märker vi inte minst i våra närområden i samband med Ukrainakriget, där USA använt Ukraina för att försvaga Ryssland.

Det är mot bakgrund av denna utveckling som vi nu hamnar på 12 amerikanska baser på norsk mark. Dessa är föremål för USA:s suveränitet, som om de vore USA:s territorium. Detta är ett tydligt brott med vad som har varit Norges stenhårda baspolitik sedan vi blev NATO-medlemmar. Dessutom ska försvarsbudgeten nästan fördubblas med inköp av amerikanska vapen.

Diesens föreläsning är uppdelad i fyra kapitel:
1. Liberal hegemoni som källa till konflikt
2. Natoexpansion som kollapsade europeisk säkerhet
3. Ukraina som frontlinjestat mot Ryssland
4. Norge som frontlinje

Föregående artikelUtförlig rapport: Folkmord i Xinjiang som agenda
Nästa artikelIrans president och utrikesminister dog i helikopterkrasch
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here