Porosjenko döljer sina spår. Varför åkte ex-presidentens mördare till Sverige?

11
1620
Poroshenko. Wikimedia.

Aftonbladet rapporterade sent i går kväll ”De kallades för en ukrainsk ”dödspatrull” och greps under dramatiska former på en bensinmack i Norrtälje. Men männen släpptes och nu har två av dem utvisats, enligt Aftonbladets uppgifter. – Man grep in för tidigt, man hade rätt underrättelseinformation men fel tidpunkt, säger en källa.”…. ”Enligt flera källor till Aftonbladet ska underrättelserna som NOA fick ha stämt – men ingripandet skedde för tidigt. – De ingrep för att de trodde att brottet skulle äga rum inom kort, men så var inte fallet. Därför räckte inte bevisen för en häktning, säger en uppgiftslämnare. De två männen som är bosatta i Ukraina har nu utvisats, enligt Aftonbladets uppgifter.” Uppgifter: Polisen slog till för tidigt – därför släpptes ”dödspatrullen”

En läsare skickade mig i morse en av honom översatt artikel som förmedlar betydligt mer information i frågan. Jag kan inte bedöma sanningshalten, men finner inte beskrivningen orimlig. Man tänker bl.a. på Sveriges starka engagemang för nazitoleranta Ukraina. Avvaktar mer information.

________________________________________________________________

Porosjenko döljer sina spår. Varför åkte ex-presidentens mördare till Sverige?

Svenska undersåtars lugna liv sprängdes av nyheten att en grupp mördare från ukrainska ”dödsskvadroner” hade anlänt till landet för att eliminera en tidigare kollega.
Nästan alla tidningar och TV-kanaler rapporterade att en svensk polisinsatsstyrka hade gripit tre ukrainska medborgare misstänkta för att planera ett mord, rapporterade den ledande dagstidningen Aftonbladet.

Tidningen kallar ukrainarna för medlemmar av ”dödsgruppen” som greps i staden Norrtälje, dit de hade anlänt för att förbereda mordet. Enligt Aftonbladet är ärendet omgärdat av sekretess och extraordinära säkerhetsåtgärder har vidtagits, eftersom de ankommande ”gästerna” är professionella mördare. Hur den svenska säkerhetstjänsten spårat upp mördarna och hur den kommit till dem är oklart. Och polisen vägrar kommentera dessa frågor. Men, enligt tidningens källa till polisen, konstaterades det med säkerhet att medlemmar av den ukrainska ”dödsgruppen” anlände till Sverige för att eliminera en specifik person. Polisen kommer inte att uppge hans namn. Enligt det material som polisen lämnat till domstolen kan mordet ha varit planerat till den 5 december 2021 och att förberedelserna har fortsatt från den 1 december.

Två av de gripna ukrainarna misstänks ha planerat mordet, och den tredje greps för medhjälp. Enligt materialet som lämnats in till domstolen kontaktade två ukrainare en tredje medborgare i Ukraina, som är bosatt i Sverige sedan ett år, han är 30 år och hans två gäster är 40 år. Åklagaren i fallet, Patrick Sonevang från den nationella enheten för bekämpning av internationell och organiserad brottslighet, avböjde kategoriskt alla kommentarer. De gripna ukrainarna har redan skaffat advokater. – Än så länge har jag inga kommentarer till processen. Det är för tidigt, säger Fredrik Liljeblad, som företräder en av de gripna, till tidningen.

Men sajten ”Antifashist” kan avslöja namnet på den som jagades av de ukrainska mördarna från ”dödsgruppen”. Det är Sergei S (initialer, namnet finns i artikeln), som gömt sig i Sverige i flera år nu. Sergei gav flera högprofilerade intervjuer, bland annat till ryska tv-kanaler. Vi kontaktade honom och han sa att mördarna verkar ha kommit för honom. Och alla hans försök att täcka sina spår, verkar det som, inte hindrade dem från att beräkna hans bostadsort.

Sergei påminde om att SBU under Petro Porosjenkos tid bildade särskilda illegala grupper för att döda och skrämma motståndare till regimen. Ex-presidenten känner till dessa hemliga enheter. Ett erbjudande om att leda en av dessa grupper mottogs av Sergei S, en militärinstruktör och tidigare biträdande chef för Azovregementets träningsläger. Han tackade nej till det ”frestande” erbjudandet, men kidnappades omedelbart av SBU och torterades. Mirakulöst nog lyckades han fly från tortyrkamrarna i SBU och fly utomlands.

