Irans president och utrikesminister dog i helikopterkrasch

8
209

Det står nu klart att både Irans president Ebrahim Raisi och utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian dödades i en helikopterkrasch i nordvästra Iran den 19 maj 2024. Detta bekräftas av iranska myndigheter.

När det kom rapporter om en helikopterkrasch var den iranska Röda halvmånen snabbt på plats och startade sökandet. Det var eländiga väderförhållanden i området med blåst och snö, vilket inte gjorde hjälparbetet lättare.

Det här är en video från området när sökningen fortfarande pågick

Den preliminära hypotesen är att detta är en olycka orsakad av dåligt väder och kanske felbedömningar av piloten. Men eftersom det handlar om en av världens mäktigaste politiker, en central figur i motståndsaxeln i Mellanöstern och en god allierad med Ryssland och Kina, kommer naturligtvis frågor att väckas om det rörde sig om sabotage av något slag.

En talesperson för Israel säger ”Det var inte vi.” https://www.lefigaro.fr/international/en-direct-l-helicoptere-du-president-raissi-localise-aucun-signe-de-vie-detecte-20240520

Vladimir Putin var i kontakt med Teheran redan medan sökandet fortfarande pågick och lovade allt möjligt stöd till Iran.

Kinas president Xi Jinping beskrev på måndagen president Ebrahim Raïssis död som ”tragisk”, enligt det kinesiska utrikesministeriet. ”President Xi Jinping betonade att (…) hans tragiska död är en stor förlust för det iranska folket, och att det kinesiska folket hade förlorat en god vän ”, sa ministeriets talesperson Wang Wenbin vid en presskonferens. https://www.lefigaro.fr/international/en-direct-l-helicoptere-du-president-raissi-localise-aucun-signe-de-vie-detecte-20240520

Den tidigare ärkefienden Irak var också snabb med att lova stöd till Iran . Det gjorde Turkiet också.

Hur viktig president Raisi var visar sig bland annat av hur snabbt de internationella reaktionerna kom.

Ebrahim Raisi valdes till president 2021. Han fick en klar majoritet på omkring 62 procent. Under hans mandatperiod återupprättade Iran de diplomatiska förbindelserna med Saudiarabien – med hjälp av kinesisk medling. Iran har också avsevärt förbättrat sina band med Ryssland och Kina. Raisi står för de-dollarisering och han utökade Irans ekonomiska band med Moskva och Peking. Sist men inte minst var det under Raisi som Iran blev fullvärdig medlem i organisationen BRICS+ .

Det var också Raisi som var ansvarig för Irans hämnd över Israels bombning av det iranska konsulatet i Damaskus, där flera iranska diplomater dödades, trots allt så moderat och exakt som det var.

Kommer detta att innebära en ändring av Irans politik? Det tror DN där Emma Bouvin skriver ”Irans presidents oväntade död skapar ett maktvakuum i den hårdföra diktaturen. Grundlagen säger att nyval nu måste hållas inom 50 dagar – men fram för allt sågs Ebrahim Raisi som den främsta kandidaten att ersätta Irans verkliga ledare, ayatolla Khamenei.” https://www.dn.se/varlden/presidentens-dod-innebar-en-kamp-om-makten-i-iran/

Men det finns nog föga anledning att tro att Raisis och Amir-Abdollahians död kommer att leda till några påtagliga förändringar i Irans politik.

Vad som händer om det visar sig att en fientlig handling var orsaken till helikopterkraschen är det för tidigt att säga något om.

Föregående artikelBlir vi säkrare med amerikanska militärbaser?
Nästa artikelAppell mot DCA-avtalet av Andreas Falk på Medborgarplatsen 8 maj
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Irans president Ebrahim Raisi och utrikesminister Hossein Amirabdollahian med flera har omkommit i en helikopterolycka.
  Jag läste om denna hemska olycka på SVT hemsida nu och tycker det är förfärligt.
  Enligt SVT var svåra väderförhållanden orsaken till olyckan och det är faktiskt sådant som händer.
  Vad jag mindre förstår är vad så viktiga personer för ett land gör uppe i luften med en helikopter?
  Jag tror inte ex. vis Vladimir Poutin företar sig sådana äventyr.
  Visst ansvar bör därför läggas på Irans säkerhetstjänst.

  Men det jag mest reagerade på var SVT Public Service rapportering om reaktionerna på helikopterolyckan som dödade presidenten och utrikesministern som framställs likt folket över hela Iran jubel över presidentens död.
  Det är stötande tycker jag och visar hur grym och blodig Demokratin är.
  Vad säger man i USA? Samma jubel över den döde iranske presidenten där?

