Dr Volodymyr & Mr Zelensky: den ukrainska presidentens mörka sida

12
3932
Oligarkens tjänare». Plakatet påminner om TV-serien «Folkets tjänare» som gjorde Vladimir Zelenskij till folkhjälte.

 

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Fast det finns en del att tillägga sedan den publicerades för ett år sedan.

Den här artikeln är skriven av Guy Mettan, har publicerats på https://www.voltairenet.org/article217403.html och har översatts av Rolf Nilsson.

Guy Mettan är Member of the Grand Council of the Canton of Geneva (Christian Democrat). Former editor-in-chief of the Tribune de Genève and founder of the Swiss Press Club. Author of the book Russie-Occident. Une guerre de mille ans (to be published on September 8, 2022).

För ungefär 5 år sedan utkom han med den till svenska översatta boken ”Varför vi älskar att hata Ryssland.”

Guy Mettan

Den schweiziske parlamentsledamoten och tidigare chefredaktören för Tribune de Genève, Guy Mettan, tecknar ett porträtt av akrobaten som spelar rollen som Ukrainas president. Han visar hur denna underhållare blev banderisternas allierade och inrättade en diktatur för dem.

_____________________________________________________________________

Dr Volodymyr & Mr Zelensky: den ukrainska presidentens mörka sida

”Héros de la liberté”, ”Vår tids hjälte”, ”Der Unbeugsame”, ”Den osannolika ukrainska hjälten som trotsade Putin och förenade världen”, ”Zelensky, Ukraina i blod”: västvärldens medier och ledare vet inte längre vilka superlativer de ska använda för att sjunga den ukrainska presidentens lovord, så fascinerade är de av den ”fantastiska motståndskraften” hos komikern som mirakulöst förvandlats till en ”krigsherre” och ”demokratins räddare”.

Under de senaste tre månaderna har den ukrainska statschefen skapat rubriker, öppnat nyheterna, invigt filmfestivalen i Cannes, trakasserat parlamenten, gratulerat och förmanat sina kollegor i ledningen för stater som är tio gånger mäktigare än han själv, med en glädje och ett taktiskt sinne som ingen filmskådespelare eller politisk ledare före honom någonsin har känt till.

Hur kan man inte undgå att förtrollas av denna osannolika Mr Bean som, efter att ha erövrat allmänheten med sina grimaser och extravaganser (han gick naken i en affär och härmade en pianist som spelade med sitt kön, till exempel), kunde byta ut sina upptåg och grymma ordlekar mot en grågrön T-shirt, ett veckolångt skägg och ord fulla av allvar, för att egga sina trupper, som var belägrade av den ondskefulla ryska björnen?

Ukraina, Zelensyk val, Latuffe

Sedan den 24 februari har Volodymyr Zelensky utan tvekan visat sig vara en utomordentligt begåvad konstnär inom internationell politik. De som hade följt hans karriär som komiker blev inte förvånade, eftersom de kände till hans medfödda känsla för improvisation, hans mimiska förmåga och hans djärvhet i skådespeleriet. Det sätt på vilket han kampanjade och besegrade tuffa motståndare, som den tidigare presidenten Porosjenko, på några få veckor mellan den 31 december 2018 och den 21 april 2019, genom att mobilisera sitt produktionsteam och generösa oligarksponsorer (f.a. Ihor Kolomoisky, ö.a.), hade redan bevisat omfattningen av hans talang. Men det återstod att genomföra slutprovet. Detta har nu gjorts.

TALANG FÖR DUBBELSPEL

Som så ofta är fallet ser dock framsidan sällan ut som baksidan. Strålkastarljuset döljer mer än det visar. Och här är bilden inte särskilt lysande: både hans prestationer som statschef och hans insatser som försvarare av demokratin lämnar mycket övrigt att önska.

Zelenskys talang för dubbelspel kom att visa sig så snart han blivit vald. Vi påminner om att han valdes med 73,2 procent av rösterna och lovade att sätta stopp för korruptionen, leda Ukraina på framstegens och civilisationens väg och framför allt skapa fred med det rysktalande Donbass. Så snart han blivit vald svek han alla sina löften med en sådan olämplig entusiasm, att hans popularitetssiffror sjönk till 23 procent i januari 2022, till den grad att han överträffades av sina två huvudmotståndare.

För att tillfredsställa sina oligarksponsorer lanserar den nyvalde presidenten från och med maj 2019 ett omfattande program för privatisering av mark, vilket omfattar 40 miljoner hektar god jordbruksmark, under förevändning att moratoriet för markförsäljning skulle ha kostat landets BNP miljarder dollar. I kölvattnet av de program för ”avkommunisering” (att privatisera eller avlägsna allt inflytande av kommunism, ö.a.) och ”avrussifiering” som inletts sedan den USA-vänliga kuppen i februari 2014, inleder han en omfattande operation för privatisering av statliga tillgångar, finanspolitisk åtstramning, avreglering av arbetsrätten och avveckling av fackföreningar, vilket gör majoriteten av ukrainarna arga, dessa som inte hade förstått vad deras kandidat menade med ”framsteg”, ”västerländsk anpassning” och ”normalisering” av den ukrainska ekonomin. I ett land som år 2020 hade en inkomst per capita på 3 726 dollar mot 10 126 dollar för den ryska motståndaren, samtidigt som Ukrainas genomsnittliga inkomst 1991 översteg Rysslands, är jämförelsen inte smickrande. Och det är förståeligt att ukrainarna inte applåderade denna femtielfte nyliberala reform.

