DN:s Peter Wolodarski visar sin kunskap och skicklighet?

26
2261
Peter Wolodarski . Återkommande bild i DN.

 

I en söndagskolumn diskuterar DN:s chedredaktör Peter Wolodarski Ryssland under den illustrat titeln Peter Wolodarski: Vill du vakna med ett hästhuvud i sängen?

Han skriver bland annat följande:

* Just gangsterförhandlingar är det begrepp som bäst passar in för att beskriva Vladimir Putins metod mot Ukraina och resten av grannskapet. Strategin? Ja, den är maffians.”
* 2013-14 driver den ukrainska befolkningen med massprotester bort Putins allierade i Kiev – en president som försökt begränsa människors frihet. Då svarar Ryssland med att gå in i landet militärt och annektera Krimhalvön.
* Talet om Nato är bara ett svepskäl för ett i grunden expansionistiskt tänkande.

En livlig debatt tog vid, med snart 200 kommentarer. Jag skrev några och fick et antal svar. Här ett urval av debatten under ”Ifrågasätt” i DN. Innebär svar på max 1500 tecken och tillåter inte att man länkar till egen blogg eller sociala medier.

Min första kommentar: Det finns mer att säga i denna fråga. 22/2 2014 skedde en av USA och EU stödd statskupp mot folkvald president (i av OSSE prisade val, dagen efter det att en överenskommelse skett mellan oppositionen och presidenten, vilken minskade presidentens makt.

DN skrev på bästa nyhetsplats 21/2 2014 ”Det lät för bra för att vara sant. President Viktor Janukovytj accepterade på fredagen oppositionens främsta krav. Landet ska återgå till tidigare författning med en vingklippt exekutivmakt. En övergångsregering ska styra i väntan på nyval i höst av både president och parlament. oppositionsledaren Julia Tymosjenko friges ur fängelset. Alla anklagelser mot övervåld skulle utredas. Presidenten verkar inte ägna sig åt nya finter.”
Statskuppen är det stora brottet mot europeisk säkerhetsordning. Sedan följde Rysslands defensiva, fredliga annektering av Krim med stort folkligt stöd. Varför skrivs bara om detta folkstödda brott mot folkrätt, men inget om statskuppen?
Ryssland erbjöd innan Ukraina ett bättre ekonomiskt bud än EU, som Ryssland ville samarbeta med. Våldsam demonisering av budet och Putin följde.
Ukraina är starkt beroende av USA, var betydligt mer självständigt innan. Ukraina följer inte Minsk II-avtalet som förhandlats fram av Tyskland, Frankrike och Ryssland 2015, som stipulerar ökad självständighet för östra Ukraina. Ukraina för i stället inbördeskrig mot östra Ukraina och har rest nya statyer över nazister enligt bl.a. Sveriges Radio.

Ukraina nazistdemonstration 181014

Kommentar från AL: Unnar du verkligen inte Ukrainarna ett liv i fred, frihet och demokrati?

Svar av mig: Jo verkligen. Det var betydligt mer av demokrati och oberoende före statskuppen mot folkvald president som segrat i presidentvalet 2010 med 69 % av rösterna ”En imponerande uppvisning i demokrati” skrev OSSE.

Mer om statskuppen som media och politiker tiger om:
När oppositionsledaren Klitscho meddelade överenskommelsen på Majdan stormades scenen av högerextremister som meddelade att man inte tänkte lägga ned vapnen förrän presidenten avgick, enligt New York Times. Beväpnade aktivister från Maidan intog sedan snabbt parlamentet. President Janukovitj försvann, rädd för sitt liv sedan hans bil beskjutits.
Vad föredrar du – respekt för demokrati eller högerextremistisk statskupp?

