Konspirationsfobiker tror inte att mäktiga människor pratar med varandra

65
3818

I serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

Den här artikeln Konspirationsfobiker tror inte att mäktiga människor pratar med varandra på Derimot.no bidrar till den viktiga diskussionen om värdering av den information vi ”får”=”matas med”. Översatt av Rolf Nilsson.
Man landar som alltid bland annat i vikten av källkritik, och i frågan ”Qui bono”?

Artikeln är skriven av Michael Parenti , professor i historia i USA.


Konspirationsfobiker tror inte att mäktiga människor pratar med varandra

De tror inte att hemliga planer görs upp.

Konspirationsfobiker tror att konspirationer inte existerar, eller att om de finns, är de inte viktiga … de som lider av konspirationsfobier brukar säga:

”Tror du verkligen att det finns en grupp män som sitter i ett rum och planerar komplotter?” Av någon konstig anledning är denna bild av en grupp män (vanligtvis utan kvinnor närvarande) som faktiskt sitter i ett rum, sedd som helt otrolig … naturligtvis sitter de i ett rum. Hur skulle de annars mötas?

Redaktören: Om inte via Zoom, Google Meets eller Skype.

Dödades Olof Palme av en slump? Motivet? Kennedy?

Olof Palme 1974. Bild Wikipedia. Av Verhoeff, Bert / Anefo – Nationaal Archief, CC BY-SA 3.0 nl, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43121022

De konfererar hela tiden och de har gott om utrymme i CIA, Vita huset, utrikesdepartementet, FBI, Pentagon, NSA och vad det än kan vara. Och ja, de konspirerar för att få vissa saker att hända, för att störta regeringar, för att etablera system för våldsamt förtryck av reformistiska eller revolutionära regeringar och rörelser, för att skicka vapen till hemliga arméer.

De kallar det inte konspirationer, de kallar det ”planering”. De har ett helt ordförråd för att tala om sina stats-sponsrade konspirationer: ”hemliga operationer”, ”djupa operationer”, ”off the shelf”-operationer … på den bredare politiska nivån, ingen pratar och planerar mer än den politiska- och företagseliten i Amerika. Ingen gör fler studier om medveten politik för sina egna intressen – de flesta i lönndom – de har särskilda yrken utformade för särskild planering.

De spenderar varje år miljarder dollar av våra skattepengar för att göra världen säker för sina intressen. Ändå har vi dessa konspirationsfobiker som frågar oss, med skeptiska och nedlåtande leenden, om vi verkligen tror att folket på toppen faktiskt pratar med varandra om gemensamma intressen och dagordningar och medvetet agerar utifrån sina egna intressen … dessa eliter lär känna varandra.

De planterar ord om ambitioner och löften i öronen på varandra. De ber om stöd, erbjuder garantier, kommer till förhandlingar. De träffas, pratar och planerar – ja, i rummen. Deras möten hålls vanligtvis privat, online som deras dagordningar. De konspirerar ständigt och ofta.

Ordet ”konspiration” bör inte användas för att avvisa verkligheten … offentlig politik bör fokusera på de många, snarare än på de få. Problemet vi står inför är att härskarna är djupt försvurna till en vision om en värld som hänsynslöst utnyttjas av eliterna och är individualistisk och ekologiskt ohållbart.

Makt är inte något du får. Du måste gripa den och kämpa för att behålla den.

Det enda valet vi har är att avslöja och motsätta oss dem med alla våra förenade krafter … den vanliga uppfattningen är att makt är motsatsen till frihet, ett hot mot den. Det kan stämma för statsmakt och andra former av institutionaliserad auktoritet.

Men folkmakt och frihet är inte antiteser, utan komplementära: om du inte har makt att begränsa missbruket av rikedom och position, så har du inte mycket

frihet. För att vi skall kunna erövra demokratiska vinster från rotfasta intressen måste vi, folket, mobilisera människor med en utjämnande makt. John Stuart Mill skrev 1869 att när de privilegierade erkänner de icke privilegierades rättigheter, så sker det sällan med något annat motiv än vissheten om de icke privilegierades makt att erövra sina rättigheter …  hellre än att säga att man inte kan besegra rådhuset, kan vi säga att vi inte har råd att inte göra det.

Det är ofta frustrerande och ibland farligt att utmana dem som äger och kontrollerar jorden, arbetet, kapitalet och tekniken i samhället. Men på lång sikt är det ännu farligare att inte göra det.

 

Föregående artikelScott Ritter: Stort ukrainskt nederlag är enda möjliga resultatet av konflikten med Ryssland
Nästa artikelDen illusoriska sanningseffekten och den ”oprovocerade” invasionen av Ukraina 
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

65 KOMMENTARER

  • Det är inte bara coronakritiken som medierna förvanskar, och förvanskar mycket grovt. Dom ljuger och sprider fejk och desinformation. Hela den värld som ligger utanför USAs hegemoniska kontroll förvanskas varenda dag. Hur har man beskrivit press- och yttrandefriheten i Hong Kong till exempel.

   Det är inte pressfrihet som stryps i Hong Kong utan pressfriheten som
   skyddas. Det som stryps är propaganda, lögner, och desinformation som
   sprids idag – på vissa svenska media – av vissa svenska journalister.

  • De största delen av nyhetsförmedlingen om Coronapandemin kom från FHM och genom dess presschef Christer Janson som rekryterades från försvarsmaktens psyopsenhet. Tidigare arbetade han som psyops producent åt NATO under operation unified protector, attacken mot Libyen (som han i sin egen profil stavar ”Lybia”).
   https://se.linkedin.com/in/christer-janson-b5316848

   Idehistorikern Andreas Önnerfors som refereras i Arena artikeln producerar artiklar åt MSB som via mediernas beredskapsråd kontrollerar svensk media.
   https://www.msb.se/sv/amnesomraden/krisberedskap–civilt-forsvar/samverkansforum/medieberedskap/

   En bekant som är journalist berättade för mig att kontrollen sker genom ett realtidssystem där nyhetsflödet till alla redaktioner filtreras genom censorer underställda Atlantic Council. Samma system används av Facebook.

