Sydsvenskan: ”Sprider rysk propaganda – fick tala för fred i Domkyrkan” – Vem då?

56
3258

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.
Jag publicerade 18/8 en artikel i denna fråga ”Hackad och ”skandaliserad”. Vem? Jag!”

Även Sydsvenskan har uppmärksammat ämnet ”Skandaliserad”. Vem? – Jag!

________________________________________________________

Sprider rysk propaganda – fick tala för fred i Domkyrkan

Sprider rysk propaganda – fick tala för fred i Domkyrkan

– Vi gjorde dålig research och vi beklagar detta, säger domkyrkokaplan Lena Sjöstrand.

Lunds domkyrka bjöd i helgen in Anders Romelsjö för att prata om världsfreden. Han står bakom sajten Global Politics som sprider konspirationsteorier.

Lunds domkyrka bjöd i helgen in Anders Romelsjö för att prata om världsfreden. Han står bakom sajten Global Politics som sprider konspirationsteorier.

Lunds domkyrkoförsamling brukar sedan många år uppmärksamma Hiroshimadagen den 6 augusti med en fredsbön med inbjuden talare. Oftast är det Svenska Freds som rekommenderat talare, berättar domkyrkokaplan Lena Sjöstrand.

Så var det också i år. Talaren var Anders Romelsjö – en pensionerad professor som står bakom bloggen Global Politics, som sprider konspirationsteorier och rättfärdigar Rysslands krigföring i Ukraina.

Ett av de senaste inslagen på bloggen har rubriken ”Färska uppgifter om USA:s hemliga militärbiologiska verksamhet i Ukraina”. Denna och andra artiklar på samma tema upprepar ord för ord den ryska regeringens propaganda som bland annat går ut på att det är USA som utvecklat Covid-19.I flera inlägg kopplar Romelsjö samman den ukrainska regeringen med nynazism. Någon kritik mot Rysslands krigföring i Ukraina går inte att hitta på bloggen. Däremot finns där många texter om hur USA och Nato bär skulden till kriget.

Typiska rubriker är exempelvis ”Försöker USA provocera fram krig med Ryssland med hjälp av Litauen?” och ”USA planerar provokationer i Ukraina för att sedan anklaga Ryssland”.Personen bakom denna blogg bjöds alltså till Lunds domkyrka för att tala om världsfreden. Trots att församlingen redan i förväg fick signaler om att beslutet kanske inte var helt lämpligt genomfördes arrangemanget i söndags.

Efteråt ledde en kritikstorm till att Domkyrkoförsamlingen bad om ursäkt för det inträffade på sin hemsida: ”Vi konstaterar att vi inte gjort en tillräcklig bakgrundsundersökning i samband med valet av gästtalare och beklagar detta djupt.”Domkyrkokaplanen Lena Sjöstrand påpekar att det inte var något olämpligt i Anders Romelsjös tal under gudstjänsten.– Det handlade om kärnvapensituationen i världen och oron som många av oss hyser. Han menar att det försvårar kampen mot kärnvapen om Sverige går med i Nato, och det menar jag är en ståndpunkt som man kan ha.Hur kom ni fram till att hans deltagande ändå inte var lämpligt?Det blev ganska starka reaktioner, kanske mest till kyrkan på nationell nivå, och det kom in mejl som pekade på att han var Putinvän och stod bakom synpunkten att Ukraina var nazistiskt. Vi gjorde dålig research och vi beklagar detta.Texten på hemsidan understryker att Domkyrkoförsamlingen fortsatt ställer sig bakom Svenska kyrkans stöd till Ukraina genom kyrkans biståndsorganisation Act och tar starkt avstånd från Rysslands angrepp på Ukraina.

Sydsvenskan har utan framgång sökt Anders Romelsjö för en kommentar.

Redaktör Romelsjö: Reportern har i mail till mig skrivit att han slog en siffra (8) för litet.

Tidigare har han svarat på kritik genom att påpeka att han inte är någon Putinanhängare.”Däremot uppskattar jag, liksom andra motståndare till terrorism och anhängare av demokrati och nationell självständighet, Rysslands viktiga insatser för att bekämpa terrorismen i Syrien i legalt samarbete med Syriens regering, med stöd i FN-stadgan”, skrev han i en replik i Aftonbladet 2016.Något stöd till Ukrainas nationella självständighet går inte att finna på hans blogg.

Kalle KniiviläReporter

___________________________________________________________________

https://www.sydsvenskan.se/2022-08-11/replik-fran-anders-romelsjo

Replik från Anders Romelsjö

Sydsvenskans introduktion: På grund av ett misstag från Sydsvenskans sida fick Anders Romelsjö aldrig chansen att bemöta påståenden om honom i gårdagens artikel om hans kritiserade föredrag i Lunds domkyrkoförsamling. Därför publicerar vi den här repliken från Romelsjö.

Min Replik

”Redaktionen har bett mig att fokusera min replik på

 1. Rubriken ”rysk propaganda”.
 2. Ingressen: ”känd konspirationsteoretiker”
 3. Andra stycket i brödtexten: ”sprider konspirationsteorier och rättfärdigar Rysslands krigföring i Ukraina”

På min blogg publicerar jag faktainriktade artiklar och jag tillämpar den kritiska synsätt jag lärt mig som forskare. Jag stödjer FN-stadgan, internationell rätt, ökad demokrati, yttrandefrihet och är medlem i flera fredsorganisationer. Jag sprider ingalunda rysk propaganda och är ingen konspirationsteoretiker och artikeln innehåller inte heller belägg för dessa kränkande påståenden och för övrigt ingen definition av ”konspirationsteoretiker”.  Vill påpeka att journalisten som skrivit artikeln nu uppger att han använt fel telefonnummer då han sökt kontakta mig.

Rysslands angrepp på Ukraina har behandlats och även kritiserats i flera bloggartiklar. Samma morgon som attacken skedde tog jag avstånd från den i en artikel. Senare på förmiddagen 24/2 skrev jag som sekreterare i Sveriges fredsråd ett uttalande som fördömde Rysslands angrepp, vilket snart antogs av en enig styrelse i modifierad form. Jag är en av många skribenter som menar att man som bakgrund till kriget också måste se USA:s och NATO:s vägran att på något sätt söka tillgodose Rysslands önskemål om säkerhetsgarantier, NATO:s utvidgning 100 mil österut trots löften om motsatsen av kända Västpolitiker, samt dess stöd för att Kiev bedrivit inbördeskrig mot Donbass sedan 8 år i stället för att godta FN-stödda Minsk 2-avtalet.

Jag måste nedan konkret och kortfattat bemöta artikelns påståenden som Sydsvenskan verkar se som exempel på ”konspirationsteorier”.

De flesta artiklar på bloggen/nättidningen är skrivna av andra skribenter. Artikeln ”Försöker USA provocera fram krig med Ryssland med hjälp av Litauen” utgår från en artikel av Reuters och två andra skribenter.

