Bortom Hyckleri

37
2271
ICC :s högkvarter.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Samtidigt som massiv mediaståhej om ICC:s arresteringsorder mot Putin pågår, publicerade 32 (Cairo Institute for Human Rights Studies, 23 mars 2023) framstående internationella människorätts- och juristorganisationer ett gemensamt upprop, som kräver att “europeiska statliga aktörer samt vapenföretag … ställs inför rätta för sin delaktighet i sannolika krigsbrott och brott mot mänskligheten” i det oprovocerade anfallskriget mot Jemen. Kriget har dödat ungefär en halv miljon människor enligt FN, eller snarare 1,5 miljoner människor enligt jemenitiska siffror. Dokumentet uppmanar att åklagandet mot européerna utförs “av Internationella Brottmålsdomstolen (ICC)”.

En bild av förstörelse i Jemen.

Europas vapenstöd till den angripande koalitionen rör sig omkring $100 miljarder, ungefär 55 gånger mer än vad man skickar i bistånd till det angripna landet, Jemen. Fariséernas rike Sverige, kan man tillägga, bidrar också med otaliga miljarder i vapen koalitionen, och nästan inget bistånd till Jemen, givet vår djuprotade preferens för våld och attack (För detaljer, se min insändare i Proletären, nr. 4 2023, s. 22).

Försök till att inleda en ICC-process i Haag mot Koalitionen och Väst via FN:s Säkerhetsråd, för deras skrupulöst dokumenterade krigsbrott i Jemen, möter ett par välkända hinder, och har misslyckats. Och det har sin orsak – en väldigt enkel och naturlig sådan, som vi får reda på i en av de enda rapporterna om ämnet som skrivits, av Mellanösterns ledande människorättsorganisation, Mwatana. Nämligen, eftersom “sannolika veton i FN:s Säkerhetsråd av medlemmar såsom Frankrike, Storbritannien och USA utgör politiska hinder”. Hyllningar till den “högsta lagen” och “rättvisa” kan därför reserveras endast utefter huruvida det tjänar propagandasyften eller inte (Mwatana, “Starvation Markets”, sep 2021, s. 346).

Än idag kan jag inte hitta en enda referens till de 32 organisationernas dokument. Brev skickades till alla de (medel-)stora svenska nationella tidningarna om att rapportera detta självfallet högaktuella dokument. Resultatet har varit ungefär det man skulle förvänta sig i en kultur av oöverträfflig hyckleri, falskhet och ovanligt stark undfallenhet för rå våld, terror och aggression.

Föregående artikelVärldsfredsrådet fördömer förföljelsen av fredsaktivister i Sverige
Nästa artikelSahels ”motståndsaxel

37 KOMMENTARER

 1. Bra skrivet👍
  Passande benämning på Sverige👍

  MATTEUS 23 SFB
  Jesus varnar för fariséerna och de skriftlärda

  23 Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare! Ni ger tionde av mynta, dill och kummin men försummar det som är viktigast i lagen: rätten, barmhärtigheten och troheten. Det ena borde ni göra utan att försumma det andra.

  24 Ni blinda ledare! Ni silar mygg och sväljer kameler.

  25 Ve er, skriftlärda och fariséer, ni hycklare! Ni rengör utsidan av bägaren och fatet, men inuti är de fulla av rofferi och omåttlighet.

  26 Du blinde farisé, gör först insidan av bägaren ren, så blir också utsidan ren.

  27 Ve er, skriftlärda och fariseer, ni hycklare! Ni liknar vitkalkade gravar. Utanpå ser de vackra ut, men inuti är de fulla av de dödas ben och allt slags orenhet.

  28 Så är det också med er. Utanpå ser ni ut att vara rättfärdiga, men inuti är ni fulla av hyckleri och ondska.

 2. Glad Påsk till er alla på Global Politics. Ni gör utomordentligt bra jobb. Ni förtjänar alla priser som finns. Långfredagen idag. Då Jesus Kristus korsfästes. Jag är troende. Jag vet att många läsare här inte är troende. Men det finns dom som är det också. Arbetarklass är den första jag direkt kan minnas. Många kristna är idag förföljda i världens alla hörn och kanter. Jag läste någonstans igen att kristna är den mest förföljda gruppen av alla för 6e året i rad nu. Jag förstår att Sverige som är sekulärt land inte är värst troende ändå. Det finns ändå 3del av svenska befolkningen som fortfarande är medlemmar i Svenska kyrkan. Om jag inte har fel med siffrorna. Kan vara mindre helt säkert. Tror,eller sett att flertalet av dessa är medlemmar av olika praktiska anledningar. Men som annars inte är troende. Kanske stämmer det också. Men Glad Påskhelg till redaktören, och ni som gör Global Politics möjlig. Glad Påskhelg till alla blandade läsare också. Gud välsigna er alla

 3. För människan om livets ovissa öde
  så viktigt att lära,
  utifrån tidens ständiga flöde
  samt med vördnad, särskilt bära
  och höja ett varningens ord
  när svåra omvärlds farhågor
  råder på vår hårt utsatta jord
  om klimat och nukleära frågor.

  Ett skada människan tror sig bäst hantera,
  med mera av dödlig väpnad pakt,
  för freden med kanoner leverera
  till militärens oförutsägbara makt.
  Så trist om vi med sådan väpnat svar
  söker bygga en trygg och säker värld
  Nog borde den av bildning, äga en tanke klar
  med sina misstag, bli mera klok och lärd.