   Jag frågade honom vad hans kollegor säger om detta, han beskrev då en som hade ryckt på axlarna och sagt att det funnits ett fönster av frihet efter kalla kriget men att det nu var stängt.

   Här i landet innehåller våra medier endast NATO-nyheter och påverkans operationer. Det finns ett visst spektrum.. skickligt gjort, ingen märker nåt.

 1. Karl Marx skrev en gång i en mening som vilken politiker som politisk bedömare kan använda i princip i vilka politiska och ekonomiska förhållanden som helst och som man kan med stor fördel kan använda i resonemang och analys oavsett vad man tycker om den kontroversielle Karl Marx så håller det i alla väder:

  INTRESSET LJUGER ALDRIG.

  Inte en dum käpphäst att ha i tanke och minne när det trasslar till sig i de politiska och retoriska labyrinterna.

 2. I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att orden konspiration och konspirationsteori myntads av CIA på 60-talet för att smutskasta de som ifrågasatte den officiella versionen av mordet på John F Kennedy .

  En hel del av det som stämplas ”konspirationsteori” är i själva verket sant. Exempel på sanna ”konspirationsteorier” : bakom första och andra världskrigen ligger eliten/stammen som styr väst.

  Det är i sammanhanget också värt att notera att eliten som egentligen styr väst drar sig inte för att sprida ”konspirationsteorier” via sin media. några exempel: att Ryssland skulle legat bakom Hilarys presidentval förlust; eller Ryssland skulle utfört cyberattacker; att Iran har kärnvapen; att Palestina till hör sionister; att Belarus, Syriens, Libyens, Iraks, Venezuelas ledare mördar sitt folk; att Kina är ute för att ta världen, mm.

  Slutsats: endast elitens/stammens konspirationsteorier är sanna. Allt annat är konspirationsteori.

  Till sist: ordet konspiration betyder att verka i samma anda. Alltså far alla som verkar i samma anda från idrottsföreningar till spion organ med konspirationer.

  • Mina herrar (och måhända damer) försök vänligast hålla huvudet kallt och skärpt med sakliga argument istället för de historiskt dystra omskrivningarna om diverse folkgrupper som ”alltid agerar i hemlighet” och vad det nu än benämns; den varma sommaren till trots. Vi ska inte skälla på varandra: red ut begreppen istället och tala klarspråk istället för värdeladdade dunkla omskrivningar för företeelser som alla har olika uppfattningar om.

   Som det gamla franska ordspråket lyder: ”de clarte a clarte”; från klarhet till klarhet.

    • Det hoppas jag! Kvinnan är som alltid det starka och mest skärpta och disciplinerade könet som vi män (närapå) ALLTID har att lära av.

  • Några fler: ”massakerns på Tiananmen”, den inträffade aldrig, det finns ju rätt gott om vittnen, ”koncentrationslägren”, ”tvångsarbete”, ”våldtäkter”, ”förtryck”, ”förföljelser”, att stänga ’fria media’ i Hong Kong, det var USAs propagandaavdelning som släcktes ner, ”Taiwan är en demokrati”, ”Taiwaneser vill vara oberoende,” osv. Svenska media är så opålitliga att dom är rena Kasperteatern, dom är helt öppet en del av och framför endast USAs och CIAs narrativ, driver den svenska agendan med ”agendasättande journalistik” och dessutom har starka osynliga ekonomiska, kulturella och etniska länkar till USAs Djupa Stat och dominansen i USA media och storföretag, BigWar, BigPharma, BigTech, osv.

   • Vi kan alla sedan i juni 1989 se ett rikt bildmaterial på skjutna blodiga människor från natten 4 juni 1989 från Tian-an-Men-torget i Beijing. Det finns ingen historiker som ens ifrågasatt detta händelseförlopp. Vi vet också att ordförande Deng Xiaoping, som talat senare med utländska besökande politiker att han beklagade och ångrade djupt att arméingripandet gick över styr efter Michail Gorbatjovs inspirerande besök hos de kinesiska ungdomarna i Beijing våren 1989. För det var så det var.

    Om Karl W. har en massa påståenden om att historiska händelser, som de facto har hänt, med modern källkritiks ovedersägliga bevis, inte anser att de har inträffat, får skribenten Karl W. faktiskt mer än rada upp rena hörsägen- och konspirationsparanoia och komma med konkreta källbevis som dessutom skall beröra det ämne vi samtalar och skriver om. Om man redan vet allt och inte kan tänka att ändra sig är det ju knappast någon mening att föra en mellan oss skribenter meningsfull dialog om allt bara är konspirologiska icke-händelser som aldrig ska ha ägt rum och bara är de övriga korkades vidarebefordrade propaganda. Då är ju vi inblandade helt låsta att föra en givande diskussion som leder till något.

    Det funkar liksom inte på ett politiskt diskussionsforum med enkom konspirologiska monologer vars ståndpunkter inte kan diskuteras och ändras. Det är ju argumentation och öppna sinnen som gör ett intellekt STORT, SMIDIGT, och RÖRLIGT!

