Chris Hedges: Upproren på universitet i USA

17
311

USA studentprotester Sky News

Den här artikeln av Chis Hedges publicerades 25 april på https://consortiumnews.com/2024/04/25/chris-hedges-revolt-in-the-universities/ och tidigare på Chris Hedges Report. :

Universitetsstudenter över hela landet, som står inför massgripanden, avstängningar, utvisningar och utvisningar, är vårt sista bästa hopp för att stoppa folkmordet i Gaza.

Lite visste en Chinthya Sivalingam, doktorand i Public Affairs vid Princeton University, när hon vaknade i morse att hon strax efter klockan sju på morgonen skulle vara bland hundratals studenter över hela landet som har arresterats, utvisats och avstängts från campus för att ha protesterat mot folkmordet i Gaza.

Hon har en blå tröja, ibland kämpar hon mot tårarna när jag pratar med henne. Vi sitter vid ett litet bord i Small World Coffee Shop på Witherspoon Street, ett halvt kvarter från universitetet hon inte längre kan komma in på, från lägenheten hon inte längre kan bo i och från campus där hon skulle ha tagit examen i några veckor.

Hon undrar var hon ska tillbringa natten.

Polisen gav henne fem minuter på sig att hämta föremål från hennes lägenhet.

”Jag tog väldigt slumpmässiga saker”, säger hon. ”Jag tog havregryn av någon anledning. Jag var verkligen förvirrad”.

Studentdemonstranter över hela landet visar ett moraliskt och fysiskt mod – många står inför avstängning och utvisning – som gör att alla större institutioner i landet borde skämmas. De är farliga inte för att de stör campuslivet eller engagerar sig i attacker mot judiska studenter
Många av de som protesterar är judar – utan för att de avslöjar de styrande eliternas och deras institutioners grymt misslyckande att stoppa folkmordsbrott.

De här eleverna ser, som de flesta av oss, Israels levande slakt av det palestinska folket. Men till skillnad från de flesta av oss agerar de.
Deras röster och protester är en kraftfull motpol till den moraliska bankrutt som omger dem.

Inte en universitetsrektor har fördömt Israels förstörelse av alla universitet i Gaza. Inte en universitetskansler har bett om en omedelbar och villkorslös vapenvila. Inte en universitetskansler har använt orden ”apartheid” eller ”folkmord”. Inte en universitetskansler har krävt sanktioner och bojkott av Israel.

Istället faller ledarna för dessa akademiska institutioner på knä inför rika givare, företag – inklusive vapentillverkare – och rabiata högerpolitiker. De omformulerar debatten till att handla om skada på judar istället för den dagliga slakten av palestinier, inklusive tusentals barn.

De har tillåtit angriparna – den sionistiska staten och dess anhängare – att framställa sig själva som offer. Denna falska berättelse, som fokuserar på antisemitism, tillåter maktcentra, inklusive media, att blockera den verkliga frågan – folkmord. Det förorenar debatten. Det är ett klassiskt fall av ”reaktiva övergrepp”. Höj rösten för att fördöma orättvisor, reagera på långvariga övergrepp, försök att göra motstånd och förövaren förvandlas plötsligt till ett offer.

Princeton University, liksom andra universitet över hela landet, är fast beslutna att stänga läger som kräver ett slut på folkmordet. Detta verkar vara en samordnad insats av universitet över hela landet.

Bild: Lägret vid George Washington University i Washington DC (Joe Lauria)

Universitetet kände till det föreslagna lägret i förväg. När studenterna nådde de fem rastplatserna på morgonen möttes de av ett stort antal från universitetets Department of Public Safety och Princeton Police Department.

Området för det föreslagna lägret framför Firestone-biblioteket var fyllt med poliser. Detta trots att studenterna höll sina planer borta från universitetets mejl och begränsade till vad de trodde var säkra appar. Bland polisen stod rabbinen Eitan Webb, som grundade och leder Princetons Chabad House. Han har deltagit i universitetsevenemang för att attackera dem som kräver ett slut på folkmordet som antisemiter, enligt studentaktivister.

När de cirka 100 demonstranterna lyssnade på högtalare cirklade en helikopter högljutt över huvudet. På en banderoll som hängde från ett träd stod det: ”Från floden till havet kommer Palestina att vara fritt.”

Studenterna sa att de skulle fortsätta sin protest tills Princeton tar avstånd från företag som ”får vinster på eller engagerar sig i staten Israels pågående militärkampanj” i Gaza och avslutar universitetsforskning ”om krigsvapen” finansierad av försvarsdepartementet, antar en akademisk och kulturell bojkott av israeliska institutioner, stödjer palestinska akademiska och kulturella institutioner och förespråkar en omedelbar och ovillkorlig vapenvila.

