Vad hände i Kramatorsk?

41
2501

Moon of Alabama har mer detaljer 9 april om vad som kan ha hänt i Kramatorsk https://www.moonofalabama.org/2022/04/more-evidence-that-ukraine-fired-the-missile-which-killed-dozens-in-kramatorsk.html#more

________________________________________________

Fler belägg för att Ukraina avfyrade missilen som dödade dussintals i Kramatorsk

Detta är en uppföljning på gårdagens artikel Ukrainska Tochka-U-missilangrepp på Kramatorsks järnvägsstation. Ryssland har inte längre Tochka-missiler (sök på Tochka i pdf-en) medan Ukraina, Vitryssland och flera andra stater fortfarande använder dem.

Redaktör Romelsjö:
Även här har publicerats igår om detta; Ryssland hävdar att Ukraina ligger bakom en dödlig missilattack i Kramatorsk, Ukraina-raket användes.

Det finns nu ytterligare bevis för att missilen avfyrades av ukrainska styrkor. Fakta spelar ingen roll i ”västerländska” medier, vilka håller fast vid vilken historia de än blir tillsagda att producera. Ändå tror jag att fakta har betydelse, åtminstone på lång sikt, och att det finns ett historiskt värde i att dokumentera dem.

Tochka-U är en taktisk missil med en maximal räckvidd på cirka 120 kilometer. Den avfyras vanligtvis från ett transportör-, uppresar-, utskjutnings-fordon (TEL) med lite behov av förberedelser.

TEL-fordonet för Tochka är en sexhjulig BAZ 5921 /5922. Dessa är amfibiska, flytande skrovchassier. Bilden nedan visar en BAZ TEL i paradläge med en Tochka-missil lätt upprest. I det normala transportläget ligger missilen horisontellt, under ett skyddande tak.

https://www.moonofalabama.org/12i/ukrmissile13-s.jpg

Det fanns flera påståenden om att sådana fordon skulle ha setts i Vitryssland, eller med ryska styrkor i Ukraina. Men inte alla sexhjuliga BAZ-fordon kan sägas vara en Tochka-missil TEL eller Tochka-transportör. Det finns olika till synes likadana varianter av fordonet, med radar eller kommunikationsutrustning, eller helt enkelt som transportörer eller färjor för alla typer av gods.

https://www.moonofalabama.org/12i/ukrmissile12-s.jpg

Tochka-missilen, nedanför i skjutläge, består av en raketmotor, fyra fenor och nätfenor (se förklaring och bilder här, ö.a.) för att styra dess kurs, ett fack för fast bränsle och en stridsspets längst fram. En komplett missil väger cirka 2 000 kilo.

https://www.moonofalabama.org/12i/ukrmissile15-s.jpg

Det finns olika typer av stridsspetsar, vilka väger cirka 500 kilo vardera.

Stridsspetsen som användes i Kramatorsk är en fragmenterad sådan med 20 subammunition (grå på bilden), vardera med cirka 7,5 kilo sprängämnen, inneslutna i ett metallskrov.

https://www.moonofalabama.org/12i/ukrmissile14-s.jpg

 

Över målområdet stöts denna sub-ammunition ut och exploderar, medan de fortfarande är i luften, och var och en av dessa 20 delar av sub-ammunitionen skapar cirka 800 fragment. Stridsspetsen lämnar alltså inget hål i marken, utan skickar ut ett stort antal dödliga metallfragment i hög hastighet, över ett relativt stort område. Tochka-missilerna är inte särskilt exakta. De har en cirkulär felsannolikhet (CEP) på cirka 150 meter. De är så kallade områdesvapen, som ska användas mot koncentrationer av infanteri eller obepansrade fordon.

Efter att ha avfyrats driver raketmotorn stridsspetsen mot målet. Strax före nedslaget separeras stridsspetsen från motorsektionen och fortsätter sin väg framåt, medan raketmotorn stängs av. Efter att ha förlorat sin dragkraft och aerodynamiska spets kommer den relativt tunga motorsektionen att falla till marken. Om allt fungerar som tänkt faller motorsektionen alltid innan stridsspetssektionen.

Vilket för oss till scenen i Kramatorsk. Flera bilder från platsen visar motordelen av missilen.

https://www.moonofalabama.org/12i/ukrmissile2a-s.jpg

https://www.moonofalabama.org/12i/ukrmissile7-s.jpg

https://www.moonofalabama.org/12i/ukrmissile8-s.jpg

Platsen där den landade var geo-lokaliserad som nära en parkeringsplats, cirka 60 meter västsydväst om järnvägsstationen. Här är Google maps-vyn över järnvägsstationsområdet. Stridsspetsexplosionerna inträffade på östra sidan av stationen över avgångsplattformen.

Placeringen av motorskräpet och var explosionen inträffade gör att man kan peka ut den bana vari missilen avfyrades. Jag har kontrollerat platserna nedan och funnit att de är korrekta.

Norr är uppåt. Stationen är inringad och punkten är där motorsektionen landade. Pilen visar banan som missilen måste ha tagit.

Visst ja, kartan är kommenterad på ryska och du litar inte på ryska källor? Nåväl, här är New York Times, som publicerar en liknande karta.

https://www.moonofalabama.org/12i/ukrmissile10-s.jpg

Här är en karta från Liveuamap som visar de nuvarande frontlinjerna i Ukraina. Kramatorsk är markerat med gult.

https://www.moonofalabama.org/12i/ukrmissile11-s.jpg

Observera att det inte finns några ryska eller rysk-allierade styrkor väst-sydväst om Kramatorsk, inom en Tochka-missils maximala räckvidd på 120 km. Missilen måste ha avfyrats av ukrainska styrkor.

Föga överraskande har den ryska militären kommit till samma slutsats:

 

En analys av stridsspetsens ingreppsradie, såväl som den karakteristiska positionen för Tochka-U-missilens stjärtsektion, bekräftar tydligt att den avfyrades från sydvästlig riktning, bort från Kramatorsk.

