Den militära situationen i Ukraina och den ryska strategin

20
5147
Ukraina nazistdemonstration 181014
Denna artikel har skrivits av Jacques Baud en före detta överste av generalstaben, före detta medlem av den schweiziska strategiska underrättelsetjänsten, specialist på östländer. Han utbildades i den amerikanska och brittiska underrättelsetjänsten. Publicerad 2 april. Mycket intressant, inte minst dår författaren arbetat i Nato och i Ukraina. (Några skrivfel justerades kl 10.20 9/4).

https://cf2r.org/documentation/la-situation-militaire-en-ukraine/

_________________________________________________________________

Den militära situationen i Ukraina

Del ett: Vägen till krig

I åratal, från Mali till Afghanistan, har jag arbetat för fred och riskerat mitt liv för det. Det är därför inte en fråga om att rättfärdiga krig, utan att förstå vad som ledde oss till det.

Låt oss försöka undersöka rötterna till den [ukrainska] konflikten. Det börjar med de som de senaste åtta åren har pratat om ”separatister” eller ”independentister” från Donbass. Detta är en felaktig benämning. De folkomröstningar som genomfördes av de två självutnämnda republikerna Donetsk och Lugansk i maj 2014, var inte folkomröstningar om ”självständighet” (независимость), som vissa skrupelfria journalister har hävdat, utan folkomröstningar om ”självbestämmande” eller ”autonomi” (самостоять). ). Kvalificeringen ”pro-ryska” antyder att Ryssland var en part i konflikten, vilket inte var fallet, och termen ”rysktalande” skulle ha varit mer ärlig. Dessutom genomfördes dessa folkomröstningar mot Vladimir Putins råd.

Faktum är att dessa republiker inte strävade efter att skiljas från Ukraina, utan att ha en status av autonomi, vilket garanterade dem användningen av det ryska språket som ett officiellt språk – eftersom den första lagstiftande handlingen från den nya regeringen till följd av den amerikanskt sponsrade störtandet av [den demokratiskt valda] president Janukovitj, var avskaffandet, den 23 februari 2014, av Kivalov-Kolesnichenko-lagen från 2012 som gjorde ryska till ett officiellt språk i Ukraina. Lite som om tyska putschister bestämde att franska och italienska inte längre skulle vara officiella språk i Schweiz.

Detta beslut orsakade en storm i den rysktalande befolkningen. Resultatet blev ett våldsamt förtryck mot de rysktalande regionerna (Odessa, Dnepropetrovsk, Kharkov, Lugansk och Donetsk) som genomfördes med början i februari 2014 och ledde till en militarisering av situationen och några fruktansvärda massakrer på den ryska befolkningen (i Odessa och Mariupol, den mest anmärkningsvärda).

I detta skede, alltför stel och uppslukad av ett doktrinärt förhållningssätt till operationer, underkuvade den ukrainska generalstaben fienden men utan att faktiskt lyckas segra. Det krig som fördes av de autonoma [bestod av]… mycket rörliga operationer utförda med lätta medel. Med en mer flexibel och mindre doktrinär strategi kunde rebellerna utnyttja trögheten hos de ukrainska styrkorna för att upprepade gånger ”fälla” dem.

2014, när jag var i Nato, var jag ansvarig för kampen mot spridningen av handeldvapen, och vi försökte upptäcka ryska vapenleveranser till rebellerna, för att se om Moskva var inblandat. Informationen vi fick då kom nästan helt och hållet från polska underrättelsetjänster och ”passade” inte med informationen från OSSE [Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa] – och trots ganska grova anklagelser fanns det inga vapenleveranser och militär utrustning från Ryssland.

Rebellerna var beväpnade tack vare avhoppet av rysktalande ukrainska enheter som gick över till rebellsidan. När de ukrainska misslyckandena fortsatte ökade stridsvagns-, artilleri- och luftvärnsbataljonerna de autonoma i leden. Det var detta som fick ukrainarna att förbinda sig till Minsk-avtalen.

Men precis efter att ha undertecknat Minsk 1-avtalen inledde den ukrainske presidenten Petro Porosjenko en massiv ”antiterroristoperation” (ATO/Антитерористична операція) mot Donbass. Med dåligt rådav NATO-officerare led ukrainarna ett förkrossande nederlag i Debaltsevo, vilket tvingade dem att engagera sig i Minsk 2-avtalen.

Det är viktigt att här påminna om att Minsk 1 (september 2014) och Minsk 2 (februari 2015) avtal inte föreskrev republikernas separation eller oberoende, utan deras autonomi inom ramen för Ukraina. De som har läst avtalen (det är väldigt få som faktiskt har) kommer att notera att det står skrivet att republikernas status skulle förhandlas fram mellan Kiev och republikernas representanter, för en intern lösning inom Ukraina.

Det är därför som Ryssland sedan 2014 systematiskt har krävt genomförandet av Minskavtalen samtidigt som de vägrat att vara part i förhandlingarna, eftersom det var en intern angelägenhet för Ukraina. Å andra sidan försökte väst – ledd av Frankrike – systematiskt ersätta Minskavtalen med ”Normandieformatet”, som ställde ryssar och ukrainare ansikte mot ansikte. Men låt oss komma ihåg att det aldrig fanns några ryska trupper i Donbass före den 23-24 februari 2022. Den amerikanska underrättelsekartan som publicerades av Washington Post den 3 december 2021 visade inte ryska trupper i Donbass.

I oktober 2015 erkände Vasyl Hrytsak, chef för den ukrainska säkerhetstjänsten (SBU), att endast 56 ryska krigare hade observerats i Donbass. Detta var exakt jämförbart med schweizarna som gick för att slåss i Bosnien på helgerna, på 1990-talet, eller fransmännen som åker för att slåss i Ukraina idag.

Den ukrainska armén var då i ett bedrövligt tillstånd. I oktober 2018, efter fyra års krig, uppgav den ukrainske chefsåklagaren Anatoly Matios att Ukraina hade förlorat 2 700 män i Donbass: 891 från sjukdomar, 318 från trafikolyckor, 177 från andra olyckor, 175 från förgiftningar (alkohol, droger), 172 från vårdslös hantering av vapen, 101 från brott mot säkerhetsföreskrifter, 228 från mord och 615 från självmord.

Faktum är att den ukrainska armén undergrävdes av korruptionen hos dess kadrer och åtnjöt inte längre befolkningens stöd. Enligt en rapport från det brittiska inrikeskontoret, vid återkallelsen av reservister i mars/april 2014, dök 70 procent inte upp för den första sessionen, 80 procent för den andra, 90 procent för den tredje och 95 procent för den fjärde. I oktober/november 2017 dök 70 % av de värnpliktiga inte upp till återkallelsekampanjen ”Hösten 2017”. Detta räknar inte självmord och deserteringar(ofta över till de autonoma), som nådde upp till 30 procent av arbetsstyrkan i ATO-området. Unga ukrainare vägrade gå och slåss i Donbass och föredrog emigration, vilket också förklarar, åtminstone delvis, det demografiska underskottet i landet.

Det ukrainska försvarsministeriet vände sig sedan till Nato för att hjälpa till att göra dess väpnade styrkor mer ”attraktiva”. Efter att redan ha arbetat med liknande projekt inom ramen för FN, blev jag ombedd av Nato att delta i ett program för att återställa bilden av de ukrainska väpnade styrkorna. Men det här är en långvarig process och ukrainarna ville gå snabbt.

