I de – politiskt – blindas rike är Patrik Oksanen kung

10
879

Patrik Oksanen Fri värld

Det är ”Ronny i Ronneby” som sänt oss denna intressanta artikel.

På SVT Forum idag (2023-04-19) sändes en partsinlaga från Timbro* där de fick presentera sin rapport om Tiktok som en säkerhetsrisk, med krigsmånglaren och åsiktsmaskinen Patrik Oksanen i högsätet.
* När får andra mer fredliga åsikter än näringslivets och vapenindustrins främsta lobbyister liknande utrymme?
Jag begränsar mig till att återge Oksanens föreläsning med hänvisningar till mina kommentarer inom klammrar [n].
Direktlänk som startar efter 5 h 41 min:
”Kina vill ju vara världsledare [1] och man har satt upp målet 2049 och det är ju för att då firar det kinesiska kommunistpartiet 100 år vid makten. Man tänker sig en kinesisk världsordning och då är det inte våra värderingar som kommer att styra den världsordningen.
Föreställ er att året är 1983 och det sovjetiska kommunistpartiet kommer med en briljant idé till Sverige och säger att vi kan erbjuda er en informations- och kommunikationsplattform till era unga och förstagångsväljare som de kan vara på. Hur många hade tyckt att det var en bra idé? Neej, inte särskilt många, men det är ju lite grann vad Tiktok har blivit. Och just den där kopplingen mellan ett hybridföretag där det kinesiska kommunistpartiet har den yttersta kontrollen på vad som händer, det är det som är den säkerhetspolitiska kärnan [2].
Går vi tillbaka och tittar på vad t ex Mao skrev om informationskrigsföring så identifierade han i mellanvägsfasen, i en situation då man man nått en situation där man kan börja utmana fienden, vikten av informationsinfrastruktur. Den informationsinfrastrukturen såg annorlunda ut på 1940-talet i Kina än den gör nu men det är i den kontexten vi måste förstå Tiktok och de andra apparna som bygger på Tiktok och som Hanna nämnde, tillsammans med andra Kinesiska ambitioner på informationsområdet, alltifrån ägandet av informationsinfrastruktur till att då
hacka och stjäla data. Så det finns en helhet i det här. Vi har varit inne och nämnt lite grann om vad problemet är utifrån ett antagonistiskt statsperspektiv [3].
Kina har möjlighet att
stoppa innehåll man inte är intresserad av och trycka undan det och så finns det mätningar som jämför andra sociala mediaplattformar och man ser liksom viktningen däremellan och då ser man att det drar åt ett visst håll.
Sen har vi det här med att plocka data och narrativkontrollen, liksom att stöta och lyfta upp det man vill, ska vara det dominerande.
Och sen finns det en risk med övervakning, informationsinhämtning, och så vidare [3]. Det finns ett konkret fall som blivit väldigt uppmärksammat och det är att Tiktok-anställda i Kina, som har då en väldigt stark säkerhetslagstiftning. Den kinesiska säkerhetslagstiftningen beordrar kinesiska medborgare att samarbeta med kinesiska säkerhetstjänsten om man så begär [4]. Det gäller även kinesiska företag, och det här gäller även kinesiska företags dotterbolag även om de skulle ha ett juridiskt säte någon annan stans i världen. Att då samarbeta och ge dem uppgifter.
Det fallet som jag refererade till det är då att Tiktok ville veta, vilka hade läckt och varit
visselblåsare inne i Tiktok och som hade pratat med de amerikanska journalisterna så att de amerikanska journalisterna kartlades då från Kina. Vilket är ett väldigt tydligt exempel på hur den här datan kan användas.
Och sen också att det här kan vara ert instrument för att påverka en politisk debatt i ett land. Vi har sett då Kanada gick till val hur Kina var inne och påverkade den kanadensiska valrörelsen. Och i en Australiensisk senatarapport som kom för ett par veckor sedan så poängterade man att bara misstanken om att Kina kan påverka så här många förstagångsväljare räcker för att undergräva valets legitimitet. Bara risken räcker för att undergräva legitimiteten [5].
Så det är det som är den stora komplexa helheten i det hela.
Ska man då kort göra en jämförelse tillbaka med exemplet om Sovjetunionens kommunistiska parti så brukar
Lenin beskrivas med att kapitalisterna kommer att säljer repet vi hänger dem med.
Xi Jinpings idé det är att han kommer att sälja repet till oss som vi sen hängs med, oss är då demokratierna.
Så enkelt kan man då paketera: vad är problemet egentligen.”
Del B —————————
Ifall Oksanen tog ut ”Bjälken i sitt öga
kanske han blev varse det som är uppenbart för alla, även de med ”grandet i sitt”.
[1]
Vapenexporterande länder 2014-2018
Världens i särklass värsta terroriststat USA’s vapenexport (nr 1 – 36%) – är ensam i paritet med de övriga ”erkända” kärnvapenländerna RysslandsFrankrikesKinas och Storbritanniens tillsammans (37,2 %).
Källa: SIPRI
Kanske kan andra uppdatera med aktuella data.
[2]
Snacka om ”att sila mygg och svälja kameler”. Jag gör nedan i C en jämförelse med värdens värsta terroriststat alla kategorier som vi verkligen har anledning att hålla ifrån oss och skydda oss mot, USA.
[3]
Den för Sverige (och övriga världens länder) mest hotfulla ’antagonisten’ framgår här:
Men visst, de utnyttjade sannolikt inte Tiktok.
För sådana detaljer är Edward Snowden en bättre källa.
[4]
CIA har tagit kontrollen över den molntjänst AWS (Amazon Web Services) som fem stora företag underkastat sig med Amazon i spetsen (Amazon, Microsoft, Google, Oracle och IBM). Svenska företag och myndigheter lockas att ansluta sig vilket bland annat äventyrar patientsäkerheten för de Regioner som köpt det USA-kontrollerade programmet Millennium utvecklat av Oracle-dotterbolaget Cerner. Se del C.
[5]
230317
221226
221114
220924
210114
20513
191009
Del C —————————
IFALL MYNDIGHETER OCH FÖRETAG ANINGSLÖST GÖR SIG BEROENDE AV DEN CIA-KONTROLLERADE MOLNTJÄNSTEN AWS HAR HELA SVERIGE SMYGKAPATS
– UTAN MILITÄRKUPP (se Del B punkt [5]).
Detta är en hastigt gjord sammanställning som ger en hint om vad det handlar om.
Sverige kuppas av USA
• språkligt (engelska tränger ut svenskan)
• kulturellt (starkt USA-influerad media)
• militärt (USA/NATO-utbildade generaler
                  och krigsminister, mm)
• finansiellt (Internationella finansen/banker)
• integritetsmässigt (se nedan)
Det finns dessutom starka påtryckningar för att telekomföretag ska tvingas läsa digitala meddelanden, bl a det som Snowden varnade för.
Sean Roche, CIA Associate Deputy Director of Digital Innovation
Sean Roche
Övervakning satt i system
Amazon Web Services, Microsoft, Google, Oracle and IBM.
Iscensatt sedan 2014:
The intelligence community is about to get the equivalent of an adrenaline shot to the chest.”
” Roche said Wednesday at Amazon Web Services‘ Public Sector Summit that in addition to security, cloud seeks to provide agencies access to software-as-a-service offerings”