 4. En rättelse!

  (En) skada människan tror sig bäst hantera,
  med mera av dödlig väpnad pakt,
  för freden med kanoner leverera
  till militärens oförutsägbara makt.
  Så trist om vi med sådan väpnat svar
  söker bygga en trygg och säker värld
  Nog borde den av bildning, äga en tanke klar
  med sina misstag, bli mera klok och lärd.

  Olof

 5. Åtalsfrihet inför internationella lagar och institutioner inträder alltid automatiskt om det skulle drabba vinstindrivningen till västvärldens vapenexportindustri (och dess politiska förespråkare). Det är dessa två institutioner som utgör den ”regelbaserade internationella ordningen”; den är vare sig regelbaserad (för de amerikanska Förenta staterna råder aldrig internationella lagar, dessa är till för ”de andra”), internationell (bara de länder man vill försvaga) eller ens någon ordning (bara den ”ordning” som gäller för Washingtons våldsförvildade, pseudointellektuella tankesmedjor).

  Någon annan anledning kan jag inte finna.

 6. Hyckleri är maktens smoking. Man iklädes den och tror sig skyla över solkigheten som döljer sig under. Jag vill också tacka för det upplysningsarbete som ni lägger ner. En av få röster som tränger igenom sorlet.

 7. Usa går och varnar Kina för ryska framgångar. USA VARNAR KINA ATT DET BLIR KONSEKVENSER om Ryssland fortsätter göra framgångar. Usa finansminister med en delegation besökte Peking igår, samma dag som ryska utrikesminister Lavrov gjorde det. Dessa krigshungriga Usa är ju ärthjärnor. Ryssland har redan gjort framgångar och fortsätter göra detta. TROTS ALLT Usa Nato västvärlden gjort dessa över två åren. Man tror att man kan slå en kil mellan Kina och Ryssland. Kina gick EJ med på det självfallet. Utrikesministern i Kina var tydlig. Kina har dessutom jämt varit för Fred och samtal. Medans Usa Nato västvärlden kört HELT tvärtom och eskalerat ALLT åt skogen dessa över två åren. Om vi bara tar sedan senaste större krisen från februar-2022. Delat ut ca 16 TUSEN SANKTIONER mot ALLT ryskt och allt som har med Ryssland att göra och ändå misslyckats även där. Jemen är inte viktiga för Usa och dess satelliter, som även har en befolkning som är mörka utomeuropeiska. Då är allt fritt fram. Ukraina är blåögda europeiska då gäller HELT annat. Detta har man sett MYCKET av senaste decennierna. Usa Nato har TOTALT misslyckats men ingen av dessa vågar eller vet hur man ska rädda ansiktet. Ställ dej i ledet gäller. Sverige är nog ett av dom mest PINSAMMA länderna i Europa. Man har grävt ned sej i diket och misslyckats. Men hur ska man dessa Usa Nato ca40 länderna som ägnat sej åt rena korsningståget mot Ryssland dessa över två åren rädda ansiktet och erkänna sina grova misstag och misslyckanden. Slovakien och Ungern är dom enda en längre tid vågat säga sanningen och läget som den är

  • Jag lyssnade intressant för någon vecka sedan på bl.a. den kinesiske politik- och handelsexperten Einar Tangen (jag vet, med ett underligt norskt namn, han kanske är född där) och han uppgav att många kinesiska politiska intressen i Beijing de facto gärna ser ett Ryssland som inte stärks av kriget utan därmed som ett råvaruland vars ekonomi är mindre än en tiondel av den kinesiska, blir mer som en medgörlig släpvagn (med mycket råvaror kan man tänka sig) till Kina, då Kina knappast ser den ryska partnern som en jämlik part numera. Kina och Indien köper numera ryska råvaror (som olja) till rejält prutade priser. Den nya rysk-kinesiska gasledningen till Kina levererar så lite jämfört med vad de motsvarande till Europa en gång gjort, att gasledningen med sin export går med ryska förluster. Den rysk-kinesiska gasledningen Power of Siberia (tror jag den heter på engelska?) är helt bekostad av ryska sidan, och inte som rysk-europeiska Nord Stream I & II som bekostats till stora delar av europeiska intressen.

   Det bör vi också ha i bakhuvudet i tanken.

 8. Handeln med Kina har slagit ALLA rekord sistone oavsett hur man vill se på det. Det där om att Kina inte ser Ryssland på samma villkor eller som jämbördiga är rent SKITsnack. INGET har visat detta från kinesiska hållet. Senast nu för endast par dagar sedan hörde man hur Kina återigen gick till Rysslands skydd IGEN. Att Kina har större ekonomi än Ryssland kvittar. Faktum är att Kina har den 2a största ekonomin i världen beroende på hur man tittar på det. När gäller Utrikespolitiska, diplomatiska, och i FN har Kina EJ gjort SKIT mot Ryssland dessa två åren. Tvärtom bara. Det är propaganda och önsketänkande av Usa Nato västvärlden att Kina ska vända Ryssland ryggen men de kommer EJ ske. Vilket kinesiska utrikesministern var MYCKET tydligt med IGEN nu sist. Kina är också beroende av Ryssland i vissa delar och det är ömsesidigt förtroende och respekt bland dessa jättar. Kina har EJ missbrukat sin relation till Ryssland bara för att egna ekonomin är större. Handeln flödar på till rekord summor. Kina är också beroende av dom ryska råvarorna som direkt bara går över gränsen. Nej tycker dessa två länderna haft MYCKET fin relation och ömsesidigt förtroende och respekt för varandra under HELA krisen. Att Kina har större ekonomi kvittar. Det är ju bara en notis. Det är MYCKET önsketänkande av Usa Nato västvärlden som hittills fått äta bajs. Kina har EJ lämnat sin vän, tvärtom har man kommit till undsättning flertalet gånger under dessa två åren och gett Usa och Nato känga efter känga. Ser fram emot nästa Brics möte där spännande saker är på gång och väntar. Usa Nato och EU har totalt misslyckats i Ukraina dessa över två åren nu OCH har EJ nån aning om hur man ska rädda ansiktet och lösa detta. Det är fan EJ lite man satsat på denna vidriga korsningståget och högst vidriga proxyn. Man är virrpannor och vet EJ hur man ska komma loss från den MYCKET djupa gropen man grävt ned sej i. Det är Slovakien och Ungern bara som har en hjärna och vågar säga sanningen och läget som det är

  • Fast du glömmer en viktig statistisk siffra. Kinas handel med Europa är så ofantligt mycket större, likaså med Nordamerika.

