Tre-årsminne: Bra start för Gretas Gamlingar på Kungsholmen – träffar också Greta Thunberg.

44
2548
Gretas gamlingar på Kungsholms Torg 20 december 2012. En bloggare står näst längst till höger i keps bredvid sin blonda fru.

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Vi var två aktiva från Kungsholmen (jag och min fru – nu är vi 8). Vi gör en liten insats och har trevligt.

Igår startade vi en ny grupp av Gretas Gamlingar (GG) på Kungsholmen inspirerade av våra vänner Peter Lamming och Gunnel Nordin i Bergshamragruppen. Vi var 9 personer som stod på Kungsholmstorg. Sen åkte vi till Riksdagshuset och träffade Greta och många andra aktivister.

Gretas gamlingar

Inspirerade av Greta Thunberg och ungdomsrörelsen dyker gruppen av ”Gretas gamlingar” upp på allt fler platser runtom i Sverige och övriga världen. Kolla Gretas Gamlingar på Facebook. Och GG är en del av ”Friday for future”.

Nya grupper finns nu i Högdalen, Orust, Habo och Tiveden, förutom i Burgsvik, Sundbyberg, Farsta, Enskede, Gävle, Södermalm och Bergshamra.

Och nu har vi börjar på Kungsholmen – Greta Thunbergs stadsdel!


Första mötet på Kungsholmen, Stockholm

Vi var från början min fru Siv och jag, samt nära vännerna Peter och Gunnel från Bergshamra. Vi åt årets julbord på båt (rekommenderas) förra torsdagen, 12/12. De berättade om Gretas Gamlingar (GG) och gruppen i Bergshamra. Vi kände inte till Gretas Gamlingar, men vi beslöt vid sittande bord att inleda arbetet på Kungdholmen följande fredag, dvs 20 december.

Vi annonserade via Facebook och denna blogg.

Vi var alltså 4 pers. från början, men efter några minuter var vi 9! Man hade sett våra annonser på Facebook och nätet!

Många tog emot vårt flygblad.

Och rätt som det var dök det upp en reporter från Miljömagasinet, som jag prenumererade på, intervjuade mig och tog bilder.

Och en annan kvinnlig reporter sa att hon skulle kontakta en lokaltidning om vår manifestation!

Se´n gav vi oss av – till ungdomsdemonstranterna vid Riksdagshuset. Där var en trevlig stämning med ett hundratal människor i olika åldrar, däribland Greta Thunberg omgiven av andra ungdomar.

En liten snackis med Greta Thunberg.

Jag gick fram och berättade litet om att Gretas Gamlingar nu börjat på Kungsholmen och gav henne ett flygblad (se nedan) och berättade att vi skulle träffas fredagen 3 januari på Kungsholmens torg nästa gång. Hon sa att hon skulle be sin farmor komma. Jag som är uppfostrad att inte vara påträngande avslutade samtalet. Om nu inte farmor inte kommer nästa gång kanske hon är upptagen.

Kolla fotot, av vännen Gunnel med plakatet ”Gretas Gamlingar”, en kepsförsedd bloggare bakom (jag) och Greta i gråblå toppluva till höger!

Gretas Gamlingar. Med Gunnel Nordin, Anders Romelsjö och Greta Thunberg i gråblå stickad mössa.

Flygbladet: Vi stöder Greta Thunbergs och andra ungdomars kamp för klimatet

Vi vill precis som många barn och ungdomar agera för att rädda klimatet och få en hållbar värld.

Vi vill att alla bidrar med det vi kan för klimatet.

Vi kräver att politikerna följer Parisavtalet.

Vi kräver att politikerna beslutar om planer, lagar, skatter, regler och tidsfrister som är så kraftfulla att de minskar koldioxidutsläppen och i grunden förändrar våra samhällen.

Vi kan genom att visa vårt engagemang:

*Bli en plattform för att demonstrera sitt klimatengagemang

* Vara delaktiga i arbetet för klimatförbättringar
* Visa på att unga och vuxna har gemensamma klimatkrav
* Påverka politikerna så att de tar ett större ansvar för klimatet

Gretas Gamlingar finns runt om i Sverige. Vi samarbetar med Fridays for Future.

Vi träffas på fredagar kl 12 utanför en närbutik för att visa vår oro och påminna om nödvändiga åtgärder för klimatförbättringar.

Vi finns på facebook.com/gretasgamlingar

VÄLKOMNA!

Kontaktperson på Kungsholmen: Anders Romelsjö, tel.:070-4888823

Relaterat
”Gretas Gamlingar” back on track – åter på banan!
Delta i Sorgmarsch för klimatnödläget på onsdag!

