Med FNL för Vietnams folk!

5
3150

I Vietnam firar man idag 70-årsjubileet av Sydvietnams nationella befrielsefronts bildande! FNL bildades den 20 december 1960 av representanter för politiska partier, religiösa samfund, olika minoritetsfolk, fackföreningar, studerandeorganisationer, handels- och köpmän, bonde- och arbetarorganisationer och andra, vid ett möte i Ca Mau-provinsen.

Knappt halvannat decennium efter dess bildande hade FNL befriat Vietnam (1975) och alla världens folk jublade.
Vid FNL:s bildande för 60 år sedan antog man ett tiopunktsprogram:

# Störta den amerikanska imperialismens kamouflerade kolonialregim och Ngo Dinh Diems diktatoriska herravälde som är i amerikanernas tjänst, samt inrätta en styrelse i nationell, demokratisk enhet.
# Inrätta en i vid utsträckning frihetlig och demokratisk regim.
# Upprätta en självständig och suverän ekonomi och förbättra folkets levnadsförhållanden.
# Reducera jordskatterna: genomföra en jordfreform i syfte att skaffa jord åt jordbrukarna.
# Utveckla en nationell och demokratisk kultur och utbildning.
# Skapa en nationell armé till fäderneslandets och folkets försvar.
# Garantera likställighet mellan de olika minoriteterna och mellan de båda könen: beskydda i Vietnam främmande medborgares legitima intressen och vietnamesiska medborgares utomlands.
# Befordra en fredens och neutralitetens utrikespolitik.
# Återupprätta normala relationer mellan de båda zonerna, och förbereda landets fredliga återförening.
# Bekämpa allt angreppskrig: aktivt försvara världsfreden.

(Utdrag ur ett inlägg på Facebook av Hilding Efraimsson).

BAKGRUND
Den 30/4 finns alla skäl i världens för alla demokrater och fredsvänner att fira! Denna dag 1975 befriades Saigon från USA:s angreppskrig med över 500 000 soldater och dess sydvietnamesiska marionettregering. Wikipedia skriver ”Uppskattningar från bland annat FN och USA uppskattade att cirka 4–5 miljoner vietnameser hade dött under kriget. Enligt ett uttalande av den vietnamesiska regeringen 1995 uppskattar man att 5,2 miljoner, eller var åttonde invånare, hade dödats under inbördeskriget – den tidigare lägre siffran hade publicerats för att inte demoralisera befolkningen.” 500 000 barn blev skadade av ”Agent Orange”.


* USA tog kriget också till Laos och Kambodja men förlorade även där.

Morgonnyheterna i Sveriges Radio nämnde 30/4 2015 kl 06.30 att 59 000 amerikaner dog och 300 000 skadades. Ingen nämns om antalet dödade vietnameser. Typiskt?

Vad sade FN om kriget? Inget USA:s veto förhindrade seriös behandling
Hur stort blev USA:s krigsskadestånd då? Inte ett öre?
Hur många ledare och militärer åtalades och dömdes i internationella domstolar för krigsförbrytelser. Vad tror Du?

Ja det var till stor glädje för världens folk och freden i världen att förlorade USA sitt minst 15 år långvariga brutala angreppskrig i Sydostasien våren 1975. Vilt, euforisk sprang jag omkring i familjens dåvarande villa i Blekinge med FNL-rörelsens symboler på mig.

Först hade USA alltmer stött Frankrike i dess ansträngningar att behålla sina kolonier i ”Franska Indokina”. Mot slutet betalade USA 80 % av Frankrikes krigskostnader. USA:s statsledning diskuterade på allvar om man skulle sätta in kärnvapen. Under ledning av befrielserörelsen Viet Minh och Ho Chi Minh besegrades fransmännen. Jag minns än idag rapporterna från Dien Bien Phu på radion då jag gick i småskolan. Det var visst några stackars franska militärer som angreps av hemska kommunister.

Dagens Nyheters Michael Winiarski skrev 29/4 2015 om kriget under rubriken ”Hopplöst krig som få ville ha” bland annat:
* ”För mer än 50 år sedan snubblade dem amerikanska supermakten in i en konflikt” (Kommentar: -se ovan) DN
* ”Bush ignorerade alla varningar om att ett krig skulle splittra upp Irak längs etniska och sekteristiska linjer..”. Kommentar: USA:s medvetna politik gick från början ut på att splittra på detta sätt – fick jag bland annat höra av representanter för Iraks ambassad i Luleå hösten 2011.
* ”En liknande brist på insikt styrde Barack Obama när USA anslöt sig till flygkriget mot Libyens diktator Muammar Khaddafi” Kommentar: I en känd intervju i Democracy Now i mars 2007 med förre NATO-befälhavaren och presidentkandidaten Wesley Clark berättade denne att han hösten 2001 vid samtal med en generalskollega i Pentagon fick se en PM som beskriver hur USA ska ta oss an sju länder på fem år, först Irak, och sedan Syrien, Libanon, Libyen, Somalia, Sudan och slutligen Iran. (http://www.globalresearch.ca/we-re-going-to-take-out-7-countries-in-5-years-iraq-syria-lebanon-libya-somalia-sudan-iran/5166)


USA skrev aldrig under Geneveöverenskommelsen och saboterade de fria val som skulle äga rum. Detta är mycket väl belagt. President Eisenhower skriver i sina memoarer att hans rådgivare sa att Ho Chi Minh skulle få minst 80 % av rösterna vid fria val.

