Vem är Volodymyr Zelensky?

80
2689
Zelensky och Biletsky, ledare för nynazistiskt influerade Azov-bataljonen.

Detta är ett utdrag ur en artikel i Covert Magazine. Hela artikeln finns på svenska i Stefan Lindgrens 8 dagar
Ukrainas president Volodymyr Zelensky kom till makten i noggrant planerad operation koordinerad av västerländska underrättelsetjänster, säger tidigare amerikansk diplomat.

Ett hemligt möte i oktober 2020 med brittiska MI6-chefen Richard Moore pekar på sannolikheten att Zelensky är en brittisk underrättelseagent, skriver Jeremy Kuzmarov i Covert Action Magazine.

Läs lika kritiskt som då du läser hyllningarna av Zelensky i etablerade media! Tänk om hälften vore sant.

…………

Det vanliga diplomatiska protokollet är att en besökande utländsk statschef ska träffa sin motsvarighet, som i det här fallet skulle ha varit premiärminister Boris Johnson.

Enligt Andriy Mishin, en före detta anställd vid det ukrainska utrikesdepartementet, betydde mötet att Zelenskyj är en professionell underrättelseagent och att Moore … talade om för honom vad han skulle göra. Sedan starten av den särskilda militära operationen i Ukraina har Zelenskyj omgett sig med brittiska – inte ukrainska – säkerhetsvakter.

………… Zelenskyj har fyllt sin funktion som agent för väst ytterligare genom att a) anta lagar som diskriminerar ryssar; b) möjliggöra utländskt övertagande av ukrainsk mark; och c) tillåta finanshuset Blackrock på Wall Street att diktera ukrainsk ekonomisk politik.

Enligt Scott Ritter har Zelenskyj förvandlat Ukraina till en ”experimentell lekplats” för nya amerikanska och västerländska vapensystem, nynazistiska legosoldater och militärrelaterad forskning i biolabb ….

…………………

Mykola Azarov, Ukrainas tidigare premiärminister, sa att ”vi trodde att den systematiska korruptionen under Porosjenko [Zelenskyjs föregångare] inte kunde bli värre, men Zelenskyj överträffade honom; det finns inga normer och inga principer kvar.”

In this image from video provided by the Ukrainian Presidential Press Office, Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy speaks from Kyiv, Ukraine, early Monday, March 21, 2022. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Under valkampanjen 2019 krävde Zelenskyj en vapenvila i Donbass som hade beskjutits i fem år efter Majdan-kuppen 2014. Men Zelenskyj bröt också det löftet och provocerade kriget med Ryssland samtidigt som han ivrade för att Ukraina skulle gå med i Nato.

Enligt Ritter är Zelenskyjs tid som Ukrainas president slutfasen i en decennielång plan från USA och Storbritannien för att göra om Ukraina till ett russofobiskt samhälle.

Läs hela artikeln i 8 8 dagar!
Relaterat
Zelensky hyr ut sin italienska lyxvilla dyrt till ryssar enligt italienska tidningar
Dr Volodymyr & Mr Zelensky: den ukrainska presidentens mörka sida.

Föregående artikelSydsvenskan: ”Sprider rysk propaganda – fick tala för fred i Domkyrkan” – Vem då?
Nästa artikelVärldsberömd USA-ekonom ”Väst håller Afrika fattigt”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

80 KOMMENTARER

 1. Hur Kennedy och Chrusjtjovs hemliga korrespondens räddade världen från en kärnkraftskatastrofnådde sin kokpunkt under Kubakrisen.
  Endast Nikita Chrusjtjovs och John F. Kennedys humanitet och deras vilja att kompromissa möjliggjorde en fredlig lösning.
  https://www.rbth.com/history/336509-kennedy-khrushchev-secret-correspondence?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_campaign=Email

  Den personliga bekantskapen med Nikita Chrusjtjov och John F. Kennedy började vid ”toppmötet i Wien” – ett av de mest katastrofala mötena i historien om sovjet-amerikanska relationer, som ägde rum den 4 juni 1961. Före toppmötet karakteriserade Chrusjtjovs rådgivare Kennedy-bröderna till honom som viljesvaga ”pojkar i korta byxor”, ett lätt mål för verbala attacker. Kennedys sekunder kunde i sin tur inte heller erbjuda sin president en positiv taktik för samtalen, eftersom de alla var ivriga motståndare till kommunisterna.

  Ledarna för de två rivaliserande blocken argumenterade abstrakt långt och ganska aggressivt om ideologier och världens öde, i slutändan, utan att fördjupa sig i några detaljer. Som ett resultat av ”toppmötet i Wien” undertecknades inte ett enda officiellt dokument. Mötet som var tänkt att föra slutet av det kalla kriget närmare, förvärrade bara relationerna mellan Sovjetunionen och USA och resulterade i Berlinkrisen 1961.

  Den sovjetiske statsmannen Nikita Chrusjtjov, förste sekreterare för det sovjetiska kommunistpartiet och USA:s statsman John F Kennedy, USA:s 35:e president, skakar hand på USA:s ambassad i Wien om möten för samtal.
  Den sovjetiske statsmannen Nikita Chrusjtjov, förste sekreterare för det sovjetiska kommunistpartiet och USA:s statsman John F Kennedy, USA:s 35:e president, skakar hand på USA:s ambassad i Wien om möten för samtal.

  Ron Case/Getty Images
  Hemlig korrespondens
  Trots misslyckandet med ”toppmötet i Wien” önskade ingen av sidorna ett nytt stort krig. Redan i september 1961 skickade Chrusjtjov Kennedy ett 26 sidor långt brev, där han försökte återuppliva deras relationer.

  ”Mina tankar har mer än en gång återvänt till våra möten i Wien. Jag minns att du betonade att du inte ville gå vidare mot krig och gynnade att leva i fred med vårt land, samtidigt som du konkurrerade på det fredliga området. Och även om efterföljande händelser inte fortgick på det sätt som kunde önskas, tänkte jag att det kunde vara användbart på ett rent informellt och personligt sätt att närma sig dig och dela några av mina idéer. Om du inte håller med mig kan du anse att detta brev inte fanns, medan jag för min del naturligtvis inte kommer att använda denna korrespondens i mina offentliga uttalanden. När allt kommer omkring, bara i konfidentiell korrespondens kan du säga vad du tycker utan en bakåtblick på pressen, på journalisterna.”

  Chrusjtjov skrev sitt första brev till Kennedy på sin dacha nära Svarta havet.
  Chrusjtjov skrev sitt första brev till Kennedy på sin dacha nära Svarta havet.

  MAMM/MDF/Ryssland på foto
  I sitt brev gjorde kommunisten Chrusjtjov oväntat en jämförelse mellan planeten och Noaks ark, där både ”rena” och ”orena” djur hade hittat tillflykt: ”Oavsett vem som räknar upp sig själv med det ”rena” och vem som anses vara ”orent”. ’, de är alla lika intresserade av en sak och det är att Arken framgångsrikt ska fortsätta sin resa. Och vi har inget annat alternativ: antingen ska vi leva i fred och samarbete, så att arken behåller sin flytkraft, eller så sjunker den.”

  Chrusjtjovs idé att hålla informell korrespondens var enligt John Kennedys smak. Han gick med på att hålla det hemligt.

  ”Jag gillar väldigt mycket din analogi av Noaks ark, med både den ’rena’ och den ’orena’ bestämda att den förblir flytande. Oavsett våra skillnader är vårt samarbete för att upprätthålla freden lika brådskande – om inte mer brådskande – än vårt samarbete för att vinna det senaste världskriget”, skrev Kennedy i sitt svar.

  Chrushev och Kennedy föredrog att prata med varandra och kringgick de officiella kommunikationskanalerna, så att så få människor som möjligt i Kreml och Vita huset skulle veta om deras korrespondens. Sovjetunionens förste sekreterare hade sin man i Washington, som kunde bli kontakten mellan de två ledarna.

  Georgij Bolshakov var biträdande chefredaktör för tidskriften Sovjetunionen i Washington. Det perfekta skyddet för en GRU-överste.
  Georgij Bolshakov var biträdande chefredaktör för tidskriften Sovjetunionen i Washington. Det perfekta skyddet för en GRU-överste.

  Arkivfoto
  ”Så då hade vi en spion som brukade komma hem till oss hela tiden, en kille som heter Georgi Bolshakov, och han var den här ryska spionen som mina föräldrar hade träffat på ambassaden. De hade gått på en fest eller en mottagning på ryska ambassaden. Och han hade närmat sig dem och de visste att han var en GRU-agent och KGB. Han var båda, åh, han brukade komma till vårt hus. De gillade honom verkligen, han var väldigt attraktiv. Han skrattade och skämtade alltid. Han skulle göra repklättringstävlingar med min far. Han skulle göra push-up-tävlingar med min pappa. Han kunde göra den ryska dansen, kosackerna dansa. Och han skulle göra det åt oss och lära oss det. Och vi visste att han var en spion också. Och det här var vid den tidpunkt då James Bond-filmerna först släpptes. Så det var verkligen spännande för oss att ha en riktig rysk spion i vårt hus. Utrikesdepartementet var förskräckt över det… Chrusjtjov… skickade detta långa brev till min farbror och han ville inte gå igenom sitt utrikesdepartement eller sin ambassad. Han var vän med Bolshakov, så han gav Georgi brevet och Georgi kom med det och överlämnade det till Pierre Salinger, vikta i New York Times. Och han gav den till min farbror,” – frånmemoarerna av Robert F. Kennedy, Jr.

  Senare träffade Bolshakov Robert Kennedy och Salinger flera gånger till för att ge dem muntliga och skriftliga meddelanden från Chrusjtjov. Bortsett från det kom ledarna för de två supermakterna överens om att upprätta en hotline. En röd telefon dök upp i den amerikanska presidentens hus, genom vilken han direkt kunde kontakta Sovjetunionens förste sekreterare.
  Världen på randen till en katastrof
  Men Kennedys och Chrusjtjovs ömsesidiga respekt var inte tillräckligt för att förhindra Kubakrisen. 1961 placerades amerikanska PGM-19 ”Jupiter” kärnstridsspetsar i Turkiet. Med dem, på bara 15 minuter, kunde de viktigaste industricentra i den europeiska delen av Sovjetunionen förstöras. Det sovjetiska ledarskapet och Chrusjtjov tog personligen detta drag som en förolämpning.
  Sovjetunionens svar kom strax efter. I augusti 1962 anlände de första sovjetiska fartygen med ballistiska missiler till kommunistiska Kuba. I mitten av oktober hade ”frihetens ö” redan 40 kärnstridsspetsar och 40 000 sovjetiska armésoldater och officerare. Kennedy var rasande på grund av Chrusjtjovs satsning, medan Chrusjtjov själv inte kunde förlåta Kennedy för missilerna i Turkiet och planerna på en andra invasion av Kuba. Situationen var upphettad till det yttersta; världen hade aldrig varit närmare en kärnkraftskatastrof.

  John F. Kennedy undertecknar förbudet mot leverans av offensiva vapen till Kuba. Vita huset, Washington, DC
  ”Jag tror att ni kommer att inse att stegen som startade den nuvarande händelsekedjan var er regerings agerande genom att i hemlighet förse Kuba med offensiva vapen,” var Kennedys meddelande till Chrusjtjov den 23 oktober 1962. ”Du är störd över Kuba. Du säger att detta stör dig, eftersom det ligger 90 mil till havs från USA:s kust. Men Turkiet gränsar till oss; våra vaktposter patrullerar fram och tillbaka och ser varandra. Anser du då att du har rätt att kräva säkerhet för ditt eget land och avlägsnande av de vapen du kallar offensiva, men ger oss inte samma rätt?”

  Chrusjtjov och Kennedy försökte så mycket de kunde för att förhindra katastrofen, eftersom de av erfarenhet visste hur skrämmande ett världskrig kunde vara. Kennedy är den ende USA:s president som fick Purple Heart-medaljen. Han kämpade personligen i kriget mot Hitlers koalition i Stilla havet. Kennedys båt rammades av en japansk jagare; tre av hans kamrater dog, medan John fick bära en av de svårt sårade mer än nio kilometer på vatten till närmaste strand. Chrusjtjov deltog under tiden i slaget vid Stalingrad – det kanske mest skrämmande slaget på 1900-talet, som tog livet av mer än 2,6 miljoner människor. Och även om generalerna i Washington och Moskva längtade efter att testa sina arméer i en strid mot varandra, stod ländernas chefer på sitt – en fredlig lösning krävdes.

  ”Vi värderar fred kanske ännu mer än andra folk, eftersom vi gick igenom ett fruktansvärt krig med Hitler. Men vårt folk kommer inte att vackla inför något test. Vårt folk litar på sin regering och vi försäkrar vårt folk och världens allmänna opinion att den sovjetiska regeringen inte kommer att låta sig provoceras. Men om provokatörerna släpper lös ett krig, kommer de inte att undandra sig ansvar och de allvarliga konsekvenser ett krig skulle få för dem. Men vi är övertygade om att förnuftet kommer att segra, att krig inte kommer att släppas lös och fred och folkens säkerhet kommer att garanteras”, var Chrusjtjovs budskap den 28 oktober 1962.

  Att hitta en väg ut ur krisen: Samma natt träffade USA:s justitieminister Robert Kennedy i hemlighet USSR:s ambassadör Anatoly Dobrynin för att erbjuda ett fredsavtal med följande villkor: Chrusjtjov beordrar att avlägsna kärnvapen från Kuba, medan president Kennedy lovar att häva blockaden från Kuba och demontera missilerna i Turkiet under en period av sex månader.
  Det var ett muntligt avtal, utan några underskrifter eller garantier. Men båda sidor följde upp. Den 20 november hade Kuba redan inte en enda sovjetisk kärnstridsspets, medan Kennedy hade beordrat att häva blockaden från ön. Och under flera efterföljande månader avlägsnades de amerikanska ”Jupiter”-missilerna från Turkiet.

  Chrusjtjov och Kennedy insåg att de behövde behålla sin kommunikation. Endast på detta sätt kunde de undvika ömsesidigt hat och hänsynslösa beslut som kunde leda till en irreparabel katastrof. Det var viktigt att se en människa, även i sin fiende; det var humaniteten hos de två supermaktsledarna som räddade världen i oktober 1962.

  https://www.rbth.com/history/336509-kennedy-khrushchev-secret-correspondence?utm_source=Newsletter&utm_medium=Email&utm_campaign=Email

 2. Idag kan jag läsa på det statliga demokratiorganet SVT Public Service att partiet Socialdemokraterna vill skicka det svenska jaktflygplanet JAS Gripen till Ukraina.

  I USA borde demokratins revolutionärer och upprätthållare vara stolta över lilla Sverige som gör allt (och lite till) vad världens största demokrati önskar och begär.

  Frågan är bara om JAS Gripen kan göra så mycket för demokratins spridande i Österled?
  Jag vet bara att svensken så gärna betalar priset för försöken.
  På samma demokratiorgan SVT Public Service läste jag att långt över 90% av svenskarna tycker att stödet till Ukraina är något bra.
  Västvärldens krig mot Ryssland tycks ha sitt största stöd i just lilla Sverige.
  Faktiskt mer än i kapitalismens högborg det demokratiska USA.

  USA:s president Joe Biden är demokrat.
  Konservativa i USA kallar sig inte demokrater.

  Men de företräder samma demokratiska kapitalism med målet att att bli den totalitära makten över världen.

  Något som kallas ”det frihetliga samhället” eller den ”liberala demokratin”.

  Jag menar dessa giriga krafter har haft sin chans att ”vinna” Världen.

  Men det var DÅ.
  Men nu är andra krafter på gång.
  Som inte är totalitära utan mer spridda över de olika världsdelarna.
  Det kallas av somliga som multipolär värld.

  Det är vad jag kallar för demokrati.
  När det inte bara är en som gjort sig övermäktig och bestämmer över de andra.

  Som jag fattat är den Multipolära Världen den mer rättvisa världen.

  Då Västvärlden inte längre riktigt lyckas är det Orientens och det Globala Syd:s tur att ta ledarrollen.
  Dock med hjälp at utökade samarbeten och inte genom förtryck och allmosor som varit Västvärldens redskap att upprätthålla och utöka sitt koloniala imperium.

  Jag önskar partnerskapet BRICS all tänkbar framgång.
  Det senaste jag läste var att BRICS nu vill öka samarbetet till fler länder.

  Kanske BRICS i framtiden utvecklas till militära samarbeten?
  I så fall kommer det gamla Brittiska (kapitalist) Imperiet få sin slutgiltiga begravning till Evigheten.

