Borde inte Biden tala direkt med Putin?

37
1764
Antony Blinken. Screenshot 210311
Sergey Lavrov, Minister of Foreign Affairs for the Russian Federation, is seen during the 2019 Comprehensive Test-Ban Treaty Article XIV Conference in Conference Room 2 at United Nations Headquarters in New York, NY, USA on September 25, 2019.
Författaren M. K. BHADRAKUMAR

Borde inte Biden tala direkt med Putin?

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (L) talade med USA:s utrikesminister Antony Blinken på dennes begäran, 29 juli 2022.
Knappt hade den ryske utrikesministern Sergej Lavrov återvänt till Moskva efter SCO:s ministermöte i Tasjkent, och USA:s utrikesminister Antony Blinkens väntade begäran om ett samtal planerades in sent på fredagskvällen. Detta har varit deras första samtal sedan kriget började i Ukraina i februari.

Den ryska lägesrapporten berör Rysslands speciella militära operationer. Lavrov betonade det oundvikliga i att ”målen och uppgifterna kommer att uppnås fullt ut”. För det andra berättade Lavrov för Blinken att USA:s fortsatta beväpning av Ukraina med vapen ”bara förlänger Kievregimens vånda genom att dra ut på konflikten och öka antalet offer”.

Lavrov sade också att Ryssland kommer att fortsätta sina ”konsekventa ansträngningar för att återupprätta fredligt liv på de territorier som Ryssland befriar”. Det innebär att integrationen av Kherson, Zoporozjia, Kharkiv osv. är en obeveklig process.

För det fjärde fokuserade Lavrov på globala frågor om livsmedelssäkerhet och spannmålsavtalet och beklagade att USA ännu inte har infriat ”sina löften om att göra undantag för ryska livsmedelstransporter” och att väst ”utnyttjar problemet för att främja sina geopolitiska intressen, vilket är oacceptabelt”.

Slutligen, när det gäller fångutbyte, ”rådde” Lavrov ”starkt” Blinken att detta inte är en amatörmässig fråga och att ”tvivelaktiga läckor i media” bör undvikas.

För att vara ett samtal efter flera månader var det iskallt. Blinken tar sin tid på sig för att utfärda en lägesrapport. Men han var undvikande i frågan om fångutbyte och tillade: ”Jag tänker inte karaktärisera hans (Lavrovs) svar och jag kan inte ge er en bedömning av om jag tror att saker och ting är mer eller mindre sannolika”.

När det gäller spannmålsavtalet hänvisade Blinken inte heller till det ömsesidiga upphävandet av restriktionerna på Rysslands export av spannmål och gödningsmedel. Hans intresse gällde endast att Ryssland skulle göra sitt åtagande att lätta på sin flottblockad och tillåta spannmålstransporter att lämna Ukrainas hamnar i Svarta havet.

Det finns en puckel här, det är säkert. Zelenskys resa till Svartahavshamnen Tjernomorsk nära Odessa tillsammans med G7-ambassadörer tyder på att Washington återgår till propagandaläget att Ryssland hindrar Ukrainas export.

New York Times har noterat: ”Även om spannmålsfartyg kommer iväg kommer faran, osäkerheten och den djupa misstron att ligga över ansträngningarna, och stora hinder för att genomföra avtalet kvarstår”.

Samtal som gårdagens lider av att vara helt ogenomskinliga. Blinken kan inte ens formulera de väsentliga frågor som bekymrar Biden – sprickorna i den västliga enigheten.

Märkligt nog står Biden inför två krissituationer med explosiv potential just nu – i Ukraina och om Taiwan. Det är faktiskt kristallklart att båda har påskyndats av Washington. Ändå skulle sättet som Biden hanterar dem på inte kunna vara mer olik varandra.

När det gäller Taiwan tvekade Biden inte att ringa upp Kinas president Xi Jinping för att lugna spänningarna. Men han har valt en annan väg för att kommunicera med president Vladimir Putin.

Förvisso har Biden efter sex månader av konflikten i Ukraina äntligen beslutat att bita i det sura äpplet och återuppta högnivåkontakten med Moskva. Men han valde att nå Putin genom sin statssekreterare!

Problemet här är att även om förbindelserna mellan USA och Kina är spända tog Biden aldrig upp det till en personlig nivå. Han använde aldrig ett nedsättande språk för att reta Xi Jinping, vilket han gjorde mot Putin vid upprepade tillfällen.

Men Blinken står också inför ett liknande dilemma. Den 7-8 juli undvek han att skaka hand med Lavrov vid G20-ministermötet på Bali och hoppade över den officiella banketten eftersom Lavrov var där. Men efter ett sådant oförskämt beteende var han här i går och sökte upp Lavrov!

Enligt uppgift skickade utrikesdepartementet nyligen ut ett cirkulär till amerikanska ambassader där diplomater uppmanades att avråda utländska ledare från att fotograferas med Lavrov, så att Washingtons projekt att ”isolera” Ryssland skulle få fart! Lavrov fick tydligen reda på detta av sina värdar!

Det är inte förvånande att Blinken först var tvungen att sammankalla en presskonferens för att offentligt rationalisera sitt behov av att tala med någon som han behandlade som en ”paria” för bara tre veckor sedan. Blinken är en intelligent man och förstår att Biden är desperat efter att öppna en kommunikationskanal till Kreml. (Huruvida ett samtal mellan Biden och Putin ingick i gårdagens diskussion vet vi inte.)