Enligt underrättelserapporter var en av divisionerna i den 19:e missilbrigaden, beväpnad med Tochka-U-missilsystem, vid tiden för attacken mot Kramatorsk belägen nära Dobropol’e i Donetsk-regionen, 45 km sydväst om Kramatorsk.

Detta område är fortfarande under full kontroll av de ukrainska militära  grupperade trupperna i Donbass.

De offentligt tillgängliga bevisen visar att den ukrainska militären måste ha avfyrat missilen som dödade ett 50-tal ukrainska civila i Kramatorsk.

Det enda syftet med attacken jag kan komma på var att skapa propaganda som, när den genom ’västerländsk’ media rubriceras som ’rysk attack’, kommer att åstadkomma mer militärt stöd till Ukraina.

Alla som uppmanar till att ge mer vapen till Ukraina, eller som eggar Ukraina till att fortsätta detta krig, gör sig skyldiga till att skapa impulser för fler incidenter lika den som sågs i Kramatorsk.

 

Föregående artikel”Byn som omvände världen” Vilken? Läs och kom till möte 10 april!
Nästa artikelSprid uppropet mot kärnvapen och Nato-anslutning!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

41 KOMMENTARER

 1. En kvalificerad genomgång, och som sagt och som nämns i artikln,, västlögnmedia producerar ’journalistik’ som de blir tillsagda att producera. Och det är ju inte märkligt eftersom de som äger all västmedia också är de som vill ta över och ’ska’ äga hela världen, enl deras utsago

  • ”…västlögnmedia producerar ’journalistik’ som de blir tillsagda att producera.” Tror du själv på sådant trams? Den stora russofoba konspirationen? För att citera ur en artikel i Vs tidning Flamman: ”Vänstern måste sluta relativisera om Ryssland. … Det är ingen överdrift att säga att Vänsterpartiet genom Ukrainakriget ställts inför ett vägval. Äldre medlemmar med en bindning till kalla krigets världsbild och yngre medlemmar och sympatisörer med pacifistisk övertygelse förenas i vurm för antivästlig retorik och reflexmässig antiamerikanism. Partiets demokratiska trovärdighet solkas av sympatier för vänsternationalistiska totalitära länder och partier. Gör upp med detta arv nu.”
   http://flamman.se/a/vanstern-maste-sluta-relativisera-ryssland

   • ”Tror du själv på sådant trams” Det är ju bara att läsa innantill. I dagens digitala värld går det faktiskt att kontrollera uppgifter genom att gå direkt till källan, även om den svenska regimen gör det så svårt som möjligt. Man har ju stoppat Huawei och motarbetar WeChat intensivt, de främsta verktygen för att avslöja medialögner. Ladda ner WeChat och lär er använda det.

   • Jag tycker du ska göra upp med ditt eget samvete. Antingen strävar man efter intellektuell hederlighet, el så gör man det inte. Det är så s a s enkelt

   • Reflexmässig antiamerikanism? Det är ju frågan om vasallstaternas och resten av världens frihet från globalist-maffian som styr USA och inget annat? Hur jävla dum får man vara?

  • 11 april 2022 16:49
   Ukraina har förvandlats till en oavbruten transportör av förfalskningar om mytiska segrar över Ryssland.
   Denna åsikt delades i en intervju med FAN -politikern, chef för den ryska unionen av afghanska veteraner Franz Klintsevich .
   ”Detta är all tekniken hos engelska propagandistinstruktörer. För alla dessa förfalskningar finns det skådespelare, budgetar, utrustning, informationsresurser. Hela strategin för detta informationspsykologiska krig ligger i det faktum att det ska vara oavbrutet: det fanns ett informationstillfälle, det andra, det tredje, och så gick det. Den ukrainska sidan gav ett helt klart kommando, säger de, att inte skriva något om de väpnade styrkorna, att inte visa några förluster, trasig utrustning, befriade städer. För den ukrainska publiken talar de om en fullständig seger, säger de, fienden kommer snart att besegras. De håller sig till den segerrika-patriotiska linjen och försöker behålla den moraliska och psykologiska nivån hos sina medborgare och militär personal. Men deras soldater befinner sig nu i det svåraste moraliska och psykologiska tillståndet: nakna, hungriga, utan ammunition”, sa politikern.
   Avslutningsvis tillade han att ju tidigare ukrainska militärer lägger ner sina vapen, desto snabbare kommer alla svårigheter att upphöra för dem.
   https://riafan.ru/22919248-politik_klintsevich_ukraina_stala_fabrikoi_feikov_o_mificheskih_pobedah_nad_rossiei

 2. ”Det enda syftet med attacken jag kan komma på var att skapa propaganda som, när den genom ’västerländsk’ media rubriceras som ’rysk attack’, kommer att åstadkomma mer militärt stöd till Ukraina.”

  Ett annat syfte kan vara att skrämma den civila befolkningen från att lämna området. Ukrainska armen använder ju dem som ”sköldar”