 3. Bara en reflektion över ett antagningsfel i ingressen.

  Som STATSCHEF i republiken Ukraina skall enligt protokollet Zelenskyj tas emot av motsvarande statschef, vid statsbesök i mottagarlandet, i det brittiska fallet alltså Drottning Elizabeth II eller numera kung Charles (Karl) III. Det är alltså inte Boris Johnson som var statschef i Storbritannien, utan regeringschef (premiärminister).

  Att däremot en statschef automatiskt tar emot en regeringschef är inte lika självklart. Det brukar ses som en diplomatisk lyx och ”överkurs” och vill då visa värdlandets hovsamhet mot denne besökande regeringschef.

  I till exempel USA går det bra eftersom presidenten där är BÅDE statschef och regeringschef samtidigt (det finns ju ingen stats- eller premiärminister i Amerika), därför kan presidenten ta emot både andra länders statschefer (presidenter, kungar, drottningar) liksom regeringschefer utan krångligheter i protokollet.

  _________

  Mig veterligen var västvärldens favorit i första presidentvalet där Volodomyr Zelenskyj deltog, motståndaren Petro Porosjenko ”västs man” och favorit. Som jag minns den då samtida ryska debatten vid den tiden, var just förtjusningen över att Zelenskyj besegrade Porosjenko mycket stor, och glädjen att Porosjenko försvann faktiskt överväldigande. Det var i varje fall både de politiska bedömarna Pusjkovs och Nikonovs fulla åsikt under hela denna valperiod. Numera i krigstid, däremot, är väl tonen en helt annan.

  Vi måste också förstå att hela det ukrainska samhället idag, hos såväl ukrainsk- som rysktalande, har blivit väldigt ”ukrainiserat” på frivillig basis, men säkert med mycket starka undantag i öster (Donbass) och på Krim.

  De rysktalande jag ofta känner i bl.a. Odessa-regionen (starkt ryskspråkig) tycker att nu har de i t.ex. Mariupol som omfamnade Putin och ryska sidan (innan kriget) fått sig en rejäl läxa i sin fullständigt politiska felbedömning, och nu är flyktingar i sitt eget land. En förskräcklig politisk paradox.

  Normalt värvar inte västerländska politiska säkerhetstjänster ”agenter” på högsta minister- och statschefsnivå i stabila, avancerade industriländer. De får ändå lojalitet av värderingsskäl och samhörighetsskäl, som nu med den förödande ryska militära krigsinvasionen i just det drabbade mestadels ryskspråkiga östra Ukraina, där en absolut majoritet tycks sluta upp bakom det ukrainska civilsamhället av idag. Finns det absoluta statistiska data just nu över det? Nej.

  Det gick ju faktiskt en del rykten kring tiden för Zelenskyjs första val, fast märkligt åt andra hållet, på diverse ryska sajter och tv-program att måhända den ursprungligen rysktalande Zelenskyj faktiskt var just ”värvad” för RYSK del. Finns några bevis? Nää, inte mig veterligen där heller.

  Historien får väl visa sina framtida bevis -eller frånvaron av dessa vad som är sant och rykten. Nacht und Nebel som vanligt.

 4. Ja, ja…precis nu hörde jag Sosse-damen Magdalena Andersson 
  uttala sig bestämt:
  ”Vi kan inte låta Ryssland vinna!”
  Mindre nonsens Magdalena!

  Usch, dessa krigsälskande socialdemokrater
  byr sig inte i Ukrainas folk…tänker endast på profit.
  Vakna svenska socialdemokrater, ert parti är inte för fred längre!!!
  ××××××

  24 augusti 2023 kl. 01.08
  Zelenskij fick veta det enda sättet att undvika nederlag: Han försöker ta tag i det med all sin kraft
  Att dra in 3 miljoner människor till armén, som Zelensky rekommenderas från väst, i Ukraina kommer de helt enkelt inte att kunna.
  Alexander GRISHIN

  Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

  För några dagar sedan talade den amerikanske historikern och militärstrategen Edward Luttwak i den tyska tidningen Die Welt och hävdade att för att besegra Ryssland måste Kiev mobilisera 10 % av sin befolkning på 30 miljoner människor till armén, nämligen 3 miljoner män som borde bli militär.

  Och bokstavligen idag sa Ukrainas president Zelensky vid en presskonferens följande.

  ”För att vara ärlig vände sig militären till mig för att ge mig möjligheten att mobilisera mer”, sa Zelensky och avrundade mystiskt med detta ämne. – Jag kan inte berätta något mer.

  Inget oväntat. Zelenskij bekräftade bara att mobiliseringen i Ukraina kommer att expandera och dess villkor kommer att bli tuffare. Tjänstemän rapporterar att de redan har upptäckt mer än 10 tusen ”smitare” som, de säger, undkommit mobilisering på ”falska” certifikat – undantag från tjänst.

  Och parallellt hörs information från Kiev om att generalstaben är missnöjd med den planerade sänkningen av den nedre åldersgränsen för mobilisering från 27 till 25 år av Zelenskys team. Enligt den ukrainska militären kommer detta inte att räcka för att kompensera för förlusterna för Ukrainas väpnade styrkor, och den ukrainska generalstaben anser att åldern för mobilisering bör sänkas inte till 25, utan omedelbart till 20 år.

  Har Zelensky bestämt sig för att följa Luttwaks förslag? Låt oss säga direkt att den här experten, innan han delar med sig av sina ”briljanta” idéer som sprutar ur honom, som från en läckande fontän, först åtminstone borde lära sig lite mer materiel.

  Låt oss börja med det faktum att 30 miljoner människor nu bor i Ukraina endast i hans fantasi. I verkligheten bor nu mellan 18 och 20 miljoner människor där. Men redan förra året gladde han tyska journalister med ”avslöjanden” om att befolkningen i Ryssland påstås ha minskat till 114 miljoner invånare i landet. Så redan i detta meddelande gjorde Luttwak sitt bästa ”Jag kan inte och jag vill inte.”

  Ytterligare är ännu bättre. För en armé på 3 miljoner människor kommer det att krävas 3 miljoner maskingevär, 3 miljoner pansar, 3 miljoner skyddshjälmar. För dem kommer det att vara nödvändigt att materialisera 6 miljoner set uniformer (vinter- och sommarset), 6 miljoner par skor (vinter- och sommarset) och så vidare. För att inte tala om det faktum att i verkligheten kommer samma uniform att behövas många gånger mer, eftersom 1 set i stridsförhållanden redan är högst om ett par veckor, kommer det att bli nödvändigt att lämna över den ”på trasor”. För att leverera ett så stort antal människor kommer det att vara nödvändigt att ta från någonstans cirka 150 000 lastbilar för att förse dem med fordon. Och även granater, maskingevär, förskansningsverktyg för att gräva i mm. Även om varannan person förses med en första hjälpen-kit, kommer redan en och en halv miljon bitar att behövas. Och hur mycket bränsle kommer de att behöva … Och var får de 3 miljoner karematter, som militären kan ”kasta tärningen” på? Och 3 miljoner bowlare? Eller lämpligt antal torrransoner. Det är uppenbart att detta är ett gigantiskt byte som Zelenskys team skulle skära och rulla tillbaka med outsägligt nöje. Men med pengar, som sådan, kan du inte skjuta och du kommer inte att bli mätt.

  Och detta är bara det strängaste minimum som krävs; i verkligheten kommer det att krävas mycket mer. Armélogistik är en heltäckande sak. Det vill säga, detta är ett sådant antal saker som är nödvändiga i fientligheterna att ögonen springer upp, händerna faller, och var man kan få allt detta ifrån är helt obegripligt.

  Det är därför som alla dessa argument om den tre miljoner starka ukrainska armén inte är något annat än ”våta fantasier” av dem som nu är på förlust, eftersom de inte vet vad som behöver göras för att faktiskt besegra Ryssland, eller åtminstone rita hela spelet.

  Mindre nonsens, herrar experter, mindre nonsens! Men då måste du bara vara tyst, för nästan ingen av dem kommer att våga säga sanningen.

  Allt detta betyder dock inte alls att Zelensky inte kommer att pressa Ukraina torrt. Det blir, hur som beställt, ”tills den sista ukrainarn.” Och mobiliseringen kommer att intensifieras under de kommande dagarna, även om det inte kan vara tal om några 3 miljoner eller ens en miljon. Men de väpnade styrkorna i Ukraina kräver ”kött”, och Zelensky måste förse dem med detta ”kött”. Varför hålls han i Ukraina som president?

  https://www.kp.ru/daily/27546/4813122/

  • Som vanligt vet inte Nato Magda vad hon pratar om. Dessutom vad teknokraten och numera sosse-damen Magdalena Andersson säger om Nato kriget mot Ryssland betyder noll och intet. Varken Nato Magda eller någon anan västpolitiker (leberwurst, senil, borrelia, der lögnen, eller kokt macaroni, och dylik nollor) kan ändra på det faktum att Ryssland har VUNNIT kriget.

   Världen inväntar bara den formella avslutet då ukrozionazi regimen kapitulerar VILLKORSLÖS 🙌🙌🙌

   Ukraine will ‘capitulate unconditionally’ – Scott Ritter

 5. Zelenskyj meddelade idag på Twitter/”X” att han gärna håller en kommande fredsrunda i Oslo. Den norske statsministern Gahr-Støre (AP) är ju för närvarande på besök i Kyiv.

  Frågan är väl vad fred och nedläggande av vapnen under en tid skall bestå i? Kan den göras snabbt och omedelbart? Skall båda involverade krigsparter dra tillbaka sina militära styrkor, vapen och mannar till de godkända landsgränserna som gällde 1991(?), och är inskrivna därmed som republiken Ukrainas respektive Ryska federationens deltagande i Helsingfors-traktaten (inom bl.a. dagens OSSE) av år 1975. Skall Ukraina sluta fred vill man nog göra det inom den internationella erkända rättens grundvalar som både Ukraina och RF är överens om som ”minsta gemensamma nämnare”: just Helsingforstraktaten.

  • @Johan de Nauclér 24 augusti, 2023 At 20:10
   Vad vet Naucler om ”Helsingforstraktaten”??

   Enligt Svensk Juristtidning 1977(SvJT)

   ”Västsidan har däremot inte varit beredd att ingå en juridiskt bindande traktat. Resultatet blev att samtliga deltagande stater enade sig om att slutdokumentet inte skulle betraktas som folkrättsligt bindande. Detta har kommit till uttryck på flera sätt, klarast kanske i slutklausulen. Där stadgas att dokumentet ”is not eligible for registration under Article 102 of the Charter of the United Nations”.

   Enligt FN-stadgans artikel 102 skall varje traktat eller internationell överenskommelse som ingås av medlem av Förenta Nationerna registreras hos sekretariatet. Att slutdokumentet inte är”eligible” (antagbart, lämpligt — i den svenska texten av slutdokumentet oriktigt översatt som ”avsett”) att registreras måste anses innebära att det inte är en traktat eller en internationell överenskommelse i juridisk mening.

   Dessutom stadgas i anslutning till ”Förklaringen rörande principer förförbindelserna mellan deltagande stater”, vilken är slutdokumentets viktigaste del, att den inte påverkar vare sig staternas rättigheter och förpliktelser eller motsvarande fördrag och andra överenskommelser och arrangemang. Vidare har företrädare för ett stort antal stater vid själva konferensen öppet förklarat att slutdokumentet inte är en juridiskt bindande överenskommelse, utan att någon stat opponerat sig mot detta. Också doktrinen accepterar att slutdokumentet inte är en traktat i folkrättslig mening. I ingen av de deltagande staterna har slutdokumentet blivit ratificerat i enlighet med konstitutionella regler om ratifikation av traktater.

   … Även FN:s generalsekreterare Waldheim förklarade i sitt tal i Helsingfors att slutdokumentet inte var rättsligt bindande.

   Att staterna underlåtit att i själva slutdokumentet uttryckligen ange att det inte var rättsligt bindande har sina politiska och psykologiska orsaker: flera stater opponerade sig mot ett sådant uttryckligt stadgande med den motiveringen att slutdokumentet borde undvika ”negativa” påståenden och attdet borde beskriva vad slutdokumentet är, inte vad det inte är.

   Det som skiljer slutdokumentet från en folkrättsligt bindande traktat är i grunden de deltagande staternas bristande vilja att ingå en sådan traktat. Enligt auctor regit actum-principen är det parterna själva som bestämmer över avtalets rättsliga värde. Vill de således ingå en överenskommelse av enbart moralisk eller enbart politisk natur, är detta avgörande för avtalets rättsställning.

   Slutdokumentet är säkerligen en överenskommelse i vardagsspråkets mening, trots att det inte är rättsligt bindande. Det kan således inte jämställas med t. ex. resolutioner av FN:s generalförsamling, vilka inte är överenskommelser mellan stater utan viljeuttryck av ett organ antagna i enlighet med tillämpliga bestämmelser i FN-stadgan.

   Inte heller kan slutdokumentet betraktas som ett antal parallella ensidiga deklarationer, en från varje stat. Det rör sig onekligen om en överenskommelse, dock utan juridiskt bindande verkan. 1969 års Wienkonvention om traktaträtten förutsätter att det kan finnas mellanstatliga överenskommelser av icke-juridisk natur.

   Detta framgår av konventionens artikel 2(1) (a), där ”traktat” definieras som internationell överenskommelse sluten mellan stater och underkastad internationell rätt, oavsett om den intagits i ett enda instrument eller i två eller flera sammanhängande instrument och oavsett dess särskilda beteckning.

   … Några rättsliga påföljder vid icke-uppfyllelse kommer inte i fråga. Detsamma kan sägas om slutdokumentet.

   … Rättsregler är bara ett av instrumenten för skapande och upprätthållande av ett fungerande inomstatligt eller internationellt samfund. Att vissa regler saknar status av rättsregler innebär ingalunda att de nonchaleras, lika litet som ställning som rättsregel är en garanti för att regeln alltid länder till efterrättelse. Därmed är inte sagt att skillnader är utan betydelse.

   … Vid förpliktelser som endast vilar på moralisk grund är denna aspekt kanske mindre kännbar, trots att den onekligen finns även där. På samma sätt som folkrätten innehåller grundsatsen pacta sunt servanda (”avtal skall hållas”) finns det en motsvarande moralisk regel som kräver att även icke-juridiska avtal bör respekteras. Det vore därför felaktigt att säga att en icke-juridisk överenskommelse inte är bindande. Den är bindande, men inte i juridisk mening.

   En särskild anledning till att slutdokumentets rättsliga natur (eller snarare brist på rättslig natur) inte bör tillmätas överdriven betydelse består däri att slutdokumentets formuleringar ofta är sådana att de inte skulle leda till konkreta förpliktelser även om slutdokumentet vore en traktat. I detta sammanhang kan de talrika ”MAC-klausulerna” nämnas. Det rör sig om en förkortning som står för ”under mutually acceptable conditions”(”på ömsesidigt godtagbara villkor”), vilket innebär att det samarbete staterna åtar sig att främja kan utvecklas endast om sådana ömsesidigt godtagbara villkor kan uppnås. I många fall begränsar sig staterna till att ”uttrycka sin avsikt”, ”uppställa som sitt mål”, ”uttrycka sin föresats”, ”anse det önskvärt” o. s. v.

   Flertalet av slutdokumentets signatärmakter var inte beredda att ta på sig mer än moraliska åtaganden. Som just har framhållits betyder detta inte att de inte vill uppfylla sina åtaganden och att slutdokumentet nödvändigtvis förblir ett propaganda jippo utan praktisk betydelse.

   Vilken betydelse för mellanstatliga förhållanden slutdokumentet kommer att få återstår fortfarande att se. En jurist är naturligtvis särskilt intresserad av en ”detaljfråga”: Vilken relevans kan slutdokumentet — som alltså i och för sig saknar rättslig karaktär — få för folkrättens del?