   Sedan år 2022 har kinesiska företag i mycket stor omfattning dragit tillbaka alla sina internationella företag från Ryssland som också bedriver handel med västliga partnerländer (i princip har samtliga dessa kinesiska företag lämnat Ryssland mangrant). Många internationella kinesiska banker har helt upphört med alla sina bankkontakter med ryska marknaden för att undgå att straffas av sanktionerna. Vad vi ser sedan år 2022 är en i det dolda kinesisk exodus från den ryska marknaden. Ryska kredit- och debitkort fungerar i princip inte heller i Kina av idag, sedan 2022. Kina har i stort internationellt anpassat sig till de rådande västliga sanktionerna mot Putin-Ryssland – men gör inga väsen om det öppet.

   Ekonomiskt kommer Kina alla dagar i veckan fortsätta ha normala handels- och ekonomiska förbindelser med Europa och Nordamerika än med den ryska sidan. Ett Kina som inte kan bedriva normal världshandel med Europa och Nordamerika, under västliga sanktioner, är en total undergång för den kinesiska exportindustrin, som är den som ger Kina pengar till utveckling.

   Om Du J.A. och andra tror att Kina blint väljer Ryssland framför Europa och Nordamerika som handelspartner – tror man HELT fel. Det kommer bara inte att hända – det vore en total handelskatastrof för Kina.

   Om detta kan Du enkelt läsa i den rysk-engelske journalisten Owen Matthews bok ”Overreach”, som har familjerötter i både Ryssland och Ukraina och är sedan många år regelbunden lunchgäst hos presidentadministrationens välkände Dmitrij Peskov och hos många samtida ryska oligarker och framstående politker och ryska journalister.

   • Johan,
    Jag tror man måste skilja mellan kortsiktig och långsiktig trend.
    Den kortsiktiga trenden må vara även EU och USA för Kinas handel men långsiktigt tror jag det är BRICS och den Multipolära Världen som gäller.
    Det har Kina att tjäna på om Kina vill kandidera som oberoende Stormakt.
    Vi får också ta med i beräkningen att Kina nu kontinuerligt rustar Militärt.
    Det kostar givetvis, så därför måste karamellen sugas så länge det finns något kvar.

    Vill det sig väl kan det falla så att när karamellen är slut är den Amerikanska Dollarn inte längre Världens reservvaluta.

    För vän av ny Världsordning kan man alltid hoppas att BRICS och den Multipolära Världen blir någonting Större.

    Vän av kolonialismens Imperialism vill istället ha ett fortsatt Dollarvälde och Västvärldens globala dominans.

    • Kina klarar sig inte ekonomiskt utan handel med Europa och Nordamerika på många decennier framöver ännu.

     Dessutom finns tecken på att den kinesiska ekonomin verkar ha nått sin peak och aldrig kommer bli större än nu.

     Kinas största problem är befolkningsutvecklingen vars kurvor pekar alltmera brant nedåtgående.

     Mindre invånare = mindre bruttoproduktion.

     • Vårt land Sverige har plötsligt efter något decennium fått cirka 1 miljon (1.000.000) fler invånare.
      Jag ber dig här öppet förklara vad vinsten varit med detta?

      Bättre förhållande till USA och sämre förhållande till Kina och Ryssland är inget jag anser hjälper mig.

     • Sveriges liksom hela Europas befolkningstal är på sikt rejält sjunkande. Det föds för lite barn kort och gott. Sverige kommer på sikt kommande decennier att behöva, liksom Europa, stor rentav omfattande arbetskraftsinvandring. Det råder stor brist på bl.a. sjukvårdspersonal (i synnerhet för de äldre) utanför de stora städerna i Sverige. Själv har jag i stort sett på senare år bara till största delen mött utlandsfödda och utlandsutbildade läkare och sjuksköterskor som är synnerligen mycket skickliga.

      Alla stora ekonomier idag i världen behöver arbetskraftsinvandring, utan att det innebär skadlig brain-draining för de mest drabbade fattiga länderna.

      Visst har integrationen av immigranter till Sverige (till skillnad från t.ex. Tyskland som inte har de ”svenska problemen” överhuvudtaget) blivit kritisk dålig i vissa fall – men det är ett svenskt politiskt problem, som också innefattar ”det svenska skoleländet” som är en gräsligt skamlig klassdelare där en hel generation grabbar och unga män lämnats bokstavligen vind för våg och fostrat sig själva -och det går, som bekant, sällan väl. Men det beror på den neoliberala låt-gå-mentalitet som knäckt den sociala fostran, som också förr innefattade obligatorisk militärtjänst i olika former, som alla pojkar och unga män behöver I ALLA SAMHÄLLEN.

