Ryssland uppger sig ha bevis för att WADA:s huvudvittne Rodchenkov ändrade dopingdata i laboratoriet i Moskva.

14
5137
WADA (World Anti-Doping Agency).

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad som ett av inslagen i senare års kaskad av Rysslands-demoniseringar.

Läs gärna denna aktuella artikel i samma ämne ”Fotbolls-VM blev en uppvisning i falsk västerländsk förträfflighet”

 

 

___________________________________________________________________

SvT rapporterar i december 2019 att ”Idrottens skiljedomstol Cas har beslutat att halvera Rysslands avstängning från OS och VM från fyra till två år. Det innebär att ryska idrottare inte får vara med i OS i Tokyo nästa sommar och vinter-OS i Peking 2022 om de inte kan garantera att de är rena från dopning. I så fall får de tävla under neutral flagg. Avstängningen gäller till den 16 december 2022, uppger Cas i ett pressmeddelande.”
Vad jag förstår har Cas inte beaktat Rysslands tidigare presenterade invändningar mot Wada:s rapport.

 

Jag har publicerat ganska många artiklar i denna fråga, senast WADA-beslutet olagligt?!

Vad jag förstår är det tveksamt om WADA tidigare tillräckligt Rysslands synpunkter. Ryssland menar att så inte är fallet.

Med anledning av innehållet i nedanstående artikel kan jag inte låta bli att påminna om min artikel i maj 2018 Uppgifterna om rysk statsstödd doping en bluff enligt kronvittnet Rodchenkov som snabbt flydde till USA för några år sedan.

I artikeln nedan återger jag Rysslands tillbakavisande av WADA:s allvarliga beslut i december 2019.

Sputniknews: Russia Has Proof That WADA Informant Rodchenkov Modified Doping Data in Moscow Laboratory


Ryssland uppger sig ha bevis för att WADA:s huvudvittne Rodchenkov ändrade dopingdata i laboratoriet i Moskva.

Tidigare i december röstade WADA enhälligt för att förbjuda Ryssland från att delta i och vara värd för alla större idrottsevenemang som straff för vad det sade var allvarliga manipulationer och radering av data i testresultat för idrottare under organisationens utredning. Den ryska undersökningskommittén uppgav på lördagen att den har fått bevis som visar att den tidigare chefen för Rysslands nationella antidopingslaboratorium och WADA-informanten Grigory Rodchenkov hade modifierat data om dopingprober från ryska idrottare.”Kommittén genomförde en datorbaserad forensisk undersökning av kopiorna av de till WADA-experterna överförda elektroniska filerna, enligt vilka filerna visade sig vara autentiska. Inte heller fanns det några manipulationer av den ursprungliga filstrukturen för de ryska idrottares testresultat, ”sade talespersonen Petrenko i ett uttalande.

Enligt uttalandet bekräftade kommittén samtidigt fakta om fjärråtkomst från den tidigare laboratorieledaren 2015-2016 till LIMS-uppgifterna som innehåller information om testresultaten. Kommittén tillade också att WADA hade gjort anspråk på manipulation av data i laboratoriet 20118-2019, medan alla hade tillgång till det på grund av antidopningscentrets permanenta verksamhet.”Allt bevis som erhållits av kommittén indikerar att Rodchenkov och andra oidentifierade personer avsiktligt införde ändringar i uppgifterna för att manipulera parametrar och indikatorer för dopningsprover av ryska idrottare,” sade taleskvinnan.

Enligt utskottet tillät inte utländska partner det ryska utredningsorganet att undersöka LIMS-data som innehåller information om testresultaten och tillhandahölls av Rodchenkov, samt att fråga ut honom. Den 9 december röstade WADA enhälligt för att förbjuda Ryssland från att delta i och vara värd för alla större idrottsevenemang som straff för vad WADA sade var allvarliga manipulationer och radering av data i idrottsutövaresultat under WADA-utredningen. WADA beslutade också att endast ”rena” ryska idrottare skulle tillåta att tävla under en neutralt status, utan den ryska flaggan eller nationalhymnen, alltmedan ryska regeringstjänstemän och företrädare skulle förbjudas att delta i stora internationella idrottsevenemang.

Dessutom förklarade WADA att ryska dopningsorganisationen RUSADA inte tillämpar World Anti-Doping Code.
I sin kommentar till beslutet sa den ryske presidenten Vladimir Putin att varje straff bör vara individuellt och att alla ryska idrottare inte bör straffas för felaktiga handlingar hos vissa.

