”Skandaliserad”. Vem? – Jag!

53
3324

Lunds domkyrka

Ett mediadrev startade mot mig och Globalpolitics.se i artiklar i Expressen, Blekinge Läns Tidning, Kristianstadsbladet, Sydsvenskan och Dagen.

I bilden ingår att det hela startade med tweet av Patrik Oksanen – som jag varken kan läsa eller kommentera.

” Du är blockerad Du kan inte följa eller se Tweets av @patrikoksanen. Läs mer”
Jag har kritiserat Patrik Oksanen, bland annat på Globalpolitics.se
Nato-entusiasten Patrik Oksanen vågade inte debattera med mig, och sätter yttrandefriheten åt sidan (Riktigheten i bedömningen ger Oksanen själv i sin blockering.)
SvD:s ledarskribent Patrik Oksanen lånar ut sitt namn till demagogi och angrepp på mig och mer kända debattörer.

Jag bifogar här den artikel i BLT (Blekinge Läns Tidning) och i Kristianstadsbladet, som kom först, samt min replik, begränsad till 2500 tecken, som publicerades dagen därpå. Det finns mycket mer att säga om allt detta. Kanske Du läsare har någon kommentar? Jag lär återkomma i frågan, bl.a. med kommentarer till en av de andra artiklarna. Jag har skriftligen frågat ledarskribenten Anders Gustafsson om vad han menar med ”konspirationsteori” och ”konspirationsteoretiker.”

____________________________________________________________________
Anders Gustafsson: Vi är inte alls Putins nyttiga idioter, sa Svenska freds …

Anders Gustafsson: Vi är inte alls Putins nyttiga idioter, sa Svenska freds …

Om nu inte Svenska freds är Putins nyttiga idioter, varför befattar man sig då med en person som Anders Romelsjö?

Anders GustafssonSkicka e-post

Ledarkrönika • Publicerad tisdag 8/8 05:30
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Blekinge Läns Tidning politiska etikett är oberoende liberal.
Anders Romelsjö talade i Lunds domkyrka i samband med Hiroshimadagen.
Anders Romelsjö talade i Lunds domkyrka i samband med Hiroshimadagen.Foto: Johan Nilsson/TT

Ihelgen ägde den så kallade Hiroshimadagen rum, en dag till minne av bombningarna av de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki den 6 augusti 1945. Så också i Sverige.

I Lund samarbetar Svenska kyrkan och Svenska freds avdelning i Lund och Malmö sedan många år kring Hiroshimadagen. Så skedde också i år och i samband med lördagens middagsbön var Anders Romelsjö inbjuden att tala i Lunds domkyrka.

Vem är då Anders Romelsjö?

Romelsjö är en vänsterradikal läkare och redaktör för den konspiratoriska bloggen Globalpolitics.se som under senare tid ägnat mycket utrymme åt att rapportera om konflikten i Ukraina – på ett minst sagt alternativt sätt.

Ett axplock av rubriker från sajten talar sitt tydliga språk: ”Tillbaka till framtiden i Ukraina – Demilitarisering och avnazifiering” (den 2 juli), ”Dr Volodymyr & Mr Zelensky: den ukrainska presidentens mörka sida” (den 28 juni), ”Försöker USA provocera fram krig med Ryssland med hjälp av Litauen?” (den 19 juni), ”Krig i Ukraina är perfekt för USA – en supermakt på väg ner” (den 2 juni), ”Milstolpar i Ukrainas förvandling mot en högerextrem marionettstat” (den 30 maj), ”Finns argument för att Ryssland hade rätt till självförsvar då man angrep Ukraina?” (25 april) och så vidare, och så vidare.

”Och varför i hela friden ska Svenska kyrkan ge denna del av tokvänstern en plattform i självaste Lunds domkyrka? ”

Vad man vill uppnå med sajtens publiceringar är uppenbart: i största möjliga mån ska Ukraina diskrediteras genom att utmåla dem som högerextrema och den ukrainska frihetskampen ska förminskas, liksom Ryssland skuld ursäktas, genom att framställa Ukraina som en marionett till USA.

Under vintern, i upptakten till Rysslands anfallskrig mot Ukraina, publicerades Romelsjö, tillsammans med Lars Drake, i finska Hufvudstadsbladet (den 21 januari). De två herrarna skrev i denna bland annat om Rysslands ”fredliga annektering” av Krim, att Ukraina bedrivit ett ”inbördeskrig mot landsmän” i öst och att Rysslands synpunkter är förståeliga.

Replik: ”Ukraina är Europas mest nazitoleranta land

Svenska freds har på senare tid varit mycket upprörda över att ha blivit beskyllda för att vara ”Putins nyttiga idioter” (SvD den 25 mars). Men om man nu inte är det, varför befattar man sig då med en sådan person som Anders Romelsjö? Och varför i hela friden ska Svenska kyrkan ge denna del av tokvänstern en plattform i självaste Lunds domkyrka?

______________________________________________________

Replik: ”Ukraina är Europas mest nazitoleranta land”

Anders Romelsjö svarar på Anders Gustafssons ledarkrönika ”Vi är inte alls Putins nyttiga idioter, sa Svenska freds” (BLT den 9 augusti).
Detta är en personligt skriven text i Blekinge Läns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Svenska kyrkan har i efterhand beklagat Anders Romelsjös medverkan under en fredsbön.
Svenska kyrkan har i efterhand beklagat Anders Romelsjös medverkan under en fredsbön.Foto: Johan Nilsson/TT

Ien krönika i BLT angriper Anders Gustafsson mig och fredsrörelsen och ger en ibland osaklig beskrivning av viktiga förhållanden.

Det stämmer att jag hedrades med att tala i Lunds fina domkyrka på Hiroshimadagen. I mitt tal, som publiceras på Globalpolitics.se, sa jag bland annat:

”Sammanfattningsvis har risken för kärnvapenkrig ökat kraftigt på grund av:

1. Utveckling av nya små och stora kärnvapen.

2. Kärnvapen ses som möjliga att användas som första insats.

3. Uppsägning av viktiga kärnvapenavtal.

4. Fler kärnvapen som kan avfyras direkt.

5. Kortare varningstider genom nya baser och snabbare missiler.

6. Ökat misstroende mellan USA och allierade och Kina, Ryssland och allierade.”

Jag beklagade att Sverige inte ställt sig bakom FN:s konvention om att förbjuda kärnvapen, och påpekade att risken för kärnvapenkrig mot/från Sverige ökar med Nato-medlemskap.

Talet avslutades: ”Man kan som aktiv kristen förena sin tro på Jesus med aktivt fredsarbete. En som gör detta föredömligt är förre ärkebiskopen KG Hammar.

Ja, nästan alla människor, religiösa och mindre religiösa, önskar en fredlig värld. Låt oss förena våra krafter och arbeta hårt mot kärnvapenhoten – den största faran!”

Fredsorganisationerna i Sverige fördömde som regel snabbt Rysslands angrepp på Ukraina. Som sekreterare i Sveriges fredsråd tog jag initiativ till ett fördömande på invasionsdagen den 24 februari, vilket snabbt antogs lätt modifierat av en enig styrelse.

Lars Drakes och min artikel i Hufvudstadsbladet pläderade för en diplomatisk lösning på kriget, liksom vår insändare i DN.

