Ryssland hävdar att Ukraina ligger bakom en dödlig missilattack i Kramatorsk, Ukraina-raket användes.

25
1818
Kramatorsk. Bild BBC
DN skriver ”Många civila offer vid rysk raketattack mot tågstation”.

Finns tydliga belägg för att Ryssland svarade för raketattacken? Hittar det inte i DN:s artikel.

Men fördömandena kommer direkt från ledare i ”Väst”. Här verkar inte utredning, sökande efter fakta och analys som underlag för bedömning ha någon framskjuten plats. Men deras bild vinner stort i vanliga media och i den bild som folkmajoriteten tror på, tror jag. Farligt.

RT ger en annan bild.

Jag skrev i DN under ”Ifrågasätt”: Möjligen är Rysslands uppgifter korrekta. Det var en ballistisk Tochka U-missil, som enligt uppgift dödade dussintals civila i den ukrainska staden Kramatorsk i fredag. Dessa missiler används av Ukrainas armé, men inte av Ryssland. Kramatorsk ligger i Donetsk, dvs. i en av de två folkrepublikerna varifrån myndigheterna gärna evakuerar invånarna inför förväntade hårda strider mellan Ryssland + Donbass och Ukrainas armé.

Ukrainska tjänstemän hävdade inledningsvis att en Iskander-missil hade använts, men bilder av en Tochka U-halsdel som togs på platsen översvämmades senare i sociala medier. Missilen avfyrades från Dobropole, cirka 45 km sydväst om staden, uppgav Moskva.

Vem vet? Motiveringen skulle kunna vara att hindra evakueringen. Civila på plats försvårar väl bara militära strider. Men jag vet inte. Vad som är viktigt är att inte peka ut skyldiga, Ukraina, nazistenheter eller Ryssland utan grundlig utredning. En bra fråga brukar vara Qui bono? Vem vinner på det? Ja, inte är det Ryssland som tydligt får skulden utan tillräcklig utredning. Ställ samma krav som vid brottmål!

___________________________________

Ryssland hävdar att Ukraina ligger bakom en dödlig missilattack.

Projektilen som träffade en tågstation avfyrades av ukrainska styrkor från en stad sydväst om Kramatorsk, enligt Moskva.

Missil dödade över 30 personer och skadade över 100 skadade vid järnvägsstationen i Kramatorsk i östra Ukraina. En ballistisk Tochka U-missil, kom från en stad som kontrolleras av ukrainska styrkor, hävdar det ryska försvarsministeriet.

Missilen avfyrades från Dobropole, cirka 45 km sydväst om staden, uppgav Moskva.

Den dödliga attacken träffade huvudstationen i Kramatorsk när uppskattningsvis 4 000 personer väntade på evakueringståg där.

Kramatorsk är en stad i den norra delen av Donetskregionen och ses av Folkrepubliken Donetsk som en del av dess territorium. När fientligheterna bröt ut i östra Ukraina i kölvattnet av Maidan 2014 förblev staden under Kievs kontroll.

Kiev anklagade Ryssland för att ha slagit till mot stationen och hävdade att civila måltavlor avsiktligt hade siktats med avsikt att döda. President Volodymyr Zelensky sade att det tjänar som det senaste exemplet på att Ryssland är ”ondska som inte känner några gränser”.

Ukrainska tjänstemän hävdade inledningsvis att en Iskander-missil hade använts, men bilder av en Tochka U-halsdel som togs på platsen översvämmades senare i sociala medier. Kramatorsks borgmästare Aleksandr Goncharenko sade att missilrester hittades 40 meter från platsen där de flesta skadorna uppstod.

Det ryska försvarsministeriet förnekade allt ansvar för attacken. Det sade att ukrainska trupper måste ha riktat in sig på stationen för att störa evakueringen och hålla civila i staden så att de kan användas som mänskliga sköldar under en kommande strid om den.