Poängen är att efter fem månaders konflikt i Ukraina har den ryska ekonomin inte kollapsat utan anpassar sig till ett ”nytt normaltillstånd” i de geopolitiska förhållandena. Den ryska valutan klarar sig utmärkt. Och det har inte förekommit något uppror i Ryssland. Framför allt vinner Ryssland kriget i Ukraina och förbereder sig för att diktera fredsvillkoren.

Lavrov måste vara väl medveten om de verkliga skälen bakom Blinkens samtal. För det första finns det en katastrofal situation som kan knäcka västvärldens enighet, eftersom de europeiska länderna hotas av ett hot om avstängning av de ryska gasleveranserna. Fyra europeiska regeringar har hittills fallit.

Alla förstår att det är mycket mer än en energikris. När ekonomierna börjar krascha kommer social och politisk oro att följa efter. Det finns en utbredd oro i de europeiska huvudstäderna. Skyllandet har börjat.

Washington kanske inte kan rädda jobbet för Europeiska kommissionens chef Ursula von der Leyen så länge till. De europeiska ledarna inser att Ursula spelade ut dem med sitt personliga korståg för att straffa Ryssland.

Det finns en hel del uppdämd vrede över Tyskland också. Européerna fäller inga tårar över Tysklands situation. Berlins införande av hårda åtstramningsprogram för sina södra grannar är fortfarande ett smärtsamt minne.

Därför möter Ursulas senaste hare-brained plan att införa en 15-procentig minskning av gasförbrukningen i alla EU-länder (för att rädda Berlin) motstånd. Det finns verkligen inget alternativ till rysk gas och Washington har glömt sitt löfte om att hitta en ersättare.

Biden har endast orsakat denna katastrof för européerna. Barack Obamas privata tvivel är nu offentlig visdom för européerna – ”underskatta inte Joes förmåga att förstöra saker och ting”.

Lavrov känner också till det andra skälet till varför Blinken vill återuppta engagemanget. De ryska speciella militära operationerna gör goda framsteg och allt tyder på att Zelenskyregimen håller på att falla sönder. Därför har förberedelser påbörjats för att hålla folkomröstningar i regionerna Kherson och Zoporozjia för att ta reda på folkets önskemål.

Ryssland har inbjudit invånarna i Charkov att ansöka om medborgarskap, och rubelvalutan håller på att införas. Putin har just godkänt en treårig generalplan för återuppbyggnaden av Mariupol. Den gamla staden kommer snart att ha broar, vägar och skolor som får Washington att skämmas.

Viktigast av allt är att Biden måste oroa sig för att även om han multiplicerar med hundra gånger Washingtons uppstyckning av Kosovo som en nationalstat 2008, så skulle det ändå inte matcha det som stadigt utspelar sig i Ukraina. Och européerna ser på allt detta – mållösa, i misstro – när territoriella gränser dras om på deras välskötta kontinent.

Det finns nya fakta på marken sedan mars då Ryssland och Kiev nådde en överenskommelse i Istanbul (som den hökaktiga Biden-teamet omedelbart torpederade genom att lova månen till Zelensky). Så mycket vatten har flödat ner i Dnepr sedan dess.

Se videon nedan av Bidens vägledande krigstal av den 28 april.

M. K. Bhadrakumar är en pensionerad indisk karriärdiplomat. Han har tjänstgjort i bland annat Sovjetunionen, Pakistan, Iran och Afghanistan. Han skriver Indian Punchline. Indien har nära band med Ryssland och Bhadrakumar speglar en åsikt i Indien och stora delar av Asien, vilken skiljer sig väsentligt från den europeiska.
Du hittar andra artiklar av honom här.

Tillägg

Jag har sökt efter uppgifter från USA-amerikanskt håll om. DN skriver ”

Blinken säger vid en pressträff att han uppmanade Moskva att acceptera USA:s erbjudande för att släppa två amerikaner, varav basketstjärnan Brittney Griner är den ena, som sitter fängslade i Ryssland.

USA:s regering har erbjudit att frige den ryska vapenhandlaren Viktor Bout som avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff. I utbyte vill USA att Ryssland släpper Griner, som är åtalad för narkotikabrott, och en annan fängslad amerikan, Paul Whelan, som 2020 dömdes till 16 års fängelse för spionage. DN

 

RT ger liknande information och skriver ”

Tidigare på fredagen berättade Blinken vid en presskonferens att han hade ”ett öppet och direkt samtal” med den ryske ministern och ”pressade Kreml att acceptera det omfattande förslag som vi lade fram om frisläppandet av Paul Whelan och Brittney Griner”.

Basketstjärnan Brittney Griner och den före detta amerikanska marinsoldaten Paul Whelan sitter för närvarande båda i rysk förvar. Griner greps på grund av anklagelser om narkotikasmuggling och Whelan fängslades för spionage.

CNN rapporterade tidigare att de skulle kunna bytas ut mot den ryske vapenhandlaren Viktor Bout, som 2012 dömdes till 25 års fängelse av en federal domstol på Manhattan på grund av anklagelser om att ha tillhandahållit stöd till en av USA utpekad terroristorganisation och konspiration för att döda amerikanska medborgare. RT.

Föregående artikelIndien-Ryssland-Iran: Eurasiens nya och kraftfulla transportnätverk
Nästa artikelChris Hedges: Krig mot Iran
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

37 KOMMENTARER

 1. Enligt egen utsago har Biden själv på senare tid både fått cancer, Covid-19 och välkomnat Schweiz in i Nato, samt ramlat ytterligare ännu en gång.