Under trycket av massvåld lämnade 72 ledamöter från Janukovitjs Regionernas parti partiet. Diverse omröstningar skedde i radan, Ukrainas parlament med decimerad numerär på omkring 326 av 450 ledamöter. vilket var för få enligt konstitutionen. Man kan ifrågasätta hur fria de var då beväpnade män stod utanför dörrarna. Parlamentets talman Rybak misshandlades tills han gick med på att avgå, och flera andra folkvalda parlamentariker har också misshandlats, fått bostäder brända eller har hotats. har hotats.
* Rabbi Azman i Kiev bad snabbt Kievs judar att lämna staden och om möjligt Ukraina, då han fruktar våld mot Ukrainas 200 000 judar han bad Israel om assistans med säkerheten.
* Propaganda för nazism avkriminaliserades.

Synpunkter av PL: Vem äger rätt att bestämma över Ukraina? Medborgarna själva eller någon annan?

Efter statskuppen har medborgarnas inflytande och demokratin minskat. Du tycker väl inte att statskupp är acceptabelt? Läs gärna min kommentar till Axel Lindroth om statskuppen.
Tidigare presidenten kunde balansera meellan EU, som fick första besöket efter valeet 2010, och Ryssland. Nu har inte bara nazister ökat inflytande enligt bl.a. Sveriges Radio och utan USA. Av allt att döma ligger USA bakom Kievs varierande inbördeskrig mot landsmännen i östra Ukraina i stället för att följa Minsk II-avtalet som skulle ge Donbass ökad självständighet inom Ukraina. Det är Rysslands linje. Ryssland står bakom Minsk II, tillsammans med Nato-länderna Storbritannien och Frankrike som är tämligen passiva i denna fråga.

Synpunkter av GM: Anders har helt rätt. Tilläggas kan att en bred majoritet av ukrainarna – enligt en undersökning utförd av en liberal tankesmedja – anser landet utvecklas på fel håll och att deras liv har försämrats.

Min senaste kommentar: Chefredaktörens historik är djupt osakligt. Han nämner inte statskuppen mot folkvald president i Ukraina 22/2 2014, dagen efter en i DN lovordad överenskommelse skett. (Se min tidigare kommentar), vilket kraftigt minskat Ukrainas suveränitet och ökat inflytandet av expansionisktiska USA med alla dess krig och 700 militärbaser utomlands.

Vissa är duktiga på att blunda. Han påstår också att ”Talet om Nato är bara ett svepskäl för ett i grunden expansionistiskt tänkande.” Nu är det så att Ryssland uttryckligen erkänner suveräniteten för dagens Ukraina, och för andra stater.

Man har presenterat ett förslag till ett avtal med USA och Nato som skulle öka säkerheten i Europa. Då Sovjet upplöstes lovade Västledare att Nato inte skulle expandera österut, vilket skett. USA som har en 10 gånger större militärbudget har upprättar baser med kärnvapen som Aegis nära Rysslands gränser och USA-kontrollerade kärnvapen finns i fem stater i Europa. Inte konstigt att Ryssland känner sig hotat. Enligt avklassificerade dokument försäkrade utrikesminister Baker år 1990 den sovjetiska ledaren Mikhail Gorbatjov, att NATO inte skulle expandera ”en tum” öster om Tyskland. Därefter har Nato flyttats fram 100 mil. .

I sin bok Superpower Illusions bekräftar Jack F. Matlock Jr., USA:s f.d. ambassadör i Ryssland och som var med vid mötet, Gorbatjovs redogörelse.

31 januari 1990, sa utrikesmin. Genscher att det inte skulle bli ”en utvidgning av Natos territorium österut..”

Saknar DN krav på fakta?

Föregående artikelMycket bra manifestation för Julian Assange och yttrandefrihet på Sergels torg!
Nästa artikelBra uttalande av de fem kärnvapenstaterna i NPT?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

26 KOMMENTARER

 1. Mycket pricksäkra och fina kommentarer du fick till mot Wolodarskis ledare. Det är hårresande att Sveries största morgontidning – och för övrigt hela MSM – tillåts leverera såna uppenbara lögner.