The unit has moved beyond its initial period of integration with the spy agency, said Sean Roche, the DDI’s associate deputy director. It’s now “delivering capabilities that will enable CIA to transform the business of intelligence,” he said, at a time when the CIA is transitioning to new leadership.

“We are creating agile digital environments to enhance our ability to collaborate as an Agency and Intelligence Community,” Roche said. “The vision is to create pathways for persistent clandestine and open-source collection that feed data exploitation and curation.”

Västra Götalandsregionen (VGR) och Region Skåne (RS) har var för sig slutit ett avtal med Cerner Sverige AB, som ingår i koncernen Oracle Cerner, om leverans av vårdinformationssystemet Millennium. Det ska ersätta nuvarande stora journalsystem i respektive region och innehåller även beslutsstöd, patientadministrativa funktioner och annat.
Utöver alla fel i systemet, så bryter Cerner mot svensk och europeisk lag när det gäller att skydda känsliga patientuppgifter.
Storaffär – ” motsvarande nästan 258 miljarder kronor.”
Region Skåne blir nu första regionen i Sverige med ett mycket omfattande system som inbegriper hela vårdkedjan.
210716 Region Skånes kommande vårdinformationssystem Millennium är tänkt att skicka patientinformation till tillverkarens baser i USA och Indien. Men det avråder nu Integritetsskyddsmyndigheten ifrån. Det saknas stöd i dataskyddsförordningen, menar myndigheten.