Det stämmer att jag publicerat många artiklar om kriget i Ukraina. Dessa innehåller också viss kritik av Ukraina. Jag menar att mycket talar för att Ukraina är Europas mest nazitoleranta och korrumperade land. Vidare att omvälvningen i Ukraina i februari 2014 uppfyller kriterier för att en statskupp ägde rum mot folkvald president. Och Kiev har i åratal bedrivit ett lågfrekvent inbördeskrig mot landsmännen i Donbass – vilket inte  rättfärdigar Rysslands angrepp. Omvälvningen i februari 2014 följdes av en folkomröstning där över 90 procent på Krim ska ha röstat för anslutning till Ryssland. Därefter skedde en fredlig men folkrättsstridig annektering. Bör utredas vidare.

Visselblåsare från FN-anknutna OPCW liksom ledande USA-expertis har sakligt rapporterat att uppgifterna om att Syriens regering skulle ha använt kemiska vapen är felaktiga.

Låt oss alla arbeta för global nedrustning och för fred på jorden!

Anders Romelsjö

Svar: Anders Romelsjös replik visar på ett tydligt sätt det beklagliga i att Svenska freds avdelning i Lund och Malmö i samarbete med Svenska kyrkan bjöd in honom att tala under Hiroshimadagens högtidlighållande i Lunds domkyrka den 6 augusti.

Romelsjö säger att han fördömer den ryska invasionen av Ukraina men upprepar samtidigt några av de talepunkter Ryssland anför för att legitimera sitt anfallskrig mot Ukraina.

De fredliga och folkliga protesterna vid Frihetstorget i Kiev 2014, och som ledde till att Viktor Janukovytj avsattes som president, var i själva verket en ”statskupp”, det har pågått ett ”inbördeskrig” mot ryssar i östra Ukraina och han tar tillfället i akt att tala om Ukraina som Europas mest ”nazitoleranta” land.

På sistnämnda punkt kan man bland annat nämna att när det högerextrema partiet Svoboda var som störst fick partiet 10,4 procent av rösterna (2012) men i senaste valet till det ukrainska parlamentet fick de 2,1 procent av rösterna. Det andra högerextrema partiet Praviy sektor, fick som mest ett mandat i valet 2014 men har i dag noll mandat i parlamentet. President Volodymyr Zelenskyj är själv av judisk härkomst.

Angående den syriska regimens användning av kemiska vapen så står detta bortom allt tvivel, något som FN och OPCW (Organisationen för förbud mot kemiska vapen) konstaterat.

Avslutningsvis noterar jag att både Svenska kyrkan och Svenska freds centralt i efterhand har beklagat Romelsjös medverkan under Hiroshimadagens högtidlighållande i Lunds domkyrka.

Anders Gustafsson

 

 

_________________________________________________________

Relaterat

Mitt tal i domkyrkan i Lund på Hiroshimadagen

Föregående artikelVärldspolitiken bakom Nato:s utvidgning
Nästa artikelFörnuftets röst om stillestånd och avslut på Ukrainakriget börjar höras
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

53 KOMMENTARER

 1. Att kämpa mot reaktionen, Anders, det är nödvändigt om det än är krävande. Att kämpa mot reaktionen när den som nu, beroende på det positiva världsläget, är desperat och handlar därefter, är ännu svårare. Men, som Vijay Prashad skriver flera gånger i sin senaste bok, ”Det är kampen som gör oss mänskliga”.

  Och visst är det allmänna världsläget positivt. Den 99-årige, i Bayern födde, fredspristagaren, reaktionäre och cyniske säkerhetsrådgivaren, utrikesministern m.m. åt USA-imperiet på 1970-talet, denne Henry Kissinger är djupt orolig för att politikerklasserna i Väst begår allvarliga misstag i kampen för att USA skall fortsätta vara Hegemon. Detta måste vi glädja oss åt, även om läget för oss i Sverige, som bor i den besvärande dimma som råder i det kollektiva Väst, inte verkar positivt.

  Min tro är att denna dimma kommer att skingras, åtminstone inom ett par årtionden. Det gör den eftersom det som sker i det Globala Syd, alltmer tränger igenom dimman och ger oss kraft att kämpa, att vara mänskliga.
  Det är sådana som Vijay Prashad, M K Bhadrakumar, Pepe Escobar, Chris Hedges, Ben Norton, Alexander Mercouris, Pål Steigan och du Anders, det är sådana som sprider den nödvändiga kunskap vi måste ha för att arbeta vidare med att skingra dimman.

 2. Detta gjorde mej fan förbannad och ledsen. Stå på dej Anders. Dom snackar bara RENT skit ju. Hur kan man vara så otroligt inkompetenta. ”Putins nyttiga idioter”Hur har vi ens kunnat hamna såhär åt skogen snett under2022 Sverige. Stå på dej Anders vi är MÅNGA som hejar på dej. Dom är nyttiga idioter och lögnare så det skriker om det , OCH detta är INGET som är nytt. Lögnare med STORA bokstäver

 3. Det är inte lätt att debattera med en ”AI-bot”.
  Argumentet ”President Volodymyr Zelenskyj är själv av judisk härkomst.”, finner jag närmast infantilt. Upphörde USA att vara rasistiskt när Barack Obama var president?

  • Samma reaktion hos mig. Anders Gustafsson, för mig okänd, synes vara fullständigt obildbar. Ingen seriös människa skriver dylikt dravel.

   • Tyvärr är det så hos många av de mest hårdföra liberala och nykonservativa ledarsidorna angående östeuropeiska politiska ledare: de är alltid bra tills de säger något mot USA. Plötsligt hamnade Viktor Orban (som undertecknad aldrig sympatiserat med) snabbt i frysskåpets kallaste hylla när han gick emot Washington, Warszawa och London.

    Vi vet egentligen inte vilken ideologi eller politisk-filosofiska principer som driver dagens Zelenskyj och dennes regering.

    Nyliberal, tokliberal, neokonservativ -och så den avgjort fascistiske rådgivaren till Ukrainas försvarsminister: extremhögerns Dmytro Jarosh.

    Honom lyckas alltid liberalerna tappa bort. Finns han…..på riktigt?!?

    • ”Vi vet egentligen inte vilken ideologi eller politisk-filosofiska principer som driver dagens Zelenskyj och dennes regering.” Är inte det ganska tydligt. USAs, UKs, och nazismens.

     • Vad jag åsyftade på är att Zelenskyj aldrig personligen SJÄLV (mig veterligen) uttryckt (avslöjat?) att ”jag är xxxxxxxxx-ist”. Däremot betvivlar jag att Zelenskyj själv är vare sig nazist eller fascist. (Då dessa grupper inte sällan just avskytt Zelenskyj, men att dessa mörkermän har behövts i den ”fysiska kampen” och med sin ideologi tyvärr smutsat ned Ukrainas nutida rykte avsevärt. CIA och MI6 arbetade första halvan under kalla kriget med såväl ukrainska som baltiska fascistiska grupper för att infiltrera västra SSSR. (Den som ansvarade för denna västliga undergrävande verksamhet var nämligen Kim Philby på MI6 (1912-1988), samtidigt hög spion för KGB i Storbritannien vilken kunde för Moskva i förväg avslöja vilka bruna element man arbetade med).