Uppgifter att USA har militärbiologisk verksamhet i Ukraina är väl styrkt, och har bekräftats av USA:s förra utrikesminister Victoria Nuland.

Ukrainas regering är inte nazistisk, men visar tydlig tolerans mot nazism och högerextremism. Bara ett fåtal exempel finns: Förra nazistledaren Banderas födelsedag blivit nationell helgdag. Och som Sveriges Radio och Aftonbladet har rapporterat man i Ukraina rest nya statyer av nazistledare under senare år. Efter omvälvningen (statskuppen) i februari 2014 fick flera kända högerextremister ministerposter.

Azovbataljonen, som uppträtt med nazistiska symboler, är nära integrerad i Ukrainas militär. Den judiska webbplatsen Forward, som kartlägger nazism över världen skriver följande om Ukraina (https://forward.com/news/462916/nazi-collaborator-monuments-in-ukraine)

«Med början 2014, när Maidan-upproret förde en ny regering till makten i Ukraina, har landet rest monument över nazistiska kollaboratörer och förintelseförövare i ett häpnadsväckande tempo – det har blivit en ny plakett eller gata som döps om nästan varje vecka. På grund av detta representerar avsnittet Ukraina en extremt omfattande lista över de flera hundra monument, statyer och gator som är uppkallade efter nazistiska kollaboratörer i Ukraina ».

Fram för fri saklig debatt utan kränkande påståenden!”

_______________________________________________________________________________________

Relaterat

Mitt tal i domkyrkan i Lund på Hiroshimadagen

Föregående artikelHur tänker svenska UD om Syrien och Turkiet?
Nästa artikelVem är Volodymyr Zelensky?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

56 KOMMENTARER

 1. ”sydsvenskan” är inte längre ngn tidning, i egentlig granskande objektiv mening. Detta känner de flesta någorlunda insatta till. Även ’sydsvenskanredaktionen” är väl medveten om sin agenda”journalistik” men låtsas inte om det, genom att gå till karaktärsattacker mot solida faktapresentatörer Och så gör även de övr monopolistiska skattefinansierade bladen. ”Dn,s”, ”svenska dagbladet” och så vidares ständiga attacker mot de som kommer med välgrundad fakta, är världsberömd men inte annorlunda än det som sker i övr sk väst. En sorglig utveckling men är så tyvärr. Monopol korrumperar, absolut monopolism korrumperar absolut

 2. Debattklimatet är tyvärr sådant att det är omöjligt att framföra åsikter, om än aldrig så faktaunderstödda, men som avviker från mainstreammedias. Man blir refuserad eller nerklubbad. Okunnigheten är legio och fakta räknas helt enkelt inte. Man avfärdas. Global Politics är ett lysande undantag i Sverige, med tyvärr alldeles för få följare. e liberala ledarskribenterna går i spetsen för spridande av ett falskt narrativ och politikerna käbblar som vanligt. Lars Bern framförde i Swebb-TV en undran om vad förs sorts utpressning (s) utsatts för i nato-frågan och att armen vridits om på Andersson och Hultqvist. Om 50 år får vi kanske veta?

  • På din fråga om ”vad förs sorts utpressning (s) utsatts för” [ i nato-frågan och att armen vridits om på Andersson och Hultqvist]….tja, dom hotas med mord?
   En antinatoaktivist jag känner uttryckte för flera år sedan den tanken om socialdemokraternas sätt att agera.
   Hon tänkte på Olof Palme, han som inte var beredd att sälja sin själ, utan verkade vilja ha kontakt med Sovjetunionen.
   Och för de 1%-en i USA är bara maximala vinster och ackumulation av deras kapital heliga, så kanske är det så. Det brukar ju vara den taktik de använder. Fidel Castro ex utsattes för över 600 mordförsök (kan jag verkligen minnas rätt?).
   Mordet på Olof Palme och misstankarna om att CIA låg bakom borde få en och annan rättskaffens politiker att dra öronen åt sig, och inte ge sig in i leken. Sen finns det ju andra i just socialdemokratin som är beredda att kämpa med näbbar och klor för de 1%-ens rätt att härska över allt och alla i världen.

 3. Att du blir överraskad förvånar. Det är ju så att Kalle Kniivilä har helt rätt, du har ju hållit på att sprida rysk propaganda i lång tid. En kär lögn är påståendet om amerikanska biolab som du har spridit i flera omgångar, man kan ju fråga sig varför?

  Nu har jag inte förhört mig om du finns med på listan från NewsGuard, men du har ju spridit flera av de mest populära lögnerna:https://www.newsguardtech.com/special-reports/russian-disinformation-tracking-center/

  Du avslutar din artikel med:Fram för fri saklig debatt utan kränkande påståenden! Den får jag säga är ganska magstark med tanke på alla hatfulla kommentarer du tillåter.

  • Du ger inga exempel på ”spridning av rysk propaganda” och bortser att bl.a. förra vice utrikesministern Nuland bekräftat existensen av biologiska lab. Vice utrikesminister Nuland bekräftar USA-finansierade biolabb i Ukraina.
   Jag tillåter olika slags kommentarer, även sådana som inte anför fakta som stöd för påståenden. Vad har du för fakta här?

   Skrev om NewsGuard för 3,5 år sedan. https://www.globalpolitics.se/microsoft-integrerar-newsguard-i-sin-weblasare-i-kampen-mot-falska-nyheter/

   • Anders, dina kommentarer och skriverier om biolab handlar om att USA bedriver mer eller mindre en form för biologisk krigsföring i Ukraina och andra fd Soviet länder, det är inte sant. De biolab som Ryssland visar till är BSL2 laboratorium. En förklaring på vad det innebär:

    BSL-1 labs are used to study agents not known to consistently cause disease in healthy adults. They follow basic safety procedures and require no special equipment or design features.

    BSL-2 labs are used to study moderate-risk agents that pose a danger if accidentally inhaled, swallowed, or exposed to the skin. Safety measures include the use of gloves and eyewear as well as handwashing sinks and waste decontamination facilities.

    BSL-3 labs are used to study agents that can be transmitted through the air and cause potentially lethal infection. Researchers perform lab manipulations in a gas-tight enclosure. Other safety features include clothing decontamination, sealed windows, and specialized ventilation systems.

    BSL-4 labs are used to study agents that pose a high risk of life-threatening disease for which no vaccine or therapy is available. Lab personnel are required to wear full-body, air-supplied suits and to shower when exiting the facility. The labs incorporate all BSL-3 features and occupy safe, isolated zones within a larger building.

    Orsaken till dessa lab är framförallt fågelinfluensa. Utan att gå in på varför så kommer de flesta influensa varianterna från Asien, framförallt Kina, Vietnam, Thailand, Malaysia och Indonesia. Då är det förnuftigt att ha lab längs fåglars flyttstråk. Det finns lab i Nordafrika också.