Man kunde på olika sätt etablera en marionettregim i södra Vietnam. Den nationella befrielserörelsen FNL bildades 20 december 1960. Bilderna i DN då Sköld Peter Matthis och Åsa Hallström brutalt greps på Hötorget juni 1965 minns jag väl – de läste medicin liksom jag, som alltmer börjat intressera mig för Vietnam. 1965 började också de första FNL-grupperna sin verksamhet i Sverige. Jag minns så väl en solig lördag i september 1965 i Uppsala universitet, då det var ”teach-in” (seminarium) om Vietnam. Där stod en ung mörkhårig dam från Norrtälje med ett plakat med texten ”Stöd FNL”. Jag fick hösten 1965 klart för mig att detta var ett orättfärdigt angreppskrig av USA. Mitt eget solidaritetsarbete började ett år senare då jag var ute med henne och andra och samlade in pengar till FNL.

Demonstration mot USA_s angreppskrig mot Vietnam.

De förenade FNL-grupperna (DFFG) blev nog Europas främsta solidaritetsorganisation med FNL i Vietnam och med befrielserörelserna i Laos och Kambodja. Det var en fantastisk politisk skolning, och den kanske mest meningsfulla perioden i mitt och många andras liv. Vi fick i flera år arbeta i motvind, då massmedia nästan bara återgav USA:s bild – som de nu gör då det gäller Ryssland, Syrien och Ukraina, än värre idag.
Ulf Karlström, DFFG:s ordförande under den svåra perioden 1968-70, har hedrat denna blogg med många gästinlägg.

Åke Kilander har skrivit en omistlig bok om stödarbetet för Vietnamns folk och De Förenade FNL-grupperna.

Kriget behandlas också i kapitel 1 i boken ”USA som världspolis” liksom USA:s många övriga krig.

Anders Romelsjö och Ulf Karlström med ”USA som världspolis.”

Årets bästa, billigaste, corona-anpassade Julklapp? “USA som världspolis” – nu endast 50 kr!.

 

Läs också boken”Vietnamn är nära”av Åke Kilander!


Vad gjorde nu Obama?

31 maj 2013 skrev president Obama under ett dokument ”Till 50-årsminnet av Vietnamkriget”, ett evenemang som ska pågår mellan 2012 och 2025 och leds av USA:s försvarsdepartement. I ett tal inför soldater på Memorial Day sa han att Vietnamkriget var en nationell skam. Han tänkte då inte på de miljontals människor som dödades, på de hundratusentals människor som skadats av Agent Orange eller på masskarer, som den i Song My eller att USA fällde mer bomber över Indokina än vad som fälldes i andra världskriget.

Nej, den nationella skammen var att trupperna inte fick ett bra mottagande då de kom tillbaka, sa den starkt misstänkte krigsförbrytaren Obama (om det fanns någon typ av internationell rättvisa). Vidare gav Nobels fredspristagare besked om att USA ska högtidlighålla varje slag och de USA-soldater som deltog där. Han nämnde att inställningen till kriget var delad i USA, uttalade sig givetvis inte positivt om antikrigsrörelsen i USA. Nej dagens mål var att ena alla amerikaner för att högtidlighålla kriget och allt det goda det förde med sig enligt Obama. Falskeligen sa Obama: ”All too often it is forgotten that you, our troops in Vietnam won every major battle you fought in”.

I boken ”Kill anything which moves” av Nick Turse kan man läsa ”Nästan alla av oss har blivit indoktrinerade med uppfattningen att massakern på oskyldiga, försvarslösa kvinnor, barn och åldringar i byn My Lai var ett undantag av löjtnant William Calley och han män i marinkåren. Amerikanska tjänstemän föreföll upprörda över massakern.” I sin noggrant dokumenterade bok beskriver Turse hur massakern i My Lai var en del av en avsiktlig politik av död och förstörelse som iscensatt och tolereras av den amerikanska regeringen.

Detta är ett försök av Obama och USA-imperialisterna att skriva om historien, att tränga bort fakta om det värsta kriget efter andra världskriget och det mest impopulära kriget i USA:s hisoria. Kriget medförde en temporär försvagning av USA och en tveksamhet till nya stora krigsäventyr under omkring 15 år fram till Sovjetunionens fall. Men även under denna ”svaghetsperiod” var USA inblandad i ett stort antal militära operationer. Bara i Latinamerika:
-1981: Nicaragua. USA bygger upp Contras militära styrka i Honduras. 1982 sker det första stora Contrasangreppet inne i Nicaragua
– 1983: Grenada. USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i landet,
– 1986: Haiti – Baby Doc störtas och USA fortsätter att styra
– 1989: Panama. USA invaderar landet varvid minst 4000 civila offer krävs.