Bara klasskamp kan stoppa klimatförändringar?
De rika i “den gröna klimatpolitiken” – vad vill de?
Rädda klimatet och mänskligheten – nödvändigt att avskaffa kapitalismen? Olika energialternativ diskuteras också.
Bill Gates: “Kapitalismen kan inte rädda klimatet” – Är han socialist?
Nu tvingas vi inse klimatförändringen – och behovet av samhällsplikt.
“Får jag en kopp sol, tack”? Forskare har omvandlat solenergi till flytande bränsle.
Ledande expert: Klimatskeptikerna blundar för glasklara forskningsresultat.
Bahamas – I klimatkrisens frontlinje, storbolagens klimatfånge?
Har vi 11 år på oss när det gäller klimatkatastrofen?
USA:s militär har större klimatpåverkan än Sverige och de flesta andra länder.
Endast demokratisk socialism kan rädda klimatet! Kapitalismen har misslyckats.
Bill Gates: “Kapitalismen kan inte rädda klimatet” – Är han socialist?
Rädda klimatet och mänskligheten – nödvändigt att avskaffa kapitalismen?
Nu tvingas vi inse klimatförändringen – och behovet av samhällsplikt.
“Får jag en kopp sol, tack”? Forskare har omvandlat solenergi till flytande bränsle.

Bra klimatavtal eller ett avtal som inte är ett avtal

Ett klimatavtal för de rika till skada för de fattiga
Kan man verkligen hindra klimatkatastrofen?
Hur bör socialister diskutera och formulera klimatfrågan?
NY FN-rapport om klimatet

 

Föregående artikel”Fotbolls-VM blev en uppvisning i falsk västerländsk förträfflighet”
Nästa artikelLäs utmärkta ”Sverige i Afghanistan Vitbok om kriget 2002 – 2021”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

44 KOMMENTARER

 1. Hur i h-e kan du låna dig åt såna dumheter. Nog vet väl du att Greta och hennes jippo är till för att stödja Globalismen och att därmed införa kommunismen i landet och i västvärlden. Klimatkrisen är en ordentligt överdriven kris som inte har stöd inom den riktiga klimaforskningen.

  Jag är verkligen besviken.

   • Håller med där. Alla kulter av religiös karaktär är väldigt tillfredsställande för deltagarna som ser goda skäl att deltaga, inklusive Greta kulten. Det ger denna ”känna sig bra” – känsla. Bara, att när det gäller att förändra något reellt åstadkommer dom ingenting, precis som Greta själv säger. Att gå i kyrkan eller till moskén och be ändrar inte heller klimatet. Som förslag, fossilbilarna sägs ju vara ett stort problem i städerna. Ställ konkreta specificerade krav, inte bara ”politiker – gör något” och ”rädda klimatet”. Specifikt. Ta bort alla skatter som bilskatt, energiskatt, trängselskatt osv för alla genuina elbilar, utan fossilmotorer, under 500 Kg vikt, 70 Km/t toppfart och 10 mils räckvidd och ge dom fri parkering. Ta bort alla skatter som GST eller banavgifter på public transport och betala alla anställda netto av skatt. Allt detta måste ju annars genereras av höga biljettpriser. Då kan biljettpriset sänkas med en faktor 20, och så börjar folk börjar använda public service transport. Så länge girigheten i byråkratin eller storföretagen får råda kommer de nog inte att hända, men varför inte ställa kraven – konkret – och på sin spets.

   • bäste Anders kan vi lita på Al Goores profetiska utsagor maldiverna under vatten 2012 manhattan under vatten havshöjningar på 12m inget vasalopp 2022 mm mvh eric

   • Anders, jag instämmer i Heraldikerns fråga. Och Anders, kan du ge mig svar på om det finns någon öht som kan något åt KLIMATET. Klimatet är och förblir en makrodel som har som mikrodel Miljön. Miljön är det, och endast det, som Människan kan handha/göra något vettigt åt. Trilla inte i gretamiljonärskans fålla, för då slår hennes sponsors fälla igen/rockefellr, rotschild”skrämsel”fällan

    • Ämnet är synnerligen väl studerat av tusentals kompetenta forskare, och har presenteras främst i rapporter från IPCC. Deras bedömning pekar på behovet av betydligt mer kraftfulla åtgärder. Detta har även Greta Thunberg insett. Fridays For Future har paroller som möjligen kan ses som antikapitalistiska som ”Systems change” och ”People not profit”. Kapitalismen är det stora hindret för en vettig klimat- och miljöpolitik, men försöker förstås tjäna pengar på läget.

     • Sk ipcc är en korrupt underorganisation till ett lika el ännu mer korrupt globalist f n, alltså korrupt som eu. Blind tillit och auktoritetstro, stockholmssyndrom grand scale, gör att människan låter sig förledas. Sk ipcc har ingen egen forskning, utan samlar material fr de 193 ’medlemsländerna, länder som ’kommer fram’ till ’samma resultat’ i trängtan efter de 100miljr $ som ska delas ut i ’klimatbidrag’. Dvs om alla kommer till konsensus. Ang forskning, så är det korrekt med ’flera tusen’ forskare, men det är de som lämnat sina uppdrag pga att deras slutsatser friserats (av alla de länder som vill uppnå bidragskonsensus på ’klimat’konferenserna).
      Det är ännu en gång globalisternas showtime så folk ska splittras i gemenskap och uppfattning, och på det sättet inte lägga tankekrut på de verkliga förövarna i tillvaron. Dvs de som nu drar Sverige in i nato, startar alla krig osv. Det är så bistert, men sant. Och måtte fler vakna snart, annars kör globalisterna miljön och det mesta övr rakt ner i sin h….eshåla. Där de själva ska befinna sig