Men om eleverna igen försöker resa tält – de tog ner 14 tält när de två gripandena gjordes i morse – verkar det säkert att de alla kommer att gripas.

”Det är långt bortom vad jag förväntade mig att hända”, säger Aditi Rao, en klassikerstudent. ”Efter sju minuter började de arrestera människor i lägret.”

Bild: Staty av George Washington draperad i palestinsk flagga vid protest på torsdagen vid George Washington University i Washington, DC (Joe Lauria)

Ett hot

Princetons vicepresident för campusliv Rochelle Calhoun skickade ut ett massmejl på onsdagen där studenterna varnade att de skulle kunna arresteras och sparkas från campus om de slår upp läger.

”Varje person som är engagerad i ett läger, ockupation eller annat olagligt störande beteende som vägrar att sluta efter en varning kommer att arresteras och omedelbart förbjudas från att vara på campus”, skrev hon. ”För studenter kommer en sådan uteslutning från campus att äventyra deras förmåga att genomföra terminen.” 

Dessa elever, tillade hon, kan stängas av eller utvisas.

Sivalingam träffade en av sina professorer och vädjade till honom om fakultetens stöd för protesten. Han informerade henne om att han var på väg till lektionen och inte kunde närvara. Kursen han undervisar i kallas ”ekologisk marxism”.

”Det var ett konstigt ögonblick”, säger hon. ”Jag tillbringade förra terminen med att tänka på idéer och evolution och civil förändring, som social förändring. Det var ett galet ögonblick.”

Hon börjar gråta.

Några minuter efter klockan 07.00 delade polisen ut ett flygblad till studenterna som höll på att resa tält med rubriken ”Princeton University Warning and No Trespass Notice”. Där stod att studenterna var ”engagerade i ett beteende på Princeton Universitys egendom som bryter mot universitetets regler och föreskrifter, utgör ett hot mot andras säkerhet och egendom och stör universitetets normala verksamhet: sådant beteende inkluderar deltagande i ett läger och /eller stör ett universitetsevenemang.” Broschyren sa att de som ägnade sig åt det ”förbjudna beteendet” skulle betraktas som en ”trotsande inkräktare enligt New Jerseys strafflag (NJSA 2C:18-3) och bli föremål för omedelbar arrestering.”

Några sekunder senare hörde Sivalingam en polis säga: ”Ta de där två.”

Hassan Sayed, en doktorand i ekonomi som är av pakistansk härkomst, arbetade med Sivalingam för att resa ett av tälten. Han fick handfängsel. Sivalingam bands med remsor så hårt att det blockerade cirkulationen till hennes händer. Det finns mörka blåmärken runt hennes handleder.

Det var en första varning från polisen om ’Du begår ett brott’ eller något i den stilen, ’Det här är din första varning’, säger Sayed. ”Det var lite högt. Jag hörde inte för mycket. Plötsligt tvingades händerna bakom min rygg. När detta hände, spände min högra arm lite och de sa ”Du motsätter dig arrestering om du gör det.” De satte på handbojorna.”

Han tillfrågades av en av de arresterande poliserna om han var student. När han sa att han var det, informerade de honom omedelbart att han var avstängd från campus.

”Inget nämnt vad anklagelserna är såvitt jag kunde höra”, säger han. ”Jag förs till en bil. De klappar ner mig lite. De ber om mitt studentlegitimation.”

Polisen stormade snabbt platsen och grep dussintals studenter.

Förtrycket av etablissemanget fortsätter. Israel kontrollerade.

Sayed placerades bak i en campuspolisbil tillsammans med Sivalingam, som besvärades av remsorna. Han bad polisen att lossa dem på Sivalingam, en process som tog flera minuter eftersom de var tvungna att ta bort henne från fordonet och saxen misslyckades med att skära igenom plasten. De var tvungna att hitta trådklippare. De fördes till universitetets polisstation.

Sayed togs av sin telefon, nycklar, kläder, ryggsäck och AirPods och placerades i en väntecell. Ingen läste honom hans Miranda-rättigheter.

Han fick återigen veta att han var avstängd från campus.

”Är det här en vräkning”? frågade han campuspolisen.

Polisen svarade inte.

Han bad att få ringa en advokat. Han fick veta att han kunde ringa en advokat när polisen var redo.