      De flesta ynglingar i Zelenskyjs eget parti Sluga Narodu verkar dock vara några slags oformliga liberala frifräsare.

      Men ideologi i sig är mycket sällan den klaraste mainstream-politiska drivkraften i gamla Östeuropa, snarare ekonomiska mål, där västerländska ekonomiska diverserådgivare tycks rankas högst.

    • Efter att jag sett nyhetsinslag från Indisk web-kanal där visades hur Zelenskij (med bihang/fru) varit fotomodell mitt under brinnande krig. Bilderna är ytterst makabra med sandsäckar och kandelabrar. Zelenskij ”vårdar”/”bygger” sitt ”varumärke”. Tror inte det finns någon medveten ideologi bakom, endast narcissism/storhetsvansinne.

 4. Åt skogen me dom alla👎Dom sprider propaganda och rena lögner så otroligt ofta och så kommer detta rena skitsnacket som INTE är MINSTA sant NÅGONSTANS

 5. Pepe Escobar har som flera andra blivit avstängd från twitter, och många saknar hans tyckande och kommentarer, men han tänker inte komma tillbaka med detta, för då blir han bara avstängd igen.
  Så han har gjort som många andra ex. Max Blumenthal att ha ett Telegramkonto där han kan uttrycka sina åsikter som kan vara en risk för avstängning på ett twitterkonto. Sedan använda ett twitterkonto till kommentarer som inte riskerar att kontot stängs.
  Så de som vill läsa hans åsikter ocensurerade måste skaffa ett Telegramkonto. Nedan är ett inlägg på hans Telegram konto som förmodligen skulle få Twitter att åter stänga hans konto.

  Pepe Escobar

  IT TAKES A GEOPOLITICAL EARTHQUAKE
  TO HORRIFY A WAR CRIMINAL

  Vid det här laget är alla med en fungerande hjärna – och det utesluter hjärndöda eurokrat-zombier – medvetna om att ALLT som kommer från den där avloppsbrunnen i Kiev är grov propaganda.

  Deras mål: att få fler och fler vapen från USA som de kan sälja på den svarta marknaden. Det är nu allmänt bevisat att 70 % av västerländska vapenförråd är STULNA – och hittats säljs på Balkan och i obskyra delar av Västasien.

  Ukraina – eller vad som är kvar av det – är det mest korrupta landet på planeten. Och ovanpå det nynazistiska. Detta visar än en gång att USA egentligen aldrig brydde sig om nationalsocialismen i Tyskland – så länge de inte bröt mot USA:s riktlinjer för maktbalansen. 1933 hjälpte USA och britterna det nationalsocialistiska Tyskland att bygga upp militärt för att balansera mot Ryssland. Det kom direkt från maktbalans doktrinen. Washingtons ”stöd” av nationalsocialismen i Ukraina öppnar upp för Europa efter ett uppehåll på 77 år.

  Parallellt, varför blir den certifierade krigsförbrytaren, 99-åriga bedragaren Henry The K. ursinnig nu? För han kan inte spela Balance of Power längre för att splittra Ryssland från Kina och vice versa. Han kan inte stava det offentligt – han skulle korsfästas av sina hanterare. Men vad han ser nu, i fasa, är hur Stupidistans ”eliter” lät ett omfattande strategiskt partnerskap av två Eurasien jämlika-konkurrenter bli starkare och starkare.

  Jämfört med omfattningen av denna utveckling, kvalificerar Kiev goon-truppen knappt som ett exploateringsbart gäng, sedan engångs skräp.

  • Fast innan krigsutbrottet sent år 1941 för amerikansk del, var inte de amerikanska Förenta staterna någon vare sig stormakt eller inflytelserik politisk nation. Man såg på dem som tröga bönder om de dök upp i världspolitikens finrum.

   Vad amerikanarna tyckte om världspolitiken var helt oväsentligt – den rollen spelades nämligen fullt utmärkt av britterna i imperiets huvudstad London -som då hade världens avgjort största flotta (den franska armén räknades som världens då tekniskt och taktiskt mest framstående landstyrka). Den amerikanska flottan låg långt ned i statistiken (kring sydamerikanska länders storlek) och Oscar Wildes klassiska nedsabling av den amerikanska flottans klumpiga och oförbätterliga badkar på havets böljor är självklart klassisk.

   När Truman smög in på stormaktsmötena efter Roosevelts död våren 1945, som en synnerligen obekvämt översynt skolpojke med tjocka glasögon så var hans kommentar:

   ”att världsutvecklingen nu visat att för första gången också ’ett fritt land’ kan delta i världens affärer”…

   Vad han nu menade med det…?

   (Hans svarta soldater behandlades dock konstant uselt, till och med avgjort värre än de indier som slogs i brittiska armén. Vid segerparader fick inte annat än vita soldater delta. Så var det med det ”fria” landet!)

 6. Så var det där med vänster/höger igen.

  ”Tokvänstern”, Vad är det?

  Är det inte bara ännu ett vredesutbrott från den liberala vänsterdemokratin när den börjar inse vilket elände den ställer till med överallt i världen och vart än den tränger sig på?

  Det är inte USA:s och Västvärldens uppgift att forma världen.
  ”White Man’s Burden” är inget annat än ren och skär rasism!

  https://s00.yaplakal.com/pics/pics_original/8/3/3/16138338.jpg

  Fler borde inse att den demokratiska missionen är värdelös och rent av farlig i ett globalt perspektiv.
  Just därför kommer den så kallade ”Globaliseringen” så småningom ebba ut.

  I mitt medvetande är länder, religioner och kulturer privata angelägenheter som av människorna där kommer att försvaras.
  Därför kommer den liberala demokratin tyvärr ställa till många krig så länge den inte kan stävjas.
  En möjlig kommande ekonomisk kris i Västvärlden skulle kunna göra den Västerländska demokratin mindre aggressiv.
  Jag tror Ryssland med sin förmåga som förmånlig energileverantör kan åtminstone begränsa den Västerländska aggressionen.

  Tråkigt om din dator blivit hackad, men det är bara att inse att demokraturen inte skyr några medel.
  Återkom gärna om teknikerna kan göra några avslöjande vad du blivit utsatt för.

  Men håll uppe arbetet. Det är det enda som kan ge resultat.
  I mitt enkla gör jag så gott jag kan.
  Det är absolut mer än ingenting.

  • Fast jag vänder mig mot den amerikaniserade politiska indelningen. Liberaler betecknas inte vänster på denna sidan atlanten. Killen på BLT är stockreaktionär alternativt fullständigt okunnig med Atlantic Council som enda källa.
   Och vad menas med att en ekonomisk kris skulle göra ”den västerländska demokratin” mindre aggressiv? Troligen kommer den att splittra väst än mer. Delar av Europa kommer inte att stanna kvar under USA:s hegemoni. Men vad som än händer kommer det inte att ha att göra med någon ”västerländsk demokrati”. Tvärtom.

   • Fast nej!…Liberalismen ÄR den ursprungliga vänstern, sedan Frankrikes Generalförsamlings indelning från 1789.

    Det stora liberala borgerliga partiet i Danmark heter just väldigt logiskt ”Venstre”.

