”Byn som omvände världen” Vilken? Läs och kom till möte 10 april!

3
1543

Oktoberförlaget anordnar boksläpp av ”Byn som omvände världen” av Gun Lauritzson i
Victor Jara-lokalen, Pontonjärsg. 36 B, Kungsholmen.
Tid: söndag den 10/4 kl.13.00 – 15.00 med författaren närvarande. Boken summerar mottagandet i världen av Jan Myrdals ”Rapport från kinesisk by” och skildrar också författarens besök i byn. Boken och förlagets övriga produktion säljs till starkt rabatterade priser till besökarna.

Boken “Byn som omvände världen: Hur Jan Myrdals Rapport från kinesisk by ändrade bilden av Kina” finns nu att köpa hos återförsäljare och via webbsidan.

Jan Myrdal Ett andra anstånd från 2019

Jan Myrdal reste 1962 till Kina och upptäckte byn Liu Lin, en liten by i västra bergen nära staden Yanan, då känd för att invånarna försökte leva på ett nytt revolutionärt sätt. Landets regeringschef, ordföranden Mao Zedong hade själv varit i byn och inspirerat människorna där, och Jan Myrdal fascinerades av allt det nya han såg, hörde och upplevde bland byborna när han gick omkring i byn och intervjuade dem. Vid sin sida hade han sin hustru Gun Kessle, som med kamera och även papper och penna registrerade det hon också upplevde.

Mao Zedong

Myrdals skildring av byn omvände världen, fick den att se Kina i en ny dager. 40 år senare gjorde Gun Lauritzson samma resa, träffade några av dem Myrdal hade skrivit om och många andra. Resultatet blev en bok om deras liv och hur bilden av Kina positivt förändrades i Sverige under 1960-talet tack vare Jan Myrdals bok Rapport från kinesisk by.

Oktoberförlaget anordnar ett boksläpp av ”Byn som omvände världen” av Gun Lauritzson i Victor Jara-lokalen, Pontonjärsg. 36 B, Kungsholmen, söndag den 10/4 kl.13.00 – 15.00 med författaren närvarande.

Jan Myrdal. Rapport från en kinesisk by.
Föregående artikelMilstolpar i Ukrainas förvandling till en högerextrem (?) marionettstat
Nästa artikelVad hände i Kramatorsk?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Det var anno 1962. Nu har vi 2022. Ännu har byn inte lyckats omvända världen, men däremot Kina. Efter kejsardömets sönderfall 1912 har Kina experimenterat, det är inte bara en fråga om byn Liu Lin, för att hitta en samhällsform som fungerar. Först provade man ”demokrati” i flera olika former mellan 1912 och 1949, vilket blev en katastrof. Just som idag. ”Demokrati”, som väst känner den, är inget annat än en primitiv och grov variation av diktatur. Makten ligger hos de som kontrollerar indoktrineringen. Se bilden.
  https://mychinaway.blog.se/files/2022/04/sanningen-forsta-offret.jpg
  från 1949 provade Kina en enparti-demokrati vilket som bekant inte heller fungerade. Sedan kom DengXiaoping, vars arbete lade grunden till dagens folkstyre i Kina, ett dynamiskt samhällssystem som formar sig efter människorna och omständigheterna. Inte förrän för omkring tio år sedan började man tydligt se framgångarna. Det tog precis 100 år av experiment och misslyckande att nå dit.

  I Kina har detta ett namn. Siwei 思维 som betyder tänkande, tänkesätt eller tankeprocess.

  Vad vi har idag är å ena sidan det förlegade primitiva Siwei i det så kallade väst, främst representerar av USA, vilket ligger nära enkelt djuriskt tänkesätt och instinkt, att plundra och erövra, döda eller dödas, äta eller ätas, leva eller dö, dig eller mig. Totalitär maktkoncentration som bygger på våld, plundring erövring och förtryck. Människans åsikter och handlingar styrs med propaganda, vilket vi upplever stort just nu i svenska MSM och Public Service.

  Kina har utvecklats långt bortom det primitiva tänkesättet. Om världen lär sig blir det möjligt att, utveckla ett nytt tänkande, nytt tänkesätt, att tänka i andra banor, att tankeprocesserna förändras. Det betyder en ny värld.

