BRICS-länderna uppmanar till kärnvapennedrustning

6
1510
BRICS. Foto VCG. Global Times

https://www.rt.com/news/557710-brics-nuclear-weapons-declaration/

BRICS tilldrar sig allt större intresse. Vad tycker de i denna fråga om kärnvapen?

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Medlemsländerna i BRICS har uppmanat till ”en värld fri från kärnvapen” i en gemensam deklaration.

”Vi bekräftar på nytt vårt engagemang för en värld fri från kärnvapen och betonar vårt starka engagemang för kärnvapennedrustning och vårt stöd till arbetet i denna fråga under nedrustningskonferensens session 2022”
, står det i deklarationen.

Gruppen berömde också ett gemensamt uttalande från de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (P5) – Kina, Frankrike, Ryssland, Storbritannien och USA – som bekräftade att ett ”kärnvapenkrig inte kan vinnas och aldrig får utkämpas”. De stora kärnvapenmakterna lyckades visa en sällsynt uppvisning av enighet tidigare i år.

Detta rapporterades i Globalpolitics i januari.

Framtiden?

Bortsett från detta samlade BRICS-resolutionen stöd för ”förhandlingar i bilaterala och multilaterala format för att lösa alla frågor som rör Koreahalvön, inklusive fullständiga avveckling av kärnvapen där”. Gruppen uppmanade också till att ”lösa den iranska kärnvapenfrågan med fredliga och diplomatiska medel”.

BRICS-blocket – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – har samlats för sitt 14:e toppmöte med Kina som värd, som för närvarande innehar det roterande ordförandeskapet i gruppen. BRICS-ledarna höll ett möte på torsdagen via en videolänk. I fredags, 24/6, ägde den andra dagen av BRICS-toppmötet rum med deltagande av inbjudna länder. Detta format kallas ”BRICS plus”, eftersom det, förutom de deltagande länderna, deltog i: Argentina, Egypten, Indonesien, Iran, Kazakstan, Kambodja, Malaysia, Senegal, Thailand, Uzbekistan, Fiji och Etiopien.

Föregående artikelUkrainas arbetarfientliga lagar har förberetts under lång tid
Nästa artikelRikaste 1 % svenskarna släpper ut 11 gånger med koldioxid än de 50 % med lägst inkomst. Vill vi ha det så?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Europa borde genast godkänna denna nedrustningsuppmaning!

  Men det vare sig törs de eller kan på egen hand.

 2. 08/08/2022 00:03
  Av Europas länder betalar Sverige det högsta priset för gas. Varför?
  Hur mycket betalar invånare i europeiska länder för gas? infografik.
  I Europa har växlingspriserna på gas växt avsevärt. Enligt Reuters, i slutet av juli, har blåbränsle i regionen som helhet stigit i pris med 430 % jämfört med samma period förra året. Anledningen till sådana hopp är avstängningen av Gazprom den 27 juli av en annan turbin i Nord Stream-gasledningen, som ett resultat av vilket pumpningen genom den minskade till 20 % av den planerade kapaciteten.

  Samtidigt stiger även gaspriserna för europeiska konsumenter. Enligt den holländska portalen Energievergelijk.nl, som är specialiserad på energistatistik, har gasräkningarna i alla EU:s huvudstäder ökat med i genomsnitt 83 % jämfört med juni 2021. Skälen till denna tillväxt är begränsningen av ryska naturgasleveranser till EU och den därav följande osäkerheten om energisäkerhet.

  Enligt portalen är de högsta gasavgifterna i EU i Sverige och Nederländerna. I Nederländerna var bränslepriserna i juni dubbelt så höga som det regionala genomsnittet.

  Invånare i Ungern betalar minst för gas i EU, enligt en studie av tjänsten. Författarna tillskriver detta det faktum att Budapest faktiskt betalar för leveransen av ryskt bränsle i rubel. Relativt låga gaspriser gäller även för befolkningen i Serbien och Kroatien.

  Se infografiken på aif.ru för att ta reda på vilka gaspriser för hushåll som är satta i europeiska länder. För att förstå befolkningens ekonomiska tillstånd ges minimilönerna som fastställts på statlig nivå.
  https://aif.ru/money/economy/skolko_platyat_za_gaz_zhiteli_evropeyskih_stran_infografika

  • Vad har dagens europeiska gaspriser, priser och avtal med ämnet BRICS uppmaning till kärnvapennedrustning att göra? Är detta ett felplacerat svar?

   Redaktören borde kanske överföra detta svar till rätt ämne gällande Europa och de ryska gasavtalen?

   ______

   Apropå det egentliga ämnet så är jämkarnas utrikessekreterare Blinken i Indien på möte för att försvaga ”Rysslands roll i Asien”.

   Vi får anta att Asiens äldsta allians mellan New Delhi och Moskva är måttligt intresserade och dessutom skulle vara ännu mer intresserad av att släppa om amerikanskt världsberömt ”ledarskap” i Sydasien -med tanke på det berömda amerikanska ledarskapet i grannländerna Pakistan och Afghanistan.

   • J-de-N.. Dina uppmaningar- och din kritik om hur redaktör Anders Romelsjö
    sköter Global Politics börjar ser ut som en ovana.
    Tycker du dig vara mer lämpad än Anders, som redaktör för G-B?
    Eller menar verkligen att ”Apropå det egentliga ämnet.. om jämkarnas utrikessekreterare Blinken i Indien på möte för att försvaga ”Rysslands roll i Asien”, platsar bättre och är mindre malplacerat i detta sammanhang?