Så, för att kompensera för bristen på soldater, tog den ukrainska regeringen till paramilitär milis… 2020 utgjorde de cirka 40 procent av de ukrainska styrkorna och uppgick till cirka 102 000 man,enligt Reuters. De beväpnades, finansierades och tränades av USA, Storbritannien, Kanada och Frankrike. Det fanns mer än 19 nationaliteter.

Dessa miliser hade verkat i Donbass sedan 2014, med stöd från väst. Även om man kan argumentera om termen ”nazister”, kvarstår faktum att dessa miliser är våldsamma, förmedlar en kväljande ideologi och är våldsamt antisemitiska…[och] är sammansatta av fanatiska och brutala individer. Det mest kända av dessa är Azovregementet, vars emblem påminner om 2:a SS Das Reich Panzer Division, som är vördad i Ukraina för att ha befriat Kharkov från Sovjet 1943, innan de utförde massakern i Oradour-sur-Glane 1944 i Frankrike. [….]

Karakteriseringen av de ukrainska paramilitärerna som ”nazister” eller ”nynazister” anses vara rysk propaganda . Men det är inte uppfattningen av Times of Israel , eller West Point Academy’s Center for Counterterrorism . 2014 verkade tidningen Newsweek associera dem mer med … Islamiska staten. Gör ditt val!

Så, väst stödde och fortsatte att beväpna miliser som har gjort sig skyldiga till många brott mot civilbefolkningen sedan 2014: våldtäkt, tortyr och massakrer…

Integreringen av dessa paramilitära styrkor i det ukrainska nationalgardet åtföljdes inte alls av en ”denazifiering”, som vissa hävdar .

Bland de många exemplen är det med Azovregementets insignier lärorikt:

År 2022, mycket schematiskt, organiserades de ukrainska väpnade styrkorna som bekämpade den ryska offensiven som:

 • Armén, underställd försvarsministeriet. Den är organiserad i 3 armékårer och består av manöverformationer (stridsvagnar, tungt artilleri, missiler, etc.).
 • Nationalgardet, som är beroende av inrikesministeriet och är organiserat i 5 territoriella kommandon.

Nationalgardet är därför en territoriell försvarsstyrka som inte ingår i den ukrainska armén. Den inkluderar paramilitära miliser, kallade ”frivilliga bataljoner” (добровольчі батальйоні), även känd under det suggestiva namnet ”repressalier” och består av infanteri. De är främst utbildade för stadsstrid och försvarar nu städer som Kharkov, Mariupol, Odessa, Kiev, etc.

Del två: Kriget

Som tidigare analyschef för Warszawapaktens styrkor i den schweiziska strategiska underrättelsetjänsten konstaterade jag med sorg – men inte förvånad – att våra experter inte längre kan förstå den militära situationen i Ukraina. De självutnämnda ”experterna” som paraderar på våra TV-skärmar vidarebefordrar outtröttligt samma information som moduleras av påståendet att Ryssland – och Vladimir Putin – är irrationella. Låt oss ta ett steg tillbaka.

 1. Krigsutbrottet

Sedan november 2021 har amerikanerna ständigt hotat med en rysk invasion av Ukraina. Men ukrainarna verkade först inte hålla med. varför inte?

Vi måste gå tillbaka till den 24 mars 2021. Den dagen utfärdade Volodymyr Zelenskyett dekret om återerövring av Krim och började sätta in sina styrkor i södra delen av landet. Samtidigt genomförs flera Nato-övningar mellan Svarta havet och Östersjön, åtföljda av en effekt ökning av spaningsflyg längs den ryska gränsen. Ryssland genomförde sedan flera övningar för att testa den operativa beredskapen hos sina trupper och för att visa att man följde utvecklingen av situationen.

Saker och ting lugnade ner sig fram till oktober-november med slutet av ZAPAD 21-övningarna, vars trupprörelser tolkades som en förstärkning för en offensiv mot Ukraina. Men även de ukrainska myndigheterna tillbakavisade tanken på ryska förberedelser för ett krig, och Oleksiy Reznikov, Ukrainas försvarsminister, konstaterade attdet inte hade skett någon förändringpå dess gräns sedan i våras.

I strid med Minskavtalen genomförde Ukraina flygoperationer i Donbass med hjälp av drönare, inklusiveminst en attackmot en bränsledepå i Donetsk i oktober 2021. Den amerikanska pressen noterade detta, men inte européerna; och ingen fördömde dessa kränkningar.

I februari 2022 kom händelserna till sin spets. Den 7 februari, under sitt besök i Moskva,bekräftade Emmanuel Macron för Vladimir Putin sitt engagemang för Minskavtalen, ett åtagandesom han skulle upprepaefter sitt möte med Volodymyr Zelensky nästa dag. Men den 11 februari, i Berlin, efter nio timmars arbete, slutade mötet med politiska rådgivare till ledarna för ”Normandieformatet” utan något konkret resultat: ukrainarnav ägrade fortfarande att tillämpa Minskavtalen, uppenbarligen under påtryckningar från Förenta staterna. Vladimir Putin noterade att Macron hade fått tomma löften och att västvärlden inte var redo att genomdriva avtalen, samma motstånd mot en uppgörelse som det hade visat i ett år.

De ukrainska förberedelserna i kontaktzonen fortsatte. Det ryska parlamentet blev oroligt; och den 15 februari bad den Vladimir Putin att erkänna republikernas självständighet, vilket han till en början vägrade att göra.

Den 17 februari meddelade president Joe Biden att Ryssland skulle attackera Ukraina inom de närmaste dagarna. Hur visste han detta? Det är ett mysterium. Men sedan den 16:e har artilleribeskjutningen av befolkningen i Donbass ökat dramatiskt, vilket OSSE-observatörernas dagliga rapporter visar. Naturligtvis reagerade varken media, inte Europeiska unionen, Nato eller någon västerländsk regering eller ingrep. Det skulle senare sägas att detta var risk desinformation. I själva verket verkar det som om Europeiska unionen och vissa länder medvetet har hållit tyst om massakern på Donbass-befolkningen, i vetskap om att detta skulle provokera fram en risk intervention.

Samtidigt kom det rapporter om sabotage i Donbass. Den 18 januari avlyssnade Donbass-krigare sabotörer, som talade polska och var utrustade med västerländsk utrustning och som försökte skapa kemiska incidenter i Gorlivka. De kunde ha varit CIA-legosoldater, ledda eller ”rådda” av amerikaner och sammansatta av ukrainska eller europeiska krigare, för att utföra sabotageaktioner i Donbassrepublikerna.

Faktum är att redan den 16 februari visste Joe Biden att ukrainarna hade börjat intensivt beskjuta civilbefolkningen i Donbass, vilket tvingade Vladimir Putin att göra ett svårt val: att hjälpa Donbass militär och skapa ett internationellt problem, eller att stå bredvid och titta på när det rysktalande folket i Donbass krossades.

Om han beslutade sig för att ingripa skulle Putin kunna åberopa den internationella skyldigheten ”Responsibility To Protect” (R2P). Men han visste att oavsett dess karaktär eller omfattning skulle ingripandet utlösa en storm av sanktioner. Därför, oavsett om risk intervention var begränsad till Donbass eller gick längre för att sätta pressen på väster om Ukrainas status, skulle priset att betala vara detsamma. Detta är vad han förklarade i sitt tal den 21 februari. Den dagen gick han med på dumans begäran och erkände de två Donbassrepublikernas oberoende och samtidigt undertecknade han vänskaps- och biståndsavtal med dem.

Det ukrainska artilleribombningen av Donbass-befolkningen fortsatte, och den 23 februari bad de två republikerna om militär hjälp från Ryssland. Den 24 februari åberopade Vladimir Putin artikel 51 i FN:s stadga, som föreskriver ömsesidig militär hjälp inom ramen för en defensiv allians.