Ministeriet hävdade att Kiev är den enda parten i Ukrainakonflikten som använder föråldrade sovjetiska Tochka U-missiler. Det sade att pro-ukrainska konton på sociala medier hävdar att Ryssland också har dem, men de bilder som presenterades som bevis togs i Vitryssland, som har några Tochka U-system i sin arsenal.

Vitryska trupper provsköt dessa typer av missiler under en gemensam övning med Ryssland i mitten av februari. Minsk är en nära allierad till Ryssland och tillät Ryssland att använda sitt territorium för att inleda offensiven i Ukraina, men insisterade på att man inte tillhandahöll några av sina styrkor till operationen.

Föregående artikelDen militära situationen i Ukraina och den ryska strategin
Nästa artikelPakistans statsminister – USA försökte störta mig
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

25 KOMMENTARER

 1. TV4 var ännu roligare i sin ”kritiska” tolkning. Där de först berättar hur de hört att en missil ”blivit nedskjuten” innan de sedan, fortfarande på fullt allvar, diskuterar Rysslands ”mål” med attacken.

  • Visst är det intressant när nazi-sionistisk fulmedia ställer sig på ukrainska nazisters sida, stick i stäv med svenska folkets bästa intresse, och stick i stäv med alla andra folks intresse, inkl. majoriteten av alla ukrainare, inkl. de partier som diktatorn förbjudit.

   Misstänker att det är helt vanlig israelisk och Sverigedemokratisk allmän muslimskräck och vanlig svensk ryssskräck som härjar i Ukraina, understödd av USA/Israel, fastän extrem islamism sannolikt lyser med sin frånvaro? Även muslimer har ju nått en rimlig utbildningsnivå i Ukraina och Ryssland.

   Nazi-sionistisk fulmedia tycker väl kanske att muslimer och ryssar skall veta hut och acceptera att bli etniskt rensade? Hörde t.ex. att Azovbataljonen doppade sina patroner i grisfett så att ingen vidskeplig muslim skulle komma till himmelriket.

   Mer förvånande är väl kanske applåder i Riksdagen, av ALLA partier, för det hela, samt att skicka pansarskott till dessa nassar när de befinner sig i fullt krig med Ryssland? Detta är ju en krigsförklaring mot Ryssland och knappast i Svenska folkets intresse.

   Alliansen mellan nassar och nazi-sionister är också otroligt intressant, anser jag. Det gör ju att vissa frågor uppkommer helt naturligt … Har de t.o.m. något jubileums mynt tillsammans? Jodå. Hakkorset på ena sidan och davidsstjärnan på den andra. Varför misstänker jag att George Soros är inblandad i militariseringen, utsugningen och kontrollen av Ukraina? Tja. Jag är väl bara en ”konspirationsteoretiker” enligt Dagens Nys?

  • Rolf.
   Ja Moon of Alabamas bevis är mycket svåra att komma bort i från och New York Times visar samma bild.
   Ett av dom tydligare bevisen på hur majoriteten av media lurar skjortan av oss, men också ett tecken på att vissa större media börjar känna sig obekväma med lika ständiga som uppenbara bedrägerier.