 3. Jag kunnat se MASSOR med annat än samma VIDRIGA ensidiga västliga propagandan och lögnerna. Väst är kära i att fortsätta sin påhittade berättelse och fortsätter på denna påhittade”vackra sagan”man uppfunnit sedan 6veckor bakåt. MEN det dom inte verkar fatta eller veta är att ALLT detta kommer inom snart att smälla i ansiktet på dom. Bilderna,alla videor ihop med internet försvinner inte, TROTS att man isolerat och blockerat Ryssland för västvärldens befolkning alla dessa veckor. Man fortsätter från västvärlden/Nato,EU med Usa i spetsen att skydda alla dessa krigsförbrytare som härjar över hela Ukraina nu. Genom att tillåta ALLA dessa tusentals utlänningar också att ansluta till fronten HELT lagligt utan MINSTA kontroll. Ryssland har koll på dessa också. På samma sätt som man har koll på alla falska”Nato agenter”som från dag1 direkt inne i Ukraina arbetat dygnet runt med underrättelse arbetet och informations/bevakningen. Azov och övriga miliser och extremister som begått ALLA sorters krigsbrott tillåts fortsätta och härja fritt. ALLT dokumenteras noga av Ryssland för att sedan visa alla dessa VIDRIGA lögner av västvärlden till sina vänner. Några snabba fakta.Man har ALDRIG varit intresserad av Kiev. Boutja händelsen var total lögn. Azov hade sin starkaste fäste i just Marioupol,och dessa har jagats där av ryssarna utan att västliga propagandan nånsin nämnt dessa,varje gång man skrivit och nämnt Marioupol. Ukraina har själva massakrerat civila alla dessa veckor, för att dessa oskyldiga inte protesterat mot Ryssland. Och detta är fortsatt pågående i detta nu pga dom VIDRIGA lögnerna och skyddet dessa får av västvärlden. Då har jag inte ens nämnt tortyren och gruppvåldtäkterna som kvinnor blivit utsatta för av ukrainska soldater. Ryska krigsfångar har blivit torterade till döds på dom mest VIDRIGA sätt. Denna falska vackra påhittade sagan av västliga ledare och dess VIDRIGA propaganda och lögner kommer inom snart att smälla i ansiktet på dom. Ryssland har koll och kommer inte att ge sej mot dessa falska parasiter som dessa är. Denna renodlade proxy kriget,som det också är från dag1 tvärsigenom, utan att västliga propagandan erkänner detta TROTS det uppenbara. Hemma i Ryssland har också landets befolkning i ännu större grad nu ställt sej bakom Putin och dess soldater, efter att dessa fått se västvärldens sanna VIDRIGA falska ansikte alla dessa veckor. Ryssarna har varit seriösa vad gäller civila från dag1. Som alla dessa liknande kriser,kommer alltid civila i kläm tyvärr. Men västliga propagandan vägrar visa extremisterna som själva sprängt många broar och byggnader på löpande band. Samtidigt som dessa kallblodigt mördar och mördat många civila,för att dessa inte protesterar mot Ryssland. Och sedan skylla ALLT på Ryssland som direkt samma dag sväljs utan MINSTA ifrågasättande. Det är sån fin uppslutning av befolkningen i Ryssland nu gentemot både Putin och sina soldater. Sanningen kommer snart fram,när Ryssland vinner proxy kriget man utkämpar i Ukraina mot dessa västvärlden,Nato,EU

  • Försök komma med fakta och argument om att det är en oseriös källa. Ditt påstående gör inget större positivt intryck.

  • Faktiskt en välmeriterad och seriös sida för analyser av alla de slag till skillnad från MSM-media som är väldokumenterade lögnare!

  • Dessutom går det alltmer i den växande digitala världen vi lever i att gå direkt till källan för att verifiera eller dementera informationen. Är man på plats vet man betydligt mer än de som bara blir matade med tillrättalagd propaganda via kontrollerade statsmedia.

  • Källa till din länk Conflict Intelligence Team

   Vilka är de??

   ”Conflict Intelligence Team
   Typ ideell offentlig organisation
   Grundens år 2014
   Grundare Ruslan Leviev
   Plats Moskva, Ryssland
   Verksamhetsområde Utredning med öppen källkod
   Antal anställda 6 personer
   Osint och humint slogan
   Webbplatsen citeam-ru.medium.com
   The Conflict Intelligence Team (CIT) är en grupp bloggare och en elektronisk plattform som växte fram 2014 bland den ryska oppositionen[1][2][3]. Engagerad i en öppen källkodsundersökning av olika omständigheter kring väpnade konflikter[3]. Tillsammans med Bellingcat och InformNapalm[en] är det en av de största sådana grupperna som uppstod under det rysk-ukrainska kriget[4].”
   https://ru.wikipedia.org/wiki/Conflict_Intelligence_Team

   Ha, ha… Bellingcat och InformNapalm

   • Vad menar du: ”Engagerad i en öppen källkodsundersökning”,
    Engelskans ”Open source” kan vara lite tvetydig för den oinvigde…

 4. Svt och övriga media är ju korkade,när man säger att varje ryss har ett ansvar att protestera. Detta är ett farligt spel man ger sej in på. Varför ska och måste ryssar som bor i Sverige och övriga EU protestera? Jag känner inga ryssar förutom en enda. På jobbet finns en ryss. Jag ser han ofta genom åren på jobbet. Han har dessa veckor på riktigt döljt att han är ryss. Vill inte prata politik längre. Han känner att han inte vill blanda sej in i det hemlandet gör och dess politik. Sverige och övriga EU länder tvingar ryssar att gå ut och fördöma Ryssland och Putin. Han vill inte. Hans hem är Sverige. Han bott och jobbat här över 30år. Han känner också att grannarna till hans föräldrar slutat hälsa helt plötsligt. Ryska flaggan med svenska flaggan är nedtagen. Nu är det bara svenska flaggan. Det finns ryssar i Sverige och övriga EU som bara vill ha lugn och ro. Dessa är inte politiker, och vill bara sköta jobbet och familjen i lugn ro. Hur kan detta vara fel SVT och övriga klantskallar?

  • Media vet vad de gör, förut handlade det om de ovaccinerade, nu är det allt ryskt som ska hatas. Utpekandet av ”the other” är en psykologisk krigföringsteknik för att skapa ”mass formation” ett fenomen som karaktäriserar ett totalitärt system. En diktatur utan diktator som i stället bygger på en folkrörelse där den som inte hatar är misstänkt. Både hatare och hatade är offer i sammanhanget och nödvändiga för systemets funktion.

   Matias Desmet beskrev det under covidkampanjen.

   https://www.youtube.com/watch?v=uLDpZ8daIVM

   “The more absurd a narrative the better it functions as a ritual. “

   ”In a totalitarian state a population is seized by a very simple and absurd logic that makes them transgress all ethical limits as if there is no other option. If a is true then b c d and all the rest follow from it unavoidably she [Hanna Arendt] said, until the end of the deadly totalitarian alphabet.”