Bekämpa USA-imperialismen!
Låt oss åter resa den parollen. Det är ännu viktigare idag!

Föregående artikelSolar Wind: Påståenden om ryska hacking-attacker är inte faktiska bevis. Trump sa att det kan vara Kina…
Nästa artikelBekämpa kapitalismen – inte tiggeriet!?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

 1. Om vi lyfter blicken lite. USAs angreppskrig i Asien begränsar sig inte till Vietnam 1955 till 1975. Dom pågår i dag. Det börjar egentligen 7 december 1941, attacken på Perl Harbor. USA gick med i WW2. Kompetenta historiker är ense, USA utkämpade hela kriget i Stilla Havet med avsikten att ta kontroll av alla länder i Asien, speciellt Kina, för att kontrollera och utnyttja arbetskraften och naturtillgångarna. USA fortsätter även idag. USA lyckades ta kontroll över Japan, och Filippinerna, och senare Syd Korea. 1950 började Korea kriget. Maskerade som FN trupper erövrade USA hela Korea halvön och förberedde att fortsätta in i Kina. Oktober 19 1950 slog Kina tillbaka och drev tillbaka USA till där stilleståndslinjen finns idag. November 1 1955 påbörjade USA att erövra Vietnam, vilket avslutades april 30 1975 när amerikanarna flydde.

  USA strategin bakom detta är densamma som Hitler’s, när Hitler ockuperade Norge, eller USAs ”värdlandsavtal” med Sverige, eller ockupationen att hålla USA kontroll och trupper i olika länder som Tyskland, Turkiet, Ukraina eller Irak. Dessa områden skall utgöra baser och plattformar för erövringar, i Asien av Kina, i Europa av Ryssland.

  Den strategin ligger bakom försöken att destabilisera och ta kontroll av Hong Kong, Tibet och Xinjiang alla vilka har misslyckats. USA låg bevisligen bakom upproren i Tibet och oroligheterna i Xinjiang och Hong Kong, man gjorde verkligen ingen hemlighet av det. USA arbetar nu vidare under samma strategi med att behålla kontrollen av Taiwan och ta kontrollen över Sydkinesiska Havet. Den strida strömmen av propaganda maskerar den verkliga orsaken.

  Lyckligtvis går USAs planer på att etablera ett globalt imperium och en global militärdiktatur inte speciellt bra. Precis som historiskt i alla diktaturer svarar man med en allt intensivare propaganda som ska glorifiera hur man försöker bygga upp och expandera sin makt. I Sverige via MSM och Public Service, alla slaviskt trogna USA propagandan. De skall bli intressant och se hur Biden kommer att hantera detta, han lär vara pragmatiker och har redan skickat signaler via olika kanaler att Kina och USA bör skifta från en kultur av ömsesidig destruktion till en kultur av ömsesidig respekterad existens i konkurrens, och det passar väl in med vad Kina vill åstadkomma. Som Sun Tsu framför i boken The Art of War. Om du ensam möter ett gäng på 10 personer beväpnade med klubbor, då är det knappast rätt tillfälle att börja slåss.

  • Jo. Jag blir stolt över vietnameserna och de demokratiska socialister som stod på deras sida i deras frihetskamp och jag skäms över de globalistlakejer inom ”vänstern” som försöker kalla frisk antiimperialistisk nationalism (ledd av vänsternationalisten Ho Chi Minh) för nedsättande ord.

   Obamas hållning är dock inget märkligt. Han var det militärindustriella komplexets pojke från första början. Det märkligaste är för mig att folken i Sverige, Norge, EU och USA röstar för den där imperialismen och terrorn, trots vetskapen om krigsförbrytelserna och terrorländernas sannolika slutgiltiga öde.

   Det är märkligt vilken makt som fulmedias repetitiva skönmålning, av krigsförbrytelser och terror, faktiskt har och det är märkligt hur människor som borde veta bättre har svårt att slita sig från eländet.

   • Egentligen tror jag inte det är så värst märkligt.
    Därför kommunister, kapitalister, imperialister så har de alla likriktningen eller konformismen som målsättning.
    Demokratin är bara vägen som kan se högst olika ut.
    Våldsam såväl som fredlig.
    Kapitalisten lockar och kommunisten pockar om man gör en grov förenkling.
    Vi är väl alla medvetna om exemplen även om de både försöker döljas och förtydligas.
    Men en sak har de gemensamt och det är att de samtliga står för förändringar.

    Faktiskt tycker jag Jan Tullberg har något att säga.
    https://www.friatider.se/konformismens-problem

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here