230223

IMY GRANSKAR
_____________________________________________________________
Relaterat

Oksanen på hal is i Expressen – Försök till debatt med Oksanen
Hur fungerar den av Oksanen prisade regelbaserade internationella ordningen? Kritik av folkrättsjurist och av mig.
Nato-entusiasten Oksanen vågar inte debattera med mig.
Oksanen och Sundbom svarar för: Desinformation i skuggan av coronakrisen..

Föregående artikelSvåra humanitära katastrofer orsakade av USA:s aggressiva krig mot andra länder
Nästa artikelHur var demonstration mot Aurora23 och Nato i Göteborg?
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Skriver Oksanen så dåligt? Inte att undra på att han inte tas på allvar bland insatta i fråga om geopolitik. Riktig bottennivå alltså …

  Glädjande är att vad Oksanen och allehanda sinofober än säger kommer det inte att hindra Kinas framsteg.

  För övrigt står ”Made in Kina” på Oksanens fluga – bara en sån sa. Det blev inte repet utan flugan 🤭

 2. Liten inblick i vad händer i verkligheten, utanför Oksanens medievärld.
  Chefen för Krims parlament, Vladimir Konstantinov, sa att beslutet att överföra halvön till den ukrainska SSR från RSFSR 1954 var olagligt, rapporterar RIA Novosti.
  Han anser att det är nödvändigt att ”sätta en punkt” i ”historien om processen med flagrant orättvisa och juridisk nihilism, som inleddes 1954.” Politikern noterade att 2014 gjordes detta ”i politiska termer”, ”och juridiskt sett borde det göras inom en snar framtid.”

  Medvedev sa på Knowledge marathon om utsikterna för kärnvapenkrig
  Alexander Sergeev. För tillfället finns utsikterna för kärnvapenkrig, och det är mycket värre än klimatförändringarna.
  Detta konstaterade vice ordförande i Ryska federationens säkerhetsråd Dmitrij Medvedev under sitt tal vid Knowledge marathon .
  Samtidigt varnade Medvedev för att han hade för avsikt att säga ”en uppviglande sak”.
  ”Sluta lida för att temperaturen steg med en grad på ett och annat år eller under en och annan period. Mänskligheten har tittat på detta under mycket kort tid.
  Bryr du dig verkligen om klimatet i den utsträckningen? Enligt min åsikt är detta ingenting jämfört med utsikten att vara i epicentrum av explosionen…” – sa den ryske politikern.
  Enligt Medvedev finns det tyvärr nu utsikter att hamna i explosionens epicentrum.
  ”Och det växer varje dag av välkända skäl,” sammanfattade Medvedev.
  Enligt honom är världen sjuk och kan stå på gränsen till ett nytt världskrig, men det går att undvika.

  Dessförinnan uttryckte den japanske politikern, Tokyos före detta borgmästare Yoichi Masuzoe åsikten att de amerikanska myndigheterna driver världen mot tredje världskriget.
  https://www.gazeta.ru/politics/news/2023/04/25/20288095.shtml

 3. Putin ..om Folkomröstningar om DPR-, LPR-, Kherson- och Zaporozhye-regionernas inträde i Ryska federationen hölls den 23-27 september 2022….
  ”Under många år levde de under helt andra, annorlunda än ryska, förhållanden för både regionala och kommunala myndigheter, och det är nödvändigt med värme och omsorg att ge dina kollegor all nödvändig hjälp för att integrera nya regioner i det enhetliga systemet för offentlig makt i Ryssland”, sa Putin vid mötet. Rådet för utveckling av lokalt självstyre.
  Folkomröstningar om DPR-, LPR-, Kherson- och Zaporozhye-regionernas inträde i Ryska federationen hölls den 23-27 september 2022. Enligt resultaten från behandlingen av 100% av röstsedlarna i DPR, 99,23% av dem som röstade för att gå med i Ryska federationen, i LPR – 98,42%, i Kherson-regionen – 87,05%, i Zaporozhye-regionen – 93,11%. Den 30 september talade Putin i Kreml efter resultatet av folkomröstningar i regionerna DPR, LPR, Cherson och Zaporozhye, varefter han undertecknade avtal med deras chefer om upptagande av regioner i Ryssland.