När det gäller marschen mot civilisationen kommer den att ta formen av ytterligare ett dekret som den 19 maj 2021 säkerställer det ukrainska språkets dominans och förbjuder ryskan från alla delar av det offentliga livet, förvaltningar, skolor och företag, till nationalisternas stora belåtenhet och den rysktalande befolkningens förvåning, i landets sydöstra delar.

EN SPONSOR PÅ RYMMEN

Korruptionsstatistiken är inte bättre. År 2015 uppskattade The Guardian att Ukraina var det mest korrupta landet i Europa. År 2021 rankade Transparency International, en västerländsk icke-statlig organisation med säte i Berlin, Ukraina på 122:a plats i världen när det gäller korruption, nära det föraktade Ryssland (136:e plats). Inte lysande för ett land som utger sig för att vara en förebild för dygd inför ryska barbarer. Korruptionen finns överallt, i ministerier, förvaltningar, offentliga företag, parlamentet, polisen och till och med i Högsta domstolen för korruptionsbekämpning, enligt Kyiv Post! Det är inte ovanligt att se domare köra runt i Porsche, konstaterar tidningarna.

Ihor Kolomoyskyi

Zelenskijs huvudsponsor, Ihor Kolomoïsky, som bor i Genève, där han har lyxiga kontor med utsikt över hamnen, är inte den minsta av dessa oligarker som drar nytta av den rådande korruptionen: den 5 mars 2021 meddelade Anthony Blinken, som troligen inte hade något val, att utrikesdepartementet hade fryst hans tillgångar och förbjudit honom att resa in i Förenta staterna på grund av ”inblandning i betydande korruption”. Det är sant att Kolomojskij anklagades för att ha förskingrat 5,5 miljarder dollar från den statliga Privatbanken. Av en slump var den gode Ihor också huvudägare i oljeholdingbolaget Burisma, som anställde Joe Bidens son Hunter för en blygsam ersättning på 50 000 dollar i månaden och som nu utreds av åklagaren i Delaware. En klok försiktighetsåtgärd: Kolomoisky, som har blivit persona non grata i Israel och, enligt vissa vittnen, är flykting i Georgien, kommer troligen inte att framträda i vittnesbåset.

Joe och Hunter Biden.. New York Post.

Detta är samma Kolomoïsky, som var en nyckelperson i Ukrainas framsteg, och som skapade Zelenskys hela karriär som skådespelare och som är inblandad i Pandora Papers-affären, som avslöjades av pressen i oktober 2021. Dessa papper avslöjade att TV-kanalen 1+1, som tillhör den hetlevrade oligarken, sedan 2012 hade betalat inte mindre än 40 miljoner dollar till sin stjärna Zelenskij och att den senare, strax innan han valdes till president och med hjälp av sina närmaste vakter i Kryvyi Rih – de två bröderna Shefir, av vilka den ena är författaren till Zelenskijs manus och den andra chef för den statliga säkerhetstjänsten, samt producenten och ägaren av deras gemensamma produktionsbolag Kvartal 95 – förtänksamt nog hade överfört betydande summor till offshore-konton som öppnats i hans frus namn, samtidigt som han hade förvärvat tre oredovisade lägenheter i London för en summa på 7,5 miljoner dollar.

Denna smak för för icke-proletär komfort hos ”folkets tjänare” (det är namnet på hans tv-serie och hans politiska parti) bekräftas av ett foto som kortvarigt dök upp på sociala nätverk och omedelbart raderades av faktagranskare som är emot komplotten, och som visade hur han tog det lugnt i ett tropiskt palats för några tiotusentals dollar per natt, när han egentligen skulle tillbringa vintersemestern i en anspråkslös skidort i Karpaterna.

Konsten att skatteoptimera och det ihärdiga umgänget med kontroversiella oligarker talar inte för ett ovillkorligt presidentengagemang för att bekämpa korruptionen. Inte heller det faktum att han försökte avsätta den besvärliga ordföranden för författningsdomstolen, Oleksandr Tupytskyi, och utnämnde honom till premiärminister efter det att hans föregångare, Oleksyi Gontjaruk, lämnat sitt ämbete på grund av en skandal, en okänd man vid namn Denys Chmynal, men som hade den förtjänsten att han drev en av fabrikerna för landets rikaste man, Rinat Akhmetov, ägare till den berömda Azovstal-fabriken, den sista tillflyktsorten för de hjältemodiga frihetskämparna i Azovbataljonen. Krigare som hade tatueringar på sina armar, halsar, ryggar eller bröst, som förhärligade Wolfsangel från SS Das Reich-divisionen, fraser från Adolf Hitler eller hakkors, som man kan se på de oräkneliga videoklipp som ryssarna släppte efter att de hade kapitulerat.