    • ja, ja. Som bilderna av Indier som demonstrerade som BBC visade för att hävda att det Libyska folket reser mot Ghaddafi? Eller som bilderna av dödade irakier som BBC visade för att hävda att dessa var offer för Bashar Assads styre? Falsariet ”massakerna vid Tien An Men torget” har avslöjats av grävande journalister. De behövde inte foto shoppa bevisen heller …

     • Att ljuga och missleda en domstol kallas mened, och kan ge 4 års fängelse. Att ljuga och missleda ett helt folk är ”gratis” och tillåtet. Varför går det inte att åtala dessa journalister. Det är fullt tillåtet att skända, ljuga, förnedra, förfölja, sprida falsk information, dreva, förfalska, vinkla, till och med mobba namngivna människor till självmord, lex Benny Fredriksson. VI behöver nya lagar. Utvecklingen är minst sagt skrämmande.

     • Förslaget kan också uppfattas som åsiktskontroll och censur. Vem, vilken instans ska avgöra vad som är tillräckligt sant för kunna leda till åtal?

      Men problemet med agendasättande etablerade media som utan tillräcklig objektiv, källkritisk kontroll publicerar sådant som kommer från USA:s propagandakvarter. Har ingen enkel lösning.
      Huvudlinjen är att utveckla alternativa bra, faktabaserade, kritiska alternativmedia samt att försöka publicera i etablerade media. I båda fallen behövs ökat samarbete tycker jag.

     • Samarbete tror jag inte ett ögonblick på, det är vad vi har idag. Den som har det största vapnet och styrkan vinner då, och så är det idag. Lösningen är väldigt enkel. Precis som vid vanlig brottslighet kan medlemmar ur allmänheten anmäla falska rykten, samma som förtal, och man kan lägga fram fakta som stöder anmälan. Journalister skall då åläggas att styrka sina påståenden, och det skall inte räcka att ha kopierat någon annan. Idag är det så att media kan sprida vilka rykten dom vill, och det finns som regel ingen möjlighet att få rättelse. Det gäller att vända detta så den journalist som påstår något skall vara beredd att styrka det. Det gäller att vända detta från att bevisa oskuld till att bevisa anklagelser, vilket ju är en grundläggande rättsprincip. Tänk, hur skulle det vara att alla som beskylldes för brott genom ryktesspridning automatiskt skulle fällas om dom inte kunde bevisa sig oskyldiga, men så är det i media idag.

     • Men hur ska bedömningen gå till? Enligt vilken måttstock ska avgöras om journalistens belägg är riktiga?

     • Det behövs ingen ”bedömning” eller ”måttstock”. Bara kräv att journalisten styrker sina belägg. Anklagar du någon för något är det upp till dig att styrka att anklagelserna är riktiga. Inte att vi andra skall behöva bevisa att vi är oskyldiga. Tänk om domstolarna skulle fungera som journalismen. Bara att anklaga någon för vad som helst räcker för att få dom dömda. Journalistiken idag är ju häxprocesserna eller inkvisitionen i repris. Inga bevis behövs, anklagelser räcker.

     • Jag anser att många av artiklarna i MSM-text kommer med påståenden utan eller med alltför svaga belägg, och att man inte tar med beliägg eller bevis för annan uppfattning. Eller så tiger man som i Assange-fallet. Du skriver ”Bara kräv att journalisten styrker sina belägg.” Det finns och kommer att finnas olika uppfattningar om vad som är acceptabla belägg och vad som är tillräckligt med belägg. Och vem ska bedöma detta? Man hamnar i en censurliknande situation. Har nu inget bra förslag.

      Och tror att Globalpolitics.se har större öppenhet med uppgifter från olika slags källor (DN, Washington Post, RT, Global Times) och för olika uppfattningar bland kommentatorer (inga namn här) än MSM-media. Är jag rätt ute här?

     • Det kommer alltid att finnas gråzoner, men genom att hålla de enskilda journalisterna på stora media ansvariga och på tårna, och dessutom med möjligt personligt åtal för att sprida falsk information, kommer det att bli oerhört mycket bättre. Nu är det ett laglöst land där stora media och journalister driver sitt eget rättsväsende och kan fritt ljuga, desinformera, indoktrinera, missleda, och till och med driva människor i döden, ingen hålls ansvarig. Nazityskland i repris. Det behöver ändras. Som regel är det svart-vitt. Ta exemplet med BBC reportaget ”Kinas dolda läger”. Vi identifierade platsen, och när vi kom dit var det en kraftstation och turistanläggningar. Envar kan kontrollera det. Andra exempel är koncentrationsläger, läckta dokument, våldtäkter, tvångsarbete, osv. Journalisterna ljög uppenbart mycket grovt, och man kan tydligt se hur bilder har manipulerats. I all lagstiftning och i alla fall finns gråzoner i alla brott, trafik, ekonomi, familj, förtal, i allt – utan undantag, och det skall inte vara en ursäkt för att bibehålla och främja laglöshet. Vad som speciellt behöver stävjas är detta mobb-beteende. Falska nyheter repeteras och kopieras vida utan balans eller att tillåtas att sägas emot till det blir sanning. Att alla selektivt kopierar varandra är ingen ursäkt. All lagstiftning är ju ”censur liknande”, vissa saker är inte tillåtna, men nu är det som att avskaffa all trafiklagstiftning, och göra det fullt tillåtet att köra ihjäl de man inte gillar. Globalpolitics har stor öppenhet, men är för liten för att balansera MSM och Public Service som helt saknar öppenhet.