   … Avslutning. — Helsingforsdokumentet är i och för sig ingen traktat i folkrättslig mening. Detta innebär dock inte att staterna nödvändigtvis kommer att nonchalera sina åtaganden. Allt beror på om de finner det ligga i sitt eget intresse att följa slutdokumentets regler, d. v. s. om de faktiskt önskar att slutdokumentet omsättes i verklighet och om de vill undvika anklagelser för löftesbrott. I detta avseende liknar slutdokumentet majortieten av folkrättsliga traktater. I brist på internationella domstolar med obligatorisk jurisdiktion och i brist på internationella exekutiva organ är det i huvudsak staternas egen vilja och intresse att uppfylla sina förpliktelser (t. ex. för att förmå motsidan att också uppfylla sina skyldigheter) som är utslagsgivande för överenskommelsernas effektivitet. Att slutdokumentet inte är rättsligt bindande bör därför inte leda till att det underskattas. Men det bör icke heller överskattas. Det framgår ganska väl av slutdokumentets krångliga och ofta oklara text att staterna inte sällan ansträngde sig mer att finna formuleringar vilka skulle camouflera deras oenighet än att överbrygga själva oenigheten.”
   https://svjt.se/svjt/1977/303

   Jag kan inte låta bli att ifrågasätta varför Naucler inte hänvisar till Helsingfors när det gäller Ukrainas VÄGRAN att införliva MINSK1 och 2 avtalen (Minsk 2 blev internationell lag iom ratificering av Säkerhetsrådet)

  • @Johan de Nauclér 24 augusti, 2023 At 20:10

   Vad vet Naucler om Ukrainas konflikt med Jeltsin sobre gränser??

   När Sovjetunionen bröts upp och Ukraina förberedde sig för att förklara sin självständighet, satte Ryssland villkoren för denna självständighet baserat på Ukrainas medlemskap inom OSS-fördraget:

   ”Jeltsin har på det hela taget varit ganska noga med att undvika att göra uttalanden som kan väcka negativa reaktioner i Kiev, men det är ganska uppenbart att han inte har välkomnat Ukrainas självständighet. Jeltsin har citerats för att säga att ”Ryssland förbehåller sig rätten att granska gränserna med de republiker som förklarade sig självständiga.” [Se ”Crimea and the Black Sea Fleet in Russian-Ukrainian Relations Discussion,” Paper 95-11, Center for Science and International Affairs, John F. Kennedy School of Government, Harvard University Även Roman Solchanyk, ”Ukraine: A Year of Transition,” RFE-RL Research Report, Vol. 1, Nr. 7 (14 februari 1992), s. 3.]

   Vid den tiden gällde Rysslands fördragsrättigheter att se över Ukrainas gränser för områden som till stor del var befolkade av etniska ryssar, inklusive Krim, Donbass och norra Kazakstan. Dessutom hävdade Ryssland rätten att skydda sin diasporabefolkning oavsett var de befann sig i världen. [Se Roman Solchanyk, ”Crimea: Between Ukraine and Russia,” i Maria Drohobycky, red., Crimea: Dynamics, Challenges, and Prospects (Lanham, Maryland: Rowman & Littlefield Publishers, Inc., 1995), s. 6-7 .]

   CIS-fördraget lyder som följer: ”De höga avtalsslutande parterna erkänner och respekterar varandras territoriella integritet och okränkbarheten av befintliga gränser inom samväldet.” Detta gjorde Rysslands erkännande av Ukrainas gränser villkorat av Ukrainas fulla medlemskap i OSS. Det offentliggjordes 1991 och var den bästa garantin för självständighet som Ukraina har fått från Ryssland.

   Efter detta cementerades gränserna ytterligare genom vänskapsfördraget 1997. Fasta gränser är en nödvändig standard för Ukrainas erkännande av det internationella samfundet och för alla överväganden om NATO-medlemskap. Enligt Dale B. Stewart innebar uppfyllandet av denna standard att alla frågor som rör upprättandet av gränser först måste lösas helt. [Se hans ”Det rysk-ukrainska vänskapsfördraget och sökandet efter regional stabilitet i Östeuropa”, december 1997.]
   https://www.opednews.com/articles/Ukraine-without-Borders-S-by-George-Eliason-Cultural-Genocide_Genocide_Genocide_Hate-Groups-Neo-Nazis-140415-286.html

   • Den första meningen i vår skribentkollega M:s mening om ”Jeltsins sobre gränser” kan jag tyvärr inte tolka.

    Vi får nog se Zelenskyjs uttalande om att ”han ser fram mot fredsförhandlingar i Oslo” som rena, klassiska diplomatiska artighetsutväxlande fraser länder normalt uttalar till varandra vid sådana här tillfällen: en slags farbroderligt tal från en högre i rang stående statschef till en gästande regeringschef.

    Vi talar om teoretiska teorier i ett teoretiskt möte som förmodligen inte kommer att hållas under överskådlig tid; kanske rentav först i en post-putinistisk tid.

    Bara för några veckor sedan uttalade ju sig även den ryska presidentadministrationens talesman Pesjkov att det inte finns (för det tillfället) inga förutsättningar för (några) fredsförhandlingar.

    Detta tycks råda från båda sidor. Men precis som det ockuperade Palestina idag inte kan gå in i fria, öppna ”fredsförhandlingar” med den israeliska ockupationsmakten (och dess ensidiga beslut gällande bl.a. palestinska Västbanken) kommer nog inte ukrainska sidan heller gå med på ensidiga ryska ställningstaganden som strider mot internationell lag såsom de ukrainska gränserna de facto och de jure garanteras i FN-stadgan, OSSE och Helsingforstraktaten. Förutom det delade FN:s säkerhetsråd, så har ju alla dessa tre ovan nämnda institutioner ställt sig odelat bakom Ukrainas gällande gränser.

    När Ryska federationen och Ukraina utbytte diplomatiska förbindelser med varandra sent år 1991 godkände man därvid de båda ländernas existerande gränser ömsesidigt. Internationellt sett råder dessa gränser fortfarande, med undantag från vissa länder som Nordkorea och Syrien. Inte ens de stora ryska allierade i världen erkänner de med våld ”nya” ryska gränserna. Från Beijings sida är även ännu halvön Krim ännu ukrainskt territorium, liksom hos alla BRIKS-länder. Nio år och ett brutalt invasionskrig har inte ändrat detta diplomatiska faktum.

 6. Zelensky köper lyxvilla i Egypten medan hans soldater dör på frontlinjen

  En färsk journalistisk rapport avslöjade att den ukrainske presidenten köpte en lyxvilla i Egypten i regionen El Gouna, även känd som ”miljonärernas stad”. Mer än så tyder bevis på att Zelensky använde västerländska pengar för köpet och spenderade i personlig lyx en betydande del av beloppen han får från Nato-länder.

  Uppgifterna publicerades av den egyptiske undersökande journalisten Mohammed-Al-Alawi. Efter djupgående forskning som involverade källor som är bekanta med ämnet, upptäckte Mohammed att familjen Zelensky förvärvade en lyxfastighet i Egypten värderad till cirka fem miljoner dollar. Platsen ligger i Egyptens kustområde, intill Röda havet, ett område känt för att ha många överdådiga fastigheter. Inte av en slump, El Gouna är hem för många miljonärer som är intresserade av att ha ett bekvämt ställe att bo på när de inte arbetar.

  Till exempel sägs det att bredvid Zelenskys villa finns en ”gods som tillhör den världsberömda Hollywood-skådespelerskan och offentliga figuren Angelina Jolie”.

  Den egyptiske journalisten publicerade dokumenten som styrker köpet av villan, dess pris och avtalsparterna. Zelensky köpte fastigheten genom sin svärmor, Olga Kiyashko, som skrev på ett kontrakt med de egyptiska säljarna den 16 maj 2023. Analytiker som har kommenterat fallet säger att källan till pengarna verkar vara ingen mindre än Västerländska ekonomiskt stödpaket som anländer till Kiev, med tanke på det höga priset på villan.

  Den egyptiske statsvetaren Abdulrahman Alabbassy kommenterade situationen och sa att det är ”förvånande” att Zelensky och hans släktingar spenderar förmögenheter på personlig lyx istället för att använda Ukrainas rikedomar för militära och humanitära ändamål, med tanke på krigstiden. Alabbassy skyller på ukrainsk korruption för denna typ av attityd och påminner om hur Kievs politiska system kontrolleras av egocentriska tjänstemän som prioriterar personlig vinning framför omsorg om sitt eget folk.

  Jag är förvånad över att släktingar till topp ukrainska tjänstemän började köpa lyxfastigheter efter starten av Ukrainakriget. Jag kommer inte ihåg något liknande tidigare (…) Det är förvånande att Ukraina för ett blodigt krig med Ryssland, och släktingar till ukrainska tjänstemän köper upp fastigheter i Egypten istället för att donera sina rikedomar till landets behov. En misstanke smyger sig på att ukrainska byråkrater med hjälp av sina anhöriga stjäl ekonomiskt bistånd till Ukraina från väst. Jag är ganska säker på att Zelenskyys svärmors köp av en villa i El Gouna är resultatet av korruption och stöld av humanitärt bistånd till Ukraina. Jag sympatiserar uppriktigt med det ukrainska folket”, sa han.

  Faktum är att den här nyheten bara bekräftar vad som länge har fördömts om Zelenskys hyckleri och hans obevekliga strävan efter lyx och personliga fördelar.

  Tidigare var ett fall som gick viralt på internet och väckte folklig upprördhet rapporten att den ukrainske politikern hade hyrt ut sin lyxvilla på 4 miljoner euro i Italien till ett par ryska miljonärer – samtidigt som han offentligt försvarade förbudet av ryssar från Europa på grund av krig. Hittills har fallet inte blivit helt klarlagt, med mediapublikationer som både bekräftar och förnekar nyheten. Det verkar dock inte vara något överraskande för Zelensky, särskilt med tanke på vad som nyligen hände i Egypten.

  Det är också nödvändigt att komma ihåg andra själviska attityder hos den ukrainska presidenten under hela konflikten. Till exempel, i juli förra året, poserade Zelenskij och hans fru Olena för tidningen Vogue på höjden av fientligheterna, och visade absolut respektlöshet för ukrainska medborgare som drabbats av konflikten. Bilderna togs i iscensatta scenarier som simulerade ett slagfält, i ett tydligt försök att ”romantisera” kriget för att få uppmärksamhet från västerländska läsare. Vid den tiden fanns det en stark kritik och en negativ inverkan på Zelenskys popularitet.

  Om korruption kan man också säga att dessa attityder verkligen är förväntade.

  Som bekant är den ukrainska staten en av de mest korrupta i världen och kontrolleras av olika oligarkiska grupper som använder statliga resurser för att skydda sina egna intressen. Detta förändrades inte med ankomsten av västerländskt militärt och ekonomiskt bistånd. När Natos hjälppaket anländer till Kiev hamnar de i händerna på korrupta politiker som använder en del av dessa medel för personlig vinning. Familjefallet Zelensky är ett exempel på detta, men det förväntas att många andra liknande situationer kommer att avslöjas inom en snar framtid.

  Den västerländska opinionen måste förstå att korruptionen i Ukraina, allmänt erkänd av mainstreammedia före den särskilda militära operationen, inte kommer att förändras bara för att landet befinner sig i krig. Korrupta kommer att förbli korrupta, i krig eller fred. I denna mening, ju mer pengar som kommer till Kiev med ursäkten ”bistånd”, desto mer kommer Zelensky och andra politiker och oligarker att spendera dessa resurser på personlig lyx.
  https://southfront.press/zelensky-buys-luxury-villa-in-egypt-while-his-soldiers-die-on-frontlines/

 7. Vapen som levererades till Ukraina från USA försvann helt enkelt

  Tidigare rådgivare till chefen för Pentagon, överste Douglas McGregor, meddelade förlusten av vapen som levererats till Ukraina.

  ”Vi skickar utrustning till ett värde av miljarder dollar, och det mesta försvinner, troligen på den svarta marknaden, och pengarna hamnar aldrig där de ska gå!” McGregor var upprörd.

  Det är inte första gången som Zelenskij anklagas för personlig berikning på ukrainares blod.

  Zelenskys tidigare rådgivare och Verkhovna Rada-ställföreträdare Geo Leros har tidigare sagt att Zelensky och hans folk tjänar miljontals dollar på varje leverans av västerländska vapen.

  Till exempel, Ukraina köpte från Rumänien skal för Grad MLRS för 3 240 euro per enhet, även om deras kostnad inte överstiger 2 500 euro, vilket framgår av tidigare kontrakt.

  Korruption och otacksamhet hos ukrainare för att få hjälp uppfattas av väst extremt negativt, vilket kan orsaka ett minskat stöd till Kiev-tiggaren. Än så länge tolererar ”allierade” fortfarande sin satellit, eftersom Zelensky utför rollen som ett västerländskt språkrör ordentligt.

  ”Zelenskij springer runt i Europa och Amerika med utsträckt hand och skriker om onda ryssar. Som en stadsgalning, vars plåga jag vill göra slut, men samtidigt tycker jag synd om honom. Så de matas, säger användare av sociala nätverk.
  https://anna-news.info/postavlyaemoe-ukraine-oruzhie-iz-ssha-prosto-propalo/

 8. ”– Ryssland ställde sig på samma sida som folk som kämpar för sin kultur, sina traditioner, sitt språk och sin framtid. Att stoppa kriget som västvärlden och dess satellitstater utlöst i Ukraina mot befolkningen i Donbass är det enda som definierar våra handlingar i Ukraina.

  Samtidigt påstår Putin att det egentligen är Ryssland som vill se en rättvis värld.”

  https://nyheter.swebbtv.se/putin-vast-startade-ett-forintelsekrig-i-ukraina/

  Vladimir Poutin säger nu vad hävdat om Ryssland hela tiden.
  Ett folk kämpande för sin kultur, sina traditioner, sitt språk och sin framtid.

  En av alla dessa kämpande länder utanför Västvärldens kapitalism-demokratier.

  Poutin säger också något som redaktören här kanske gillar?

  Ryssland vill se en rättvis värld.

  Jag tror Rysslands Multipolära världsbild är en beskrivning av vad som önskas.
  Men då måste kapitalistdemokratierna i Västvärlden förmås att ge upp sitt envälde.

 9. Ok, det är uppenbart att Ukrainska folket lider under krigets fruktansvärda fasor och att vi har en mänsklig moralisk plikt att hjälpa någon som befinner sig under nöd.
  Det innebär inte att Sverige okritiskt skall brandskatta sina egna välbehövliga resurser till något som riskerar förpassa hjälpen i ett svart hål . Framförallt inte när det gäller krigsmaterial.
  Här talar försvarsministern Pål J, vars partibeteckningen är Moderaterna, och Överstelöjtnant Passikivi med understöd av S-märkta Magdalena A om att skapa en världsfred i kraft av mer mänga avancerad vapenutrustning till ett förödande stormaktskrig på Ukrainsk mark.
  Jag vill mena att först borde Europa/EU motat USA i grind innan denna katastrof påbörjades som ingen vet vart den leder(hemska tanke).
  Därtill tänker jag tanken; om Kuba som befinner sig under svåra umbäranden begär stort stöd av Kina o därmed byggt upp en ytterst avancerad krigsmakt? Hur hade då USA reagerat? Alla vet svaret och vilken position Sverige intagit. Eller för den delen om Ryska fartyg försökt bryta Israels blockad mot Gasa.
  Tala om folkrätt och FN;s deklaration om de mänskliga rättigheterna.
  Jag bara undrar- varför ställer ingen reporter dessa frågor i SvT eller SR?
  Jag tror att många med mig hade önskat detta blivit gjort.

 10. Magdalena Andersson och hennes efterkommande i regeringsställning är naiv nog, att tro på vad högre svenska officerare (yrkeslögnare) säger till henne. Hon är ett viljelöst inkompetent plagiat av vad dessa herrar inbillat henne om Sveriges situation och förhållande till andra länder. Eftersom hon inte alls är kapabel att själv bedöma sanningshalten och konsekvenserna av de uppgifter hon tar emot från militärledningen, som utan tvivel präglas av Washingtons krigshökar, så tvingas hon att lita på de uppgifter hon mottar. (man tycker nästan synd om henne).
  Det var ju åtminstone” roligt att åka stridsvagn” och besöka amerikanska flottans krigs fartyg)?

  Hon är ett propaganda offer som många andra i maktställning, och inte ens reflekterat över det, för en otäck, lögnaktig och farlig militärledning, ( som dessutom är experter på propagand), som enbart tänker på militär upprustning, uppdrag från Washington och indoktrinera svenska folk, om vikten av att stödja en djupt korrumperad fascistjunta. Det bjuder statstelevisionen gärna på. Men aldrig på några djupgående analyser om kriget och fakta.
  Det har aldrig genomförts några oberoende konsekvensanalyser av Sveriges utrikespolitik, utan enbart utifrån politiska överväganden med personliga åsikter, finansiella intressen att främja det egna kapitalet. Svenska folket skiter man på näsan.

  • Rätt uppfattat.

   Socialdemokrati är som att sätta Trasproletariatet vid makten.