AZOVBATALJONERNAS GISSLAN

Den flamboyanta Volodymyrs närmande till de mest extrema företrädarna för den ukrainska nationalistiska högern är inte den minsta av Mr. Zelenskys konstigheter. Denna komplikation förnekades omedelbart med största virulens av den västerländska pressen, som bedömde den som skandalös på grund av presidentens plötsligt återupptäckta judiska ursprung. Hur skulle en judisk president kunna sympatisera med nynazister, som framställs som en liten minoritet av utomstående? Man bör inte understöja Vladimir Putins ”avnazifiering”…

Och ändå är fakta envisa och långt ifrån triviala.

Det är säkert att Zelensky personligen aldrig har stått nära nynazistisk ideologi eller ens den ukrainska nationalistiska extremhögern. Hans judiska härstamning, även om den är relativt avlägsen och aldrig hävdades före februari 2022, utesluter uppenbarligen all antisemitism från hans sida. Detta närmande avslöjar därför inte något släktskap utan är en fråga om banalt raison d’état (statsintresse, ö.a.) och en välförståelig blandning av pragmatism och instinkt för fysisk och politisk överlevnad.

Man måste gå tillbaka till oktober 2019 för att förstå karaktären på relationen mellan Zelensky och extremhögern. Och man måste förstå att dessa högerextrema formationer, även om de bara uppgår till 2 procent av väljarkåren, ändå representerar nästan en miljon, mycket motiverade och välorganiserade människor, som är spridda över många grupperingar och rörelser, av vilka Azovregementet (medgrundat och finansierat så tidigt som 2014 av Kolomojskij, återigen han!) bara är det mest kända. Till detta måste man lägga organisationerna Aïdar, Dnipro, Safari, Svoboda, Pravy Sektor, C14 och National Corps, för att vara komplett.

C14, uppkallad efter antalet ord i den amerikanske nynazisten David Lanes fras (”Vi måste säkra vårt folks existens och en framtid för vita barn”), är en av de minst kända utomlands, men mest fruktade för sitt rasistiska våld i Ukraina. Alla dessa grupper slogs mer eller mindre samman med den ukrainska armén och nationalgardet på initiativ av deras ledare, den före detta inrikesministern Arsen Avakov, som styrde den ukrainska säkerhetsapparaten obehindrat från 2014 till 2021. Det är de som Zelensky kallar ”veteraner” sedan hösten 2019.

Några månader efter sin valseger åkte den unge presidenten till Donbass för att försöka uppfylla sitt vallöfte och genomdriva de Minsk-avtal som undertecknats av hans föregångare. De högerextrema krafterna, som har beskjutit städerna Donetsk och Lugansk sedan 2014, till priset av tiotusen döda, välkomnar honom med största försiktighet, eftersom de är misstänksamma mot denna ”pacifistiska” president. De bedriver en skoningslös kampanj mot freden under parollen ”Ingen kapitulation”. I en video vädjar en blek Zelensky till dem: ”Jag är landets president. Jag är 41 år gammal. Jag är ingen förlorare. Jag kommer till er och säger: ta bort vapnen”. Videon släpptes på sociala nätverk och Zelensky blev omedelbart måltavla för en hatkampanj. Detta blir slutet på hans önskan om fred och genomförande av Minskavtalen.

Kort efter denna händelse skedde ett mindre tillbakadragande av extremiststyrkorna, och sedan återupptogs bombningarna på allvar.

NATIONALISTISKT  KORSTÅG

Problemet är att Zelensky inte bara har gett efter för deras utpressning, utan även ansluter sig till deras nationalistiska korståg. Efter sin misslyckade expedition i november 2019 tar han emot flera högerextrema ledare, bland annat Yehven Taras, ledare för C14, medan hans premiärminister ställer sig bakom Andryi Medvedko, en nynazist som misstänks för mord. Han stöder också fotbollsspelaren Zolzulya mot spanska fans, vilka anklagar honom för att vara nazist på grund av hans proklamerade stöd för Stepan Bandera, den nationalistiska ledaren som samarbetade med Nazityskland under kriget (och med CIA efter kriget) och deltog i den judiska förintelsen.

