David och Goliat. Har Hamas vunnit kriget i Gaza?

6
634
David och Goliath. Bild. derimot.no

Källa: https://derimot.no/david-og-goliat-har-hamas-vunnet-krigen-pa-gaza/

Hamas har vunnit kriget i Gaza

Av Reidar Kaarbø

Är det möjligt att vända upp och ner på begreppen för att se saker i ett nytt ljus? Vad händer om man kallar terrorattacken från Hamas självförsvar och Hamas för en motståndsrörelse, och att rätten att försvara sig inte gäller en ockupationsmakt utan bara de som är ockuperade och att det är Israel som utför en brutal terrorattack mot palestinierna, inte tvärtom?

En hopplös situation

Palestinierna har kämpat mot Israel i generationer. Israel har varje gång svarat med skoningslös och oproportionerlig hämnd. Under många decennier har alla möjliga sätt att lösa konflikten prövats, men med ett Israel som står över alla internationella konventioner, lagar och resolutioner har ingen lösning varit möjlig. Palestinierna hade inte ett värdigt liv och ingen framtid. Nu var det nog.

I denna hopplösa situation planerade och genomförde Hamas en vansinnig operation som inte kan kallas annat än en självmordsoperation. Omkring 1 200 israeler dödades (många av dem genom egen beskjutning i det kaos som uppstod den natten) och 200 kidnappades av Hamas. Världen hade lätt att fördöma Hamas för aktionen. Ingen frågade vad Israel hade gjort för att få Hamas att ta detta steg. Och Netanyahu använde handlingen som en välkommen förevändning för ett brutalt krig och eventuellt folkmord.

Det verkar nu som att Israel vill att palestinierna som folk ska utplånas och att den attraktiva Gazaremsan längs Medelhavet ska annekteras av Israel. Om så är fallet, så har vi definitivt ett folkmord.

Vem är ett offer och vem utövat terror?

Jag tillhör dem som anser att en ockupationsmakt inte har rätt att försvara sig mot dem som den illegalt ockuperar, utan att de ockuperade får försvara sig och kämpa mot ockupationsmakten med alla medel. En ockupationsmakt ”försvarar” sig inte, den angriper de som är ockuperade, som tyskarna gjorde i Norge. Kriget började långt innan Hamas satte upp sitt sista desperata försvar den 7 oktober mot en brutal ockupationsmakts årslånga angrepp. När Israel hävdar sin rätt att försvara sig ser jag det som ett manipulativt uttalande som enbart tjänar till att legitimera en grov attack mot ett folk som det illegalt ockuperar.

För mig är Hamas en legitim motståndsrörelse mot terrorregimen i Israel. Återigen har Israel lyckats flytta över ordet ”terror” till fel part, typiskt för Israels psykopatiska retorik. För det är inte Israel som har varit utsatt för terror i 75 år, det är palestinierna. Det är inte Israel som är offret här, det är palestinierna. Israel har fått ett svar på sina år av attacker mot palestinierna med palestinska offer som vida överstiger Israels förluster den 7 oktober.

Israel vill ”ta bort” Hamas. Det kan vara svårt eftersom Hamas är fast förankrat i det palestinska folket och sannolikt inte kommer att tas bort. Det kommer alltid att finnas några som kan fylla platserna efter de som dödas. De barn som var tvungna att överleva kriget kommer naturligtvis att bli nya, farliga Hamas-krigare.

När den tyska ockupationsmakten kapitulerade 1945. Var det ”terrorister” som vann kriget?

Israel säger att Gud är med dem, att det är Guds vilja att de tar över hela Palestina. Och eftersom Israel är det utvalda folket kan de göra vad de vill. Jag ser detta som en lögn som används för att dölja ett vansinnigt djävulskap som inte kan tillskrivas någon god Gud, som om det onda skulle vara bra.