” uppges sitta till vänster. Källa:https://www.csce.gov/international-impact/press-and-media/press-releases/helsinki-commissioners-meet-russian-doping

WADA:s huvudvittne, den tidigare chefen för Rysslands nationella antidopningslaboratorium Grigory Rodchenkov flydde till USA 2016, där han blev WADAs huvudvittne i ärendet mot det ryska nationella olympiska laget om dopningsanklagelser. I sitt vittnesbörd för WADA: s undersökningsteam hävdade Rodchenkov att under OS i Sochi 2014 fanns ett laboratorium involverat för att utveckla och distribuera förbjudna prestationsförbättrande ämnen för de ryska idrottarna. Informatören från WADA drog dock tillbaka sitt vittnesmål mot ryska idrottare under utfrågningar i domstolen för skiljedom av sport (Court of Arbitration for Sport) i april 2018. (Slut på artikeln i Sputnik).

Utdrag från artikel i Nyhetsbanken

Relaterat.
WADA-beslutet olagligt?!
Uppgifterna om rysk statsstödd doping en bluff enligt kronvittnet Rodchenkov som snabbt flydde till USA för några år sedan.
Huvudvittnet drar tillbaka sitt vittnesmål mot ryska idrottsmän
Uppdrag Granskning – sant eller ”fake news” om rysk doping?
Dopingfritt i Gällivare och i ryska skidlandslaget
Rysshat eller dopningsbekämpning?
Omfattande dopning också inom fri idrott
Korruption inom idrott och samhälle är inget nytt
Ny dopningsskandal -likheter med korruption, vilseledande reklam och mutor inom ekonomin?
Bloddopare tävlar på samma planhalva som fuskare inom Telia, köttbranschen och läkemedelsindustrin
Läkartidningen: ”Jobbar man med idrottsmedicin får man upp ögonen för dopning” Uppdrag Granskning: Många dopade. Men endast Ryssland straffas

Föregående artikelDemokrati och yttrandefrihet – vad har hänt efter Olof Palmes död?
Nästa artikelKapitalets lösning: ”Rädda” planeten . Gör den till ny slags egendom och sälj den
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Ja, exakt! Hela den här dopingcirkusen är politiskt betingad för att Ryssland vägrar infinna sig i globalisternas ledband utan de vill förbli en nationalstat. Enligt all tillgänglig statistik dopar sig ryssar inte mer än andra så många fler länder borde avstängas som Norge, Jamaica, Kenya, USA,Kina…ja listan blir lång. Släpp dopingen fri eller lägg ner det är alternativen. För övrigt så är Sverige Europas central för distribution av dopingmedel men det är inget som media gärna vill skriva om!

 2. Domen är såvitt jag förstår inte publicerad än, så det är oklart för mig hur Anders Romelsjö
  kan uttala sig om vad CAS tog eller inte tog hänsyn till. På CAS:s hemsida finns bara en sammanfattning,
  medan själva domen är på 186 sidor.

  Om någon undrar sammansättningen av CAS-panelen, så gäller vid en tre-personers panel,
  att CAS väljer en ledamot, WADA en och RUSADA (Rysslands anti-dopingorganisation) en (fallet
  var alltså WADA vs RUSADA).

  Jag börjar mer och mer tro att Rysslands problem att komma till rätta med doping är
  nära kopplat till korruptionen i Ryssland. Kan helt inte hitta någon annan förklaring.
  För tre år sedan stod jag med tre ryssar i Vladivostok och beundrade den nya bron
  mellan Russky Island och Vladivostok. Den första frågan som ryssarna omedelbart
  började diskutera var ”undrar hur mycket korruptionspengar den här bron kostat”.

  • Min skrivning gäller tidigare förhållanden, då detta är en återpublicering av en äldre artikel. Det är riktigt som du skriver att man inte vet vad CAS tagit hänsyn till förrän man läst domen.

  • Du är närmast servil mot imperiets propaganda- och mördarmaskin CIA, Mats. Man kan nästan tro att du är en del av den propagandamaskinen….

 3. Vad jag ser är det en del av USAs försök att skada de länder som inte underordnat sig USA regimen. Jag har hållit på ett tag och gräva i varför Ryssland, Iran och Kina alltid utmålas som skurkarna i USA propagandan och mycket intressant kommer fram. En orsak är att USA kontrollerar just propagandan. Andra saker som kommer fram är att USA hade en hel armé av hundratals mutade välbetalda spioner inom Kina. 2010 började Kina rensa ut, och över ett dussin avrättades. Sedan har Kinas utveckling i avancerad teknologi och AI framskridit och är nu världsledande och Kina har lyckats kartlägga allt mer av USAs spionsystem, och släcka ner det. Det är en anledning till att USA är så angelägen att stoppa Kinas utveckling, speciellt inom teknologiområdet. Ett genombrott var när Gui Minhai flydde tillbaka till Kina för att undkomma CIA. Han visste för mycket och hade säker avlidit ”oförklarligt”, precis som Udo Ulfkoffe (köpta journalister) eller Jeffrey Epstein om han inte sökt skydd genom att återvända till Kina. Han samarbetade med myndigheterna i Kina och det ledde till en massiv nedmontering av USAs spionverksamhet. Därför blev domen mycket mild. Det förklarar även varför USA så intensivt nu sprider propaganda och falska uppgifter om förment kinesisk spionage, och varför USA är livrädda för Huawei, TikTok och WeChat. Apparna omöjliggör deras spionage.