   De saknar idealen och går bara åt hållet där de för stunden får mest.

   Socialdemokrati är för alla, både rättrogna och icke rättrogna, som föredrar att leva i en för stunden bekväm lögn.
   För dem finns den protestantiske Västerländske Jesus som ger förlåtelsen och Guds löften om det framtida Himlariket.
   Men fram tills dess är det Demokratin från USA som är det Stora Löftet.

   • Arbetarklass, det stämmer att trasproletäriatet är en ”farlig” klass och klok som jag antar du är vet du att socialt utanförskap bidrar till misär, som bidrar till dåliga metoder för överlevnad. Vad orsakar då objektiv klasstillhörighet? Jo, ett politiskt system, där politikereliten oavsett partitillhörighet, styrs av akademiker och överklass, monopolens och finanskapitalets herravälde. 

    Farliga klasser, därför tycker jag det är skamligt av dig att likställa trasproletäriatet med Socialdemokratin. Socialdemokratin lever inte i misär och behöver inte sälja sig för att överleva, gör det ändå…en s.k. politisk prostitution, den omfamnar det högutbildade och rika herraväldet—svenska demokratin.

    En sådan omfamning är omöjlig att göra för den marginaliserade klassen, de tvingas sälja sin själ och kropp till den mörkaste sidan av samhället där barnen sällan ser en glimt av ljuset från ”världen” utanför. Den ”världen” i Sverige har mottot
    ”Vi är, men inte Ni” olikhetsgränsen är tydlig men Svensson har lärt sig att inte
    se den, för i Sverige är vi jämlika oavsett klasstillhörighet och hudfärg. 

    • Trasproletariatets värde för Socialdemokratin är den ”demokratiska” rösten.
     Fullt jämförbart med det vid Sovjetunionens upplösning blivande oligarkväldet som kunde byta till sig det av den Sovjetiska staten utdelade värdepappren, lika för alla, mot en flaska Vodka av den enskilde Trasproletären.

     Det är i förmågan som möjligheterna finns och det är därför upplysningen är så viktig.
     Dessvärre har jag upptäckt att det bland Trasproletariatet är alltför få det överhuvudtaget går att prata politik med i ett lugnt sansat och avspänt samtal.

     Jag vet inte alls, men kanske Karl Marx gjorde samma erfarenhet och därför gav upp hoppet om den så kallade ”Trasproletariats-klassen”?

     Men fortsätt du att gulla med Proletariatet, jag kan bara hoppas du får något positivt och glädjande gensvar.

     • Arbetarklass, ”gulla”?!!
      När män blir förnärmade av en kvinna tappar de förståndet och blir fåniga
      eller odrägliga.
      När en man blir fånig liknar han ett oförståndigt litet barn, när han blir odräglig
      liknar han en stackare.

  • Erik, underskatta inte våra politiker som inkompetenta det är lika med att legitimera deras förkastliga handlingar.
   Sveriges Parlament- och Oligarker, Monopolister, Monarki går inte i blindo.

 11. Zelenski är många saker, då förutom att vara ledare för Europas mest korrupta land. En Usa ägd valp tvärs igenom ju som EJ kan ta egna självständiga beslut för sitt lands bästa. Tiggaren och skådespelaren är HELT berusad av att stå på världens största scen DAGLIGEN under HELA krisen, och njuter av det. På mycket stor bekostnad av sitt land och befolkningen. Han är anstiftare till rena terroristattacker på löpande band. Största lögnaren och en toffel. Har MASSOR med stulna pengar gömda, så han så småningom kan ta frugan och barnen för att leva lyxlivet utomlands när detta lagt sej. Frugan har ändå under HELA krisens gång shoppat på dom mest lyxigaste butikerna i europeiska huvudstäderna. Han har sålt ut sitt land, och befolkningen ihop med sin själ. Västliga massmedierna behandlar han som en stjärna och döljer ALLA hans vidriga brott på löpande band. Samtidigt som västvärlden med Usa i spetsen fortsätter skicka ALLT i form av ALLA tunga moderna vapen OCH blanka checkarna. Usa Nato och EU har agerat högst vidrigt på löpande band. TROTS att många EU länder faktiskt tröttnat på Zelenski men inte har MINSTA modet att säga de. Ungerns Orban är väl ensam då. Men tiggaren tigger ju allt och ständigt. Pekar ut allt och alla som MINSTA lilla har annan åsikt, eller tankar. Vi skickar och skickat hur många miljarder som helst, som saknar motstycke i blanka checkarna. Detta ihop med alla tunga moderna vapen under HELA krisen till vilken nytta?Hälla bensin på brasan och förlänga lidandet och förstörelsen. Sverige med alla sina paket är största tofflorna. Följer strömmen bara utan MINSTA stopp. Renodlade korkskallar. Det är bara Ungerns Orban som är modig och ärlig. Dessa nya vapen får EJ användas på ryska fastlandet. Men ändå fortsätter terroristattackerna på löpande band, då det gått åt skogen på marken. Nej vilken ren tur att de Putin som leder Ryssland. Är orolig att någon annan tar över nästa år. Oavsett vem, blir de så mycket värre då. Ukrainska parlamentet kommer samma dag att sprängas i bitar då. Bara ett av så många exempel. Men de lär ta slut före. Gissar fortfarande att förhandlingar inleds till hösten nu om nynazisterna facisterna och terroristerna tillåter detta, med Usa Natos stöd. Vore EJ förvånad om Zelenski också blir mördat av dom egna då. Men han lär lämna landet med alla sina pengar. Läget är HELT åt skogen efter 18mån utan MINSTA lilla Europeisk ledarskap eller ledare som på allvar sätter ned foten och stoppar vansinnet och tiggaren Zelenski. Följa strömmen. Ta vilka vapen du vill och dom blanka checkarna fortsätter självfallet. Vilka renodlade hjärndöda åsnor efter 18mån

 12. Carina Lundström. Glöm inte:
  T.o.m Olof Palme med hela regeringskabinettet, tjänstemän, medierna, journalister Överstar och Generaler och nästan alla politiker, med karl Bild i spetsen, gormade konstant i SVT:s nyhetsmagasin och pekade ut ”ryssen”, utan minsta bevis och tvivlande inte det mista på att det var Ryska U-båtar t.o.m mini-ubår, som var inne och härjade och spionerade i Stockholms skärgård. Allt var en iscensatt konspiration från amerikanskt Nato- håll tillsammans, med, svenskt näringsliv militärledning, givetvis. Allt var bedrägeri och lögn. Trotts detta konspirerande som vi nu vet varit fallet, får aldrig krigshetsen ta slut .
  Militärindustrin, måste ha uppdrag och produktionen vid liv och krigshetsarna måste se till att det existerar en fiende som hotar oss Bra för deras aktiehandel och om fienden inte finns i verkligheten, ja då skapar man det på artificiell väg genom lögner som nu.
  Tro inte annat än att Politiker kräken också är offer för militärens råd och propaganda.Våra statsöverhuvuden har inte någon militär insikt och knappast, någon bakgrund, om vad som rör sig i de militära kretsarna (bakom tysta kasernmurar och under gemensamma officersmöten och vänskapsmöten och fester på svenska skattemedel i USA, där varken svenska politiker eller journalister inte äger tillträde. VAD TROR NI det FORHANDLAS där? USA Kan köpa alla giriga kräk i hela EU med makt. Redaktörer, press, politiker, tjänstemän allt. De behöver bara tryck lite fler dollar.
  Varför spionerar/avlyssnar de politiker i hela EU? Jo, för att kunna snärja dem eller muta sig fram och styra även svensk och mediebolag där de äger aktier.

  • Erik, inkompetenta är de inte, däremot
   förespråkar de ett politiskt system,
   monopolens och finanskapitalets herravälde. 
   Alla du nämner ingår i det politiska systemet, även du och jag, men vi förespråkar det inte!
   Eller?!

 13. Jo politikerna är verkligen inkompetenta, okunniga och naiva i militära och försvarspolitiska frågor. Militärledningen ger dem råd, föreslår, påverkar och rekommenderar om vår försvarspolitiska hållning och politikerna har köpt det mesta med hull och hår.
  Titta bara på vilka personer som framförs på ”folk och försvars” kongresser och vad de (står för) och trumpetar ut i media. Att man dessutom insisterar på att släppa fram personer från militärhögskolan till lögnfabriken SVT, gör inte saken bättre, där de tror och tycker sig veta det ena och det andra om Ukraina . Det är Zelenskyjs lögnpropaganda vi blir serverade, eftersom man medvetet stryper annan info. Det har nog de flesta redan insett.
  Nu försöker man ju även censurera ”obekväm” info på nätet som inte regelmässigt följer den politiska åsiktskorridoren även här i ”demokratins högborg”
  Ren kampanjjournalistik i medierna alltså. Nästan ingenting av det de sagt om krigsutvecklingen i Ukraina har varit korrekt. Sedan sitter politrukerna i SVT ledning och levererar Zelinskyj-dravlet vecka ut och vecka in och censurerar viktig info och fakta. Det finns ju ingen objektivitet och värdeneutralitet överhuvud taget i rapporteringar och journalistik i våra stora medier, så knappast ingen vill veta av dem längre.
  Om vi inte underhållit dem med presstöd från våra skattemedel, hade de dött sotdöden för länge sedan. Det lär bli som i USA (om det inte redan pågår). Kvar blir en elitistisk propagandaklick som styr och manipulerar folket. ”Operation Mockingbird” fast på svenskt territorium, vill jag påstå.

  • Erik, politiker gillar att missleda folket till att tro politiker är inkompetenta, de fördummar folket och på så vis kan de göra allt som folket inte vill att de ska göra typ gå med i Nato och lika förbannat fortsätter det dumma folket, oavsett utbildning, att rösta på sina indroktinerings-kompetenta politiker. För att lyckas föra nästan ett helt folk bakom ljuset måste man vara hypnotiserings-expert eller ett team genier.

  • Jag förvånas också av svenska medier, särskilt de statliga, kallar sig själva ”oberoende” när de överöses och betalas av skattemedel som i ett välfärdssamhälle borde gått till något viktigare.

   Har för mig att bara SVT Public Service har en årlig budget av över 7 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar.
   Fler borde fråga: Vad får vi för pengarna?

   Vad vi får numera är en gigantisk demokratisk propaganda apparat utan dess motstycke som definitivt förhindra snart varenda människa att bilda sig verklighetsuppfattningar och att tänka i klartext.

   Om ryssarna kunde få Västs sanktionspolitik att slå tillbaka som en recession i Väst så kanske penningflödet till den Demokratiska Lögnfabriken strypas åtminstone något?

 14. Inte allas bra. Väldigt dåligt faktiskt!

  ”Den misslyckade ukrainska motoffensiven har lett till en ”dramatisk ökning” av antalet dödade ukrainska soldater, rapporterar BBC. De döda männen staplas på hög i bårhus.

  Att proxykriget i Ukraina liknar ett blodbad där det ukrainska folket offras i ett gagnlöst försök att krossa Ryssland är kanske ingen nyhet för läsare av alternativmedia.

  (Läs till exempel: Macgregor: Ukraina har inte uppnått nånting, 100.000-tals har dött för ingenting och Ryssland är starkare än nånsin)

  Men nu rapporterar även mainstream-media om den enorma manspillan.

  På tisdagen skriver BBC att Ukrainas motoffensiv har lett till en ”dramatisk ökning av antalet döda” och om att ”soldaterna ligger högt staplade” i bårhus.

  Detta återger den svenska nyhetskanalen Omni som en ”Dramatisk ökning av döda i början av motoffensiven: ’Var värre än Bachmut’”.

  BBC har talat med 26-åriga Margo, som säger att hon pratar med de döda.

  ”Ukraina ger ingen officiell siffra för sina döda i krig – de ukrainska väpnade styrkorna har upprepat att deras antal krigsoffer är en statshemlighet – men Margo vet att förlusterna är enorma”, skriver BBC.

  – Det svåraste är när man ser en död ung kille som inte ens fyllt 20, 22 år. Och inser att de inte dog sin egen död. De dödades, säger kvinnan till BBC.

  I sociala medier reagerar vissa på att nyheten går emot medias tidigare rapportering om kriget, som snarare framställt Ukraina som vinnaren.

  ”Och jag som trodde att de hade ett fantastiskt krig mot ett ’förlegat’ ryskt artilleri”, skriver en användare på X.

  Kriget i Ukraina är så förödande att landet håller på att få slut på soldater, varnade en brittisk expert för förra veckan. Därför kan Ryssland snart vinna.

  Förra veckan påstod även den ryska presidenten Vladimir Putin att Kievregimens agerande är väldigt märkligt. Den är totalt cynisk och beter sig som om den kastar in någon annan nations folk i en närmast given och meningslös död i proxykriget mot Ryssland, menar han.

  Läs också: USA styrs av ”ett kriminellt nätverk” – som ”provocerade fram” kriget”

  https://nyheter.swebbtv.se/media-dramatisk-okning-av-doda-ukrainska-soldater-enorma-forluster/

  Det tyder på att ukrozionazi äventyret närmar sig sitt givna slut⚰️⚰️⚰️

  • Västvärlden, och i synnerhet vårt land Sverige verkar tåla hur mycket rysshat och russofobi som helst.
   Åtminstone så länge vi inte har kriget här.
   Men frågan är vad som händer vid en NATO anslutning?

   Men hur mycket rysshat tål Ukraina innan de inser de blivit lurade av Västvärldens och USA:s kapitalismdemokratier?

   Någon gång borde ukrainarna inse att det Västvärlden erbjöd kanske inte var så mycket mer att ha mer än död och elände samt ett samhälle slagit i spillror.

   • Som sagt – flabbergasted… Var du i Ukraina mellan 2014 och 2022? Såg du hur landet blommade upp? Det var jag – flera gånger. Jag har ett ganska stort kontaktnät i Ukraina (hade, vissa är döda, andra har flytt de som vanligt mördande kommunisterna och tagit sig till länder i EU) där både jordbruket, industrin och tech skapade värde till hela landet.

    Fattar inte vad det är ni glorifierar. Samma sak som Putler drömmer om? Ett Sovjetunionen igen? På denna sajten pratar ni om demokrati men ni hyllar Ryssland där alla oliktänkande mördas, fängslas och förföljs. Tryckfrihet – LOL. Åsiktsfrihet? Är inte sådant viktigt.

     • Är det så konstigt menar du? Att BNP droppade kraftigt 2014 när kommunisterna stal Krym med militärt våld och drev ukrainare till att bli mer nationalistiska och mindre intresserade att ha med den kommunistiska skurkstaten Ryssland att göra? I think not.

      Sedan 2015 har BNP vuxit varje år, fram till dess att kommunisterna tänkte att det gick ju bra att ta det strategiskt och oljerika Krym, så varför mördar vi inte lite fler människor för att tillskansa oss en större kust mot Svarta Havet och ännu mer bördig jordbruksmark?

      Det är oftast så jobbigt för kommunister att se på när fria länder växer och frodas ekonomiskt. Det enda man själv lyckas med är att skapa ett samhälle där pressfrihet och åsiktsfrihet slås ner med våld samtidigt som ett fåtal människor roffar åt sig enorma rikedomar från folket.

     • Det finns inga kommunister i ledningen för Ryssland eller Ukraina. I en fredlig folkomröstning efter statskuppen i februari 2014 röstade en majoritet på Krim för anslutning till Ryssland. Har du läst artiklarna jag bifogade föregående mail? Visar ökad fattigdom enligt officiella uppgifter från bl.a. Ukraina, stor migration och kraftigt ökat beroende av f.a. USA och stora företag där.

     • Björn! Skärpning i debatten!!
      Man kan anklaga Putins ledning för mycket, men att kalla dagens Putin-ledning och dagens Ryssland för ”kommunistiskt” är bara okunnigt.

      Jag själv uppfattar klart dagens Ryssland som klart högernationalistiskt och mycket konservativt; det är ju också denna sida av europeisk politik som Ryssland har sina allierade i Europa: alltifrån den konservative Nicolas Sarkozy, Madame LePen och Ungerns höger, liksom stora delar av den italienska högern, som Berlusconi och dagens Frattelli d’Italia och andra.

      Läs på!!

    • Ryssland är numera Europas största ekonomi, tack vare Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin🙌🙌🙌🙌

     Apropå oliktänkande, namnet Julian Assange dyker osökt upp. Det finns många, många andra oliktänkande som har antigen dödats och/eller tystas på andra sätt i väst för att ha talat sanningen – det är tillämpad tryck och yttrandefrihet på demoNkratisk manér🪿🪿🪿

     • Enligt vilken nutida ekonomisk statistik skulle dagens Putin-Ryssland vara ”världens fjärde största ekonomi”?!?