Jag hävdar att Hamas har vunnit detta krig

Hur är det möjligt att hävda detta när vi tittar på de enorma förlusterna i Gaza, när vi tittar på antalet dödade, saknade, skadade och fördrivna, när vi ser hur Gaza City har bombats till grus och den israeliska armén nu går efter flyktingarna i det ”säkra” de platser de jagats till? Här är några punkter:

• Hamas har lyckats få Israel att avslöja att de brutalt försöker utrota palestinierna för att de är palestinier. Detta är också definitionen av folkmord.

• Världen har sett Israels alla lögner, det psykopatiska språket, hyckleriet och manipulationen av media och politiker, även i USA.

• Hamas har dragit ner byxorna på Israel för hela världen, och världen verkar inte gilla vad den ser.

• Hamas har fått människor runt om i världen att unisont säga STOPPA Israel.

• Hamas har naglat fast Palestina på dagordningen.

USA – en stöttepelare i djävulskap

Hamas har också lyckats avslöja hur USA sedan den 7 oktober har underlåtit att stoppa kriget men hjälper till att finansiera det och utrusta Israel med vapen, ammunition och bomber som släpps över Gaza. Ledningen i USA framstår inte bara som hycklare, de är direkt ansvariga för morden och kommer förhoppningsvis att få sin instämning till Internationella domstolen ICJ i kölvattnet av åtalet mot Israel.

Det finns liten anledning att tro att Israel kommer att böja sig även om USA skulle vända och säkerhetsrådet blir enhälligt. Israel har redan visat att det inte kommer att följa resolutioner och internationella konventioner, och Netanyahu har sagt att han inte kommer att böja sig för en dom från ICJ.

Bojkott nu är den enda lösningen

En fullständig bojkott av Israel från samhället i stort kommer att ha större effekt än fördömande i FN och dom i ICJ. Många länder i väst utvisar villigt ryska diplomater och sanktionerar Ryssland på ett mycket tunt underlag när USA ber oss om det. Med Israel är det tvärtom, vi har misslyckats med att erkänna Palestina som en självständig stat, vi har misslyckats med att utvisa israeliska diplomater, vi har misslyckats med att bojkotta Israel och införa sanktioner, och vi kommer inte att förbjuda Israel från att delta i idrott och kultur. Denna rörande brist på reaktion på ett eventuellt folkmord bidrar till att förlänga kriget som politikerna säger att vi är så emot.

Nu finns det inte utrymme för mer vagt prat. Nu är det dags för handling. Kriget kan stoppas på fyra sätt som jag ser det. Det sista är det mest realistiska att implementera snabbt.

• Genom att Israel drar tillbaka sina styrkor, att palestinierna återuppbygger Gaza och att förtrycket av palestinierna fortsätter som tidigare, tills palestinierna än en gång reser sig i en ny attack.

• Att USA tvingar Israel att avsluta kriget genom att sluta skicka pengar, vapen och ammunition till Israel. Hittills har USA tydligt visat att vi inte kan räkna med något bidrag till fred därifrån.

• Att USA slutar lägga in sitt veto i FN:s säkerhetsråd, något Israel inte kommer bry sig om.

• Att resten av världen inför en full bojkott av Israel, kombinerat med utvisning av diplomater och sanktioner inom alla möjliga områden, tills en tvåstatslösning uppnås.

Gideon Levy, berömd israelisk journalist, ser bara den sista möjligheten. Han vädjar till världen att införa en fullständig bojkott av Israel, han ser detta som det enda sättet att tvinga Israel att följa redan antagna FN-resolutioner. Men Norge och andra vänner till Israel och USA kommer inte att införa en bojkott. Vi tror fortfarande på prat.