    Det är specifikt i SVERIGE som man fått för sig att liberaler är ”högermänniskor”. Det är fel. I många kontinentaleuropeiska länder anses till och med nyliberaler och anarko-libertarianer som extremvänster: allt skall vara fritt, till skillnad från den gamla högerns lag och ordning, stark stat och stark kungamakt -allt liberaler avskydde i över 150 år.

    Socialister och liberaler stod ända fram till 1930-talet tätt tillsammans mot den gamla svenska konservativa högern: kyrkan, monarkin, den starka repressiva makten (polis, militär, riksdag) och de konservativa i just högern.

    Däremot har liberaler av idag hamnat ekonomiskt på den borgerliga sidan – men det finns en borgerlig vänster liksom en borgerlig höger.

    Det är nog det svenska gamla blocktänkandet som stökat till det där gamla VPK + S förblev ”vänstern” och M, FP och C var ”högern”.

    Men fram till 1950- och 1960-talen var ofta liberaler och konservativa politiska motståndare och rentav fiender i de flesta europeiska länder.

    Idag får man nog kalla liberaler för mestadels i mitten, äkta vänstersocialt ansvar och en lätt högerlutande ekonomisk politik.

    Men att i gamla konservativa länder som Polen, Italien och Spanien kalla liberaler för ”höger” skulle frambringa ironiska skratt.

    På den nyare GAL-TAN-skalan brukar ofta socialister och liberaler stå nära varandra, i motsats till den konservativa och/eller nationalistiska högern.

 7. Det verkar som om etablissemanget och mainstreammedias horor inte vill eller vågar ta till sig fakta. Jag brukar själv, när jag inte känner mig allt för uppgiven, mejla så kallade journalister när de skrivit något allt för dumt, och då skicka med länkar till dokument publicerade av myndigheter eller dylikt. – Jag tror inte länkar till alternativmedier är så särskilt övertygande för de som biter sig fast vid etablissemangets lögner. Däremot borde lagstiftning och mydighetsdokument eller dylikt kunna övertyga även de mest kunskapsresistenta. – Men jag tror faktisk inte dessa storfinansens lakejer är ett dugg intresserade av fakta. Dels skulle det hota deras försörjning – eftersom de är beroende av att ha ”rätt” åsikt – dels skulle det kunna leda till allvarlig psykisk ohälsa om lakejerna tvingas föra fram en världsbild samtidigt som de vet att den inte är sann och att de ljuger – den kognitiva dissonansen skulle kunna bli outhärdlig och i förlängningen hota deras yrkesmässiga och samhälleliga status. Därför tror jag att lakejerna av ren självbevarelsedrift vägrar följa de länkar jag skickar och avstår från alla de dokument som finns lätt tillgängliga och som motsäger lakejernas nuvarande världsbild.

  Om den där okunniga etablissemangshoran Anders Gustafsson hade läst de texter på Global Politics som han hänvisar till, och anser vara förkastliga, hade han kunnat lära sig något. Inte minst om han följt de länkar som går till mainstreammmedia – som han ju litar på – och som ger god inblick i hur man såg på Uraina för bara några år sedan. Men den kunskapen vill Anders Gustafsson uppenbarligen inte ha, för då skulle han inte kunna kritisera Global Politics med gott samvete. Därför måste han och hans kolleger välja okunskap framför upplysning.

 8. Bäste Anders!
  Jag hoppas Du klarat Dig väl med datorangreppet! Det är förfärligt! Tyvärr inte förvånande. Allt (ALLT!) som skrivs politiskt på internet sparas och granskas av amerikanska NSA. De till och med avlyssnar ALLA telefonsamtal via satellit- och signalspaning och i princip övervakas alla Europas politiker – direkt.

  En klok åtgärd är om man är internetaktiv att helt enkelt ha två datorer: en ren ordbehandlare som aldrig ansluts till internet, och en annan dator eller läsplatta för sina skriftliga alster och vars filer man överför från den första, och man låter då den andra internetkopplade datorn ta smällen för kapningar och virus liksom annat otyg.

  Det är inte minsta överdrivna paranoia, utan en ren -och ganska klok- säkerhetsåtgärd.

  Självklart blir detta en kostnadsfråga för en del, men om man har allt på en enda just uppkopplad internetdator kan allt gå förlorat, och allt arbete som utförs på den i realtid övervakas.

  Man skall naturligtvis inte överföra filer tillbaka till den första ej uppkopplade datorn från filer och länkar i den andra internetdatorn.

  _____

  Sedan kan man fråga med anledning av Hiroshimadagen:

  Fördömdes direkt just denna amerikanska användning av kärnvapen direkt mot två icke-militära mål i Japan i augusti 1945?

  Var det någon som ”tordes” ?

  Tyvärr blir den ”liberala mediapersonalen” överallt i världen alltmer totalitär och intolerant, nu när det visat sig att vare sig tiden eller historien tog slut år 1991. Allt som ens andas kritik av till och med små detaljer i främst anglo-amerikanska utrikespolitiska ämnen är alltid någon form av konspirologi. Ty Washington kan aldrig ha fel. Bombliberalerna går alltid med paraplyerna uppfällda i de europeiska huvudstäder när det regnar över Vita huset. På något vis är det både tragiskt och synnerligen humoristisk med så underkastande och tankemässigt osjälvständiga människor.

  Som vanligt kan vi fråga dessa liberala skribenter vilka som en man med full liv och lust ville att Sverige skulle bryta mot FN-stadgan och delta i det illegala anfallskriget mot Irak året 2003:
  – om de är stolta över detta tankesätt och framför allt: har ni nu äntligen hittat de irakiska hemliga atom- och kemiska vapnen?

  Och så den klassiska standardfrågan till våra kära bröder hos Natos sjättekolonnare bland bombliberalerna: har Danmarks liberale dåvarande statsminister Anders Fogh-Rasmusens danska lilla ubåt kommit fram till Bagdad än?

  Den liberala totalitarismen är tyst. Frågan är om det är av skam.

  Vi hälsar våra varmaste konspiratoriska hälsningar till bombliberalerna på den Stora atombombsdagen: det gjorde ni bra grabbar! Ty liberal militär statistik har aldrig brytt sig om dödade eller döda asiatiska gulingar i vare sig Japan, Vietnam eller i CIA:s blodiga Suharto-kupp i Indonesien år 1965! Ju fler döda, desto bättre.

  Liberalismen i sin stoltaste prydno!

  Nu kan ni spara detta meddelande på NSA, hoppas ett urusla svaga amerikanska morgonkaffe smakar gott. Huvudsaken är att ni amerikaner är nöjda!