    Så till dina källor, ”Freewestmedia” en anonym blogg (En sak skall du ha, du är såpass ärlig att du står fram med namn och bild) vars källor i huvudsak är officiella Ryska ministerium. Och de ljuger ju inte eller … Den anonyme bloggaren hänvisar till Ryska MoD och antyder att man håller på med ”Gain of funktion” på biolabbet. Gain of function gör man bara inte i ett BSL2 lab!!!! Vetenskapens värld hade ett program om biolab i våras. Se det och höj kunskapsnivån.

    När det gäller Newsguard så är din kommentar en avspåring då min länk handlar spridandet av lögner, inte om ett programtillägg som man inte skall lita helt på.

    Nu till det värsta, din censur. Jag la in min kommentar tidigt och såg att du kommenterade andras kommentarer som var skrivna långt efter min. Nu förstår jag varför, du klipte bort slutet. Jag hade gått tillbaka i tid till 08.08 @11:36 från Lycksaliga äro som skrev: Menar @Tegham att Victoria F**K EU Nuland (oks Nudelman) är en lögnerska.

    Det vill vara interessant veta om du fortfarande anser att kommentaren från Lycksaliga äro… ar vad du kalla inte kränkande?

    Se så tror jag det är nog, Jag har andra interesser att ta hand om. Tack för mig!

     • 1) Du bedriver censur av kommentarer genom att avlägsna det som inte passar dina synpunkter. Jag accepterar att du inte är enig. Men när du påstår att du önskar en fri, saklig debatt utan kränkande påstående så kan du inte med heder i behåll bedriva censur när jag ber dig förklara varför du tillåter en kommentar som den från ”Lycksaliga äro…”

      2) Nu är det inte så att Victoria Nuland har kommenterat en artikel på din blogg. Det hade i och för sig varit en fjäder i hatten om hon hade gjort så, men ack. Som jag förstår dig så är det inte kränkande att omtala någon F**K NN, eller?

     • Man kan uttrycka sig sarkastiskt ibland. Vice utrikesminister Nuland tillskrivs uttalandet ”Fuck the EU”, vilket är belagt om jag minns rätt.

    • Du kan få sanningen från självaste Pentagon om du vill @Kenatn. Till och med Pentagon, USAs krigsmaskin vill säga, erkänner att USA har 46 biolaboratorier i Ukraina! Läs och bli upplyst, men framförallt borde du sluta med dina konspirationsteorier om att USA är en änglalika supermakt.

     https://www.globalresearch.ca/us-department-defense-finally-comes-clean-admits-public-document-there-46-us-military-funded-biolabs-ukraine/5783421

     • Som skåning så lärde jag mig i ungdomen hur man håller en ål utan att den kan gå fram eller bak men du försöker på alla sätt att slippa svara varför du censurerade min första kommentar.

      Tackar för länken om biolab men antingen har du inte läst eller förstått texten. Därför tar jag mig friheten att kopiera in text och hoppas du förstår Engelska:

      The United States has also worked collaboratively to improve Ukraine’s biological safety, security, and disease surveillance for both human and animal health, providing support to 46 PEACEFUL Ukrainian laboratories, health facilities, and disease diagnostic sites over the last two decades. The collaborative programs have focused on improving public health and agricultural safety measures at the nexus of nonproliferation. Det är jag som förändrade ett ord till stora bokstäver. Med detta så bör biolab frågan äntligen vara avklarad.

      Så till ditt påstående om mina åsikter. Du tar fundament fel. USA’s brott såg jag när jag liftade söder om Rio Grande 1975-76 och arbetade mig hem på en styckegodsare från Santos. Men med tiden så lär man sig att det ända riktiga är att ha en principiellt ståndpunkt till övergrepp. Där skiljer vi oss ut. Putin är inte Lenin för Putin är stormaktsgalen och måste stoppas. Det gör du inte med att ständigt bara ta in Putinvänliga propaganda artiklar.

     • Vad anser du om USA med över 700 militärbaser i ett sjuttiotal länder? Med folkrättsvidriga krig (som regel) som dödat över 20 miljoner människor efter Andra Världskriget, med ledarskap i statskupper och stöd till statskupper i demokratier och med ledarskap i olaglig intervention i andra länders val.
      USA:s krig har dödat mer än 20 miljoner i 37 länder 1945-2015, och miljoner i andra länder. Varning för enögdhet

      [caption id="attachment_89003" align="aligncenter" width="560"] Tankeväckande uppgifter från forskare i USA.[/caption]

     • Även du kan förstå engelska @Kentan. USA har 46 biolaboratorier i Ukraina. Kvittar om det kalls peaceful. FAKTUM är att USA har 46 biolaboratorier i Ukraina.
      Kanske föredra du Tulsi Gabbards vittnesmål? Hon är före detta politiker i USA och konstaterar följande om USAs biolabb i ukro-nazi landet
      ”There are 25+ US-funded biolabs in Ukraine which if breached would release & spread deadly pathogens to US/world. We must take action now to prevent disaster. US/Russia/Ukraine/NATO/UN/EU must implement a ceasefire now around these labs until they’re secured & pathogens destroyed”
      Nöjd😜

   • Otacksamma finnar! Det var jo Sovjet, d v s, Ryssland som lät de få sin självständighet. Alla finnar borde tacka Ryssland för att de bland annat har en national sång, kan tävla i t ex olika idrottsevenemang och vis upp finsk kultur och tradition. Istället driver de Ryss fientlig politik och propaganda som tex Sanna Marin, Finlands ledare som jo ertappades med att partaja med droger häromdagens (https://www.rt.com/news/561093-finnish-pm-party-videos/)

 4. ”Något stöd till Ukrainas nationella självständighet går inte att finna på hans blogg.”

  Jaha?
  Och var finns den nationella självständigheten om landet ifråga är köpt, utnyttjat och politiskt underställt USA?

  Det kanske reportern Kalle Kniivilä borde förklara?

  Bra, Anders Romelsjö. Jag hör du har verkliga vänner men du är ett gift för den imperialistiska makten.
  Det gillar jag och säkert många fler på den här bloggen.
  Tillsammans blir vi starkare.