 2. Varför finns ALDRIG någon väntetid när gäller Ryssland som motståndare. Det varit på detta VIDRIGA sätt i åratal nu,men speciellt nu sedan dessa militära operationerna startade. Det var samma sak med Butja,där slutsatsen direkt var att Ryssland var skyldiga samma dag. Det spelade som vanligt inte roll när Ryssland visar och presenterar bevisen. Även i FN blev man blockerad av Lill-brittanien för att dessa väst skulle visa egna lögnerna. Det är Ryssland samma dag PUNKT oavsett vad, när och vart. Var är undersökningar,analyser och även vittnen och övriga video/foton och allt övriga som Ryssland har. Det kvittar direkt och samma dag pekas Ryssland jämt ut och det är sedan klart och avslutat. Samtidigt döljer man ALLA vidriga krigsbrott och andra vidriga brott som Ukraina och dess extremister och miliser begått på löpande band. Vare sej det är att iscensätta mord på civila som man själva begått för att dessa inte protesterat mot Ryssland. Eller förstörelse som man själva skapat och sedan skyllt på Ryssland. Alla gruppvåldtäkterna ihop med tortyren. Även alla vidriga mord och tortyren av ryska krigsfångar som varit och även är filmade. INGET av detta har blivit undersökt av den VIDRIGA västliga propagandan och desinformation TROTS alla bevis och även video/bilder. Det är ständigt falska analyser också om Ryssland,där mest kända är att man velat inta Kiev. TROTS att inga ryska företrädare någonstans och någonsin sagt detta. Sedan starten har denna korsningståget mot Ryssland på ALLA punkter och fronter som varit utan motstycke,har man ALDRIG tillåtit MINSTA lilla från ryska sidan komma ut. Samtidigt som man medvetet döljer ALLA VIDRIGA handlingar och krigsbrott Ukraina begått själva. Det varit DAGLIGEN falska analyser,fakta och ensidiga lögner av väst medierna och dess ledare. Ukraina kan INTE begå fel, ÄVEN när man framför kamerorna ser tydligt hur ryska krigsfångar blir massakrerat,finns detta ingenstans att hitta. Förstörda kvinnor som vittnat om att det var ukrainska soldater som våldtog dessa och förstörde deras liv för alltid,går heller inte att hitta någonstans att hitta i västvärldens desinformation och propagandan. Det är istället Ryssland Ryssland Ryssland överallt och på ALLT. Hur kan våra medier och framförallt västliga ledare medverka till detta när dessa vet detta. Det går inte att finna ord över detta VIDRIGA som pågått och pågår i detta nu

 3. Det är kanske inte så märkligt att de flesta tror mer på västvärlden, eftersom höjdarna i Ryssland t.o.m. ljuger och säger att de inte invaderat Ukraina.

  • De säger att de genomför en speciell miltär operation. Avsikten sägs inte vara att ockupera landet eller avsätta presidenten. Tillbakdragandet från Kiev och norra Ukraina kan kanske tala för att Ryssland handlar efter uppgivna planer. Om det stämmer får vi väl se.

  • Vad det rör sig om i Ukraina är i grunden en etnisk rensning. Ukraina är för USA, liksom tidigare för Hitler, av stor strategisk betydelse som en bas för att attackera och i första fas erövra Ryssland, och därefter på sikt Kina, för att plundra länderna på naturrikedomarna. Ukraina har historiskt mycket starka band till Ryssland, och en stor del av befolkningen är etniska ryssar, med rysk kultur och modersmål. För att befolkningen i Ukraina inte skulle kunna resa sig mot USAs försök att invadera Ryssland måste den historiska länken förstöras. Det var den operationen som USA inledde med hjälp av sina legotrupper Azov den 20 februari 2022, då man startade en förintelse mot Donbass, vilket föranledde ty att ingripa militärt för att stoppa den. Förintelsen i Europa förra seklet använde gaskammare, men granater och artilleri ger samma resultat.

   • Azov bataljonen på 2500 man är en formidabel styrka. Om dom tillåts fördubbla sig så är det bara tal om ett par veckor innan Moskva är en stor grushög. Och om dom fördubblats ingen så tror jag att Kina står för fall.

