BRICS-länderna uppmanar till kärnvapennedrustning

5
700
BRICS. Foto VCG. Global Times

https://www.rt.com/news/557710-brics-nuclear-weapons-declaration/

BRICS-länderna uppmanar till kärnvapennedrustning

Medlemsländerna i BRICS har uppmanat till ”en värld fri från kärnvapen” i en gemensam deklaration.

”Vi bekräftar på nytt vårt engagemang för en värld fri från kärnvapen och betonar vårt starka engagemang för kärnvapennedrustning och vårt stöd till arbetet i denna fråga under nedrustningskonferensens session 2022”
, står det i deklarationen.

Gruppen berömde också ett gemensamt uttalande från de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (P5) – Kina, Frankrike, Ryssland, Storbritannien och USA – som bekräftade att ett ”kärnvapenkrig inte kan vinnas och aldrig får utkämpas”. De stora kärnvapenmakterna lyckades visa en sällsynt uppvisning av enighet tidigare i år.

Detta rapporterades i Globalpolitics i januari.

Framtiden?

Bortsett från detta samlade BRICS-resolutionen stöd för ”förhandlingar i bilaterala och multilaterala format för att lösa alla frågor som rör Koreahalvön, inklusive fullständiga avveckling av kärnvapen där”. Gruppen uppmanade också till att ”lösa den iranska kärnvapenfrågan med fredliga och diplomatiska medel”.

BRICS-blocket – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – har samlats för sitt 14:e toppmöte med Kina som värd, som för närvarande innehar det roterande ordförandeskapet i gruppen. BRICS-ledarna höll ett möte på torsdagen via en videolänk. I fredags, 24/6, ägde den andra dagen av BRICS-toppmötet rum med deltagande av inbjudna länder. Detta format kallas ”BRICS plus”, eftersom det, förutom de deltagande länderna, deltog i: Argentina, Egypten, Indonesien, Iran, Kazakstan, Kambodja, Malaysia, Senegal, Thailand, Uzbekistan, Fiji och Etiopien.

Föregående artikelRyssland och det större eurasiska partnerskapet
Nästa artikelInformation och desinformation om Kuba och dess valsystem
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Europa borde genast godkänna denna nedrustningsuppmaning!

  Men det vare sig törs de eller kan på egen hand.

 2. 08/08/2022 00:03
  Av Europas länder betalar Sverige det högsta priset för gas. Varför?
  Hur mycket betalar invånare i europeiska länder för gas? infografik.
  I Europa har växlingspriserna på gas växt avsevärt. Enligt Reuters, i slutet av juli, har blåbränsle i regionen som helhet stigit i pris med 430 % jämfört med samma period förra året. Anledningen till sådana hopp är avstängningen av Gazprom den 27 juli av en annan turbin i Nord Stream-gasledningen, som ett resultat av vilket pumpningen genom den minskade till 20 % av den planerade kapaciteten.

  Samtidigt stiger även gaspriserna för europeiska konsumenter. Enligt den holländska portalen Energievergelijk.nl, som är specialiserad på energistatistik, har gasräkningarna i alla EU:s huvudstäder ökat med i genomsnitt 83 % jämfört med juni 2021. Skälen till denna tillväxt är begränsningen av ryska naturgasleveranser till EU och den därav följande osäkerheten om energisäkerhet.

  Enligt portalen är de högsta gasavgifterna i EU i Sverige och Nederländerna. I Nederländerna var bränslepriserna i juni dubbelt så höga som det regionala genomsnittet.

  Invånare i Ungern betalar minst för gas i EU, enligt en studie av tjänsten. Författarna tillskriver detta det faktum att Budapest faktiskt betalar för leveransen av ryskt bränsle i rubel. Relativt låga gaspriser gäller även för befolkningen i Serbien och Kroatien.

  Se infografiken på aif.ru för att ta reda på vilka gaspriser för hushåll som är satta i europeiska länder. För att förstå befolkningens ekonomiska tillstånd ges minimilönerna som fastställts på statlig nivå.
  https://aif.ru/money/economy/skolko_platyat_za_gaz_zhiteli_evropeyskih_stran_infografika

  • Vad har dagens europeiska gaspriser, priser och avtal med ämnet BRICS uppmaning till kärnvapennedrustning att göra? Är detta ett felplacerat svar?

   Redaktören borde kanske överföra detta svar till rätt ämne gällande Europa och de ryska gasavtalen?

   ______

   Apropå det egentliga ämnet så är jämkarnas utrikessekreterare Blinken i Indien på möte för att försvaga ”Rysslands roll i Asien”.

   Vi får anta att Asiens äldsta allians mellan New Delhi och Moskva är måttligt intresserade och dessutom skulle vara ännu mer intresserad av att släppa om amerikanskt världsberömt ”ledarskap” i Sydasien -med tanke på det berömda amerikanska ledarskapet i grannländerna Pakistan och Afghanistan.

   • J-de-N.. Dina uppmaningar- och din kritik om hur redaktör Anders Romelsjö
    sköter Global Politics börjar ser ut som en ovana.
    Tycker du dig vara mer lämpad än Anders, som redaktör för G-B?
    Eller menar verkligen att ”Apropå det egentliga ämnet.. om jämkarnas utrikessekreterare Blinken i Indien på möte för att försvaga ”Rysslands roll i Asien”, platsar bättre och är mindre malplacerat i detta sammanhang?

    • Därför att Ryssland och Indien är just medlemmar av nämnda BRICS, och nu försöker amerikanarna slå in kilar i alliansen mellan Moskva och New Delhi (som jag tror kommer att misslyckas).

     Jag trodde ärligt att Ivans svar som rör europeiska gaspriser, priser och avtal verkligen var helt malplacerat i ämnet BRICS och kärnvapenappellen i fråga, och därför måste tillhöra något av de synnerligen många ANDRA artiklar och ämnessvar som rör just gaspriser och EU.

     Ivans inlägg är bra information men har noll med ämnet ovan att göra: organisationen BRICS och en appell för kärnvapennedrustning.

     Jag är övertygad att flera andra läsare inte förstår svarets placering, eller om det bara av ren slump lagts in som propagerande på första bästa?!?

     Vi har tidigare alla skrivit om det irriterande med utfransningar av ämnen som till slut innehållsmässigt blir något helt annat och väldigt avlägset än ursprunglig artikel och brödtext. Så också denna gång.

     Mitt svar ovan med jänkarn Blinken: denne försöker slå in kilar i BRICS – anknyter väl till artikelns ursprungliga innehåll, europeiska gaspriser gör det föga.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here