 4. Patrik Gaphalsfrimuraren Oksanen har seglat upp som en av topphycklarna (grattis) i översta sogträsket. Normalt brukar ju ett träsk vara i nederdelen, men även detta har de lyckats spegelvända. Allt han/hen yrar om, är ju precis det de själva sysslar med och har sysslat med sedan round table tiden. Den tidens kissinger, soros, gates hette cecil rohdes, alfred milner, colonel mandle house, och som topplakejer till rothschilds och rockefellers organiserade de igång farmarkriget mot Boerna. Sedan lögnmediaövertygade de en 100% antikrigsbrittisk befolkning (genom att skjuta Lusitania i sank, och sedan skylla på Tyskland i sin falskmedia) att gå i slakt. Därefter gav de en fredsinriktad premiärminister sparken, krigshetsade i sin lögnmedia och manipulerade fram ett krig som kostade 100milj liv (men det bryr de sig som bekant inget om, eftersom de redan vid roundtable mötena pratade om att reducera befolkningen, för att få kontroll över den) (tillsammans med rockefellers o rothschilds var bill gates farfar en av de första som var engagerade i detta på ett systematiskt sätt) (källa; Corbett Report documentaries)

  Så här gör de alltid, och de vet att de kan eftersom de äger all media och är först på formuleringsbollen. Deras sätt att utnyttja den möjligheten, har förfinats och missbrukats till max. Därav alla sionistforcerade krig sedan 1898. Ingen har någonsin velat ha ’deras’ konflikter, men de har årtionde för årtionde manipulerat fram dom, blåst befolkningar upp i taknocken och som sedan gått till sin förtida död. Allr medan gangsterna har gnuggat sina ’händer’ och vääst belåtet hela vägen till banken.

  Det är andra tider nu, dock. Och de vet det.

 5. Oksanen är inte vilken kung som helst, han är en högt aktad kung i det politiska etablissemanget, speciellt bland de välkända rysshatarna
  en långt ifrån liten nanogrupp i vårt Rike. Det politiskt så kallade medvetna, utanför ovan nämnd ”specialitet”, från rött till en salig blandning går indirekt Oksanens och fascismens ärenden.
  Putinhatare är de allihopa, stirrat sig
  blint och vägrar vara goda lyssnare, värst är att det säges vara erfarna Sovjet- och Rysslands experter.
  Många av dessa, mest de rysshatande röda, har berömt socialistiska ledare av idag, höjt dem över skyar och dessa deras upphöjda ledare visar öppet hur mycket obs! de älskar Putins Ryssland och Kina. Jag undrar hur DET känns för den röda lilla massan i Sverige. Faktiskt har den ”massan” deltagit i krigshetsen mot Ryssland även Kina via partiorganens tystnad om västerländsk propagandahets, den som Ryssland kraftfullt kämpar mot i åratal.
  Fakta finns att finna, ja om man vill världens folk väl, bevis som får var och en att förstå vilka länder vill att livet på jorden ska fredligt bestå.
  Tack vare alla rysshatare, enligt min djupröda logik närmar vi oss nu den mest fruktansvärda ideologins slutmål
  nämligen
  fascismens perversa önskan om massutrotelse,
  och den ideologin äger inte Ryssland.
  Snart slukar helvetet oss alla, rysshatare eller inte i alla dess färger.
  Tyvärr saknas en internationell och framför allt en nationell aktiv fredsrörelse, orsaken är rysshatarna som hjärtligt vill att USA/
  NATO ska spärra in Putin, samtidigt förinta det stora landet Ryssland. Därefter Kina…om vår planet finns till.

  Några varnande ord av rysk fredsförsvarare som enligt indoktrinerade svenska medborgare säkert anses vara en krigshetsare. USA i svenskens dimmiga hjärna är fredens och demokratins vita duva, den Sverige så innerligt vill likna.

  25 april, 01:14
  Riskerna för en direkt militär sammandrabbning mellan Ryssland och USA fortsätter att växa – UD
  Det ryska utrikesministeriets avdelning för icke-spridning och vapenkontroll, Vladimir Yermakov, underströk att, för att förbättra situationen, ”USA måste omedelbart vidta konkreta åtgärder för nedtrappning och för att avskaffa den fientliga vägen mot att undergräva Rysslands säkerhet i praktiken.”

  ryska utrikesdepartementet
  © Valery Sharufulin/TASS
  MOSKVA, 25 april /TASS/. Riskerna för en direkt militär konfrontation mellan två kärnvapenmakter – Ryssland och USA – växer konstant, säger det ryska utrikesministeriets avdelningschef för icke-spridning och vapenkontroll, Vladimir Yermakov.