    • SS i Hitler-Tyskland var inte så många till en början med tanke på befolknings storlek men var fruktade och hade stort inflytande! Senare under kriget när man släppte på inträdeskraven blev det en ganska stor styrka i slutet av kriget! Samma kan nog sägas om Azov-bataljonen som är nog så brutala…

    • Moskva? Har du missat nyheten? Azov bataljon is no more !!! Ruttnar under byggnaderna de gömde sig i 🎚🎚🎚

     • Det tyckte i alla fall dessa soldater som slogs på Rysslands sida, att Azov reducerats i Mariupol, vilket de firar med sin dans.
      Det ser ut som de som dansar efter halvtid, är från Syrien. De har det typiska syriska dansstilen, som de delar med kurderna. Det är ena armen som snurrar i luften, där de brukar hålla ett tygstycke som de snurrar.

      https://twitter.com/priampart/status/1508505115849859085

 4. ”Det finns ingen verklig och ärlig möjlighet att anklaga Ryssland för att ha bombat tågstationen i Kramatorsk, det vet alla ukrainare i första hand. Och det kommer att bevisas, precis som Butja och allt annat. Allt som krävs är en ballistisk undersökning och det kommer att stå klart att skottet kom från den plats där de ukrainska styrkorna befinner sig (fast inte så länge till). Det värsta av allt var att de visste vad de gjorde. De ryska styrkorna har inte dessa missiler och inte bara det, de befinner sig på andra sidan i den ursprungliga skjutriktningen. Det spår som en av de två projektilerna lämnat efter sig, och som avslöjar dem, kan inte ens diskuteras. Podolyaks bloggare gjorde en operativ analys och bevisade att de ukrainska nazisterna attackerade Kramatorsk.
  På skärmdumparna i hans video kan du tydligt se varifrån Tochka-U kom, var raketstammen kopplades bort och hur det drabbade området bildades. Låt oss dela med oss av sanningen!!!”
  (översatt från spanska) https://www.facebook.com/FidelistaPS/photos/a.111621788166743/114746557854266

 5. Det totala kriget för att upphäva Ryssland..
  http://thesaker.is/the-total-war-to-cancel-russia/
  Pepe Escobar, postat med författarens tillåtelse och brett korspostat
  Enorma delar av Natostan har förankrats till att bete sig som en ryssofob lynchhop. Inget oliktänkande tolereras.
  Vid det här laget är det alldeles uppenbart att den neo-Orwellianska ”Two Minute Hate”-russofobiska kampanjen som lanserades av Empire of Lies efter starten av Operation Z faktiskt är ”24/7 Hate”.

  Enorma delar av Natostan har förankrats till att bete sig som en ryssofob lynchhop. Inget oliktänkande tolereras. Den fullständiga psyopsen har de facto uppgraderat Empire of Lies till statusen Empire of Hate in a Total War – hybrid och på annat sätt – för att avbryta Ryssland.
  Hat, trots allt, packar mycket mer än bara lögner, som nu svänger över till absurt löjlighet, som i USA:s ”underrättelsetjänst” som tillgriper – vad mer – lögner för att bekämpa informationskriget mot Ryssland.
  Om propagandaöverväxlingen har varit dödligt effektiv bland de zombifierade västerländska massorna – kalla det en ”vinst” i PR-kriget – i fronten där det verkligen spelar roll, inne i Ryssland, är det ett stort misslyckande.

  Allmänhetens stöd för både Operation Z och president Putin är utan motstycke. Efter videor av tortyr av ryska krigsfångar som orsakade omfattande avsky, rustar det ryska civilsamhället till och med för ett ”långt krig” som varar i månader, inte veckor, så länge som målen för det ryska överkommandot – faktiskt en militär hemlighet – uppnås.
  De uttalade målen är ”demilitarisering” och ”denazifiering” av ett framtida neutralt Ukraina – men geopolitiskt sträcker sig långt bortom: målet är att vända upp och ner på det europeiska kollektiva säkerhetsarrangemanget efter 1945, vilket tvingar Nato att förstå och komma överens med konceptet av ”odelbar säkerhet”. Detta är en extremt komplex process som kommer att sträcka sig under nästa decennium.

  Natostan-sfären kan helt enkelt inte offentligt erkänna en rad fakta som en militäranalytiker av Andrei Martyanovs kaliber har förklarat i flera år. Och det ökar deras kollektiva smärta.