Dimitri Jarosh

Samarbete med nationalistiska radikaler är väl etablerat. I november förra året utsåg Zelensky den ultranationalistiska, från Pravy Sektor, Dmytro Yarosh, till särskild rådgivare till överbefälhavaren för den ukrainska armén och, sedan februari 2022, till chef för frivilligarmén, som utövar terror i bakre delen av landet. Samtidigt utsåg han Oleksander Poklad, med smeknamnet ”stryparen” på grund av sin förkärlek för tortyr, till chef för SBU:s kontraspionageenhet. I december, två månader före kriget, var det en annan ledare för Pravy Sektor, kommendörkapten Dmytro Kotsuybaylo, som belönades med titeln ”Ukrainas hjälte”, medan Zelensky en vecka efter det att fientligheterna inletts lät ersätta den regionala guvernören i Odessa med Maksym Marchenko, befälhavare för den ultranationalistiska bataljonen Aïdar, samma bataljon som Bernard-Henri Lévy skulle komma att marschera med.

Redaktören: Zelenskij utnämner nazist till Ukrainas hjälte

En vilja att blidka extremhögern genom att ge dem positioner? Gemensam ultrapatriotism? Eller är det helt enkelt en konvergens av intressen mellan en nyliberal, atlantisk och västvänlig höger och en nationalistisk yttersta höger, som drömmer om att krossa ryssarna och ”leda de vita raserna i världen i ett slutgiltigt korståg mot Untermenschen under ledning av semiterna”, enligt den tidigare deputerade Andryi Biletskij, ledare för den nationella kåren? Det är oklart, eftersom ingen journalist har vågat ställa denna fråga till Zelenskij.

Vad som däremot inte betvivlas är den ukrainska regimens alltmer auktoritära, till och med kriminella, utövande av makten. Så mycket att vissa fanatiker borde tänka två gånger innan de nominerar sin idol till Nobels fredspris. Medan medierna tittar åt andra hållet pågår en verklig kampanj av hotelser, kidnappningar och avrättningar mot lokala och nationella folkvalda, som misstänks vara ryska agenter eller ha samröre med fienden, eftersom de vill undvika en upptrappning av konflikten.

”En förrädare mindre i Ukraina! Han hittades mördad och ställdes inför rätta av folkets domstol!”. Så meddelade inrikesministerns rådgivare Anton Gerasjenko på sitt Telegramkonto mordet på Volodymyr Strok, borgmästare och tidigare deputerad i den lilla staden Kremnina. Misstänkt för att ha samarbetat med ryssarna kidnappades han och torterades innan han avrättades. Den 7 mars dödades borgmästaren i Gostomel eftersom han hade försökt förhandla fram en humanitär korridor med den ryska militären. Den 24 mars bad borgmästaren i Kupyansk Zelensky att släppa sin dotter, som hade kidnappats av SBU-agenter. Samtidigt hittades en av de ukrainska förhandlarna död efter att ha anklagats för förräderi av nationalistiska medier. Inte mindre än elva borgmästare har hittills rapporterats försvunna, även i regioner som aldrig ockuperats av ryssarna …

FÖRBJUDNA OPPOSITIONSPARTIER

Men förtrycket slutar inte där. Det drabbade de kritiska medierna, som alla stängdes, och oppositionspartierna, som alla upplöstes.

I februari 2021 stängde Zelensky tre oppositionskanaler som ansågs vara proryska och som förmodades ägas av oligarken Viktor Medvedchuk, NewsOne, Zik och 112 Ukraina. Utrikesdepartementet hyllar denna attack mot pressfriheten och förklarar att USA stöder Ukrainas ansträngningar att motverka Rysslands illvilliga inflytande…”. I januari 2022, en månad före kriget, stängdes Nash ner. När kriget började gick regimen på jakt efter vänsterjournalister, bloggare och kommentatorer. I början av april drabbades även två högerkanaler. Kanal 5 och Pryamiy. Ett presidentdekret tvingar alla kanaler att sända med en enda röst, regeringsvänlig förstås. Nyligen utvidgades häxjakten till och med till landets mest populära kritiska bloggare, Ukrainas Navalny, Anatoliy Shariy, som arresterades den 4 maj av de spanska myndigheterna på begäran av den ukrainska politiska polisen. Attacker mot pressen som minst motsvarar de som autokraten Putin genomför, men som aldrig omtalats i västerländska medier…

Utrensningen var ännu värre för de politiska partierna. Den decimerade Zelenskijs främsta motståndare. Våren 2021 plundrades hemmet till den främsta motståndaren, Medvedtjuk, som sägs stå Putin nära, och ägaren sattes i husarrest. Den 12 april tvångsinternerades den deputerade oligarken på en hemlig plats, var synligt drogad, berövades besök innan han visades upp i TV och erbjöds i utbyte mot att Azovstalförsvararna släpptes, i strid med alla Genèvekonventioner. Hans advokater, som hotades, fick avstå från att försvara honom, till förmån för någon som stod tjänsteenheterna nära.

Poroshenko. Wikimedia

 

I december förra året var det Petro Porosjenko, som steg i opinionen, som anklagades för förräderi. Den 20 december 2021, klockan 15.07, listade SBU:s officiella webbplats honom som misstänkt för förräderi och stöd till terroristverksamhet. Den före detta presidenten anklagades för att ha ”gjort Ukraina energiberoende av Ryssland och ledarna för de ryskkontrollerade pseudorepublikerna”.