  Det kanske då blir möjligt för ledare och folk att tänka i nya banor som prioriterar samarbete över konflikt och konkurrens där endast den starkaste avses att tillåtas överleva. Kina har hunnit mycket långt i den processen av förändring och utveckling, medan de så kallade västländerna har stelnat i ett outvecklat, primitivt och föråldrat tänkande.

  Kina har redan hunnit genom den omställningen, åtminstone första fasen, men för att resten av världen skall kunna följa måste vi först ta oss igenom det nuvarande decenniet utan att förstöra varandra. USA kontrollerar idag den starkaste propagandamaskinen och krigsmakten på jorden, vilket är makten och grunden för USAs våldsimperium, ett våldsimperium mänskligheten inte någonsin har upplevat, och USA ger inte gärna upp sin roll som världens plundrare och envåldshärskare. USA gör allt för att förhindra en omställning mot en fredligare värld, USA gör allt för att ingen skall förstå utvecklingen i Kina.

  Tecknen betyder tanke, si 思, och wei 维, nätverk och att hänga ihop, som ett fisknät, alltså ungefär logiskt gemensamt positivt tänkande. Att arbeta fredligt mot gemensamma mål. Kina fungerar så idag, men västs ledare agerar mest impulsivt, emotionellt och snarare reagerar primitivt på händelser med våld och hor om våld.

  Idag har Kina blivit byn Liu Lin, och främst USA gör allt i sin makt för att deras våldsbaserade värld inte skall tillåtas att upptäcka den by som kallas Kina, än mindre tillåtas att lära från dess framgångar, och även misstag.

   • Det är en helt korrekt bild, av som det är idag. Och vilken kunskap om detta kan signaturen Stefan meritera sig med. Har han bott i Kina, vilken bakgrund, kompetens och erfarenhet har han för att kunna göra dessa påståenden eller välja ”källa”. Motbilden är hämtad från en utländsk välkänd hat-sajt och propaganda-sajt, och är knappast ens avlägset tillförlitlig. Ordet ”revolutionär” är egentligen missvisade och missförstått. Det är en dålig översättning. Det är inte fråga om något uppror och att kullkasta ett system, det är fråga om att bygga ett samhällssystem bit för bit som är flexibelt och anpassar sig till verkligheten och människorna som de förändras och utvecklas. Det pågår ännu i Kina just nu. Den svenska ”demokratin” är ju gjutet i sten och kan inte utvecklas eller förändras, den är ett primitivt, hundratals år förlegat dysfunktionellt samhällssystem och nästan helt diktatoriskt. Svenskarna tillåts välja ett parti från befintliga valmöjligheter, partiet utser sedan diktatorerna och sätter deras agenda. Gemene man, folket, är effektivt blockerad från allt inflytande.

    Jag har ju bott större delen av mitt liv i Kina och borde väl ha en ganska hygglig bild av verkligheten. I dagens Kina upptar Mao betydligt mindre plats i dagens verklighet än Karl XII eller Erik XIV i Sverige. Sverige är ju ”fyllt” av statyer av gamla regenter till exempel.
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Skulpturer_av_svenska_regenter
    Jag känner till två statyer av Mao Zedong i Kina, en i Chengdu och en i Lijiang.
    Mao epoken har inte vandrat vidare i någon slags maoism som propaganda påstår. Å ena sidan minns man perioden mellan 1949 och 1976 som ett katastrofalt misslyckande, men å andra sidan lades grunden för dagens Kina, mycket genom att lära från misslyckandena.

    De personerna lever idag och kan berätta. Dom var med. Dom vet.

    Mao perioden lade grunden genom jordbruksreformen, som började 1946, sjukvården – barfotaläkarna, utbildningen – läs och skrivkunnighet och folkbildning, familjeplanering – senare ettbarnspolitiken, 1968. Glöm inte att man började med en medellivslängden 31 år 1949, 90% fattigdom, 80% var analfabeter, 20% av barnen går i skola, 1% i gymnasiet, 0.26% på universiteten.

    Idag är Kina ett fredligt och harmoniskt samhälle, medellivslängd 82 år (Peking), 100% går i skolan, 89% går ut gymnasiet, 56% går ut universitet. Polisen går obeväpnad, och det är nästan unikt att ens se en polis eller polisbil i tjänst. Polis behövs inte längre. Jämför Sverige.

    Det är det man kallar revolution i Kina, det har inget att göra med agitatorer, aktivister, och ligister som springer och skriker och kastar sten på gatorna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here