  För säkerhets skull sköter Blinken kontakterna med ryska MID. Kanske ett gott val, trots allt.

  • Johan de Naucler 30 juli, 2022 At 17:16 Det är inte bara Biden som ramlar. Hela USA utvecklar tecken på att ”ramla”. Idag är USA i tydlig recession med en nedgång på närmare 2% senaste kvartalet. Samtidigt går Kina bra, och förväntar sig en tillväxt på mellan 5% till 6%. Konsumtionen är upp 3.5%, exporten upp 3.5% och upp 7.5% inom ett expanderande BRICs, tillverkning av mobiler är upp 9.2%, chip-tillverkningen är ikapp Taiwan och Sydkorea, handelsöverskottet ökar, osv. Den verkliga fara är inte en amerikansk ekonomisk recession och kanske ekonomisk kollaps, utan att hela USA som land och nation kommer att kollapsa likt Sovjet. USA är ju liksom Sovjet en federation, och krafterna i allt fler stater växer för att genomföra en separation från den amerikanska federationen och etablera nya nationer. Det amerikanska politiska systemet har alltmer beskrivits som ett korrupt skämt. Det spelar ingen roll om du röstar på Demokraterna eller Republikanerna, i båda fallen röstr man på oligarkerna, krigsindustrin, mer krig, och det militärindustriella komplexet.

 2. General Zirkon blir senaste tillägg till den redan mäktiga arsenal som Ryssland befogar över.

  ”Russia’s naval fleet will start receiving the newest Zircon hypersonic anti-ship cruise missiles “in the coming months,” President Vladimir Putin has said.

  The Russian president praised the weapon on Sunday, saying that “no obstacles” can stop the rockets.

  “The Russian Armed Forces will start receiving them in the coming months,” Putin said during a Navy Day speech in St. Petersburg. “The first ship equipped with this mighty weapon will be the frigate Admiral Gorshkov,” he added.

  According to Putin, the frigate’s exact deployment will be chosen “in accordance with the interest of maintaining Russia’s security.”

  Putin added that Russia will defend its maritime interests “resolutely and with all its capabilities.”

  [Our fleet] can respond with lightning speed to anyone who has decided to encroach on our sovereignty and freedom.
  The missile, which can travel up to 1,500km (932 miles) when launched from surface ships, was first tested in 2020.”

  https://www.rt.com/russia/559929-putin-update-zircon-missiles/

 3. Den välkände militäranalytikern Scott Ritter tittade på vad den så hypade ”game changing weapon” från USA, d v s, HIMARS lyckats med för att stoppa Rysslands Operation Z. Slutsatsen han dra är NADA, INGET, ZERO. 🤣🤣🤣

  ”As former US President Donald Trump proved before he was banned by the platform, there’s always a tweet.

  “HIMARS have arrived to Ukraine. Thank you to my US colleague and friend @SecDef Lloyd J. Austin III for these powerful tools! Summer will be hot for Russian occupiers. And the last one for some of them.”

  Thus wrote Aleksey Reznikov, the Ukrainian minister of defense, on June 23. He followed it up with another tweet on July 4, wishing the American people a “Happy Independence Day” while thanking them for their continued support for the Ukrainian cause. Reznikov highlighted the role being played by HIMARS, which he called “a game changer at the front lines.”

  In the weeks following Reznikov’s announcement of the arrival of the US-made M-142 High-Mobility Artillery Rocket System (HIMARS), the hype that accompanied the deployment of this new weapon, from both the Ukrainian and Russian sides, does not appear to substantiate the minister’s claim that Kiev now possesses “game changing” technology.

  The harsh reality of war is that any modern weapons system, when employed effectively, is capable of inflicting casualties on an opponent.

  Igor Strelkov, a pseudonym for Russian nationalist Igor Vsevolodovich Girkin, whose past employers include the FSB (state security service) and the Donetsk People’s Republic’s militia, reported some of the ensuing destruction on his Telegram channel.

  Ukraine threatened with ‘crushing blow’
  Read more Ukraine threatened with ‘crushing blow’
  “Over the past five to seven days,” he wrote on July 10, “more than 10 large warehouses of artillery and other ammunition, several oil depots, about a dozen command posts and about the same number of personnel locations in our near and deep rear were hit. As well as several air defense and artillery positions. BIG losses in personnel and equipment have been suffered.”

  Alexander Sladkov, a military journalist and special correspondent for Vesti VGTRK, a Russian television channel, appeared to confirm Strelkov’s information, posting the following on his own Telegram channel: “Ukrainian missile and artillery have already struck several times at our decision-making centers. With results. The centers are not big, but important.”

  Both Strelkov and Sladkov were dismissive of Russia’s response for what they – correctly – describe as a major escalation on the part of Ukraine and its US-NATO supporters.

  A typical HIMARS battery, as employed by both the US and NATO, includes nine launchers supported by dozens of other support vehicles. The US has, to date, reportedly provided Ukraine with eight to 12 of these systems, which are manned by specially trained Ukrainian artillerymen who have undergone a three-week training course in Grafenwoehr, Germany, provided by the US Army.

  According to the Institute of War, a US-based think tank, “Ukrainian forces are increasingly targeting Russian military infrastructure with indirect fire and US-provided HIMARS systems deep in occupied territory.” It concludes that “the increased ability of Ukrainian forces to target critical Russian military facilities with Western-provided HIMARS demonstrates how Western military aid provides Ukraine with new and necessary military capabilities.”