      Jag brukar dra mig för att använda orden ”sunt förnuft” eftersom det ofta yttras av populistiska politiker som själv saknar det – men i de unga ”grabbarnas på glids”-problematik som har hela Sverige kollektivt tappat detta sunda förnuft, och tänkande. Det är vårt gemensamma kollektiva fel sedan 1990-talets början. Det började med den eländiga kommunaliseringen av skolan och sedan en världsunik och lika unikt korkad segregerad tok-nyliberal skolreform på detta som båda slog sönder den goda sociala fostran som också skolväsendet skall innefatta.

      Befolkningen i de flesta europeiska länder sjunker på sikt, medan vi blir allt äldre dessutom, och med stigande tal av åldersdemens. De sociala och gemensamma sektorerna i alla europeiska samhällen, även det ryska samhället, behöver kort och gott fler som jobbar i de gemensamma sektorerna: skola, vård, omsorg och statlig tjänst. Tro ingenting annat.

 9. Naucler, du låtsas inte om det allra viktigaste, att  Kina och Ryssland talar om att skapa en MULTIPOLÄR, rättvisare världsordning. På den andra sidan står USA/väst, som vill behålla och införa i resten av världen, en nyliberal UNIPOLÄR, orättvis världsordning.
  Läs här på  Mic.hael Hudsons blogg: 
  ”världens BNP och människor finns utanför västvärlden. Och detta blir också allt tydligare. Västvärlden står nu för omkring 30 procent av världens BNP, så det är resten av de 70 procenten. Och det kommer bara att växa.”
  ”Så i grund och botten står länderna på södra halvklotet inför ett val.
  (….)
  Å ena sidan har väst inga försök att rättfärdiga att gå med i USA:s och Natos block. Allt den säger är: ”Om du inte ansluter dig till oss, kommer vi att göra mot dig vad vi gjorde mot Libyen, och vi kommer att göra mot dig vad vi gjorde mot Ukraina. Använd ren kraft.

  Frågan är nu vad den globala majoriteten och Eurasien kommer att säga. — Vi kommer inte att tvinga dig. Vi kommer inte att attackera dig. Vi kommer inte att ha en färgrevolution. Men här är den ekonomiska framtiden och sättet att organisera den internationella handels- och investeringsmarknaden som kommer att hjälpa dig.
  Tja, du kan bara föreställa dig om Jesus hade kommit in och försökt grunda kristendomen genom att säga: ”Vi kommer att döda alla som inte håller med om detta.
  Det skulle aldrig ha tagit fart.
  Jag tror att den nyliberala planen i dag har ungefär lika stor chans att ta fart. Du kommer inte att få världen att följa dig bara genom att hota att bomba den, men det är allt som Amerika och Nato har att erbjuda: att avstå från att bomba andra länder om de inte låter saker och ting vara som de brukade vara.
  RADHIKA DESAI: Precis. Allt västvärlden har att erbjuda är käppar. Medan Kina kommer laddat med alla morötter du kan tänka dig. De saftigaste morötterna du kan tänka dig.
  Så det här världsmajoritetskonceptet som har kommit upp är i princip att hela den icke-västerländska världen, världsmajoriteten, kan se dessa morötter, de svarar på dessa morötter.
  Och det andra intressanta är att dessa morötter inte är nyliberala morötter. Detta är den andra saken som är mycket tydlig.”
  Länk:
  Ryssland lämnar det nyliberala väst för att ansluta sig till World Majority – Ekonomerna Radhika Desai och Michael Hudson förklarar – Geopolitical Economy Report
  ———————————————————————————————
  ”Vi kommer sedan att prata om exportens roll i Kinas tillväxthistoria och hur vi kan förvänta oss att detta kommer att förändras, eftersom det finns många myter kring det också. Vi får höra att om Kina inte kan exportera i samma utsträckning kommer landet naturligtvis att drabbas av stagnation.”
  Länk:
  Kina i diagram | Michael Hudson (michael-hudson.com)

  • Nja Catarina, inte riktigt så ser dagens siffror ut;
   Europa har c:a 21-23% av världens BNP, de amerikanska Förenta staterna har ofta c:a 20-22%, med Japan, Kanada, EES-zonen med Norge och Schweiz och Sydkorea tillagt har sammanlagt cirka (drygt) 50% av världens sammantagna BNP. Ryska federationen ligger oftast på att ha numera under 2% av världens BNP sedan ryska kriget och invasionen av Ukraina. Omställningen till en rysk krigsekonomi höjer tidvis dessa ekonomiska inte ryska faktorer (idag går enligt mycket olika internationella siffror vi kan ta del av här och var på internet, hela 40% av ryska statsbudgeten åt till kriget mot Ukraina. Vid en efterkommande fred brukar sådana ekonomiska tillstånd leda till en rejäl ekonomisk kris, som vi redan idag ser antydan till i ryska samhället; den inofficiella inflationen /som drabbar alla starkt vapentillverkande länder på högvarv/ är långt högre än de officiella siffrorna). På internets diskussionsforum ser jag en hel del ryssar skriva oroligt om just inflationen och att man helt enkelt har förlorat mycket och rentav hela kriget mot både Ukraina och ”väst”. De ryska militärbloggarna är mycket kritiska och anser kriget närapå förlorat och att hårda ekonomiska tider står för dörren.

   Mycket ekonomiska fakta kring siffrorna ovan kan Du lätt finna i OECD:s och IMF:s samtida statistik.

   Däremot gick faktiskt häromdagen Indien statistiskt om Storbritannien som världens femte ekonomi (sjätte om man räknar in EU och Eurozonen, som ännu ÄR världens största ekonomi alla kategorier).