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/irans-president-i-nodlandning-med-helikopter

 2. Ja.., när isrhell, smutsington och ’city’ of horrors inte kan starta sitt krig mot Iran, så tar parasiterna ut Ledarskapet istället. Är det någon som övr huvudtaget tvivlar på vem som ligger bakom. Och även om det inte är the scum of the earth som anordnat dådet, så ska dessa ändå ha Skulden. Mördare som de är.., och masslögnare faktor okänd. Därför ska de ta skulden. Scuum of the earth

 3. Dagens nys vet EJ ett smack vad hon pratar om. Herregud dessa ständiga spekulationer och rena desinformationen. Det finns EJ maktvakum. Vad lite dessa har koll på iran och dess politiska funktioner. Iran kommer reda ut detta utan MINSTA problem. Men det är klart beklagligt och det är sorg i stora delar av Iran självfallet. Jag noterade att INGET Usa EU västlig land beklagat sorgen eller liknande. Medans Ryssland, Kina, Indien, Turkiet, Irak, Syrien, Libanon och så många andra länder utanför Nato världen var snabba med att göra detta. Man kommer gå till botten med att utreda vad som hänt och Ryssland har erbjudit all sin expertis för detta om de behövs. Om Usa eller Israel skulle ligga bakom. Eller om det är sabotage av något slag dvs terrorattentat. Som de verkar just nu så var väder förhållandena dåliga kunde man klart och tydligt se även direkt efter olyckan om det nu var olycka. Det återstår att se vad utredningen visar som EJ lär dröja länge heller. Men något makt vakum existerar EJ. Det är rent SKITsnack. Det finns EJ ens protester eller demonstrationer på gatorna efter alla dessa timmar heller. Dagens nys älskar jämt att spekulera hej vilt åt skogen och sprida rena lögner

 4. Glömde tillägget på slutet att just i detta nu så har Israels folkmords ledare Netanjahu blivit efterlyst av icc. Just i detta nu det är sant. Netanjahu är nu efterlyst av icc. Undrar vad svenska regeringen har att säga/svara om detta

 5. Solemaini..Konsulatet i Damaskus..bombningarna av Syrien och Iran…Cyberattackerna mot Irans kärnanläggningar som är draftade av iaea (el va nu ”fn” organet kallar sig, samtidigt som de är tvingade att acceptera världens skurkterritorium nr1 sedan kasariens dagar, kärnnvapenanläggningar som legitima)..samtidigt som skurkterritoriet skrattar hela vägen till sina nukleosforkningsanläggningar, i förvissning om att inga.. kan tvinga dom till inspektion..de har ju ’city’ of offs stulna förmögenheter bakom sig

 6. Iran örfilade folkmördar staten israel under Raisi’s watch s a s. Därför visar sionister här hemma och annorstädes sin glädje över hans död. Det var Raisi som sa försöker folkmördar regimen med något så kommer det blir ännu hårdare örfilande. Raisi satte Satanyahu på plats. Därför var folkmördar regimen snabbt med att förkunna ”det var inte vi” vilket visar att det enda språket som sionisterna fattar är våldets. Lärdomen ska vara då på dessa världens avskum!!!

  Att Internationella brottmålsdomstolen, ICC, har äntligen fattat mod och begär arresteringsorder mot bland andra Israels premiärminister Benjamin Satanyahu, är ett ljus i tragedin. Anklagelserna innefattar att ha orsakat ”utrotning, orsakat svält som krigsmetod, inklusive förnekandet av humanitär hjälpförsörjning, medvetet riktat mot civila i konflikt”.

 7. De flög ett Bell 212, en helikopter typ som slutades levereras 1998. Hur gammalt detta var vet vi inte. Sannolikt mycket gammalt då de levererades till Iran under Shans tid. Det har länge varit känt att flyga i Iran är en risksport, så detta kommer inte som en överraskelse.

  Har själv flyget Bell 212 på Ekofisk i 1977, där det användes som shuttle heli mellan plattformar.

 8. Det sägs att just detta aktuella helikoptern var 45år gammalt från 1978. Dvs från shans tid före revolutionen. Det verkar och kan ha saknats ett viktigt komponent till helikoptern pga sanktionerna, MEN detta är EJ mitt ämne/expertis. Men utredningen fortlöper på ALLA sätt och vi lär få bättre svar inom snart. Råkade skriva fel tidigare årtalet 1978 45år gammalt har myndigheterna och experter sagt

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here