  The Kyiv Independent, a Western state-funded propaganda outlet, reported that “by July 7, Russia had lost most of its key ammunition depots, and many of its smaller depots in occupied Donbas. Notably, many key targets as much as 50-80 kilometers into Russian-controlled territory have been successfully destroyed.”

  Max Boot, a Moscow-born military analyst who writes for the Washington Post, was so impressed with the performance of HIMARS that he wrote an op-ed in which he confidently announced “To shorten the War, send 60 HIMARS to Ukraine.”

  I mean, if eight HIMARS have brought the vaunted Russian war machine to its knees, imagine what could happen if Ukraine had 60? Wait, there is an answer to that question. In a recent interview with the Sunday Times, Reznikov revealed that Zelensky “had ordered Ukraine’s military to retake occupied coastal areas which are vital to the country’s economy.”

  Ukraine, it seems, is winning the war against Russia.

  US-supplied HIMARS kill three civilians in Donbass – authorities
  Read more US-supplied HIMARS kill three civilians in Donbass – authorities
  Except, of course, it is not. Not even close. The notion that the HIMARS is a “super weapon” capable of turning the battlefield narrative in eastern Ukraine on its head is, simply put, pure nonsense.

  Russia has, over the course of the past three months, perfected the art of war when it comes to defeating the Ukrainian military. John Boyd, the famous American fighter-pilot-turned-military theorist, coined a concept, known as the “OODA-Loop” (Observe, Orient, Decide, Act), which represented the phases involved in military operations. The side that could master the OODA-Loop more efficiently than its opponent would “get inside their decision-making cycle,” forcing the enemy to operate in a purely reactive mode, enabling the superior party to achieve victory.

  Russia has got “inside the decision-making cycle” of every one of its opponents during the military operation in Ukraine, dominating the conflict economically, politically, and militarily.

  HIMARS does not change this reality.

  The Russian military, like any successful military organization, is highly adaptive – it must be to survive on the modern battlefield. The conflict in Ukraine is unlike any experienced in modern times, requiring Russian military leaders to adapt operational theory as defined by doctrine to the demanding realities of the eastern Ukrainian front. The fact that approximately 200,000 Russian forces can impose their will on over 700,000 Ukrainian defenders while achieving casualty ratios that are decisively in their favor speaks to the reality of their OODA-Loop dominance.

  At the end of the day, HIMARS – and other so-called “advanced Western weapons” – is but a tool wielded by the same actor who has been systematically defeated by the Russian military. This will not change, whether Ukraine employs four, eight, 12… or even 60 HIMARS systems.

  First and foremost, the survivability of the HIMARS is a critical factor – Russia excels at destroying Western-provided weaponry. The HIMARS footprint is a large one, with dozens of trucks needed to carry the ammunition used by the launcher. Vehicles need fuel, and ammunition needs protective storage – as do the launchers. This considerable footprint creates a signature which is detectable by any capable intelligence service – and the Russians have capable intelligence services. Indeed, the irony is that the larger the number of HIMARS brought into service by Ukraine, the greater the likelihood of detection and interdiction (i.e. destruction) by Russia.

  Already, Moscow has claimed to have destroyed two of the initial four HIMARS systems sent to Ukraine (this assertion has been vehemently denied by both Ukraine and the US.) It also claims to have destroyed several warehouses where HIMARS ammunition was being stored. The point is that Russia is not a passive actor on the military stage. The deployment of HIMARS was not a secret, and Russia had plenty of time to prepare for its appearance on the battlefield. This does not mean Ukraine is not inflicting casualties – HIMARS is a deadly weapon which, employed properly, can inflict death and destruction on its target. According to Kiev, the system was used in a recent attack on a Russian command post that killed a senior general officer (the Kremlin has not confirmed this result.)

  Stocks of Western-supplied missiles destroyed in Ukraine – Moscow
  Read more Stocks of Western-supplied missiles destroyed in Ukraine – Moscow
  Pro-Russian military analysts say the effectiveness of HIMARS has been enhanced through a tactic which involves the Ukrainian military firing off several salvos of long-range multiple-launch rocket systems. This prompts Russian surface-to-air missiles to engage over the intended target. Ukrainian forces then fire off the HIMARS rockets, which are able to penetrate the overwhelmed Russian air defense network.

  The Russian military, however, is highly adaptive. It won’t take long for an adequate tactical answer to the HIMARS problem to be developed and employed. In the meantime, Russian military operations continue unabated throughout Donbass, with Moscow’s forces continuing their lethal domination of their Ukrainian opponents.

  With all due respect, Aleksey Reznikov, HIMARS is not a game changer.”

  Ryssofober får mer än gärna deppa och aja och oja – det kostar att vara ryssofb eller ”it don’t come cheap” som man säger på jämkarnas mål.

  https://www.rt.com/russia/559185-himars-deadly-weapon-ukraine/

  • HIMARS tillsammans med, inte att förglömma, M270 MLRS har gjort en snabb och stor skillnad i krigets utveckling och helt ärligt tror jag inte att RT är rätta stället att söka den informationen på.

   Ukraina hade svårt att möta mängden ryskt artilleri i Donbas men efter att ett stort antal ryska ammunitionsdepåer har slagits ut har fått stor problem med logistiken. Man får inte fram ammunition i den utsträckning som artilleriet konsumerar vilket har medfört att det skjuts betydligt mindre nu.