   Att Kina idag skulle vilja ”skrota” sina förbindelser med oss i Europa är felaktigt. Det skulle innebära Kinas ekonomiska undergång. Det finns inget ”ryskt alternativ” för kinesisk del om man vill stänga ned sina handelsförbindelser med Europa och Nordamerika. Ryssland är ett ”billigt råvaruförråd” för Kina och Indien, inte mycket mer än så. Indien har dessutom på senare tid ÄVEN sökt mer militärutrustningssamarbeten och militära importalternativ från just västländer än med sin traditionella ryska partner.

   Så även där diversifieras det inom BRICS. De flesta länder inom BRICS, som Brasilien, Sydafrika och Indien, som de facto ÄR fungerande parlamentariska demokratier, vill ju inte heller bryta med ”väst” vare sig politiskt eller ekonomiskt och ser inte heller väst på ett fientligt vis, som till exempel den Putin-ryska sidan gör. Inom BRICS står idag den kinesiska ekonomin och produktionen ensamt för cirka 70% – så det är ett mycket ojämlikt samarbetsorgan som kretsar kring ett enda land, Kina.

   En samarbetsforum som däremot hackar och ser sakta ut att försvinna verkar vara det Euro-asiatiska ekonomiska unionen med Ryssland och Centralasien och Kaukasus. Azerbajdzjan söker sig mer åt Turkiet numera, Armenien mot Europa och länder i Centralasien likaså mot EU (som Kazachstan). Putins EAEU kan med Ukraina-kriget mycket väl vara på väg mot konceptuell undergång då dessa länder – av förklarliga politiska skäl – inte längre litar på Moskva.

   Världen ÄR faktiskt redan ekonomiskt multipolär på många vis. Vi måste komma ihåg att Europeiska unionen och de amerikanska Förenta staterna ÄR också mycket hårda och svåra interna konkurrenter sinsemellan.

   Från republikanskt partihåll har dessutom oftast hörts viljan att vilja helt enkelt ”förstöra Euron” och försvaga EU:s inre marknad.

   Men måste Kina idag välja att ha aktiv export och import med t.ex. EU eller den ryska ekonomin; väljer de alla dagar i veckan Europa. Det är solklart. Handelsaxeln Kina-EU är världens överlägset starkaste och intensivaste, kring vilken världens export och import växer; även det till Washingtons irritation.

 10. Det som händer i världen är en slags revolution, vi håller på att gå till en multipolär värld, från en värld vars mantra har varit ”Vi vinner-Ni förlorar”, dvs från den inriktning som USA vill ha, och som vasallstaterna i Europa och övriga ”väst” (Japan, Australien, Sydkorea och Nya Zeeland)  följer…..till en värld som har mottot ”Vi vinner-Ni vinner” i allt utbyte mellan världens länder. Samtidigt håller Västs nyliberala, finansialiserade kapitalism att gå sönder.

  Två kommentarer på Moon of Alabama
  ”Förmodligen är det så att ju förr vi försöker göra en kontrollerad kollaps till en verklighetsbaserad ekonomi, desto bättre. Detta har varit ett problem sedan 2008 och blir bara värre, men det börjar lösas upp för oss av nya globala makter.
  —————————————————————

  Postat av: finansiella frågor | 10 apr 2024 20:14 UTC | 80
  Håller med, förutom att jag inte tror att en kollaps kan kontrolleras. Om man använder en byggnad som metafor är en kollaps kaotisk och oförutsägbar; En kontrollerad rivning kan hanteras i stor utsträckning (ibland går det fel), så att en byggnad tas ner bit för bit på ett säkert och förutsägbart sätt.

  Vilket fick mig att tänka att Rysslands långsamma och stadiga närmande till SMO, att Kina inte dumpar sina amerikanska skuldinnehav på ett förhastat sätt, att Iran tar ett än så länge återhållsamt svar på israeliska övergrepp, den tysta ackumuleringen av ädelmetaller av många aktörer i den globala majoriteten, försöker en kontrollerad rivning av hegemonen, för att försöka undvika de möjliga konsekvenserna av en okontrollerad kollaps.

  Inlagd av: Jeremy Rhymings-Lang | 10 apr 2024 20:53 UTC | 98”

  • Catarina, vi har redan en ekonomisk multipolär värld.

   Problemet är att länder idag som vill ha mer makt på den politiska scenen som Iran, Putin-Ryssland och Nordkorea har inrikesförhållanden med förtryck, repression och korruption som de som bor i de länderna bara vill bli av med (Irans befolkning räknas som den islamska världens mest västvänliga) – och dessa ”alternativländers” sociala, rättsliga och politiska system är inte minsta konkurrensmässiga med framstående industriländers kombinerade statssystems rättvisetänkande, oberoende rättstatsinstitutioner, ekonomisk och social personlig frihet och politisk fritt opinionsbildande och politiskt engagemang. I dagens Ryssland är ju i princip all politik (debatt, kritik, opinionsbildning och partiopinion) inrikes sett nedlagd.

   Sådana länder utgör i loppet inga vare sig några tilltalande alternativ för andra länder, och inte heller några ekonomiska konkurrensfördelar gentemot resten av världens länder, som i det ryska fallet när över 2 000 utländska företag lämnat landet och därmed mellan 5-8 miljoner ryssar förlorat sina arbeten med det; och i ett Ryssland där även de internationella kinesiska företagen och bankerna också helt avvecklat sin verksamhet i just Ryssland från år 2022, för att inte drabbas av internationella sanktioner mot Kina -som klart föredrar ekonomiska samarbeten med just det ”gamla hemska väst”. Ryssland är bara Kinas 11:e och ibland 12:e viktigaste ekonomiska allierad enligt flera statistiska ekonomiska institutioner; d.v.s. en export- och importmarknad som utgör 4-5% av Kinas handel totalt (data från IMF, OECD 2021-2022).