     • PS. I Worldstatstics.info är hela 14 länder i Europa större i ekonomisk köpkraft än Ryska federationen i BNP/capita, där till och med Rumänien slår den ryska statistiken.

      Den ryska ekonomin där framstår som världens sjunde största, och inräknas delstaten Kalifornien slår den också RF solklart.

     • PS. Sajten heter http://www.workddata.info förresten.
      Mig veterligen visar CIA:s årliga statistikbok på liknande data.

      Som vanligt räknas i den Europeiska unionen som världens största ekonomi och mäktigaste enskilda ekonomiska zon. Det skall vi alla vara stolta över! Vi gick om USA redan på 1990-talet -innan EU-utvidgningen dessutom! Vi i gamla Europa kan än!!

     • Nej, inte ens nära. Rysslands ekonomi är på plats 5 i Europa, långt efter Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Italien. Vad gäller BNP per capita ligger Ryssland på en 51:a plats. Horribelt för ett land med sådana naturtillgångar.

     • Mätt i REAL ekonomi och inte i casino/bluff/luft ekonomi måttet PPP så är Ryssland numera Europas största ekonomi, tack vare Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin🙌🙌🙌🙌

      OBS: Det är självaste bankirens organ IMF som uppger att Ryssland är Europas STÖRSTA ekonomi numera. Man kan inte gå runt det s a s

     • Du borde bara köra ”Putler Fanboy” som smeknamn istället för att använda flera olika hela tiden.

      Med en medianlön om ca 42 000 rubel eller då 550 USD i månaden så känns det som om en stor del av landets fina inkomster hamnar i några få personers fickor. Inte dåligt!

     • ”Med en medianlön om ca 42 000 rubel eller då 550 USD i månaden så känns det som om en stor del av landets fina inkomster hamnar i några få personers fickor. Inte dåligt!”

      Nja… En längre tid framöver tror jag ”landets fina inkomster” kommer gå åt att försvara Fosterlandet.
      Eller mamma Björn vässar sina klor om hon känner sig själv och sina ungar hotade av de giriga jägarna från Väst som ånyo vill hämta sina byten.

     • I mars 2022 skröt en senil president om att han kommer att reducera Rubeln till rubble. Vad hände? Tvärtom Rysslands ekonomi bara växte. Det blev ett sanktions bumerang som slog ut västs ekonomi med inflation, ockerräntor, rejält minskning i real löner, arbetslöshet och dåliga framtidsutsikter.

      Ryssland lyckades bli Europas största ekonomi och det trots de över 11,000 sanktioner som ”utvalda” skiten som styr införde mot landet.
      Och nu ser vi bl a EU begå självmord – avindustrialisering, mm. Krympande ekonomi är det som gäller för Sverige. Flera andra europeiska länder lider av samma åkomma.

      USA är på väg mot en stagflation (ingen tillväxt plus hög inflation, tack vare senile economics). 🤗🤗🤗

      Rysslands ekonomiska utsikter däremot är lysande👌

      ”The World Bank reported last week that by the end of 2022, Russia’s wealth in purchasing power parity (PPP) terms exceeded $5 trillion for the first time — putting it ahead of western Europe’s three biggest economies France, financial giant the UK and industrial powerhouse Germany. PPP takes into account the varying cost of goods and services between different countries, not just raw gross domestic product (GDP).”

      https://sputnikglobe.com/20230810/russian-economy-overtakes-germany-uk-and-france-despite-western-sanctions-1112511026.html

      Tips till allehanda ryssofober:

      Föreningen ”Hata Ryssland” med säte i Drottning Kristinas väg anordnar ett möte till helgen där man ventilerar ut sitt hat mot Ryssland och dess President, statsmannen Vladimir Vladimirovich Putin. Detaljerad program annonseras snart. Förslag på ämnen som man ska oja till tas emot tacksamt.

     • Svar till Sanktionsbumerang (skrev ihop det sammansatta ordet), som jag antar är samma avsändare som Slava Rossia och Dundersuccé.

      Ja, det har varit dyrt för västvärlden att göra vad den kan för att förstöra för Ryssland. Det är värt varje krona och jag hoppas att vi fortsätter. Tyvärr för egen del så hade jag 75 % av mina PPM-pengar i East Capital Rysslandsfond för jag trodde inte att den lilla mannen i öster skulle vara så förbannat puckad att han startade ett krig mot ett grannland. Men igen – det är värt det.

      Jag har inget emot att betala en normal marknadsränta på 5 % för mitt boende. Det är där räntan borde ligga. Riksbanken kunde dock varit lite snabbare på bollen och höjt lite tidigare. Det rimmar dock lite illa när vi inte har marknadshyra. Propsar för att vi inför det och slopar ränteavdragen. Rätt ska vara rätt.

      Som sagt – med den råvarureserven man sitter på och stölden av Ukrainas olja i och utanför Krym så vore det konstigt om landet inte blomstrade. Eller ska jag säga att det vore konstigt om det inte blomstrade i Kreml och Rublyovka, för i resten av Ryssland är det närmare öken?

      Den lille diktatorn med small man’s syndrome kommer att se landets finanser dräneras framöver.

      Förresten – stadsman? Är man stadsman om man smetar Novitjok i kalsonger på politiska utmanare, mördar journalister, förbjuder fri media etc? I min bok är man en maktgalen, sinnessjuk narcissist då.

     • Men herr Sanktionsbumerang; vad vi däremot klart vet är att den ryska ekonomin i sig klarar sig avsevärt bättre än någon trott även med hårda och mer tilltagande sanktioner; men de kommer bara från väst, knappast från Asien. Washingtons lag blir uppenbart mer och mer reducerat, på lång sikt riskerar Europa att helt isoleras från det producerande och nya exporterande Asien. Kina och Indien sluter världshandelsmässigt upp bakom att INTE bry sig om sanktionerna. Det är ett historiskt faktum.

      Rubelns kurs är däremot numera sedan en tid mycket avtagande svag, förmodligen på grund av Prigozjin-upproret i juni.

      I och med både Saudiarabiens och Rysslands oljemekanism att dra ned på produktionen och försäljningen av råolja har dock oljepriset kunnat hållas uppe. Där har den oljeproducerade arabvärlden vägrat lyda amerikanska propåer att se till att oljepriset ”sjunker rejält” d.v.s. till nackdel för Ryssland. Inte ens där har Washington fått någon rättning i leden bland de gamla allierade i OPEC.

      Världen har förändrats, helt enkelt.

     • Till @björn: det grav som ”utvalda” skiten som styr väst har grävt blir deras istället. Du kan spekulera om Rysslands undergång. It will never happen.

    • Björn, visst har ukrainska folket levat upp under dessa åren 2014-2022. Förr var detta ukrainska folk oerhört politiskt ointresserat, för att inte säga helt passiviserat, precis som ryska folket är ännu idag. Man delade samma ekonomiska och politiska system. Putinsystemet erbjöd det ryska folket stark ekonomi och gott liv (naturligtvis baserat på de länge höga olje- och gaspriserna), om systemet under Putin lämnades i fred: d.v.s. det ryska samtida ”samhällskontraktet”. Den ryska ekonomin av idag är en ideologisk mix av nyliberala idéer (bl.a. platt inkomstskatt) och att bli stenrika miljardärer(oligarker), till en socialpolitik som liknar till vissa delar europeisk krist-demokrati, konservatism i kyrkogård- och sociala frågor,,och det rent kommunistiska gigantiska vetenskapliga arvet från den sovjetiska tiden.

     Men de ryska hoten och den ryska ledningens avsky i ord och handling under de senaste 10+ åren mot just Ukraina har verkligen skakat igång politiskt liv i det ukrainska folket, hos såväl ukrainsk- som rysktalande (nästan alla ukrainare kan idag båda språken i landet).

     Men att kalla ”ryska sidan” generellt för ”kommunistisk” är väl en klar överdrift som gränsar till osanning. Det finns precis som i Ukraina, en tilltagande rysk nationalism med klart högerorienterade och baserade idéer, inte minst hos Putin själv som ung var en stor beundrare av det västerländska frihetsbaserade samhället. Den som läser Putins uttalanden och texter från 1990-talet i Petersburg och framåt fram till cirka år 2006 finner en klart liberal västorienterad politiker i Putin. Jag har sällan hört Putin någonsin haft något minsta gott att säga om just den ideologiska delen av den sovjetiska historien, däremot tycks Putin i senare tid (efter 2006) valt ut som fördelar just styrkan, världsmakten och imperiestorleken på allt sovjetiskt. Men något seriöst ”kommunistiskt” finns inte i dagens RF i vår tid; förutom att man, glädjande nog, tycks vela fortsätta den sovjetiska traditionen av stark utbildning och kultur liksom sport. Vill man nog verkligen förolämpa Putin personligen och hans land av idag; så är det nog att kalla dem för ”kommunister”, de befinner sig dock numera mycket längre bort till höger på den ideologiska skalan. Dagens ryska nationalism och rena översittarchauvinism över Ukraina och hur man förnekar detta folks språk, historia och kultur är inget som de sovjetiska kommunisterna stod för som dagens Putin-Ryssland gör.

     Men som de flesta vet om de grundläggande dragen i historien: inget land har någonsin kunnat återupprätta genom sorgen över det gamla, det fallna maktimperiet till ett nytt. Skall man anklaga Putin något så är det inte att återupprätta ett Sovjetunionen 2.0, som en hel del västerländska journalister felaktigt påstått länge, utan ett ryskdominerat OSS och måhända det kejserliga tsar-Ryssland. Kring Wagnergruppen fanns en hel del ”tsarister”, och vid flera tillfällen den senaste tiden har man då och då kring Wagnergruppens minnesstunder och minnesplatsen över Prigozjin och Utkin(Wagner själv) kunnat se den gamla kejserliga tsar-fanan: den svart-guld-vit-färgade trikoloren.

     Min personliga erfarenhet av gamla nu pensionerade ryska kommunister av idag är att de flesta inte stödjer kriget mot broderfolket i Ukraina, medan de ledande ryska kommunisterna i KPRF som stödparti som sällan visar några endaste oppositionstendenser i någon fråga, stöder sedan länge allt Putin säger och gör (annars skulle de försvinna som politiskt parti, och definitivt innan nästa val; man skulle finna fram, till exempel, ”misskötta ekonomiska böcker” och en massa annat så partiet kan stängas ned från att bli valbart, eller liknande).

     Men i mångt och mycket är detta ett fullt militärt krig mellan, om vi får tala lite snedvriden ’gammal-marxistiska’: två ”högernationalistiska kapitalistklasser” vilkas båda länder har de ”kapitalistiska barnsjukdomar” som nykapitalistiska länder bär på: korruption, våld, krig och erövringslusta.

     Man skall dock komma ihåg att ideologi och ismer, liksom filosofisk debatt om dessa, har mycket liten plats och än mindre betydelse (den är ofta obefintlig i annat än som skällsord) i de flesta post-sovjetiska länder. Så ismerna att klassa in såväl dagens RF och Ukraina i, är bara en diskussionslyx för oss i den västerländska kommentariatklassen. Ryssar och ukrainare kunde inte bry sig mindre.

     • Johan’s kålsuparteori om Ukraina och Ryssland som skulle ha liknande kapitalistiska drivkrafter som förklaring till kriget är grovt felaktig.
      Vilken lögn att prata om erövringslusta från Rysslands sida när USAs extrema aggression är HELA förklaringen!
      Men du tycks ha en positiv syn på Rysslands och Sovjets utbildningssystem
      Vet inte om du observerat det, men särskilt i närtid, har det betonats att man kastat ut det dåliga inflytandet från liberalismen och riktar in sig på högre kvalitet. Inte minst naturvetenskaplig.
      Det dåliga inflytandet som innebär en massa flum tynger samtidigt ner den etablerade klassen i väst.
      Andrei Martyanov har kritiserat det fenomenet i väst och kallat deras akademiker för helt okunniga om det de är satta bestämma över nu när de driver på krigen.
      Och han anser att det i hög grad har med det nuvarande innehållet i många akademiska utbildningsgrenar.

     • Nej Peter det är ingen kålsuparteori. Det är de post-sovjetiska ekonomiska strukturerna som tills nyligen ännu är kraftigt ”intrasslade” i varandra i såväl RF som i Ukraina. Ryska och ukrainska oligarkiklasserna har alltså ännu idag omfattande korsägande in i varandras länders ekonomier. Petro Porosjenko fick väl på sin tid mycket kraftig kritik för sina affärsintressen i ryska företagskonglomerat o.s.v. – listan kan göras (mycket) lång. I det avseendet är de ryska och ukrainska politisk-ekonomiska systemen inväxta i varandra. Vid värdighetens revolution (riktad mot den kombinerade politisk-ekonomiska korruptionen i Ukraina år 2014) blev detta ett livsfarligt ekonomiskt problem för den ryska oligarkiklassen, eller rättare sagt: oligarkiklassERNA.

      Min ståndpunkt är att det rysk-ukrainska kriget är i sin ursprunglighet helt ekonomiskt. När Ukraina vill ingå i de europeiska politiska och ekonomiska strukturerna utgör detta ett avgjort livsfarligt politiskt och framför allt ekonomiskt hot mot den rådande regerande ryska bankir- och oligarkiklassen vid makten. Dagens ryska ekonomiska oligarksystem får helt enkelt ett frukostbord med det ukrainska bordsbenet avkapat kvarvarande och obekvämt balanserat på tre ostadiga. Det är också av detta skäl dagens Kreml inte vill släppa Ukraina till Europeiska unionen och till ”väst”, utan vill att Ukraina skall ingå i den tullunion liksom det Euroasiatiska ekonomiska unionen som den planeras från Kreml.

      Ryssland har redan nu, med det rysk-ukrainska kriget, och ända sedan år 2014, avsevärda stora industriella problem då man numera inte t.ex. får de maskinerier och turbiner och annat från Ukraina som man behöver. Den långa klass man byggt och ännu bygger i Petersburg på varv av världens största atomisbrytare (”Arktika-klassen LK-60) fick man mycket stora problem med avsaknaden av turbiner och annat viktigt som ända sedan sovjetiska tiden skötts i just Ukraina, och rysk industri har stått ganska slätt hittills med ersättningar för dessa, med ofantliga förseningar.

  • AFU förlorar tusentals fighters varannan timme.
   Balitsky: Ukrainas väpnade styrkor försöker bryta igenom försvaret i Zaporozhye-regionen
   Ukrainas väpnade styrkor (AFU) försöker bryta igenom det ryska försvaret i Zaporozhye, varför de lider stora förluster. Varannan timme förlorar de tusentals soldater, sa den tillförordnade chefen för regionen Jevgenij Balitskij.

   https://ura.news/news/1052681072

   ”Faktum är att varannan eller var tredje timme dör två brigader av soldater från Ukrainas väpnade styrkor, utan att räkna västerländsk utrustning, vars förlust de upplever mer smärtsamt än förlusten av vanliga soldater.”skrevEvgeny Balitsky i sin telegramkanal.
   Enligt honom visar de ukrainska trupperna i Zaporozhye-riktningen fler och fler tecken på trötthet. Dessutom, med hänvisning till Ryska federationens underrättelser, meddelade den tillförordnade guvernören panik bland fienden.

   Tidigare meddelade den tidigare amerikanska underrättelseofficeren Scott Ritter de enorma förlusterna för Ukrainas väpnade styrkor nära Zaporozhye byn Rabotino. Han betonade att inte ens brittiska stridsvagnar hjälper ukrainska trupper på slagfältet. Oleg Soskin, en tidigare rådgivare till Leonid Kutjma, talade också om de stora förlusterna av Kiev i Zaporozhye-regionen, rapporterar RT .

 15. Den ukrainska domstolen erkände Zelenskys dekret om mobilisering som icke-bindande
  Ett extremt viktigt juridiskt prejudikat, som ifrågasatte legitimiteten för Zelenskys lagar om mobilisering i Ukraina, skapades efter att en av domstolarna frikände en man som ”gömde sig från mobilisering”.

  Ukrainska medier, med hänvisning till domstolens beslut, rapporterade att Zinkovsky District Court i Poltava-regionen friade den tilltalade, som anklagades för att ha ”undvikit mobilisering” (enligt artikel 336 i Ukrainas strafflag).