Den 3 mars gjordes en razzia mot aktivister från Lizvizia Left av SBU och de fängslades i dussintals fall. Den 19 mars drabbade sedan repressionen hela den ukrainska vänstern. Genom ett dekret förbjöds elva vänsterpartier: Parti för livet, Vänsteroppositionen, Ukrainas progressiva socialistiska parti, Ukrainas socialistiska parti, Vänsterkrafternas union, Socialisterna, Sharyipartiet, Vår, Staten, Oppositionsblocket Volodymyr Saldo.

Andra aktivister, bloggare och människorättsförsvarare arresteras och torteras, som journalisten Yan Taksyur, aktivisten Elena Brezhnaya, MMA-boxaren Maxim Ryndovskiy eller advokaten Elena Viacheslavova, vars far brändes till döds i pogromen den 2 maj 2014, i fackföreningarnas hus i Odessa.

För att komplettera denna lista bör vi nämna de män och kvinnor som kläddes av nakna och piskades offentligt av nationalisterna på Kievs gator, de ryska fångarna som misshandlades och sköts i benen innan de avrättades, soldaten vars öga genomborrades innan han dödades, medlemmarna i den georgiska legionen, som avrättade ryska fångar i en by nära Kiev, samtidigt som deras ledare skryter med att han aldrig tar fångar. På kanalen Ukraina 24 var det chefen för arméns sjukvårdstjänst som sa att han hade gett order om att ”kastrera alla ryska män, eftersom de är undermänniskor och värre än kackerlackor”. Slutligen använder Ukraina i stor utsträckning ansiktsigenkänningsteknik från företaget Clearview, för att identifiera döda ryssar och sända ut deras bilder på ryska sociala nätverk och förlöjliga dem…

EN OSCARSBELÖNAD SKÅDESPELARE

Exemplen skulle kunna göras många fler, eftersom det finns så många citat och videor om grymheter som begåtts av trupper från den försvarare av demokrati och mänskliga rättigheter som styr Ukrainas öde. Men det skulle vara tråkigt och kontraproduktivt, med en allmän opinion som är övertygad om att dessa barbariska beteenden enbart beror på ryssarna.

Det är därför ingen icke-statlig organisation visar oro, Europarådet är tyst, Internationella brottmålsdomstolen utreder inte och pressfrihetsorganisationerna är tysta. De har inte lyssnat ordentligt på vad den vänlige Volodymyr berättade för dem under ett besök i Butcha i början av april: ”Om vi inte hittar en civiliserad utväg, ni känner vårt folk, kommer de att hitta en ociviliserad utväg.”

Ukrainas problem är att dess president, frivilligt eller ovilligt, har överlåtit makten till extremister internt och till Nato-militären externt, för att kunna njuta av nöjet att bli dyrkad av folkmassor runt om i världen. Var det inte han som sade till en fransk journalist den 5 mars, tio dagar efter den ryska invasionen: ”I dag är mitt liv vackert. Jag tror att jag är önskad. Jag känner att detta är den viktigaste meningen med mitt liv: att vara önskad. Att känna att man inte bara andas, går och äter något. Man lever!”

Som vi sagt till er: Zelensky är en fantastisk skådespelare. Precis som sin föregångare som Dr. Jekyll & Mr. Hyde 1932, förtjänar han att vinna en Oscar för decenniets bästa manliga roll. Men när han ställs inför uppgiften att återuppbygga sitt land efter ett krig som han kunde ha förhindrat 2019, kan återgången till verkligheten bli svår.

Källor

«The Comedian-Turned-President is Seriously in Over His Head», Olga Rudenko, New York Times, February 21, 2022 (Opinion Guest from Kyyiv Post).

«How Zelensky made Peace With Neo-Nazis», and «Zelensky’s Hardline Internal Purge», Alex Rubinstein and Max Blumenthal, Consortium News, March 4 and April 20, 2022.

«Olga Baysha Interview about Ukraine’s President», Natylie Baldwin, The Grayzone, April 28, 2022.

«President of Ukraine Zelensky has visited disengaging area in Zolote today», @Liveupmap, 26 October 2019 (Watch on Twitter).

«Qu’est-ce que le régiment Azov?», Adrien Nonjon, The Conversation, 24 mai 2022.

«Public Designation of Oligarch and Former Ukrainian Public Official Ihor Kolomoyskyy Due to Involvement in Significant Corruption», Press statement, Anthony J. Blinken, US Department of State, March 5, 2021.

«Petro Poroshenko notified of suspicion of treason and aiding terrorism», Security Service of Ukraine, 20 December 2021.

«Un maire ukrainien prorusse enlevé et abattu», Michel Pralong, Le Matin, 3 mars 2022,

Källa:

Swiss Standpoint

Relaterat

Ukrainas sönderfallande ekonomi
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter sju år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?”

Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.
Sverige ökar försvarssamarbete med fascisttoleranta Ukraina.
Ukraina-krisen: Från Nulandkakor till ett nytt kallt krig. Del 2.
Dödsskjutningarna på Maidan – vetenskaplig rapport: USA-stödd ”false flag”.
FN kritiserar Ukraina skarpt för fem års tystnad efter attentatet i Odessa. Vad hände?
I Ukraina stoppas kritisk dokumentärfilm av Oscarsvinnare.
Ukraina-valet: Krigspartierna förlorade, medan storsegraren Zelensky hotas av nytt Maidan.

Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, korruption, emigration, och valmanipulationer.
Fredshotet … Varför USA behöver krig med Ryssland och hur man kan stoppa det.
Sverige deltar i planläggningen av Nato-krig mot Ryssland? Ökad risk för krig i Sverige…
Andra artiklar om Ukraina.

Föregående artikelSjukgymnast Harriet – ”Statsmedias rapportering skapar huvudbry”
Nästa artikelFOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, angriper det fria ordet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Den amerikanske historikern, filosofen och lingvisten Noam Chomsky sa i en intervju med tidskriften Nation att USA inte ville hjälpa Ukrainas president Volodymyr Zelensky, som hotades av ukrainska radikaler på grund av sin önskan att ”börja genomföra Minsk avtal”. Enligt honom ville Zelensky i början av sin karriär som statschef lösa konflikten i Donbass fredligt.
  ”Ett sådant beslut av Zelensky skulle innebära en sorts federalisering av Ukraina. I detta fall skulle Donbass få en viss autonomi. Territoriet skulle bli något som Belgien eller Schweiz.
  Men högermilis hindrade Zelenskij från att göra det. De hotade att döda honom om han fortsatte att insistera på egen hand, enligt Chomsky.
  Han klargjorde att representanterna för Washington inte reagerade på dessa dödshot. Istället för stöd valde Vita huset vägen för steg-för-steg-integrering av Ukraina i Natos militära kommando. Situationen förvärrades senare.

  • Javisst, men fakta om Zelensky är också viktiga. Likaså att veta att det skedde en statskupp 22/2 2014 mot folkvald president i Ukraina, stödd av USA och EU. Brott mot europeisk säkerhetsordning och en central bakgrund till dagens situation.

  • Faktum kvarstår! USA låg bakom en statskupp 2014 och efter det började mördandet i östra Ukraina! Ryssland intervenerade i Ukraina för att stoppa mördandet och nazisternas framfart så det är nog ”Björn Öjerskog” Ukraina suverän stat? Då ska man uppföra sig som en suverän stat och inte beskjuta invånarna eller förbjuda deras språk och kultur! Saken är den att regimen i Kiev ska åtalas för sina brott och deras kumpaner i brott, ledarna i EU och USA ska behandlas på samma vis, inget annat är möjligt! Och den dagen är inte långt borta ”Björn Öjerskog” så det är dags att vakna och se sanningen!

  • Björn Öjerskog Samtidigt glöm inte att det framtvingades av USA. Det var en fråga om att stoppa USAs pågående förintelse av ryssar i Donbass, och USA pågående förberedelser genom att expandera NATO i avsikt att etablera en global militärdiktatur och invadera Ryssland för att plundra Ryssland naturtillgångar. Historiskt, skulle vi då även har tillåtet Hitler att expandera utan att göra något åt det. Ryssland hade inget val annat än att agera mot USA i Ukraina. En existentiell rätt att leva.

 2. Artikeln är en utmärkt summering av hur USA styr och sponsrar olika organisationer och personer i sitt eget maktintresse. ”Konflikten” i Ukraina är egentligen mellan USA och den fria USA oberoende världen.

 3. Sagt de förut och säger de igen,tycker denne Zelenski är bedrövlig. Alltid gjort de,för han är bedrövlig. Det är sanningen. Vore motståndet någon som helst annan på denna planet, OCH inte Ryssland,då vore denna pajas redan körd.Han kör ner sitt land i diket och fortsätter förstöra den, MEN motståndet råkar vara Ryssland av ALLT på denna planet.Därför låter slask medierna som dom gör,och därför agerar Usa och dess stad EU som dom gjort. Han är ytterst bedrövlig

 4. Jag läste nu på SVT Public Service att klimat- och vänsteraktivisten Greta Thunberg ska resa till Ukraina tillsammans med några andra svenska politiska prominenser och träffa Volodymyr Zelensky.

  Förmodligen blir det ett möte i demokratisk anda med en västerländsk vänster som mot bra lön tjänar den likaså Västerländska Borgerligheten.

  Vad säger egentligen Greta Thunberg om Ryssland?
  Ställer hon välvilligt upp bakom det Västerländska unisona rysshatet och russofobin?

  Jag räknar med Greta Thunberg faktiskt gör det.
  Annars lär hon inte vara välkommen hos ukronazisterna och Volodymyr Zelensky.

