Finns det konspirationsteorier i verkligheten?

2
1564

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad…

Vem har inte blivit beskylld/ärad av att kallas för konspirationsteoretiker? ”Talaren var Anders Romelsjö – en pensionerad professor som står bakom bloggen Global Politics, som sprider konspirationsteorier och rättfärdigar Rysslands krigföring i Ukraina.” Sydsvenskan: ”Sprider rysk propaganda – fick tala för fred i Domkyrkan” – Vem då?

Ingress: Konspirationsteorier tilldrar sig ökad uppmärksamhet. Folket i Bild Kulturfront ordnade ett möte om detta i Stockholm 8/9. Hur hänger konspirationsteorier ihop med yttrandefriheten? Kom till unikt möte! Är det främst ett påfund av etablissemanget att slå ned på obekväma kritiker, i stället för att ta debatt. En sådan syn framkommer i senaste numret av Folket i Bild kulturfront som har Konspirationsteorier som tema, samt vid mötet 8/9.

Termen har tagits fram och används av ”etablissemanget”. Vad ska seröse skribenten i alternativa media göra? Mitt förslag, min linje är att försöka att bemöta påståenden om konspirationsteori sakligt, med fakta som om ordet inte används.

Det är mycket sällan någon kommentator kallar bloggartiklar/mg för konspirationsteorier/-teoretiker. Kan inte komma ihåg något exemepl. En läsande opponent kanske inte vill eller tror sig inte ha framgång med det. Svårt att veta.

Definitionen av ”konspirationsteori” visar på begreppets luddighet. Svenskas Akademins ordlista skriver 2015 att ”konspir­ationsteori är en fantasi­full teori som förut­sätter konspirationer.”
Wikipedia skriver ”En konspirationsteori (av latinets conspirare som betyder ”andas tillsammans”) är en hypotes eller teori om en komplott, sammansvärjning eller konspiration. Ofta används termen i nedsättande bemärkelse men kan även syfta på sakliga hypoteser kring faktiska sammansvärjningar.” En mycket vid och diffus defintion. Det är skillnadmellan en ”teori om en samansvärjning” och ”sakliga hypoteser kring faktiska sammansvärjningar”

Vi har översatt en resonerande, tänkvärd artikel av geopolitiske analytikern och skribenten Pål Steigan.

Denna artikel av Pål Steigan, var ursprungligen skriven som en krönika för den norska tidningen Aftenposten. Finns det konspirationsteorier i verkligheten?


Finns det konspirationsteorier i verkligheten?

Termen ”konspirationsteori” blev populär i samband med Warren-kommissionens rapport om mordet på John F. Kennedy. Det påstås att det lanserades som en skärm för att förhindra kritiska frågor om vem som stod bakom mordet, vilket i sig kan sägas vara en konspirationsteori. Termen används flitigt, vilket framgår av John Færseths artikel i Aftenposten den 17 april med titeln «Den vilda konspirationskulturens återkomst».

Noam Chomsky.

Noam Chomsky har sagt att det grundläggande är att konspirationsteorier är som andra teorier, oavsett om de är sanna eller inte. Och vi kan tillägga: I princip bör det vara möjligt att klargöra det genom utredningar.

Man behöver inte gå långt för att hitta en mycket aktuell konspirationsteori, och då tänker jag på Russiagate, som varit politik i USA i mer än fyra år. Denna konspirationsteori bygger på det faktum att Ryssland i hemligt samarbete med folk i USA genomförde en komplott som ledde till att Donald Trump och inte Hillary Clinton valdes till president.

I princip kan man föreställa sig att en sådan konspiration hade ägt rum, men inga underrättelsetjänster och inga medier eller politiker har lyckats bevisa detta. Så här har vi en konspirationsteori, som knappast överensstämmer med verkligheten.

Men andra anklagelser om konspiration har bevisats.

När journalisten Daniel Ellsberg publicerade Pentagon Papers 1971 bevisade han att den amerikanska regeringen systematiskt hade ljugit för det amerikanska folket och resten av världen när det gäller Vietnamkriget. Detta var uppenbarligen en konspiration mot väljarna och omvärlden, och det kostade i princip miljontals liv. Man kan säga att när Ellsberg startade arbetet baserade han sig på en konspirationsteori, men han lyckades också bevisa det.