För att få den ryska interventionen att verka totalt olaglig i allmänhetens ögon gömde västmakterna medvetet det faktum att kriget faktiskt började den 16 februari. Den ukrainska armén förberedde sig för att attackera Donbass redan 2021, eftersom vissa ryska och De europeiska underrättelsetjänsterna var väl medvetna.

I sitt tal den 24 februari uttalade Vladimir Putin de två målen med sin operation: ”demilitarisera” och ”avnazifiera” Ukraina. Så det var inte en fråga om att ta över Ukraina, inte ens, förmodligen, om att ockupera det; och absolut inte att förstöra den.

Från och med då är vår kunskap om verksamhetens förlopp begränsad: ryssarna har utmärkt säkerhet för sina operationer (OPSEC) och detaljerna i deras planering är inte kända. Men ganska snabbt låter operationsförloppet oss förstå hur de strategiska målen översattes på operativt nivå.

Demilitarisering:

 • markförstörelse av ukrainskt flyg, luftförsvarssystem och spaningstillgångar;
 • neutralisering av kommando- och underrättelsestrukturer (C3I), såväl som som de viktigaste logistiska vägarna i djupet av territoriet;
 • omringning av huvuddelen av den ukrainska armén som samlades i den sydöstra delen av landet.

Denazifiering:

 • förstörelse eller neutralisering av frivilliga bataljoner som verkar i städerna Odessa, Kharkov och Mariupol, såväl som i olika anläggningar i territoriet.
 1. Demilitarisering

Den ryska offensiven genomfördes på ett mycket ”klassiskt” sätt. Inledningsvis – som israelerna hade gjort 1967 – med förstörelsen på marken av flygvapnet under de allra första timmarna. Sedan bevittnade vi en samtidig progression längs flera axlar enligt principen om ”rinnande vatten”: gå fram överallt där motståndet var svagt och lämna städerna (mycket krävande vad gäller trupper) för senare. I norr ockuperades kraftverket i Tjernobyl omedelbart för att förhindra sabotage. Bilderna på ukrainska och ryska soldater som tillsammans vaktar anläggningen visas naturligtvis inte.

Tanken att Ryssland försöker att över huvudstaden Kiev och eliminera Zelenskij kommer  från väst. Men Putin har inte denna avsikt. Istället försöka Ryssland behålla honom vid makten genom att pressa honom att förhandla, genom att omge Kiev. Ryssarna vill få garanti för Ukrainas neutralitet.

Många västerländska kommentatorer var förvånade över att ryssarna fortsatte att söka en förhandlingslösning medan de genomförde militära operationer. Förklaringen ligger i den ryska strategiska utsikten sedan sovjettidenFör västvärlden börjar krig när politiken tar slut. Det ryska tillvägagångssättet följer dock en Clausewitz-inspiration: krig är kontinuiteten i politiken och man kan röra sig flytande från den ena till den andra, även under strid. Detta gör att man kan skapa press på motståndaren och pressa honom att förhandla.

Ur operativ synvinkel var den ryska offensiven ett exempel på tidigare militära aktioner och planering: på sex dagar tog ryssarna ett territorium lika stort som Storbritannien, med en framfartshastighet som var större än vad Wehrmacht hade uppnått 1940 .

Huvuddelen av den ukrainska armén var utplacerad i södra delen av landet som förberedelse för en stor operation mot Donbass. Det är därför ryska styrkan kunde omringa den från början av mars i ”grytan” mellan Slavyansk, Kramatorsk och Severodonetsk, med en stöt från öster genom Kharkov och en annan från söder från Krim. Trupper från republikerna Donetsk (DPR) och Lugansk (LPR) kompletterar de ryska styrkorna med en push från öst.

I detta skede drar ryska styrkor sakta åt snaran, men är inte längre under någon tidspress eller tidsplan. Deras demilitariseringsmål har nästan uppnåtts och de återstående ukrainska styrkorna har inte längre en operativ och strategisk kommandostruktur.

Den ”avmattning” som våra ”experter” tillskriver dålig logistik är bara konsekvensen av att de har uppnått sina mål. Ryssland vill inte engagera sig i en ockupation av hela det ukrainska territoriet. 

Våra medier talar om urskillningslösa bombardemang mot civilbefolkningen, särskilt i Kharkov, och fruktansvärda bilder sänds till stor del. Däremot presenterar Gonzalo Lira, en latinamerikansk korrespondent som bor där, en lugn stad den  10 mars och11 mars. Det är sant att det är en stor stad och ser inte allt — men det tyda på att vi inte befinner oss i det totala krig som vi betjänas kontinuerligt på våra TV-skärmar. När det gäller Donbassrepublikerna har de ”befriat” sina egna territorier och kämpar i staden Mariupol.

 1. Denazifierande

I städer som Charkov, Mariupol och Odessa tillhandahålls det ukrainska försvaret av den paramilitära milisen. De vet att målet med ”denazifiering” i första hand är riktat mot dem. För en angripare i ett urbaniserat område är civila ett problem. Det är därför Ryssland försöker skapa humanitära korridorer för att tömma städer på civila och bara lämna kvar miliserna, för att lättare bekämpa dem.

Omvänt försöka dessa miliser hindra civila i städerna från att evakuera för att avskräcka den ryska armén från att slåss där. Det är därför de är ovilliga att implementera dessa korridorer och gör allt för att se till att ryska ansträngningar misslyckas – de använder civilbefolkningen som ”mänskliga sköldar”. Videor som visar civila som försöker lämna Mariupol och misshandlas av soldater från Azovregementet censureras noggrant av västerländska medier.

På Facebook ansåg Azovgruppen vara i samma kategori som islamiska staten [ISIS] och omfattas av plattformens ”policy om farliga individer och organisationer.” Det var därför förbjudet att glorifiera dess verksamhet, och ”poster” som var gynnsamma för den förbjöds systematiska. Men den 24 februari ändrade Facebook sin policy ochtillät inlägg som var gynnsamma för milisen. I samma anda uppmanade plattformen i de tidigare östländerna i mars till mord på ryska soldater och ledare. Så mycket för de värderingar som inspirerar våra ledare.

Våra medier sprider en romantisk bild av folkligt motstånd från det ukrainska folket. Det är denna bild som fick Europeiska unionen att finansiera distributionen av vapen till civilbefolkningen. I egenskap av fredsbevarande chef vid FN arbetade jag med frågan om civilskydd. Vi fann att våld mot civila förekom i mycket specifika sammanhang. I synnerhet när vapen är inblandade och det inte finns några kommandostrukturer.

Dessa kommandostrukturer är kärnan i arméer: deras funktion är att kanalisera användningen av våld mot ett mål. Genom att beväpna medborgarna på ett slumpartat sätt, som för närvarande är fallet, förvandlar EU dem till kombattanter, med följden att de blir potentiella mål. Dessutom utan kommando, utan operativa mål, leder distributionen av vapen oundvikligen till uppgörelse som är mer dödliga än effektiva. Krig blir en fråga om känslor. Kraft blir våld. Detta är vad som hände i Tawarga (Libyen) från 11 till 13 augusti 2011, där 30 000 svarta afrikaner massakrerades med vapen som kom från fallskärm av Frankrike. Brittiska Kungliga Institutet för Strategiska Studier (RUSI) ser för övrigt inget mervärde i dessa vapenleveranser.

Dessutom, genom att leverera till ett land i krig, utsätter man sig själv för att betraktas som en krigförande. De ryska attackerna den 13 mars 2022 mot flygbasen Mykolayev följer på ryska varningarom att vapentransporter skulle behandlas som fientliga mål.