  Ryssland kan ta sig an Nato och krossa det i bitar på 48 timmar. Den kan använda avancerade strategiska avskräckningssystem oöverträffade i väst. Dess södra axel – från Kaukasus och Västasien till Centralasien – är helt stabiliserad. Och om det blir riktigt tufft kan Mr. Zircon leverera sitt hypersoniska nukleära visitkort med den andra sidan utan att ens veta vad som träffade det.
  ”Europa har valt sitt öde”
  Det kan vara upplysande att se hur dessa komplexa processer tolkas av ryssar – vars synpunkter nu är helt blockerade över hela Natostan.

 6. Medierna borde sättas dit ärligt talat. Om man medvetet direkt lurar och ljuger för befolkningen på detta VIDRIGA sätt DAGLIGEN, förtjänar man att stämmas. INGET spelar ju roll dessa över 6veckor. Man ger grönt ljus och frikort till tortyr, våldtäkter,massaker, mord, gruppvåldtäkter, förstörelse och rena tortyr avrättningar. Civila som inte protesterat mot Ryssland har råkat ut för ALLT detta. Samma med ryska krigsfångar som torterats till döds genom olika vidriga sätt. Massmedierna som blivit så kära i sin falska saga dom skapat från dag1, saknar moralisk kompass också utan motstycke. Man bara måste fortsätta denna falska sagan utan MINSTA skam i kroppen efter 6veckor. Man bör ju bevaka detta objektivt och ärligt,än att hålla på med desinformation och propagandan som helt saknar motstycke. Åtminstone LITE kan man vara ärliga,och inte som dessa 6veckor tillåta ALLA sorters VIDRIGA handlingar och krigsbrott,ihop med ständiga raka lögner

 7. Jag funderar lite.
  Järnvägsstationer hanterar inte endast persontrafik.
  Järnvägsstationer hanterar också godstrafik. Stort som smått.
  Ukrainas väpnade styrkor skriker efter mera stridsvagnar.
  Från Väst förstås som är deras närmaste allierade mot ”fienden” Ryssland.
  Varför det blivit sådant skriande behov efter nya stridsvagnar vet jag inte men kanske det mesta av Ukrainas stridsvagnar blivit förintade?

  Hur ska vi veta om järnvägsstationen i Kramatorsk inte stod belamrad med järnvägsvagnar fullastade stridsvagnar levererade från de närmaste EU-länderna som förmodligen också är med i NATO?

  I så fall är det ju en direkt måltavla för en rysk offensiv.
  Det är den ukrainska militären Ryssland vill slå ut och inte ukrainska civila.
  Demilitarisering och avnazifiering.
  Jag tror faktiskt på den målsättningen.
  Nazisterna var starka när de invaderade Sovjetunionen 1941 och det verkar som nazisterna är starka även den här gången.
  Kanske samma som då, motiverade unga män med kraftfulla vapen och gedigen militär utbildning?
  Nazisterna har haft åtta år på sig att bygga upp den militära styrkan i östra Ukraina och de verkar inte försuttit chansen.
  Något som det varit knäpp tyst om här men Ryssland har garanterat haft full koll och till slut gick det inte längre att låta upptrappningen fortsätta för det hade varit lika med döden åt det ryska folket i Donbass?
  Ryssland tänker på ”de sina”. Det är fint tycker jag.
  Ryssland avskyr förrädare.
  Nu som alltid.
  Belarus är ganska trogen Ryssland. Men så går det bra för dem också.
  Ukraina svek Ryssland och blev istället Väst- och USA-hora.
  Mycket tack vare sina militanta nazister och fascister.
  Hur bra egentligen gick det?

 8. Det totala kriget för att upphäva Ryssland..
  http://thesaker.is/the-total-war-to-cancel-russia/
  Pepe Escobar, postat med författarens tillåtelse och brett korspostat
  Enorma delar av Natostan har förankrats till att bete sig som en ryssofob lynchhop. Inget oliktänkande tolereras.
  Vid det här laget är det alldeles uppenbart att den neo-Orwellianska ”Two Minute Hate”-russofobiska kampanjen som lanserades av Empire of Lies efter starten av Operation Z faktiskt är ”24/7 Hate”.

