Krönika nr 2 från ”Kranzatorparn”

3
1310

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel.

I torsdags hade FIFA kongress. Infantino omvaldes utan konkurrens till ordförande för den allt penningstinnare multinationella fotbolls organisationen. Infantino som blev världsberömd i fjol på presskonferensen som inledde Fotbolls-VM i Qatar, när han skällde ut Europa å resten av världens vägnar.

”Kranzatorparn” Ingemar Siby

Argentinas lagkapten Lionel Messi får det traditionella klädesplagget bisht av Qatars emir Tamim bin Hamad Al Thani efter VM-finalsegern i söndags. Till höger internationella fotbollsförbundet Fifas president Gianni Infantino.

 Foto: Pedro Martins/Sipa. Bild i artikeln ”Fotbolls-VM blev en uppvisning i falsk västerländsk förträfflighet”

Besöken hos världens länder gjorde att han också märkte vart åt det blåste. Ukrainakriget gör detta tydligare ju längre det varar. Endast 33 länder deltar i sanktionerna.  Men här hemma märks vilka som som knäfaller åt väster, bl.a. genom att de benämner det ryska millitära agerandet invasion. En del t.om. storskalig invasion.

Även på sportsidan märks hur öst nu välkomnar Ryssland: Landet har blivit inbjudit till det första Centralasiatiska mästerskapen i Fotboll. (TextTV 0314)

Den senaste tiden har två händelser förändrat den geopolitiska kartan. Först förenade ryssarna de två antagonisterna Syrien och Turkiet. Sedan fick Kina de två ännu större antagonisterna Iran och Saudi-Arabien att kindpussas. Kina och Ryssland lockade säkert med medlemskap i BRICS. Ett medlemskap som erbjuder en annan internationell valuta än dollar – och dessutom respekt, vilket det stora landet i väster inte kan stava till. Resultatet syns i den ekonomiska statistiken: Transaktioner i dollar sjunker i den internationella handeln. Som Steigen skriver: ”Klockan ringer för dollarn”. En allegori hämtad från Mark Tvain för att: Nu Är Det Slut!

BRICS. Foto VCG. Global Times

Vad USA diplomati innebär, fick Indien känna på under sitt värdskap för G20. Språkbruk och artiklar i USA media antydde att oroligheter och statskupp fanns det möjligheter att finna folk för i Indien. De Indiska delstaterna är alla mer eller mindre självständiga, och också i olika grad viliga till att slaka på banden till Mumbai. Regeringen fick därmed stora darren, och skapade ett mer USA vänligt slutdokument.

 

En verklighetskontroll för den indiska regeringens G20-ambitioner

Hot är, och har varit USA starkaste diplomatiska kort sedan länge. En ounderrättad skribent funderar därför på om denna diplomati även kan vara en orsak till  Regeringens och Riksdagens stora och plötsliga intresse för NATO?  Säkerhet kan det inte vara. Det påståendet är lika mycket konspirationsteori som att Ryssland sprängt sina egna gasledningar. Ryssland kan helt enkelt inte ha något intresse av att anfalla ett neutralt land – när det vimlar av ryssfientliga Europeiska stater att försvara sig mot. Påpiskade av FinansMedialaKomplex ägda media och USA:s regering.

Men som del av NATO, med vapenlager för NATO, och med ockuperande USA soldater på svensk mark, kan vi räkna med att få ta del av de Rysska missilerna. Kanske rent ut av de supersnabba! (Supersoniska). Ja, säger en vän av EU-ordning: Som medlemmar i EU, borde vi ju vara solidariska, och ta vår del av ockupation och bombardemang!

En formell svensk NATO-anslutning, kan ju bli den enda diplomatiska triumfen för Bidén. Ja, den enda sedan Trump skakade labb med den Nordkoreanske diktatorn. (Eller var det kanske hans syster som fick den äran? Trump har ju ett visst kroppsfixerat intresse för kvinnor). I övrigt verkar inte flirtandet gå hem. Den Ryska och Kinesiska diplomatin verkar passa Syd och Öst bättre. Ja t.om. Latinamerika. Inte ens att de Afrikanska ledarna blev inbjudna till Vita Huset och fick dollarsedlar fladdrande framför näsan, har givit något strålande resultat: Endast Kongo och Ghana skrev på samarbetsavtal.

https://newsvoice.se/2023/03/afrika-foredrar-arabvarlden-ryssland-kina/

Dessa avtal var säkert dessutom s.k. ”Frihandels avtal”: Avtal som befriar regeringarna från att fatta politiska beslut: Om ett politiskt beslut tas – som t.ex. om begränsning av miljöförstöring, kommer en stämning till skiljedomstol till den regeringen som ett brev på posten i modern tappning: Ett pling i mail-lådan! Det blir följden om nya lagen minskar ett företags vinster. Skiljedomstolarnas domare befolkas vanligen av företagens advokater. Ett regeringsbeslut kan alltså orsaka ett skadestånd i mångmiljardklassen. Finansmediala komplexets vinstbegär är ju lika omätliga som deras vinstprognoser.