    • Jag har det bildmaterialet på min dator, tusentals bilder, och det går att fastställa platsen genom föremål och byggnader som finns i bakgrunden. Inte en enda bild kan identifieras som tagen på Tiananmen. ”Det finns ingen historiker”, det gäller västerländska ”historiker” som hjärntvättats med propaganda och hotas med avsked om dom visar ”fel” åsikt. De som var med och historiker i Kina vet bättre, men dom mörkas i västpropagandan genom media. De flesta som miste livet var obeväpnade värnpliktiga och platsen var Muxidian, inte Tiananmen, och 249 döda. Det var misstänkt CIA agenter som initierade ett väpnat anfall på obeväpnad militär. USA var desperat att starta ett uppror och stödde aktivt med kommunikation och uppvigling, även vapen. Förutom en liten grupp på ett tiotal militär som sköt sönder högtalarna när demonstranterna hetsade till våld, förekom ingen skottlossning på Tiananmen. USA bytte till och med ut sin erfarna ambassadör mot en känd CIA agent och hök. Den obeväpnade militären väntade utanför torget och uppmanade demonstranterna att lämna, vilket som gjorde i god ordning, uppmanade av Liu Xiaobo. Det finns inte bara tiotusentals vittnen, utan mängder av hårda bevis i form av diplomat rapporter som läckts. Även USAs ambassad rapporterade att ingen dödades på Tiananmen. Bevisen är otaliga, tydliga och ovedersägliga. Detta är historiens största bedrägeri och bluff. Hjärntvätten är effektiv.

     • Om nu allt vare sig det inte hände eller det var arrangerat av främmande makt: varför förbjuder få de kinesiska statsmyndigheterna bilder från dessa dagar, stänger av internets sökfunktioner liksom folksamlingar varje år kring den 4 juni om de inte har själva med händelsen att göra utan allt är ihopklippta foto- och bildmontage av fientlig makt?

     • Du är som många offer för hjärntvätt och propaganda. Det är inte alls förbjudet. Medan i länder som Sverige är det fullt tillåtet att ljuga, sprida falska rykten missleda och förfalska, finns det i Kina ett krav på ansvar, disciplin, respekt för andra, och fakta. Som man sa nyligen i Hong Kong, –:”Lawrence Ma, advokat och ordförande vid Hong Kong Legal Exchange Foundation, sa tidigare att ”fri press ger inte rätt att ljuga, fuska, vilseleda eller säga vad som helst.” ”Pressfrihet är inte ett kriminellt försvar och resultatet av detta fall (domen mot journalisten Bao Choy) förankrar verkligen rättsstatsprincipen genom att säga till människor att alla är lika för lagen, och ingen, oavsett hur ädel deras avsikt var, står över den mäktiga lagen”. Lagen gäller även för journalister i Kina, olika Sverige. Det är inte alls förbjudet, vad som är förbjudet är att använda bilder för att just ”ljuga, fuska, och vilseleda”. Även tillåts inte bilder offentligt som är avsedda att provocera eller är otäckt makabra. I Kina gäller ansvar, respekt och disciplin, mycket olika Sverige.

      Man stänger heller inte av ”internets sökfunktioner”, vilket är just amerikansk propaganda. Dessutom åtskilliga utländska sökmotorer är tillgängliga

      Stämmer, USA tar varenda tillfälle att klippa ihop förfalskade reportage. Att kalla till en sammankomst för offren av ”massakern på Tiananmen” är i sig självt förfalskning, att sprida ett falskt rykte och propaganda eftersom ingen massaker inträffade på Tiananmen, även om USA tar chansen att ivrigt sprida det ryktet varenda år. 4e juni händelserna 1989 får i Kina ungefär samma uppmärksamhet som Hötorgskravallerna, Göteborgskravallerna, Malmökravallerna, eller Kungsträdgården 1971 i Sverige.

  • Mkt bra kommentar om ’eliten’ eq stammen som styr väst, och att endast deras konspirationer är ’sanna’ (vilket de såklart maatar ut i sin paatetiska ”media”)

 3. Till konspirationsteoriernas värld av tankar som ofta tänkts både två och tre gånger för långt, hör också att inga konspirationsteorier, mig veterligen, har löst några som helst mord, mordförsök, attentat eller attentatsförsök.

  Konspirologi växer gärna hos oss som tänker en del och kanske mycket för att fylla i de oförklarliga luckor som inte alltid går att förklara intellektuellt. Sedan måste vi skilja dessa konspirologiska förklaringsmodeller från frånvaro av objektiva, faktiska bevis och fakta i den berörda saken, liksom rentav utplanterad falsk information, vilka precis alla är helt olika saker.

  Men skulle konspirologin lyckas i några verkliga fall under längre tid, skulle den vara en sann vetenskap. Men ännu efter flera tusen år av mänskliga konspirationsteorier där vi övertänkt parallellscenarier och låtit det bli en falsk alternativ sanning, så löser konspirationsteorier inga mysterier där alternativa möjligt inträffade fakta körs i samma mixer som andra scenarier, löser de i grund och botten inte ett enda mysterium.

  Det är konspirationsteoretikernas öde att tro att de egna tankarna är bland de mest överlägsna och att de lika mycket inte kan ta sig ut i den egna labyrinten. De Q-Anon-troende i Förenta staterna som i stort sett alla utomstående kan skratta åt, fasas över som rent frånstötande, kan antingen livet ut fastna i denna tankemisstagens konspirologiska labyrint eller komma ut som normaltänkande person.

  Det är trots allt inte alltid hälsosamt att tänka och grubbla alltför mycket som när August Strindberg promenerade omkring och tolkade pinnarnas mönster på skärgårdsstigarna som tecken som just måste tolkas till objektiv klar sanning.
  Han blev fånge i sina egna tankar, ett inte alltid gott öde eller medicin för att förbli frisk i tanke och minne i detta livet.

  • Det där var inte bara en halmgubbe utan ett helt höloft. I själva verket är det enkelt, ”konspirationsteori” är ett stoppord kopplad till en dunkel emotion som slår om några neuronbanor och isolerar medvetandet från en specifik problemställning så att man blir inkapabel att objektivt och hederligt redogöra för sakförhållanden och relevans i de frågeställningar som ingår.