En sådan ökad uppmärksamhet från SBU för hans person beror på det faktum att han beordrade en sabotage- och spaningsgrupp i Azov, och sedan tog positionen som biträdande chef för ett träningsläger.

Denna erfarenhet intresserade SBU, som på instruktioner från Petro Poroshenko skapade flygande dödsskvadroner för att slå ner motståndare till presidenten och skrämma den politiska oppositionen.
Någon Lisogor, en agent för SBU och en rekryterare av lönnmördare, försökte rekrytera Sanovsky till dödsskvadronerna. Under Porosjenkos dagar utspelade sig aktiviteterna för ”dödsskvadroner” i sin helhet: mord och bortföranden av människor blev vanlig praxis. Och Lisogor dolde inte vem som låg bakom detta och varför de så behövde en erfaren instruktör från Azovregementets. Han blev vän med Sergei och berättade öppet för honom en massa onödiga saker. Så under ett av mötena med Lisogor fick Sergei S veta att han var en heltidsrådgivare till chefen för kontraspionageavdelningen vid SBU, general Alexei Petrov. Han är Petro Poroshenkos hantlangare, en figur som absolut inte är offentlig, men det var han som anförtroddes av Poroshenko att skapa en skvadron av hyrda mördare som skulle utföra hans order.

Sergei S sa att Lisogor i juni 2017 berättade för honom att, på direkt order av Petrov, hade ett nätverk av illegala grupper skapats ”för aktiva åtgärder på Ukrainas territorium”, inklusive ”eliminering av personer som inte håller med den nuvarande politiska kurs.” ”När han nämnde att han uppskattar min erfarenhet och detaljerna kring uppgiftsutförandet av den enhet jag ledde, föreslog han att jag skulle samla en stridsgrupp på sex till åtta personer från tidigare kollegor,” sa Sergei till en av de ryska medierna. Dessutom ”kommer alla organisatoriska och tekniska problem att lösas på högsta statliga nivå, men ingen av oss kommer att bli officiellt registrerad ens som agenter.”
Lisogor uppger också att en av Azov-ideologerna, Yaroslav Babich, som påstås ha begått självmord i sin lägenhet i juni 2015, faktiskt dödades. ”Den ena ströp honom och den andra vred hans testiklar så att Babich inte kunde skydda sin hals. Detta är en vanlig praxis för dem, säger Sanovsky.
Babich beordrades av chefen för ”Civil Corps” och ex-justitieminister Roman Zvarich. Lisogor namngav artisterna: den tidigare Azov-kämpen Sergei Korovin är en annan Azov med anropssignalen Polubotok.

Babichs fru Larisa trodde inte på självmord. I dag anklagar hon öppet ledningen för National Corps för mordet på sin man. Lisogor berättade också för Sergei S att en påstådd oavsiktlig explosion, från vilken en pensionerad överste från det högsta underrättelsedirektoratet för de väpnade styrkorna i Ukraina Vyacheslav Galva dog när han inspekterade ammunition hösten 2014, organiserades av en illegal grupp av SBU. Han dödades för att han vägrade samarbeta och kritiserade myndigheterna.

Enligt Sergei ligger dessa grupper bakom många attacker mot politiker, journalister och offentliga aktivister. Ibland blev folk helt enkelt rädda, de gick själva till polisen eller SBU, bad om säkerhet. Så hamnade de i fällan. Lisogor sa att flera dussin aktioner redan hade genomförts. ”Som jag förstår det var dessa grupper inte bara tänkta att skrämma och eliminera politiska motståndare, utan också de som tvivlade och inte samarbetade. Dessutom användes de helt enkelt i ekonomiska käbbel, säger Sanovskiy. Samtidigt betonade Lisogor ständigt att gruppernas verksamhet godkändes av Petro Poroshenko och att Petrov var direkt underordnad den ukrainska presidenten, utan att gå förbi chefen för SBU.

Idag försöker Porosjenko spela nationens beskyddare igen. Den femte presidenten förstår att samhället kräver en hård hand och försöker framställa sig själv som en kämpe mot ”Putins aggression”. Han vill bevisa inför USA och EU att ingen bättre än han kan klara av rollen som den trogna vakthunden för västvärldens intressen. Han träffade EU-ländernas ambassadörer, där han övertygade dem om styrkan i sina positioner i samhället och återigen fördömde hårt Rysslands ”aggressiva” strävanden.