  Men all heder åt de afrikanska ledarna som nyligen besökte Ukraina och Volodymyr Zelensky men inte ställde sig bakom rysshatet och russofobin.
  Ledare som inte tillhör Västerlandet.

  Gretas plats är i det demokratiska och USA-tillvända Västerlandet.
  På någon annan plats tror jag inte hon känner sig hemma.

  För vem skulle backa upp henne där?

  Som samvete åt utsugarväldet har Greta Thunberg de största möjligheterna att göra sin personliga karriär.

  Precis som diverse andra experter, professorer eller vad de nu kallar sig.

  I Borgarens mediestyrda demokrati finns alltid borgaren och hans liberala stat beredd att betala lönen som krävs till de ”rätta” betjänterna och tjänarna.

 5. Thomas Röper om den senaste Z galenskaper

  Zelenskij medger att Ukraina stör freden
  Zelenskij erkände praktiskt taget i det ukrainska parlamentet att Ukraina är en bråkstake i regionen. Låt oss ta en titt på detta anmärkningsvärda uttalande.

  De senaste dagarna har det kommit ett antal reportage som jag anser hör hemma i kategorin ”otroligt men sant”, varför jag idag publicerar en liten artikelserie med rapporterna.

  I onsdags höll Ukrainas president Zelenskij ett tal som fick mig att undra vad mannen rökte. Han förklarade på fullt allvar att Ukrainas anslutning till Nato låg i Rysslands intresse:
  ”Det vore rätt av Ryssland att nu kräva Ukrainas anslutning till Nato”

  Notera hans resonemang: Enligt Selensky skulle Ukraina, genom att bli medlem i Nato, behöva förbinda sig att säkra fred i sin region. Och det ligger enligt Selensky också i Rysslands intresse. Det sa den ukrainske presidenten bara några minuter efter att han uttryckt sitt missnöje med att vissa västerländska ledare fortfarande tar Rysslandsorienterade beslut i talet.

  Därmed har Selensky bekräftat Rysslands argument att Ukraina gör allt annat i regionen än att säkra fred. För att Ukraina ska säkra fred måste landet gå med i Nato, enligt Selensky. Det var verkligen oavsiktligt ärligt från Selenskys sida och han borde skriva tackbrev till redaktörerna för västerländska medier, för de rapporterar naturligtvis inte om det.

  Men det är inte allt, Selensky var i farten under sitt tal och meddelade omedelbart att Ukraina behövde en ny statsdoktrin. Selensky har tydligen tappat all verklighetskänsla, särskilt när det kommer till ekonomiska frågor, eftersom han uppmanade Ukraina, det fattigaste landet i Europa före 2022, att sätta en lönenivå som är 30 procent högre än i EU:s grannländer. Målet var en BNP på en biljon dollar.

  Vad röker mannen?

  2013, det vill säga före Maidan, hade Ukraina en BNP på nästan 200 miljarder dollar. Vid den tiden gjorde Ukraina ungefär hälften av sin utrikeshandel med Ryssland. Efter Maidan förbjöd nationalisterna ledda av Porosjenko och Yatsenyuk i praktiken handel med Ryssland, och föga överraskande halverades Ukrainas BNP som ett resultat, till mindre än 100 miljarder dollar 2016.

  Efter 2014 lämnade miljontals ukrainare landet för Ryssland på grund av fattigdom och kriget i Donbass. Av de cirka 40 miljoner ukrainare 2013, uppskattningsvis bor 30 miljoner fortfarande i landet 2020 (Ukraina har inte publicerat exakta siffror på flera år), eftersom de 40 miljoner ukrainarna är människor på Krim, Donbass och de (ekonomiska -)flyktingarna måste dras tillbaka, som främst åkte till Ryssland eftersom EU inte accepterade dem före 2022.

  Efter eskaleringen av Donbass-kriget 2022, uppskattningsvis flydde åtta till tio miljoner fler ukrainare landet. Förmodligen bor fortfarande drygt 20 miljoner människor i landet, främst pensionärer och tjänstemän. Och även i Europa är det tydligt att de ukrainare som har flytt sannolikt inte kommer att återvända hem, även om freden råder där igen.

  Vem mer borde arbeta i den ukrainska ekonomin och genomföra de fantasier som Selensky nämner?

  Mannen är antingen helt och hållet på droger och därför borttagen från all verklighet, eller så ljuger han för sitt folk…
  https://www.anti-spiegel.ru/2023/selensky-gibt-zu-dass-die-ukraine-den-frieden-stoert/

 6. ”Since the beginning of the war, Ukraine’s GDP has fallen 30 percent, and today only 35 percent of Ukrainians are in full-time employment. Coal production has plummeted by 50 percent (NATO’s green energy anyone?), and its steel production — Ukraine’s second leading industry after agriculture — is down by 70 percent. Foreign debt today amounts to $132 billion, approximately 75 percent of the country’s GDP. When the hryvnia first launched in 2017, it traded at 1.76 UAH to the Yankee dollar. Though it is now 37 to the dollar, it is buffeted by massive EU and NATO subventions to stop the hryvnia going into free fall.”

  https://strategic-culture.org/news/2023/06/30/muga-wall-streets-gofundme-to-make-ukraine-great-again/

  Och vi ska inte glömma att Ukraina är det mest korrupta landet i Europa.