 5. Viktigt att värna om denna öppna kanal till möjligheter att uttrycka åsikter som går på tvärs med den etablerade ”sanningen”.
  Kom ihåg dem som med uppoffrande pionjärarbete bröt mark för rösträtten och vår omistliga yttrandefrihet.
  Till detta vill jag uppmärksamma och lämna några tänkvärda ord från Radio Sr P1 OBS 20/6-2022
  Det är Dan Jönsson som berättar om den Argentinske författaren Ernesto Sabato
  och avslutar programmet med av honom följande tänkvärda citat;
  ”Också om man vägrar tro på framtiden måste det gå att hitta vägen framåt”

 6. Som relativt ny och numera frekvent läsare av artiklar på Global Politics, vill jag säga att jag högeligen uppskattar såväl den upplysande informationen som de intressanta kommentarerna. Särskilt då gällande Ukraina tragedin. Någon objektiv journalistik finns ju inte längre i Sverige och det är endast marginellt bättre uti EU. Sveriges MSM tycker jag dock utmärker sig genom årtionden av fientlig inställning till allt som har med Ryssland att göra. Det sprids rena lögner, viktiga fakta förtigs, få eller inga kvalitativa/objektiva journalistiska analyser erbjuds och relevanta uttalanden av olika stora länders statsöverhuvuden förmedlas ej, eller i bästa fall endast i någon kort intetsägande och förminskande/förlöjligande sammanfattning. Svensk MSM håller oss medborgare i total okunskap om världspolitiska, världsekonomiska och geopolitiska strömningar annat än det som USA fill få framhållet. Tack Anders för ditt ovärderliga arbete för Sverige. Du är inte alls någon ”nyttig idiot” för någon alls, särskilt inte för Ryssarna. Du är en sann fosterlandsvän och patriot. Man kan tydligen utläsa mellan raderna att du verkar först och främst för Sverige, för vår välfärd vår säkerhet och vår framtid! Sverige behöver fler människor som dig inte färre! Sverige behöver lyfta fram och uppmuntra objektiva synsätt på omvärldens händelser, som ju påverkar oss i högsta grad. Inte alla inom svensk press som titulerar sig ”journalist” är en riktig sådan, – jämför med Advokater tex. som övervakade av Advokatsamfundet har att följa sin yrkesutövning efter alla konstens regler och där uppenbara brister i yrkesutövningen kan medföra att Advokat auktorisationen återkallas. En svensk ”journalist” kan komma undan med vilka lögner, påhopp och charlataneri som helst, det verkar inte finnas några som helst etiska eller professionella krav på sådana yrkesutövare. Lögnspridning, förtigande av fakta, häckleri, förtal och vinklade/partiska artiklar och uttalanden är tyvärr etablerad standard.
  På tal om begreppet ”nyttig idiot” som dessa charlataner stup i kvart svänger sig med, passar det onekligen bra in på dem själva, då de i sina alster dels springer Hegemonen USAs ärenden, dels, vilket är ännu värre, även underlättar Putins och Jinpings agenda. Det på så sätt, att de piskar upp fientligt sentiment gentemot vår råvarurika granne, som alienerar sig från oss och allierar sig med andra råvaruproducenter och Kina. Kan någon vettig människa förklara för mig hur det skulle gynna oss?
  Som det ser ut nu, växer sig samarbetet mellan icke västliga länder allt starkare och i allt snabbare takt. Deras beroende av våra marknader och produkter kommer med tiden att minska och frågan återstår, om västs behov av deras råvaror, fossil energi, billiga produkter och mångmiljardhövdade marknader kommer att minska i motsvarande grad för att vi skall kunna behålla vår välfärd?
  Bäste Anders, bry dig inte om de som förtalar dig, då de kunskapsmässigt och intellektuellt inte når dig ens till anklarna. Fortsätt gärna ditt viktiga arbete för Sverige med högburet huvud!
  Respekt!

 7. Jag kan inte låta bli att tillfoga hur det var för Thomas Röper, anti-spiegel.ru när han blev bloggare. Han hade bosatt sig i Ryssland för att han gillade folket och landet och hade inte sysslat med politiska frågeställningar före 2014 och brukade läsa Der Spiegel utan att närmare reflektera över innehållet.

  Från Ryssland hade han ett helt annat och bättre utgångsläge att observera Maidan-kuppen och dess följder. Det var då han fick sitt livs chock när han läste hur allting beskrevs i tyska och andra västmedia. Röper, då runt fyrtio år gammal och således på toppen av sin arbetsförmåga, fick ett skov av jävlar anamma och han satte sig ner och skrev 900 sidor för att ställa saker tillrätta. Förlaget kortade texten med några hundra sidor.

  Och på den vägen är det. Röper fortsätter som den arbetshäst han är och stämplas på samma sätt i tyska media. Dessa saknar motargument, det enda de kan komma med är karaktärsmord, typ Putinkramare och desinformatör. Röper skriver om allt som angår situationen i Ukraina men ett särskilt utredningsprojekt för hans del är frågorna kring Covid och de amerikanska biolabben i Ukraina.

 8. Håller med ovanstående. Är själv ny här senaste året bara. Alltid läst med glädje,även om alla kommentarer inte varit helt genomtänkta nångång då o då från min sida. Finner så många ämnen och artiklar så otroligt spännande och som som vidriga massmedierna EJ ens nämner eller rapporterar om, att känt mej tvungen att kommentera ibland under stress. Men i de stora är jag ändå nöjd. Global politics är ett så lysande undantag och mera av detta skulle behövas. All heder till dej Anders. Du gör ytterst grymt bra jobb

 9. Det är inte bara från John Pilger som Eva Bartlett får beröm, nu har även en annan journalist som börjat misströsta om det kommer finnas några bra journalister i en nära framtid, skrivit om Eva som hoppet att det ändå finns journalister som arbetar som de bör göra.

  Det är Patrick Lawrence, korrespondent utomlands i många år, främst för International Herald Tribune, är mediekritiker, essäist, författare och föreläsare. Hans senaste bok är Time No Longer: Americans After the American Century.
  Nedan ett några utdrag ur ett skriftligt inlägg som han gjort till Scheer Post:

  Amerikanska medier befann sig i kris långt innan ryska trupper och artilleri korsade Ukrainas östra gräns, men det krig som sedan dess har pågått har fått våra tidningar och programföretag att tillfoga sig själva skador som jag börjar tycka inte går att reparera.

  Sedan kuppen år 2014 har Ukraina blivit världens största illegala vapen marknad. En ukrainskfödd lagstiftare, republikan i Indiana Victoria Spartz, har i månader krävt att USA skall bevaka distributionen av de vapen som de skickar över den polska gränsen till Ukraina.

  CBS gjorde en dokumentär och uppdaterade oss. Nätverket hade några bra källor, och vi har kunnat läsa om den här smutsiga verksamheten i många månader.
  Ukrainska tjänstemän protesterade oförskämt och högljutt som svar på Spartz förslag. Det fanns inget förnekande av problemet, bara upprördhet över att det blivit offentligt rapporterat, och därmed inte ansetts bra för Ukrainas sak.

  Så den ynkliga biten: CBS raderade dokumentären, och förklarade att de kommer att granska den och publicera igen vid ett senare tillfälle.
  Efter redigeringar har det publicerats igen. Detta kallas ”uppdatering” idag.

  Jag kan helt enkelt inte känna igen det yrke jag hade gjort till mitt. tillbaka till tiden då det var värt ansträngningen, engagemanget, tillfällig hjärtesorg och allt det andra som krävdes av dem.