   Intelligens och dumhet behöver inte vara varandras motsatser eller ändar på samma spektrum, de kan vara två helt olika saker skilda från varann. En konspirofob kan tex vara oerhört intelligent och samtidigt dum pga den blockering emotionen skapar och den delvis pixelerade verklighetsuppfattning som blir resultatet, jämför ideologi och hur kognitiv krigföring skiljer sig från vanlig propaganda.

   https://www.voltairenet.org/IMG/pdf/20210122_cognitive_warfare.pdf

   I många fall är konspirationsteori bara benämningen på en kriminalutredning som är för politiskt känslig för polisen att ta i.

   • Intressant.

    Såg häromdagen att ordet ”konspirationsteori” lär ha lanserats av amerikanska CIA som kommentar angående de många privatteorierna kring den skjutne president John Kennedys död år 1963.

    Jag vet inget mer i saken och har inga egna idéer heller.

  • Haha…Ja, den videon borde alla kolla på! Särskilt alla USA-nissar som verkligen tror allt gott om gangsterpacket som styr i USA! Värre banditer får man leta efter…

 4. Om presenterade konspirationsteorier kan helt lösa något/några brott så kan de drivas i vilket fristående rättssystem som helst. Förenta staternas domstolssystem är mycket fristående och självständigt jämförelsevis i världen, och självständigt därutöver att det inte heller råder inte minsta brist på skickliga jurister och skarptänkta advokater i Amerika heller. Det är bara och börja och köra på med internets alla påståenden. Lycka till de närmsta kvartsseklet i de amerikanska domstolarna, och skriv sedan en rad här hos oss på Global Politics huruvida ni fick rätt eller förlorade. Vi skall läsa noga.

 5. Mordet på Palme utfördes av Muhamed Latiff Abtil Rachim, född den 8 mars 1947 i Syrien, för Saddams säkerhetstjänst Mukhabarats räkning. Anledningen var att Säpo nystat upp spåren av Mukhabaras mordverksamhet i Sverige mot irakiska flyktingar och att Sverige exporterade vapen till Iran parallellt med Palmes medling. Muhamed kom till Sverige en tid före mordet, hyrde hotellrum nära mordplatsen, hade logistiskt stöd av ett antal personer, utförde mordet, sprang raka spåret till sitt hotellrum efteråt och flög till London dagen därpå. Sen dess aldrig avhörd.

 6. USA glider mot det mediokra. När ska den glittrande kolossen rämna? Det är frågan alla ställer
  ”For instance, high school graduation rates are higher in Greece than in the US, and Chileans live longer than Americans do. In addition, “one-fifth of 15-year-olds” in the United States can not read “at the level expected of a 10-year-old”.

  https://journal-neo.org/2021/07/04/us-tumbles-from-the-first-place/

  • Nyliberalismens kollaps helt enkelt.

   Det är inte konstigare än så. Vi kan bara se på det svenska nyliberala skoleländet under 30 år med paret Bergström i Engelska skolan i spetsen som sägs blivit miljardärer på svenska skattepengar. När man i Sverige ifrågasätter detta faktum säger Hans och Barbara Bergström från den trygga lyxvåningen i Amerika, betald av svenska skattebetalare, att det är ”svensk kommunism” på väg i svensk skola. Filosofins sociala hjärndöd för de framstående skolentreprenörerna är väl anledningen? Eller – är det vi eller skolentreprenörerna som blivit hjärndöda under dessa 30 år?

   Jag befarar att det är just vi svenska skattebetalare som blivit bedragna i en ren neoliberal sammansvärjning mot det svenska samhället.

  • USA har en beprövad patentlösning på problemet. Man kastar pengar på det och hoppas att det försvinner. Jag tvivlar. Kina utexaminerar lika många gymnasiestuderande varenda år som hela Sveriges befolkning, och kraven är höga liksom disciplinen. 55% av en årskull går ut universitetet och det ökar.

   ”According to the Department of Defense, 71 percent of young Americans are unable to serve in uniform, largely due to obesity, drug abuse, a poor education or a crime record”
   https://www.washingtontimes.com/news/2020/dec/28/military-recruiting-crisis-looms-us-youth-too-flab/
   ”Enligt Försvarsdepartementet [i USA] är 71 procent av unga amerikaner olämpliga att tjäna i uniform, till stor del på grund av fetma, drogmissbruk, dålig utbildning eller brott.”

   Sverige skrämmer lika mycket.

 7. Johan de Naucler.

  Psykopater som konspirerar vill naturligtvis inte att vi ska tänka i några steg om pengarnas väg eller vem som gynnas, men det är exakt det arbetet som borde göras av poliser och journalister som vill komma konspiratörerna på spåren, för visst finns det konspirationer.

  Bevis finner du enbart i matematiken, annars talar vi om evidens.Fulmedias egna konspirationsteori om verkligheten är ofta evident falsk, vilken denna blogg har visat med enorm precision.

  Skuld genom sammankoppling med Q-Anon eller Agust Strindberg är f.ö., ett argumentationsfel som numera kallas associationsskuld. Du är alltså en förvillare. Varför försöker du vara här och förvilla oss?=

  Den manipulerande psykopaten vill naturligtvis inte att vi aka tänka och grubbla alltför mycket vid köksborden om hur vi blir överkörda av dem.

  • ALLA stater HAR helt naturliga hemligheter och ärenden som inte kan vara öppna och/eller officiella, från urgamla stater som Kina, riktigt gamla stormakter som Ryssland och England och ända ned till till och med lilla Vatikanstatens intressanta innehållsrika arkiv, som tidvis öppnas för forskning.