 2. Jag såg artikeln tidigare på dagen. Jämförelsen med gudfader filmen för snart 50år sedan. Med hästhuvud och all dramatiska teatern. Ja det var skrattretande och KORKAT och gick inte ens ihop. Men det är denna snobbiga Peter,som av någon anledning tror sej veta bättre än andra. Och DN som sedan åratal nu hamnat i papperskorgen. Så dryg är han jämt utan övrig fakta,men även total förälskad i Washington.Det var så KORKAT och är inte MINSTA förvånad

 3. Jag skrev en kommentar som censurerades av alldeles ovanligt tydliga politiska orsaker.
  Ifrågasätt fungerar normalt sett ganska bra, men någon dag i veckan hoppar det in en person som använder moderatorsfunktionen för sin egen politiska agenda. Det brukar då alltid handla om Ukraina.
  Det är tråkigt att denne individ tillåts sprida förakt för yttrandefrihet och demokratisk diskussion, men antagligen är det bara att gilla läget. DN är ju Pentagons språkrör i Sverige.
  Här är min kommentar.

  ”Jaja Wolodarsky, vi vet vad du tycker om Ryssland, men vad tror du om att iallafall ha lite koll på fakta?

  Ryssland hotar INTE Ukraina. Putin söker en förhandlingslösning enligt Minskavtalet. Har det verkligen undgått dig?

  Enligt Victoria Nuland satsade USA minst 5 miljarder dollar på att byta regim i Ukraina. Glömde du det?

  Annekteringen av Krim gjordes inför hotet om ett Ukraina i NATO och ett amerikanskt övertagande av basen i Sevastopol. Den skedde dessutom med folkets stöd. Glömde du det med?

  Kriget i Ukraina drivs av två sidor Peter och vad det verkar mest aktivt av den Ukrainska regimen, som t.om. använder turkiska drönare för att döda sina egna medborgare i Donbass.

  Det var inte Ryssland som startade kriget i Georgien Peter. Enligt EU:s undersökning var det Georgien själva som gjorde det. Man kan tycka att du iallafall kunde kolla på Wikipedia innan du skriver.

  Efter kommunismens fall och Warzawapaktens upplösning befann sig NATO i en värld där inga som helst militära hot fanns emot västvärlden. Ryssland gjorde försök att närma sig väst och t.om. Putin pratade om eventuellt rysk anslutning till NATO.
  DETTA VAR DET BÄSTA LÄGET I HELA VÄRLDSHISTORIEN FÖR ATT SKAPA VARAKTIG FRED OCH SÄKERHET!
  I det läget fattade NATO det skamliga och vanvettiga beslutet att stänga dörren för Ryssland och påbörja en aggressiv militär expansion österut. Glömde du det med Peter?”

  • Vad som pågår i Ukraina blir alltmer tydligt. USA försöker stoppa gasleveranser från Ryssland för att tvinga Europa at köpa USA gas till höga priser. Därför försöker man stoppa godkännandet av Nordstream2. Om USA kan skapa ett krig i Ukraina blir det täckmantel för att förstöra gasledningarna till Europa och stoppa gasleveranserna. Då tvingas Europa att köpa den amerikanska gasen. Det är redan förberett.
   https://www.rt.com/business/546138-us-lng-russia-europe-sanctions/
   Det är alltså USA som arbetar på att skapa krig i Ukraina bland annat med IT attacken, medan Ryssland har all anledning att undvika det. Att truppmobiliseringen på en ryska sidan var ett svar på Zelensky’s truppmobilisering på Ukraina sida i uttalad avsikt att anfalla Donbass har helt mörkats i den svenska USA propagandan genom media.

 4. De amerikanska kärnvapnen gör det svårt för Ryssland att anfalla Ukraina. De fem ryska nytillkomna landstigningsfartygen i östersjön innebär potentiellt hot mot Polen och Baltikum, dvs att Nato måste splittra sina styrkor. Drönare över svenska kärnkraftverk vid östersjön är en påminnelse om våra svagheter. Den ryska orkestern spelar upp.

