Bra uttalande av de fem kärnvapenstaterna i NPT?

12
1680

Detta uttalande publicerades 3 januari. Kommer det att leda till något konkret också? Kärnvapenutrustning pågår ju sedan flera år. En läpparnas bekännelse fför att lugna under pågående fortsatt upprustning? Är syftet främst att ta bort fokus från FN:s kärnvapenkonvention som stöds av över 50 stater, dock inte Sverige.

Anders Romelsjö:Risken för kärnvapenkrig har ökat och är mycket stor

Vita huset.
Rysslands regering.

Gemensamt uttalande från ledarna för de fem kärnvapenstaterna om att förhindra kärnvapenkrig och undvika kapprustning.

•UTTALANDE OCH FRÅGOR
Folkrepubliken Kina, Franska republiken, Ryska federationen, Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland och USA betraktar undvikandet av krig mellan kärnvapenstater och minskningen av strategiska risker som vårt främsta ansvar .

Vi bekräftar att ett kärnvapenkrig inte kan vinnas och aldrig får utkämpas. Eftersom kärnvapenanvändning skulle få långtgående konsekvenser, bekräftar vi också att kärnvapen – så länge de fortsätter att existera – bör tjäna defensiva syften, avskräcka aggression och förhindra krig. Vi är övertygade om att ytterligare spridning av sådana vapen måste förhindras.

Vi bekräftar på nytt vikten av att ta itu med kärnvapenhot och betonar vikten av att bevara och följa våra bilaterala och multilaterala avtal och åtaganden om icke-spridning, nedrustning och vapenkontroll. Vi är fortsatt engagerade i våra åtaganden i fördraget om icke-spridning av kärnvapen (NPT), inklusive vår skyldighet enligt artikel VI ”att fullfölja förhandlingar i god tro om effektiva åtgärder för att upphöra med kärnvapenkapplöpningen vid ett tidigt datum och till kärnvapennedrustning, och om ett fördrag om allmän och fullständig nedrustning under strikt och effektiv internationell kontroll.”

Vi avser var och en att upprätthålla och ytterligare stärka våra nationella åtgärder för att förhindra otillåten eller oavsiktlig användning av kärnvapen. Vi upprepar giltigheten av våra tidigare uttalanden om borttagning av mål, och bekräftar att inget av våra kärnvapen är riktade mot varandra eller mot någon annan stat.

Vi understryker vår önskan att arbeta med alla stater för att skapa en säkerhetsmiljö som är mer gynnsam för framsteg när det gäller nedrustning med det slutliga målet en värld utan kärnvapen med oförminskad säkerhet för alla. Vi avser att fortsätta att söka bilaterala och multilaterala diplomatiska tillvägagångssätt för att undvika militära konfrontationer, stärka stabilitet och förutsägbarhet, öka ömsesidig förståelse och förtroende och förhindra en kapprustning som inte skulle gynna någon och äventyra alla. Vi är fast beslutna att föra en konstruktiv dialog med ömsesidig respekt och erkännande av varandras säkerhetsintressen och bekymmer.

Logga för Kärnvapenförbud NU

Relaterat
Väst-länder motsätter sig i FN att INF-avtalet behålls – ökar risken för kärnvapenkrig
Anders Romelsjö:Risken för kärnvapenkrig har ökat och är mycket stor
Amerikaner och européer förbereds noggrant för ett kärnvapenkrig!?
Stöd Uppropet: Regeringen måste signera och riksdagen ratificera FN:s kärnvapenförbud!
Fredsaktivisten och förra riksdagsledamoten Ingela Mårtensson talar vid mötet ”Sveriges regering måste signera och Sveriges riksdag måste ratificera FN:s kärnvapenförbud Nu”. Lyssna!
USA planerade att döda minst 600 miljoner människor i kärnvapenkrig
Varför är USA rädd för krig mot Kina?

Föregående artikelDN:s Peter Wolodarski visar sin kunskap och skicklighet?
Nästa artikelTrump ville benåda Assange och Snowden! Men den Djupa Staten stoppade det genom hot
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

  • Jag tror inte Israel bryr sig om mänskliga påfund. Där styr och ställer ”högre makter” i enlighet
   med manualerna som följs till punkt och pricka. Det som tillkommit, utöver GT:s påbud om ”människor” och boskap, är väl synen på en hotfull växtlighet som också måste rotryckas.

 1. Nej det gäller tyvärr inte Israel,dom står ju utanför som med ALLT annat också. Dom borde helt klart vara med här. Men internationella regler och FN,även ALLT övriga regler,gäller tyvärr aldrig Israel tydligen av någon anledning

 2. Hej – bra att Global Politics tar upp detta. Få mainstream medier ha gjort det. Jag skrev min Op-Ed för China Daily om detta – här originalet og link till China Daily’s ”polerade” version som – som du säger – kapade ordet ”Abolition” och min uppmaning att underteckna traktaten. Min åsikt som jag också skriver är att den första kärnvapenmakten som tar ett unilateralt steg nedåt, även den minsta, kommer att bli älskjat av mänskligheten. Vi får se…
  https://transnational.live/2022/01/16/nuclear-weapons-abolition-requires-more-than-the-five-nuclear-weapon-states-recent-joint-statement/
  Allt gott!
  JAN

  • Tack så mycket Jan. Vi är inne på samma tankegångar. Karin Utas Carlsson har funnit följande uttalande ”Sweden, which is not a TPNW party but plans to attend the first meeting of the TPNW states-parties in 2022 as an observer, is among those urging an end to polarizing tactics over the treaty. “It is essential that the upcoming NPT review conference does not turn into an argument for or against the TPNW,” Linde told Arms Control Todayin May 2021.
   “Digging ourselves deeper into trenches will not solve anything. Rather it may risk having a negative spillover effect on other issues,” she said. Karin: Detta uppskattas mycket i USA.Strax under fotot står också om Stockholmsinitiativet. Sverige och Ann Linde gör sig mycket nyttig, tydligen. här.

 3. Ett klargörande är på plats att staten Israel har aldrig någonsin erkänt att man vare sig utarbetat eller sitt innehav av kärnvapen. Nu vet vi det genom avhoppade forskare som Mordechai Vanunu och många sidohändelser som läckta rapporter och uttalanden av insatta personer m.m.

  Man tror väl att såväl det fascistiska Sydafrika hade 7-10 kärnvapenladdningar(som nu är avskaffade) och att det rådde ett intensivt samarbete mellan Israel och Sydafrika på den tiden i flera militära frågor, inklusive atomvapenforskning. Hur amerikanarna var inblandade är väl ännu osäkert: alltifrån att de i största hemlighet bidrog med stöd, till att de fullständigt motarbetade dessa projekt.

  Det förekom en hittills olöslig och oförklarlig undervattensbaserad jätteexplosion i havet (Sydatlanten/södra Indiska oceanen) för många decennier sedan som teoretiskt kan ha varit en gemensam atombombsutprovning av Sydafrika och Israel, men mig veterligen har ingen vare sig kunna fastställa detta eller bekräfta något faktum.

  Vissa ”nya” kärnvapenmakter vill alltså å ena sidan visa upp att de har vapnen (Pakistan, Nordkorea) och å andra sidan finns länder som absolut vill dölja ens planer (Israel, Sydafrika), jag tror till och med militärjuntorna i både Brasilien på sin tid och Myan-Mar båda umgåtts med tanken på införskaffande; liksom det högst demokratiska och då tekniskt-ingenjörsmassiva Sverige på 1950-talet som tyckte atomvapnet var en god, rationell och realistisk idé, helt enkelt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here