 

I Italien är konspiration mer normen än undantaget
Jag tillbringar halva året i Italien, där konspirationer har varit en så central del av det politiska livet alltifrån mordet på Julius Caesar till mordet på Aldo Moro, att ingen tvivlar på att konspirationer äger rum, och det är då mycket mindre vanligt att kalla sina politiska motståndare till konspirationsteoretiker. När den store italienska politiske författaren Niccolò Macchiavelli skrev mästerverket Fursten, ägnade han ett helt kapitel till konspirationen. Sammantaget är det omöjligt att förstå Italiens historia om man inte ser på hur de rika och mäktiga alltid har konspirerat. Leonardo da Vinci bevittnade avrättningarna av konspiratörerna efter Pazzi-konspirationen i Florens 1478 och gjorde en streckteckning av en av de avrättade.

En modern konspiration var Operation Gladio, med hemliga ”Stay Behind” -grupper i de flesta västeuropeiska länder. Detta ansågs vara en konspirationsteori, tills den italienska premiärministern Giulio Andreotti informerade det italienska parlamentet om att detta var sant. En hel serie italienska politiker har dömts för att konspirera med maffian, inklusive Berlusconis biträdande befälhavare Marcello Dell’Utri, som dömdes till sju års fängelse för konspiration med maffian. Berlusconi var själv medlem i den hemliga P2-logen som förberedde en kupp i Italien. Så de flesta italienare har förmodligen en mer realistisk syn på maktkamp och smuts än oskyldiga norrmän.

Men även i Norge arbetar skickliga journalister ständigt för att se om de kan verifiera konspirationsteorier, och Aftenposten har fått flera SKUP-utmärkelser för sina avslöjanden av konspirationer av olika slag.

År 2018 hjälpte tidningen tillsammans med 58 andra mediehus runt om i världen att avslöja hur den kraftfulla implantatindustrin har gått under myndigheternas radar. VG har också avslöjat hemligt samarbete inom utvecklingsbiståndsbranschen och fått ett pris för det. Det är inte ovanligt att SKUP-utmärkelsen går till grävande journalister som har bevisat faktiska konspirationer. År 2019 avslöjade Aftenposten och ett antal andra mediehus hur Nike och dess dotterbolag Converse smiter från skatter runt om i världen. Under de senaste 13 åren har de två företagen ingått fem mycket lukrativa skatteavtal med Nederländerna. Avtalen i kombination med ett mycket komplext nätverk av företag och dolda partners har säkerställt att Nike har flyttat större delen av sin försäljning och vinst från de länder där försäljningen äger rum, till exempel Norge, och till platser där de undviker skatt.

Så ja, det finns konspirationer, och de är allvarligare ju högre upp i samhället de äger rum. Eftersom Færseth nämner läkemedelsindustrin måste den ha något som liknar ett världsrekord i olagliga konspirationer.

År 2012 betalade företaget GlaxoSmithKline 3 miljarder dollar för att undkomma en dom i ett ärende som omfattade sekretess om säkerhetsdata, bestickning av läkare och fixande av priser. Både Pfizer och Johnson & Johnson har också ingått liknande förlikningar med över 2 miljarder dollar i betalning för liknande beteende för att undvika att dömas.

Det är viktigt att det finns kritiska medier och kritiska journalister som gräver i sådana saker, och att de inte låter sig passiveras av påståenden om ”konspirationsteorier”. Det är viktigt för demokratin, för den nationella ekonomin och folkhälsan att sådana konspirationer exponeras.

Detta betyder inte att det inte finns några oriktiga och helt orealistiska konspirationsteorier. Det har funnits sedan tidernas gryning, och just för att det faktiskt drivs dolt på toppen av samhällspyramider, göds sådana falska teorier.

Det bästa botemedlet för detta är att det finns en kritisk och oberoende press och ett öppet och öppet offentligt ordväxling. Att kalla sina politiska motståndare ”konspirationsteoretiker” bidrar till det motsatta.