 9. Ni påstår olika saker med samma källa.

  Saxart från The Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW):

  ”On the basis of all the information obtained and its analysis, the IIT concludes that
  there are reasonable grounds to believe that:
  (a) At approximately 6:00 on 24 March 2017, an Su-22 military airplane
  belonging to the 50th Brigade of the 22nd Air Division of the Syrian Arab Air
  Force, departing from Shayrat airbase, dropped an M4000 aerial bomb
  containing sarin in southern Ltamenah, affecting at least 16 persons.
  (b) At approximately 15:00 on 25 March 2017, a helicopter of the Syrian Arab Air
  Force, departing from Hama airbase, dropped a cylinder on the Ltamenah
  hospital; the cylinder broke into the hospital through its roof, ruptured, and
  released chlorine, affecting at least 30 persons.
  (c) At approximately 6:00 on 30 March 2017, an Su-22 military airplane
  belonging to the 50th Brigade of the 22nd Air Division of the Syrian Arab Air
  Force, departing from Shayrat airbase, dropped an M4000 aerial bomb
  containing sarin in southern Ltamenah, affecting at least 60 persons”

  Källa: https://www.opcw.org/sites/default/files/documents/2020/04/s-1867-2020%28e%29.pdf

 10. Ett något märkligt inlägg, Anders. Du skriver inte att det är en konstaterad hackning. Däremot så startar du en spekulation varför denna misstänkta hackning har hänt. Att vissa bedömare menar att denna sida är full av konspirationsteorier är kanske inte helt utan grund?
  Vad som är ännu märkligare är att när exempelvis Johan de Naucler tycks mena att det är en konstaterad hackning. Konspirationsälskare har mycket att gotta sig här och fantasien har ingen gräns.

  • Jag har inte självsvåldigt konstaterat att det ÄR ett fulländat kapningsförsök. Jag kanske uttryckte mig slarvigt -i så fall ber jag om ursäkt!

   Jag har själv fått kapningsvirus flera gånger, lyckats häva dessa och jag vet att datorn jag då hade uppförde sig tidvis ytterst märkligt. Jag utgick nog -tyvärr- telepatiskt att så var fallet denna gång! Men professionell utredning av datorn är självklart påkallat för att få veta vad som hänt!

   Jag har alltså inte misstänkt direkt något konspirologiskt. Man behöver dock bara ta del av Edward Snowdens texter för att förstå hur vanliga, enkla civilpersoner verkligen ÄR övervakade 24/7 genom automatisk insamling av all datatrafik genom NSA, GCHQ och FRA för att låta sig bli alltmer åtminstone försiktig.

   Att skriva e-post och t.ex. sökmotorsökningar brukar ju sägas vara som att ”skriva ett vykort” (utan kuvert) vars text går öppet hela vägen mellan avsändare och mottagare. Så lite godartad misstänksamhet är ändå att rekommendera, trots allt!

   • En liten inflikning bara: Microsoft är det företag som samlar in mest info om användaren. Då Windows har 90% av jordens dataanvändare så blir jag lite förvånad över hur sällan detta nämns.

    • Du har säkert helt rätt. Men Microsoft är -när allt kommer omkring- ingen underrättelsetjänst som kan beordra nedstängning av utländska medborgares bankkonton, skicka olagliga drönarbombattacker i helt främmande länder, och bedriva tortyr i hemliga fängelser i lojala demokratier som Polen och Litauen.

     Det är den ödesdigra kombinationen av insamlad fakta/data, organisationsförmågan och de inhemska lagliga rättigheter dessa övervakningsnätverk ges att övervaka folk varhelst i världen politiskt, socialt, personligt och ekonomiskt (etc. etc.) som är den synnerligen farliga, för att inte säga orwellska tid vi hamnat i sedan länge. ”SIGINT” heter det på professionellt språk: signal- och dataövervakning (och insamling).

     Allt vi skriver idag på internet och i e-post och SMS lagras på NSA i Fort Mead, och har alltid gjorts!

     Jag är vare sig paranoid eller tycker om konspirationsteorier, ty den nu existerande konspirationen mot alla privatpersoner på internet är ett dystert faktum.

     Vi kan jämföra med ett exempel med den stora sameuropeiska flygplansindustrin Airbus. Störst (numera) och lär ha de bästa och konkurrenskraftigaste planen. De vann en tid ovanligt många upphandlingar hos flera olika kunder i bl.a. Asien och Arabvärlden.

     Väldigt ofta denna tid kom svaret vid avtalsunderskriften i dessa länder; ”nej, tyvärr blir ingen affär”. Man valde amerikanska Boeing i alla dessa fall. Och Airbus förstod till en början inte dessa märkliga företeelser som drabbade företaget.

     NSA och det anglo-amerikansk-australiska Five Eyes *) övervakade så I DETALJ företaget Airbus, och gav statlig underrättelseinformation till det helt privata jätteföretaget Boeing, som fick hemlig statlig data hur Airbus presterade i förhandlingar. Man kunde sockra Boeings erbjudanden och i trettonde timmen vinna ett avtal på falska affärsmeriter (Airbus ägs också av britterna, som fick ”stå ut med” att deras eget företag tappade order efter order).

     Och Boeing-Airbus-fallet är självklart inte vare sig unikt eller ens oväntat. Det sker mot amerikanska företags världskonkurrenter vareviga dag! Tyvärr.

     *) Five Eyes är ett globalt överspännande övervakningssystem styrt från bl.a. rymdsatelliter som avlyssnar all telefon- och datatrafik i världen. I det ingår exklusivt de fem anglo-amerikanska länderna: Storbritannien, de amerikanska Förenta staterna, Kanada, Nya Zeeland och Australien.
     De fakta som samlas in delas princip aldrig med europeiska länder, som också konstant förvägras insyn i eller samarbete med Five Eyes.

     Europaparlamentet har utrett detta allvarliga spionage mot Europa och kritiserat det, och försökt komma fram med lösningar om motmedel och på affärsskydd m.m. ./.

     • Det råder inga vattentäta skott mellan offentligt och privat. Varken i Sverige eller USA.
      I övrigt håller jag med.

  • @H2 16 augusti, 2022 At 18:24 De största hackarna i Sverige heter NSA, CIA och SÄPO vilket i princip idag är samma organisation, och vilket de flesta totalt vägrar att tro på. Vad dom är ute efter är författarens anteckningar och källor, ”kladden” till artiklarna. Kan dom eliminera, styra och kontrollera källorna kan dom styra hela systemet. Vad man har etablerat här är samma princip som till exempel Spanska Inkvisitionen, om du inte öppet dyrkar rätt värden är du brottslig. Samma princip gällde exempel som nazisterna i Tredje Riket, eller bolsjevikerna i kommunist sovjet, den som inte är för oss är vår fiende. Alla skall troget predika den amerikansk evangeliet, propagandan, Ryssland är den onde, USA den gode. Ve den som inte lyder och rättar in sig.

   • Det är FRA som sköter SIGINT i Sverige. De avgör själva vad och vilken data som skall vidarebefordras till andra länders polis- och underrättelsetjänster.

    Mig veterligen polisiärt är den mest voluminösa delen av insamlad och utbytt information rör internationell organiserad brottslighet.

 11. Läst på SVT Public Service:

  ”Direktrapport, Sveriges Radios sajt blockerad i Ryssland
  Vd Cilla Benkö: Vill förhindra fri journalistik”

  Min kommentar….
  Ja, Herregud… Tänk om jag också kunde slippa undan att bli hjärntvättad av den här liberala dyngan som 24/7 spys från ”vår” statspropagandaapparat som konfiskerar sju miljarder årligen av skattebetalarnas pengar vare sig vi vill eller inte.
  Bara på den punkten undrar jag vad den ”fria” journalistiken finns?

  Men jag kan hålla med vd:n om ”fri” journalistik då den de facto står för den sortens frihet som dikteras från USAs politiska och ekonomiska eliter som i sin brutala imperialistiska jakt strävar efter att göra anspråk på hela världen.

