FN-rapportören professor Nils Melzer talar om sin sensationella bok ”Fallet Assange” med Stina Oscarson, Anne Ramberg och Arne Ruth! Kom till möte 21/11!

13
1923

Professor Nils Melzer, FN:s rapportör om tortyr, besöker Stockholm.
Det blir ett unikt tillfälle att lyssna på honom och samtala med teaterdirektören och recensenten Stina Oscarson, förra generaldekreteraren i Sveriges Advokatsamfund Anne Ramberg samt DN:s tidigare chefredaktör och kulturchef Arne Ruth.

I dagarna har hans bok: Fallet Julian Assange, kommit ut på svenska.

Tid: SÖNDAG 21 NOVEMBER 2021 KL. 18:30–20:30
Plats: Teater Tre, Rosenlundsgatan 12, Stockholm
Arrangör: Stödkommittén för Julian Assange.

Kontakt:

Program

Ellinor Sterner, sångerska, inleder med Vysotskij
Stina Oscarson samtalar med Nils Melzer. Arne Ruth inleder samtalet och är samtalsledare.
Anne Ramberg ställer frågor till panelen.

Utdrag ur den artikel Stina Oscarson publicerade i SvD 31 oktober:

-Melzer gör det arbete som varje journalist som skrivit en rad om Assange borde gjort. Han synliggör lojaliteter och ett långt gånget samspel mellan rättsväsende och myndigheter i en rad länder där också Sveriges agerande spelar en central roll. Hur mängder av förhalningar, uteblivna svar och systematisk förskjutning av fokus blir ett sätt att oskadliggöra en av vår tids kanske mest besvärliga visselblåsare. Och inte minst hur en utlämning till USA och det straff Assange där riskerar skulle påverka yttrandefriheten och journalistiken…

Det är väl underbyggt. Protokoll luslästa. Källkritiskt granskade. Uttalanden ställda mot datum. Det är en gigantisk utredning där lögnerna en efter en blottläggs. Och hade det inte varit verklighet hade det varit en ruskigt bra deckare…

Enligt Melzer själv är boken ”en tvingande appell. En uppmaning och en påminnelse till världens alla stater om att det system för människoskydd som de skapat är dysfunktionellt på ett mycket grundläggande sätt…
Boken är också en varningssignal till allmänheten, eftersom detta systemfel borde försätta varje medborgare i våra demokratiska rättsstater i alarmberedskap.”
Och om den svenska regeringen hör signalen kan man ju börja med att besvara de 50 ännu obesvarade frågor som Melzer ställt gällande dess hantering av fallet.

Om deltagarna:

Nils Melzer, FN:s specielle rapportör om tortyr, professor i folkrätt vid universitetet i Glasgow, uppburit höga juridiska poster för RK, EU och andra institutioner
Stina Oscarson, Teaterdirektör, skribent, författare
Anne Ramberg, Generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund under 20 år. Numera bl.a. ordförande i International Bar Association Human Rights Institute
Arne Ruth, Mångårig chefredaktör på DN, kulturchef på Expressen, skribent, författare

Arrangör: Stödkommittén för Julian Assange
Kontakt:
Kommittén har med en rad aktioner och skrivelser uppmärksammat den pågående situationen av rättsövergrepp och brott mot Julian Assanges mänskliga rättigheter. USA vill att Assange utlämnas till en spionrättegång enligt en 100 år gammal lag, som aldrig tidigare använts mot en förläggare. Han riskerar 175 års fängelse i ett fruktansvärt säkerhetsfängelse i USA. Gränserna mellan journalistik och spioneri suddas ut. Yttrandefriheten hotas.
Han fortsätter sitta fängslad och isolerad på Belmarshfängelset i London, Storbritanniens Guantánamo.
Julian Assange är svårt sjuk. Om han dör i fängelse, är det ett ”långsamt mord”.

Varmt välkomna!

Stödkommittén för Julian Assange.

Något om Stödkommittén för Julian Assange

Manifestationerna för Julian Assange i Stockholm startade sommaren 2018 på initiativ av oss i Stockholmsavdelningen av Folket i Bild Kulturfront. Efter några manifestationer utanför Ecuadors ambassad bildades snabbt Stödkommittén för Julian Assange som ett slags nätverk med stöd av ett tiotal organisationer och enskilda av ett tiotal föreningar och enskilda. Vi har sedan dess haft ett trettiotal manifestationer på centrala platser i Stockholm, samt utanför USA:s, Storbritanniens ambassader, utanför DN och Sveriges Radio och TV. Med flygblad, tal, sång och musik och fina banderoller. I nätverket finns en informell kärngrupp med Sigyn Meder som sammankallande. Många olika personer har talat på våra möten, som DN:s förre chefredaktör Arne Ruth, Sven Britton känd medlem i Tro och Solidaritet, Erik Halkjaer i Reportrar utan Gränser, Richard Turpin, Charlotte Krook, Gunnar Wall och Richard Turpin, förutom oss i Stödkommittén. Antalet deltagare har varierat, men vi har ofta varit ungefär 40-50 personer deltagare. Medan Aliro Cero har gjort banderollerna har hans fru Vania Ramirez gjort inspelningar på 5-10 minuter som sprids på sociala medier.