Relaterat
Vem vill höra om en galen, helt skruvad konspirationsteori om den 6 januari på Capitolium?
Konspirationsfobiker tror inte att mäktiga människor pratar med varandra.
Skandiamannen Olof Palmes mördare del av en större komplott?
Gladio (NATO:s ”Staybehind”-rörelse) åter på tapeten.

Föregående artikelUkrainakriget och splittringen inom ”Vänstern”.
Nästa artikelIdeologiskt spelande med människoliv – en blackout kommer att leda till många dödsfall i Tyskland
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Något om aktuella konspirationsteorier.. mot Ryssland.
  Leveransspelet… Hur USA anklagade Ryssland för att använda EU:s energikris för att marknadsföra Nord Stream 2.
  Det amerikanska utrikesdepartementet sade att på grund av låga reserver och begränsade leveranser från Ryssland i vinter kan Europa stå utan naturgas för uppvärmning av bostäder. Ministeriet betonade att Moskva påstås försöka använda energikrisen i EU för att främja Nord Stream 2 -gasledningen. Tidigare har 43 ledamöter av Europaparlamentet, främst från de baltiska länderna och Polen, gjort en liknande tes och krävt en undersökning av Gazproms agerande.
  Företaget förnekade dessa anklagelser och betonade att gasleveranser utförs i full överensstämmelse med de befintliga avtalsförpliktelserna.
  Enligt experter står anklagelserna från Washington och europeiska politiker mot Moskva inte emot kritik: i år har Gazprom ökat utbudet av blått bränsle till ett antal europeiska länder.

  Amos Hochstein, seniorrådgivare till utrikesdepartementet för energisäkerhet, sa att på grund av små reserver och begränsade leveranser från Ryssland i vinter kan Europa stå utan naturgas för uppvärmning av bostäder. ”Om vintern är kallare än genomsnittet, då är jag rädd att vi i vissa delar av Europa inte kommer att ha tillräckligt med gas för uppvärmning,” sa han i en intervju med Bloomberg TV.
  Enligt Hochstein kommer vissa länder fortfarande att kunna köpa gas till ett högre pris, men andra kommer att tvingas att införa en ränta på konsumtionen. Dessutom betonade han att Moskva påstås försöka använda energikrisen för att stärka sin position på gasledningen Nord Stream 2.Han noterade också att gastillförseln från Ryssland till Europa påstås vara ”oförklarligt låg jämfört med tidigare år och vad den andra sidan kan tillhandahålla.”
  Rådgivaren sa också att USA har åtagit sig att se till att ”dagens värld” levereras med tillräckligt med bränsle, för vilket det bland annat uppmanar allierade som Saudiarabien att fortsätta leverera olja till ”överkomliga priser”.

  Tidigare uppmanade 43 parlamentsledamöter, varav mer än hälften representerar Polen och de baltiska länderna, Europeiska kommissionen (EG) i ett brev av den 16 september att inleda en utredning av Gazprom. Enligt en av författarna till dokumentet, den litauiske parlamentsledamoten Andrius Kubilius, är detta företag ”Kremls hand”, som möjligen manipulerar den europeiska gasmarknaden för att höja priserna på blått bränsle.
  Enligt Kubilius sätter Gazprom således press på Europa för att ”godkänna driftsättningen” av Nord Stream 2. Han meddelade detta på sin Twitter och bifogade texten i brevet.

  Dokumentet kommenterades i ”Gazprom”, där det stod att gasleveranserna utförs av företaget ”i full överensstämmelse med de nuvarande avtalsförpliktelserna” och konsumenternas tillämpningar. Detta rapporterades till TASS på informationsavdelningen för ”Gazprom”. Europeiska kommissionen förklarade också situationen på den europeiska gasmarknaden och noterade att strukturen är medveten om en betydande höjning av gaspriserna, vilket, som de noterade, var att vänta. Dessutom betonade EU -kommissionen att detta är resultatet av en kombination av faktorer. Men till stor del orsakades höjningen av gaspriserna av den starka tillväxten i den globala efterfrågan på naturgas till följd av den ekonomiska återhämtningen efter pandemin, sade EG.