  Min första utflykt som korrespondent utomlands var i Portugal 1975, strax efter nejlikornas revolution, då en grupp principfasta arméofficerare störtade Marcelo Caetanos 50-åriga diktatur. Jag var på ett kontor på ett loft utanför Union Square på Manhattan. Jag var ung, grön och gjorde ett misstag om dagen.
  Men Lissabon var mitt klassrum. Och en av lärdomarna jag kom hem med var hur korrespondenter borde bete sig i politiska frågor när de täcker andra.

  Jag gjorde en studie under många år av de anmärkningsvärda utrikeskorrespondenterna under andra hälften av förra seklet. Martha Gellhorn om spanska inbördeskriget. Ernie Pyle, för guds skull. Bernard Fall på fransmännens sista dagar i Indokina. Den bästa av Vietnamkorrespondenterna som rapporterar för de amerikanska dagstidningarna och trådarna. Den oefterhärmlige Wilfred Burchett, som utmärkte sig som den enda västerländska korrespondenten som rapporterade Vietnam från norr.

  De gick fram och tillbaka bakom och längs frontlinjen, dessa människor. De fick smuts under naglarna. De visade oss kartor med massor av pilar på. De rapporterade krigets dagliga framsteg med namnen på okända städer i sina bitar.

  Vi får inget av detta från de vanliga korrespondenterna i Ukraina. Varför?

  Här är mitt mer framträdande svar: De får inte bevaka den här konflikten på nära håll. Deras utländska redaktörer vill inte att de ska göra det och ukrainarna kommer inte att låta dem. Ingen av dem vill ha dagliga rapporter om en långsam marsch för att besegra. Bättre att hålla den bred och suddig och fläckig. Massor av anekdoter med hjälplösa offer och ryska grymheter – ingen av dem som korrespondenterna som rapporterade dem faktiskt bevittnade.

  Bättre, mest av allt, att enbart förlita sig på vad ukrainska tjänstemän och militära officerare berättar för dig och låter dig se och vad västerländska underrättelsetjänstemän låtsas bekräfta. Detta är för mig det skamliga upphävandet av plikten som får mig att undra om mainstreammedia någonsin kan ta ett steg tillbaka från sin out-and-out-omfamning av den roll de har tagit som propagandister. Låtsas inte chocka. Det här har pågått länge. Ukraina markerar helt enkelt en svängning för långt enligt min bedömning.

  Ett ryskt fångläger i Donbass beskjuts och 50–tal ukrainska fångar dödas. Vi ombeds tro att ryska styrkor besköt sitt eget förvarsläger av oförklarliga skäl. När vi senare får veta att ryssarna släppte, strax innan beskjutningen började, videor av fångarna som berättade om order från befälhavare att tortera alla tillfångatagna ryssar, vilket väckte frågan om krigsförbrytelser på höga nivåer, får vi veta att detta har inte något att göra med det.

  Medan vi talar ombeds vi att tro att ryssarna beskjuter ett kärnkraftverk som deras egna trupper har bevakat sedan mars. Här tappar jag handlingen helt.

  En dag förra veckan läste vi att ryska styrkor cyniskt skyddar sig i anläggningen på tanken för att ukrainarna inte ska skicka raketer in i den – för farligt. Dagen efter läste vi att ryssarna själva beskjuter det kraftverk de en dag tidigare rapporterats ha tagit skydd i. Det finns bara en rimlig förklaring till detta: Korrespondenterna som rapporterar detta logiskt omöjliga skräp är inte där och förlitar sig på ukrainska källor; dessa källor skiljer sig åt en dag till en annan, en tjänsteman till en annan.

  Så filerna som skickas till det utländska skrivbordet är en hunds middag, som engelsmännen säger. Och vi sitter kvar med ”Så långt jag kan förstå…”

  Jag skulle säga att jag tycker synd om dessa korrespondenter, men det är bara delvis sant. Det är synd att de har blivit myndiga när yrkets huvudfåra kollapsar i propaganda och opinionsbildning och deras utlandsresor har kommit till en så ovärdig verksamhet. Jag skulle gråta tårar av ilska om detta hade hänt mig. Men alternativet är att vägra och, om det kommer till det, sluta vid ett företag som en seriös korrespondent inte borde ha någon del i.

  Ett anmärkningsvärt arbete kom fram i förra veckan. Det föreslår ett tredje alternativ.

  Eva Bartlett, en kanadensisk korrespondent, påminner mig om Wilfred Burchett på ett sätt: Hon rapporterar från ”den andra sidan” och har ingen användning för någons ortodoxier. Hon gjorde detta för att påverka i Syrien, och dessförinnan i de palestinska områdena. Tidigare i Ukrainakonflikten reste hon till en plats nio mil utanför Mariupol där det rapporterades allmänt att ryssarna hade grävt och fyllt en massgrav med – ställ in för detta – 9 000 ukrainare. Det här är många ukrainare att begrava på en gång. Men alla de stora dagstidningarna, som aldrig slutade tänka igenom saker, gick med historien ukrainska tjänstemän gav dem. Niotusen var det.

  Ingen massgrav, hittade Bartlett. Hennes stycke innehöll intervjuer med lokala tjänstemän och vittnen, videosegment, fotografier. Hon hittade en ordnad, ostörd kyrkogård med ordnade, ostörda gravmarkörer. Hon visade oss bilder på samma. Hon talade med gravgrävarna, som mystifierades av rapporterna om en massgrav.

  Förra veckan rapporterade Bartlett från Donetsk City om en dusch av bomber som släppte tusentals små, dödliga minor över hela staden. RT körde biten. Det är en annan närbesläktad, på marken-bit. Hennes rapport hade rubriken: ”Väst är tyst när Ukraina riktar in sig på civila i Donetsk med hjälp av förbjudna ’fjärilsminor’.”

  Bartlett var noga med att säga att bevisen pekar på Ukraina samtidigt som hon inte höll sig till en slutsats. Ukrainarna insisterar återigen på att ryssarna är skyldiga: Den här gången ombeds vi att tro att de har minerat en stad under kontroll av sina allierade i Donetskrepubliken.

  Jag nämner Eva Bartletts stycke eftersom det, förutom dess omedelbara ämne, är en påminnelse om vad utrikeskorrespondenter ska göra. De ska gå runt, prata med människor de möter – helt och hållet vara där och rapportera vad de ser, inte vad någon annan säger till dem att de såg.

  Det var bitterljuvt att läsa den biten bredvid de andra betänkandena jag nämner här. Allt yrket kan vara, allt vad det inte är – så vitt jag kan förstå.

  • Man frestas säga att det var bättre förr, och det var det kanske om än inte i någon djupare mening. Lügenpresse eller Lückenpresse som de frågar på tyska. En tyngdpunktsförskjutning har skett. Förr gavs en skev bild genom att utelämna väsentliga fakta och deras samband, numera ljuger man ohämmat.

