Bortom Hyckleri

8
1365
ICC :s högkvarter.

Samtidigt som massiv mediaståhej om ICC:s arresteringsorder mot Putin pågår, publicerade 32 (Cairo Institute for Human Rights Studies, 23 mars 2023) framstående internationella människorätts- och juristorganisationer ett gemensamt upprop, som kräver att “europeiska statliga aktörer samt vapenföretag … ställs inför rätta för sin delaktighet i sannolika krigsbrott och brott mot mänskligheten” i det oprovocerade anfallskriget mot Jemen. Kriget har dödat ungefär en halv miljon människor enligt FN, eller snarare 1,5 miljoner människor enligt jemenitiska siffror. Dokumentet uppmanar att åklagandet mot européerna utförs “av Internationella Brottmålsdomstolen (ICC)”.

En bild av förstörelse i Jemen.

Europas vapenstöd till den angripande koalitionen rör sig omkring $100 miljarder, ungefär 55 gånger mer än vad man skickar i bistånd till det angripna landet, Jemen. Fariséernas rike Sverige, kan man tillägga, bidrar också med otaliga miljarder i vapen koalitionen, och nästan inget bistånd till Jemen, givet vår djuprotade preferens för våld och attack (För detaljer, se min insändare i Proletären, nr. 4 2023, s. 22).

Försök till att inleda en ICC-process i Haag mot Koalitionen och Väst via FN:s Säkerhetsråd, för deras skrupulöst dokumenterade krigsbrott i Jemen, möter ett par välkända hinder, och har misslyckats. Och det har sin orsak – en väldigt enkel och naturlig sådan, som vi får reda på i en av de enda rapporterna om ämnet som skrivits, av Mellanösterns ledande människorättsorganisation, Mwatana. Nämligen, eftersom “sannolika veton i FN:s Säkerhetsråd av medlemmar såsom Frankrike, Storbritannien och USA utgör politiska hinder”. Hyllningar till den “högsta lagen” och “rättvisa” kan därför reserveras endast utefter huruvida det tjänar propagandasyften eller inte (Mwatana, “Starvation Markets”, sep 2021, s. 346).

Än idag kan jag inte hitta en enda referens till de 32 organisationernas dokument. Brev skickades till alla de (medel-)stora svenska nationella tidningarna om att rapportera detta självfallet högaktuella dokument. Resultatet har varit ungefär det man skulle förvänta sig i en kultur av oöverträfflig hyckleri, falskhet och ovanligt stark undfallenhet för rå våld, terror och aggression.

Föregående artikelVad kriget i Syrien lärde mig som Syrienresenär om USA:s och västerländska regeringar och mediapropaganda
Nästa artikelÅtta motsägelser i den imperialistiska ”regelbaserade ordningen”

8 KOMMENTARER

 1. Bra skrivet👍
  Passande benämning på Sverige👍

  MATTEUS 23 SFB
  Jesus varnar för fariséerna och de skriftlärda

  23 Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare! Ni ger tionde av mynta, dill och kummin men försummar det som är viktigast i lagen: rätten, barmhärtigheten och troheten. Det ena borde ni göra utan att försumma det andra.

  24 Ni blinda ledare! Ni silar mygg och sväljer kameler.

  25 Ve er, skriftlärda och fariséer, ni hycklare! Ni rengör utsidan av bägaren och fatet, men inuti är de fulla av rofferi och omåttlighet.

  26 Du blinde farisé, gör först insidan av bägaren ren, så blir också utsidan ren.

  27 Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare! Ni liknar vitkalkade gravar. Utanpå ser de vackra ut, men inuti är de fulla av de dödas ben och allt slags orenhet.

  28 Så är det också med er. Utanpå ser ni ut att vara rättfärdiga, men inuti är ni fulla av hyckleri och ondska.

 2. Glad Påsk till er alla på Global Politics. Ni gör utomordentligt bra jobb. Ni förtjänar alla priser som finns. Långfredagen idag. Då Jesus Kristus korsfästes. Jag är troende. Jag vet att många läsare här inte är troende. Men det finns dom som är det också. Arbetarklass är den första jag direkt kan minnas. Många kristna är idag förföljda i världens alla hörn och kanter. Jag läste någonstans igen att kristna är den mest förföljda gruppen av alla för 6e året i rad nu. Jag förstår att Sverige som är sekulärt land inte är värst troende ändå. Det finns ändå 3del av svenska befolkningen som fortfarande är medlemmar i Svenska kyrkan. Om jag inte har fel med siffrorna. Kan vara mindre helt säkert. Tror,eller sett att flertalet av dessa är medlemmar av olika praktiska anledningar. Men som annars inte är troende. Kanske stämmer det också. Men Glad Påskhelg till redaktören, och ni som gör Global Politics möjlig. Glad Påskhelg till alla blandade läsare också. Gud välsigna er alla

 3. För människan om livets ovissa öde
  så viktigt att lära,
  utifrån tidens ständiga flöde
  samt med vördnad, särskilt bära
  och höja ett varningens ord
  när svåra omvärlds farhågor
  råder på vår hårt utsatta jord
  om klimat och nukleära frågor.

  Ett skada människan tror sig bäst hantera,
  med mera av dödlig väpnad pakt,
  för freden med kanoner leverera
  till militärens oförutsägbara makt.
  Så trist om vi med sådan väpnat svar
  söker bygga en trygg och säker värld
  Nog borde den av bildning, äga en tanke klar
  med sina misstag, bli mera klok och lärd.

 4. En rättelse!

  (En) skada människan tror sig bäst hantera,
  med mera av dödlig väpnad pakt,
  för freden med kanoner leverera
  till militärens oförutsägbara makt.
  Så trist om vi med sådan väpnat svar
  söker bygga en trygg och säker värld
  Nog borde den av bildning, äga en tanke klar
  med sina misstag, bli mera klok och lärd.

  Olof

 5. Åtalsfrihet inför internationella lagar och institutioner inträder alltid automatiskt om det skulle drabba vinstindrivningen till västvärldens vapenexportindustri (och dess politiska förespråkare). Det är dessa två institutioner som utgör den ”regelbaserade internationella ordningen”; den är vare sig regelbaserad (för de amerikanska Förenta staterna råder aldrig internationella lagar, dessa är till för ”de andra”), internationell (bara de länder man vill försvaga) eller ens någon ordning (bara den ”ordning” som gäller för Washingtons våldsförvildade, pseudointellektuella tankesmedjor).

  Någon annan anledning kan jag inte finna.

 6. Hyckleri är maktens smoking. Man iklädes den och tror sig skyla över solkigheten som döljer sig under. Jag vill också tacka för det upplysningsarbete som ni lägger ner. En av få röster som tränger igenom sorlet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here