   Det är det fullt normala och har varit så sedan stater uppkom. En stat har således alltid en organisation för försvar liksom för kris och krig, det som ibland kallas för ”djup stat”. Ibland döljer man också för fredens och grannskapets skull försvarliga, generande eller begångna felsteg, misstag, brott och hemligheter. Men det innebär inte att alla stater alltid styrs av livsfarliga och ondskefulla psykopater som äter bröd bakat på rituellt barnablod.

   Man måste således, enligt min mening, ha öppna sinnen åt båda håll och inte i förväg permanent vara låst i misstänksamhet och konspirologi, då blir man själv betydligt lättare offer också för andras och egna tankar liksom misstankar.

   Länder och politiska kulturer med mycket misstro mellan medborgare visavi den politiska staten och med bristfällig och osjälvständig media liksom frånvaro av oberoende rättsstat har just av de anledningarna också en informationsmiljö där medborgarna måste ”fylla i” och hitta på och anta sanningar och detaljer på ”vita” eller rentav ”svarta” informationsfält, d.v.s. korrekta eller konstruerade sanningar och åsikter om anledningar. Ur detta föds då konspirationsteorier, ofta galet osanna, ibland -men oerhört sällan- nära sanningen.

   Öppenhet och tillit är ofta detsamma som att det landet har en avsevärt lägre koncentration av konspirationsteorier, medan totalitära politiska kulturer har nivå av detta; en slags ”gissningskultur” för att logiskt kunna förklara sin samtid.

   I detta mörker är således alla katter grå, som alla vet. Historiens ljus kan bringa mera sanna detaljer om dessa historiska skeenden i framtiden.

 8. Fråga till vår skribentkollega Karl W.: behärskar Du själv kinesiska(mandarin) i tal och skrift (d.v.s. läsförmåga i kinesiska tecken respektive skrivförmåga i kinesiska tecken) ?

  Vi kan ju också tillägga att en av Sveriges mest hyllade och förmodligen mest omutliga intellektuella, den nyligen bortgångne Kinakännaren Jan Myrdal för övrigt kommenterade Tiananmen 1989 som både de facto inträffat och nödvändigt för att landet skulle med säkerhet få utvecklas socialt och ekonomiskt som det gjort på Dengs kurs också stadigt sedan 1989. Den gamle maoisten Myrdal lurade man inte så lätt överhuvudtaget och han VISSTE MED FULL VISSHET att Tiananmen inträffade i juni 1989 (eftersom han såg nödvändigheten att fortsätta KKP:s ekonomiska politik ostört utan farliga ödesdigra studentuppror i FRK). Var då också sinologen och järnhårde kommunisten Jan Myrdal hela sitt liv dragen vid näsan och trodde precis på alla CIA:s propagandafilmer ”från 1989” (tillåt mig betvivla) ?

  • Jag klarar mig bra – tack. Sverige har ett språk, i alla fall officiellt, Kina har omkring 1,500 och omkring 30 skrivsystem. Jan Myrdal var ingen Kina kännare, ingen sinolog, han var självutnämnd expert på det mesta, specialist eller kunnig på ingenting. Dom som är experter är dom som var närvarande, både studerande, polis, väktare, militär, diplomater och utländska journalister, och dom finns idag och kan berätta. Alla berättar att ingen massaker hände på Tiananmen. USA ambassaden skickade även rapporter som har läckts att ingen dog på Tiananmen. Att Myrdal ”VISSTE MED FULL VISSHET” är väl typiskt, han var inte ens närvarande. Dragen vid näsan, (skratt) det finns ju mängder av folk som är dragna vid näsan till denna dag. Problemet är inte att Myrdal vet eller inte, problemet är att nästan alla andra inte vet och kan inte avslöja bedrägerierna.

 9. Om den 7: i 7:e och den fina konsten att konspirera kan man läsa här: https://www.unz.com/article/terror-on-the-tube-behind-the-veil-of-7-7-review-of-the-book-by-nick-kollerstrom/

  Saskprov ”false-flag terrorism, far from being some fevered figment of the paranoid political imagination (as so tendentiously characterized by the establishment), or even just an isolated, irrelevant tactical ploy that simply distracts from more ‘substantive’, more strategic, political happenings (as portrayed by many leading progressive pundits), is, in truth, systemic in nature. As such, it is a highly effective pillar of elite policy that is deployed with depressing regularity and with depressingly predictable consequences. It is a time honoured, well-honed tool solidly situated in the political kitbag of every imperial and fascist state.”

  https://www.unz.com/article/terror-on-the-tube-behind-the-veil-of-7-7-review-of-the-book-by-nick-kollerstrom/

  • Kan vi försöka komma med egna argument och idéer på det egna svenska språket på detta svenska forum istället för en massa länkar och urklippta kopierade långa texter på engelska? Det är inte alla medborgare och läsare på detta forum som behärskar komplex ”medieengelska” (jag personligen har inget emot det), men en massa identitetslösa internetcitat som korsas överallt på internet bidrar som oftast mest bara till ännu mera förvirring i den konspirologiska labyrinten.

   Menad i all vänlighet.

  • Tja, desto längre texter och omfattande teoriutläggningar, desto mer sned och lutande är den mystiska konspirationsteorin. I princip alla barn som dör i västvärlden av t. ex. en svår och farlig sjukdom som mässling har tyvärr också föräldrar involverade i anti-vaccinationsklubben som förvägrat sina barn detta odiskutabelt värdefulla skydd.