Stödet för Julian Assange ökar.

Alltfler internationella organisationer uttalar sitt stöd för Julian Assange, som för övrigt fått ett femtontal priser för sin journalistik. Nyss uttalade åter ordföranden i Amnesty International att Assange måste släppas fri och att åtalet är politiskt grundat i USA:s intressen och en attack på den fria pressen.

Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen och Europarådet!
En namninsamling av en australiensisk politiker Phillip Adams för att Assange ska friges har fått 645 000 namnunderskrifter i världen som man lämnat man över till chefsåklagaren vid Internationella brottmålsdomstolen och skriver att ”offentliga tjänstemän” i Storbritannien, Sverige, Ecuador och Australien har avsiktligt utsatt Julian Assange för psykisk tortyr. Flera andra internationella manifestationer till stöd för Assange har skett och pågår – men med magert svenskt deltagande. I maj 2020 publicerade Arne Ruth ett upprop stött av över tusen personer, ledande kulturpersonligheter. Sänt till UD. Inget svar. Sänt till DN och Aftonbladet – inget svar.

Relaterat.
Åsa Linderborg: Mediehusen måste orka försvara Assange. Svensk polis och åklagare har gjort sig skyldiga till ett decennielångt rättsövergrepp
Julian Assange avslöjar västerländsk korruption mer än någonsin, även i isoleringscell
Fallet Julian Assange – Förödande kritik mot Sverige
Assange-skandalen 10 och 2 år. Sverige och Väst bedriver psykisk tortyr mot visselblåsare! Enligt FN-rapport.
Assange Defense Organisation
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Ögonvittnesrapport av mig och andra från solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet i London.
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Pen International och Svenska Pen: Julian Assange bör inte utlämnas till USA.
INTERNATIONELLT Staty rest i Berlin över demokratiska visselblåsarna Edward Snowden, Julian Assange och Chelsea Manning!
Frige Julian Assange! Öppet brev från två riksdagsledamöter till Europarådet.
Gör som 225 000 andra vänner av yttrandefrihet – skriv på detta upprop till stöd för Julian Assange.
Gula Västarna stödjer Assange. Vad gör svenska journalister?

Fångarna visar större mod och kampinsats för Assange och yttrandefrihet än hela Västvärlden!

På solidaritetsmöte för Julian Assange i London, och vid Belmarsh. Vad säger förre ambassadören Craig Murray?
Craig Murray: Insider-från första dagen i den politiska rättegången mot Julian Assange.
Vår artikel i Aftonbladet “Regeringen, kräv att Julian Assange friges.”
Internationell manifestation för Assange – Soltorget Stockholm 22 februari. Kom, kom!
Sveriges Radio: “Läkare: Behandlingen av Assange liknar tortyr”. Kollegor – skriv på uppropet!
FN-utredare: hög svensk polis fabricerade bevis mot Julian Assange. Sveriges största rättsskandal?
FN-rapportör om behandlingen av Assange: «Ett mordiskt system skapas inför våra ögon». Sveriges största rättsskandal?
Internationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Journalister höjer rösten för Julian Assange.
Många läkare är allvarligt bekymrade över Julian Assanges hälsa.
Föregående artikelÅsa Linderborg: Mediehusen måste orka försvara Assange. Svensk polis och åklagare har gjort sig skyldiga till ett decennielångt rättsövergrepp
Nästa artikelRättvisa för Assange innebär rättvisa för alla!
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Bra initiativ! Inte en dag för tidigt!

  Det är dags med en folklig uppslutning kring den man i Julian Assange och den Wikileaks-rörelse som avslöjat så mycket lögner liksom krigsbrott och krigsförbrytelser.

  Se till att få dit några ur media och angelägna politiker från de olika partierna!

  Det är också dags att släppa denne politiske fånge och ställa de mördar- och tortyrkommandon de avslöjat i Irak, Afghanistan liksom de som drev CIA:s hemliga tortyrfängelser inne i själva Europa(!!!) i ”kriget mot terrorismen”(2001-2021) inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag!

 2. Johan de Naucler skriver: ”Det är också dags att släppa denne politiske fånge och ställa de mördar- och tortyrkommandon de avslöjat i Irak, Afghanistan liksom de som drev CIA:s hemliga tortyrfängelser inne i själva Europa(!!!) i ”kriget mot terrorismen”(2001-2021) inför Internationella brottmålsdomstolen i Haag!”

  Du är medveten om att USA inte Romstadgan och därmed inte är bundna av den när det t.ex. gäller krigsförbrytelser? Så att någon från USA skulle ställas inför skranket i den här domstolen är osannolikt.

  Inte heller den kommunistiska diktakuren Kina eller regimen i Ryssland har skrivit under Romstadgan. Något som jag förstår undgått de flesta som skriver här på bloggen, och har dessa två länder som föredömen. Eller så har de valt att bortse från detta faktum.