  Ska vi låta denna liberala diktatur och slaveri vinna över våra förstånd, känlsor och erfarenheter?

  Nä, naturligtvis inte. Det är hur orättvist som helst mot de kulturer och religioner som där inte passar in.
  Kan ni exempelvis föreställa er landet Iran som en västerländsk liberal demokrati?
  Det kan inte jag förutom om USA och Västvärlden skulle krossa och slå sönder deras speciella kultur och tradition.
  Sån tur att där finns starka länder som exempelvis Ryssland och Kina som orkar stå emot de aggressiva angreppen från de liberala förtryckarna Väst.

  Kunde tyvärr inte länka.
  Med min gamla dator kan jag inte läsa ”SVT Direktrapport” som är skriven med modernare kod än min dator klarar av.
  Men där finns det att läsa i varje fall.

 12. ”Ask not what your country can do for you, but what you can do for your country” (John F Kennedy)
  Tack Anders för ditt mod och för ”what you do for your country”.
  Diplomati kräver Dialog. Det handlar inte om höger eller vänster, öst eller väst. Det handlar om att respektera mänskliga rättigheter. Gör Nato det? Gör du och KG Hammar det?
  Tack Anders för dina artiklar. Vi fakta sökare behöver Global Politics i en Orwellian värld.

 13. Slutsatsen jag drar är att Ander Gustafsson vädrar sin okunnighet öppet. En sak är han duktig på dock, nämligen ordbajs och ordbajs

 14. Globalpolitics är ingen konspiratorisk webbsajt, utan möjligen en konspirologisk. Dvs man beaktar konspirationer som en reell del av verkligheten (vilka oftast kommer via dolda handlingsprogram ihopsatta av ’dom där med sk makt’. Program förutsätter planering, planering förutsätter grupper av individer (minst 2 per grupp alltså… för att förtydliga för ’den oberoende liberal..skribenten vars sk tidning ägs av ngn av de två monopolist’media’ägarna i Vårt Land Sverige)). Avancerade program/ie konspirationer kräver avancerat mkt resurser, och det är bara vissa grupper som på det sättet idag, kan konspirera mot Mänskligheten. Jmf vad konspirologer/ie konspirationsforskare/-teoretiker sagt under så j…a många år, om the dark reset som nu fjant wef pådyvlar oss alla. Jmf förnekelsen de investerat i så många år, och jmf sedan hur j.. a rätt konspirationsvetare har haft. Tack vare altmedia, går det inte för bluff’media’ att längre locka på. Allt har redan för länge sedan runnit över under kastrullocket. Det vet konspiratörerna om, och därför stjäler de ’nyheten’ och kallar den för ’behövlig’ för ’allas vårt bästa’ och ’leave no behind..’ Dvs för konspiratörernas ’bästa’, samt no lose ends..också ’för konspiratörernas bästa’.. Alltså, en konspirologs värv är att via vetenskapliga metoder granska de konspirationer som dagligdags förekommer som ett maktuttryck fr de självsvådliga och idag i sk väst i de totalitära ’demokratierna’

  • Världspolitiken ÄR konspirologisk och rentav konspiratorisk. Utrikespolitik är tyvärr ett smutsigt hantverk.

   Det är ju det aldrig och inte liberaler förstår.

   Om en liberal läser höga akademiker som t.ex. Noam Chomsky, hamnar de antingen på hjärtakuten eller i psykiatrisk tvångsvård, och för att inte nämna Edward Snowden eller Julian Assange.

   Men kära bombliberaler – Washington har väl alltid ännu rätt! I allt?
   (Var är Iraks biologiska- och atomvapen, var är Danmarks ubåt i Irak…?) Tänk och svara på det och ring sedan nödnumret. Liberaler och the Atlantic Council har ett alldeles eget: ”911”. Vi lovar att vi ska gipsa in er ordentligt!

 15. Det finns två sorteras hackare, de som vill skada och förstöra, kanske hämnas, och de som letar information. Att skydda sig mot dessa professionella hackare är svårt, men här är några tips.
  —Lämna aldrig datorn på när du inte använder den. Stäng av den övernatt, eller använd Hibernate eller sleep.
  —Ändra organisationen på datorn, hackare letar efter ”MyDocuments på C: disken. Flytta den till till exempel D: Det är lätt, bara att ”drag” folden till en ny position.
  —Installera addons, som Adblock, Adblock Ultimate, Cookie Autodelete, Ghoistery, HTPPS everywhere, Noscript, inga totalitära skydd, men dom gör det svårare.
  —Jag använder krypterade virtuella hårddiskar, Trucrypt eller Veracrypt. Sedan monterar (mount -öppnar) jag bara den virtuella disk jag arbetar med.
  —Backup regelbundet till en extern disk.
  —Använd Portable program om dom finns.
  —Använd ett program som ”EaseUS Todo Backup Free 11.5”. Med det kan man göra en exakt kopia, en ”clone” av hårddisken och det blir lättare att återställa om systemet har skadats. Använd inte de senaste versionerna som innehåller”nag-skripts” popups som vill ha pengar. Versionen Free11.5 fungerar bra.
  —Man kan använda ett program som heter ”Yadis”. Normalt sparar program bara datan i en enda fil. Yadis sparar datan på flera ställen. Blir den ena filen korrumperad finns en kopia kvar på ett annat ställe på datorn.
  —Installera en effektiv firewall, den som finns på till exempel Windows är ett dåligt skämt.

 16. Detta väcker en hel del frågor. ”I bilden ingår att det hela startade med tweet av Patrik Oksanen – som jag varken kan läsa eller kommentera.” Vi skall inte glömma att Patrik Oksanen är en del av eller nära associerad med, och finansierad av, CIA, och det är främst CIA som ligger bakom att hacka. Har Patrik Oksanen initierat detta angrepp via sin huvudman, både hackning och förtal . Vi vet förstås inte, men frågan bör hållas levande..

  Om Rysslands krig mot den USA/Ukraina ockupationen och militära angreppen av ryska områden skall fördömas, då skall vi väl även fördöma USA/Ukraina’s förintelse krig mot etniska ryssar i Donbass. Nazisterna i det forna Nazityskland använde gaskammare, USA/Ukraina trupperna använder brittiska Howitzer och svenskt tillverkat artilleri för att åstadkomma samma sak. Död och förintelse. Före februari, då Ryssland ingrep mot Ukraina förintelsen, hade man hunnit avrätta 14,000 ryssar. Skall det samtidigt inte fördömas. Så är inte fallet nu.

 17. SR talar o opartiskhet och oberoende.
  Vilka floskler. SR är liksom SVT ett statsfinansierat företag (16 miljoner per dag) som är en del av totalförsvaret och har därmed alltså
  mediesoldater som godkänts av försvaret (NATO numera) och dess underrättelsetjänster.
  Cilla Benkö och andra kan vara hur oberoende och opartiska som helst. Men då talat vi någon annans språk.
  Drygt 2000 anställda SR och SVT och alla har som av en händelse samma uppfattning som EU och NATO.
  Inga av nyhetsbyråers verksamhet i väst vågar SR eller SVT ifrågasätta. Ingen anställd svensk mediesoldat vågar kritiskt granska USA:s eller dess vasallstater inom EU.