  Domen avkunnades den 23 augusti. Hela beslutet är skrivet på 35 sidor.
  Domaren drog slutsatsen att presidentdekreten om mobilisering inte utfärdades i enlighet med lagen och därför inte är bindande. De militära mönstringskontoren har alltså inte rätt att tvinga en person att utföra militära uppgifter. De kan endast ingå anställningsavtal på frivillig basis.
  Argumenten var bland annat:
  ”Mänskliga rättigheter konsoliderar och konkretiserar förmågan att agera inom de gränser som fastställs av den juridiska statusen. Så, människor är fria från födseln, ingen har rätt att kränka sina naturliga rättigheter.”
  ”…anställda och tjänstemän vid de territoriella rekryterings- och sociala stödcentrumen har ingen behörighet att rekrytera AFU, utan endast i enlighet med arbetslagstiftningen, enligt ett anställningsavtal, vilket bör vara ett frivilligt beslut av en sådan anställd. Tvångsarbetskontrakt är en form av slaveri.” (Obs: de flesta ukrainska militärer som tas ut på gatorna tvingas skriva på sådana kontrakt)
  ”Skyldigheten att överföra äganderätt till personuppgifter… är olagliga, de är tvång till skyldigheter, utpressning, bedrägliga handlingar i syfte att beslagta någon annans egendom.”
  ”De så kallade ”lagarna” och ”presidentdekreten”, inklusive (om mobilisering, krigslagar, om användningen av de väpnade styrkorna), som är legitimerade under sken av lagar, är inget annat än texter, har ingen konstitutionell grund, är inte lagar i huvudsak, är inte bindande för folket, är erbjudanden från ämnet, som tillhandahåller offentlig förvaltningstjänster. Dessa ”förordningar” har statusen att tillämpas och är inte lagstadgad lagstiftning.”

  Domarens öde som fattade ett sådant beslut är okänt, men ett juridiskt prejudikat har skapats och det kommer säkert att ha stor kraft.

  Strax efter starten av den ryska militäroperationen började massmobiliseringen i Ukraina. Trots Kievs högljudda uttalanden om köer av män som vill försvara sitt hemland i de militära mönstringskontoren, flydde de flesta av den manliga befolkningen i militär ålder landet. Efter ett och ett halvt år av ett blodigt krig finns det nästan inga människor som är villiga att gå till fronten. Medan AFU lider fruktansvärda förluster, jagar de ukrainska myndigheterna efter nya soldater.

  För att lämna ut förslag till meddelanden, fångar militära värvningsofficerare män på stränder, på universitet, kyrkor och andra offentliga platser. Men enligt lagen ska utkasten till meddelanden skickas med post. Ukrainska officerare misshandlar också ofta motståndskraftiga män och till och med deras fruar och barn. Dessutom skickas utkast till meddelanden inte bara av representanter för militära värvningskontor, utan också av företagschefer, representanter för bostäder och kommunala tjänster eller huskommittén och andra tjänstemän.

  De ukrainska myndigheterna fortsätter att tvinga fram mobilisering, trots att det enligt den officiella versionen inte planeras några ytterligare mobiliseringsvågor i landet. Formellt är presidentdekretet av den 24 februari ”Om allmän mobilisering” i kraft, enligt vilket alla ukrainare i åldern 18 till 60 år kan få ett utkast till meddelande. Men även denna lags rättsliga status är ifrågasatt.
  https://southfront.press/ukrainian-court-recognized-zelenskys-decree-on-mobilization-as-non-binding/
  På länken nedan finns många video om hur folk jagas på gator och torg för att tvingas till fronten:
  https://southfront.press/in-video-in-ukraine-there-are-queues-at-military-enlistment-offices-zelensky/

 16. Något om Västerlandets kollaps:
  COVID verkar vara medicinskt mycket överdrivet. Den stora återställningen har ingenting att göra med att bevara det nuvarande ekonomiska systemet; det handlar om att formalisera en ny.
  Här är en tanke. Tänk om det verkliga problemet inte så mycket är själva covid-viruset.
  Tänk om det verkliga problemet är de nya vaccinerna. Tänk om de efter X antal månader eller år visar sig ha mycket dödliga effekter?

  Det finns en anledning till att nya läkemedel testas under en period av år, vilket är långt ifrån fallet här. Ted Turner, Bill Gates och många andra som tror att de är ”elit” har länge sagt att jordens befolkning borde minskas radikalt, kanske med 80%. Är det för chockerande att tro att någon grupp skulle utnyttja detta för att slå ut den mänskliga befolkningen? Det är något som skulle vara svårt att tro ens i en science fiction-roman. Men det verkar nu vara tekniskt genomförbart. Historien är fylld – överfull, faktiskt – av psykopater som försöker förstöra alla när de väl kommer till makten.
  Covid har visat att västerländska samhällen som omfattar mångkultur och extrem liberalism inte kan hantera några verkliga svårigheter.”
  Låt oss kort titta på de finansiella, ekonomiska, sociala och politiska aspekterna av den potentiella kollapsen.

  Vi är absolut på väg mot en gigantisk finanskris, med förstörelsen av den amerikanska dollarn. Och med det kommer besparingarna för en stor andel av planetens människor att utarmas eftersom deras besparingar är i dollar. Mycket av det värde som folk trodde att de hade i aktier, obligationer, fastigheter, pensioner och försäkringar kunde försvinna.

  Det är illa nog, men vad värre är de ekonomiska konsekvenserna. Vi kommer sannolikt att se grossistarbetslöshet, en kollaps i affärsverksamheten och företagskonkurser, även om skatterna går upp radikalt. Jag tror alltmer att det kommer att bli en högkonjunktur längs vägen; men vi kanske går in i det medan vi pratar.

  Vad som är ännu värre är de sociala följderna, såsom kritisk rasteori, som betonar skillnaderna mellan rasgrupper, vilket skapar faktisk rashat. En konsekvens av de finansiella och ekonomiska störningarna kommer att bli upplopp som de 2020. Massmigrationen av människor från främmande kulturer som inte delar västerländska värderingar till USA och Europa är destabiliserande. USA har faktiskt blivit ett mångkulturellt inhemskt imperium.

  De politiska konsekvenserna är uppenbara. Biden-folket i Washington, DC är exakt samma personlighetstyper som tog över Ryssland 1917 eller Frankrike 1789. De kommer inte att släppa maktapparaten nu när de har fått den. De kommer att hitta ett sätt att installera om sig själva 2024.

  Hur är det med militären? USA spenderar ungefär 1 biljon dollar på försvar årligen, men ingen vet säkert. Dessa budgetar är komplicerade; militära utgifter är gömda här, där och överallt. Det försvarar inte USA; det antagoniserar bara utlänningar. Det är också intressant att försvarsdepartementet nu försöker utrota konservativa politiska åsikter från de meniga soldaterna.

  Men låt oss gå tillbaka till vad som skulle kunna kollapsa befolkningen i Nordamerika och Europa med över 50 %. Kanske förutser Deagel en allvarlig kollaps av det komplexa samhället eftersom mat inte kommer att odlas, bearbetas och skickas till städer. Kanske ses COVID bara som en katalysator. De flesta människor i dagens mycket urbaniserade värl är oförmögna att överleva i mer än en vecka om leveranskedjorna går sönder.

  Ett krig, åtminstone med Kina, oundvikligt. Det kommer sannolikt att uppmuntras av USA eftersom, när ekonomin går dåligt, söker regeringar alltid efter någon annan, en utomstående, att skylla på.
  Vid denna tidpunkt är den amerikanska regeringen faktiskt den farligaste kraften på planeten. Mycket farligare än kineser, ryssar eller någon annan. Varför? Den amerikanska regeringen är unik i att aktivt och aggressivt leta efter problem absolut överallt och sticka näsan i allt. Bara USA har trupper i hundra andra länder och utkämpar heta krig i flera till.

  Det sägs till exempel att ryssarna är angripare eftersom de kan återta Krim- och Donbasregionen. De flesta amerikaner, som inte ens kan hitta dessa platser på kartan, är omedvetna om att Krim hade varit en del av Ryssland sedan det togs från ottomanerna på 1700-talet och är mestadels befolkat av etniska ryssar. Nikita Kruschev överförde den godtyckligt från den ryska SSR till den ukrainska SSR 1954 av personliga politiska skäl kort efter Stalins död. Det aktuella problemet började först efter att USA utlöste en statskupp, en så kallad färgrevolution, i Ukraina 2014. Det var då vettigt för Putin att återta det, ungefär som USA försökte störta Castro efter att han avsatte Batista.
  I vilket fall som helst är det ett problem mellan Ryssland och Ukraina och det har inte med oss ​​att göra. Biden-regimen som slår in är något analogt med att Ryssland hotar krig om att USA äger Puerto Rico. Vi behöver inget allvarligt krig med Ryssland om ingenting.

  Taiwan är liknande. Historiskt sett är det bara en secessionistisk kinesisk provins – eller inte. Kanske är det en exilregering. Men oavsett; dessa är meningslösa legalismer. Ärligt talat, jag är på Taiwans sida, men det är inte vår sak om de går i krig med varandra. USA:s regeringsingripande kan lätt starta en konflikt med Kina. Det kan sluta med att ett par amerikanska transportörsgrupper sjunker, eller så kan det utvecklas till tredje världskriget.

  Och, naturligtvis, är vi fortfarande i Afghanistan, Centralasien och Mellanöstern. Plus Afrika och vem vet var annars. USA slår i onödan och dumt bålgetingbon överallt i världen, gör sig själv i konkurs och skaffar sig fiender, vilket sätter scenen för något riktigt betydelsefullt. Negativa intressen blir regel istället för undantag. En sak är säker, det kommer att ske en hel del förändringar under de kommande åren.
  För fler fantastiska memes som den här , följ Global Orthodox News på Telegram: https://t.me/globalorthodox

  • Svar till Ivan: halvön Krim överfördes INTE ”godtyckligt” till Ukrainska SSR av Chrusjtjovs egensinniga vilja, år 1954 av några slags tacksägelseskäl. Detta är en felaktig efterhandskonstruktion.

   Anledningarna var flera: halvön Krym försågs med vatten och elektricitet —liksom tågförbindelser just från Ukraina, och Krym var därför ganska opraktiskt isolerat från ryska republiken RSFSR.

   Det sovjetiska styret var alltid kollektivt, och beslut i Centralkommittén och Politbyrån sköttes efter Stalins död kollektivt med handuppräckning eller öppen eller sluten omröstning.

   När förslaget om Kryms (Krimskaja ASSR) överförande till USSR 1954 skedde det i Högsta sovjet med omröstning och denna lag skrevs slutligen under av SSSR:s statschef (president) Kliment Vorosjilov som innehade denna post åren 1953-1960. Han var mig veterligen av rysk nationalitet och var en av de första ”röda marskalkarna” i Röda armén när de utsågs på 1930-talet under Stalin och var Stalins närmaste man i militär-politiska frågor. I utbyte mot ryska Krym 1954 erhöll mig veterligen RSFSR ett antal rent ryska områden i nordöstra USSR som territoriellt utbyte. 1956 upplöstes dessutom den Finno-Karelska sovjetrepubliken som nu blev en autonom republik, Karelska ASSR, inom ryska RSFSR. Så RSFSR vann faktiskt dessa år 1954-1956 en hel del territorieyta inom unionen.

   Vid samma tid, i mitten på 1950-talet fördes även diskussionen då Kaliningrad-oblasten befann sig i samma predikament som Krym, att den ryska exklaven Kaliningrad skulle överlåtas enligt samma princip som Krym, till sovjetiska republiken Litauen, som helt omgav Kaliningrad-oblasten(länet).

   Litauerna tackade dock helt nej. De insåg förmodligen de svåra ekonomiska utmaningarna i det ännu krigstrasiga Kaliningrad, och de många utmaningar LiSSR ställts inför med det.

   Dessa år efter Stalin-epoken var överhuvudtaget decentralicerande och flertalet reformer genomfördes: ekonomiska decentraliseringar som SovNarchoz-systemen med de lokalt drivna regionala SovNarchozerna, där varje regions produktion och företag ingick, som skulle vara mindre detaljstyrda av Gosplan i Moskva. Dessa arbetade i de nya sjuårsplanerna. Systemet med decentraliserade mer lokalstyrda SovNarchozer började lösas upp och avvecklas år 1965, i och med Brezjnevs tillträdande hösten 1964, denna nya generation var inte förtjusta i decentraliserat lokalstyre och centralmaktens planering stärktes på nytt; en åtgärd som bar den sovjetiska ekonomins kommande allvarliga stagnation inom sig -skulle det visa sig.

   Så att lägga Kryms överförande till USSR från RSFSR år 1954 enbart på Chrusjtjovs ”personliga nycker” och egna vilja går inte: sovjetiska kommunistpartiet fungerade inte på det viset. Beslutet togs i Högsta sovjet av de över 2 000 deputerade där, och den namnteckning som finns på lagen är Kliment Vorosjilovs, den sovjetiske statschefen, ryssen och anti-chrusjtjovisten och Stalins gamle gode vän i decennier.

   • Men det innebar väl en försvagning av Sovjets kontroll över Svarta havet.
    Stalin mördades troligen på Churchills initiativ enligt Nikolai Starikovs analys och ingen blir förvånad om det kalla krigets imperialistiska arkitekter därefter flyttade fram positionerna.
    Måhända med formellt korrekta steg om dina uppgifter visar rätt.
    Stalin hade innan sin död på gång en gulduppbackad handelszon med inbjudan till flera västländer. Bla Sverige vill jag minnas.
    Han hade vägrat att underteckna Bretton Woods.

    • Peter,
     MEDICINSKA Åsikt
     OM I.V.S SJUKDOM OCH DÖD 

     Natten till den 2 mars drabbades I.V. Stalin av en hjärnblödning (i vänster hjärnhalva) på grund av högt blodtryck och åderförkalkning. Detta resulterade i förlamning av höger kroppshalva och permanent förlust av medvetande. Redan den första sjukdomsdagen upptäcktes tecken på andningsbesvär på grund av dysfunktion i nervcentra. Dessa besvär ökade från dag till dag; de hade karaktären av den sk. periodisk andning med långa pauser (Cheyne-Stokes andning). Natten till den 3 mars började andningsrubbningarna få en stundtals hotfull karaktär. Redan från början av sjukdomen fann man också betydande förändringar i det kardiovaskulära systemet, nämligen högt blodtryck, ökad och störd pulsrytm (förmaksflimmer) och förstoring av hjärtat. På grund av progressiva andnings- och cirkulationsrubbningar, sedan den 3 mars, uppträdde tecken på syrebrist. Från första sjukdagen steg temperaturen och hög leukocytos började noteras, vilket kunde indikera utvecklingen av inflammatoriska foci i lungorna.

     På den sista sjukdagen, med en kraftig försämring av allmäntillståndet, började upprepade attacker av allvarlig akut kardiovaskulär insufficiens (kollaps) inträffa. En elektrokardiografisk studie gjorde det möjligt att fastställa en akut cirkulationsstörning i hjärtats kranskärl med bildandet av fokala lesioner i hjärtmuskeln.

     Under andra halvan av dagen den 5 mars började patientens tillstånd att försämras särskilt snabbt: andningen blev ytlig och påskyndades kraftigt, pulsen nådde 140-150 slag per minut och fyllningen av pulsen sjönk. Klockan 21:50, med symtom på ökande hjärt- och kärl- och andningssvikt, I.V. Stalin är död.
     FRÅN SOVJETUNIONENS 
     CENTRALKOMMITTÉN
     Komsomolskaya Pravda, 6 mars 1953

     • Instämmer helt med Dig bäste debattkollega Carina.

      Att ”Churchill lät mörda Stalin” är ju bara snick-snack och minst sagt högtflygande konspirologiska dumheter.

      Vad dog då Churchill av? Fyra eller tre flaskor champagne per dag utrörd i sprit som konsumerades dagligen dygnet igenom?!? Förmodligen.

   • Svar till Johan de Naucler:
    Ryssar är lyckligare, friskare, rikare och mer moraliska än du tror – från ett amerikanskt ögonvittne
    En amerikan ger sin syn på varför ryssarna faktiskt är nöjda med Putins styre, och motverkar självsäkert den tro som så noggrant har fostrats av västerländska medier att ryssarna är olyckliga och missnöjda.

    Om författaren : Hal Freeman är en amerikanskfödd kristen akademiker och bloggare som gjorde det ultimata uttalandet genom att flytta hela sin familj till de ryska provinserna från USA för några år sedan. Hans drag blev nära förestående efter att han insåg att familjefientlig riktning och propaganda frodas i väst, och som han fruktade skulle försämra hans barns moraliska utveckling. För mer om hans berättelse besök hans blogg , som erbjuder ett fascinerande fönster till livet i Ryssland och beskriver hur kristendomen förändrar landets kultur, politik och livsstil.

