”Gretas Gamlingar” back on track – åter på banan!

9
1623
Gretas Gamlingar från Kungsholmen träffar ungdomar på Mynttorget 1 oktober 2021. Fotograf: Siv Harriman.

Inspirerade av Greta Thunberg och ungdomsrörelsen dyker gruppen av ”Gretas gamlingar” upp på flera platser runtom i Sverige och övriga världen. Kolla Gretas Gamlingar på Facebook. Och GG är stödjer ”Friday For Future”.

Grupper finns nu i Högdalen, Orust, Habo och Tiveden, förutom i Burgsvik, Sundbyberg, Farsta, Enskede, Gävle, Södermalm och Bergshamra.

Inspirerade av vänner i Bergshamra och på andra håll startade vi 20 december 2019 en grupp på Kungsholmen – Greta Thunbergs och vår stadsdel!

Gretas gamlingar på Kungsholms Torg 20 december 2012. En bloggare står näst längst till höger i keps bredvid sin blonda fru.

Jag vill inte påstå att analys och budskap i ”Gretas Gamlingar” är det mest genomanalyserade. Men det är brett och kan troligen samla många. Obsevera också kraven på ”systemförändringar” av Greta Thunberg. 24 September Global Climate Strike. Kom med!

Detta vill jag försöka ta fasta på vid samtal med ungdomarna.

I tisdags träffades Eva, Kestin, Nils-Åke, min fru Siv och jag på ett café vid Kungsholmens torg. Stämningen var mycket god. Vi har noterat att Greta och hennes kompisar verkade stå ganska isolerade från vuxenvärlden nere på Mynttorget vid riksdagen på fredag förmiddagar och beslöt att gå dit med vår banderoll. Syftet var att varsamt få kontakt, och vi ville inte vara påträngande.

Hur gick det då? En framgång, ja kanske rentav en succé. Greta själv var utomlands. Vi fick mycket trevlig kontakt med hennes jämnåriga som var där och kände oss riktigt välkomna.

Vi lovade att komma tillbaka nästa fredag (8/10). Vi blev också fotograferade av bl.a. journalist från ”Arbetaren”. Trevlig kontakt etablerades med vuxna från ”Fridays For Future” i Varberg.

Vårt ”gamla” flygblad finns nedan.


Vi stöder Greta Thunbergs och andra ungdomars kamp för klimatet

 

 Vi vill liksom många ungdomar agera för att rädda klimatet och få en hållbar värld.

Vi vill att alla bidrar med det vi kan för klimat et.

Vi kräver att politikerna följer Parisavtalet.

Vi   kräver att politikerna beslutar om planer, lagar, skatter, regler och tidsfrister som är så kraftfulla att de mycket kraftigt minskar koldioxidutsläppen.

Vi kan genom att visa vårt engagemang:

*Bli en plattform för äldre att demonstrera sitt klimatengagemang

* Vara delaktiga i arbetet   för klimatförbättringar

* Visa på att unga och gamla har gemensamma klimatkrav

* Kräva att politikerna tar ett nödvändigt stort ansvar för klimatet

Gretas Gamlingar finns runt om i Sverige. Samarbetar med Fridays for Future.

Vi finns på Facebook.com/gretasgamlingar

Vi  träffas varje fredag kl. 12 på Kungsholms torg för att visa vår oro

och påminna om nödvändiga åtgärder för klimatförbättringar.

Kontaktperson: Anders Romelsjö, tel. 070-4888823, mail:

                   

VÄLKOMNA!

Föregående artikelRepresenterar NRK det globala storkapitalet eller det norska folket och nationen? Samma fråga gäller väl Sverige?
Nästa artikelRyssland: Bevis finns för att Navalny fått instruktioner av CIA! Inbjuder OPCW och Tyskland till samarbete.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Helt rätt! First we take Manhattan, then we take…Gasoline…

  När allt kommer omkring så är det som Marx sade: ”frågan är inte att förklara världen, uppgiften är att FÖRÄNDRA VÄRLDEN”!

   • Jag tycker förslagsvis att Du skall ta och studera aningen mera filosofi och bekanta Dig med den elementära politiska och filosofiska litteraturen.

    Revolution äger rum i tanken kollektivt vid ett specifikt samtida tillfälle, och är inte någon slags CIA-inspirerad ”slakt” som t.ex. kuppen i Indonesien 1965.

    Har Du kritik bör Du själv skriva egna uppgifter och åsikter och inte dunkla påståenden, för att upprätthålla kvalitet och nivå på denna sajt.

    /J.

 2. Förstår inte varför en sådan här kompetent sajt, inte detekterat att ’klimat’ hysterin är en annan variant av ’covid’ scammen. Det mesta handlar ju om (framtida total)kontroll via hysteri via ängslan o oro vilket kan leda till att kontrollosykopaterna, just får kontroll

  • Pz – ta och bekanta Dig med FN:s klimatkonferenser och klimatpanel. Du kan väl ändå inte tro att det brinner i medelhavsskogarna och i de kaliforniska på grund av att, som den amerikanska Trump-högern tror, att man inte krattat upp kottarna i skogen?

   De som likaså avlider på sjukhusen idag är nio av tio ovaccinerade – den som inte tror på vaccinhistorien sedan denna vetenskap upptäcktes i Frankrike mot smittkoppor har då ingenting vare sig lärt eller förstått.

   Låt nu detta ämne handla om sitt huvudämne och inte fransa ut det i klimatförnekelse och anti-vaccinhögerns galna förnekelser om givna vetenskapshistoriska faktum att vaccinet de facto räddat mer och fler liv än någon annan medicintyp på denna jord.

 3. Nej Anders o Gunnar, det är veerkligen inte spekulation. Ska man få en korrekt bild av historien och samtiden, måste man vara beredd att ta till sig allll information. Läs Vaken.se, Newsvoice, Nya Dagbladet och inte minst Lars Berns Anthropocene.life.
  Utrikespolitiskt är detta en intellektuellt hederlig sajt, fortsätt. Men som spegel av samtiden o historien totalt sett, är den alltför präglad av naivitet och godtrogen välvillighet o rättrådighet. Därmed inte sagt att ansvariga för sajten eller kommentarerna är intellektuelt ohederliga, bara naiva och omedvetna. Sorry jag är tvungen att skriva det men det är min uppfattning. Övertyga mig gärna om motsatsen och jag ändrar inställning. Ha en trevlig kväll

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here