   Utöver det har ju flera broar runt Cherson totalförstörts och alldeles nyss ett 40-vagnarståg med krigsmateriel som blev helt ödelagt.

   Det som kan bli spännande att se är om de får tillgång till 300 km-missilerna. Då kan det bli riktigt svettigt för ryssarna. Big, Big, Big, Bada Boom.

   • Och idag Tisdag den 2 augusti fick vi vet antalet så hypade HIMARS som blev köttfärs, järnskrot menar jag 🤗
    Inte bar det utan även 33 lika hypade M777 (vapenskrot – made in USA, alltså) också pulveriserades av Rysslands precisions bomber 👌

    ”Russia says its military forces have destroyed six US-made High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) in Ukraine since the war began in the country five months ago. Russian Defense Minister Shoigu said on Tuesday that in addition to the rocket launchers, Russia had also destroyed five anti-ship Harpoon missile launch systems and 33 M777 howitzers so far, Russia’s Interfax news agency reported.”

    https://www.presstv.ir/Detail/2022/08/02/686662/Russia-says-destroyed-6-US-made-HIMARS-in-Ukraine-since-war-began

    • Tja, det räckte med lite Himars för att under nu överskådlig tid förstöra bropassagerna över Dnjepr i Cherson-oblasten.

     Det här kriget är långtifrån över.

   • Ännu mer sagor! När ska ”Fred Nu” inse sanningen? Ryssland bombar nazisterna som envisas med sitt hopplösa projekt! Ryssland har mycket grövre vapen än det i sammanhanget löjliga HIMARS att sätta in fattar du inte det? Det hjälper föga att inbilla sig själv att Ryssland ska kunna stoppas.

    • Ända sedan början av den ryska invasionen har jag här på bloggen läst kommentarer bland annat från ”Benny” om alla möjliga Wunderwaffe som Ryssland skulle vara i besittning av men ännu har inget sett något av dessa i aktion.
     Istället har framryckningen går otroligt långsamt där artilleri varit ett framträdande vapen.
     Det är nästan som man tror att Ryssland väljer att inte använda sina Wunderwaffe för att istället, likt en självplågare, dra ut på kriget så länge som möjligt.

     Vi har även fått läsa kommentarer som menar på att Ryssland endast använder någon procent av sin krigsmakt, etc.

     Kan det vara så att den ryska ledningen har som krigsmål att decimera sin egen krigsmakt, både gällande manskap och material? Kan det vara därför de inte sätter in mer manskap (de 99% som ännu inte deltar) och kanske sparar de sina Wunderwaffe till senare?

     Ja, frågorna är många.

     • Varför ska Ryssland använda sin allmänt kända Wunderwaffen mot en samling ukro-nazis när folkarméerna från republikerna och Ryssland armé bestående av reguljära och reservister kan lamslå Europas andra mest tränade, välutrustade och starkaste armé på två veckor, kontrollera 20% av Ukraina? Varför använda en bulldozer när uppdraget ”rensa ukro-nazi” kan åstadkommas lika utmärkt med ren jordfräs eller en snölunga?

      Men om lögnimperiet får för sig att den kan utmana Ryssland eller försöker stå i vägen för Ryssland då tas Rysslands Wunderwaffen. Här en partielllista på dessa Wunderwaffen för din kännedom @Andersl, med början från de allra senste
      1. Zircon
      2. Avangard
      3. Poseidon
      4. Iskander
      6. S-500
      7. RS-28 Sarmat
      8. Kinzhal
      9. Prometheus
      10. Burevestnik

      Lögnimperiet råds att vara väldig försiktig när den handskas med Ryssland. För när det kommer till kritan så kan Ryssland destroy the Empire of Lies just like that, som man säger på jänkarnas munart.

      PS: Lögnimperiet har förgäves försökt utveckla liknande Wunderwaffen, men ack alla dess försök har slutat i katastrof (exploderar innan avfärd, strax efter eller mitt i färden) 😩. Lögnimperiets ingenjörer är inte så duktiga på matte och fysik 🤭så som de erkända och välkända Ryska dito🤗🤗🤗

     • Man kan i princip aldrig dra detaljerade slutsatser under pågående krig.

      Jag får intrycket av att det rysk-ukrainska kriget är mindre journalistbevakat på slagfältet än t.ex. de ”inbäddade” hyllningsjournalister som de båda Irakkrigen omgav sig med.

      Tiden kommer att ge svar, men än så länge är det som Anders skriver, enligt min enkla åsikt, ovan att frågorna är många, och definitivt fler än några objektiva svar.

      Experter kan alltid ha fel, och kommentariatet har som oftast alltid ganska fel, och ännu oftare utan minsta ödmjukhet.

      Man kan alltid lägga järnkanslern von Bismarcks ord på minnet:

      DET LJUGS ALDRIG SÅ MYCKET SOM INNAN ETT VAL, UNDER ETT KRIG OCH EFTER EN JAKT.

     • Du har ju fått svaret flera gånger, det är endast av hänsyn till civila som Ryssland inte tagit i med hårdhandskarna än! Du kan ju själv kolla in vilken sprängverkan en termobarisk bomb har på nätet och de har bara använts någon gång, enligt uppgift, i Ukraina av Ryssland. Det är väl närmast frapperande hur uselt Ukrainas militär klarar av de i sammanhanget ganska små militära interventionstrupperna som Ryssland använder. Du ”glömmer” att Ukraina hade ca 700 tusen man från början och frågan är hur många av dessa som fortfarande är i livet, deserterat eller stuckit utomlands? Det är väl snarare USA som inte lyckats visa upp några Wunderwaffe varken i detta krig eller de andra krigen som de startat. Ja, det är ett faktum att det är USA som drivit fram detta krig också det är inget att hymla om! Jodå, frågorna är många om USA:s inkompetens i krigföring trots alla deras resurser…

     • ”Benny ” skriver att ”det är endast av hänsyn till civila som Ryssland inte tagit i med hårdhandskarna än!”

