Läs ”Vietnam var nära”! Lär av FNL-rörelsen!

2
1955

Ingress: Den här boken är av stort värde för alla dagens aktivister, t.ex. klimataktivister!

Efter bokpresentationen följer en kort redogörelse för FNL-rörelsen, DFFG, De Förenade FNL-grupperna.

De förenade FNL-grupperna (DFFG) blev nog Europas främsta solidaritetsorganisation med FNL i Vietnam och med befrielserörelserna i Laos och Kambodja. Det var en fantastisk politisk skolning, och den kanske mest meningsfulla perioden i mitt och många andras liv. Vi fick i flera år arbeta i motvind, då massmedia nästan bara återgav USA:s bild – som de nu gör då det gäller Ryssland, Syrien och Ukraina, än värre idag. Varje vecka såldes Vietnambulletinen och pengar samlades in till FNL i Vietnam, av snart ett hundratal FNL-grupper runt om i landet. Tänk om Greta Thunberg och de andra ungdomarna i Fridays For Future kunde visa motsvarande aktivitet!

Läs mera Med FNL för Vietnams folk!

Boken kan beställas av författaren via e-mail: . Kostar bara 30 kronor!

Vietnam var nära:

En berättelse om FNL-rörelsen och solidaritetsarbetet i Sverige 1965-1975

av Åke Kilander

Inbunden, Svenska, 2007, Rikt bildmaterial

Den 14 juni 1965. Sköld Peter Matthis blir brutalt nedslagen av polisen under en laglig demonstration mot USA:s krig i Vietnam på Hötorget i Stockholm. Det är upptakten till solidaritetsarbetet för Vietnams folk i Sverige och en proteströrelse mot USA:s politik som kom att prägla en hel generation under 1960- och 70-talen. På några få år förvandlades det politiska klimatet i Sverige. FNL-rörelsen gick i spetsen för att förändra det kalla krigets världsbild och hela den svenska utrikespolitiken.

Sköld Peter Matthis 1965. Dagens Arena, skärmdump.

Vietnam var nära handlar om hur en grupp på några få ungdomar växte till en folkrörelse som förnyade de politiska arbetsformerna. Demonstrationer blev inte längre förbehållet ett parti på första maj. FNL-aren som sålde Vietnambulletinen och skramlade med insamlingsbössan utanför systembolaget blev ett vardagligt inslag i gatulivet, appellmöten med fanor och musik på gator och torg likaså. Det är en berättelse om hängivenhet, uppfinningsrikedom och målmedvetenhet men också om hårda politiska diskussioner och splittringar.

Vietnam var nära skildrar FNL-rörelsen från början till slut. Vi får träffa dem som var med i solidaritetsarbetet och ta del av deras berättelser om hur det började och hur solidaritetsarbetet med Vietnam blev en angelägenhet för stora delar av det svenska folket.

 

Föregående artikelOroligheter i Mongoliet: Vem vinner på det?
Nästa artikel”Fotbolls-VM blev en uppvisning i falsk västerländsk förträfflighet”

2 KOMMENTARER

 1. Jag tror också propagandan är än värre idag än då.
  Därför förr fanns ändå en anständighet som idag är som helt bortblåst.
  Hederlighet har inte längre något värde i en kamp där övertygelser ska vinnas med alla tillgängliga medel.
  Jag tror Sverige hämtar sin inspiration från USA även när det gäller medier och aktuell samhällsinfo där det kontroversiella även har sin plats.
  USA har på senare tid gjort sig kända för smutsiga valrörelser och som klart smittar av sig på nyhetsförmedling i övrigt.
  Sverige går absolut samma väg med sin transatlantiska länk.

  Det är alltmer ofta jag läser SVT Public Service med avsky.
  En avsky som oftast försvinner när jag växlar över till Global Politics.
  Samma kan gälla högertabloiden Fria Tider om jag väljer bort vissa delar.
  Till exempel tycker jag att Fria Tider har en tillfredsställande utrikes rapportering som inte provocerar mig som läsare.
  Jag har ingen lust att ta del av någon media vars utgångspunkt är att lära mig hata Ryssland.

  Se gärna 1420:s film nedan om livet på landet hur det kan vara i Ryssland.
  Reportaget varar ungefär tio minuter.
  För mig var det dock tio väldigt snabba minuter.
  Родина (Rådina) Glöm inte det ordet!

  Why do you even love Russia? Rural Russians answer.
  https://www.youtube.com/watch?v=6fXMm22f8as

  • @arbetarklass 21 november, 2022 At 23:39
   Den amerikanska propagandan idag att intensivt och kontinuerligt svartmåla Kina och Ryssland och systematiskt med en hel troll armé för att sprida falska rykten är farlig. Den vida överträffar nazisternas propaganda förra seklet och använder identiska metoder. CIA använder även en för mycket allvarliga brott brotts dömd svensk i kampanjerna som arbetar under täckmanteln vad han kallar Safeguard Defenders, en välkänd extremist organisation finansierad genom kanaler av CIA. Man sprider det falska ryktet om kinesiska polisstationer. Det är service centers för att bistå och hjälpa Kinas medborgare utomlands.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here