CNN avslöjar hemska israeliska tortyrmetoder på palestinska fångar

2
136

Bild som CNN släppt och som kommer från sociala media.

Översättning mm:

Rolf Nilsson

CNN avslöjar Israels hemska tortyrmetoder

CNN avslöjar hemska israeliska tortyrmetoder på palestinska fångar

Av Janna Kadri

Källa: CNN CNN + byråer

Enligt visselblåsarna ska misshandeln av fångarna ha skett av illvilja och inte i syfte att samla in underrättelser.

Tre israeliska visselblåsare som arbetade i tortyrlägret Sde Teiman, en ”förvaringsplats” för palestinier som fördes bort under Israels invasion av Gaza, har kommit med vittnesmål om systematiska övergrepp från militärens sida, bland annat att fångarna hölls fast, fick ögonbindel och tvingades bära blöjor, rapporterar CNN.

Visselblåsarna beskrev de grymma förhållanden som palestinska fångar utsätts för i Sde Teiman och uppgav att de inte tilläts röra sig, prata eller ens titta under sina ögonbindlar.

”Vi fick höra att de inte fick röra sig. De skulle sitta upprätt. De får inte prata. De fick inte kika under ögonbindeln”, säger visselblåsarna till CNN.

X

Vakterna instruerades att tvinga fram tystnad med hjälp av arabiska kommandon som ”uskot” (håll käften) och att identifiera och bestraffa individer som beskrevs som ”problematiska”.

De beskrev ”en rutinmässig genomsökning då vakterna släppte lös stora hundar på sovande fångar och kastade en ljudgranat mot inhägnaden när trupperna stormade in”.

Anläggningen, som ligger cirka 18 mil från Gazas separationslinje, uppges vara uppdelad i två sektioner: inhägnader där cirka 70 palestinska fångar från Gaza utsätts för extrem fysisk fasthållning, och ett fältsjukhus där skadade fångar immobiliseras, förses med blöjor och matas genom sugrör.

”De berövade dem på allt som gör att de liknar mänskliga varelser”, säger de.

”(Misshandeln) gjordes inte för att samla in underrättelser. De utfördes av hämndbegär”, sade en av visselblåsarna.

En visselblåsare berättade att han hade bevittnat en amputation på en man som hade fått skador av att hans handleder ständigt var försedda med åtstramande buntband.

Dessa vittnesmål stämmer överens med detaljer i ett brev författat av en läkare som arbetar på Sde Teiman och som publicerades av Haaretz i april.

”Bara den här veckan fick två fångar sina ben amputerade på grund av skador från handbojor, vilket tyvärr är en rutinhändelse”, sade läkaren i brevet daterat i april.

Han nämnde att fångarna matades med sugrör, tvingades använda blöjor för kroppsfunktioner och utsattes för ständiga fastspänningar, åtgärder som strider mot medicinsk etik och rättsliga normer.

”Vi är alla medskyldiga till att bryta mot lagen”, uppgav han.

FN-expert: Tortyr, exekutioner och massgravar

Vittnesmål från en fängslad palestinsk läkare

Den tidigare fången dr Mohammed al-Ran vittnade efter att ha friats från alla kopplingar till Hamas. Han fungerade som Shawish under några veckor. Shawish fungerade som mellanhänder för att kommunicera och översätta kommunikation med israeliska vakter för fångarnas räkning.

Al-Ran sade att han fick ”ett särskilt privilegium”, nämligen att ta av sig ögonbindeln. Detta var en annan typ av helvete, säger han.

”En del av min tortyr var att kunna se hur människor torterades”, säger Al-Ran. ”Först stod man inte ut med att se. Man kunde inte se tortyren, hämnden, förtrycket.”

”När de tog av mig ögonbindeln kunde jag se omfattningen av förödmjukelsen och förnedringen … Jag kunde se i vilken utsträckning de inte såg oss som människor utan som djur.”

Läs mer i artikeln: Gazas Al-Shifa-läkare torterades till döds av israeliska styrkor.

Tidigare idag varnade Hamas för att den israeliska fängelseledningens upptrappning av sin aggressiva politik mot fångar och häktade ”kommer att resultera i ytterligare protester mot ockupationen”.

Efter att rapporter om övergrepp och tortyr i israeliska fängelser cirkulerat klargjorde den palestinska motståndsgruppen att de systematiska övergreppen på fångar och häktade ”inte kommer att försvaga deras beslutsamhet” och upprepade att motståndsrörelsen är fast besluten att befria dem, heter det i ett uttalande.

Det påpekades att de rapporterade övergreppen och tortyren av fångar och häktade visar att den israeliska ockupationsregeringen för en politik med avsiktliga attacker mot dem, motiverade av straff och hämnd.

Hamas betonade att det palestinska folket ”inte kommer att låta sina fångar och häktade falla offer för den nazistliknande ockupationens brutalitet” och underströk att motståndsrörelsen förblir fast besluten att uppnå deras omedelbara frihet.

Rörelsen uppmanade det palestinska folkets massor, dess fraktioner och ungdomar att öka sina revolutionära och motståndskraftiga aktioner till stöd för fångarna med alla medel.

På andra håll varnade Hamas den ”fascistiska israeliska regeringen” för att fortsätta med sin kriminella politik och höll den fullt

Föregående artikelOm ”Segerdagen” i Sovjetunionen och Ryssland
Nästa artikelRegeringens proposition om DCA bekräftar alla farhågor
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Den sionistiska rasiststaten står vid vägs ände ! Allt stöd till det palestinska motståndet ! Krossa sionismen ! Leve Palestina ! Bojkotta Israel !

  2. Vi är alla Palestinier, mer nu än någonsin och
    där antalet ökar exponentiellt. Tack för det.

    Och så till den eviga ’frågan’ med det lika evigt givna svaret; vem styr washington (på order av den sionistiska oligarkcentralen ’city,’..jo ’surprise surprise’, sionisterna såklart..så vad hände i Abu Graib, Guantanamo osv..sionistisk förnedringstortyr givetvis. Så nu vet vi, vad vi vetat hela tiden kring vem som är sadisterna. Vilket de ju öppet talar om att de är, och skriver om. Bl a sk idf,s chefsrabbin understryker vikten av att våldta muslimska och kristna kvinnor och flickor för att upprätthålla..moralen..(läs , amoralen) i den israhelliska ’armé’n.. trevliga’ entiteter, det

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here