 7. Det snackas inte så mycket om den en gång så hypade ukrozionazi offensiven som skulle landa i Krim. Seymour Hersh kastar ljus på den ”stundande katastrofen” i landet 404

  ”Det så kallade Wagnerupproret i Ryssland kom som en skänk från ovan för makteliten i USA. Detta eftersom ”upproret”, som visade sig inte vara något uppror, tillfälligt tog bort fokus från fiaskot i den västunderstödda offensiven mot Ryssland i Ukraina. Det skriver den legendariska grävande journalisten Seymour Hersh på Substack. Väst kastar bort miljarder på Ukrainakriget i hopp om ett ”mirakel” som inte kommer komma.

  Västerländska ”experter” och medier jublade över det påstådda Wagnerupproret i Ryssland förra helgen. Men mycket till uppror var det inte. Händelsen avtog snabbt.

  Seymour Hersh skriver nu i ett nytt inlägg på Substack att han tycker synd om dessa experter och journalister som verkar förlita sig på tjänstemän i Vita huset och utrikesdepartementet.

  ”Det fanns ingen marsch mot Moskva, och det fanns inte heller ett betydande hot mot Putins styre”, påpekar han.

  Enligt Hersh verkar de här källorna sakna förmåga att uppfatta verkligheten och den ”totala katastrof som drabbat den ukrainska militärens motoffensiv”.

  Verkligheten, till skillnad från vad som sägs i västmedia, är enligt Hersh den att Putin snart kan ta full kontroll över de fyra ukrainska regionerna Donetsk, Kherson, Luhansk och Zaporizhzhia.

  Och Wagnerhändelsen har gjort Rysslands president Putin starkare, inte svagare, säger en källa inom den amerikanska underrättelsetjänsten till Seymour Hersh. Det hela uppges ha sin förklaring i att Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin inte gillade Rysslands övergång från anfall till att i stället fokusera på att försvara det man redan tagit från Ukraina. De riktiga experterna inom amerikansk underrättelsetjänst vet vad som pågår, men Vita huset förmedlar ett helt annat narrativ till allmänheten. Hersh kallar ”Wagnerrevolten” för en icke-revolt som stärker Putin.

  Seymour Hersh skriver (fritt översatt):

  ”Den nuvarande slagfältstatistiken som jag tagit del tyder på att Bidenadministrationens övergripande utrikespolitik kan vara i riskzonen i Ukraina. Den reser också frågor om Nato, som tillhandahållit de ukrainska styrkorna med utbildning och vapen för den idag släpande offensiven. Jag har fått veta att under de första två veckorna av operationen tog Ukrainas militär endast 113 kvadratkilometer av territorium som tidigare innehades av den ryska armén, varav mycket var öppet landskap. Däremot har Ryssland nu kontroll över 100.000 kvadratkilometer av ukrainskt territorium. Jag har fått höra att ukrainska styrkor de senaste tio dagarna inte tagit sig igenom de ryska försvaren på något betydande sätt. De har bara återtagit ytterligare fem kvadratkilometer av ryskockuperat territorium. I denna takt, sade en informerad tjänsteman, skojsamt, skulle det ta Zelenskys militär 117 år att befria landet från rysk ockupation.”

  (Liknande siffror kan man hitta i andra källor. Så här skriver Yle: ”Ukraina inledde sin senaste motoffensiv i början av juni. Ukraina har hittills återerövrat kring 130 kvadratkilometer mark av de över 100.000 kvadratkilometer som Ryssland kontrollerar.”)

  Det krävs ett ”mirakel” för att vända situationen i kriget, hävdar Seymour Hersh. Men det miraklet kommer inte komma, skriver han också.

  Samtidigt påpekar han att vissa amerikanska tidningar de senaste dagarna börjat förstå vad som verkligen pågår, men att Bidenadministrationen inte tycks begripa. Åtminstone finns det inga offentliga bevis för att Vita huset förstår verkligheten i Ukraina.

  Enligt Hersh borde den ”stundande katastrofen” i Ukraina få amerikanska politiker att vakna.

  Slutligen menar Seymour Hersh att krigsfiaskot är ett stort problem för den amerikanska presidenten Joe Biden, som går till omval nästa år. Biden kan behöva förklara varför de cirka 150 miljarder dollar som hittills skickats till Ukraina visade sig vara ”en mycket dålig investering”.

  https://nyheter.swebbtv.se/hersh-ukrainas-offensiv-ett-katastrofalt-misslyckande/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here