EU upprepar Tredje rikets katastrofala upplevelse under de sista timmarna av slaget om Berlin. Krig måste lämnas till militären och när en sida har förlorat måste det erkännas. Och ska det bli motstånd måste det ledas och struktureras. Men vi gör precis tvärtom – vi pressar medborgarna att gå och slåss, och samtidigt godkänner Facebook uppmaningar till mord på ryska soldater och ledare. Så mycket för de värderingar som inspirerar oss.

Vissa underrättelsetjänster ser detta oansvariga beslut som ett sätt att använda den ukrainska befolkningen som kanonmat för att bekämpa Vladimir Putins Ryssland… Det hade varit bättre att inleda förhandlingar och på så sätt skaffa sig garantier för civilbefolkningen än att fylla på elden. Det är lätt att vara stridbar med andras blod.

 1. Förlossningssjukhuset i Mariupol

Det är viktigt att på förhand förstå att det inte är den ukrainska armén som försvarar Mariupol, utan Azovmilisen, som består av utländska legosoldater.

I sin sammanfattning av situationen den 7 mars 2022 uppgav den ryska FN-missionen i New York att ”Invånare rapporterar att ukrainska väpnade styrkor utvisade personal från Mariupols födelse sjukhus nr 1 och upprättade en skjutpost inne i anläggningen.” Den 8 mars publicerade det oberoende ryska mediet Lenta.ru , vittnesmål från civila från Mariupol som berättade att förlossningssjukhuset togs över av milisen från Azovregementet, och som drev ut de civila ockupanterna genom att hota dem med sina vapen. De bekräftade uttalanden från den ryske ambassadören några timmar tidigare.

Sjukhuset i Mariupol har en dominerande ställning, perfekt lämpad för installation av pansarvärnsvapen och för observation. Den 9 mars slog ryska styrkor till mot  byggnaden. Enligt CNN skadades 17 personer, men bilderna visar inga offer i byggnaden och det finns inga bevis för att offren som nämns är relaterade till denna attack. Det pratas om barn, men i verkligheten finns det ingenting. Detta hindrar inte EU:s ledare från att se detta som ett krigsbrott. Och detta gör att Zelensky kan kräva en flygförbudszon över Ukraina.

I verkligheten vet vi inte exakt vad som hände. Men händelseförloppet tenderar att bekräfta att ryska styrkor slog till mot en position från Azovregementet och att förlossningsavdelningen då var fri från civila.

Problemet är att den paramilitära milisen som försvarar städerna uppmuntras av det internationella samfundet att inte respektera krigets regler. Det verkar som om ukrainarna har spelat om scenariot från Kuwait Citys mödravårdssjukhus 1990, som totalt iscensattes av företaget Hill & Knowlton för 10,7 miljoner dollar för att övertyga FN:s säkerhetsråd att ingripa i Irak för Operation Desert Shield/ Storm.

Västerländska politiker har accepterat civila dödsfall i Donbass i åtta år utan att anta några sanktioner mot den ukrainska regeringen. Vi har för länge sedan gått in i en dynamik där västerländska politiker har gått med på att offra internationell rätt för sitt mål att försvaga Ryssland .

Slutsatser

Som en före detta underrättelsepersonal är det första som slår mig den totala frånvaron av västerländska underrättelsetjänster iatt korrekt presentera situationen under det senaste året... Det verkar faktiskt som om underrättelsetjänster i hela västvärlden har blivit överväldigade av politikerna. Problemet är att det är politikerna som bestämmer — världens bästa underrättelsetjänst är värdelös om beslutsfattaren inte lyssnar. Detta är vad som har hänt under denna kris.

Som sagt, medan ett fåtal underrättelsetjänster hade en mycket korrekt och rationell bild av situationen, hade andra uppenbarligen samma bild som den som sprids av våra medier… Problemet är att jag av erfarenhet har funnit att de är extremt dåliga på att analytisk nivå – doktrinär, de saknar det intellektuella och politiska oberoende som krävs för att bedöma en situation med militär ”kvalitet”.

För det andra verkar det som om politiker i vissa europeiska länder medvetet har reagerat ideologiskt på situationen. Det är därför denna kris har varit irrationell från början. Det bör noteras att alla dokument som presenterades för allmänheten under denna kris presenterades av politiker utifrån kommersiella källor.

Vissa västerländska politiker ville uppenbarligen att det skulle bli en konflikt. I USA var de attackscenarier som Anthony Blinken presenterade för FN:s säkerhetsråd endast en produkt av fantasin hos ett tigerteam som arbetade för honom – han gjorde precis som Donald Rumsfeld gjorde 2002, som ”förbigick” CIA och andra underrättelsetjänster som var mycket mindre självsäkra om irakiska kemiska vapen.

Den dramatiska utvecklingen vi bevittnar idag har orsaker som vi visste om men vägrade se:

 • på den strategiska nivån, Natos expansion (som vi inte har behandlat här);
 • på det politiska planet, västerlandets vägran att genomföra Minskavtalen;
 • och operativt, de kontinuerliga och upprepade attackerna mot civilbefolkningen i Donbass under de senaste åren och den dramatiska ökningen i slutet av februari 2022.

Med andra ord kan vi beklaga och fördöma den ryska attacken. Men VI (det vill säga: USA, Frankrike och Europeiska unionen i täten) har skapat förutsättningarna för att en konflikt ska kunna bryta ut. Vi visar medkänsla för det ukrainska folket och de två miljoner flyktingarna. Det är bra. Men om vi hade haft ett mått av medkänsla för samma antal flyktingar från den ukrainska befolkningen i Donbass som massakrerades av sin egen regering och som sökt skydd i Ryssland i åtta år, så hade förmodligen inget av detta hänt.

[….]

Huruvida termen ”folkmord” gäller övergrepp som människorna i Donbass utsätts för en öppen fråga. Termen är i allmänhet reserverad för fall av större omfattning (Förintelse, etc.). Men den definition som folkmordskonventionen gerä r sannolikt bred för att gälla detta fall.

Helt klart har denna konflikt lett oss in i hysteri. Sanktioner verkar ha blivit det föredragna verktyget för vår utrikespolitik. Om vi ​​​​hade insisterat på att Ukraina skulle följa Minskavtalen, som vi hade förhandlat fram och godkänt, skulle inget av detta ha hänt. Det är ingen idé att gnälla efteråt – vi borde ha agerat tidigare. Däremot har varken Emmanuel Macron (som garant och medlem av FN:s säkerhetsråd), eller Olaf Scholz eller Volodymyr Zelensky respekterat sina åtaganden. I slutändan är det verkliga nederlaget för dem som inte har någon röst.

Europeiska unionen kunde inte främja genomförandet av Minsk-avtalen – tvärtom, den reagerade inte när Ukraina bombade sin egen befolkning i Donbass. Hade det gjort det hade Vladimir Putin inte behövt reagera. Frånvarande från den diplomatiska fasen utmärkte sig EU genom att underblåsa konflikten. Den 27 februari gick den ukrainska regeringen med på att inleda förhandlingar med Ryssland. Men några timmar senare röstade EU för en budget på 450 miljoner euro för att förse Ukraina med vapen, vilket gav bränsle till elden. Från och med då kände ukrainarna att de inte behövde nå en överenskommelse. Motståndet från Azovmilisen i Mariupol ledde till och med till en ökning på 500 miljoner euro för vapen.