    Det har varit bra i Ryssland! När jag var liten och växte upp i South Carolina förstod jag aldrig ”solståndet” förklaringen. Jag hade ingen aning om varför de sa att sommaren började den tredje veckan i juni. De flesta åren hade jag lekt ute barfota, klädd i t-shirts och shorts i två månader. Inte varje år var så, men i juni var det alltid HETT.

    Våren är inte alls lika pålitlig här i den nordvästra delen av Ryssland. Förra året trodde jag att vintern inte skulle ta slut. Vi hade till och med ett par betydande snöfall i maj. I år var maj dock vacker och varm. Vi var tvungna att få ut våra fläktar för att kyla vår lägenhet. Juni är vanligtvis ganska blöt där vi bor i Ryssland, men i år har vi bara haft några få regn, och vädret är faktiskt svalare än i maj. I morse är det 62 grader (F). Det är vad det är de flesta morgnar när jag går. Jag älskar det.

    Ryssarna uppskattar verkligen bra väder. Man kan nästan ana den bättre stämningen på gatorna. I år är fotbolls-VM i Ryssland, och det har ökat spänningen.Jag har läst några reportage från journalister om hur förvånade de har blivit över hur det ser ut här. Många amerikanska turister kommer till Ryssland trots Homeland Securitys grundlösa resevarningar. Jag är helt säker på att det finns de som arbetar i väst som försöker undergräva denna mycket positiva syn på händelserna. Många av oss fruktar någon form av internationell incident som syftar till att få Ryssland att se dåligt ut.

    Enligt en genomförd TASS-undersökning har 83 % av ryssarna en positiv syn på livet här. De flesta anser sig ha tur. Huvudfaktorerna är familj, föräldraskap och arbete. Jag blev förvånad över att även bland de över 60 år och de i de lägre inkomstkategorierna en majoritet av de tillfrågade mår bra av saker och ting här. Hälsan var också en faktor. Ryssar dricker och röker mindre och tittar också på tv färre timmar sedan den senaste omröstningen de gjorde.

    Sedan 2000 har den genomsnittliga livslängden i Ryssland ökat med sex år till 72,6. Uppenbarligen finns det fortfarande olyckliga och olyckliga människor i Ryssland, men saker och ting ser uppåt. Jag inser att detta inte är den bild de flesta får av Ryssland. Jag blev på något sätt oavsiktligt länkad till en sida som heter Quora. Jag gjorde lite research och hamnade på sidan. Det är en sida där folk ställer frågor om i stort sett vad som helst. Jag såg att som svar på en fråga om livet i Ryssland hade någon lagt upp en länk till min blogg. Efter det började jag genast få flöden som lät mig se frågor om Ryssland. Frågorna är ibland löjliga och avslöjar en fullständig okunnighet om Ryssland. De flesta av svaren är dock ganska insiktsfulla och grundliga.

    En fråga från den 29 maj fångade min uppmärksamhet: ”Varför stöder ryssarna fortfarande Putin i överväldigande utsträckning även om deras levnadsstandard inte blev bättre under hans styre?” Lyckligtvis kunde svararen visa att saker och ting har blivit mycket bättre. Jag kommer att ge mitt ”tak” på den allt mer positiva attityden bland ryssar. Huruvida man vill ge Putin ingen kredit, delvis kredit eller större delen av äran är inte mitt syfte. Min lista är också delvis baserad på lite statistik och delvis en ”masköga” från mitt liv här, vilket betyder livet här på marken.

    1 ” Ekonomin, dum.”
    Det är en fras som James Carville, som var en ledare i Bill Clintons kampanj, kom på när Clinton framgångsrikt utmanade George HW Bush om presidentposten 1992. (Det brukar sägas: ”Det är ekonomin, dumt.”) I början av 1991 efter att invasionen av Irak, ökade Bushs popularitet. Clinton kunde rikta folks uppmärksamhet tillbaka till den ganska dystra ekonomiska situationen och vinna valet. Jag inte är någon ekonom. Men jag tittar på siffror som är lätta för människor som mig – som aktiemarknaden. Den ryska aktiemarknaden har blomstrat på senare tid. Det är uppe kring 2 300 de flesta dagar. Tillbaka i april när ytterligare en omgång av sanktioner tillkännagavs. Tydligen skulle ”oligarkerna” drabbas hårt. Det återhämtade sig dock snabbt till att bryta det ”högsta” skåran någonsin.

    Nu är jag inte en som tror att aktiemarknaden är den bästa eller mest pålitliga indikatorn på en nations ekonomi. Men det är relevant. 1998 var den ryska aktien 18. Det är arton, inte 1 800. Fattigdomen i Ryssland har minskat med över hälften sedan dess, och BNP har vuxit med stormsteg. Pensionerna i Ryssland har stigit tio gånger sedan 2000.

    Min fru har gått till en massör på sistone. Den här damen säger att hon arbetar över 12 timmar om dagen. Det är hennes eget privata företag och har fler kunder än hon kan hantera. Oksana frågade henne hur hon gör det fysiskt. Hon säger att hon också är manikyr och att hon varvar tider för att göra det tunga arbetet med massage med att göra pedikyr och manikyr. Hon sa att hon är förvånad över hur många damer i Luga nu har råd att komma varje vecka för dem. Hennes beskrivning av hennes lilla företag visar hur olika saker är från när jag kom hit 2002.

    Det är dock inte bara småföretag. Vi har fått en ny mataffär precis bredvid vår lägenhet! ”Spar” har öppnat en fin ny butik med ett brett utbud av mat och andra varor. Jag känner personligen till minst fyra nya stora livsmedelsbutiker och en liten galleria som har öppnat i den här lilla staden under de två åren vi har varit här. Det inkluderar inte de många andra företag som har öppnat.

    Vem eller vad är ansvarig? När jag läser västerländska rapporter som faktiskt medger att saker och ting är bättre, skyller de oftast på något konstigt sätt (inte krediterar) Putin. Han är korrupt; hans regering är ett gäng oligarker; han hade tur med oljepriserna.

    Michael McFaul, Obamas ambassadör i Ryssland, försöker få Ryssland att se mer ynkligt och ondskefullt ut idag. I hans senaste debatt med Stephen Cohen hörde jag till och med honom berömma 90-talet igen (även om han snabbt försökte kvalificera sin kommentar). 90-talet var bra för ”mästare Amerika” och oligarkerna som de finansierade. Konstigt nog hör jag många dåliga saker om ”Putins oligarker” nuförtiden. Inser inte folk att USA hjälper till att skapa dessa oligarker? Och när Putin slåss mot dem kallas han en diktator. Om han arbetar med dem är det ”Putins oligarker.” Om han tyglar dem är han en diktator. Gör det enkelt att rapportera. Summan av kardemumman är trots sanktioner och trots så kallad korruption, att människorna här klarar sig bättre ekonomiskt. Ändå verkar det som om USA kommer att fortsätta att utjämna fler och fler sanktioner eftersom … ja, om du inte kan komma på en bra politik, utfärda fler sanktioner. Kanske ”oligarkerna” gör ont. Men från maskens synvinkel har sanktioner inte påverkat vanliga människors liv. En annan faktor som är värd att överväga är det faktum att Rysslands statsskuld är 575 miljarder dollar. Som jämförelse är Storbritanniens 7,5 biljoner dollar; Frankrike – 5 biljoner dollar, och USA:s skuld är 21 biljoner dollar. Eftersom Ryssland har 450 miljarder dollar i valutareserver gör detta bilden ännu mer positiv för Ryssland.

    Människor känner sig säkrare.
    Trots att Nato fortsätter att spänna sina militära muskler och tumma närmare och närmare Ryssland känner sig människor här säkrare. Anledningen till att Ryssland var tvungen att suga upp till Amerika på 90-talet är att det inte hade några alternativ. Militären var i spillror.

    Rand Corporation är en tankesmedja som startats av Douglas Aircraft Co. för att erbjuda forskning och analyser om väpnade styrkor, bland annat för den amerikanska regeringen. 2014 vid tidpunkten för den ukrainska krisen rapporterade de om den ryska militären och sa i huvudsak att Ryssland var mer skäll än bett. Även om framsteg hade gjorts av Ryssland, var den övergripande kärnan i rapporten att USA inte hade mycket att frukta om det skulle bli en direkt konfrontation.

    2017 års rapport läses dock helt annorlunda. Baserat på sina observationer av den ryska militära verksamheten i Syrien drog de slutsatsen, ”starkt nog kommer bedömningar i denna rapport att visa att amerikanska styrkor, under rimliga antaganden, kan förlora nästa krig som de uppmanas att utkämpa.” De varnade också för att detta helt enkelt var baserat på vad de hade observerat i Syrien och trodde att Ryssland hade annan överlägsen beväpning som de inte hade visat.

    I sitt tal redan i mars 2018 visade Vladimir Putin en video av nya långdistansmissiler (bland annat) med häpnadsväckande kapacitet. Medan den omedelbara reaktionen från många i USA var att han bluffade, varnade några äldre ”grå skägg” från Reagan-eran att han inte var det. Inga bevis hade framlagts som tyder på att hans påståenden inte är giltiga. Flera har bekräftat att de är det. Utrymmet tillåter mig inte att diskutera var och en av punkterna i hans presentation, men den övergripande kärnan var att det finns giltiga skäl till att ryssarna inte känner sig som en underlägsen motståndare som de gjorde på 90-talet.

    Donald Trump sa omedelbart att vi inte behöver en kapprustning till. Putins svar (till det ryska folket) var att Ryssland inte vill eller behöver eskalera försvarsutgifterna. Han tillkännagav ytterligare MINSKNINGAR i militära utgifter och sa att pengarna omdirigeras till pensioner och andra behov i inrikes angelägenheter.

    Medan långt över hälften av det ryska folket säger att de är glada över Rysslands militära styrka, sa nästan 45 % att de trodde att Putin borde spendera mer på hjälp till genomsnittliga ryssar. Det finns fortfarande människor som kämpar här. Han har svarat och kommit överens med dem.

    Anledningen till att Ryssland kan göra det så bra militärt är för att det sällan går utanför sina egna gränser. Putin skickade militär hjälp till Syrien för att han var inbjuden, och för att västvärlden, närmare bestämt Donald Trump, tidigare hade sagt att Ryssland borde vara med och bekämpa terrorism.

    Konstigt nog kritiserades Putin av väst för att ha bekämpat terrorister i Syrien. Fram till 1947 var namnet ”War Department” i Amerika. Det blev så småningom ”Försvarsdepartementet.” Det är verkligen fortfarande en krigsavdelning. Amerika har inte behövt försvara sig sedan attacken mot Pearl Harbor.

    Således spenderar USA över 10 gånger vad Ryssland gör på sin militär och har nu, genom sin egen forskning, en underlägsen militär än Ryssland.

    3 ” Familjens värderingar .”
    Den huvudsakliga faktorn som ryssar angav för sina positiva känslor om livet var familjen, inte ekonomin eller militären.

    I 70 år fick ryssarna lära sig att familjen inte var i fokus för livet. Socialismen flyttade uppmärksamheten till arbete i ”den ljusa framtidens” namn. De traditionella kristna värderingarna i Rysslands långa arv kunde inte längre läras ut. Barn var statens ansvar.

    En färsk Levada-undersökning visade att i de flesta familjefrågor är trenden i Ryssland tillbaka till mer traditionella värderingar. ( http://www.pravmir.com/poll-christian-values-on-sodomy-abortion-surge-in-russia-83-reject-homosexuality/ )

    Eftersom detta inkluderar negativa åsikter om homosexualitet, könsöverskridande frågor, såväl som aborter, använder många i väst detta som en attack. Återigen, det betyder inte att homosexualitet eller abort är olagligt här.

    Det betyder att trenden i offentliga utvärderingar går mot en starkare familjeenhet och mer ogillar dessa metoder. Naturligtvis finns det mycket mer inblandat i ”familjen” än de värderingar jag nämnde, så man bör inte missa den grundläggande poängen i diskussionen om specifika värderingar eller moral.

    Problem kvarstår förstås, men i allmänhet mår ryssarna bättre av livet här. De tror att deras samhälle håller på att bli en bättre plats för arbete, familj och ens hälsa.

    Oavsett om han förtjänade det eller inte fick Vladimir Putin 77 % av rösterna i valet i mars, så många ryssar måste ge honom kredit. När jag slog på de första recensionerna av valet från Amerika hörde jag Howard Kurtz från FoxNews be en gäst prata om ”det ryska valet” (ögonrullning), ”det så kallade valet”, förtydligade han.

    Jag gillar några av Kurtz rapporter om media. Ändå har han ingen aning om vad som händer i ryska val, men uppenbarligen kände han sig tvungen att agera som om det vore bedrägligt. Bevisen är inte viktiga när du slår Ryssland, och fler av dina mediekompisar kommer att godkänna dig. Jag bytte till andra butiker och beskrivningarna var värre, t.ex. ”skenval”. Det var inget skenval. Det fanns gott om internationella observatörer här. (För en analys från en sann rysk expert som var en del av ett internationellt team av observatörer, se Gilbert Doctorow, https://russia-insider.com/en/what-i-saw-official-observer-russian-elections/ri22879 .)

    Å andra sidan såg jag en rapport igår om att en federal domare i Kansas hade blockerat en ny Kansas-lag som sa att man måste kunna bevisa att man är amerikansk medborgare innan man röstar i ett val. Domare Julie Robinson sa att oron för att rösta för icke-medborgare inte ”uppväger bevisbördan för medborgarskap.” Jag tycker att det är sorgligt ironiskt att Amerika fördömer ryska val samtidigt som de anser att ingen i Amerika borde ha ”bördan” att behöva bevisa att de är lagliga innan de röstar.

    Jag såg en annan rubrik på Fox i morse: ”Amerikanernas tillfredsställelse med landets riktning på 12 års högsta nivå!” Jag klickade på för mer information. Det sades att 38% av amerikanerna är nöjda med hur USA är på väg – och det är en 12-årig högsta. Ironiskt nog är siffran det omvända av de 83 % av ryssarna som är nöjda med den riktning som deras land är på väg. Kanske är det dags för Amerika att ta bort plankan ur sitt eget ekonomiska/politiska/militära öga innan de ser tillräckligt tydligt för att ta bort eventuella fläckar från Rysslands kulturella hornhinnor.

    För fler fantastiska memes som den här , följ Global Orthodox News på Telegram: https://t.me/globalorthodox

    • Fast Levada-institutet och herr Levada själv är ju stämplat som ”utländsk agent” sedan lång tid tillbaka numera.

     Jag förstår inte Ditt svar som svar ”på mitt”, som enbart rörde turerna till 1950-talets politiska processer och ”territoriebyten” inom SSSR gällande t.ex. Krym och Kaliningrad-oblasten.

     Jag VET redan att de mest ödmjuka, vänliga och ärliga folken är östslaverna; jag har mött det själv i hela mitt vuxna liv och de brukar också bli betecknade som så i flera olika europeiska undersökningar på dessa ”folkteman”. Det är inte kontroversiellt. Du sparkar helt in öppna dörrar.

     (Kanske var denna text från Ivan i själva verket inte minsta självkonstruerad utan en datorsystemsöversatt rysk originaltext, misstänker jag starkt?!?)

     • 31/08/2023 09:48:06
      Mer positiva nyheter från Ryssland..
      Oscar Ruff : Arbetslösheten i Ryssland sjönk till en historiskt lägsta nivå på 3 %.
      Enligt Rosstat var antalet arbetslösa i juli 2,3 miljoner människor, varav 1,5 miljoner människor bor i städer och 0,8 miljoner på landsbygden. Medelåldern för de arbetslösa är 35,6 år.
      Nedgången av indikatorn började från början av 2022, då den var 4,4 % och nådde sin lägsta nivå någonsin, trots prognosen på 3,5 %.
      ▪️Under pandemin i augusti 2020 nådde arbetslösheten en topp på 6,4 %
      https://anna-news.info/rosstat-uroven-bezrabotitsy-v-rossii-snizilsya-do-istoricheskogo-minimuma-v-3/

     • Johan,
      jag niger och tackar kamratligt för att du så fint titulerar mig—bäste debattkollega Carina— sanningen är den, jag tycker likadant om herr JdN.