   Det bygger på följande förutsättningar:
   1. No social bond
   2. Lack of meaning
   3. Free floating anxiety
   4. Free floating aggression

   För att nå stabilitet behövs följande proportioner bland befolkningen; 30% hatare, 40% medlöpare och 30% dissidenter/hatade. När reservoaren av hatade tar slut självdestruerar systemet. För en illustration av slutstadiet, se gärna Pier Paolo Pasolini’s film Salo-Sodoms 120 dagar.

 5. https://ria.ru/20220409/kramatorsk-1782722177.html
  Google översättare:

  Serienumret bevisar att Tochka-U-missilen som föll på Kramatorsk tillhör Ukrainas väpnade styrkor.

  Fotografierna som tagits av västerländska journalister [italienska kanalen TG LA7] med tillstånd från Kiev bevisar att Tochka-U-missilen som attackerade Kramatorsk var ukrainsk. Donetsks TV-kanal ”Union” uppmärksammade detta, liksom flera Telegram-kanaler som specialiserat sig på militära ämnen.
  ”Serienumret på Tochka-U-missilen som föll på tågstationen i Kramatorsk dagen innan dök upp på webben. Raket 9M79-1, serienummer Sh91579. Tidigare använde ukrainska militanter missiler från samma serie”, säger kanalen.
  Författarna till publikationen listade också andra missiler som fanns på balansräkningen för Ukrainas väpnade styrkor. Två av dem användes 2015 i Alchevsk och Logvinovo, andra i Berdyansk och Melitopol.
  ”Numret på Tochka-U-missilen, som dödade dussintals civila i Kramatorsk, sammanfaller med en serie missiler i tjänst med Ukrainas väpnade styrkor”, noterade också före detta ställföreträdare för Rada Ilya Kiva i Telegram-kanalen.
  Dessutom märkte vissa att serienumret på Tochka-U från början var suddigt på det ukrainska materialet, men inspelningar med läsbara nummer dök upp på utländska TV-kanaler – till exempel i pressmeddelandet av TG La7.
  Bland annat rapporterade representanten för folkmilisen i DPR, Eduard Basurin, att Kramatorsk beskjutits av samma brigad av Ukrainas väpnade styrkor som tidigare – Donetsk.
  Som ett resultat av en provokation vid järnvägsstationen i Kramatorsk, enligt uttalandet från chefen för Folkrepubliken Donetsk Denis Pushilin, dödades 50 människor, inklusive fem barn.
  Den ukrainska sidan försökte utge sig för oskyldig. Enligt presidentens talesman Dmitrij Peskov använder den ryska försvarsmakten dock inte den typ av missiler som användes i Kramatorsk. Försvarsministeriet förnekade också alla anklagelser och betonade att Tochka-U taktiska missiler, vars fragment hittades nära Kramatorsk järnvägsstation och publicerades av ögonvittnen, endast används av den ukrainska militären.
  Avdelningen erinrade om att den 14 mars attackerade en liknande Tochka-U-missil av en division av den 19:e separata missilbrigaden Donetsks centrum, vilket resulterade i att 17 personer dog på plats och ytterligare 36 civila skadades.
  Tidigare fastställde utredningskommittén att branden avfyrades av den 19:e separata missilbrigaden från Ukrainas väpnade styrkor, dess befälhavare är överste Yaroshevich.
  ————
  https://t.me/TK_Union/13092
  [Italienska kanalen TG LA7]
  Tochka-U, som krävde dussintals liv av civila i Kramatorsk, listades på balansräkningen för Ukrainas väpnade styrkor – dess serienummer har dechiffrerats

  Serienumret på Tochka-U-raketen som föll på tågstationen i Kramatorsk dagen innan dök upp på nätet. Rocket 9M79-1, serienummer Sh91579

  Tidigare använde ukrainska jaktplan raketer från samma serie med följande nummer:

  Alchevsk – Sh91565 (februari 2015)
  Logvinovo – Sh91566 (februari 2015)
  Berdyansk – Sh915611 (2022)
  Melitopol – Sh915516 (2022)
  —————–
  Om USA vanligtvis är ett framträdande, det vill säga en Show, så är Ukraina en dålig kopia av USA, det vill säga en dålig show.
  Inklusive en sådan ”performance” i Stockholm.
  https://t.me/SergeyKolyasnikov/29863

  Sverige, antar jag, har sett och mött flyktingar från många länder, och det skulle vara viktigt för mig att läsa om svenskarnas intryck av denna nuvarande flyktingvåg från Ukraina.
  Hur mycket tror Sverige och svenskarna på allt detta de ser nu?

  • Alexander, det är ingen raket, det är en missil. Vad är det för koppling till ”jaktplansraketer”? Menar du att denna missil kan avfyras från ett plan?

   • @H2 11 april, 2022 At 17:23
    ”jaktplansraketer” är ett Google översättarens fel.
    Så ska det vara istället:
    Originalet:
    ”Ранее украинские боевики использовали ракеты из той же серии со следующими номерами:
    Алчевск – Ш91565 (февраль, 2015) и т.д.”
    Översättning:
    ”Tidigare använde ukrainska krigare missiler av samma serie med följande nummer:
    Alchevsk – Sh91565 (februari 2015) … osv”

 6. Efter att ha läst den okända bloggaren moonofalabama har jag några reflektioner. Har hen stulit nmanet från den underbara sången av min favorit Bertolt Brecht?
  När det gäller hans inlägg om Krematorsk attacken:
  Han accepterar det ryska påståendet att Tochka-U inte längre används av den dess arme. Det finns gott om vittnesuppgifter om motsatsen FÖRE Krematorsk. Exempelvis av Amnesty.
  Han hävdar att räckvidden för Tochka-U är 120 km. Det är fel. Version C av den missilen har en räckvidd av 185 km. Det ger ett helt annat perspektiv. Ryska trupper finns inom det området så hans slutsats kan var felaktig.
  Om hans påstående att missilen avfyrats från väst-sydväst är korrekt har jag inte kompetens att avgöra. Men om det är rätt finns det ryska trupper där som kan ha avfyrat missilen

  • H2 11 april, 2022 At 17:19
   ”…okända bloggaren moonofalabama”
   En blogg med 500 (fem hundra) kommentarer till en enda artikel talar om motsatsen. Jag läser MOA sedan minst 5-6 år tillbaka…

   ”Det finns gott om vittnesuppgifter om motsatsen FÖRE Krematorsk. Exempelvis av Amnesty.” Du bör styrka dina påstående med en länk till din källa (AI)

   Hur vet du vilken ”version” (9879-1) avfirades??