      Vilket med tydlighet visar att ”Benny” fortfarande lever i en dröm- och fantasivärld skapad av lika delar fria fantasier och putinistisk propaganda.

     • Du har rätt. Ryssland väljer att inte använd dessa ”Wunderwaffe”. Ryssland hade kunnat förvandla Ukraina till en parkeringsplats på ett par dagar om man velat, men man går mycket försiktigt fram för att inte skada civilbefolkningen, men även medlemmarna i krigsmakten.

 4. Inga lögner kan dölja det FAKTUM att
  1. Ryssland kontrollerar minst 20% av Ukraina
  2. Ryssland kontrollerar ca 80% av Ukrainas kuts. När Odessa befrias så blir det 100%.
  3. Ukro-nazi flygplan är mer eller mindre kaput. Likaså havsflottan (på dekis s a s)
  4. Lögnimperiet är beredd att offra skojaren Volodymir Zelensky – USAs ”president” Brandon har tvått sina händer.
  5. Återstår KAPITUALTION och därefter styckningen av Ukraina i minst tre delar (det kallas att sätta något på plats)👌

  Summan av kardemumman: Ryssland har vunnit kriget mot lögnimperiet – skärmytslingar fortsätter här och var. Uppenbarligen finns inte talesättet ”hellre fly än illa fäkta” på ukrainska. Så nu skickas unga ukrainska män mot sin slakt av korrupta ledare med Zelensky i spetsen … sorgligt, mycket sorgligt!

  • Jag noterar att du nu hävdar att ”Ryssland kontrollerar minst 20% av Ukraina”.
   I tidigare kommentarer har du skrivit att Ryssland kontrollerar över 30%. Är det verkligheten som kommit ifatt dig eller kommer du inte ihåg vad du skriver?

   Oavsett vilket så är det varningsflagga när någon uttalar sig tvärsäkert om det ena eller det andra i den här konflikten. Exakt hur situationen ser ut idag, den 3 augusti 2022, får vi lämna åt framtida historiker att reda ut.

   • Ryssland drog sig tillbaka från Kiev och andra områden i ukro-nazi landet, @Andersl.
    Gör din matte🤣. Dessutom ser vi historien utspela sig inför våra ögon – de som har ögon kan se det i alla fall.

    Sedan så är huvudpoängen den att Ryssland vinner och proxy Nato armén ukro-nazi fotsoldater springer och ukro-nazi landet befinner sig i det stadiet där den är ready to implode

 5. Det ryska övergreppet på Ukraina är inledningen till ryska imperiets sammanbrott. Både Putinland och det fria Ukraina går mycket starkt försvagade ur Putins angrepp, om Putin dessutom misslyckas innebär det slutet på ryska imperiets stormaktsstatus, och återstoden blir en bananrepublik med kärnvapen.

  Skribenten som nämner ”wunderwaffen” har missat Putins kärna; Adolf förlorade trots sina wunderwaffen.

  • Adolf förlorade därför att Ryssland, dåvarande Sovjet gav tysklands armé så den tål! Ryssland vann andra världskriget! Inte väst. Absolut inte USA och lilla-Britannien – Sovjet/Ryssland. Först till Berlin. Först till bunkern! Först att förkunna Tredje Riket är finito.

   Nutida Ryska Wunderwaffen är precis det, Wunderwaffen och just därför. Man ser och vet om deras underbara förmågor (till skillnad från yankee junk weapons, vill säga🤣🤣🤣). Det är samma Ryssland från Napoleons tid till idag som har slagit ner ALLA försök att underkuva landet. Ukraina? ”You Ain’t Seen Nothing Yet! Njet! Ryssland har aldrig glömt intrigerna för att förstora landet – från Napoleon till dagen Ukraina. Därför och till skillnad från Tysklands vapenmakt 1939-45, kommer Ryssland att förlora. Däremot ve den som utmanar Ryssland – för då bekantsas västvärlden med Rysslands Wunderwaffen 😜

  • Fast, Urban – det är en viss uppgradering på den ryska supersoniska vapnen – de träffar förmodligen exakt sina mål, liksom den atomreaktordrivna höghastighetstorpeden POSEJDON. Farbror Adolfs wunderwaffe var dessutom helt nya vapen under utprovning och saknade dessutom ALL navigationsutrustning och landade oftast i havet, sprängdes i luften, och en hel del slog ned i bl.a. Londons utkanter helt slumpmässigt. Det värsta med V-1 och V-2-raketerna var att de byggdes med sovjetiska krigsfångar och judar (som ofta saboterade nazist-raketerna), och man uppskattar att det dog tredubbelt så många slavarbetare som byggde V-1 och V-2:orna än de skadade när de slumpmässigt slog ned var som helst i England…

   Ryssland har alltid varit en stormakt sedan 500 år tillbaka – genom sin storlek och position på den geopolitiska viktigaste kontinenten i världen, där Rysslands närmaste allierade är de största och mäktigaste: Kina, Indien, Centralasien, Iran.