”De kan ha nämnt något om intrång, men jag minns inte tydligt”, säger han. ”Det har verkligen inte gjorts känt för mig.”

Han blev tillsagd att fylla i formulär om sin psykiska hälsa och om han tog medicin. Då fick han beskedet att han var åtalad för ”trotsintrång”.

”Jag säger,” jag är student, hur är det med intrång? Jag går i skolan här, säger han. ”De verkar inte ha något bra svar. Jag upprepar och frågar om avstängning från campus innebär vräkning, eftersom jag bor på campus. De säger bara, ”utvisning från campus.” Jag sa att något sådant svarar inte på frågan. De säger att allt kommer att förklaras i brevet. Jag tänker: ”Vem skriver brevet”? ”Rektor för skolan”, svarar de.

Sayed kördes till sitt campushus. Campuspolisen ville inte låta honom ha nycklarna. Han fick några minuter på sig att skaffa saker som telefonladdaren. De låste dörren till hans lägenhet. Även han söker skydd i Small World Coffee Shop.

Sivalingam återvände ofta till Tamil Nadu i södra Indien, där hon föddes, för sina sommarsemester. Fattigdomen och omgivningens dagliga kamp för att överleva, säger hon, gav en ”påminnelse”.

”Skillnaderna mellan mitt liv och ditt, hur förenar du hur dessa saker existerar i samma värld”, säger hon och rösten darrar av känslor. ”Det har alltid varit väldigt konstigt för mig. Jag tror att det är här mycket av mitt intresse av att stå emot ojämlikhet, att kunna tänka på människor utanför USA som människor, som människor som förtjänar liv och värdighet, kommer ifrån.”

Hon måste förbereda sig på att bli sparkad från campus.

”Jag måste hitta ett ställe att sova”, säger hon, ”berätta för mina föräldrar, men det kommer att bli en rejäl konversation och hitta sätt att engagera mig i fängelsestöd och kommunikation för jag kan inte vara där, men jag kan fortsätta att mobilisera”.

Det finns många skamliga perioder i amerikansk historia. Folkmordet vi begick mot ursprungsbefolkningen. Slaveri. Det våldsamma förtrycket av arbetarrörelsen där hundratals arbetare dödades. Lynchning. Jim och Jane Crow. (Raslagar, red.)

Vietnam. Irak. Afghanistan. Libyen.

Folkmordet i Gaza, som vi finansierar och stöder, är av så monstruösa proportioner att det kommer att få en framträdande plats i denna pantheon av brott.

Historien kommer inte att vara snäll mot de flesta av oss. Men det kommer att välsigna och hedra dessa elever.

 

Föregående artikelI de – politiskt – blindas rike är Patrik Oksanen kung
Nästa artikelÄven studenter i Frankrike och Storbritannien stödjer Palestina. Dags för svenska studenter!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. Allt stöd till dom modiga amerikanska studenterna. Dom ställs nu inför den moderna amerikanska varianten av Gestapo, men för varje misshandlad och arresterad student väcks ilskan i tio nya. Kanske ser vi början på en Vietnamrörelse i USA.

 2. ”Emory’s Caroline Fohlin is knocked down by the police while shouting: ’I’m a professor!!’ Hear the disbelief in her voice.”
  Men polisen har invändningar:
  – Du är en rabiesmittad hund, säger en polismannen bland annat.

 3. Varför får man inte läsa rapporter om massdemonstrationerna i Ryssland mot kriget i Gaza? Är det kanske MSM som står bak mörkningen av demonstrationerna i Moskva, St. Petersburg?

  Har Global Politics en förklaring varför man inte hör om demonstrationerna i Ryssland men bara om demonstrationer i länder som som stöder Israel?

  Här har verkligen alternativa bloggare en möjlighet att visa framfötterna.

 4. Man kan ju föreställa sig hur våra MSM, SVT, DN och SvD mm skulle låta om motsvarande protester som slås ner med polis och fängslanden av studenter hade förekommit på Ryska Universitet då hade det heta ”Diktatur stat” avsaknaden av ”demokratiska rättigheter” m m. Nu misstänkliggör våra ledarskribenter protesterna för att ha antisemitism inslag. Säkert kan det finnas provokatörer som sprider det, men knappast att det dominerar demonstrationerna. Hyckleriet från våra MSM blir än värre när man vet att de stöder Ukrainas regering och kräver mer pengar och vapen till den regimen som hyllar massmördaren Stefen Bandera som dödade hundra tusentals judar då finns inget tal om antisemitism.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here