   Money talks. Speciellt i Beijing.

   • Joohan de Naucler, du kan hålla på hur mycjet du vill och trolla om att ”Iran, Putin-Ryssland och Nordkorea har inrikesförhållanden med förtryck, repression och korruption som de som bor i de länderna bara vill bli av med ” och att deras ”sociala, rättsliga och politiska system är inte minsta konkurrensmässiga” .
    Du verkar inte förstå vad som håller på att hända, det är snart slut med USA/västs makt som du kallar: ”de framstående industriländers kombinerade statssystems rättvisetänkande, oberoende rättstatsinstitutioner, ekonomisk och social personlig frihet och politisk fritt opinionsbildande och politiskt engagemang.”
    Uppriktigt sagt du ljuger när du skriver ”de framstående industriländers kombinerade statssystems rättvisetänkande” (de 251 krig som USA varit inblandat i sedan 1945, är det dom du menar?) etc etc, du försöker som vanligt bara förvirra debatten.
    ———————————————————————-
    Läs här vad Lavrov säger efter ett möte i Kina den 9/4 2024.
    Lavrov in China with Wang Yi – by Karl Sanchez (substack.com)

    Sergey Lavrov svarar på en fråga om förhållandet mellan KIna och Ryssland: 
    ”Jag ska inte berätta någon stor hemlighet – igår kom Kinas utrikesminister Wang Yi med formeln ”dubbel motaktion mot dubbel avskräckning”. Våra ledare, Rysslands president Vladimir Putin och Folkrepubliken Kinas president Xi Jinping, har upprepade gånger betonat Rysslands och Kinas beslutsamhet att stå emot försöken att bromsa bildandet av en multipolär värld och de sedan länge försenade demokratiserings- och rättviseprocesserna som knackar på dörren till den moderna världsordningen. USA och dess allierade, i ett försök att vidmakthålla sin orättvisa position i det internationella systemet, försöker stoppa oss och det globala syd. Vi minns hur våra ledare formulerade uppgiften att stå ”rygg mot rygg” och ”skuldra vid skuldra” i vägen för försöken att bromsa historiens objektiva gång.

    Min kollega talade länge om de specifika ekonomiska problem som skapats av den olagliga politiken med ensidiga sanktioner. Vi kommer att lösa dem inom ramen för BRICS och SCO. I en tid då Förenta staterna och dess satellitstater när som helst kan få stabila finansieringskedjor, logistik-, transport- och investeringskedjor att rasera, är det dags att ta itu med frågan om att se till att alla dessa uppgifter kan övervägas och lösas inom andra strukturer – övergången till nationella valutor, samtal om behovet av att skapa alternativa betalningsplattformar, inbegripet de beslut som fattats i detta avseende inom ramen för Briks-länderna. den verksamhet som bedrivs av regionala organisationer, t.ex. SCO och Celac, som nämns i dag.

    Västvärlden har bevisat att det system för globala finansiella och ekonomiska relationer som man har skapat och erbjudit resten av världen är opålitligt. För när som helst, medan han leder och håller spakarna för detta system i sina händer, kan han börja ”straffa” alla som inte håller med om hans nykoloniala politik.

    Dessa processer äger rum på nästan alla områden i det offentliga livet. Det gäller både ekonomi och säkerhetsfrågor. Vi har ett gemensamt mål att stärka säkerheten i Eurasien. Under lång tid fanns det en euroatlantisk säkerhetsstruktur i form av Nato och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa. De stryker sig själva från listan över relevanta strukturer inom vilka det är möjligt att föra meningsfulla förhandlingar och komma överens om något på grundval av en intresseavvägning.”  Den 9/4 2024
    —————————————————-
    Och en artikel om Rysslands ekonomi:
    Russia’s economy is going strong: why haven’t Western sanctions worked? (euronews.com)
    Och en till:
    Rysslands BNP kan växa över prognosen 2024 — Förste vice premiärminister – Näringsliv och ekonomi – TASS
    Betänk, Rysslands utgångsläge förutom dess SMO i Ukraina, alla sanktioner som riktas mot landet. Och tänk att över 80% stöder Putin i det läget, trots alla svårigheter som landet drabbats av p g a USA/västs försök att krossa Ryssland .

    • Ett lands inrikespolitik är alltid grunden för ett lands utrikespolitik.

     I övrigt hänvisar jag till mitt tidigare uttalande i kommentaren ovan.

   • Johan
    ”problemet” är att USA/väst försöker förhindra länder som Ryssland, Kina, Nordkorea och Iran att utvecklas. Graden av demokrati har inte ett skvatt med det att göra.

    Hela västvärlden stöder Ukraina, där all opposition är förbjuden och nazisten Bandera hyllas som en hjälte. Ryssland är med stor sannolikhet mer demokratiskt än Ukraina idag.

    Siffrorna över Rysslands handel med Kina är från före kriget i Ukraina och alla är överens om att handeln har ökat kraftigt sedan dess.

    Du plockar fram ovidkommande och utdaterade parametrar hela tiden Johan och naturligtvis är det medvetet, så varför gör du det? Försöker du vilseleda läsarna och i så fall vad är ditt syfte med det?

    • Jo, graden av folkstyre, inflytande och rättssäkerhet har faktiskt med ett lands styressätt att göra.