   Om Kina slår ihop sina krafter med Ryska federationen militärt, industriellt och naturtillgångsmässigt blir det världens mäktigaste allians.

   Ryssland erbjuder nu Kina hjälp att handskas med kinesiska ön Taiwan (en nyhet i onsdag kväll i Expressen den 3.8.2022) om Kina ömsesidigt hjälper Ryssland med det ukrainska kriget.

   Ryssland har vänt sitt ansikte bort från Europa och satsar nu på Asien där inget asiatiskt land (möjligen Japan?) infört sanktioner mot RF. Det är inte säkert att RF förlorar 500 miljoner EU-invånare, utan asiatiska marknader med närapå tre-fyra MILJARDER invånare!

   Vi har också SCO – Shanghai Security and Cooperation organisation där Indien och Kina ingår med RF och dess lokala Centralasien – denna försvarsallians täcker idag i princip mer än halva jordens befolkning.

   Att RF skulle ”upphöra som stormakt” betvivlar jag starkt: man har mellan tumme och pekfinger hälften av jordens naturresurser och är dessutom det enda självförsörjande landet i världen; något som exakt avgjorde andra världskriget i maj 1945.

   Det smartaste Europa borde ha gjort i slutet på 1990-talet och början av 2000-talet, var att inbjuda det då hyfsat liberala Ryssland i de europeiska politiska OCH säkerhetsmässiga strukturerna.

   Amerikanarna sade NEJ! Och det var det största strategiska beslut och misstag som förorsakat politisk skada allra mest sedan 1989/1991.

   Europa skulle aldrig accepterat detta ”icke-europeiska” nej, som därmed skulle komma att skilja hela Europa från varandra.

   Och det var det stora om inte det värsta och sämsta misstaget Europa gick med på!!

   Hade européerna fått råda över egen säkerhetspolitik och mellaneuropeiska länders samarbete utan Washingtons veto, så hade vi knappast haft något krig i Ukraina idag.

   Ursprunget är den amerikanska vägran att släppa i väg de europeiska vasallerna i ett internt europeiskt-euroasiatiskt samarbete och integration som skulle med civiliserad handel stärka Europa, Ryssland, Centralasien och självklart Kina – till allas ömsesidiga fördelar.

   Att skapa ett handelsblock mellan EU, Kina, Ryssland och rentav Fjärran östern som Vietnam och Thailand kan synergistiskt stärka hela Euroasien mellan Lissabon och Shanghai.

   Det är det vi måste arbeta för, och slänga ut de amerikanska Förenta staterna som ”rådgivare” ekonomiskt och militärt ur Europa.

   Europa blir då herrar i eget hus och kan med sin fredliga europeiska politik skapa fredliga kontakter och världens största handelsblock mellan EU, Ryska federationen, Kina och med tiden också Indien.

   Den största och första kontinenten i världen behöver då inte de oönskade trubbel- och problemskaparna, som en trojansk fientlig häst, inne hos den euro-asiatiska kontinenten.

   D.v.s. att Europeiska unionen måste skapa ett militärt överkommando placerat i Paris under vilka unionsländerna militärt lyder, och som kvarvarande amerikanska militära styrkor skall underställas och lyda på EU:s territorium.

   Europeiska unionen bör på sikt ta över de militära europeiska kommandona i hela unionen och alla icke-europeiska länder som Storbritannien, Kanada och USA har utplacerade i Europeiska unionen bör avvecklas inom 5-10 år där den europeiska delen av Nato ombildas till ett all-europeiskt försvarssamarbete som med tiden inbjuder fredligt kanske nu utstötta länder som Vitryssland, Ukraina, Moldavien, Georgien, Armenien, Azerbajdzjan liksom Ryska federationen och det Europeiska huset är fullbordat.

   • Om Kina slår ihop sina krafter med Ryska federationen militärt, industriellt och naturtillgångsmässigt blir det världens mäktigaste allians.”. Det har redan hänt, och nu kommer flera andra med i klubben som Indien, Iran och hela BRICS sällskapet. USA blir allt mer isolerat liksom Europa.

    • Ukrainakrisen har verkligen uppvisat att de amerikanska Förenta staterna lyckats isolera just Europa samt ett antal amerikanska satellitstater som Japan, Australien och Sydkorea.

     Resten av världen har redan förstått vad som händer under Washingtons diktat, och den stora världen, till och med Mexico, sluter inte upp på den krympande amerikanska världen.

     Den avslöjar framför allt att det finns INGET europeiskt utrikespolitiskt och militärt ledarskap, med egna åsikter och analyser.

  • Urban Back 3 augusti, 2022 At 14:23 Det ser snarare ut som den ryska federationen, inte imperiet, blir allt starkare som tiden går. ”Adolf” förlorade trots sina wunderwaffen. Faktum är att han inga hade, men glöm inte att USA åkte ut ur både Afghanistan och Vietnam, trots sina ”wunderwaffen”.

  • ”Urban” de ryska ”wunderwaffen” har visat sig fungera alldeles utmärkt vilket även konstaterats i Pentagon…Men du kanske är bättre informerad än Pentagon i frågan? Fantastiskt i så fall…Det är ju som Putin säger…”Vi har knappt börjat kampanjen” det är bara att tugga i sig och försöka undvika att reta upp björnen än mera utan leta efter en konstruktiv lösning innan nästa ”dumkopfland” i EU står på tur att näpsas! Den nya verkligheten är ju att västvärldens vapen är helt otillräckliga mot de vapen Ryssland utvecklat.