  Vad är det för oberoende och opartiskhet som Cilla Benkö och andra hänvisar till.

  Fundera en stund, över hur många gånger ”det oberoende och opartiska” Sverige infört sanktioner som mot USA och dess stridande lakejer bara under de senaste 50 år av krig?
  Vilket demokratiskt skulle land våga göra det när det medför ekonomiska, militära och politiska konsekvenser?

  Här två (finns otaliga) nedtystade exempel.

  1. Sverige har samarbetat med CIA i Schweiz inom ett företag som heter Crypto AG data- och avlyssningsprogram.
  2. Sverige avslöjades av Danmarks radio att svenska politiker avlyssnades av NSA.
  Alltså samma företags odemokratiska verksamhet som Edward Snowden avslöjade. Om nu någon på SR och SVT minns det?

  Vad hände då med dessa avslöjanden?
  Företagets USA-svenska ”verksamhet” i Schweiz fick Ann Linde att snabbt lägga locket på. Inga offentlig utredning!

  NSA:s avlyssningen av svenska politiker fick Peter Holmquist ta hand om. Han kallades till Försvarsutskottet vid tre tillfällen som inget fick veta. Det svar han gav vid tredje inställelsen till försvarsutskottet var: ”Nu måste vi gå vidare”.
  Mot ett dylikt agerande hjälper inga ”demokratiska samhällets styrelseskick och värderingar”. Ett Sändningsavtal med ”oberoende, opartiskhet och bildning som honnörsord faller lika platt till marken.

  SVT SR är bara en trist och feg vasallpart i USA:s strategiska ”välgörenhet”.
  Hur var det nu Aktuellts ”stjärnskott ”Nike Nylander uttryckte det: ”17 amerikanska underrättelsetjänster kan inte ha fel”

 18. Hur etablissemanget försöker hantera människor som Romelsjö, är genom att försöka ignorera dem. När de blir omöjliga att ignorera kommer smutskastningen.
  Se detta som en medalj på ditt bröst Romelsjö, du är EFFEKTIV och når ut med ditt budskap av fred och förnuft!

 19. Heja Anders! Stå på dig!
  Taket för yttrande- och tryckfriheten har sänkts. Och det kommer att sänkas ytterligare när Sverige blir medlem i NATO. Ett exempel är att riksdagen har antagit en ny lag om ”utlandsspioneri”. Skillnaden mellan ”vanligt” spioneri och utlandsspioneri är framför allt att den som gör sig skyldig till spioneri har som syfte att skada Sveriges säkerhet, medan den som gör sig skyldig till utlandsspioneri skadar Sveriges förhållande till någon annan stat eller en mellanfolklig organisation. Och regeringen vill dessutom göra utlandsspioneri till ett tryck- och yttrandefrihetsbrott, vilket kräver en gundlagsändring. Länkar här till en debattartikel i tidningen Journalisten från förra året, men lagen antogs av riksdagen i år. https://www.altinget.se/artikel/journalistforbundet-ett-demokratiskt-problem-att-forbjuda-utlandsspioneri

 20. Anders, lägg ingen energi på de ’meningslösa’, de som släppt sitt patos, inte bryr sig annat än om pengen. Ta ingen strid du inte kan vinna (du i meningen, alla), Zun Tzu sade.

 21. ”Avslutningsvis noterar jag att både Svenska kyrkan och Svenska freds centralt i efterhand har beklagat Romelsjös medverkan under Hiroshimadagens högtidlighållande i Lunds domkyrka.

  Anders Gustafsson”

  Jaha, Svenska Kyrkan tar avstånd från Anders Romelsjö.
  Och Romelsjö här som uttalat sig som kristen troende.

  Jag tror jag känner likadant.
  Man tar avstånd från Svenska Kyrkan trots jag är ”född” in i den samma.
  Personligen tror jag det här är ett av resultaten av den politiserade ”vänsterkyrkan”.
  Närmast kontrollerad av maktpartiet Socialdemokraterna.
  Arbetarrörelsens egna parti.

  Den andra delen av den så kallade klasskampen, Arbetsgivarna,
  närmast företrädd av politikens liberala krafter går samma väg som Arbetarrörelsen och dess utom är den drivande kraften till kriget och kampen för erövringen och förstörelsen av Ryssland.
  Somliga svenska frikyrkor har till och med samlat in militärfordon, pengar och förnödenheter att användas i kriget mot Ryssland.
  Kanske någon kyrka inom Svenska Kyrkan gjort det också.

  De två, eller kanske de tre förenas i en gemensamhet som kallas ”demokrati”.
  Demokrati, en ”vänsterideologi” som får två av dem, Arbetarrörelsen och Kyrkan att överge sin ursprungliga tro och syften.

  Ja, så maktfullkomlig har kapitalismen blivit i Sverige.
  Eller som kapitalismen själv kallar sig:
  Det Frihetliga Samhället.

  På vems sida står partiet Socialdemokraterna idag?

  Samt vad är det för Gud Svenska Kyrkan tillbedjer?

  Även Ryssland har kristen kyrka.
  Numera en väldigt aktiv sådan tack vare Kremls understödjande.

  Men med den politiserade Svenska Vänsterkyrkan torde den ekumeniska verksamheten dem emellan vara obefintlig.

  Vart någonstans i Bibeln står det att Svenska Kyrkan ska deltaga i kriget mot Ryssland?

  • https://russian-faith.com/news-video-trends/ukraine-conflict-civil-war-between-russians-shared-christian-faith-can-keep-us

   ”Ukraina konflikt ett inbördeskrig mellan ryssar, delad kristen tro kan hindra oss från att hata varandra” – Chef för ryska kyrkan (VIDEO, Kirill)
   Det går knappt en dag när chefen för den ryska kyrkan, patriark Kirill, inte gör något offentligt uttalande om Ukrainakriget. Trots obeveklig och hård kritik i den globalistiska media som anklagar honom för att ge moraliskt stöd åt den sida som är fel, vägrar Kirill att backa, och i stället dubblar han på att förklara för sin ryska flock, och världen, att det är Ryssland. vilket är rätt ur en kristen och humanitär synvinkel. Ju längre detta pågår, desto mer populär och välkänd blir patriarken utanför Ryssland, särskilt i väst, där det finns så mycket media som fokuserar på honom, men också över hela världen, särskilt i den framväxande södern. Inuti Ryssland har han framträtt som en kritisk röst som samlar befolkningen och tar itu med deras oro relaterade till konflikten.
   Dagens exempel kommer från en predikan som han höll i söndags i en liten kyrka i en förort till Moskva som heter Peredelkino.
   Under sovjettiden gav staten bekväma lanthus till statligt godkända författare i det här området, och 100-tals kända sovjetiska författare, filmregissörer, musiker och andra personligheter från konsten är förknippade med det, – Boris Pasternak, filmregissören Andrei Tarkovsky , Evgeny Yevtushenko, Kornei Chukovsky och många, många fler. Tre generationer av sovjetisk litteratur och konst utgick från detta lilla område.

