Även studenter i Frankrike och Storbritannien stödjer Palestina. Dags för svenska studenter!

6
191

AP rapporterar att ”Studenter i Paris inspirerade av Gazas solidaritetsläger på campus i USA evakuerade fredligt en campusbyggnad vid ett prestigefyllt franskt universitet sent på fredagen efter dagar av spänningar.

Chefen för Paris Institute of Political Studies, känd som Sciences Po, sa att en överenskommelse hittades på fredagen med studenter. Sciences Po räknar president Emmanuel Macron och premiärminister Gabriel Attal till sina många kända alumner.

Spänningar hade brutit ut på campus när pro-palestinska studenter försökte ockupera en amfiteater tidigare i veckan.

På fredagen stod pro-palestinska och pro-israeliska demonstranter mot varandra i en spänd strid på gatan utanför skolan. Kravallpolis gick in för att skilja de motsatta grupperna åt.

Studenter gick senare med på att lämna platsen.

Den pro-palestinske demonstranten och Science Po-studenten Wajih, som avböjde att ge sitt efternamn av rädsla för disciplinära sanktioner från universitetet, sa att ”ockupationen har pausats för nu. Men vi kommer fortfarande att stödja den palestinska rörelsen i stort, vi kommer att stödja andra universitet, vi kommer att stödja över hela världen tills Palestina är fritt.”

I ett mejl till studenter lovade Sciences Po-administratören Jean Bassères på fredagen att hålla ett stadshusmöte under den kommande veckan och att avbryta vissa disciplinära förfaranden mot studenter. I gengäld har studenter ”åtagit sig att inte längre störa kurser, undersökningar och alla andra aktiviteter på institutionen”, stod det i mejlet.

https://apnews.com/article/france-paris-university-campus-protests-israel-palestinians-gaza-ec3da25dd4b4a2b787a2e76266ee6c86

Och från London rapporterar The Telegraph ”Pro-palestinska protester spred sig från universitet i USA till Frankrike och Storbritannien på fredagen när Russell Group-studenter slog upp ett läger som krävde åtgärder över Israels bombardement av Gaza.

Tält har rests av en grupp som ockuperar marker i centrum av University of Warwick, medan studenter vid University College London (UCL) arrangerade ett campusrally, vilket speglade ilska över amerikanska universitetscampus.”

Nu hoppas vi vänner av demokrati och frihet att svenska studenter börjar protestera!

Relaterat.
Chris Hedges: Upproren på universitet i USA
Protester mot Israels krig mot Palestina slås ned hårt i USA

Föregående artikelChris Hedges: Upproren på universitet i USA
Nästa artikelSka USA få placera styrkor på Bergabasen i Haninge?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Och när skall SVENSKA studenter år 2024 fås att demonstrera och protestera på svenska universitet? På Handelshögskolan?

  De är ju fullständigt apolitiserat fastlimmade i instagrammandet och ’Fejsbookandet’.

  Vi tror det när vi får se det!

  Så illa står det nog tyvärr ställt hos dagens studentmaterial.

  • En del deltar i Palestinademonstrationerna varje vecka. I fredags var jag nere och pratade lite med Greta Thunberg och ett tiotal anhängare. De har ett slags bokbord på Gustaf Adolfs torg nära statyn. Mycket om Palestina, något om klimatet och Kongen (!). Jag bjöd henne eller andra att hålla tal vid kommande DCA-manifestation.

    • Hon var ganska avmätt i kontakten. Jag hade med mig flygblad om militärens klimatpåverkan och tog upp det med Greta och hennes kompisar. Hon sa att hon protesterat på Saabs aktiestämma och jag berömde det. Går troligen dit nästa fredag också.

 2. I visby, 1200, utanför högskolan tisdagar finns också protester mot Israels folkmord och för palestinierna

 3. 14 satans avkomma har antigen dödats eller skadats i Gaza av de palestinska befrielserörelserna.
  Lucifer tackar och tar emot – mera sånt är budet från Lucifer bladet ”Satans allehanda”…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here