Läs utmärkta ”Sverige i Afghanistan Vitbok om kriget 2002 – 2021”

2
2222

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel eftersom den viktiga boken fortfarande finns att köpa. För 85 kronor på Oktoberförlaget. Omistlig för den som vill orientera sig i detta militära imperialistiska grymma fiasko, med svenskt deltagande.

________________________________________________________
Läs utmärkta ”Sverige i Afghanistan Vitbok om kriget 2002 – 2021”

Vill informera om att Du hade möjlighet att köpa utmärkta, viktiga ”Sverige i Afghanistan Vitbok om kriget 2002 – 2021” (Har läst den) på boksläpp i Brantingrummet, ABF, Sveavägen 41, Stockholm, den 18/12 2021.

Och inte bara det – Boken presenterades av författarna Lars-Gunnar Liljestrand och Stefan Lindgren och säljs till rabatterat pris.

Arrangör: Oktoberförlaget.

Lars-Gunnar Liljestrand
Stefan Lindgren
Jan Öberg

Jan Öberg, docent och ledare av tankesmedjan Transnationella Stiftelsen för Fred- och Framtidsforskning (TFF), skriver på bokens baksida:

Denna utredning av två djupt engagerade och kunniga författare är ett must-read! Lars-Gunnar Liljestrand och Stefan Lindgren – båda tidigare ordföranden i Föreningen Afghanistansolidaritet – ska ha stort tack för “Sverige i Afghanistan: Vitbok om kriget 2002-2021”

Den handlar naturligtvis om Sveriges insats baserad på ideligen orealistiska “fakta” och politisk-militära felbedömningar. Men speciellt viktigt – och riktigt – är att den övertygande dokumenterar på flera sätt hur det absolut viktigaste för Sveriges regering och Riksdag var att visa lojalitet med USA och NATO – och att talet om demokratisering, utveckling, kvinnors rättigheter aldrig var det.

Det är en faktaspäckat och trovärdig rapport, som jag varmt rekommenderar – också därför att den plockar sönder mångas tro på att kriget på något sätt var förenligt med folkrätten och FN:s stadga. Det var det inte. Eller att kriget syftade till att öka säkerheten för befolkningarna i ockupationsländerna. Det har det inte gjort – tvärtom.

Vi vet att det globala kriget mot terror, som George W Bush startade efter 9/11 med angreppet på Afghanistan 10/7, årligen skördar 40 gånger fler liv – 16 000 – än i år 2000.

Det måste vara historiens dummaste krig – och det startades i Afghanistan. Vitboken genomgår tillika historien, alla beslut om kriget och uppräknar mot slutet de mänskliga och andra kostnader för kriget. Djupt tragisk läsning – men allt viktigt samlat på ett enda ställe för den som önskar att få ett överblick, bilda sig en uppfattning – och förhoppningsvis önskar lära hur viktigt det är att engagera sig tidigt i motståndet mot militarismen och dess medieburna bedrägeri – om det nu skulle bli en nästa gång. Iran?

En liknande utredning som denna Vitbok kommer inte att produceras av någon regering, som varit involverat i det förutsägbara moraliska, politiska och militära fiaskot som heter kriget mot Afghanistan.

 

Föregående artikelTre-årsminne: Bra start för Gretas Gamlingar på Kungsholmen – träffar också Greta Thunberg.
Nästa artikelFolkmord på etniska ryssar i Ukraina om USA/Nato/Ukraina vinner kriget?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Precis som i Ukraina, USA gör världen svart och vit, precis som i sagorna måste en vara ond och en god. Talmannen i riksdagen som jag upplever som en sympatisk person, gjorde samma misstag nyligen i sitt tal för Ukraina, han sa att oftast i konflikter brukar vi tänka att allt är inte svart och vitt, men när det gäller Ukraina är det svart och vit. Där föll mitt förtroende för honom. Trodde att han var bättre än så.
  Max Blumenthal är bättre än så, det är väl därför han döpt sin blogg till ”the Grayzone”, det finns alltid gråzoner i landskapet som ser svart och vitt ut.
  För Donbass som krigar mot Ukraina är deras gråzoner, de vanliga ukrainarna som tvingas gå med i kriget men vill inte strida mot sitt broderfolk.
  De vill bara kriga mot Banderas anhängare, och alla olika nazi grupperingar som det är gott om i Ukraina.
  Samma gäller för många ukrainare som gått över till Donbass i kriget, de har blivit en egen bataljon, de kommer bara kriga mot nazister, Bandera anhängare och utländska frivilliga, vilket numera är majoriteten på slagfältet.

  I den här videon berättar CJWerleman hur väst media döljer Afghanistans regering för brott de gjorde mot afghanska folket. De ligger inte långt efter talibanerna i krigsbrott menar han, men USA för ut budskapet att de är de goda i konflikten.
  Medierna ignorerade och vittvättade vad afghansk regering gjorde och dessutom falsk beskyllde Pakistan för dessa brott (mönstret känner vi igen).
  När afghanska regeringen begått samma krigsbrott som talibanerna samma ondska och grymhet så sveper media bort detta och rapporterar ingenting.
  Han säger att afghansk regering är en västern puppet, som har rutinmässigt bombat skolor, moskeer, torg och massakrerat civila.
  Samma media som skriver vad talibanerna gör sig skyldiga till , skriver ingenting när regeringen
  gör sig skyldiga till exakt likadana brott.

  https://www.youtube.com/watch?v=pqV4gFccIm8

  • @Vivianne Månsson 21 december, 2022 At 08:18
   Svenska media, och västerländska media, har alltmer blivit en mycket tydlig integrerad del av den amerikanska hybridkrigföringen. Det finns ett flertal integrerade komponenter i det amerikanska systemet.
   1. En massiv armé av amerikanska internet troll som sprider falska rykten och hetsar på sociala media och till medias tipsa adresser i syfte att hetsa och sprida falska rykten.
   2. Reguljära media som DN, Expressen och AB tar vid och sprider de falska ryktena vidare för att ge dom trovärdighet.
   3. Agenter på plats som hetsar olika grupper till konfrontation.

   Vi såg det i fallet Belarus, nyligen i Iran, och nyligen när det gäller Kina. Just nu sprider man intensivt falska rykten om Covid spridning i Kina, vilka inte har någon som helst verklighetsanknytning. Bland annat att det skulle vara en massiv spridning av Covid och att krematorierna går för fullt. Det är mycket grov lögn och bara påhitt. Jag är ju på plats.

   Den fruktade Covid vågen har helt enkelt uteblivit. Folk stoppade den effektivt med Traditional Chinese Medicine (TCM), distansering, och enkla åtgärder. Det passar sötsås inte USA propagandan som allt mer krystat försöker sprida sina rykten.

   Denna amerikanska propaganda utvecklingen är mycket farlig och vi måste stävja den och exponera den.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here