  ”Om USA fortsätter att följa sin nuvarande kurs mot ett motstånd mot Ryssland, samtidigt som man ständigt höjer insatserna på gränsen till en direkt militär konflikt, då kan ödet för det nya START-fördraget bli beseglat”, sa Yermakov till TASS. ”Men i värsta fall, det vill säga om Washington driver situationen till en militär sammandrabbning mellan de starkaste kärnvapenmakterna, så är det inte Nya STARTs öde utan hela världens öde som kommer att vara ett bekymmer.”

  ”Detta bekräftar än en gång att det mest påträngande hotet idag inte är kopplat till dynamiken i stimulanserna för den första massiva strejken, som förmodas bromsas av överenskommelser som Nya START, utan med en fara för kärnkraftsupptrappning som ett resultat av en direkt militär konfrontation mellan kärnvapenmakter,” förklarade Yermakov. ”Och till våra djupaste beklaganden fortsätter dessa risker att växa.”

  ”Det är precis därför vi ständigt pekar på faran med USA:s och Natos agerande, som, det verkar, har trott på illusionen av straffrihet och dragits med i sådana chimärer som ”eskaleringskontroll” och ”eskalatorisk dominans”, säger diplomaten. understruken. ”Vi fortsätter att skicka nyktra signaler till väst om att en katastrof måste förhindras.”

  Emellertid, påpekade Jermakov, väst ”förblir döva för uppmaningarna” och till och med ”förvränger dem uppsåtligt i propagandasyfte”.

  Diplomaten underströk att, för att förbättra situationen, ”måste USA omedelbart ta konkreta steg mot nedtrappning och för att avskaffa den fientliga kursen mot att undergräva Rysslands säkerhet i praktiken.”

  ”Det finns helt enkelt inget annat sätt att vända den negativa trenden”, avslutade Yermakov.

 6. Tik-Tok skiljer sig inte nämnvärt från alla andra fulplattformar som registrerar, övervakar och manipulerar människor, det är bara det att den sannolikt är i händerna på CCP.

  Det intressanta är att människor sväljer den ensidiga propagandan mot endast en av dessa fula appar, när de alla borde ha övergetts för länge sedan av ”en svensk tiger”, till förmån för öppna fria appar.

  T.o.m. på MSB sitter det folk med höga arvoden som är inloggade på LinkedIn och uppmanar folk att använda Facebook… Jag önskar att jag skämtade.

  Och jag som är en mer säkerhetsmedveten svensk, maskiningenjör och elektriker, som varnar alla och pekar ut lösningarna, jag får inga jobb alls …

  Alla evidens pekar på att det faktiskt är jag borde leda vårt land, inleda övergång till öppen fri hårdvara och mjukvara överallt för alla svenskar, för ingen annan är byxad till uppgiften, men går främmande makts ärenden, vilket man inte får enligt brottsbalken.

  Polis och åklagare skiter i vilket. Om 99,99% av alla bryter mot lagen i sin ignorans så vill de inte lagföra alla, eller så är det så att brottsbalken helt enkelt inte gäller, eller bara gäller då den korrupta makten vill det?

  • @Martin Gustavsson – Valsamverkanspartiet 25 april, 2023 At 14:43
   Nej Martin, TikTok är inte alls i händerna på CCP, utan i händerna på användarna. Där skiljer den sig väsentligt från andra amerikanska appar som ju bevisligen är i händerna på USA regimen. Det har ju Twitter skandalen tydligt avslöjat. Att TikTok är i händerna på användarna är just vad som skrämmer slag på USA -oligarkin, för det betyder att dom inte kan styra propaganda med sina algoritmer och censsur.

 7. Ifall du inte orkat orientera dig bland alla länkar hoppas jag du noterat att jag har två huvudbudskap:
  • att vi matas med en ensidig propaganda,
  • att det verkliga integritetshotet kommer
  från väst med USA i spetsen (AWS).

  Hjälp gärna till med informationssökning om den CIA-kontrollerade molntjänsten AWS.

  I programmet fanns även Hanna Linderstål,
  https://samnytt.se/vem-ar-hanna-linderstal/
  https://totalforsvar.org/totalforsvar/radet-for-psykologiskt-forsvar/
  som företrädde en betydligt mer nyanserad bild av riskerna med internet och sociala medier:
  https://www.svtplay.se/video/ed354ZJ/forum/ons-19-apr-09-00?id=ed354ZJ&position=19905

  Ifall mängden länkar fick dig att storkna – läs bara denna artikel från en mycket vederhäftig tidskrift:
  https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/07/skane-avrads-anvanda-millennium-tjanster-i-indien-och-usa/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here