 6. Ukraina :The problem from hell!
  Precis som resten av Östeuropa, de randstater, till Ryssland som har varit
  m.e.m. fascistiska ”offer” som orsakat
  mest problem, (som Ukraina idag). Bara Ryssland har karaktär, och suveränitet,
  som USA inte klarar att kolonisera, utan
  provocerar fram krig, och Ryssland backar
  inte för Nato-flocken. Detta uppfattar
  många människor, och världen utanför
  det fjantiga västblocket.

  Vågar Kina stå upp mot USA, som Ryssland? Det får vi se.

  Vad vi vet är att den svenska demokratin är kastrerad, genom socialdemokratin, och riksdagen, genom beslutet att ansöka om Nato-medlemsskap.

  Intresset för vad som är kvar, engagerar inte väljarna till valet 2022, vi har blivit så blåsta, först genom allt politiskt käbbel om skitsaker, januariförräderiet ,2019, och den självskapade inflationen i EU, pris-höjningar och prisfall, men Nato- gänget gav demokratin dödsstöten i Sverige, när man kör över väljarna i en sån funda-mentalt viktig fråga. Det har ett pris.

  Vilket pris att betala för ett skitland som Ukraina, tror folk börjar inse det, när värsta krigshetsen lagt sig,men överheten kommer att försöka att binda oss, men
  luften har gått ur detta, var så säker. Att man fick svenska folket att överge sin trygghet för detta skitkrig, ofattbart!

  Som DNs tolvåriga ledarskribenter: – ”Visa vad väst går för! Barnsligt liberalt trams, på Per Svensson-nivå! Något så aggress-ionshämmade krigshetsare får man leta efter.

  Väljarna har inget förtroende för politiker längre, vi borde bojkotta valen och riks-dagen som protest, som nu är på kollisionskurs med alla seriösa väljare.
  Det är det första priset för Nato, och det
  märks, bara skitsaker kvar att bestämma om, vi behöver ingen riksdag, utse en diktator på en gång, Moder Svea, hon på
  gamla hundringen.

  • Lennart. 4 augusti, 2022 At 00:00 ”Vågar Kina stå upp mot USA, som Ryssland?” Det har ju Kina redan gjort, och USA har fått backa.

   • Kina äger upp till 90% av de amerikanska skuldpapperen. Den som är satt i skuld är inte fri, utan världens mest fria och anarkistiska våldsmakt är idag synnerligen bakbunden.

    Vilket post-kolonialt namn bör staden Washington erhålla? Sitting-Bull-City ?

    • Nja, kan det stämma att Kina ägen upp till 90%? Menar du av det totala kapitalet eller den del som har utländska ägare?
     Kan du ge mig en referens till den data du baserat ditt uttalande på? När jag kollar på U.S. Department of the treasury:s webbplats får jag helt andra siffror. Det ser ut att vara Japan som är den som investerat mest i amerikanska statspapper.

 7. Mig veterligen brukar journalister uttrycka att staten Kina äger en majoritet av de amerikanska skulderna.

 8. Det beror på vad man nog lägger i begreppet ”skulder”. Kanske avses ett större fält av finansiella strukturer?

  Jag talade för en bra tid sedan med en känd generalkonsul från Amerika, och denne bekräftade för mig att Kina äger just -och exakt- majoriteten av de amerikanska skulderna, och har därmed ett avgörande ekonomiskt strypgrepp över USA.

  Med det sagt så är ju USA och Kina trots allt i ömsesidigt strypgrepp: även om Kina inför et krig eller svår kris kan ruinera och konkursa den amerikanska statsekonomin, så förlorar Kina en viktig exportmarknad, inte stor som Europas, men ändock.

  Så vapnet är synnerligen tveeggat, det drabbar båda ganska illa.

  Men utan tvekan är det så att Kina sitter med trumf på hand, de amerikanska Förenta staterna är ju också historiskt världens mest skuldsatta nation. Frågan är hur länge det håller, om dessutom dollarn med tiden ersätts som världslig reservvaluta.

  Kina är idag (sedan oktober/november 2021) nationalekonomiskt världens rikaste nation och världens genom världshistorien nu mest mäktiga och produktiva industrination. Och detta kan inte Washington ändra på i någon mån.

  Men tidsandan är de facto att Kina är under förstärkt stigning, och de amerikanska Förenta staterna i försvagad nedgång.

  • I USA är bara ca 27% av ekonomin real resten är finansiella transaktioner, spekulation, lånekarusell, räntor m m och det är detta som skapar de enorma underskotten. Kontentan är att i USA finns det för lite folk som jobbar i den närande sektorn och 2/3 bidrar inte till samhället med riktiga jobb. Men importen måste ju betalas och då är det kvantitativa lättnader d v s nya krediter som gäller för att hålla igång systemet. Och för att hålla upp värdet på dollarn, trots att man prånglar ut enorma mängder nya, så är det krig och konflikter som gäller eftersom dollarn fram tills nu ansetts som en ”safe heaven” av de internationella pengamånglarna. Bidens politik har effektivt minskat detta konstlade förtroende som funnits från den s k finansmarknaden och skapat den ekonomiska krisen.

   • Tja – det är väl det som är kapitalismen. Även tanke- och orosbubblorna konsumenter och andra suspekta bär på i denna världen tycks vara värda något på aktiebörsen. Är de inte värda något, blir det börskrasch och sedan får man bygga upp börsen med nyare legobitar igen, och anställa nya finansvalpar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here