   Men journalister som ville utröna sakernas egentliga tillstånd har alltid upplevts som obekväma. USA -pressens historia är fylld av exempel. Seymour Hersh har som många andra fått uppleva hur de setts som icke önskvärda och har hamnat ute i marginalen efter att först ha accepterats, likadant för Chris Hedges, bägge på NY Times och sedan antingen sparken direkt eller genom utfrysning. Det sista kriget där öppen redovisning tilläts var Koreakriget men även där endast i inledningsfasen. Därefter har censuren i dess flerfaldiga former, bl.a. självcensur kommit att dominera.

   Det förefaller som om det socialistiska alternativet spelade roll. Så länge detta alternativ – realistiskt eller inte – fängslade människors tankar tvingades västpressen lägga band på sitt agerande. När denna motpol försvann kunde man slänga maskerna och visa sitt sanna ansikte.

   För historiker öppnar sig spännande perspektiv. Hur mycket av det som betraktas som en allmänt omfattad syn är egentligen en synvilla som bygger på okontollerade fakta och ihopdiktade redovisningar där pressen spelat sin roll som mytbildare.

 10. På länken finns redogörelse för hur angloamerikanska imperiet 1909 i en påkostad imperial press conference definierade journalisterna genom uttrycket Parliament of the Press och där maktens dignitärer (tex Herbert H. Asquith) i de då skapade brittiska underrättelsetjänsterna MI6 MI5 och GCHQ direkt rekryterade journalisterna där som agenter.
  https://americans4innovation.blogspot.com/p/june-5-1909-day-british-american.html
  Föreläsningarna vid konferensen var ägnade åt att bearbeta journalisterna i imperiets intresse inför det planerade WWI
  Avhemligade dokument har visat att MI6 efter WW2 hade full insyn i FBI, CIA och NSA.

 11. Finns det verkligen nån som fortfarande lyssnar på domkyrkan. Hur irrade sej Romelsjö dit. GP (global politics) är en suvären förmedlare av en balanserad sanning. Att sydsvenskan är inblandad luktar råtta.
  Det är så enkelt för dom uza styrda politikerna/västmedia att demolisera ryssland, så gör en mobbare. Det är så man gömmer sitt eget helt styrda liv utan ett uns av självrespekt.
  Tummen upp för GP som vågar.

  • Svar till stig lönnqvist:

   Hej Stig,
   Hela ’vänstern’ är idag splittrad och fragmenterad och en betydande del har faktiskt tagit sig till kyrkan, så Svenska kyrkan styrs idag faktiskt mera av politiker än av Gud.
   Det pejorativa begreppet ”vänsterkyrkan” har inte tillkommit utan anledning.
   Det är i den situationen jag betraktar bloggredaktören ”irrade sig dit”.
   Beakta han inte var där för att lyssna. Han var istället där för att tala och framföra en sak.

   Kyrkan är fortfarande en viktig del för att framföra budskap i samhället så åtminstone jag förstår att det liberala etablissemanget blir oroliga om där framförs röster som inte behagar dem eller deras intressen.

   Somliga på vänsterkanten negligerar fortfarande kyrkan och det är ännu en orsak till att vänstern blivit så fragmenterad och splittrad och inte förmår att samlas till en enad röst.

   Jag tycker det är både bra och dåligt på samma gång.
   Likaså jag tycker hela ’vänstern’ är både bra och dålig på samma gång.
   Det beror helt på vilka delar jag betraktar.
   Jag tror det är så för många numera.
   De köper inte hela konceptet som de kunde göra förut.
   Det är ett resultat av alltför många misslyckanden.
   Sovjetunionens sammanbrott skedde inte utan anledning.
   Och det utan det sociala kaos som politiker ställt till med hos oss.

   Jag tycker Romelsjös besök i Lunds domkyrka var en alldeles utmärkt idé.
   Därför i kyrkan finns många tänkande och kännande människor.
   Det är mer meningsfullt att tala till lyssnade människor än att tala för döva öron.
   Eller till människor som bara hör vad dom själva säger.

   • Svar till arbetarklass: Som jag skrev så är enligt min och många andras mening GP en utomordentlig källa till sunt förnuft.
    Anser att det inte är nån mening med att tjata om sosse/höger, dom tillhör samma lag.
    Det finns tre lag, dom som förtjänar på att vara medias förlängda arm, dom som inte tror på lögnerna och dom som tror på lögnerna.
    Dom som förtjänar på lögnerna släpper aldrig taget. Dom som har det sunda förnuftet kvar, och genomskådar lögnerna, blir sakta men säkert flera, för att dom är nyfikna och själva tar reda på sanningarna.
    Tyvärr så är dom som sväljer lögnerna helt hjärntvättade och vågar inte ha en egen åsikt, dom kommer aldrig att vakna.

 12. Ansvaret faller på den oförskämda Svenska kyrkans svartrockar !

  Om man bjuder in någon att tala och det sker helt korrekt, men att sedan falla undan för hetsjakt, det tyder inte på någon finare etik, man odlar
  i kyrkan. Vem vill bli behandlad så ? Detta utgör ju en s.k. psykologisk
  ”dumpning”, någon som dumpar ett giftigt avfall, som ett överfall på öppen gata. .

  Kyrkan som var den som uppfann exkommuniceringen, bannlysningen, kyrkstocken, har ett visst ansvar inför den nutida cancel-kulturen, som man bara glider in i – vi förstår, det är nära till, att bannlysa människor är ju kyrkans största brott genom tiderna som inkvisitionen, och med-hjälpare till imperialismen, överallt, men det är oförskämt och fegt handlat.

  Ett återfall i prästväldet, som folk har lidit så under ända in i modern tid. Svenska kyrkan bör tänka igenom sitt kristna budskap, som väl är på samma nivå som kristdemokraterna, vad blev det av alla kristna, ett varumärke, och födkrok idag.

  Ärkebiskopen, Erling Eidem, var i Nazityskland, München, Lützen den 6 november 1942, för att fira Gustav Adolfsdagen, med tyska nazisterna,
  och UDs Sven Grafström, samt den senare s.k. bombprästen Erik Perwe, hela gänget, detta inför Stalingrad-dramat, de ville trösta nassarna, kanske det är dags för Ukraina-grad, är det vad vi ser ? Auschwitz bolmade för fullt, inget problem för svenska statskyrkan.

  Men Anders, varför tillåta andra troll att skymfa inläggen här, det är kristligt men bortkastad humanitet.

  Anmäl ärendet till domkapitlet för granskning, hur oförskämt får svenska kyrkan uppföra sig.

 13. Stå på dig, Anders! Jag uppskattar din blogg. Den behövs verkligen i Sverige. Tyvärr har vi snart inte längre någon yttrandefrihet kvar i landet.

 14. Hej Anders!
  Du gör ett mycket bra arbete. Ibland undrar jag om du hinner sova. Kanske borde du kontakta Mikael Willgert på Swebtv, för att presentera din blogg för flera svenskar. Det hade varit roligt att ser dig live. Då får du flera läsare. Men då får du räkna med flera ”Kent Svensson”.