   Delvis på grund av den tidigare prestige, är området idag mycket välbärgat, med rika moskoviter som bygger stora förortshem i området. En del av den rikedomen återspeglas i ett anmärkningsvärt kyrkokomplex, bilder nedan, där patriarken utförde en liturgi, följt av en kort predikan. I motsats till protestantisk praxis är predikan inte mittpunkten i en gudstjänst, utan kommer snarare i slutet och är vanligtvis ganska kort, 10-15 minuter.

   I sin predikan ( rysk text ) fortsatte patriarken ett tema som är utbrett i Ryssland, förstärkt av mainstream media, att den ”ryska världen” täcker Ryssland, Ukraina och Vitryssland, och att detta i huvudsak är en nation, en etnicitet förenad av språk, tro, kultur och historia, och att de splittringar och konflikter som för närvarande delar den är på konstgjord väg tillverkad av Rysslands globalistiska fiender som försöker förgöra henne. Faktum är att dessa tre territorier var en del av ett land under tsartiden och under Sovjetunionen, och under både tsartiden och sovjettiden tänkte de sig själva som ett folk.

   Detta är den diametrala motsatsen till den globalistiska mediaberättelsen, att Ukraina är en separat etnicitet, land och folk, en falsk berättelse som medvetet motsäger fakta. Patriarken beskrev specifikt den nuvarande konflikten som ett ”inbördeskrig”, vilket den utan tvekan är. Huvudpoängen i hans predikan var att inbördeskrig ibland skapar bestående hat mellan folk från en nation som varar i århundraden, och att endast den delade ortodoxa kristna tron ​​från de stridande sidorna kan skydda dem från att detta hat förankras.

   Från predikan: .. Det krig som just nu pågår i Rysslands stora vidder är ett inbördeskrig. Det är så viktigt att denna strid inte resulterar i en våg av bitterhet och alienation; att broderfolken inte är splittrade av en oöverkomlig mur av hat. Och hur vi alla beter oss mot varandra idag, vad vi ber Herren i våra böner, vad vi hoppas på — kommer till stor del inte bara att påverka resultatet av striderna, utan också på vad som kommer att hända som ett resultat av allt detta. Må Gud ge att de nuvarande militära aktionerna inte förstör det enda andliga utrymmet i det heliga Ryssland och dessutom inte härdar våra folk. Att alla sår må läkas av Guds nåd.

   Den fullständiga texten av predikan på engelska följer nedan, och vi rekommenderar att du läser den i sin helhet, eftersom den ger en känsla av hur dessa händelser förstås i Ryssland. Patriarken är känd och populär i Ryssland för sin förmåga att hålla predikningar och tal, ofta extemporärt, utan anteckningar, tala i fullständiga stycken utan konversationsfyllare. Alla hans offentliga adresser läggs ut på många internetplattformar och ses och lyssnas på mycket i Ryssland och runt om i världen.

   Här är en video av predikan, (endast ryska) som visar den invecklade interiören av den lilla kyrkan där patriarken talade:

   Hela texten till predikan:

   I Faderns och Sonens och den Helige Andes namn!

   Ty så älskade Gud världen att han gav sin enfödde Son (Joh 3:16). Till döds! Den enfödde Sonen, den gudomlige Sonen! Och varför krävdes detta fruktansvärda gudomliga offer, vars omfattning och betydelse inte kan förstås av det mänskliga sinnet? Den allsmäktige Gud gav sig själv för avrättning, som användes för att avrätta brottslingar, utstötta från det mänskliga samhället, som verkligen hade begått fruktansvärda, farliga brott.

   När man tänker på detta outsägliga gudomliga offer är det svårt för det mänskliga sinnet att förstå hela den gudomliga planen. Men det är tydligt att Herren inte ger sig själv, lider och dör på ett mänskligt sätt för något som skulle vara helt obegripligt för oss och inneboende bara i honom, som har enorm kunskap om sig själv. Han gör det möjligt för oss att förstå att om Gud i sin Son ger sitt mänskliga liv för andras skull, för mänsklighetens skull, så är uppoffring det högsta uttrycket för människans kärlek till sina medmänniskor. Uppoffring är den största manifestationen av de bästa av mänskliga egenskaper.

   Vi vet att många människor i dag dör inom inbördes krigföring. Kyrkan ber att denna strid ska sluta så snabbt som möjligt, så att så få bröder som möjligt kommer att döda varandra i detta brödrakrig. Och samtidigt är kyrkan medveten om att om någon, rörd av en pliktkänsla, av behovet av att uppfylla sin ed, förblir sin kallelse trogen och dör i utförandet av sin militära plikt, så begår han utan tvekan en handling som är liktydig med att offra. Han offrar sig själv för andra. Och så tror vi att detta offer tvättar bort alla synder man har begått.

   Kriget, som nu utspelar sig i Rysslands stora vidder, är ett inbördeskrig. Och det är därför det är så viktigt att det i resultatet av detta krig inte uppstår en våg av bitterhet och alienation, och att de broderliga folken inte splittras av hatets ofrånkomliga mur. Och hur vi alla beter oss mot varandra idag, vad vi kommer att be Herren i våra böner, vad vi kommer att hoppas på, kommer till stor del avgöra inte bara resultatet av striderna, utan också vad som kommer att hända som ett resultat av allt detta. Må Gud ge att de nuvarande fientligheterna inte kommer att förstöra det heliga Rysslands enade andliga utrymme och desto mer förhärda våra folk. Att av Guds nåd alla sår må läkas. För att, genom Guds nåd, allt som idag förorer många och många människor kommer att raderas ur minnet.

   Och detta kan bara hända om vi lever med tro i våra hjärtan. Eftersom tron ​​förstör rädsla, möjliggör tron ​​ömsesidig förlåtelse, tron ​​stärker relationer mellan människor och kan verkligen vända och förvandla dessa relationer till broderliga, hjärtliga och goda. Gud ge att det må vara så, att allt som nu förmörkar mångas själar får ta slut. Gud ge att så få människor som möjligt kommer att dödas eller lemlästas under denna inbördes strid. Gud ge att det finns så få änkor och föräldralösa barn som möjligt, färre splittrade familjer, färre brutna vänskap och brödraskap.

   Kyrkan, som utför sin pastorala tjänst bland folken i Ryssland, Ukraina, Vitryssland och många andra i det historiska Rysslands vidder, lider idag och ber särskilt för ett snabbt slut på inbördes stridigheter, för att fira rättvisan, för återupprättandet av broderlig gemenskap och övervinnandet av allt som, efter att ha ackumulerats under åren, ledde till slut till en blodig konflikt. Vi tror att alla helgon som lyste fram i landet Ryssland – i detta fall, med det redan accepterade uttrycket ”i landet Ryssland”, menar vi Ryssland, hela det ryska landet, heliga Ryssland – idag tillsammans med oss ​​erbjuder sina böner till Herren att fred må upprättas i landet, att det må komma försoning mellan broderfolken och, viktigast av allt, att rättvisa må segra,

   Må Herren skydda oss alla och hjälpa oss alla att gå vår kristna väg med värdighet, trots livets svåra omständigheter, som idag är verkligheten i vår jordiska existens. Genom böner från de heliga, vars namn vi prisade idag, må Herren hjälpa oss alla att bli stärkta i frid, kärlek, försonlighet och renhet.
   Slut på text.
   För fler fantastiska memes som den här , följ Global Orthodox News på Telegram: https://t.me/globalorthodox

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here