  • Andersl, nu är det väl så att varken Kina eller Ryssland har krigsbrottslingar av den divisionen som USA har så många av! Det bästa är nog att plocka de största svinen först som Bush, Kissinger, Clinton, Obama och andra skurkar i den högre divisionen! Det är bara att sätta en internationell efterlysning på dessa gangsters så de vet att rättvisan är ute efter dem! Självklart skriver USA inte på några avtal väl medvetna om att deras ledare är de värsta skurkarna, så är det bara!

   • Så du menar att ryska och kinesiska krigsbrottslingar är så ”obetydliga” att det inte behöver lagföras? Intressant inställning. Lite som att inte lagföra mördare som ”endast” tagit livet av enskilda personer jämfört med Breivik eller Tommy Zethraeus.
    Tror nog att du behöver fundera ett varv till på detta.

    • Som sagt, man ska nog börja med dem stora hajarna först! Man måste statuera exempel…Jag har dock en känsla av att Andersl bara är intresserad av att lagföra skurkar som inte kommer från USA, Storbritannien och Israel! ”Demokratiskt” valda skurkar anser ju en del ska få fri lejd från sina brott och det är en intressant inställning! En viss rikskansler, senare diktator i Tyskland var också vald av folket om jag inte minns fel….

     • Och vi alla har sedan länge förstått att signaturen ”Benny” bara är intresserad av att lagföra medborgare från USA, Storbritannien och Israel!
      Om ”Benny” skulle styra världen skulle alla förbrytare i ”demokratier” som Ryssland, Kina och Syrien gå fria.

  • Det är alltid skrattretande då en varm anhängare av apartheid israel som signaturen @Andersl uttalar sig om internationell lag, diktaturer, mänskliga rättigheter, brott och straff. Kan man trp på en bödel då denne talar om det hemska med dödsstraffet.

 3. Internationella brottmålsdomstolen undersöker faktiskt redan krigsbrott i Afghanistan. Brottsplatsen är Afghanistan, inte krigsbrott på de Förenta staternas territorium. Ett åtal för misstänkta brott väcks och döms bl.a. efter vilket territorium det begicks på, inte efter den anklagades nationalitet. Staten Afghanistan lär vara anknuten till Haag-domstolen, nämligen, och det avgör saken.

  Det var därför den förre amerikanske utrikesministern Michael Pompeo var så ofantligt upprörd förra året, just kring denna punkt.

  För amerikanerna dömer aldrig de egna för krigsbrott, med några ytterst få undantag för massakrerande massmördare i det amerikansk-vietnamesiska kriget (1960-talet till 1975).

  • När vi läste kursen i amerikansk statskunskap tog man som exempel på amerikanska krigsbrott upp bl.a. Champ Ferguson (inbördeskriget), Jeremy Sivits och Lynndie England (Irak) samt Derick Miller (Afghanistan) som amerikanska soldater som dömts för krigsbrott. Om vi även tar med tidigare konflikter finns det ett antal personer som dömts.

   Att inte USA har ratificerat Romstadgan har stor betydelse för domstolens möjligheter att stämma och lagföra amerikanska medborgare.

   • Så du menar att det räcker med att döma de soldater på låg nivå som enbart lytt order och låta ordergivarna gå fria från ansvar? Ja, då agerar USA helt korrekt.
    Det Nils Melzer skriver i Fallet Julian Assange är just en kritik mot detta ofog.
    ”Den straffrättsliga ansvarskedjan slutar nämligen inte vid de lägre nivåerna, hos dem som utför det smutsiga arbetet, utan leder vidare uppåt till fint tapetserade ämbetsrum med tjocka mattor.”
    För så är det: Den praxis med tortyr, krigsförbrytelser m.m. som utförs av soldaterna är inte utförd av enstaka rötägg, såsom påstås, utan en beordrad praxis där presidenterna är högst upp i orderkedjan. Det var detta som Julian Assange och Wikileaks avslöjande, och det var därför USA och västvärlden agerade så kraftigt och tvärt emot allt tal om yttrandefrihet, pressfrihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Julian Assange avslöjade hyckleriet och avslöjade de skyldiga. Det kunde inte de så kallade demokratierna tåla.

   • Domstolen i Haag kan döma amerikaner om de lämnas ut av ett land som skrivit på stadgan, av Afghanistan självt t.ex. Domstolen dömer i de fall där man bedömer att den inhemska domstolens kompetens saknas. Finns samma process och åtal mot en gripen amerikan samtidigt i amerikansk domstol för krigsbrottet, kommer Haag sända ärendet till den amerikanska domstolen.

    Det är ju denna domstol som gjort amerikanska företrädare så arga: en minister ville ju till och med frita med beväpnat våld potentiella amerikanska åtalade som hamnat i Haag.

    Så något åtalsstopp för amerikanska medborgare, t.ex. amerikanska legosoldater från afrikanska konflikter, finns alltså inte.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here