”Fotbolls-VM blev en uppvisning i falsk västerländsk förträfflighet”

5
1281

Detta inlägg av pensionerade journalisten Peo Österholm har idag publicerats på DN Insändare.

”Fotbolls-VM blev en uppvisning i falsk västerländsk förträfflighet”

Argentinas lagkapten Lionel Messi får det traditionella klädesplagget bisht av Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani efter VM-finalsegern i söndags. Till höger internationella fotbollsförbundet Fifas president Gianni Infantino.
 Foto: Pedro Martins/Sipa

Journalister håller i allmänhet tyst om mot folkrätten och mänskliga rättigheter när det inte passar våra egna intressen. Fotbolls-VM i Qatar blev en uppvisning i falsk västerländsk förträfflighet, skriver Peo Österholm.

Västvärlden vann Qatar-VM. I etik. Vi fick rikliga tillfällen att visa upp vår politiska förträfflighet.

Qatar var mer eller mindre chanslöst hur man än vrider och vänder på det. Visst, kritiken mot bristen på arbetarnas säkerhet och arbetsförhållanden och avsaknad av hbtq-rättigheter var berättigad. Själva turneringen genomfördes dock friktionsfritt. Arrangörerna skötte sig perfekt. Men det verkar inte gå ens att berömma landet för gott genomförande av själva turneringen. Då riskerar man att kallas ”Qatar-kramare”.

Samtidigt som VM avgjordes satt en journalist i Englands värsta fängelse, anklagad för – ingenting. Vårt århundrades Dreyffus-process. Total tystnad i västliga medier. Inte ens när det brittiska parlamentet omringades av personer som krävde Julian Assanges frigivning brydde sig den brittiska pressen att rapportera. USA och Storbritannien agerar som vilken tredje världen-diktatur som helst. Total mörkläggning.

Kriget mot Jemen fortsatte. Barn svälter ihjäl. Väst kan stoppa Jemenkriget. Om man vill.

Under FN:s miljökonferens i november i Egypten satt 65 000 egyptier i fängelse av politiska orsaker. Egypten kallas världens tortyrcentrum. Uppmärksamhet i våra medier? Nej, man kan blanda ihop fotboll och politik. Men tortyr och miljö ska man uppenbarligen inte blanda ihop. Egypten är ju västvänligt. Bäst att inte låtsas om.

På Haiti råder total laglöshet. De kriminella har tagit makten, ett resultat av att alla regeringar i landet som vill skapa ordning och reda störtats, inte sällan med västlig hjälp.

I kulturradion sitter högt begåvade och respekterade litteratur­vetare och på fullt allvar och diskuterar om man helt enkelt ska bojkotta rysk litteratur, även om den skrevs för 200 år sedan. Vad blir nästa steg? Bokbål?

Ryssland får inte delta i fotbollsgemenskapen och inte i andra idrotter heller på grund av kriget i Ukraina. Kanske är det rätt.

Men hur många brittiska och amerikanska idrottsmän utsattes för bojkott under Irakkriget?

Kanske tredje världen så småningom kommer på att man kan kritisera västvärlden för bristande respekt för mänskliga rättigheter, för brott mot folkrätten med mera. Men vi kör väl så länge det fungerar. Det gäller att vi kan bevara vår självbild som oantastliga försvarare av folkrätt och mänskliga rättigheter.

Relaterat
Varför idrottslig bojkott av Ryssland men inte av VM i USA som haft mycket fler, större folkrättsstridiga krig?

Föregående artikelLäs ”Vietnam var nära”! Lär av FNL-rörelsen!
Nästa artikelTre-årsminne: Bra start för Gretas Gamlingar på Kungsholmen – träffar också Greta Thunberg.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Vad är hbtq-rättigheter? Vad jag vet så är det främst något som diplomater och journalister från stora delar av det samlade ”Väst”, främst de transatlantiska länderna, brukar banka i skallen på länderna i det Globala Syd. Och så de egna medborgarna förstås. Jag ser allt oftare hur homosexuella tar avstånd från mycket tokeri som hbtq-rörelsen står för, och det är en hel del det! Till min glädje har jag också på sistone sett åtminstone ett par afrikanska statschefer fullständigt såga BBC-journalister som just frågar om hbtq-rättigheterna i hans/hennes land.
  Wikipedia skriver ”De svenska HBTQ-rättigheterna betraktas idag som några av de mer progressiva i Europa och i världen.” På vilket sätt de är ’progressiva’, och vem/vilka som bestämmer vad som menas med värdeordet progressiv framgår inte. Det framgår inte heller vem/vilka det är som betraktar dessa lagar som progressiva. Stora delar av denna så kallade progressivitet kommer nog eftervärlden att klassa som dekadens. Sverige är nämligen en vasall åt det döende Imperiet, och ett av de typiska dragen i sådana imperier är just dekadens.

 2. Nikolai skriver: It seems like I like Qatar much more since I’ve watched this video. Well done by them, that’s what I call good trolling.
  Orkester i Qatar spelar Kalinka innan USA och Englands match, engelsmän och amerikanare dansar glatt med i musiken, undrar om de vet att den är från Ryssland.

  https://www.youtube.com/watch?v=4RQduq6C_lA

  Så är det ändå positivt att Qatar arresterade några ukrainare som ritat nazi graffiti i Qatar.

  https://www.youtube.com/shorts/16uTNRnCu84

  Den ryska kvinna som dansade Kalinka framför demonstrerande ukrainare, fick sina mobiler och dator beslagtagna av polisen. Personer som känner henne säger att de inte sett henne sedan hon var på polisförhör. Antingen har de låst in henne eller också har hon gått under jorden då de tänker åtala henne för att godkänna brott och förolämpa ukrainare.

  Ukrainarna som demonstrerar i Europa är som levande reklampelare för Nato.
  I Italien har de både nato-flaggor, azov flaggor och ukrainska flaggor när de demonstrerar.
  De blir mötta med kraftigt motstånd av motdemonstranter som skriker nazister åt dem och pekar på Azov flaggorna de har med sig. Dessutom demonstrerar motdemonstranterna också mot Nato. Har inte hört att motdemonstranterna blivit gripna av italiensk polis.
  Borde vara värre att de skriker nazister än att någon dansar och sjunger Kalinka framför ukrainare.

  https://www.youtube.com/watch?v=xYikzrxp7GM

  • @Vivianne Månsson 20 december, 2022 At 18:33
   Visst vet dom att Kalinka är rysk. Det är nog just därför dom dansar med. Ryssland förtjänar den högsta respekt och beundran, speciellt idag då man bekämpar den USA backade nazisterna i Kiev precis som Ryssland en gång bekämpade nazisterna i Berlin. Vi skall nog vara tacksamma för det.

 3. […] Bild: Argentinas lagkapten Lionel Messi får det traditionella klädesplagget bisht av Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani efter VM-finalsegern i söndags. Till höger internationella fotbollsförbundet Fifas president Gianni Infantino. Foto: Pedro Martins/Sipa. Bild i artikeln ”Fotbolls-VM blev en uppvisning i falsk västerländsk förträfflighet” […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here