      Miljön är det människan kan göra något åt (chemtrails och utestängande av solstrålar/bill gates lilla projekt, natokrig som är rotschildsrns mysprojekt samt rockefellarnas euftanasiprogram via t ex matförgiftning, förgiftning av jordbruksmark, ”vaccinrngsprogram ’förankrat’ i deras privata ’världshälsoorganisation’ osvosv. Det är det Människan bör/ska fokusera och hålla stenkoll på. För överlevnadens skull

      Klimatet sköter alltid sig självt

     • Redan Karl Marx påvisade betydelsen av mänsklig verksamhet för miljö och därmed för klimat. Marxisten JB Foster, chefred för Monthly Review har skrivit mycket om det.

  • Heraldikern
   Om det är något vi vet så är det att du inte vet vad du snackar om. Det finns inget hållbart stöd för dina påståenden och om klimatkrisen är överdriven eller ej har du inte en aning om.
   Ditt inlägg vara bara ett i raden av tvärsäkra dumheter som med största sannolikhet härstammar från SD:s propagandacentral.

   • Inte jag.
    Därför jag saknar övertygelsen att koldioxid skulle utgöra ett direkt hot.
    Koldioxid är grundläggande för livet på jorden.
    Jag läste att innevarande år 2019 är rekordår för landets skördar. Potatis, spannmål m.m.
    Det är en positiv nyhet men inte ett ord om det i media.
    Förmodligen därför det skulle störa propagandan om klimatkollapsen.

    De första som kommer kollapsa tror jag är vänstern.
    Helt enkelt därför folk värderar naken sanning högre än moralisk överlägsenhet.
    Sverige börjar likna Sovjetunionen där verkligheten ersätts med föreställningar.
    Om inte partiet Sverigedemokraterna skulle växa i en sådan grogrund då är jag en fullständig idiot.

    • Uppfattar inte att någon påstår att koldioxid i sig är ett direkt hot på nuvarande nivåer. Min den hindrar värmeutstrålningen och bidrar till uppvärmningen av jorden.

     • Sant, närmare bestämt en uppvärmning på omkring 30 grader, vilket möjliggör allt nuvarande liv på jorden. Utan dessa gaser skulle en värmebölja i Stockholm på sommaren vara omkring minus 10 grader. En koncentration på 2,000 PPM möjliggjorde en gång högre liv på jorden, nu har vi 400 PPM, vid 200 PPM börjar livet upphöra, och vid 100 PPM dör allt levande. Vi ligger farligt nära den gränsen nu, men har god marginal uppåt.

   • Anders, marx var inte ekolog och kunde inte påvisa mycket runt denna fråga, allra minst något om klimatet. Däremot var han finansierad av globalisterna i city of ’london’ och washington (dvs rotschildrna, warburgs, schiff etc). Sorgligt men sant, och är samma släkten som stökar runt med mänskligheten idag och än värre än då troligtvis

 2. ”Man är inte gammal förrän man är död”, hette en liten fin bok skriven av Anders Ehnmark, när det begav sig. FiB/K gav ut den i varje fall.
  (Glynne Kihlberg var intervjuad. Hon cyklade till jobbet. Jag tror att de flesta dagar jag tog mej till jobbet var det med cykel (1975-2010). Hon gav mej tipset att ha en plastpåse kring cykellampan, så att stöldbegärligheten inte framhävdes. Men hjälpte det…?)

  • ”Men hjälpte det…?”
   Det hjälper absolut. Men blir problem om man själv har behov att glänsa och framhäva sig.
   Det är också ett mycket kostnadseffektivt sätt för till exempel en fattig arbetare som i tider med växande okontrollerad kriminalitet inte har resurser att skaffa sig dyrbara säkerhetslösningar av olika slag som marknaden har att erbjuda.

 3. Som Uppsalabo kan jag ju inte undgå att påpeka att GG i Pelle Svanslösböckerna står för ”Gangster Gänget”.

   • För att få ner lagringstiden betydligt bör gammalt avfall köras i bridreaktorer. Bygg och utveckla sådana här i Sverige.
    På så sätt kan vi vinna lika mycket på gungorna, som vi vann på karusellerna.

  • Koldioxid är inte giftigt alls. Först när koncentrationen blir så hög att den tränger undan syret blir det skadligt för människan och djurriket. Normalt finns det 21% syre i luften och 0.04% koldioxid, så vi har ganska goda marginaler där.

   • Den absoluta andelen koldioxid är inte avgörande utan effekten på klimatet. Betydligt mindre mängder av ett ämne kan ha stor effekt på människans vara och på dödlighet, som plutonium, strontium och botulinustoxin.

 4. För all del, inte skadar man någon genom att trava runt på gatorna och predikar koldioxid religionen. Lite mindre religiös vidskeplighet och lite mer fakta and förstås känts bra. Synd bara på alla miljoner som koldioxid prästerna driver in med sina religiösa system.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here