     När flyktingströmmarna går i världen, och de lär vara minst 70 miljoner runtom sammantaget. När bl.a. Wagnergruppen härjar runt i Afrika och upprättar den ena nya diktaturen efter den andra – varför flyr då inte människor från afrikanska länder och arabvärlden till Kina, Nordkorea, Iran och istället för att ta livsfarliga ranka båtar till Europa istället paddlar från Turkiet till Ryssland? De flyktingar som till och med cyklar(!) i stora massor från just Ryssland till Finlands gräns: varför stannar de inte i detta nya fantastiska multipolära Ryssland?

     Nä, man söker sig till öppna, fria, rättssäkrare och mer civiliserade länder i Europa och Nordamerika.

     Det är så det ser ut.

     Många som drömmer om en nyare bättre värld blir nämligen så pass systemkritiska att allt (tydligen) är så mycket bättre och mer önskvärt än det öppna och friare väst.

     Jag har hört de här resonemangen i många decennier. Vare sig jag eller några av dessa debattörer känner en endaste person som lämnat detta hemska, förtryckande torterande västliga samhälle och flyttat en gång för alla av ideologiska och filosofiska skäl och principer till Nordkorea eller Iran en gång för alla.

     Så jag ställer då denna fråga:
     om och när ni nu är så ofantligt obekväma att vistas i detta förfärliga samhällssystem: har inte tanken slagit in att flytta till Sverdlovsk eller Nordkorea? Står det månne och rimligtvis på att-göra-listan i detta livet, eftersom ni har det så förfärligt hos oss andra i en välfungerande och transparent civiliserad rättsstat som vi har i Europa?

     • Men Johan, vad var detta? När jag påpekar att graden av demokrati inte har med dagens konflikter att göra, så svarar du att ”graden av folkstyre, inflytande och rättssäkerhet har faktiskt med ett lands ”styressätt” att göra”!
      Ja, Johan jag fattar att graden av folkstyre har med styressättet att göra, men det jag påpekade och som du alldeles säkert också såg, var att styressättet inte har med dagens konflikter att göra. Jag uppfattar ditt svar som ett medvetet ”goddag yxskaft” i syfte att slippa erkänna att du försöker lura och vilseleda läsarna.
      Graden av demokrati skulle kunna påverka om det på någon av sidorna rådde verkligt folkstyre, men nu är inte så fallet och därför är den faktorn ovidkommande som förklaring.

      Sedan spär du på med ett nytt påstående, vad jag vet helt gripet ur luften. ”Wagnergruppen härjar runt i Afrika och upprättar den ena nya diktaturen efter den andra” Vad jag vet så har Wagnergruppen inte upprättat någon diktatur i Afrika och vad gäller flyktingströmmarna, vet du verkligen hur många som flyr till t.ex. Kina?

      Vad Wagnergruppen gör i Afrika påverkar inte heller dom stora konflikterna i Ukraina och Palestina. Att du ens tar upp det bekräftar mitt tidigare intryck att du med hjälp av ovidkommande parametrar försöker vilseleda läsarna.

      Sedan, bespara oss dumheterna om att vi som tänker självständigt och kritiskt borde flytta härifrån. Det är bara en i raden av lågstående trollerikonster från din sida.
      Då du inte tycks ha några sakliga argument alls att presentera så undrar man verkligen varför du lägger flera timmar om dagen på att författa inlägg här. Har du betalt för det?

   • ”Iran, Putin-Ryssland och Nordkorea har inrikesförhållanden med förtryck, repression och korruption som de som bor i de länderna bara vill bli av med (Irans befolkning räknas som den islamska världens mest västvänliga)”

    Vad vet du om det?

    • Jag har då aldrig mött vare sig en ryss eller iranier som tycker om det egna kombinerade stats-, rätts-, politiska och ekonomiska SYSTEMET. Vi talar här om några av de allra mest korrupta diktaturerna i världen, enligt all tillgänglig statistik.

     • Sven-Eric, försök hålla Dig till sakargument och jämförande fakta istället för usla personangrepp. Jag vet att ni kommunister alltid har haft svåra handikapp i politiska och filosofiska debatter, och försöker anpassa mig efter det. Västerländska skrivbordsrevolutionärer är oftast testuggare med inlärda fraser som inte går att ifrågasätta, men verkligheten är ofta en helt annan.

      Jag har i stora delar av mitt vuxna liv bott i forskarkollektiv på många ställen med väldigt många kollegor från såväl Ryssland, Sovjetunionen och Iran och vet sannerligen vad som sägs i köket om dessa stater av dess invånare när det privata luftas. Visst, de är akademiker ofta med doktorsgrad och har insyn från en väldigt bildad blick, men jag har likaledes mött enkla ryssar och vitryssar när jag sovit hemma på deras soffa (fast som gäst får jag deras säng och de sover på soffan, allt annat är ofta otänkbart i rysk gästfrihet) och diskuterat politik och liv på enkla trästolar i deras kök.

      Hur många ryska soffor har då Du själv slafat på i Sovjetunionen och Ryssland, Sven-Eric? Jag betvivlar, i retur på Ditt svar, att det kanske trots allt inte är särskilt många?

     • Märkligt då att ca 80% av ryska folket stödjer Putin? Hur många stödjer i verkligheten den svenska regimen bland vanligt folk? Ljugandet och flosklerna från politiskt håll blev uppenbara även för den mest inbitna PK-figur efter mordet i Skärholmen trots att man stoppat huvudet i sanden länge nog. Och så mycket dynga som svenska politiker vräkt ur sig efter det mordet krävs nog en hjullastare för att lyfta bort. Verkligheten ”Johan” det är den som räknas inte dina fantasier!

     • ”Tsaren är alltid god, bojarerna (i dagsläget: byråkratin) är alltid onda”.