 4. Vilket rättssystem Wada/CAS använder??

  Juridiskt sätt, när straffet bestäms (vid rättegång) ”häktnings tiden” räknas av.

  Bör inte Wada/CAS ta hänsyn till att ryssarnas ”straff” började redan vid OS i Rio 2016??

 5. World Anti-doping Code är regelverket som styr arbetet med anti-doping. Dessutom finns ett antal tekniska dokument som detaljreglerar olika moment i arbetet. CAS accepteras allmänt som högsta dömande
  instans.

  Normalt räknas ”häktningstiden” (i dopingsammanhang den temporära avstängning som inträder
  om en förbjuden substans hittas i provet) av när straffet bestäms. Det finns exempel på
  hur en idrottare kan återgå att tävla ganska kort efter att CAS efter utdragen process, som
  först manglats genom det nationella anti-doping-systemet, slutligen avgjort straffet.

  WADA yrkade på 4 års avstängning av Ryssland, men CAS dömde 2 år. Om det berodde på att man
  tagit hänsyn till avstängningen i samband med OS i Rio är oklart så länge domen inte är offentlig.

 6. Rodchenkov Fick 13 miljoner dollar utbetalt av Canada i samband med sin flytt (inte flykt) då han ”vittnade” om Rysk doping.

  Kan någon förklara hur en Rysk person som ”hoppar av” och vittnar mot Ryssland i en miljardindustri får 13 miljoner dollar av någon godtycklig anledning som inte är kopplat till betalning för just manipulation?

  • Rodchenkov körde med utpressning mot idrottsmännen och kvinnorna. De fick välja – dela med honom prispengarna 50/50 eller deras dopingprover kunde plötsligt blir positiva. När man tröttnade på utpressningen och signalerna blev fler och fler, började man undersöka saken.
   Rodchenkov fick reseförbud, men amerikanerna smugglade honom ut ur landet och över en natt blev han huvudvittnet till rysk statskontrollerad dopning i USA…

 7. Det är som Benny säger håller med där. Ryssland har genom åren också vägrat ställa sej på globalisternas sida. Man ställer heller inte upp med onödiga katastrofala krig och så kallade”regim change” som globalisterna jämt varit så kära i som jävla dårar dom är. Vare sej det är Syrien, Nicaragua eller Venezuela med många flera,så har Ryssland klivit in och räddat situationen. Om det fanns en helt ärlig domstol i världen,där länder kunde stå till svars för alla lögner, korruption, propaganda,fusk, bedrägerier och sanktioner,så skulle väst förlora på ALLA punkter. EU med Usa skulle trilla dit på ALLA punkter som finns och bli skadestånd skyldiga LIVET UT. Väst med krigsförbrytaren Usa i spetsen skulle totalt bli RÖKTA för ALL framtid. Men det finns ingen sån domstol tyvärr. EU som dom förnedrade knähundar dom är,tillåter allt möjligt ske år efter år,men låtsas som att deras parlament är bäst.Gör allt för att hålla fasaden uppe,när den i själva fallet är misslyckad och endast en förnedrande förlängning av krigsförbrytarna Washingtons pungkulor här hemma hos oss,både medierna och politikerna också helt och hållet. Det är så mycket värre än KATASTROFALT

 8. Jag har ALDRIG trott på detta. Ryssland sticker inte ut minsta lilla av övriga världen när det gäller enskilda dopningar. Skulle lätt kunna påstå att Usa faktiskt är värre under 2000talet. Ryssland är en stolt sport nation. Vare sej det är ishockey, fotboll eller olika skidsporter så har man jämt fått fram världsspelare. Att påstå att Ryssland som land höll på med statskontrollerade dopning året 2014 är ju ett av det mest löjligaste man hört. Det var skitsnack,men trots all sammarbete av ryssarna hela tiden som behandlades skit av alla övriga tomtar så hade västvärlden och medierna redan bestämt domen,som var fällande. Inget spelade roll längre,jag minns detta som igår hur väst och medierna redan stenhårt direkt gick ut och bestämde domen. Det var fullt med manipulation hela tiden från början till slut. Det var ALDRIG seriöst detta och detta var en stämpel och dom från väst med deras medier. Hör bara hur det ens låter. Statskontrollerad dopning? Inget förvånas längre,sedan 2014 så har det på allvar varit alla slags falska rubriker gentemot Ryssland. Denna offensiven och korsningståget mot Ryssland och dess befolkning av väst med Usa i spetsen har på allvar varit så vidrigt

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here