 5. Han har inte varit bra ALLS. När såg artikeln tidigare då kommentarfältet var över 63st. Det är uppenbart att det är en fråga som väcker nyfikenhet eller uppmärksamhet. Men man glömmer ens att Ryssland ens aldrig invaderat Ukraina. Västvärlden borde bara dra sej tillbaka och låta dessa länder själva försöka lösa det genom Minsk avtalet. Gått 8år med samma fiffel och propaganda. Alla i Ukraina hatar INTE Ryssland TROTS 8år stenhårt kampanj maskineriet och propaganda. Dessa länder är grannar och har senaste 100åren varit goda vänner där man delar mycket gemensamt. Men västvärlden har bestämt sej dessa 8åren att helt skura av landet från ryska”sfären”utan minsta hänsyn till nånting. Det viktigaste varit att Ukraina blir en Usa marionett. Peter har farit med MASSOR av lögner. Det var inte bara idag. Fullfölj Minsk avtalet och samtidigt bör väst fan också backa lite

  • Själv tror jag Peter inte är en medveten lögnare, men samtidigt skall vi inte glömma Udo Ulfkotte med flera. Vi rör oss bland gäng där ett människoliv inte har något värde. Troligtvis har Peter inget val annat än att göra som han blir tillsagd. Av CIA ?

 6. Vilka dumheter som sprids här.

  Nato expanderar inte. Det är enskilda länder som ansöker om medlemskap i alliansen.
  Om Ryssland var en trevlig och normal granne som Finland exempelvis, skulle inte länderna i östra Europa behövt gå med i Nato. Istället vapenskramlar man, invaderar och hotar, försätter olydiga länder i handelsbojkotter och producerar grovt tillyxad tv-propaganda.

  Så länge Ryssland beter sig illa kommer länderna i Europa söka sig till Nato för sin säkerhet.

  • Von Pesch.
   Om en allians består av två länder och ytterligare en ansluter sig. Hur många är dom då?
   Ditt argument är skrattretande och skulle krossas i vilken förskoleklass som helst.

   Alla, eller nästan alla, begriper att NATO har expanderat kraftigt sedan kommunismens fall.
   Den militära expansionen var svaret på Rysslands försök att fredligt närma sig väst.
   Ingen ryss kan misstolka västvärldens tydliga besked. Ingen alls i något land faktiskt, som inte är förblindad av krigsindustrins propaganda.

   NATO:s aggressiva expansion är orsaken till spänningarna i dagens Europa och NATO/USA är dom som måste hållas ansvariga för ett eventuellt framtida stormaktskrig.
   Vill vi förhindra detta skräckscenario så måste vi agera i vårt eget land. Vi måste avslöja krigsindustrins skamlösa springpojkar och försöka få svenska folket att väcka liv i sin självbevarelsedrift.

  • Gunther kanske skulle precisera vilka länder Ryssland invaderat? Är det inte USA som håller på med sanktioner och handelsbojkotter? Finns det något löjligare än den usla USA-propagandan som spys ut över världen Gunther? Och vem är så lättlurad att man går på den idag när det finns internet? Den är ju inte ens grovt tillyxad den är tillverkad med en defekt motorsåg! Vilket otroligt korkat inlägg ungefär som att skjuta sig själv i foten! Om USA varit en trevlig och snäll stormakt så hade inte 90% av krigen i världen startats. Sök vård för dina oinitierade dumheter och läs på om historia i stället din gamle nazist!

  • Som The Grandfather sa i filmen. An offer you can’t refuse, eller på svenska, ett erbjudande du inte kan säga nej till. Underförstått, annars – ett hästhuvud i sängen, eller värre – Udo Ulfkotte behandlingen. NATO är idag inte en försvarspakt utan en amerikansk aggressionspakt för erövring helt enligt samma modell som nazisterna tillstampade mor Sverige och Norge på 40-talet.

  • Ett oturligt efternamn von Pensch. Pensch betyder otur på tyska. Anmäl namnet till nomenklatur centralen i Stockholm. Tur nog hjälper de dig att välja ett nytt namn👻

 7. Wolodarskis journalistik ligger närmare Voodoon – han gör besvärjelser för att släcka sitt hattörst mot allt vad Ryssland och Putin heter. Det är inte konstigt det – polackers identitet bygger jo på hat mot Ryssland. Så också med Pjotr Wolodarski.

