USA vill förhindra vapenvila i Gaza

7
700

USA kommer att lägga in sitt veto mot en resolution i FN:s säkerhetsråd med krav på ett omedelbart humanitärt eldupphör i Gaza, sade USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield i ett uttalande på lördagen.

Det resolutionsförslag som lagts fram av Algeriet, och som förväntas gå upp till omröstning på tisdag, ”kommer inte att antas” eftersom det inte passar Washingtons egna ansträngningar att få slut på kriget, hävdade Thomas-Greenfield.

”Det är avgörande att andra parter ger denna process de bästa oddsen för att lyckas, snarare än att driva åtgärder som sätter den – och möjligheten till en varaktig lösning av fientligheterna – i fara”, sade hon.

Förutom en omedelbar och fullständig vapenvila skulle den algeriska resolutionen beordra alla parter att följa internationell rätt, upprätta obehindrat humanitärt tillträde i hela Gaza och avvisa tvångsförflyttning av palestinska civila.

Källa: https://www.rt.com/news/592652-us-vetoes-un-resolution-ceasefire/

I helgen klargjorde Netanyahu att Israel motsätter sig en tvåstatslösning, som FN står bakom sedan staten Israek uppstod 1948 på väsentligen palestinskt område sedan ungefär 2000 år.

DN skriver ”Nasser-sjukhuset i Khan Yunis är nu helt ur funktion, enligt WHO och den Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza. Det innebär ytterligare ett hårt slag mot sjukvården som redan är på bristningsgränsen.

– Jag skulle säga att det är rätt nära en total kollaps av hela sjukvårdssystemet, säger Frida Lagerholm på Läkare utan gränser.”

Föregående artikelDavid och Goliat. Har Hamas vunnit kriget i Gaza?
Nästa artikelVästerländska media och Aleksej Navalnyj – i letande efter trovärdighet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Det här är ju verkligen sanningens avgörande skärningspunkt.

  Washington kan inte gå med på vapenvila mot det helt försvarslösa palestinska folket därför att det kan skada…., ja….”fredsprocessen”.

  Osloprocessen mot en tvåstatslösning påbörjades i oktober år 1991, d.v.s. för över 32 och ett halvt år sedan.

  Washington har nu haft över tre decennier(!) på sig att implementera några som helst initiativ för att återupprätta både de dokument och avtal alla skrev under dessa år och dess principer. Och misslyckats. Med vilje och avsikt.

  Dubbelspelet i denna falska orwellska värld är cyniskt.

  Dessutom är detta fördröjande, ja, förhindrande inget annat än medhjälp till folkmord, etnisk rensning och understödjande av en illegal ockupationsmakt: tre punkter de amerikanska politikerna kan bli dömda för i en internationell tribunal. Amerikanska ministrar har sedan den 7 oktober dessutom medverkat och närvarat vid de israeliska regeringssammanträdena vid flera tillfällen; man har alltså deltagit i beslut som lett till folkmord och krigsförbrytelser.

  Det är inte bara skamligt, det är ett falskt dubbelspel. Washingtons våldsetablissemang kan inte överge denna sista koloniala apartheidstaten och dess fascistiska utrotningsprojekt av palestinska befolkningen i Gaza.

  ALLA kristna kyrkor, historiska antika moskéer och alla antika romerska lämningar i Gaza (regionen Gaza som har en över 3 000 år gammal historia) som är över 2 000 år gamla är numera helt sönderbombade av Netanyahus nazistregim. Bara det är ett tecken på vilken barbarisk blodsregim vi historiskt unikt har att göra med.

  Netanyahu och dennes blodiga hantlangare bör alla dömas till döden i en krigsförbrytelserättegång och av etiska skäl hängas i Nürnberg. Någon annan civiliserad, emotionell och etisk ståndpunkt är svår att både finna och anta. Tyvärr.

  De amerikanska dominobrickorna har fallit en efter en i hela Asien. Arabvärlden slutet sig helt eller mycket närmare till bl.a. BRICS. Israel är den sista dominobrickan kvar för Washington i Asien. Det är kanske det Washington nu gör allt för att skjuta upp. En ”fred” i Nära och Mellersta östern är nämligen ett nederlag för allt amerikanskt inflytande och ”förhandlingar” med Washingtons björntjänster i denna region: man blir helt enkelt helt överflödig som aktiv part i regionen.

  Det är det alla dessa amerikanska veton till förmån för den israeliska fascismen handlar om.

 2. Allt vi behöver veta för att förså USAs MÖ politik

  1. USA är apartheid israels första och största H**A.
  2. När det gäller särskilt MÖ så bestäms USAs utrikespolitik av AIPAC
  3. USA gör som den bli tillsagd av AIPAC packen. Därför hindrar USA vapenvila och istället ger ännu mera vapen till satans FOLKMÖRDARE.

  I följande länk kan man läsa hur USA H***R för apartheid israel. Den här gången genom att straffa Sydafrika för landet tog barnamördare regimen till ICJ
  https://www.globalresearch.ca/new-legislation-us-congress-seeks-punish-south-africa/5849935

 3. Israhell kommer ända upp en etniskt ”ren” antisemitisk stat, välpreppat för ett tredje tempel där de ostört kan genomföra sina talmudsekteristiska ritualoffer. Raka motsatsen till vad riktig Judendom är.

 4. Jag börjar få respekt för Brasiliens president Lula da Silva.
  Det som tidigare gjort mig skeptisk är att han varit korruptionsanklagad.
  Men det kanske bara var just anklagelser?

  Nu har Lula da Silva gjort uttalanden i Afrikanska Unionen där han fördömer Israel som folkmördare för dess nuvarande brutala härjningar i Gaza.
  SVT säger också att Lula da Silva är en av de mäktigare ledarna i Världen som gjort uttalanden mot Israel.
  Jag tror det har betydelse och han kanske kan få fler med sig som inte automatiskt viker ned sig för dominanterna USA och Israel.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/lula-da-silva-jamforde-israel-med-nazityskland-blir-bannlyst-fran-landet

   • Ja, det kan jag göra.

    Fria Tider har en bra huvudrubrik i saken också.
    Dessutom med en trevlig bild på Lula da Silva.
    Det är en kort men kärnfull artikel där det mesta kommer fram.
    I slutet också en kort kommentar.

    Människor på den här sidan vill säkert ha mer, men jag tror den här sortens journalistik som mängden kan konsumera.
    Det tar någon minut att läsa och ta till sig sen är det registrerat och klart.

    Det är inget emot Global Politics mer uttömmande artiklar.
    Det är mer att kunna tjäna olika sorters publik.
    ”Konsten att kunna prata med bönder på bönders vis och till de lärde på latin.”

    https://www.friatider.se/israel-portar-brasiliens-president

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here