Magdalena Andersson chefsrådgivare åt USA:s verktyg IMF, som ger hårda krav och sämre lånevillkor än Kina

Mexiko slits mellan en ljus multipolär framtid och en feodal nordamerikansk union

George Orwell som skrev dystopin ”1984” med diktatorn ”Big Brother”

I förra krönikan skrev jag om George Orwells dystopiska samhälle ”1984”. Ett samhälle inte bara präglat av övervakning. En övervakning där den nya tekniken ”TV” användes interaktivt.  Idag är det den nya tekniken ”Inteligenta telefoner” som övervakar dig med hjälp av inbyggd GPS, kamera och mikrofon. Förmodligen har Orwell i sin himmel satt handen för ögonen.

https://kunskapskanalen.se/program/78862/dokument-utifran-pegasus-spionprogrammet-avsnitt-1

Facebook ser dig

Men det är inte enda likheten mellan ”1984” och dagens västvärld: ”Nyspråk”, historietvätt och lögn är andra likheter. Problematiska händelser, obekväma personer avlägsnades ur arkiv och skrifter och och rena lögner skrevs in istället. Och tidningarna var lydiga och skrev endast det som regeringen ansåg vara sant.

Redan på 1970-talet avlägsnades begrepp som fått dålig klang. ”Kalhygge” ersattes med begreppet ”Utsiktsbefrämjande föryngringsytor”, och Ranstadsverkets slagghögar med ”Anrikningssand.”

Ja, mot idag är väl enda skillnaden att det är Finansmedial Komplexet som avgör vad som stormedia skall skriva och säga: Inget poitivt om Ryssland, och inget om hur ofarlig CV-19 är för friska människor; inget om att Sveriges få restriktioner gav den lägsta dödligheten i hela västvärlden, eller att CV-vaxet gett rekordmånga anmälningar på biverkningar.

Och lögnerna. Med 20-års dagen för USA/Britanniens ledda storskaliga invasionen av Iraq nyss passerad, kan man ju påminna om lögnen, som var förevändningen: Att Irak hade massförstörelsevapen. (Sålda av USA) En lögn som effektivt avslöjades av bl.a. Hans Blix. Orwell lade ihop pusselbitarna redan för 70 år sedan!

Hans Blix

Ingemar Nykläckt krönikör

”Kranzatorparns” första krönika finns att läsa här: Krönika över mediahändelser.

Red: Ingemar har tidigare varit kommunpolitiker för Mp.

 

Föregående artikelVarför avgick Victoria Nuland?
Nästa artikelUkrainas överlevnad hänger på en skör tråd
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Jeg jublet høyt da Vesten ble utskjelt! Fotballen er kanskje den første arenaen Vesten taper i sine hegemoniforsøk? Det er paradisisk!

 2. Ganska typiskt vad washington/city kan komma undan med; de väjer aldrig för att anklaga och vedergälla stater som gett dom det välförtjänta fingret, samtidigt som de anfaller med vapen (kärnvapen, fosfor, biokemiska material, klusterbomber osv) som de anklagat staterna ’för att använda’. Deras hyckleri är helt gränslöst, och de skrattar åt mänskligheten för att vi inte kan komma åt deras styrinstryment, ’deras’ media och centralbanker. Tror de, att vi inte kan..

 3. Fler och fler länder vill bli fria från USA:s ok. Mexico ut härnäst. President Amlo har nationaliserat lithium, så nu hotar USA honom och Mexico.
  Nu är det upp till bevis om USA kan låta Mexico få vara ett fritt och självständigt land.
  Här kan vi se hur ett helt folk tillsammans med sin president, reser sig upp för frihet mot USA:s tvångströja. Mycket kraftfullt tal och folket är med.

  S.L. Kanthan
  @Kanthan2030
  ”Mexico is not a colony of the USA!” Powerful speech by President Amlo on the 85th anniversary of nationalization of oil.

  Last month, he nationalized Lithium, and the US has been threatening him and Mexico.

  America wanted to destabilize Russia using Ukraine. But look what’s happening in US’ own backyard.

  ”Cooperation? Yes. Submission? No!” — Mexican President Obrador.

  ”Viva Mexico, Viva Oil Nationalization.”

  Hope Mexico can join BRICS!

  https://twitter.com/Kanthan2030/status/1640563644055560194

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here