  Vi vet att det var ABSOLUT INTE den ukrainska befolkningen med massprotester bort den folkvalda och legitima regeringen i Kiev utan det var Victoria F**K the EU Nuland (med Ukrainsk påbrå) som lyckades genomföra ett regime change i Ukraina med samling lego knäckt och dags lön aktivister d v s gig revolutionärer.

  Vi vet också att dagens Ukraina är ett land på randen till sammanbrott. Ukraina är ruttet. Det bästa som skulle hända Ukraina är slitas itu i ter. Västra delarna av Ukraina få delas mellan Ungern och Polen. I regionen kring Kiev få Wolodarskis älskade ”medborgare” leva ut sina Nazi-fantasier. Och Donbas förenas med moderlandet Ryssland.

  Tragedin för Sveriges vidkommande är att det just sago spinnare av typen Pjotr Wolodarski som anses vara ”créme del créme” av svensk journalistik.

 8. När vi talar om Ukraina bör vi komma ihåg att landet har en både stökig och brokig historia, och landet Ukraina som vi känner det idag har flera gånger dominerats av andra nationer. Det finns mycket starka band till Ryssland och under sovjettiden var Ukraina en provins i Sovjet, folk flyttade fritt mellan dagens Ryssland och Ukraina, och det skapade starka band. Staden Kharkiv, andra stad i storlek i Ukraina efter Kiev, hade 1897 63.2% ryssar som invånare och idag har Ukraina en befolkning som består av 17.3% etniska ryssar (Källa Wiki). Bara det visar varför Ryssland knappast kommer att anfalla Ukraina och därmed möjliggöra den USA drivna befolknings-slakt som vi sett på andra håll, inklusive av USAs egen urbefolkning. Det finns inga liknande band till vad vi dag kallar Europa, och absolut inga till USA. Ukraina är idag en USA ockuperad lydstat, plattform och verktyg för att i framtiden anfalla och ockupera Ryssland. Om vi inte vill att historien med expansionen av Nazityskland skall upprepas är det fundamental för mänsklighetens framtid att USA aggressionen stoppas. Det är det arbetet Ryssland nu har påbörjat.

 9. Wolodarski har gjort DN till en tidning för 12-åringar, som när man lät Greta ta över en dag. Men utan Röda armén som Wolo hatar hade han inte funnits. Det var nämligen så att hans farföräldrar var polska judar, och flydde till Sovjet då kriget bröt ut. De fick sen bo i Tjeljabinsk ” tanks-staden”, där föddes Peters far ,Stefan och återvände sen till Polen 1945, och gjorde karriär inom polska kommunistpartiet, där de flesta var med.

  Sen utbröt antisemitism i Polen kring 1968/67, som slumrat, som vi vet idag, men inte fått information om. Wolodarskis kom då till Sverige, men förmodligen var Stefan kanske redan utbildad som arkitekt i Polen,. men blev det iaf ”på modet” i Sverige, och blev stadsarkitekt i Stockholm.De har fått väldigt bra utdelning på sin sovjet- och polska realsocialism-tid, 1945-1970, ca som få andra, men varför så oförsonliga, det förstår nog inte den äldre generationen. Detta att flyktingar måste ta sånt avstånd från sin bakgrund, fientlighet, tycks vara regel, det var så dåligt….de säjer vad man tror omgivningen vill höra…deras biljett till karriärer, men inte till respekt.

 10. Anders, det är väl ganska självklart att varenda journalist på de stora blaskorna så som Aftonbladet och Expressen tävlar i att visa vem som hatar Ryssland mest.

  Det är inte så att de är korkade och inte vet sanningen. De förnekar fakta och sanning medvetet för att de är propagandaverktyg åt Washington som de i slutändan är lojala mot. De flesta imperialistanhängare funkar på samma sätt. De föredrar till och med att offra sitt egna folk och land för att tillfredsställa Washington. Se bara på den svenska regeringen.