    • Därför att Ryssland och Indien är just medlemmar av nämnda BRICS, och nu försöker amerikanarna slå in kilar i alliansen mellan Moskva och New Delhi (som jag tror kommer att misslyckas).

     Jag trodde ärligt att Ivans svar som rör europeiska gaspriser, priser och avtal verkligen var helt malplacerat i ämnet BRICS och kärnvapenappellen i fråga, och därför måste tillhöra något av de synnerligen många ANDRA artiklar och ämnessvar som rör just gaspriser och EU.

     Ivans inlägg är bra information men har noll med ämnet ovan att göra: organisationen BRICS och en appell för kärnvapennedrustning.

     Jag är övertygad att flera andra läsare inte förstår svarets placering, eller om det bara av ren slump lagts in som propagerande på första bästa?!?

     Vi har tidigare alla skrivit om det irriterande med utfransningar av ämnen som till slut innehållsmässigt blir något helt annat och väldigt avlägset än ursprunglig artikel och brödtext. Så också denna gång.

     Mitt svar ovan med jänkarn Blinken: denne försöker slå in kilar i BRICS – anknyter väl till artikelns ursprungliga innehåll, europeiska gaspriser gör det föga.

  • Vem vinner på sanktioner mot Ryssland?
   Olaf Scholz anti-ryska retorik är inte är värd ett dugg.
   I början av augusti uteslöt Tysklands förbundskansler Olaf Scholz lanseringen av Nord Stream 2-rörledningen. Samtidigt är pumpningen av gas genom Nord Stream 1 bara 20 % av dess kapacitet, eftersom Gazprom på grund av västerländska sanktioner inte kan ersätta turbiner i gasledningen av planerat underhåll av den sista kvarvarande turbinen.
   Kansler Scholz försökte lösa problemet utomlands och åkte till Kanada för att förhandla om leverans av flytande gas. Kanadas premiärminister Justin Trudeau svarade (översatt från diplomatisk språk) följande).
   Eftersom alla kanadensiska gasfält är belägna i västra delen av landet är detta ett bra alternativ för Asien, men för leveranser till Europa kommer det att vara nödvändigt att driva det genom en pipeline över hela kontinenten. Det är dock dyrt och vid målgången blir priset sådant att tyskarna inte blir nöjda. Enkelt uttryckt kommer Europa denna vinter inte att se kanadensisk flytande gas och det är inte ett faktum att det inom överskådlig framtid kommer att finnas en fungerande lösning på denna fråga.

   Mot denna bakgrund bröt gaspriserna den 26 augusti rekordhöga $3 500 per tusen kubikmeter. Marknadsanalytiker säger att om rörledningskapaciteten förblir på samma nivå kan priserna nå 4 000 dollar till vintern, vilket gör tysk produktion helt olönsam. Tysklands västallierade har ingen brådska att hjälpa henne – Norge har meddelat att man inte kommer att göra någon rabatt på sin gas.
   I det här läget finns det fler och fler röster inom Tyskland som uppmanar regeringen att trots allt lansera Nord Stream 2. För Scholz-regeringen innebär att gå med på Nord Stream 2 att man överger allt de har sagt under de senaste sex månaderna.
   Om de släpper igenom gas genom röret visar det sig att all Scholz anti-ryska retorik inte är värd ett dugg. Och alla ord om det faktum att du kan klara dig utan Ryssland, att de inte kommer att samarbeta med Ryssland – allt detta kommer att visa sig vara en stor lögn.

   MOSKVA, 27 augusti – RIA Novosti.
   Västländernas sanktioner för att isolera Ryssland från resten av världen driver Kreml att expandera områden för att arbeta med allierade.
   Förstärkningen av handels- och militära band mellan Ryssland och Iran är alarmerande i USA. Washington är övertygad om att ett sådant samarbete kommer att bidra till att mildra effekterna av sanktioner – Moskva och Teheran får nya marknader.
   I juli blev Iran världens största köpare av ryskt vete. Samma månad sköt Ryssland upp en iransk satellit i rymden, vilket var en sällsynt framgång för rymdprogrammet Teheran. Dessutom uppmärksammas gemensamma övningar med drönare, samt en ökad handel mellan de två länderna.
   Västländer införde nya sanktioner mot Moskva efter att en speciell operation från den ryska armén inletts för att demilitarisera och denazifiera Ukraina. Så ryska reserver frystes till ett belopp av cirka 300 miljarder dollar.
   Uppmaningarna att överge ryska energikällor har också blivit starkare. Dessutom började västerländska företag lämna den inhemska marknaden. Samtidigt ledde kränkningen av försörjningskedjor till ekonomiska problem i Europa och USA, i första hand till ökade livsmedels- och bränslepriser.
   Kreml kallade sanktionerna för ett ekonomiskt krig, som aldrig tidigare skådats. Myndigheterna betonade sin beredskap för en sådan utveckling av händelser och försäkrade att de skulle fortsätta att uppfylla sociala skyldigheter. Centralbanken vidtar åtgärder för att stabilisera situationen på valutamarknaden. Myndigheterna överförde också betalning för gas till ovänliga länder i rubel. Dessutom har regeringen utarbetat en plan för att motverka restriktionerna, som omfattar ett hundratal initiativ. Finansieringsbeloppet kommer att vara omkring en biljon rubel.
   https://ria.ru/20220826/molba-1812214107.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here