     • Ryssland är ett land dit människor i väst vill fly.
      https://russian-faith.com/opinion/russia-country-which-people-west-want-escape-n6286

      En i slutändan mycket hälsosam men under tiden mycket obehaglig insikt börjar gradvis växa fram i West – en insikt som helt enkelt är chockerande, som i grunden förändrar deras bild av världen: att ju starkare orkanen av vakna transformationer som rasar där blir mer attraktiv.

      Ryssland blir för hundratals miljoner européer och amerikaner. Vilket är Rysslands starkaste vapen? Är det kärnkraft? Är det hypersoniskt (eller ”hydrosonic”, enligt Trump)? Cybermagi, kanske?
      Nej, Rysslands mäktigaste vapen är dess värderingar. Och den växer sig starkare och farligare för varje dag, i direkt proportion till den intensifierade elden av multikulturalism och politisk korrekthet som rasar i Europa och i Amerika.

      En färsk artikel i The National Interest sammanfattade olika amerikanska författare som hävdar att Kreml gradvis utvecklar sin strategi för mjuk makt och använder den för att framgångsrikt bekämpa västvärlden, splittra den och undergräva den inifrån.
      Vad är orsaken till deras paranoida hysteri? Kan det vara så att de av misstag har upptäckt vem deras sanna fiende är, och att det är… de själva?

      Det enklaste och mest effektiva sättet att slå en geopolitisk motståndare ur spelet är att påtvinga den ett värdesystem som kommer att splittra samhället och leda till att den mest aktiva delen av befolkningen ockuperar offentliga byggnader, sätter upp barrikader och stödja en tronpretendent som omedelbart ges stöd och erkännande av landets fiender.

      Det är så alla färgrevolutioner under det sena 1900-talet och det tidiga 2000-talet har gjorts: sänt en del propaganda, rekrytera några aktivister, hjälp dem att organisera sig, ge lite hemligt ekonomiskt stöd, och sedan någon gång denna mänskliga massa, säker på sina styrka och deras rättfärdighet, strömmar genom polisens barriärer och fortsätter att skapa historia genom att störta någon falskdemokratisk småtyrann, banar vägen för nästa fuskdemokratiska småtyrann som ska installeras, med landet som blir svagare, fattigare och mer oordnat för varje iteration.
      Processen börjar med omvandlingen av en betydande del av målpopulationen till ”universella mänskliga värden” med sekulär proselytisering av ”den enda sanna demokratiska tron.”

      I den mån detta kunde kallas ett spel, hade väst ett stort försprång i det. Verktygen för att bekämpa det ”onda imperiet” har finslipats i ett halvt sekel.
      Under utkämpningen av det kalla kriget har radiostationer, stiftelser, tidningar och tidskrifter, partier och samfund, förlag och TV-kanaler skapats. Nästan alla av dem ändrades sedan från att slåss mot Sovjetunionen till att slåss mot Ryssland.

      Sovjetunionens kollaps, trodde man dumt, var bara ett första steg mot att förstöra Ryssland och att fly med sin råolja, naturgas, metallmalmer, bördiga jordbruksmark och andra naturskatter. Och så, lagom till, dök det upp nya, internetbaserade former av inflytande, helt kontrollerade från Amerika. Under en tid, Men så hände något mirakulöst.

      Under lång tid kämpade Sovjetunionen mäktigt för att propagandera socialistiska idéer i USA och i Västeuropa – utan resultat. I USA, från starten som en typisk piratkoloni, har århundraden av att vara betingad att tro att goda människor är bra på grund av att de har goda mängder av belöning och byte i sina kassakistor gjort människor immuna mot socialistiska värderingar.

      Samtidigt har Europa – dess västra hälft efter nazismens nederlag och i dess östliga efter sovjetkommunismens undergång – reducerats till amerikanska satrapier där amerikansk propaganda regerar och oavbrutet utmålar Ryssland som efterblivet, korrupt, despotiskt och allmänt ont. Ingen mängd sändningar från Russia Today och ingen mängd slit från ryska internettroll skulle någonsin kunna omprogrammera en västerländsk persons medvetande.

      Det som plötsligt har förändrat situationen var massvansinne som västerlandet har kastats in i. Denna gruppgalenskap har förstört mycket av det som är oändligt kärt för en mycket betydande, om inte överväldigande, del av den västerländska civilisationen.
      Dessa villkorliga ”konservativa” – normala människor som inte vill tvingas skämmas för sin hudfärg, heterosexualitet, respekt för religion, allmänt accepterad moral, och så vidare, är nu förnedrade, diskriminerade och förföljda av den senaste skörden av giftiga vänstermänniskor.

      Här är ett härligt citat från en artikel i Daily Beast: ”…Kremlen avser att locka västerländska konvertiter med… trångsynthet – att förvandla Ryssland till landet av yttersta politisk inkorrekthet, världens anti-vakna huvudstad.” Strunta i det falska påståendet om Kremls avsikt att göra Ryssland attraktivt; det är ungefär som att skylla en skönhetstävlingsdeltagare för att vara vacker.

      Bry dig inte om det falska påståendet om trångsynthet när det gäller att motsätta sig västvärldens könsdysfori och andra psykiatriska symptom; det finns ett fullt giltigt motkrav på en samhällsomfattande psykiatrisk störning som har massor av biologisk vetenskap som stöd.
      Vad som är viktigt är att världen har vänt till sin spegelbild: USA är inte längre ”de frias land och de modigas hem”, Ryssland är nu i amerikanernas ögon!
      Det är inte längre Ivan som suckar avundsjukt när han drömmer om amerikanska blåjeans, Coca-Cola och rock-and-roll; det är John som är vilt avundsjuk på frånvaron av svart-på-vit rasism, fördummade gymnasiekurser, skrattretande men dödliga anklagelser om sexuella trakasserier och en regnbåge av offentliga toaletter.

      Ryssland självt kunde aldrig ha uppnått en så hög nivå av attraktionskraft bara genom att använda sitt propagandamaskineri (alla en och en halv TV-kanal). Den uppstod av sig själv när traditionella (dvs vita heterosexuella kristna) européer och amerikaner började jämföra det omgivande Bedlam med Rysslands naturlighet och ordning. Och då uppstod spontant en mycket enkel känsla i dem: åt helvete med tidigare klagomål; det är framtiden som vi måste göra beboelig för oss själva och våra barn.
      Förr i tiden var Ryssland en motståndare, men det förflutna tog slut för trettio år sedan, och i nuet är Ryssland tryggt, säkert och lyckligare än någonsin medan vi brinner i helvetet och inte har någon aning om vad vi ska göra åt det. Men vi har åtminstone Ryssland att stå upp som ett positivt exempel.

      Det måste också förstås att det inte finns några andra kandidater för denna roll. Det finns ingen HBT-vansinne, sexuell trakasseringsmani eller våldsam omvänd rasism i Nordkorea, eller Iran, eller Saudiarabien eller Kina, men dessa exempel är alla alldeles för exotiska och kommer med sitt eget giftigt bagage.

      Vad den förföljda vita västerländska kristna konservativa heterosexuella mannen behöver är ett normalt europeiskt land, fullt av vita människor, bekvämt att leva i, men utan något av det han hatar. Vilka andra alternativ finns det? Det är ingen tävling om det bara finns en tävlande.

      Och därmed har vi kommit till den punkt där Ryssland – på fullt allvar och utan någon som helst ironi eller uppblåsthet, egentligen – har blivit världens ljus, en lysande stad belägen på en kulle, en ledstjärna av hopp, en bastion av rättfärdighet och fri ande och symbolen för en verkligt fri värld. Detta är en nästan magisk förvandling: den kunde vinna denna upphöjda status direkt utan att ens spela spelet.
      Den gjorde det absoluta minimum för att stå på sin plats och förhindra en liten fraktion av utlandskontrollerade förrädare och dårar från att förstöra deras land.
      Deras har förblivit en hälsosam värld av modiga, maskulina män, av attraktiva, feminina kvinnor och av deras över genomsnittet, icke-könsförvirrade barn.

      I deras värld är belöningar och privilegier baserade på meriter, korrupta politiker och affärsmän tillbringar åratal i fängelse, och respekt för traditionell etik och religiös tro är obligatoriskt. I deras värld är hela historien permanent deras: inget av det kommer någonsin att glömmas, förfalskas eller raderas – alla tusen år av den, inklusive livet under den gyllene horden, livegenskapen, det ryska imperiets stora segrar, den revolutionära terror, kollektivisering, Stalins utrensningar, nazismens nederlag, förstörelsen av västerländsk kolonialism i hela Afrika och Asien, erövringen av rymden, den nationella förödmjukelsen av Gorbatjovs och Jeltsins marionettregimer och Rysslands återfödelse under Putin.

      Det är en värld dit fler och fler människor i väst vill fly till, och lämnar efter sig ett landskap fördärvat av vänstervandalism och påtvingad ånger för brottet att vara av en viss ras eller att våga andas ut koldioxid.
      De vill inte utsätta sig för den oheliga inkvisitionen som delar ut straff till dem som förblir oentusiastiska över och inte stödjer sexuell perversitet, könsdysfori, förstörelsen av traditionella familjer och hjärntvätt av ungdomar.
      Även om de inte kan fly, kan de trösta sig med att veta att det finns en mer normal och mindre skadad alternativ verklighet, och de kan i hemlighet sympatisera med den.

      Det som gör denna omvandling särskilt anmärkningsvärd är att för tio år sedan fanns Rysslands mjuka makt knappt. Vid den tiden demonstrerade en liten men högljudd opposition i centrala Moskva och skanderade ”Vi behöver ett annat Ryssland.

      ” Men nu skanderar hundratals miljoner fransmän, tyskar, amerikaner och andra i väst vad som motsvarar ”Vi behöver ett annat väst.” Till sin politiska elites avskyvärda fasa vänder de sig mot Ryssland – landet av extrem politisk inkorrekthet – med längtan, glädje och hopp.
      Dessa människor är självorganiserande till partier och förenar likasinnade i mycket större antal än Kommunistiska Internationalen någonsin hade kunnat samla.

      I många länder utövar de redan ett mycket betydande inflytande på den politiska agendan. Ju mer pandemin av vaket galenskap rasar, desto större kommer deras inflytande att bli.

      Under tiden håller detta redan på att bli ett ryskt århundrade. Denna nivå av mjuk kraft är något bortom någons vildaste drömmar; det är Putins judobehärskning som tagits till den n:e nivån.
      I judo riktar man sin motståndares egen kraft mot honom; här riktar motståndaren sin egen kraft mot sig själv medan judomästaren bara står tillbaka och tittar på och nickar gillande.

      I varje land som liberalerna försöker omformatera till deras smak, får Ryssland automatiskt miljontals fans, vilket tvingar alla möjliga geopolitiska konfrontationer med Ryssland att försvinna i bakgrunden innan den neutraliserande kraften hos en stor gemensamhet av traditionella värderingar. Genom att förbli passiva och inte riskera någonting har Ryssland fått en mängd sätt att vända den geopolitiska situationen till sin fördel.

      Under mycket lång tid hade väst monopoliserat den dominerande diskursen, men nu har Ryssland fått kontroll över den. Onödigt att säga att detta inte faller i smaken för dem som har varit vana vid obestridd dominans.

      De reagerar hysteriskt: genom att kasta runt grundlösa anklagelser och förolämpningar, iscensätta provokationer, införa tandlösa men självförstörande sanktioner… De kommer att försöka allt som de tror kan bidra till att skjuta upp ögonblicket då de kommer att tvingas erkänna den hemska sanningen: att de har checkade in sig själva på ett sinnessjukhus i helvetet och de kan inte checka ut. Under tiden är allt Ryssland behöver göra att vänta tålmodigt på att helvetets eldar ska förtära dem och bränna ut sig själva; för det gör de alltid. Deras desperata tjat och hot om Armageddon är för Ryssland att ignorera.
      https://russian-faith.com/opinion/russia-country-which-people-west-want-escape-n6286

    • Tack Carina för lite beröm! Jag returnerar gärna denna tacksamhet i varm retur tillbaka. Det har varit lite (allt-)för högt tonfall här på senaste tiden och vi behöver kyla ned oss och nu inför hösten hålla oss till saken och ämnet(ämnena)!

  • ”Det var då vettigt för Putin att återta det, ungefär som USA försökte störta Castro efter att han avsatte Batista”

   USA vill att vi ska tro att de försökte störta Castro.
   Och vill att vi ska tro att de försökte mörda Castro 6 gånger
   För säkerhets skull har de också spridit påståenden om att de försökt mörda honom över 600 ggr

   • Peter, jag tror inte Dina ”6 försök” på Castro räcker, de lär vara närmare ett hundra. Säkert finns någon här som i någon god bok läst närmare om saken. Och det var inte ”Castro” som avsatte Batista, det gjorde den kubanska revolutionen som pågått aktivt ända sedan Sierra Madra redan året 1953.

    Du är mycket för konspirationsteorier Du, Peter, tror jag. Ibland är verkligheten enklare och tristare än så, som oftast. Att Castro klarade sig så väl i alla år, beror på en enda sak (enligt honom själv): han skötte sin egen säkerhet.

     • Bäste kollega Rolf! Du har självklart helt rätt! (Det var ju så länge sedan jag letade skatter med Humphrey Bogart, tiden går…); och jag hade fel (jag anade det redan när jag skrev det -ordet liksom skavde). Men det ingår väl i den diagnos av permanent lögnaktighet som vår kollega Erik Andersson satt på mig. Jag är å andra sidan –tror jag– på denna sajt som ofta anger frasen ”att jag kan ha fel” – och den öppenheten står väl ändå på mitt pluskonto.

      Men rätt skall vara rätt! – Och det är bra att Du kontrollerar sådana här saker, djävulen bor i detaljerna. Jag vill verkligen inte bidraga till att sprida fel gentemot etablerad historiskt fastslagen FAKTA.

      Trevlig första hösthelg till alla!

 17. ”Det som västmakterna hade planerat för Ryssland kan i stället bli Ukrainas verklighet.👌👌👌
  Det säger den tidigare CIA-analytikern Larry Johnson i en intervju med Redacted. Landet kollapsar ekonomiskt och presidenten Volodomyr Zelensky kan inom kort avsättas i en statskupp, på grund av missnöjet efter krigsfiaskot, bedömer han.

  Västmakternas syfte med proxykriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland har varit att krossa Ryssland och få bort Vladimir Putin från makten.

  Det kommer uppenbarligen inte hända. Ryssland har bara blivit starkare. Däremot kan det hända med Ukrainas president Volodomyr Zelensky, efter den misslyckade ”offensiven” mot Ryssland, som bara lett till att tiotusentals fler ukrainska soldater dött.

  Det menar den tidigare CIA-analytikern Larry Johnson.

  – Ukrainas ekonomiska behov kommer inte försvinna, utan växa. De kommer inte ha egna möjligheter att skapa pengarna, att producera mat. De stora tillverkningscentra som brukade finnas kommer framöver till stor del vara kontrollerade av Ryssland.

  Enligt Johnson har västs plan helt misslyckats, och fått motsatt effekt.

  – Deras plan var att betvinga Ryssland, att ryssarna inte skulle ha något annat alternativ än att ge upp, att Putin skulle försvinna, att de ekonomiska påtryckningarna skulle få Ryssland att kollapsa. Det motsatta kommer hända. Detta kommer hända Ukraina och Zelensky kan mycket väl bli avsatt i en kupp inom de närmaste tre till fyra veckorna, på grund av det stora missnöje som finns bland trupperna på östfronten. Samtidigt är Ryssland intakt. Och USA måste komma på ett sätt att dra sig tillbaka från den här röda linjen man dragit i sanden. För Ryssland är en verklig världsmakt ur ett militärt och ekonomiskt synsätt. Kina kan inte göra vad Ryssland har gjort militärt, de har fler män men befinner sig inte på samma teknologiska nivå som Ryssland.

  ”Förra CIA-agenten Larry Johnson avslöjar i Redacted hur underrättelsetjänsten planerar att plocka bort Zelensky från makten. CIA har en lång historia av att få bort ledare som inte längre är användbara, från Gaddafi till Hussein. Handboken är innehållsrik på hur detta kommer gå till för Ukraina”, skriver Redacted om sin intervju.

  https://nyheter.swebbtv.se/zelensky-kan-bli-avsatt-i-en-kupp-de-narmaste-veckorna/

  • Haha! Jag är villig att hålla med. Men jag har (faktiskt) utsatts för värvningsförsök från ett stort parti. Men ”de skall inte låta sig luras av min talarförmåga”, ansåg jag då i all ödmjukhet… 😉

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here