  Energikris i Europa… Som en påminnelse, den 15 september slog gaspriset i europeiska länder ett historiskt rekord , för första gången över 960 dollar per 1 000 kubikmeter. m. Innan dess hade priset på blått bränsle ökat under det senaste halvåret och så småningom femfaldigats. Gas började stiga i pris snabbast i september – sedan början av månaden har kostnaden för energiråvaror lagt till 57%. Samma dag sade pressekreteraren för Rysslands president Dmitry Peskov att ”dessa processer har ingenting att göra med Ryssland.”
  ”Dessutom påverkar dessa spotgaspriser inte heller priserna på rörledningsgas”, sade han och betonade att ”utan tvekan kommer den snabbaste idrifttagningen av Nord Stream 2 att väsentligt balansera prisparametrarna för naturgas i Europa, inklusive inklusive på plats marknad ”. Samtidigt förblir gasreserverna i europeiska underjordiska lagringsanläggningar (UGS) från och med den 13 september på sin lägsta nivå i många år, rapporterade Gazprom med hänvisning till data från Gas Infrastructure Europe.

  ”Gapet i beläggning jämfört med förra året är 22,8 miljarder kubikmeter. m gas. Endast 62% av gasmängden från UGS -anläggningar i Europa under den senaste uppvärmningssäsongen har fyllts på, säger företaget i ett uttalande på sin officiella Telegram -kanal. Gazprom betonade också att det årliga målet för gasexport till den europeiska marknaden ”inte har ändrats och uppgår till 183 miljarder kubikmeter”. Samtidigt meddelade företaget den 15 september att man ökat exporten till länder utanför OSS till 131,3 miljarder kubikmeter. m från januari till augusti.

  Gazprom fortsätter att leverera gas på en nivå nära sitt historiska rekord (133,3 miljarder kubikmeter under samma period 2018). Tillväxten, jämfört med samma indikator 2020, är ​​med 19,4%, eller med 21,3 miljarder kubikmeter. m ”, – noterat i” Gazprom ”.
  Som anges av ”Gazprom” levererade den under första halvåret i augusti till Tyskland och Polen ”betydligt mer gas än under samma period 2020 och 2019.”Företaget klargjorde att det ökade gasförsörjningen till Turkiet (med 173,6%), Tyskland (med 39,3%), Italien (med 15%), Rumänien (med 344%), Serbien (med 123,9%), Polen (med 12%) , Bulgarien (med 50,9%), Grekland (med 15,8%) och Finland (med 22,7%). ”Genom att analysera leveransvolymen i augusti till hemmamarknaden och till länder utanför OSS noterar vi att gasförbrukningen den här månaden nyligen nått en ny topp”, sade företaget. De förklarade också att den ”gröna vintern” i augusti på gasmarknaden ”innebär en ökad belastning på gastillförseln under den traditionella säsongen av planerat förebyggande underhåll och förberedelser för höst-vinterperioden, som inte kan pausas.”

  ”De senaste årens praxis både i Ryssland och i Europa tyder på att vinterperioden har gått till kalenderns vårmånad mars. Därför, nu på sommaren, är prioriteringen att pumpa gas till underjordiska lagringsanläggningar, eftersom volymen av tillgängliga resurser senast i mars, vid slutet av UGS -uttagssäsongen, måste vara på en hög nivå för att den svåra perioden ska passera säkert . Och våra europeiska kollegor är också mycket väl medvetna om detta, säger Gazprom.
  ”Skjut dig själv i foten”, Enligt Nikita Danyuk, biträdande chef för RUDN Institute for Strategic Studies and Forecasts, medlem av Rysslands offentliga kammare, gör alla anklagelser från USA och europeiska suppleanter, främst från de baltiska länderna och Polen, mot Ryssland och Gazprom inte stå emot kritik och är ogrundade. ”Washington har nu återigen gjort ett försök att göra Moskva skyldig till Europas brist på gas, även om det är helt uppenbart att Gazprom har väsentligt ökat leveranserna till ett antal europeiska länder”, sa experten i en intervju med RT. Samtidigt motsäger Washington sig själv, sade Danyuk.