   Från Wikipedia:
   I slutet av 2019 beväpnades den 448:e raketbrigaden , den sista raketbrigaden som opererade de ballistiska Tochka-missilerna, med 9K720 Iskander-missilerna, vilket markerade slutet på operationen av den typ med den ryska försvarsmakten.
   Under den ryska invasionen av Ukraina 2022, det antas att Tochka-U bärraketer har återställts i drift; [54]
   https://en.wikipedia.org/wiki/OTR-21_Tochka

   Intressant:
   ”Smerch” och ”Tochka-U” missilkomplexutbildningar ägde rum i Kherson-regionen
   19 augusti 2020
   De ukrainska missilkomplexen ”Smerch” och ”Tochka-U” övade i Kherson-regionen på ett av de militära träningsområdena, som ligger nära det ockuperade Krim.
   Detta rapporterades av ArmiaInform.
   Fältträningarna ägde rum under förhållanden maximalt nära de stridande. På några få minuter kom ett kraftfullt och högprecisionsvapen för att bekämpa beredskapen för målskada.
   https://kherson.ipc.org.ua/en/2020/08/smerch-and-tochka-u-missile-complex-trainings-took-place-in-kherson-region/

   • M, det hade varit tydligare om jag skrivit: Den för mig okända…
    Anledningen till att jag inte la in länkar var att diskussionen blir vanligen då istället hur trovärdig källan är. Men om du så önskar https://www.amnesty.org.uk/press-releases/ukraine-russian-military-have-carried-out-indiscriminate-attacks-new-expert-analysis
    Anser du Wiki var trovärdig så är det bara att läsa vidare i din länk:
    ”During the 2022 Russian invasion of Ukraine, it is assumed that Tochka-U launchers have been returned to service;[54] this was denied by the Russian government.[55] Amnesty International, the investigative journalists of the Conflict Intelligence Team, and a number of unnamed military experts had already reported the use of Tochkas by Russian forces in multiple parts of Ukraine prior to the strike on Kramatorsk.[56] Moreover, investigators from the open-source Belarusian Hajun Project had published videos of several Russian trucks with Tochka missiles heading from Belarus to Ukraine with ’V’ markings on 5 March and 30 March.[57] In addition, the Institute for the Study of War assessed that the Russian 8th Guards Combined Arms Army, which is active in the Donbas area, is equipped with Tochka-U missiles.
    Jag har inte kompentens att avgöra vilken version av Tochka-U som användes i Kramatorsk. Jag ifrågasätter moonofalabamas tvärsäkra påstående att det är Ukraina som avlossat missilerna. Uppenbarligen har hen inte kunskap om den senaste versionens räckvidd och därigenom dragit en felaktig slutsats. Eller har hen svalt den ryska versionen?
    När jag ändå ifrågasätter…Jag läser på din Wiki-länk att missilen är tämligen snabb. Mach 5,3. Bilden MOA visar sägs vara booster delen av missilen på en gräsmatta. Väger den 100kg? 200kg? Eller är tyngre? En relativt tung pjäs som kommer flygande i Mach 5 borde väl ge ett större avtryck i en gräsmatta? Var det där den landade eller är den flyttad?
    Jag menar att moonofalabamas slutsatser är full av tveksamheter.

    • H2
     Allt är fyllt med tveksamheter här, men västmedia är likafullt alltid tvärsäkra, hållbara bevis får vi aldrig se, bara medias skrattretande tvärsäkerhet. Allt som kommer från Ukraina är sant och allt som kommer från Ryssland är lögn enligt media.
     Det jag tycker mig ha märkt är dock motsatsen, att ryssarna oftast talar sanning. Kanske är det deras enda möjliga mediala taktik i ett läge där väst har total kontroll på varje journalist.

     Tochka-U väger runt 2 ton, så du har rätt i att bilderna ser konstiga ut. Inga märken, mer än lite bränt i en mjuk gräsmatta. Missilen ser verkligen ut att ha flyttats. Dock syns inga hjulspår i gräsmattan och en sådan klump flyttar man bara med maskiner. Det indikerar att den inte är flyttad. Förvirrande som vanligt, men längre än så kommer vi nog inte.
     Då bilderna kommer ifrån den Ukrainska sidan så förefaller det också mycket konstigt att den i så fall har flyttats så att riktningen tydligt indikerar en väst sydvästlig inflygning. Vad jag förstår så finns det inga ryska styrkor i den riktningen, hur långt man än tittar.

     Rimligtvis så är det ingen av sidorna som avsiktligt siktat på en tågstation fylld med civila. Snacket från den Ukrainska trollerifabriken om att Ryssland medvetet siktar på civila är uppenbart falskt. Det finns väl inget liknande krig i historien med så få dödade civila som detta.
     Ingen av sidorna kan heller ha något att vinna på att döda civila på det sättet, men bägge har intresse av att anklaga den andre.

     Om riktningen stämmer så siktade missilen på ryskockuperad mark i öster och var då avfyrad av Ukraina. Tochka-U är tydligen känd för sin dåliga träffsäkerhet. Även det ett tecken på att tågstationen inte var målet, oavsett avsändare.