I Ukraina har man, med västländernas välsignelse, eliminerat de som är för  förhandling. Detta är fallet med Denis Kireyev, en av de ukrainska förhandlarna, som mördades den 5 mars av den ukrainska underrättelsetjänsten (SBU) för att han var för gynnsam mot Ryssland och ansågs vara en förrädare. Samma öde drabbade Dmitrij Demyanenko, tidigare biträdande chef för SBU:s huvuddirektorat för Kiev och dess region, som mördades den 10 mars för att han var för gynnsam för ett avtal med Ryssland – han sköts av Mirotvorets (”fredsstiftaren”) milis . Denna milis är associerad med Mirotvorets webbplats, som listar”Ukrainas fiender”, med deras personliga data, adresser och telefonnummer, så att de kan trakasseras eller till och med elimineras; en praxis som är straffbar i många länder, men inte i Ukraina. FN och vissa europeiska länder har krävt stängning av denna webbplats – men det kravet avslogs av Rada [ukrainska parlamentet].

I slutändan kommer priset att bli högt, men Vladimir Putin kommer sannolikt att uppnå de mål han satt upp för sig själv. Vi har knuffat honom i famnen på Kina. Hans band med Peking har befästs. Kina växer fram som en medlare i konflikten… Amerikanerna måste be Venezuela och Iran om olja för att ta sig ur det energiläge de har försatt sig i – och USA måste ömkligt backa på sanktionerna mot dess fiender.

Västerländska ministrar som försöker kollapsa den ryska ekonomin och få de tryska folket att lida, eller till och med uppmanar till mord på Putin, visar (även om de delvis har vänt om formen på sina ord, men inte innehållet!) att våra ledare inte är några bättre än de vi hatar – att sanktionera ryska idrottare i de para-olympiska spelen eller ryska artister har ingenting att göra med att slåss mot Putin. [….]

Vad gör konflikten i Ukraina mer klandervärd än våra krig i Irak, Afghanistan eller Libyen? Vilka sanktioner har vi antagit mot dem som medvetet ljugit för det internationella samfundet för att föra dessa orättvisa, orättfärdiga och mordiska krig?….Har vi antagit en enda sanktion mot de länder, företag politiker eller som levererar vapen till konflikten i Jemen, anses vara den. ”värsta humanitära katastrofen i världen?”

Att ställa frågan är att svara på den… och svaret är inte vackert.

Jacques Baud är en före detta överste av generalstaben, före detta medlem av den schweiziska strategiska underrättelsetjänsten, specialist på östländer. Han utbildades i den amerikanska och brittiska underrättelsetjänsten. Han har tjänstgjort som policychef för FN:s fredsoperationer. Som FN-expert på rättsstatsprincipen och säkerhetsinstitutioner designade och ledde han den första flerdimensionella FN-underrättelseenheten i Sudan. Han har arbetat för Afrikanska unionen och var i 5 år ansvarig för kampen, inom Nato, mot spridningen av handeldvapen. Han var involverad i diskussioner med de högsta ryska militär- och underrättelsetjänstemännen strax efter Sovjetunionens fall. Inom Nato följde han 2014 års ukrainska kris och deltog senare i program för att hjälpa Ukraina. Han är författare till flera böcker om i synnerhet underrättelsetjänst, krig och terrorismLe Détournement publicerad av SIGEST, Gouverner par les falska nyheter , L’affaire Navalny . Hans senaste bok är Poutine, maître du jeu? utgiven av Max Milo.

Den här artikeln har ursprungligen publicerats av Centre Français de Recherche sur le Renseignement , Paris.

Föregående artikelManifestation mot svenskt medlemskap i Nato lördag på Medborgarplatsen
Nästa artikelRyssland hävdar att Ukraina ligger bakom en dödlig missilattack i Kramatorsk, Ukraina-raket användes.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

20 KOMMENTARER

 1. Något om dagsläget i den militära situationen i Ukraina och den ryska strategin.
  Trupperna från Ryssland och Folkrepubliken Donetsk fortsätter att pressa de militanta i Mariupol. Som rapporterades den 8 april i det ryska försvarsministeriet, förutom dem och enheter från Ukrainas väpnade styrkor, finns det många utländska legosoldater i staden – radiokommunikation, förutom ryska och ukrainska, utförs på ytterligare sex språk. Enligt experter kommer den slutliga erövringen av staden att vara en av de största framgångarna sedan operationens början. Under det senaste dygnet sköt ryska luftförsvarssystem ner ett Su-27-jaktplan, två helikoptrar och två drönare.
  Den gemensamma operationen av gruppen av trupper från DPR och enheter från de ryska väpnade styrkorna fortsätter att fullständigt befria staden Mariupol.
  ”Resultaten av radioavlyssningar visar att förutom nazisterna från Azovbataljonen och resterna av de ukrainska väpnade styrkorna finns det ett betydande antal utländska legosoldater i de ockuperade områdena i staden”, säger generalmajor Igor Konashenkov, talesman för det ryska försvarsdepartementet, sade . – Radiosamtal, förutom ukrainska och ryska, genomförs på ytterligare sex – mestadels europeiska – främmande språk.
  Tidigare under dagen dök videofilmer upp från handelshamnen Mariupol, ockuperad av den gemensamma gruppen, som länge varit en av motståndets främsta fickor.
  ”När attacken mot Mariupol är över kan detta betraktas som den största militära framgången för en speciell militär operation som hittills uppnåtts ”, tror militärexperten Vasily Kashin. ”Vi pratar om erövringen av de mest befästa av de ukrainska fästningsstäderna och förstörelsen av grupperingen av ukrainska trupper av högsta kvalitet som, enligt olika uppskattningar, nummererar från 8 till 18 tusen människor, möjligen fler.
  Mariupol i sig är en ganska stor stad, den var befäst mer än någon annan, enorma lager av ammunition och mat var koncentrerade där, tillade experten.
  Pausen sträckte sig: hur är omgrupperingen av de ryska väpnade styrkorna i Donbass
  Utplacerade enheter från Kiev- och Chernihiv-riktningarna kallas för att hjälpa LDNR:s enheter
  Hur länge de sista motståndscentrumen kommer att finnas kvar är en tekniskt svår fråga. Men när de städar upp det kommer det naturligtvis att bli en stor framgång, vilket kommer att leda till att betydande styrkor från Ryssland och Folkrepubliken Donetsk släpps för åtgärder i andra riktningar. Tydligen kommer dessa att vara åtgärder för att omringa den ukrainska huvudgruppen i Donbass , föreslog Vasilij Kashin.
  Enligt det ryska försvarsministeriet sköts ett Su-27 stridsflygplan nära Novomikhailovka och Mi-24 och Mi-8 militärhelikoptrar nära byn Staraya Zburyevka ner av luftförsvarssystem på en dag. Nära Krivoy Rog förstördes också två Bayraktar TB2-attackdrönare. En missilattack utfördes också på flygplan på Kanatovos militära flygfält i Kirovograd-regionen.
  På eftermiddagen den 8 april förstörde högprecisionsluftavfyrade missiler en stor depå av raket- och artillerivapen nära byn Nemirovskoye, Odessa-regionen.
  Under natten och dagen drabbades 135 militäranläggningar i Ukraina av operativt-taktiska flyg- och missilstyrkor. Bland dem finns bärraketen till Osa luftförsvarssystem, fem MLRS, mer än hundra fästen och truppkoncentrationsområden.
  Totalt, sedan början av den särskilda militära operationen, tillkännagav det ryska försvarsministeriet förstörelsen av 126 flygplan, 421 obemannade flygfarkoster, 2 024 stridsvagnar och andra pansarstridsfordon, 225 MLRS, 876 fältartilleripjäser och mortlar, samt 1 923 enheter av speciella militärfordon.