  • USA genomförde som bekant även kärnvapen experiment på den egna befolkningen, och som välkänt är, på befolkningen i Hiroshima och Nagasaki. Det fanns ingen som helst militär eller annan motivering till det två atombomberna. Enligt lagen idag i USA, som man som regel ignorerar, är USA inte tillåtet att utveckla biologiska vapen inom USA, så man antingen placerar verksamheten i andra länder eller döper om det till försvarsforskning. Enligt Pentagon har USA militären närvaro i 25 länder, och vi vet att USA har ett tiotal labb i var land. Vissa påstår att det rör sig om 2,000 biovapenlabb. När det gäller Covid finns rapporter att man vid Fort Detrick har utvecklat en metod att naturligt utveckla biovapen, alltså inte använda genetiska metoder, och det är ett sådant vapenvirus som läckte från Fort Detrick. Man har alltså lyckats kopiera och styra naturens metod att virus naturligt kan hoppa från till exempel fladdermöss via ett annat djur till människan. Därför bär Covid viruset inga spår av genetisk manipulation. USA har lagt locket på när det gäller Fort Detrick och raderat all offentlig information och vägrar oberoende inspektioner. Vad är det USA uppenbarligen döljer.

   Vi stoppade inte Tredje Riket i tid, låt oss inte upprepa misstaget nu.

   • Jag tror det finns delade meningar om huruvida SARS Cov-2 innehåller spår av genetisk manipulation. Det uttrycktes bl.a. av Luc Montagnier (nobelpris, upptäckten av HIV) men först var två indiska forskare.

    https://www.opindia.com/2021/06/indian-scientists-had-found-unique-insertions-in-covid-19-virus-genome/
    ”Acharya Narendra Dev College under Delhi University had published a paper, where they had found that the spike glycoprotein (S) of SARS-CoV-2 had four insertions which are not found in any other Coronavirus, and the insertions are similar to those found in HIV virus. ”

    De blev snabbt tvingade att dra tillbaka rapporten men står fortfarande för innehållet. Den indiska artikeln fortsätter..

    ”Commenting on how a scientific paper is being blocked to favour a particular agenda, he said, “Science is the new medieval church, those who are popes of it censor at their will””.

    ..och nämner en avgörande artikel i the Lancet..

    ”Published by such an influential medical journal, the statement signed by 27 scientists had effectively killed any meaningful study into the origin of the virus, as they had shut down one angle completely.”

    .. som skrevs och koordinerades av Peter Dazak, chef för EcoHealth Alliance och samma person som står för ansökningen till DARPA för utvecklandet av SARS-Cov- 2. Faxsimil av ansökningen inklusive projektplan länkad i följande artikel.

    https://www.zerohedge.com/covid-19/hidden-military-documents-reveal-nih-intent-create-sars-cov-2-using-gain-function-research

    EcoHealth Alliance är vidare kopplat till MetaBiota och ett ytterligare antal pentagonkopplade biotech företag involverade i de ukrainska biokrigslabben, nexus för kontakterna dem emellan är Hunter Biden, presidentens son. Det har varit en hearing om detta i FN’s säkerhetsråd, video i denna.

    https://www.indianpunchline.com/migratory-birds-of-mass-destruction/

    Forskare från biolabben har nu med Wallenbergstiftelsens hjälp importerats till Sverige och placerats på svenska forskningsinstitutioner.

    https://www.youtube.com/watch?v=bex5f1N-yQQ&t=517s

    Som en association till det amerikanska uttrycket ”when the chickens come home to roost” föreställer jag mig nu en generation genmanipulerade tre meter höga tuppar i polisuniform kliva upp ur Karolinska institutets källare, tornande böja sig ner över folk med näbben i högsta hugg och säga: – kuckeliku.

 10. Naucler skrev om Jan Myrdahl att denne
  VISSTE MED FULL VISSHET att Tiananmen inträffade i juni 1989
  Det säger inget om vad konkret som inträffade. Att studenter demonstrerade och sen i god ordning fördes därifrån utan blodvite kan man nu med full visshet hävda.
  Jag vet inte exakt vad Myrdahl menade inträffade och har inte orkat söka upp den infon.
  Men som det står hade Myrdahl rätt.

  • I boken ”Why China leads the World” ägnar Godfree Roberts många sidor åt händelserna på Himmelska fridens torg. Avsnittet heter ’The Tianmen Caper’. Dessa 24 sidor räcker gott för min del.
   Inte heller ett socialistisk samhälle föds utan födslovåndor. Här följer en liten, liten detalj ur dessa födslovåndor som jag funnit på https://socialistchina.org/2023/09/04/isabel-crook-an-extraordinary-life-dedicated-to-the-cause-of-the-chinese-people/
   Där står:
   ”Jag har sett dödsrunan för Isabel Crook som du skrev för Friends of Socialist China, som jag tyckte är väldigt bra och heltäckande. Hon hade verkligen ett anmärkningsvärt långt och fullt liv tillägnat Kinas sak och kärlek, där hon tillbringade större delen av sitt liv, med David och hennes tre söner.
   ”Även om det är tråkigt att höra om hennes bortgång är jag glad över att ha känt henne och David och ”pojkarna” sedan jag började bo i Peking 1972 – eller snarare sedan Isabel och David befriades från fångenskapen i början av 1973. Jag, med alla andra utländska invånare, deltog i talet av premiärminister Zhou Enlai i folkets stora sal den 8 mars 1973, när han meddelade att de utländska vänner som hade fängslats under kulturrevolutionen alla var (förutom Sidney Rittenberg vid den tiden) frikända och rehabiliterade.
   ”Jag uppskattar de gånger vi kunde se Isabel (och David), både i Peking och i London, och vi träffades vid många tillfällen under dessa år. Isabel kom för att besöka min mamma ett par gånger under deras senare år. Isabel och David gav stora bidrag till socialismen i Kina, genom sitt skrivande, sin undervisning och sitt hängivna arbete för revolutionen.”

