Vietnam var nära:

0
973

Vietnam var nära:

En berättelse om FNL-rörelsen och solidaritetsarbetet i Sverige 1965-1975

av Åke Kilander

Inbunden, Svenska, 2007, Rikt bildmaterial

 

Den 14 juni 1965. Sköld Peter Matthis blir brutalt nedslagen av polisen under en laglig demonstration mot USA:s krig i Vietnam på Hötorget i Stockholm. Det är upptakten till solidaritetsarbetet för Vietnams folk i Sverige och en proteströrelse mot USA:s politik som kom att prägla en hel generation under 1960- och 70-talen. På några få år förvandlades det politiska klimatet i Sverige. FNL-rörelsen gick i spetsen för att förändra det kalla krigets världsbild och hela den svenska utrikespolitiken.

Sköld Peter Matthis 1965. Dagens Arena, skärmdump.

Vietnam var nära handlar om hur en grupp på några få ungdomar växte till en folkrörelse som förnyade de politiska arbetsformerna. Demonstrationer blev inte längre förbehållet ett parti på första maj. FNL-aren som sålde Vietnambulletinen och skramlade med insamlingsbössan utanför systembolaget blev ett vardagligt inslag i gatulivet, appellmöten med fanor och musik på gator och torg likaså. Det är en berättelse om hängivenhet, uppfinningsrikedom och målmedvetenhet men också om hårda politiska diskussioner och splittringar.

Vietnam var nära skildrar FNL-rörelsen från början till slut. Vi får träffa dem som var med i solidaritetsarbetet och ta del av deras berättelser om hur det började och hur solidaritetsarbetet med Vietnam blev en angelägenhet för stora delar av det svenska folket.

 

Föregående artikelSköld Peter Mattis 1937-2021 – till minne
Nästa artikelKöldknäpp i Texas – Rika blir rikare, arbetare lider

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here