  ”U-punkt” data: vem slog civila vid Kramatorsk järnvägsstation
  Resterna av ett klusterammunitionskomplex, aktivt använt av Ukrainas väpnade styrkor, hittades på platsen för tragedin. Izvestia har redan rapporterat om tragedin i Kramatorsk, där 50 människor dödades och dussintals fler skadades i en raketattack med klustervapen.
  ”Tochka – U taktiska missiler, vars fragment hittades nära järnvägsstationen i Kramatorsk, används endast av de ukrainska väpnade styrkorna,” sade Igor Konashenkov . ”En analys av stridsspetsens förstöringsradie, såväl som den karakteristiska positionen för kroppen av svanssektionen av Tochka-U-raketen bekräftar otvetydigt att den avfyrades från sydvästlig riktning från Kramatorsk.
  Enligt militära underrättelsetjänster var en av divisionerna i den 19:e missilbrigaden, beväpnad med Tochka-U-missilsystem, belägen 45 km sydväst om Kramatorsk vid tidpunkten för attacken mot Kramatorsk, nära staden Dobropolye, Donetsk-regionen.
  Det ryska försvarsministeriet har varnat för att hotet om provokationer från Kiev och raketattacker mot civila fortfarande är stort. De ukrainska väpnade styrkorna har fortfarande en betydande arsenal av Tochka-U-missiler. Före starten av den speciella militära operationen hade de 20 Tochka-U-komplex, som var och en inkluderade två bärraketer. Under den speciella militära operationen har åtta ukrainska Tochki-U-raketer och cirka 90 % av missilerna i arsenalerna redan förstörts.
  Den 8 april talade överste-general Mikhail Mizintsev, chef för National Defense Control Center (NTsUO), om den humanitära situationen i stridsområdena. Enligt honom evakuerades under det senaste dygnet, utan de ukrainska myndigheternas deltagande, 19 612 personer, inklusive 3 356 barn, till Ryssland från folkrepublikerna Donetsk och Luhansk och farliga regioner i Ukraina.
  ”Vi lever fortfarande, håller på”: saknade personer genomsöks i DPR
  Databasen för ministeriet för nödsituationer i republiken innehåller mer än 139 tusen ansökningar från medborgare som har förlorat nära och kära
  Varje dag från klockan 10 på morgonen Moskvatid öppnar den ryska militären humanitära rutter i Kharkov- och Mariupol-riktningarna. Samtidigt har den ukrainska sidan aldrig bekräftat säkerhetsgarantierna för den humanitära korridoren och fortsätter att medvetet hindra genomförandet av dessa humana initiativ, sade Mizintsev.
  Generalen kallade den mest akuta frågan om tillståndet för ryska militärer som är i fångenskap. Han noterade att varken västländer eller internationella organisationer, inklusive FN, OSSE, Internationella Röda Korset och andra, reagerade på uttalanden från den ryska sidan om den monstruösa tortyren och grymma repressalierna mot ryska krigsfångar. Den 7 april krävde Natos generalsekreterare en utredning av alla rapporter om krigsförbrytelser i Ukraina, men vägrade samtidigt att kommentera material om dödandet av ryska krigsfångar, med hänvisning till det faktum att han ”ingenting vet om det ”, trots att The New York Times bekräftade äktheten av motsvarande video dagen innan.
  ”Med tanke på de många dokumenterade fakta om grova kränkningar av Genèvekonventionen, som vittnar om den omänskliga behandlingen av ryska krigsfångar, gör Ryska federationen allt för att säkerställa att verklig, sanningsenlig information om Kievregimens illdåd blir egendom för hela den civiliserade världen. För detta ändamål registreras noggrant alla inkommande rapporter om brotten från de väpnade styrkorna i Ukraina och nationalistiska bataljoner,
  och allmänt material skickas till internationella organisationer, inklusive FN , Internationella Röda Korset, OSSE och ambassaderna för främmande länder”, sa Mizintsev.
  Det interdepartementala samordningshögkvarteret för humanitärt insatser fortsätter att registrera fakta om den omänskliga behandlingen av myndigheterna i Kiev mot civila. Mikhail Mizintsev gav flera exempel.

  Säg adjö till vapen: resterna av den ukrainska gruppen erbjöds att lämna Mariupol
  De ryska väpnade styrkorna är redo att säkerställa att fartyg kommer in i hamnen i Berdyansk och lämnar den för evakuering – I Kramatorsk, i byggnaderna i skolor och förskolor som ligger på Yubileynaya Street, utrustade Ukrainas väpnade styrkor skjutplatser och placerade tunga vapen. Lokala invånare, under hot om avrättning, tvingades bygga befästningar runt flervåningshus, gräva diken och skapa befästa områden, sade generalen.
  Chefen för NCUO uppehöll sig också separat vid vad som hände den 8 april i Kramatorsk.
  ”Den speciella cynismen med detta illdåd är att lokala myndigheter under förevändning av evakuering samlade folk i förväg i området kring stationen ”, sa Mikhail Mizintsev.
  Enligt honom har militanter från nationalistiska formationer i Avdiivka helt förberett en omänsklig provokation med massförgiftning av invånare i angränsande områden med giftiga kemikalier. För att göra detta bröt nynazisterna lager med giftiga kemikalier vid koksverket, som de planerar att spränga när de närmar sig formationernas stad i Folkrepubliken Donetsk.
  ”I Kharkov skrämms lokalbefolkningen som är kvar i staden av militanter från nationalistiska formationer som öppnar eld mot civila som har lämnat sina härbärgen på jakt efter mat och nödvändigheter ,” fortsatte chefen för NCUO. ”Sådana handlingar från Kiev visar återigen en omänsklig inställning till sina egna medborgares öde och vittnar om den fullständiga ignoreringen av alla moralnormer och internationell humanitär rätt. Samtidigt är västländerna inte bara medvetna om Kievs grova kränkningar av bestämmelserna i Genèvekonventionen, utan försöker också hjälpa de ukrainska myndigheterna att dölja alla sina cyniska brott mot sitt folk.
  ”Kom ihåg hur du levde, så kommer vi att leva!”
  Izvestia specialkorrespondent från distrikten på vänsterkanten av det belägrade Mariupol
  Mikhail Mizintsev uppmärksammade den uppenbara partiskheten och ensidiga bevakningen av händelser i Ukraina av internationella organisationer och västerländska medier.
  – Å ena sidan den uppblåsta hysterin kring de uppenbart påhittade händelserna i Bucha, och å andra sidan fullständig tystnad om de konkreta bevisen från ryska militärer som släppts ur fångenskapen om nynazisternas många illdåd. Allt detta vittnar om objektiva tecken på en konspiration mot Ryssland, sa generalen.