 15. Väl skriven replik Romelsjö! Artikeln i Sydsvenskan och även dravlet som den där Anders Gustafsson skrev i Blekingeblaskan är så vinklat och fullt av insinuationer utan substans att man undrar vad dessa ”journalister” fått för utbildning.
  Skrattade lite för mig själv efter att Gustafsson i Blekingeblaskan först gav ett axplock av rubriker han ansåg vara uppseendeväckande och sedan proklamerade att det var ”uppenbart” att Global Politics ”syfte” skulle vara att ”diskreditera” Ukraina och att ”ursäkta” Ryssland. Vilket stolpskott. Nästa skratt kom när jag läste hans svar på din replik, specifikt meningen:
  ”Romelsjö säger att han fördömer den ryska invasionen av Ukraina men upprepar samtidigt några av de talepunkter Ryssland anför för att legitimera sitt anfallskrig mot Ukraina.”
  Vad menar den här Snurr-pellen egentligen..? Jo, vad han menar är att om man har den MINSTA samsyn med Ryssarna kring bakgrunden till Ukraina konflikten, NATOs expandering, internationell politik eller något annat, så är man PUTIN-KRAMARE. Han strävar efter total polarisering med Ryssland och förutsätter i sitt sinne att ”efter som Putin är ond, är man god om man hävdar motsatsen till vad han säger”.
  Detta logiska snedsteg känner jag igen från diverse troll här på Global Politics. Även din värsta fiende kommer med jämna mellanrum säga sanningen och du fördummar dig själv om du då vägrar lyssna… Världen är inte svart/vit eller uppdelad i onda och goda.
  Skulle avslutningsvis vara roligt om Romelsjö kunde kontakta Lena Sjöstrand från Domkyrkan och be om en intervju med henne. Vad tycker hon egentligen om vad som skedde och kyrkans roll för fredsrörelsen? Är fred bra enligt henne? Kan man lyssna på Putin? Anser hon att Romelsjö tycker att ”Ukraina är nazistiskt” eller att han är ”putinvän”?
  Även intressant att hon säger att Kyrkan fick starka reaktioner på ”nationell” nivå…? Vad menar hon? Är det Myndigheten för Psykologiskt försvar som anordnat någon fördömningskampanj kanske? 🙂

  Jag kommer nu att donera till Global Politics och hoppas att detta stör smutskastarna djupt i själen! 🙂

 16. ”In the Donbass frontline itself, the Russians continue to “grind down” the Ukrainian military. The operations are currently positional battles along the Bakhmut-Seversk-Soledar lines. Russian assault groups entered Bakhmut, which is a highly strategic communication hub for Kiev, four days ago and managed to establish a foothold on the city’s eastern outskirts. On Wednesday, Russians took control of Vershina on the south-eastern outskirts of Bakhmut. A multi-pronged attack on Bakhmut is beginning.

  As for the city of Soledar, Ukrainian defences are crumbling after suffering heavy losses in counter-battery duels. The Russians claimed that over 50 percent of the personnel and military equipment of the 15th Battalion of the 58th Motorised Infantry Brigade of the Armed Forces of Ukraine were destroyed. Again, the Russian forces took control of Peski last week, which will now take the offensive toward Krasnogorovka as well.”

  Dessutom har det börjat läcka om planer att kasta ukro-nazi landetunder bussen, som t ex detta:

  ”On Tuesday, a top official in Russia’s foreign intelligence service SVR, Vladimir Matveyev, who holds the rank of general, made a sensational disclosure at the Moscow Conference on International Security that Russia has information to the effect that the Western sponsors of Ukrainian President Zelensky have almost written him off and are plotting the dismemberment and occupation of part of Ukrainian lands.

  To quote Matveyev, “As one can see from the information coming to the SVR, the Western handlers have almost written it off (the Kiev regime) and are working hard on plans for the dismemberment and occupation of at least part of the Ukrainian lands. In reality, there is much more than Ukraine at stake for Washington and its allies. It is the fate of the colonial system of world domination.”

  https://www.indianpunchline.com/ukraine-war-of-attrition-at-inflection-point/

 17. Antar att Anders ”Censuren” Romelsjö inte tillåter min kommentar. Tar som vanligt skärmbild som bevis. I din sista kommentar till mig så byter du ämne. Jag har oupphörligen frågat varför du bedriver censur, men du slingar dig undan med att introducera nya moment.

  Du har tagit bort möjligheten att svara för mig. Har du blivit feg?

  När jag i slutet av 60-talet sålde Bullen og Fibban (Jag förlorade 15-20000 när kommanditbolaget gick konkurs på mitten av 80-talet) så hade sådana som inte hade en principiell hållning hade du varit en av försvararna av USA’s krigsföring i Vietnam på grund av att du inte har en rak linje mot förövare. Jag är glad att jag inte har blivit en gammal gubbe!

  • ”Kent Svensson” är ett typexempel på den gamla vänsterns dikeskörning! Han förstår inte att han är ett redskap för de globalismen och de globala oligarkerna med Soros och Gates i spetsen ivrigt påhejade av Schwab. Att jämföra USA:s krig med dagens ryska intervention mot nazisterna i Ukraina är ju bara patetiskt. Men visst, sympatiserar man med globalisternas planerar så är det ju förståeligt om man kritiserar Rysslands agerande men kom inte och gnäll när det är för sent…

 18. Hej Kent Svensson

  Det är USA och Västvärlden som är stormaktsgalen.
  Inte Vladimir Putin.
  Som president kan han bara representera Ryssland som land eller federation.

  Men går man djupare så är det västeuropén som vill erövra världen.
  Så har det varit genom genom hela den utvecklade historien.
  Västeuropén betraktar sig som bättre.
  Det är det stora problemet.
  I grunden är den inställningen faktiskt ren rasism.

  Det är tråkigt att stora delar av vänstern har anslutit sig till denna del av kapitalismens urartning.
  Varför vet jag inte men säkert är även vänstern ett offer för den massiva västpropagandan som faktiskt ingen undkommer här.
  Det är som att bli hemmablind.
  Man vänjer sig vid skiten hemma och ser bara skiten hos andra.

  Men så finns den de som tänker längre.
  Exempelvis bloggen Global Politics.
  Kanske det som irriterar dig.
  Du vill inte söka sanningen?

  Jag har inget emot privat ägande och Fri Marknad.
  Förutsatt det kan ske på ett kontrollerat och respektabelt sätt.
  Ett av grundkraven är då att där måste finnas en någorlunda auktoritär stat.
  En liberaliserad stat, som exempelvis USA eller för den delen även Sverige, kommer oundvikligen falla till föga (vekna) inför fåtalets oligarkvälde.
  Oligarker finns i Ryssland, och kanske i även i Kina, jag vet inte, men skillnaden är att staten, dvs. folket, ytterst har kontrollen.

