Debatt i DN ”För Sveriges säkerhet: Samarbeta militärt även med Ryssland – inte med Ukraina”

4
1359
Hultqvist och Ukrainas försvarsminister Reznikov 211214. Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet.

Dagens Nyheter har nyligen publicerat artikeln Ukrainas försvarsminister: Kremls utpressning fungerar inte Där står att läsa ”Kremls militära hot och utpressning mot Ukraina fungerar inte. Och blir det ändå en ny rysk attack så blir det ett angrepp på hela Europa – som kommer att svara. Den trosvissa attityden har Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov som på tisdagen mötte Sveriges utrikes- och försvarsministrar.” Detta i samband med besök hos försvarsminister Peter Hultqvist som säger ”– Vi fördjupar det samarbete vi har och gör det tätare. Ukraina har tackat ja till att delta i vår totalförsvarsövning Aurora 2023.”

Detta föranledde mig till en kommentar i DN under ”Ifrågasätt.”

Så Sverige ska stärka det militära samarbete med Europas mest nazisttoleranta land, där nya statyer rests över nazister efter statskuppen 2014 mot folkvald president i av OSSE lovordade val. Ukraina som inte följer Minsk II avtalet med Tyskland, Frankrike och Ryssland om ökad självständighet för Donbass i öster utan i stället huvudsakligen bedriver ett angreppskrig, ett inbördeskrig som OSSE säger. Med USA:s stöd. Fattigdomen i Ukraina han mångdubblats enligt Världsbanken. Landet var mycket mer självständigt före statskuppen. Den valde presidenten Janukovitj gjorde sin första utlandsresa till EU, i andra hand kom Ryssland t.ex.

Varför tror man okritiskt på uppgifter från USA som varit felk i viktiga frågor (Vietnamkriget, inför Irakkriget, om Russiagate mm) och som är ledande i brott mot FN-stadga och folkrätt? I statskupper mot demokratier.

Vad skulle Ryssland vinna på att angripa ett land med stora problem och dra på sig hela världens kritik? Kan detta vara ett spel som ska motivera att Ukraina får bli medlem i Nato, samtidigt som landet drar bort uppmärksamhet från stora inhemska problem. För Sveriges säkerhet är det mycket viktigare att Sverige söker samarbete även med Ryssland. Ju närmare desto större trygghet för oss. I vems intressen bedrivs svensk försvarspolitik?

v

Föregående artikelKommer Etiopien att bli en drivkraft för afrikansk renässans eller hamna i USA:s klor?
Nästa artikelPorosjenko döljer sina spår. Varför åkte ex-presidentens mördare till Sverige?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Utgivarna på Alliansfriheten.se skriver inledningsvis i ”Vad bör vara Sveriges hållning i Ukrainafrågan

  ”Sverige har inga egna intressen att bevaka eller tillvarata i Ukraina. Sveriges plattform i sammanhanget kan inte vara någon annan än att FN-stadgan ska respekteras av berörda aktörer och att ingångna avtal ska upprätthållas och implementeras av parterna.

  I Ukraina pågår i delar av landet ett åtminstone hittills relativt lågintensivt inbördeskrig med direkt och indirekt inblandning från stormakters sida.

  Sverige bör inte engagera sig i Ukrainas interna affärer. Vi ska inte låta oss dras in i det stormaktsspel som pågår i landet och runt dess gränser och omgivande stater; helt utom vår kontroll och med agendor vi inte kan överblicka eller påverka.

  Att Sverige nu träffat ett avtal med Ukraina om ytterligare fördjupat försvarssamarbete, ligger inte i vårt intresse. Det riskerar bara att vi involveras i svåröverblickbara och oförutsebara händelseförlopp som kan utlösas under hand som spänningarna alltmer trappas upp.” ….

 2. Förstår bara inte hur länge man orkar med detta,efter 8långa år så blir det bara värre för varje år.Det är så svårt att förstå detta. Ryssarna får flytta sina militärer hur dom vill inom sina gränser,detta e ju inte klokt. Först hela våren och nu från hela hösten.Ryssarna sagt samma sak som man sa i våras och hållt fast vid det,dom kommer inte invadera och jag kan inte förstå detta idiotiska som pågått för inget. Läget är helt tvärtom och Ukraina har själva över sin halva armé i beredskap utan att någon här i väst nånsin nämner det,och man har aldrig heller varit intresserade av att hålla Minsk avtalet. Man bryter mot avtalet själva men det skylls som vanligt på ryssarna bara,och man har hela tiden haft hela sin armé som betett sej hotfullt,utan o nånsin höra om det,nu senast från hösten skickade man ju direkt mer än halva armén, utan att någon här skrev om det.Jag förstår bara inte hur man orkar med detta skit år efter år.Krigsförbrytarna usa ligger ju på andra sidan havet,det är vi Sverige och Europa som är grannar med ryssarna,hur länge till ska detta idiotiska fortsätta.Sluta också för fan att ständigt gulla med Kiev-regimen när man aldrig följt Minsk avtalet. Hur orkar man fortsätta såhär idiotiskt år efter år,jag har så otroligt svårt att förstå något mer här

 3. I vems intressen bedrivs svensk försvarspolitik? I Usa,s förstås och absolut inte i Sveriges. Ett land som släppt två atombomber över Japan, en över Hiroshima och den andra över Nagasaki EFTER det att de försäkrat sig om effektiviteten hos bomben. Hundra tusentals döda och ett ofattbart lidande hos många fler skadade. Dessutom ett eskalerande lidande eftersom det är så strålningsskador verkar. Och det var ändå bara början .. och ingen ursäkt till dags dato. Peter Hultqvist har tillsammans med ngr välkända borgerliga krigshetsare sett till att binda upp Sveriges försvar till den krigsmakt som förutom det ovan beskrivna till stora delar också är ansvarigt för ett sönderbombat och sönderskjutet Irak, Syrien, Afganistan och Libyen m.fl. Vill vi ha det så? Vi får inte längre godkänna FN,s fördrag mot kärnvapen, trots att Sverige varit en av initiativtagarna till fördraget. Amerikanarna har gjort norra Sverige till ett övningsområde för sitt flygvapen trots att rennäringen störs. De finns norrut, de finns på Gotland och säkert på flera andra platser också. Vill vi verkligen ha dom här??? Dessa krigshetsare håller på att grotta in oss i en konfliktsituation som vi aldrig kommer att få kontroll över.

 4. Det är verkligen något som inte stämmer håller helt med. Hela detta året nu så har medierna och hela väst med usa i spetsen betett sej vidrigt och helt ensidigt mot ryssarna. För att ryssarna flyttat med militärer hit och dit INOM SINA EGNA GRÄNSER och detta är hur Europa svarar. Ni som är så galet kära i usa,då ser ni vad alla politiker där tycker och säger DAGLIGEN på båda partierna ihop med medierna mot ryssarna. EU bevisar bara ständigt vilka knähundar dom är åt krigsförbrytarna usa,trots att det är dom själva som är grannen med ryssarna. Lägg ner hur orkar ni. Ryssland får flytta sina militärer hur dom vill inom sina EGNA GRÄNSER. Varför gnälls ALDRIG på usa beteende och deras militärer NÅNSIN istället,där det finns HUR MYCKET SOM HELST ju? Hur har vi nått åt denna så lägsta punkt

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here