     • @Anders Åberg
      ”Snacket från den Ukrainska trollerifabriken om att Ryssland medvetet siktar på civila är uppenbart falskt. Det finns väl inget liknande krig i historien med så få dödade civila som detta.”
      Så du tycker att ukrainare ska vara glada och tacksamma för att Putin inte dödat fler i sitt olagliga angreppskrig? De som håller på och gräver upp massgravarna kanske inte är tillräckligt tacksamma? Mariupol lär driva upp dödssiffrorna kraftigt. Dessutom har ju de ryska trupperna lämnat efter sig stora mängder av försåtmineringar som siktar in sig på civila offer.https://www.instagram.com/p/CcPsQa_sOFQ/

     • L
      Det här känslomässiga som ni imperialistkramare förorenar debatten med är ett av dom stora problemen i sökandet efter vad som kan tänkas vara sant eller falskt i en sådan här situation. Jag skulle nästan vilja kalla det debattsabotage och syftet verkar snarast vara att förhindra en seriös debatt. Varför undrar man? Vem är det ni skyddar och vad vill ni dölja?

      Självklart är jag glad för att inte Ryssland avsiktligt dödar civila. Folket i Ukraina har all anledning att vara det också. Du verkar inte vara det däremot och det väcker ju ännu fler frågor om vad du egentligen är för en typ.

      USA verkar inte ha sådana begränsningar i sina krig, men ändå skall vi reagera hårdare på Rysslands krig än på USA:s.
      Vad tycker du själv L, borde vi inte reagera på liknande sätt mot liknande handlingar och således vidta oerhört mycket hårdare sanktioner och annat mot ett land som dödar miljoner än mot ett land som ett par tusen?

     • Anders, jag håller vare sig Ryssland eller Ukrainas uppgifter för sanning i denna konflikt. Rysslands trovärdighet försvann när de invaderade Ukraina trots försäkringar om att detta inte skulle ske. Plötsligt blev NATO och Storbritannien de som ägde sanningen. De vann inte propagandakriget med Lille Putte förlorade det.
      När det gäller diskussionen om krigsförbrytelser är jag skeptisk till bildbevis. Det som är viktigt är ögonvittnet och om deras utsagor kan bekräftas av bilder och ljudfiler kan det vara avgörande i en eventuell domstol. Hittills saknas det vittnet som kan berätta att det är den ukrainska armen som utför mord och våldtäkter på civilbefolkningen. De kanske kommer.
      När det gäller Kramatorsk. Hur vet man att bilden på den kraschlandade boostern är autentisk? Jag har svårt att tro att det var landningsplatsen. Bilden kan ha varit tagen varsomhelst. Är det inte landningsplatsen kan den ha varit avskjuten från vilken riktning som helst.
      Kartan som sägs visa var ryska trupper befinner sig. Hur vet man att det är verkligheten? Stämmer den så finns ryska trupper såväl inom 120 km som 185km radie från Kramatorsk.
      Om jag förstår det rätt så kan en järnvägsstation anses vara ett militärt mål. Missilen används just för att eliminera människor (trupper) inte för att förstöra strukturer. Den sida som har skjutit av dessa missiler avsåg nog att eliminera människor. Tyvärr.

     • Anders Åberg, man kan med fog misstänka att L är någon sorts anställd desinformatör med uppgift att dölja och förminska Ukrainas och USA:s brott och förehavanden i kriget. Så mycket tid och möda som signaturen L lägger ner på denna blogg verkar inte riktigt sunt om man inte hade det som uppgift….

    • @H2 12 april, 2022 At 18:55

     Wiki är inte trovärdig, men hittade ingen annan källa, dessutom tog jag endast inledningen av artikeln:
     ”I slutet av 2019 beväpnades den 448:e raketbrigaden , den sista raketbrigaden som opererade de ballistiska Tochka-missilerna, med 9K720 Iskander-missilerna, vilket markerade slutet på operationen av den typ med den ryska försvarsmakten.”

     Vad AI hävdar är ”During the 2022 Russian invasion of Ukraine, it is assumed…” ”is assumed”, det betyder ”antar”
     Enligt synonym länken kan betyda:
     ”tänka sig, tro, förmoda, gissa, hålla för sannolikt, presumera; förutsätta, ponera, supponera”
     https://www.synonymer.se/sv-syn/anta

     Med andra ord, AI har ingen som helst bevis (vittnesuppgifter) för att Ryssland har återtagit i bruk Tochka U som du hävdar:
     ”Det finns gott om vittnesuppgifter om motsatsen FÖRE Krematorsk. Exempelvis av Amnesty.”

     Dessutom, AI samarbete med andra, för min del tvivelaktiga ”grupper” som CIT:
     ”The Conflict Intelligence Team (CIT) är en grupp bloggare och en elektronisk plattform som växte fram 2014 bland den ryska oppositionen[1][2][3]. Engagerad i en öppen källkodsundersökning av olika omständigheter kring väpnade konflikter[3]. Tillsammans med Bellingcat och InformNapalm[en] är det en av de största sådana grupperna som uppstod under det rysk-ukrainska kriget[4].”
     https://ru.wikipedia.org/wiki/Conflict_Intelligence_Team

     Sist men inte minst: är dessa källor oberoendeför att man ska beakta??

     Från Dvid North twetter:
     Det ryska försvarsministeriet har förnekat anklagelsen och uppger att Tochka-U-missiler används av den ukrainska militären. Detta är verkligen sant. En artikel som postades av webbpublikationen ”1945” den 30 mars har rubriken: ”Tochka: Missilen som Ukraina kan använda för att attackera Ryssland?” 3/
     En annan viktig del av information som tillhandahålls av Eastwood är att de ukrainska Tochka-missilerna ”placeras i Donbas och i södra delen av landet.” Kramatorsk ligger i Donbas-regionen. 7/

     Den ukrainska regimen har en carte blanche att göra vad den vill, eftersom media omedelbart, och utan någon utredning, kommer att skylla på ryssarna. 10/10
     https://twitter.com/DavidNorthWSWS/status/1512617450633838596?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1512617450633838596%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.wsws.org%2Fen%2Farticles%2F2022%2F04%2F09%2Fkram-a09.html