  Du behöver inte rösta vänster, det räcker gott om du tror på Ryssland och Kina med flera asiatiska- och latinamerikanska länder.

  Sensommarhälsning från arbetarklass 🙂

  • Hej XXX,

   Fram tills Grozny blev en grushög var jag enig vem som är stormaktsgalen. Putin är stormaktsgalen, bortom all rim och reson. Han skall återuppresa Ryssland till fordoms stormaktshöjd genom att lägga under sig Ukraina, kan tänka också Moldavien och Georgien. Tror inte baltstaterna pga NATO.

   När det gäller rasism så är det något du finner lite överallt. Jan Myrdal skrive om rasism från Ryssar mot Turkmener och Kazaker.

   Jag har faktisk arbetat i Ryssland, Moskva, Juzjno-Sakhalinsk och Magadan. I Kina har jag bara arbetat i Shekou men rest runt i flera gånger. Tyvärr så märker man hur nationalismen ökar, vi är bättre än dom. I Libyen för 12 år sen märkte jag inget av det.

   Det min kommentar handlade om var att jag blev censurerad, en del av kommentaren togs bort. Jag hade funnet en kommentar som inte hörde hemma i en seriös debatt och frågade redaktören varför han släppte igenom den. Den delen togs bort och redaktören har ännu inte svarat varför?

   Mvh

    • Nu var det så att jag svarade på @Arbetarklass sin kommentar. Du bör kanske fråga honom om hur hans kommentar passar till Sydsvenskans artikel? Där kan jag inte hjälpa dig.

     Men jag gjorde ytterligare ett fåfängt försök att få dig till att förklara varför du bedriver censur? Och den frågan har relevans till Sydsvenskans artikel. Nu tror jag att du inte kommer att förklara varför du bedriver censur. så jag ger upp!

     • Kent Svensson; Kan du tala om vad som censurerats bort av det du skriver, annars begriper vi andra ingenting. Du skriver i din första kommentar här:
      ”Kent Svensson 17 augusti, 2022 At 10:31
      Att du blir överraskad förvånar. Det är ju så att Kalle Kniivilä har helt rätt, du har ju hållit på att sprida rysk propaganda i lång tid. En kär lögn är påståendet om amerikanska biolab som du har spridit i flera omgångar, man kan ju fråga sig varför?” Vem blir överraskad och av vad? Och vad finns det för anledning till att USA finansierar så många biolab utomlands, förutom de på hemmaplan? Att USA bedrivit biologisk krigföring är väl ingen lögn, det är belagt och att de bedriver forskning med den avsikten är inte heller något som inte är belagt.
      Att visa den andra sidan av myntet är inte att sprida propaganda, det är att visa fakta som döljs i MSM och som är viktiga för att förstå vad som händer.
      Kommentarsregler brukar innehålla förbud mot kränkande kommentarer, är det sådant du sysslat med?

   • Kent Svensson 19 augusti, 2022 At 14:54
    ”Hej XXX,
    Jag har faktisk arbetat i Ryssland, Moskva, Juzjno-Sakhalinsk och Magadan. I Kina har jag bara arbetat i Shekou men rest runt i flera gånger. Tyvärr så märker man hur nationalismen ökar, vi är bättre än dom.”

    Hej Kent Svensson
    Vi är bättre än dom?
    Så du menar att nationalism är rasism?
    En ”normal” vänstermänniska kan möjligen tänka så men inte jag.
    Vänstermänniskor brukar vara anti-nationalister och internationalister och det är på den punkten de blir ett och samma med liberaler och den västerländska liberala demokratin.

    Sedan måste man även skilja mellan nationalism och patriotism.
    De flesta ryssar är patrioter ungefär på samma sätt man är patriot i USA som av någon fördummad anledning är mer känt av oss här i Sverige.

    Ryssland diskrimineras och förnekas av det offentliga Sverige vilket tyvärr sprider sig ned i det folkliga leden.
    En betydande del av den sortens propaganda och uppmaningar sprids genom den s.k. arbetarrörelsen och det mäktiga Socialdemokratiska partiet.
    Därför måste tyvärr arbetarrörelsen bort eller åtminstone i grunden reformeras.
    Men liberala och direkt USA-inriktade partier som ex. vis Moderaterna är är inte ett dugg bättre i den sammanhanget, kanske snarare värre, då där kritiska röster saknas helt och hållet.
    Det offentliga Sverige brukar framställa sig som ”anti-rasistiskt”.
    Ryssar har vi nu genom migrations- och integrationsminister Ygeman (s) fått veta är klart sämre och förmodligen också kineser då det stora landet Kina inte längre riktigt behagar de svenska regeringarnas föredöme det liberala USA som med lock, pock och våld strävar efter att bli den dominerande makten i världen.
    Dock tror jag dessbättre att sådana imperialistiska planer kommer misslyckas.
    Hitlertysklands nazister försökte krossa Ryssland men misslyckades.
    Varför skulle då USA, Sverige och Västvärlden lyckas när Ryssland får allt fler allierade och vänner över världen?

    Vänner är något man förtjänar.
    Vänner är inte något man kan kräva eller begära bara för man tycker eller är på ett visst sätt.

    Mitt land Sverige förtjänar bättre än att bara vara en slav åt USA!
    Men då måste de flesta av våra politiker och makthavare bytas ut!

 19. @ Rolf Nilsson. Tyvärr finns inte den vanliga svara knappen under din kommentar så jag provar så här:

  I mitt första inlägg som nu har ”försvunnit” så frågade jag Anders varför han anser det saklig att omtala någon med ”F**K…”?. Den kommentaren finns inte längre… Det har Anders slingrat sig om i en massa kommentarer. Jag försökte också svara hans kommentar: Censurpåståendenas tyngd? Min kommentar finns inte.

  Föreslår att du tar en prat med Anders som är s.k. moderator.

  Nu ger jag upp!

 20. ”Sydsvenskan” , DN, Aftonbladet och så vidare…
  De ledande tidningarna var fruktansvärda – bedrägliga, blodtörstiga, arroganta. Hela världen utanför Tyskland framställdes som degenererad, dum, förrädisk. Det visade sig att världen inte hade något annat val än att bli erövrad av Tyskland. Båda tidningarna jag köpte var en gång respekterade publikationer med gott rykte. Nu har inte bara innehållet förändrats. Stilen har också förändrats. Det har blivit helt omöjligt.
  Jag började titta på mannen som satt bredvid mig. Han åt, drack och njöt av innehållet i tidningarna. Många på krogen läste också tidningarna, och ingen visade minsta tecken på avsky. Det var deras dagliga andliga föda, lika bekant som öl…
  ”Natt i Lissabon” Erich Maria Remarque.

  • Lajma! Ingen som verkligen känner till orsaken till Rysslands SMO i Ukraina, och samtidigt läser citatet som du delade av Erich Maria Remarque kan låta bli att känna igen sig. Exakt likadant är det i Sverige idag – 2023.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here