Clare Daly på Stockholmsbesök gjorde succé på Teater Tribunalen

3
1279
Clare Daly
Mertz Laakso

Denna rapport är skriven av Mertz Laakso, Dissidentklubben. Kan tillägga att Clare Daly var huvudtalare vid mötet Frige Julian Assange NU! Försvara yttrande-och tryckfriheten! 28 oktober.

Nej, det handlade inte om en pjäs, utan ett politiskt möte om NATO och europeisk säkerhet, men likväl fick framträdandet av Clare Daly rungande applåder från publiken.

Hon vann publikens hjärtan med sitt klara och tydliga budskap för fred och rättvisa som hon levererade från scenen men även genom diskussioner med åhörarna i pausen och väl över en timme efter programmets slut.

Clare är EU-parlamentariker från Irland. Hon är invald som oberoende från Independents 4 Change tillsammans med sin kollega Mick Wallace. Clare är välkänd för många i Sverige genom många Youtube-klipp där hon sätter de styrande i EU till svars för deras politik. Senast kritiserade hon Ursula von der Leyens uttalanden hon gjorde på sin blixtvisit hos Netanyahu i Israel om att ”EU stödjer Israel” i samma stund som bomberna faller över Gaza.

Håkan Julander läser en annan dikt utanför DN-huset 14 december 2021.

Mötet på Teater Tribunalen 27/10 började med en dikt av Håkan Julander som för kvällen hade översatt sin dikt Kaosdemonen om just NATO till engelska.

Red: Läs ”Kaosdemonen” här.

 Dikten var en perfekt inspark för Clare Daly som talade om NATO och säkerheten i Europa. Att höra en EU-parlamentariker som så tydligt tar ställning för fred både i Ukraina och Palestina möttes av starka applåder av publiken. Clare påpekade att den som kräver fred och diplomatiska lösningar idag blir misstänkliggjort. Det är mycket svårt att gå emot det rådande narrativet. Hon berättade att hon och hennes parhäst Mick Wallace utsattes för en enorm svartmålningskampanj då de krävde att EU-länderna inte skulle skicka vapen till Ukraina utan borde medverka för en fredlig lösning via diplomatisk väg. Hon påpekade att det fanns ett fredsfördrag 2022 i april som Kiev var beredd att acceptera, men som torpederades av Väst med Boris Johnson i spetsen.

Det pågående folkmordet i Palestina kunde givetvis inte förbigås av Clare även om mötets ämne inte berörde det. Man kunde se att hon var starkt påverkad av de hemska nyheter som hela tiden ramlade in på hennes mobil via olika kanaler. Hennes starka engagemang för Palestinas frihet är välkänt och hon gav uttryck för detta under mötet både från talarstolen och genom diskussioner med publiken efter talet.

Independents 4 Change ingår i EU-parlamentets vänstergrupp. Clare förklarar att det finns drygt tio andra parlamentariker som de har närmare samarbete med. De övriga i EU:s vänstergrupp är inte särskilt radikala och som vill kunna medverka i koalitioner med t ex. socialdemokratiska partier. Enligt Clare Daly tar detta udden av vänstergruppens politik. De flesta politiker tänker på sitt återval som den viktigaste frågan och detta gör att de blir extra känsliga för mediernas rapportering om dem. När jag frågar Clare vad som gör att hon är så rakryggad och stridbar svarade hon: Jag vill använda min parlamentariska plattform för att göra skillnad. Om det innebär att jag inte blir vald igen till följd av negativa kampanjer i mittfårans medier må så vara. Jag vill inte urvattna min politik för det.

Jag tror att det var flera än jag som efter mötet tänkte på att det skulle vara lätt att veta vem man vill rösta på i EU-valet om det fanns en kandidat i Sverige som Clare Daly med möjlighet att bli vald, men tyvärr så har vi inte det.

Mötet arrangerades av Dissidentklubben tillsammans med Teater Tribunalen, FiB Kulturfront, Parabol och Riksföreningen Nej till NATO.

Kajsa Ekis Ekman. Bild på Facebook.

Moderator för mötet var Kajsa Ekis Ekman. Ni som missade detta otroligt inspirerande möte kommer att inom kort kunna se videon med Clare Daly’s tal och samtal med Kajsa på hennes nya nätbaserat samhällsmagasin, parabol.press.Dissidentklubben ordnar möten och debatter inom aktuella ämnen som är utanför maktens narrativ. Så mycket av informationen vi får dagligen är ren propaganda, därför behövs Dissidentklubben.

Vi vill också tipsa om ett mycket intressant möte om fransk kolonialism i Afrika och var som händer i länder som Niger, Burkina Faso och Mali mm. Mötet äger rum den 11 november kl 19 på Teater Tribunalen. Inträde 50 kr. Välkomna!

Föregående artikelEtt mångårigt ”folkmordsspråk”  ligger bakom Israels planer för Gaza
Nästa artikelEU erkände att ”vårt välstånd baserades på Kina och Ryssland”: billig energi, lågavlönad arbetskraft, stor marknad
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Jag ser fram emot att ta del av redovisningen av Clare Dalys framträdande på parabol.press. Har tyvärr inte hittat den än men den som väntar på ngt gott … Kanske är det bara så enkelt som att jag inte letat på rätt ställe i parabol.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here