   Även icke-kineser som Isabel Crook kunde alltså ’drabbas’ av dessa födslovåndor, varav Kulturrevolutionen, precis som händelserna på Himmelska Fridens torg, var en del. Ändå blev kinavännen Isabel 107 år.

  • Jan Myrdahl hade som grundläggande tes om inte Kinas regering hade ”ingripit hårt” (helt enkelt) mot ”Tian-an-men-händelserna” i maj och juni 1989 -hade helt enkelt Folkrepubliken Kina mer eller mindre upphört att existera; d.v.s. ett slags ”existentiellt ingripande”. Vi vet också genom diverse svenska tidningsnotiser under året 1997 att Deng Xiao-ping i slutet av sitt liv ångrade det egna kinesiska agerandet under denna kris; huruvida Deng Xiao-pings exakta ord förlöpte vet jag däremot inte. Kanske kommer detta med tiden att publiceras i ett annat och öppnare Kina i framtiden -vem vet?

 11. Att mainstream media är propagandaorgan för den västerländska, kapitalistiska världsordningen tycks vara ett välkänt faktum i ”vänsterkretsar”. Vad som jag då inte förstår är att samma krets omhuldar den av samma massmedia spridda uppfattningen att vi har en klimatkris? Om allt annat är vilseledande propaganda varför tror man då på den av Rockefellers anhang påhittade klimatkrisen? Skulle dessa maktsökande stormrika herrar, och damer, plötsligt sätta folkets väl och ve framför sin egen profit? Och skulle den massmedia som för övrigt misstros plötsligt vara sanningssägare och propagera för antikapitalistiska aktioner? Jag rekommenderar den kritiskt tänkande att läsa Jacob Nordangårds bok ”Rockefeller, en klimatsmart historia”. Det är också märkligt att denna vänster är så överens med ”miljörörelser” som helt saknar perspektiv och är finansierade av ”filantropiska” fonder.

   • Jag tror en betydande del av ”klimatkrisen” är tillväxtbaserad.

    Industrikapaciteten har blivit så rationaliserad och effektiviserad att dess överlevnad i mångt och mycket handlar om att öka produktionen med eller utan efterfrågan.
    Eller som i det här fallet en konstlad efterfrågan.

    Jag läste bara häromdagen att vår regering vill införa en skrotningspremie för bensindrivna bilar som byts ut mot eldrivna bilar.

    Det kan ju tyckas framstegsvänligt och ”klimatsmart” men all denna produktion och framställan av bilar som av olika skäl skrotas i förtid hur pass miljövänlig och klimatsmart är det?

    Eller är allt bara en ursäkt för att hålla den av konkurrensen övereffektiviserade industrin igång?

    Vart någonstans finns planeringen för det hållbara samhället?

    Jag kan inte se någon sådan i industrins jakt på ständigt ökad produktion och försäljning.

    Just inom det området har faktiskt socialismen ett annat och kanske bättre? (vad vet jag?) alternativ att erbjuda.
    Men det går stick i stäv kapitalismens intressen.
    Därför kommer det motarbetas med alla tänkbara medel.
    Inte minst med hjälp av den Västerländska lika effektiva och rationaliserade propagandamaskinen.

    Vad den ”maskinen” kan prestera är enkelt att se nu i det Västerländska kriget mot Ryssland i Ukraina.

  • Har Du mer snö under Dina svenska vintrar nu än Du hade på 1970- och 1980-talet då koldioxidhalterna mätt i ppm-värden var lägre, Percy?

   Sveriges första nobelpristagare, Svante Arrhenius, varnade för väl över 120 år sedan för förbränningsmotorernas avgasers påverkan på atmosfären på lång sikt. Det är alltså inga som helst ”nya nyheter” påhittade av moderna och lika ”förvirrade filantroper”.

  • Det är viktigt att skilja mellan olika rörelser och grupper inom vänstern, precis som det finns mångfald inom alla politiska strömningar. Det är inte rättvist eller korrekt att generalisera och säga att alla inom vänsterkretsar tror på eller stöder exakt samma åsikter eller teorier.

   När det gäller klimatförändringar och miljöfrågor, är det viktigt att förstå att vetenskapen om klimatförändringar har en bred och global konsensus bland vetenskapliga experter. Det är inte en åsikt som är begränsad till en politisk strömning. De flesta stora vetenskapliga organisationer och internationella myndigheter, inklusive FN:s klimatpanel (IPCC), har kommit fram till att klimatförändringarna är verkliga och att de är människoskapade.

   Kritik mot kapitalism och exploatering av naturresurser är också en del av många vänsters rörelsers ideologi. Det är möjligt att människor inom vänstern ser klimatförändringar som ett resultat av kapitalismens överutnyttjande av naturresurser och därför är angelägna om att adressera dessa problem. Det betyder inte att de nödvändigtvis tror att alla inom mainstream media eller filantropiska fonder är ärliga eller att deras motiv är utan tvivel. Det finns alltid debatt och diskussion inom politiska och ideologiska kretsar.

   När det gäller böcker som du nämnde, inklusive Jacob Nordangårds ”Rockefeller, en klimatsmart historia”, är det viktigt att tänka kritiskt och granska olika källor. Vetenskaplig forskning och vetenskaplig konsensus är baserade på rigorös granskning och bevis. Att ifrågasätta och granska information är en viktig del av den vetenskapliga processen och den demokratiska debatten.

   Slutligen är det viktigt att komma ihåg att det finns många nyanserade och olika åsikter inom politik och samhälle, och det är alltid bra att vara öppen för debatt och diskussion för att komma fram till mer välgrundade och informerade beslut. Det är också viktigt att förlita sig på pålitliga källor och att granska information noggrant innan man drar slutsatser.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here