Patrik Oksanen vågar inte debattera och sätter yttrandefriheten åt sidan

10
1011
Patrik Oksanen, 2018 - Foto: TV4 Nyhetsmorgon
Patrik Oksanen, 2018 – Foto: TV4 Nyhetsmorgon

Jag och flera andra har observerat och kritiserat en mycket lång artikel på c:a 30,000 tecken av Patrik Oksanen i Hela Hälsingland: Cyberstölden, förtalskampanjen och Oksanen som tappar fattningen. Jag angreps osakligt av Oksanen i hans artikel och skickade en replik* på max 2500 tecken, 8% av Oksanens textlängd, som blev refuserad. 

En mer fullständigare replik finns här: “Cyberstölden, förtalskampanjen och Oksanen som tappar fattningen”. Titeln återger min bedömning i koncentrat.


Kommentar till och mail-växling med Patrik Oksanen

Oksanen skrev:

“Först ut, som ledarsidan hittat, är Anders Romelsjö som på sin blogg redan 3:e december lyfter att Martin Kragh nämns i det nordiska klustret…
Anders Romelsjö är ingen okänd spelare i det ryska internationella informationskriget. Genom organisationen ”Swedish Doctors for Human Rights” har Romelsjö bidraget till att sprida konspirationer om bland annat Vita Hjälmarna i Syrien och påståenden om att Assadregimen inte begått kemvapenattacker. Den här svenska läkargruppen har använts av ryska UD:s talesperson såväl som Syriens FN-ambassadör, för att inte tala om ryska statsmedier och pro-ryska publikationer på både den konspirativa höger- och vänsterkanten”.

Men Oksanen anför inga fakta som stöd för sin bedömning.

Jag tillhör dem som i artiklar med olika källor, allt ifrån CNN till “vänster”-siter påtalat att Vita Hjälmarna i Syrien är en hjälp- och propagandaorganisation för terroristerna. De har oetiskt använt barn i sin propaganda, vilket till och CNN har kritiserat. Det finns mycket starka belägg för att Vita hjälmarna är ansvariga för vissa kemgasattacker i Syrien. De Vita Hjälmarna har nyligen också skarpt kritiserats på ett möte i FN. De finansieras av bl.a. Storbritannien, USA och Danmark, tre av de sju västerländska länder som flygbombat i Syrien de senaste åren utan stöd i FN:s Säkerhetsråd. De har gjort propagandafilmer om arrangerade ”räddningsinsatser” och ”kemgasattacker”, verkar inom terroristkontrollerade områden i Syrien och är intimt hopkopplade med Al Qaida-anknutna gruppen Al Nusra.

SWEDHR (Svenska Läkare för mänskliga rättigheter, SWEDHR) är en oberoende, alternativ NGO fokuserad på forskning och upplysning om hälsofrågor relaterade till krigsförbrytelser och brott mot mänskliga rättigheter världen över. Vi avslöjar även övergrepp av mänskliga rättigheter utförda mot organisationer eller individer som har avslöjat krigsbrott.

Jag har skrivit många artiklar om gasattacker i Syrien. Det saknas bevis för att Syriens regering, som för några år sedan förstört sina kemvapen under FN:s överinseende, har orsakat sådana. Däremot finns starka belägg för att terrorister och Vita hjälmarna är inblandade.

* Artikeln har inte publicerats – lika litet som någon annan artikel som kritiserar Oksanens artikel.


Oksanens har dock mailat mig (och journalisterna Karin Bylund, Anders Ingvarsson och Anders Rönmark) följande:

“Hej!

Jag har mottagit en ofullständig replik som inte heller klarar grundläggande faktagranskning, vilket gör att jag inte kommer att publicera den.

Du är naturligtvis välkommen med ett nytt försök som är fullständigt och inte slutar mitt i en mening och som inte kommer med ogrundade påståenden som exempelvis går emot vad FN konstaterat i sakförhållande.

Med vänliga hälsningar Patrik Oksanen”

[Hans e-mailadress är ]

Jag svarade:

“Hej!

Repliken bör förstås inte bedömas av dig, då din artikel kritiseras i repliken. Det är tydligt jäv, och inte acceptabelt.

Och du anför inget exempel på felaktigheter.

Klart är att det begränsas av begränsat teckenantal och i den meningen blir ofullständigt, särskilt jämfört med din långa artikel.

Återkommer möjligen med en lika kort replik igen.

Hälsningar

Anders Romelsjö, professor emeritus”

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.

10 KOMMENTARER

  1. Eftersom Oksanen på sin högertidning förmodligen arbetar för främmande makt så är kanske högerpersonligheter och källor från samma främmande makt är mer trovärdiga för Oksanen? Det finns ju faktiskt en hel del högerfolk som är för fred och hederlighet i denna främmande makt, ex. Ron Paul och Paul Craig Roberts.

  2. När lögnare som Oksanen avslöjas så agerar man exakt så här! Detta är ett solklart exempel på journalistikens förfall i Sverige som den granskande makten…Media har blivit maktens verktyg i stället för dess granskare!

  3. Patrik Oksanen anlitas av Natos tankesmedja AtalnticCounsil tillsammans med bl a Martin Kragh för att “avslöja rysk propaganda. Ungen vild gissning att Oksanen ingår i den cell för Inegrity Initiative Kragh höll på att skapa i Sverige, Mediatystnaden kring II tyder på att många flera är inblandade

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here