     Tochka: Missilen Som Ukraina Kan Använda För Att Attackera Ryssland?
     Ukraina har också fristående ballistiska missiler – Kriget i Ukraina förtärs av avståndsmissiler . Oavsett om det är den ryska Iskander -landattacken eller den sjöuppskjutna kryssningsmissilen Kalibr eller den ukrainska användningen av Javelins och Stingers , håller missiler på att bli en viktig del av modern krigföring. Den har hållit sig under radarn, men ukrainarna har sin egen kortdistans ballistiska missil kallad Tochka som börjar göra sin närvaro känd.
     https://www.19fortyfive.com/2022/03/tochka-the-missile-ukraine-could-use-to-attack-russia/

     • M, Precis som jag skrev tidigare. ” Anledningen till att jag inte la in länkar var att diskussionen blir vanligen då istället hur trovärdig källan är.” En källa är alltså endast trovärdig OM den stödjer din åsikt. Därmed avslutar jag vidare diskussioner med dig.

 7. Hej!
  Vid attacken mot järnvägsstationen i Kramatorsk användes en rysktillverkad sk. Tochka-missil. När denna avfyras så lär stridsspetsen separeras från delen med drivmotorn.
  Min fråga är, hur långt innan sker separationen i meter över marken eller i sekunder?

 8. https://t.me/boris_rozhin/41919
  Google översättningen med mina korrigeringar:
  Fäder, vad synd!
  BBC uppger öppet att massakern på tågstationen i Kramatorsk begicks av Ukraina. Antingen hackades BBC, eller så att de ukrainska lögnerna har tröttnat även dem. (sarkasm)

 9. 7 ukrainska lögner:

  1. “The Ghost of Kiev”
  Ingendera sidan kan bekräfta att Ryssland har förlorat sex plan totalt, än mindre till en man under en enda dag. Och en video som påstås vara ”spöket” i strid – som delas av den ukrainska väpnade styrkan – bekräftas vara filmad från ett videospel.

  2. “Russian planes flying over Kiev”
  Problemet med det är att det inte är Kiev, det är Moskva. Och det är inte idag, det är två år sedan. Det är bilder på vad som sannolikt är en repetition för 2020 Victory Day Parade-övergången.

  3. ”Zelenskiy besöker trupperna”
  Men problemet med det är att alla bilder är nästan ett år gamla, tagna när han besökte trupperna i april förra året

  4. ”Explosion av kraftverket i Luhansk”
  Videon blev viral och fick 100 000 visningar. Hundratals konton delade det, även stora nyhetsnätverk använde det, alla hävdar att det visar ett kraftverk i Luhansk som exploderar efter att ha träffats med ryska missiler.
  Det gör den inte, 2008 års propanfabriksexplosion i Toronto

  5. TV-spel på nytt
  Det är från tv-spelet ARMA 3.

  6. “Russian warship go fuck yourself”
  Men medan de förment fallna hjältarna helgonförklarades över hela västvärlden, rapporterade Ryssland att de inte alls hade dödats, utan förts levande och oskadda tillbaka till fastlandet.
  En historia som både pressen och den ukrainska regeringen sedan dess motvilligt har erkänt är sannolikt sann.

  7. Syrisk drönare slår till film
  En annan video som gick runt, och återigen delad av officiella ukrainska konton, var drönarfilmer som förmodligen visar förstörelsen av en kolumn ryska fordon. Det är faktiskt bilder från en turkisk drönareangrepp i Syrien från 2020.

 10. @L 12 april, 2022 At 23:14

  Ukrainarna är mestare för att minera terängen för civilbefolkningen. Det är vanligt att de glömer bort var som är minerad och själva blir sprängda har jag läst åtskillinga gånger sedan 2014

  I video: ukrainska militärer minerade civila områden innan ryska styrkor närmade sig
  https://southfront.org/wp-content/uploads/2022/04/Ukrainian-women-against-the-Ukrainian-military.mp4?_=1
  https://southfront.org/in-video-ukrainian-servicemen-mined-civilian-areas-before-russian-forces-approached/

 11. Experten Scott Ritter, analyserar Kramatorsk attacken med Tochka
  Kramatorsk Train Station Attack: Nyckeln till att hitta gärningsmannen ligger i denna förbisedda detalj

  Tochka-U fungerar som en enkel tröghetsstyrd ballistisk missil. Enkelt uttryckt, operatörerna, som arbetar från en känd plats, orienterar utskjutaren i riktning mot sitt mål och beräknar sedan avståndet mellan uppskjutningspunkten och islagspunkten. Fastbränslemotorn i Tochka-U brinner i 28 sekunder, vilket innebär att räckvidden för missilen inte bestäms av enbart motorns brinntid, utan snarare vinkeln som missilen avfyrades – ju mer vertikal missilen är vid tidpunkten vid lanseringen, desto kortare kommer dess räckvidd att vara.

  Eftersom missilen brinner till utarmning, när motorn stängs av, kommer missilen att upphöra med sin rena ballistiska bana och istället anta en nästan vertikal ställning när den styr mot sitt mål. Stridsspetsen släpps vid en angiven punkt ovanför målet. I fallet med Kramatorsk-attacken var Tochka-U utrustad med klusterstridsspetsen 9N123K, innehållande femtio submunition, som var och en har effekten av en enda handgranat när det gäller explosiv och dödlig påverkan.

  Tochka-U:s flygegenskaper resulterar i ett skräpmönster där klusterammunitionen först slår mot marken, följt av den utarmade boostern, som träffar jorden en bit bakom stridsspetsens nedslag. Detta skapar en kontrollant signatur, så att säga, av riktningen varifrån missilen avfyrades, vilket grovt kan beräknas genom att skjuta en omvänd azimut från stridsspetsens islagspunkt genom boostern.

  Det är denna fysiska verklighet som ger den första riktiga ledtråden om vem som avfyrade Tochka-U som träffade Kramatorsk.

