Boksläpp idag kl 14-16 på ABF av utmärkta ”Sverige i Afghanistan Vitbok om kriget 2002 – 2021”

0
1399

Vill informera om att Du har möjlighet att köpa utmärkta, viktiga ”Sverige i Afghanistan Vitbok om kriget 2002 – 2021” (Har läst den).
Boksläppet äger rum i Brantingrummet, ABF, Sveavägen 41, Stockholm, den 18/12 kl. 14.00 – 16.00.

Och inte bara det – Boken presenteras av författarna Lars-Gunnar Liljestrand och Stefan Lindgren och säljs till rabatterat pris.

Arrangör: Oktoberförlaget.

Lars-Gunnar Liljestrand
Stefan Lindgren
Jan Öberg

Jan Öberg, docent och ledare av tankesmedjan Transnationella Stiftelsen för Fred- och Framtidsforskning (TFF), skriver på bokens baksida:

Denna utredning av två djupt engagerade och kunniga författare är ett must-read! Lars-Gunnar Liljestrand och Stefan Lindgren – båda tidigare ordföranden i Föreningen Afghanistansolidaritet – ska ha stort tack för “Sverige i Afghanistan: Vitbok om kriget 2002-2021”

Den handlar naturligtvis om Sveriges insats baserad på ideligen orealistiska “fakta” och politisk-militära felbedömningar. Men speciellt viktigt – och riktigt – är att den övertygande dokumenterar på flera sätt hur det absolut viktigaste för Sveriges regering och Riksdag var att visa lojalitet med USA och NATO – och att talet om demokratisering, utveckling, kvinnors rättigheter aldrig var det.

Det är en faktaspäckat och trovärdig rapport, som jag varmt rekommenderar – också därför att den plockar sönder mångas tro på att kriget på något sätt var förenligt med folkrätten och FN:s stadga. Det var det inte. Eller att kriget syftade till att öka säkerheten för befolkningarna i ockupationsländerna. Det har det inte gjort – tvärtom.

Vi vet att det globala kriget mot terror, som George W Bush startade efter 9/11 med angreppet på Afghanistan 10/7, årligen skördar 40 gånger fler liv – 16 000 – än i år 2000.

Det måste vara historiens dummaste krig – och det startades i Afghanistan. Vitboken genomgår tillika historien, alla beslut om kriget och uppräknar mot slutet de mänskliga och andra kostnader för kriget. Djupt tragisk läsning – men allt viktigt samlat på ett enda ställe för den som önskar att få ett överblick, bilda sig en uppfattning – och förhoppningsvis önskar lära hur viktigt det är att engagera sig tidigt i motståndet mot militarismen och dess medieburna bedrägeri – om det nu skulle bli en nästa gång. Iran?

En liknande utredning som denna Vitbok kommer inte att produceras av någon regering, som varit involverat i det förutsägbara moraliska, politiska och militära fiaskot som heter kriget mot Afghanistan.

 

Föregående artikelMiljardärernas övergripande plan – New Green Deal – stärks efter klimat-fiaskomöte!
Nästa artikelÄr Kina verkligen den ”gula faran”?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here