Forum om hot mot yttrandefriheten. Del 2 – Nils Funcke: Grundläggande fakta och viktiga problem idag

3
1666

Under senare år har det kommit många rapporter om ökad censur och minskad yttrandefrihet i bl a Facebook och på YouTube. Visselblåsare som Julian Assange, Chelsea Manning och Edward Snowden förföljs.

Mot bakgrund av detta ordnade Stockholms-avdelningen av Folket i Bild Kulturfront – i samarbete med FIB-juristerna – ”Forum om hot mot yttrandefriheten”.
Välkommen till “Forum om hot mot yttrandefriheten”

Folket i Bild/Kulturfront ger ut tidningen ” Folket i Bild” utan statligt presstöd sedan 1972.

Nils Funcke Bild Wikipedia.Av Arild Vågen – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18147299

Talare är Nils Funcke. Han är journalist, författare, publicist och debattör i yttrandefrihetsfrågor som idag undervisar journalistik på Stockholms Universitet.Han var sekreterare i den parlamentariska Yttrandefrihetskommittén. Han är en flitig debattör vad gäller grundlagsfrågor, rättsfrågor och tryck- och yttrandefrihet. Han är även expert på tryckfrihetsrättsliga frågor och har skrivit böckerna Tryckfriheten under tryck och Att publicera.
År 2006 belönades han med Stora journalistpriset i kategorin Årets avslöjare för avslöjandet i Riksdag & Departement att dåvarande utrikesminister Laila Freivalds gav klartecken till att kontakta Sverigedemokraternas webbhotell, vilket ledde till hennes avgång. Han är även en återkommande gästkrönikör i flera lokaltidningar.

Ur programmet:

Del 2 av 7

Grundläggande fakta och viktiga problem idag

Nils Funcke, journalist, expert på yttrandefrihet

Denna och andra videoer från detta Forum har spelats in av Franz Smidek.
Inspelningsplats: Viktor Jaara-föreningens lokal Pontonjärgatan 38, Stockholm


Relaterat.

Välkommen till “Forum om hot mot yttrandefriheten”
Forum om hotet mot yttrandefriheten: Del 1 – Rätten av kritisera överheten.Politik

Föregående artikelVarför hånar vuxna en viss tonåring?
Nästa artikelExpressen: Assad är den enda som kan skapa fred i Syrien?!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Beklagligt not handlar ”yttrandefrihet” i Sverige väldigt mycket om att förhindra andras yttrandefrihet genom att trakassera, förfölja, hota och skända. Det ofta med massdrev av en anonym lynchmobb på webben. Dessutom används yttrandefriheten till att systematiskt ljuga, desinformera och sprida falska rykten, att styra opinion och agenda, kallas opinionsbildning och agendasättande journalistik. Det gäller speciellt länder öster om oss och som inte är underordnade den amerikanska agendan. Ett mycket stort problem är maktkoncentrationen, framför allt Bonniers tillsammans med statligt kontrollerade media har en totalitär och autokratisk makt att dominera och därmed styra informationsflödet med en alltmer tydlig politisk agenda, samtidigt som man systematiskt stänger ner och trakasserar balanserade mediekanaler utan att det skall synas. Esse non videri, att verka utan att synas, politikerna arbetar osynligt och dolt precis som i diktaturer. Åsikter och yttranden som inte godkänns av makteliten skall bäst tystas.

  2. Kunde tyvärr inte delta i seminariet som återges här med inspelat ljud. Men bättre än inspelat ljud vore att få anförandena återgivna i text. Antar att talarna hade underlag i form av skrivna manuskript. Kan du inte publicera dem också, Anders, snälla?

    • Tack för intresset. Men alla hade inte manus. Nils Funcke hade det inte och inte jag heller. Men minst två andra talare hade det. Ska fråga dem.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here