  Förhållandet mellan boostern när det kom till jorden, när det bedöms till klustervapenets nedslagszon, ger en omvänd azimut som, även när man räknar in en generös felmarginal för potentiell drift, pekar på territorium som var under exklusiv kontroll av den ukrainska regeringen, vilket innebär att det råder föga tvivel om att missilen som träffade Kramatorsks tågstation avfyrades av en bärraket under operativ kontroll av 19:e missilbrigaden, Ukrainas enda Tochka-U-utrustade enhet.

  Närmare bestämt visar en kriminalteknisk utvärdering av missilskrotet tydligt att det avfyrades av den 19:e ukrainska missilbrigaden, baserad nära Dobropolia, cirka 45 kilometer från Kramatorsk.

  Den 19:e missilbrigaden anses vara en strategisk tillgång, vilket innebär att den svarar direkt på order från den ukrainska markstyrkans kommando. Kort sagt, om missilen, som det verkar, avfyrades av 19:e missilbrigaden, så gjorde den baserat på order från högt upp i kommandokedjan. Lanseringen var ingen tillfällighet.

  Den ukrainska regeringen har för sin del försökt vända manuset och anklagar Ryssland för en attack med hjälp av en missil som Ryssland har angett som pensionerad från tjänst 2019. För att backa upp detta påstående har den ukrainska regeringen noterat att Tochka-U bärraketer sågs delta i gemensamma militära träningsövningar som involverade ryska och vitryska styrkor på vitryska marken i februari 2022, strax före Rysslands särskilda militära operation som inleddes mot Ukraina.

  Detta var enligt ambassadör Evgeny Tsimbaliuk, Ukrainas ständiga representant vid de internationella organisationerna i Wien, när han talade vid ett särskilt möte i OSSE:s ständiga råd om attacken.

  Det finns dock ett bevis som utan tvekan bevisar vem som ägde Tochka-U-missilen i fråga som avfyrades mot Kramatorsk, vars frigivning inte skulle äventyra den tillhandahållande nationens säkerhetsintressen. Målat på missilens booster, i svart, är ett unikt serienummer som tilldelats Tochka-U vid tillverkningstillfället (i det kyrilliska alfabetet, Ш91579 eller Sh91579 i det latinska alfabetet.) Detta serienummer tilldelades den vid Votkinsk Machine Building Plant och representerar det unika identifieringsmärket för missilen som följer den genom dess militära livscykel.

  Användningen av produktionsserienumret som en unik identifierare har använts av FN i Irak som en del av en serie påträngande kriminaltekniska undersökningar av redovisningen av Iraks SCUD-missilinventering. FN använde dessa siffror för att spåra ankomsten av sovjettillverkade SCUD-missiler till Irak, och för att redogöra för deras slutliga disposition, oavsett om det var genom ensidig förstörelse i händerna på irakier, under träning, under underhåll eller under stridsoperationer. De procedurer som användes av irakierna för att spåra och redovisa deras SCUD-missiler härleddes från officiella sovjetiska procedurer för desamma, och speglar därför de som användes av den ukrainska regeringen.

  Serienumret på Tochka-U visar att den tillverkades 1991, under den sovjetiska myndighetens tid. Vid den tiden, när en Tochka-U var färdigmonterad vid Votkinsk Machine Building Plant, tillhörde den försvarsindustrins ministeriet. Missilen skulle fraktas med järnväg från Votkinsk Machine Building Plant till en mottagningsplats, där den sovjetiska militären skulle ta missilen i besittning och formellt absorbera den i dess lager. Varje missil åtföljs av ett dokument som kallas ett ”pass”, som registrerar varje transaktion som är associerad med missilen i fråga. Missilen skulle antingen tilldelas en operativ enhet eller till en lagringsenhet – återigen, detaljer som skulle registreras i missilpasset.

  Varje missil hade en livslängd på tio år, varefter tillverkarens garanti så att säga inte längre gällde. Det innebar att en missil som tillverkades 1991, under normala omständigheter, skulle gå i pension 2001. Den ryska militären har dock ofta förlängt den operativa livslängden för missiler som Tochka-U genom att implementera inspektionsprocedurer utformade för att förlänga missilens livscykel . Varje sådan inspektion skulle registreras i passet, liksom alla operativa utplaceringar eller fältövningar där missilen utsattes för hantering och förflyttning.

  Innan en missil avfyras tas den formellt bort från den ägande enhetens inventering och order utfärdas som tillåter användning av den ukrainska generalstaben som inkluderar serienumret i fråga. När missilen avfyras stängs missilpasset ute och inkluderas i det övriga pappersarbetet som är förknippat med missilens utgifter. Missilens serienummer registreras vid varje steg.

  Den ryska militären borde ha i sina arkiv dokumentation som listar de Tochka-U-missiler som officiellt överlämnades till Ukraina när Sovjetunionen kollapsade. Likaså bör den ukrainska militären ha dokument som visar att missilerna absorberas i de ukrainska väpnade styrkorna. I båda fallen finns det obestridda uppgifter om ägande.

  Ukrainas ansträngda president Volodymyr Zelensky har förklarat att missilanfallet mot Kramatorsk ”måste vara en av anklagelserna vid tribunalen” som han tänker sig vid Internationella brottmålsdomstolen. ”Som massakern i Bucha, som många andra ryska krigsförbrytelser.”

  Zelensky kanske vill vara försiktig med vad han önskar sig. Varje seriös undersökning av bombningen av Kramatorsk tågstation kommer att omfatta en utredning av den inblandade missilen, och frågor om äganderätt där missilens serienummer som är inskrivet på boostern kommer att spela en ledande roll.

  Om detta verkligen är fallet – och de tillgängliga bevisen tyder starkt på att det är det – så kommer det att vara Zelensky och hans ledarskap som står bakom brottet att slakta just de civila vars liv han påstår sig skydda.
  https://www.globalresearch.ca/kramatorsk-train-station-attack-the-key-to-finding-the-perpetrator-lies-in-this-overlooked-detail/5778231

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here