  Bankerna var inte förvirrade: offensiven i Donbass stöddes av Bastion-missilsystemet
  Den ryska militären förstörde högkvarteret för en av grupperna i de väpnade styrkorna i Ukraina, befriade Urozhaynoye och kämpar för Oktyabr-statsgården
  ”Som ett resultat av löjtnant Maxim Kontsovs modiga handlingar förstördes sabotagegruppen av nationalister, flera sabotörer togs till fånga, och nationalgardets scouter beslagtog och likviderade ett stort lager av vapen och ammunition. Genom att offra sig själv räddade det ryska gardets officer sina vapenkamrater , noterade presstjänsten.
  Den 8 april talade försvarsministeriet om de soldater och officerare som visade mod och hängivenhet under striderna. Gruppen av löjtnant Nikita Yuganson, efter att ha organiserat ett nattbakhåll, lyckades fånga en bil med ukrainska spotters. Telefonerna med program för att hantera artillerield beslagtogs från fångarna och eskorterades till högkvarteret . Några dagar senare hittade scouterna en förberedd skjutställning för batteriet och satte upp ett bakhåll där. När ukrainska soldater dök upp lämnade de över koordinaterna för positionerna. Militanterna förstördes utan att avlossa ett enda skott mot ryska positioner, noterade den ryska militäravdelningen.
  Åskväder: Ryska trupper förbereder en offensiv i Donbass
  De tog Zolotaya Niva under full kontroll, korsade Kashlagach och förskansade sig på en gynnsam linje
  Seniorsergeant Vladislav Penkin, som befann sig i kolonnens huvudutpost, hittade militanter redo att öppna eld. Sergeanten utvärderade omedelbart situationen och förstörde omedelbart tre skyttar, en granatkastare och en tung maskingevärsposition. Efter att ha träffats av en granatkastare fattade Penkins bil eld. Även efter att ha blivit sårad fortsatte sergeanten kampen och såg till att hans kamrater landade från den brinnande BMD. ”Den väpnade formationen av ukrainska radikaler förstördes, vilket gjorde att konvojen kunde anlända till ett givet område i tid och utan förluster”, noterade försvarsministeriet.
  Befälhavaren för ett motoriserat gevärskompani, seniorlöjtnant Artem Fokin, attackerade de upptäckta positionerna för ukrainska formationer i farten. Efter att ha lidit stora förluster drog de militanta sig tillbaka till byn till huvudstyrkorna. Under den åtta timmar långa striden lyckades motoriserade gevärsskyttar ta honom också.
  Under loppet av ytterligare avancemang djupt in i fiendens försvar befriade ett kompani under befäl av Artem Fokin ytterligare fyra bosättningar, noterade den ryska militäravdelningen. Totalt, sedan början av den särskilda militära operationen, har seniorlöjtnantens kompani förstört upp till 15 pansarfordon, upp till 7 stridsvagnar och mer än 100 militanter, tillade försvarsministeriet.
  https://iz.ru/1317915/roman-kretcul/vybivat-put-kuda-napraviatsia-rossiiskie-voiska-posle-mariupolia

 2. Tack för en helt otroligt bra och intressant artikel. Mycket seriös bra artikel måste jag säga. Ska läsa den igen och sedan kommentera

 3. Konstateras kan att sedan starten av Operation Z:
  1. Ryssland har vunnit mer eller mindre kriget. Det som återstår är rensning av nazist bataljonen och liknande högrextrema miliser.
  2. I fas 2 av Operation så ska Ryssland rensa den Ukrainas armé om mellan 60 till 80 tusen soldater i Donbas och som är omsluten av den Ryska armén (har ingenstans att fly).
  3. Vad som händer när det är klar är lite svårbedömt. Rysslands mål att Nato ska dra sig tillbaka till 1997 års gräns måste realiseras. För det behövs ytterligare militär-tekniska åtgärder (annars fattar inte de tröga ledare av USA/NATO/EU). Det som kan påskynda NATOs reträtt är dock den ekonomiska krisen som är och lurar då priserna på alla nödvändiga varor skjuter upp i höjden i Europa. Folkupproret tvingar västs exceptionellt dumma ledare att inse att det är andra tider nu och att de gör klokt i att finan sig i det.

  Det som inte kommer att ändras är lögnerna – tvärtom kommer lögnimperiet gå i hög varva med alla slags besynnerliga påhitt. Tecken på desperation och frustration 😩- men det vet resten av den stora världen också.

 4. Strax är Finland och Sverige äntligen medlemmar i Nato. Hur rimmar det med dina galna teorier om ”Natos reträtt”? Hade du mer otur i tänkandet än vanligt?

  • Militär-tekniska medel, vet du vad det är? I så fall vet du också att Nato medlemskap skyddar inte mot militär-tekniska åtgärder. Nato kommer att retirera till 1997 års gräns – där det kan ha sin herrers kärnvapen/missiler.

   Med militär-tekniska åtgärder menas t ex följande: ”Russia can take on NATO and smash it to bits in 48 hours. It may employ advanced strategic deterrence systems unmatched across the West. Its southern axis – from the Caucasus and West Asia to Central Asia – is fully stabilized. And if the going gets really tough, Mr. Zircon can deliver his hypersonic nuclear business card with the other side not even knowing what hit it.”

   https://www.strategic-culture.org/news/2022/04/08/the-total-war-to-cancel-russia/

   Så även om Sverige och Finland skulle gå med i den Nord Atlantiska Terror Organisationen (NATO), spelar det ingen roll för militär-tekniska åtgärder. Med Rysslands avancerade vapen så Sverige hit och Finland dit ändrar inte så mycket när det kommer till kritan. Tvärtom eftersom hela norden är med i Nato så blir det enklare.😜
   Hur som helst ”bättre att fly än illa fäkta” är en viktig lärdom som Stollenberg (Nato sekreteraren) borde ta till sig (fast han verkar vara hel ylle dum så sannolikheten är lika med noll)

   • TASS
    Chefen för europeisk diplomati önskade för första gången i EU:s historia en militär lösning på konflikten
    EU:s höge representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik , Josep Borrell , önskade under ett besök i Kiev, för första gången i Europeiska unionens historia, att konflikten skulle lösas militärt, inte diplomatiskt.
    TASS
    Borrell erinrade också om ytterligare 500 miljoner euro (40,8 miljoner rubel) som tilldelats för köp av vapen till Ukraina, som ”kommer att matchas med ukrainska behov.”
    Lenta.ru
    Europeiska unionens ledare gjorde inga uttalanden om prioriteringen av en militär seger framför en politisk lösning på konflikten, varken under kriget i Jugoslavien, eller i Libyen eller i Afghanistan, där de flesta av länderna i gemenskapen deltog. inom ramen för Natos strukturer.
    TASS
    ”Vapenleveranser kommer att anpassas till Ukrainas behov”, sa Borrell.
    Sputnik Armenien.

    • Borell är en av alla dessa mediokra byråkrater som trängs i EUs korridorer. Dessutom är han en inbiten ryssofob.

   • ”Russia can take on NATO and smash it to bits in 48 hours. … And if the going gets really tough, Mr. Zircon can deliver his hypersonic nuclear business card with the other side not even knowing what hit it.”
    Ryssland kan knäcka NATO på 48 timmar? Men har inte lyckats knäcka Ukraina på 5 veckor?
    Och ständigt denna Mr Zircon. Som ingen vet om den fungerar. Ryssland har ju haft stora problem med sin precisonsförmåga. Och om den skulle sättas in tror du inte att Moskva skulle bli omgjord till världens största grusade parkeringsplats?
    MAD (Mutual assured destruction) gäller fortfarande. Zircon kommer inte att kunna slå ut alla robotar – framförallt inte de ubåtsbaserade.
    MEN, det här snacket ligger på dagisnivå. ”Min pappa är starkare än din”-nivå. Men det kanske behövs för att peppa upp Lille Putte och hans kompisar?
    Intressant intervju på Deutsche Welle av den eminente Tim Sebastian med ryske, fd, vice utrikesministern Andrej Fjodorov. ”Russian politics are different from Europe – the fist is stronger than words.”
    https://www.youtube.com/watch?v=h19HFztTScQ

    https://www.youtube.com/watch?v=h19HFztTScQ

    • Att kunna omintetgöra Nato på 48 timmar betyder inte att man ska bombmatta städer (så som USA gör) Att döda alla (barn, civila, och väpnade styrkor) är inte Rysslands väg. Rysslands armé är mån om civila därför är krigsföringen helt och hållet annat än USAs urskillningslösa krig. Man etablerar flykt korridorer från krigszon för civila. Man gå metodisk till väga för att röka ut nazi råttorna som håller civila som gisslan (en metod som apartheid israel är välkänt för också). Självklart går det sakta. Priset Ryssland betalar är fler döda soldater – det säger något om Rysslands armé och dess moral (att jämföra med den omänskliga moralen som är signum för USAs eller apartheid israels krigsmaskiner)