  ”Tidigare uppgav den amerikanska sidan att Ryssland påverkade politiska processer i Europa genom att leverera gas dit, och nu anklagar det Ryssland för att ha försett europeiska länder med begränsade mängder blått bränsle. Meddelanden av detta slag indikerar följande: oavsett vad Ryssland gör i energisektorn kommer det fortfarande att vara skyldigt för USA och ett antal andra västerländska länder, säger analytikern. Som ställföreträdande generaldirektör för Institutet för nationell energi Alexander Frolov sa i en kommentar till RT och anklagade Ryssland grundlöst för att använda den europeiska energikrisen för att marknadsföra Nord Stream 2, glömmer Washington också att säga att det själv i hög grad har påverkat situationen kring gasmarknaden i Europa.

  ”Vem lovade EU ett överflöd av flytande naturgas, är det inte USA av en slump? Var det inte Washington som uppmanade Europeiska unionen att frimodigt och utan att se tillbaka på konsekvenserna överge rysk gas? Det visar sig att USA helt enkelt lurade sina allierade genom att lova dem lite förnödenheter, för nu skickar USA sin LNG främst till Asien, eftersom de betalar mer där. Hindrade Gazprom Washington från att lösa problemet med bränslebrist i Europa? ” – sa analytikern.

  ”Det finns inte en enda leverantör i världen som kan leverera sådana mängder gas till utländska marknader. Dessutom är volymen av blått bränsle som transporteras till Europa extremt stor. Gazprom uppfyller helt klart sina skyldigheter till europeiska länder. Företaget har också skyldigheter gentemot hemmamarknaden. Först och främst är Gazprom skyldig att fylla lagringsanläggningar i Ryssland, konstaterade experten.Samtidigt levererar Gazprom nu gasvolymer nära rekordnivåer till fjärran utomlands och ökar också leveranserna till ett antal europeiska länder, säger Frolov.

  Frågan uppstår varför andra leverantörer än Gazprom, som USA, Norge, Algeriet och Qatar, inte tillgodoser den ökade efterfrågan på gas i Europa, sade Frolov.
  Gazprom upptar bara en del av den europeiska gasmarknaden, var är resten av leverantörerna? ” – säger analytikern.
  Danyuk betonade att om USA och några EU -länder, i synnerhet Polen och de baltiska staterna, inte satte en eker i hjulen för Nord Stream 2 -projektet, hade energikrisen i Europa kunnat undvikas.

  ”Att exportera gas till Europeiska unionen genom den nya gasledningen kan mer än tillfredsställa de europeiska ländernas behov. EU skjuter sig själv i foten och försöker bromsa Nord Stream 2 -certifieringsprocessen. Men det är alltid lättare att skylla på Ryssland för de problem som uppstått, att förklara att det är hennes fel att EU -länderna nu har det svårt. Detta är en avsiktlig politik för demonisering av Moskva, som följs av USA och ett antal EU -länder som vill presentera Ryssland som en oacceptabel partner. Även om Ryssland i hela historien om energiförhållanden med Europa aldrig har avstått från sina skyldigheter och alltid har uppfyllt dem, avslutade experten.
  https://russian.rt.com/world/article/909518-ssha-evropa-rossiya-gaz-gazprom

 2. Anders Romelsjös saklighet gör det svårare att kalla honom konspirationsteoretiker.
  Beträffande Ellsberg:
  Konspiration inom konspirationen.
  Ellsberg avslöjande en del av etablissemanget men på etablissemangets eget uppdrag eftersom han skyddade CIA från att avslöjas att dom verkligen orsakade krigets upptrappning medan Ellsbergs roll blev att dölja det vilket ledde till att endast militär med lägre status exponerades.
  Det berättade insidern Överste Fletcher Prouty som själv hade sett den fullständiga dokumentationen.
  Chomsky kan eventuellt ha fått en sammanställning där väsentlig info var bortplockad.
  Men han jobbade väl för RAND innan så vad kan man egentligen vänta sig av Chomsky annat än att han hela tiden varit en kontrollerad opposition?
  Eliternas Kissinger gick även ut med väldigt nedlåtande yttranden om militärer.
  Så Ellsberg passar som initierade har påpekat in på beskrivningen av en sk limited hangout.
  Ett partiellt avslöjande av mindre viktiga syndabockar.
  Jag vill med detta påminna om min tes att alla som tillåts bli celebriteter är kontrollerad opposition.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here