  Man utsätter Sverige och svenskar för oerhörd fara genom att öppet visa sig vara NATO:s knähundar. Om en konflikt uppstår så har ju man på detta sätt orsakat så att Sverige är ett legitimt mål för Ryssland. Är det till Sveriges nytta att vara NATO:s knähundar? Nej. Är det till Washingtons nytta? Ja.

  Man prioriterar alltså Washingtons intressen före den svenska befolkningens. Detta kallas landsförräderi i de flesta länder i världen.

 11. Vilken är just den här krisens grundval? Att Ryssland placerat 100.000 man vid gränsen till en angränsande stat som har etniska ryssar i hög koncentration just vid gränsen. Det ser ut som att Ryssland hotar med anschlusspolitik. Givetvis observerar Baltikum utvecklingen nogra, de har redan försäkrat sig om en liten amerikansk trupp i landet, så att ryssarna möter amerikaner om de går över gränsen. Ryssland både fört in och ut landstigningsfartyg i Östersjön, enda tänkbara målen är Baltikum, Polen, Sverige, Finland och Danmark. De målen verkar osannolika, alltså är landstignigsfartygen en rysk avledningsmanöver, för att få Ukraina ur fokus. Eventuellt är allt bara en första test av EU ledarskapet sen Merkel gjorde Tyskland beroende av rysk gas genom att skrota kärnkraften.

  Sveriges minimala yrkesförsvar har skickat några hundra man till Gotland, där de borde vara permanent placerade, och inte skickas som kavat uppvisning inför den egna befolkningen.

  Vem pratar om hat? 100.000 man vid Ukrainas gräns är problemet. Ryssland bestämmer inte över omvärlden, om dess grannar vill skydda sig mot rysk aggression genom Natomedlemskap så har de folkrättslig rätt till det. Att det finns Natobaser runt Ryssland beror på att det finns rysk trupp i Ryssland, och alla är överens om att den ska stanna på rysk sida gränsen. Ryssen stannar hemma – inga problem.

  • Är truppansamling 20 mil från gränsen till Ukraina det stora problemet? Det är bra att se på flera förhållanden.

   Kievs krig mot sin egen befolkning i Donbass i stället för Minsk II då?
   Natos utvidgning med 14 nya stater och 100 mil längs gränsen?

   Detta då?. Militärt är Försvarsutgifterna i Nato mer än 10 gånger större än de i Ryssland som rustat upp från mycket låg nivå efter Sovjetunioens upplösning (Jämför Sveriges ökning från låg nivå). USA har kraftigt ökat militärutgifterna i norra Europa, med militärbaser runt Ryssland, installering av Aegismissiler, som kan bära kärnvapen, i bl.a. Rumänien samt återkommande mycket stora och större militärövningar med bl.a. Sverige och inte minst i norra Sverige. Nato har kärnvapen i 5 länder centrala Europa. Vidare USA och Nato stödde direkt statskuppen i Ukraina 22/2 2014 mot folkvald president i av OSSE lovordade val. Stora brottet mot europeisk säkerhetsordning. Varefter Ryssland genomförde en fredlig annektering med stort befolkningsstöd – brott mot folkrätten. Det skedde, dagen efter det att en överenskommelse ingått mellan president och opposition. USA säger ensidigt upp viktiga kärnvapenavtal , har utvecklat små kärnvapen (B-61) och flyttat ned beslutsfattande om kärnvapen ned i den militära hierarkin.

  • Ryssland kan placera sin trupper vad fan den vill inom sin egen territorium! Ingen skitstövel, allra minst 1000-tals mil borta från de exceptionella dumhuvudens land USA, har rätt att säga något om. Dessutom vare sig dumhuvuden i USA, NATO eller den sorgliga Europeiska Unionen kan stoppa Ryssland från att göra vad fan den vill inom sin egen territorium. De som ogillar läget få vara väldigt försiktig med att provocera Ryssland för det kan bli det sista de gör innan de hamnar i avgrunden!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here