     Också betänk följande. USA/Nato vågar inte gå på Ryssland. De har sagd det öppet också. Då Zeliniski bönade och bad om ”USA/Nato flygförbudszon” så sade USA/Nato, ”nej, tyvärr kan vi inte”. Varpå Zelinksi drog bladet ur munnen och sa ”de är rädda för Ryssland!”. Varför, är USA/Nato så rädda för Ryssland då kan man fråga sig? Jo svaret ges här

     ”A confrontation between Russia / NATO may be very unlikely. The simple reason is that … the U.S. economy is nearly kept afloat entirely by its MIC, which has emerged as probably the most significant remaining U.S. export and manufacturing potential – its military arms. To retain this final vestige of economic authority, the U.S. has to keep up the ‘mythos’ and image of invincibility of its arms and military products.”

     Vi vet med säkerhet också att skulle krig uppstå mellan Ryssland och USA/Nato, så skulle det senare ”suffer some humiliating defeats to their vaunted systems like the F-35s, Patriots, U.S. Carrier Groups, advanced drones, missiles & PGMs, etc, etc. The scale of the shock and disruption this would create for the U.S. MIC is too heavy to bear. They would never risk their cashcows being ‘exposed’ on the world stage, and having all the mythical mystique stripped away.

     Any even small incursion by the U.S. risks a massive image blowback that would destroy the credibility of American arms world wide. They cannot risk showing the world the superiority of Russian systems. Imagine the gungho U.S. sending in F-35s to help Ukraine only to see them get shot down by Russian S-400s? Do you realize the symbolic shockwaves the shootdown of American F117s over Serbia sent around the world? And do you realize that the entire F117 line was literally retired due to that ONE highly humiliating and symbolic event? What would happen when several of U.S.’s key systems are shown in high-definition youtube videos to be completely overrated when Russian systems expose them? It is too great a risk to bear. They cannot allow the last dying profitable sector of their economic engine to be taken offline.”

     http://thesaker.is/sitrep-operation-z-7/

     Så vad återstår för USA/Nato, d v s lögnimperiet, att göra då? Inte mycket än att stå vid sidan om krigsringen s a s och

     1) skicka vapen (som ändrar på intet vis utgången och framgången för Operation Z och som dessutom ökar på republikernas vapenförråd – schysst va?)

     2)iscensätta PsyOps och självklart (och för varje gång få det sitt fula tryne)

     3) låta munnen gå som bara den – det enda som västs ledare kan göra är tävla om vem som ordbajsar bäst och mest🐽🐽🐽

     Slutsats: västs flashiga ack så hypade och mytomspunna vapen är just glittrande skrot🤪

     Och en sak till: USA/Nato kan inte ens rädda sina ”valued assets och operatives” i Mariupol. Senaste nytt om det är att de skriker SOS via sina kommunikations kanaler men ack, ack … inget hjälp kom utom ett litet meddelande ”håll u så got ni kan!”🐸🐸🐸

 5. Tack, Anders! Mycket uttömmande och informativ artikel. Nu kommer med största säkerhet denne Monsieur Baud bli omdöpt till Putin-kramare.

 6. Att Erik Olsson
  En nazist vid namn H.Göring utropade en gång i tiden: ”Jag har inget samvete, mitt samvete är Adolf Hitler!”. Låt oss leka med ord, Erik Olsson, och swisha Hitler mot NATO i syfte att ge ropet en känslan av samtid och medan vi leker med ord vill du, Erik, kanske prova på och leka legosoldat i Ukraina, skaffa dig färdigheter som du, Erik, kommer nog behöva väl tillhands då när Sverige ÄNTLIGEN blir på riktigt medlem i NATO. För om du, Erik, inte visste så är det ditt liv som det var tänkt att offra om kriget står vid dörren såvitt, förstås, du Erik inte friskriver dig från värnplikt p g a exemplvis mentala problem eller annat.

 7. Ryszard Kapuscinsky, polsk författare:

  ”Om det inte fanns någon oförskämdhet, skulle det inte finnas någon fascism. Fascism utan oförskämdhet är otänkbart. Oförskämdhet är en källa till fräck arrogans och våld, elakhet och en passion för förstörelse.

  Är historia en klasskamp? systemens kamp? Inte bara.

  Historien är en kamp mellan kultur och oförskämdhet, mellan människa och djur.”

 8. Ryssland kommer köra detta in i kaklet långsiktigt, månader om det krävs. Gissar på par veckor. Efter EU Borrels uttalande och den för alltid korkade Ursulas besök,kommer det krävas och bli militärt lösning på detta. Dessa har nu klargjort detta. Diplomatiska och politiska,med förhandlingar är nu utraderade. Zelenski skådespelaren som fått stå på världens största scen över 6veckor nu,bör nu lägga ned denna charad. För sitt land och befolknings skull. Varje vecka om inte oftare,har Zelenski uttalat sej och varit positiv till avtalet med Ryssland,för att nästa dag ändra sej jämt.(Undrar vilka klantskallar som ligger bakom trådarna) Zelenski borde köra avtalet som det varit menat i över månad nu. Och inte lyssna MINSTA lilla mer på varken utlandet med pentagon i spetsen ihop med EU klantskallarna. Inom landet finns inte bara hårdföra extremisterna nu,det är nu även alla tusentals så kallade frivilliga från hela väst. Vad är detta för ledare som tillåtit sin befolkning lida längre,ihop med massflykten när det hade kunnat slutat om Zelenski bara hade följt sitt hjärta och vett i skallen, som han varit nära att göra varje vecka sedan starten. Men berusningen och detta starka stödet från västvärlden,även om det gäller att köra ned Ukraina i graven,har stoppat det rätta för Ukraina. Lycka till med alla tusentals utländska klantskallar som HELT lagligt finns inom landet också nu. Förstörelsen bara ökar, ihop med onödiga längre lidandet för befolkningen, när detta renodlade proxy kriget västvärlden för mot Ryssland genom Ukraina hade kunnat varit slut sedan längesen. Lägg ned västvärldens korkade renodlade proxy krig mot Ryssland och gör det rätta för ditt land nu Zelenski. Stödet både ekonomiskt och politiskt kommer inte att svika pga det. Det kommer fortsätta på ALLA sätt,men sluta förstöra Ukraina mer för det,för någon vinst militärt mot Ryssland blir det INTE!!

 9. Till att börja med en smaskens nyhet (en stor scoop). Det är bekräftad att ca 100 ”high value assets” (alltså agenter från CIA, Mossad, MI-6, NATO tränare plus legosoldat avskum) sitter fast i Mariupol. Helikopterskytteltrafiken förra veckan misslyckades med att ta ut råttorna från Mariupol. Försök via havet natten mot lördag blev ett kapitalt fiasko. Den Ryska sidan har snappat upp råttornas kommunikation där de ropar på hjälp i minst sex olycka språk: ” SOS! Rädda oss! Skicka Hjälp”. Det är klart förståeligt att råttorna skriker som bara den om hjälp – de är omringade av de berömda Tjetjenien styrkor (oops)

  Se videon: https://www.bitchute.com/video/72MTe5On9t9Y/

  Utförligare uppdatering om Operation Z här: http://thesaker.is/sitrep-operation-z-7/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here