Föregående artikelHur amerikanska statliga medier märker om nazistiska kollaboratörer till frihetskämpar i Ukraina
Nästa artikelUSA vill förhindra vapenvila i Gaza
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Stämmer det verkligen att Gazaborna är djur som företrädare för Mellanösterns enda demokrati hävdar? Vad säger WWF och Svenska Djurskyddsföreningen i så fall om djurhållningen?
  Ett alternativ till att krossa kvinnor och barn under rasmassor, slita sönder dom med bomber eller svälta dom till en plågsam död vore väl, i barmhärtighetens namn, att gasa invånarna på Gazaremsan?
  Och varför diskuteras inte det enda rätta alternativet till det direktsända folkmordet? Européer och amerikaner som har fått landet av Gud (läs A J Balfour och FN) kan förstås, tillsammans med sin ideologi, resa tillbaka till sina hemländer där dom sedan gammalt är väl integrerade språkligt, fascistiskt och kulturellt. Många har förstås också kvar sina medborgarskap i hemlandet. Samtidigt kan Jimmie Åkesson och resten av Europa hjälpa muslimska flyktingar att återvända hem där behoven av arbetskraft ofta är stora efter vårt humanistiska spridande av frihet och demokrati över världen.
  Den stora alleuropeiska ravefesten utanför Gaza fortsätter nu enligt gammal hävd med ESC på svensk mark.

 2. I världens ögon (undantaget folkmords påhejare västpolitiker) är apartheid israel en PARIA.
  Det är det största förlusten som denna styggelse lidit. Det är grunden till den kommande kollapsen av apartheid israel – inbördeskrig hägrar och när den exploderar så blir det KABOOM. apartheid israel förgör sig självt. On that day drömmen om ”From the River to the Sea Palestine Will be Free” BESANNAS.
  Då kommer världen att ge en stor lättnads suk – början till varaktig fred i hela världen.

  https://www.youtube.com/watch?v=EZgfRAtNZuM

 3. Att västvärlden stödjer Israel brutala behandling av det Palestinska folket är ett problem som förhindrar en lösning på detta krig som inte påbörjades den 7 Oktober 2023.
  Så länge Europa och USA ser detta som pågår, enbart vore mellan Hamas och Israel kommer vi inte att se on lösning eller ett fredligt slut. Det är där pudelns kärna befinner sig vilket innebär att Israel inte ser det Palestinska folkets rättmätiga krav att återfå sina stulna landområden och därmed få möjligheter att återvända till sina hem.
  Trots att Sverige erkänt en Palestinsk Stat bortser vi från dessa fakta och blundar när en av världens mest välutrustad krigsmakt kallblodigt mördar värnlösa män,kvinnor och barn.
  Att tala om att värna en humanistisk civilisation med rötter i Västvärlden är fullständigt meningslöst och är en djup kränkning av människovärdet.
  Om nu Israel uppnår en så kallad seger? Då är frågan, har man tänkt hur en plan B skall se ut för att förmå det Palestinska folket acceptera en bestående fred där man lever sida vid sida pa detta område.?
  Det är dags för omvärlden att sluta förnedra det Palestinska folket. Det har aldrig funnits ett land utan folk på denna plats. Det borde stå klart innan staten Israel bildades 1948.

 4. Tycker de varit MYCKET orättvist mediebevakning när gäller Palestiniernas död och lidande här hemma. Andra kanaler från Mellanöstern, Asien och Afrika med Latinamerika, visar man upp sanningen. Till skillnad av Ukraina som under två HELA år där dom civila förlusterna EJ ens är MINSTA lilla i närheten av Gaza folkmordet. Där man jämt letade döda och visade upp dessa, många gg även samma upprepade bilder TROTS att veckor hade gått emellan. Det var HELT sjukt hur medierna agerade när man jämför med Ukraina. Men Gaza där ca 13tusen barn har dödats och hur många bilder av dessa har man fått se här hemma??

 5. Sionismen som ideologi och politisk rörelse är roten till det onda i denna konflikt. Därmed ställer jag mig frågande till en tvåstatslösning. Israel som sionistisk stat har inte förmågan att leva fredligt med sina grannar. Så länge Sionismen består kan det inte bli fred. Jämför med Tyskland. Så länge Nationalsocialismen styrde landet kunde det inte bli fred.

 6. Också om våra regeringar inte går med på bojkott, har vi folkrörelser och facket som kan utlysa bojkott av allt israeliskt. Låt oss jobba på det!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here