      Ryska ledare har historiskt alltid varit mer populära än det egna ofta dysfunktionella samhällssystemet och dess byråkrati. Ledare och folk litar i princip och historiskt inte på varandra. Det är därför alla ryska affärsmän för ut sina pengar och vinster till utländska banker och skatteparadis (hemma i en rysk bank kan de beslagtas av antingen makthavare eller folket i en revolution).

      Västerlänningar säger ofta om Ryssland ”att det kan ju/kommer att bli bättre”. En ryss svarar i princip alltid klassiskt: ”det kan alltid bli värre”.

      Ingen vet vad som händer om Putin och dennes system rasar. Man vet vad man har men inte vad man får. Därför förlikat sig ofta ryssar klassiskt med sittande ledare men inte propagerar för en ny och värre. Putin är socialpsykologiskt den (enda) fasta punkten just nu vilket alla anpassar sig till – och att förespråka någon annan blir därmed mentalt traumatiskt: vodkakonsumtionen ökar, så att säga, dramatiskt.

      Jag tror personligen inte alls Putin i sig är den mest destruktiva politiska kraften i Ryssland. Jag är aningen lätt övertygad att denne märkligt nog har en lugnande effekt på betydligt värre och farligare aggressiva krafter i dennes omgivning eller rentav extremistiska falang som läser ryska fascister som Dugin (den ende som mig veterligen skriver om fascismen i berömmande ordalag i vår samtid) och den ryska fascismens första banerförare Iljin bokstavligt.

      Det är personerna efter Putins epok vi måste lära oss att frukta. Det kan mycket väl bli som ryssarna säger; ”alltid bli värre”.

     • Stödet till wulf ”rätten till folkmord” kristensson bör vara mindre än 10% …

     • Johan
      Vi behöver inte alls lära oss att frukta några ryska ledare. Ryssland har aldrig varit ett hot mot Sverige. Med NATO och DCA avtalet är det tvärtom Sverige som har blivit ett hot mot Ryssland och vi ser i Ukraina att Ryssland är ganska bra på att hantera sådant.

      Vill vi inte bli ett nytt Ukraina och få våra unga män sprängda i atomer när dom slåss för NATO:s aggressiva militära expansion, så måste vi kasta ut dom galna dvärgarna ur riksdagshuset och återetablera normala och fredliga förbindelser med Ryssland.

     • Kallar du det, Johan de Naucler, personangrepp så har du en mycket märklig definition på vad det är.

      Dina påståenden att du gjort än det ena än det andra i Sovjetunionen/Ryssland har vi bara ditt ord på.

      Jag har aldrig gjort anspråk på att ha mött x antal ryssar. Därför är frågan från din sida något obegriplig.

 11. ”Irans befolkning räknas som den islamska världens mest västvänliga”

  Vem påstår det?

  Förra året träffade jag två personer från Iran. I helt skilda sammanhang.
  En kille och en tjej. Båda c:a 30-40 år.

  Killen arbetade här på ett mindre företag. Han var ingenjör och matematiker.
  Han gjorde olika beräkningar.
  Det var arbetet som förde honom till Sverige.
  Han sa att i Iran är det inte lika enkelt för en ingenjör med framåtanda.
  Han menade att Iran är ett tämligen konservativt land och inom industri olikt Västvärlden.

  Tjejen talade jag mindre med och mer om språk än om samhälle.
  Jag förstod dock hon var flykting på något sätt och var emot samhällssystemet i Iran.
  Då jag har ett positivare intryck till samhällena i Öster gick det därför inte föra något samtal.
  Det verkade som hon väntade sig något av Demokratin och Västvärlden.
  Som en önskan som skulle gå i uppfyllelse.
  Det var ett par tillfällen vid kaffebordet på kyrkans samkväm.
  Hur det senare gått vet jag inte.
  Kyrkans diakoni är också inriktad på flyktingar.
  Man hänvisar till Evangelierna att Jesus tog emot även de som inte var judar.

  Kan tänka mig att även detta ligger till grund för Sveriges av tradition generösa flyktingpolitik.
  Killen var dock arbetskraftsinvandrare och inte alls flykting.
  Västvänliga var båda, men av olika skäl.

  Man skulle kunna tänka sig att Västvänliga är dem som vill integrera sig.
  Men hur Västvänliga är dem som inte vill det?

  I Sverige verkar alla kunna få medborgarskap.
  Men så mycket har jag lärt mig nu att i Ryssland kan du aldrig få Ryskt medborgarskap om du inte är Ryskvänlig.
  Som sökare av Ryskt medborgarskap kommer du sättas på prov och även lägga ed att du uppfyller vissa villkor.
  Ryskt medborgarskap för utlänning går inte på en dag.
  Det tar som regel minst flera månader.
  Sökande av förlängda visum under processen är vanligt.
  Under tiden måste du ha pengar att leva på.
  Några försöker bli Youtubers och visa Ryska miljöer och tjäna pengar den vägen.
  Tänk bara på att i Ryssland är det inte precis varenda en som önskar bli fotograferade av Västerlänningar och sedan bli uthängda på Youtube.

 12. ”Det är så här det kommer att gå till historien – som en omänsklig och hatisk regim av terrorister och nazister som förrådde sitt folks intressen och offrade dem för västerländska pengar och för Zelenski och hans närmaste krets.” (Moon of Alabama den 12/4)
  ————————————————————–
  Så beskriver Vasily Nebenzya, Rysslands ständiga representant vid FN, regimen i Ukraina under gårdagens möte i FN:s säkerhetsråd .
  Johan de Naucler kallar de som utgör regimen för ”mina kära bröder” .

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here