  Enorma delar av Natostan har förankrats till att bete sig som en ryssofob lynchhop. Inget oliktänkande tolereras. Den fullständiga psyopsen har de facto uppgraderat Empire of Lies till statusen Empire of Hate in a Total War – hybrid och på annat sätt – för att avbryta Ryssland.
  Hat, trots allt, packar mycket mer än bara lögner, som nu svänger över till absurt löjlighet, som i USA:s ”underrättelsetjänst” som tillgriper – vad mer – lögner för att bekämpa informationskriget mot Ryssland.
  Om propagandaöverväxlingen har varit dödligt effektiv bland de zombifierade västerländska massorna – kalla det en ”vinst” i PR-kriget – i fronten där det verkligen spelar roll, inne i Ryssland, är det ett stort misslyckande.

  Allmänhetens stöd för både Operation Z och president Putin är utan motstycke. Efter videor av tortyr av ryska krigsfångar som orsakade omfattande avsky, rustar det ryska civilsamhället till och med för ett ”långt krig” som varar i månader, inte veckor, så länge som målen för det ryska överkommandot – faktiskt en militär hemlighet – uppnås.
  De uttalade målen är ”demilitarisering” och ”denazifiering” av ett framtida neutralt Ukraina – men geopolitiskt sträcker sig långt bortom: målet är att vända upp och ner på det europeiska kollektiva säkerhetsarrangemanget efter 1945, vilket tvingar Nato att förstå och komma överens med konceptet av ”odelbar säkerhet”. Detta är en extremt komplex process som kommer att sträcka sig under nästa decennium.
  Natostan-sfären kan helt enkelt inte offentligt erkänna en rad fakta som en militäranalytiker av Andrei Martyanovs kaliber har förklarat i flera år. Och det ökar deras kollektiva smärta.

  Ryssland kan ta sig an Nato och krossa det i bitar på 48 timmar. Den kan använda avancerade strategiska avskräckningssystem oöverträffade i väst. Dess södra axel – från Kaukasus och Västasien till Centralasien – är helt stabiliserad. Och om det blir riktigt tufft kan Mr. Zircon leverera sitt hypersoniska nukleära visitkort med den andra sidan utan att ens veta vad som träffade det.
  ”Europa har valt sitt öde”
  Det kan vara upplysande att se hur dessa komplexa processer tolkas av ryssar – vars synpunkter nu är helt blockerade över hela Natostan.

 9. Vansinnigt att ta med Östeuropa, i EU, och Nato, det kan bara innebära krig. Östeuropeerna spelar
  på USA, som Polen och Ukraina och drar med sig övriga i sina krigsplaner, och revanschism. Att inte Sverige har lärt sig av historien, själv en gammal 30-åriga krigetmarodörfossil, som tydligen har vaknat till liv, USA+Öst-Europa, = receptet på krig. Ryssland måste vinna detta och köra ut USA ur Europa, Ryssland är Europas gendarm, sen: Karl XII, Napoleon Bonaparte, Hitler, och nu USA/UK/ Ukraina. Annars blir det inte fred i Europa, utan USA/UKs permanenta impotenta krig.Vi kommer annars att få leva med alla dessa wannabe-fältherrar som poppat upp i Europa, lite överallt. Gloves off !

 10. […] Detta är en uppföljning på gårdagens artikel Ukrainska Tochka-U-missilangrepp på Kramatorsks järnvägsstation. Ryssland har inte längre Tochka-missiler (sök på Tochka i pdf-en) medan Ukraina, Vitryssland och flera andra stater fortfarande använder dem. Redaktör Romelsjö: Även här har publicerats igår om detta; Ryssland hävdar att Ukraina ligger bakom en dödlig missilattack i Kramatorsk, Ukraina-raket använ… […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here