Porosjenko sitter fast i rollen som en hård kritiker av presidenten-komiker. Han smutsar ner Zelenskiy för hans oförmåga att stå emot ”rysk aggression”. Men det finns en svårighet: det förflutna hinner ikapp ”chokladkungen”. Och domare Chaus, kidnappad av SBU från Moldavien, kan berätta om den femte presidentens kriminella vinstplaner. Och skelett faller ut ur det förflutnas garderober, vilket tyder på Porosjenkos inblandning i kontraktsmord, i synnerhet i elimineringen av journalisten Pavel Sheremet. Så ex-presidenten måste börja städa upp vittnen till sina kriminella aktiviteter. Och Sergei S är en av dem som öppet berättar vem och hur Porosjenko beordrade att likvidera.
Dödsskvadronerna som skapades i Ukraina under Porosjenko sådde terror och dödade motståndare till regimen, eller till och med bara slumpmässiga människor, som Porosjenko använde för att utlösa ett psykologiskt krig i landet. Media skrämde befolkningen med det påstådda aktiva arbetet av ”FSB-mördare” i landet, på vilket Porosjenkos brott avskrevs. ”Nationens fader” kan inte annat än att förstå att alla planer på att återvända till makten kan begravas av avslöjanden från tidigare mördare. Därför skyndar Porosjenkos mördare till Sverige för att tysta Sergei S. Men deras gripande och den kommande rättegången kan bli droppen som kommer att sänka Porosjenkos betyg och för alltid begrava hans ambitioner att återvända till presidentposten.

Relaterat
Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, emigration, och därtill misstänkta valmanipulationer.
Zelenskij utnämner nazist till Ukrainas hjälte
Det falska hotet från Ryssland
Ukraina hotar Ryssland med krig!? Zelensky varnar Kreml!

Trappar Ukrainas regering upp för ökat krig mot landsmännen i östra Ukraina?
Ukrainas sönderfallande ekonomi
Dags att erkänna statskuppen i Kiev, Ukraina, efter sju år!
Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.

Putin varnar Poroshenko för att inte följa Minsk-avtalet.
Som observatör vid valet i Donbass, Ukraina. “Varför får vi inte bli en del av Ryssland?”

Ukrainare i Ryssland får inte rösta. Demokratisyn?
Ukraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Krav för de-eskalering av den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina
Ekonomisk situation i Ukraina efter USA-stödd statskupp.
Sverige ökar försvarssamarbete med fascisttoleranta Ukraina.
Ukraina-krisen: Från Nulandkakor till ett nytt kallt krig. Del 2.
Dödsskjutningarna på Maidan – vetenskaplig rapport: USA-stödd ”false flag”.
FN kritiserar Ukraina skarpt för fem års tystnad efter attentatet i Odessa. Vad hände?
I Ukraina stoppas kritisk dokumentärfilm av Oscarsvinnare.
Ukraina-valet: Krigspartierna förlorade, medan storsegraren Zelensky hotas av nytt Maidan.
Zelensky blir president i Ukraina: Bakslag för USA, EU, IMF och Sverige samt nazismen.
Ukraina under Poroshenko: Stor ökning av fattigdom, nazistmanifestationer, korruption, emigration, och valmanipulationer.
Fredshotet … Varför USA behöver krig med Ryssland och hur man kan stoppa det.
Sverige deltar i planläggningen av Nato-krig mot Ryssland? Ökad risk för krig i Sverige…
Ukraina hotar Ryssland med krig!? Zelensky varnar Kreml!

Föregående artikelDebatt i DN ”För Sveriges säkerhet: Samarbeta militärt även med Ryssland – inte med Ukraina”
Nästa artikelDebatt i DN Debatt: Vems agerande är ett hot mot oss alla? Rysslands eller USA:s?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

 1. Vi kommer med tiden tyvärr få veta mer om dagens ukrainska våldsbenägenhet.

  Vi ska inte tro att det sedan 2014 i ukrainska politiska maktstrukturer sitter stackars fröknar och gråter maktlöst dag och natt när den ryska björnen går och nosar utanför husväggarna. Så har aldrig varit fallet.

  Europas mest våldsamma och aktivt hatiska och politiskt psykopatiska rörelser rör sig inte bara i ukrainska demonstrationer och ute i gerillaklädda persedlar på ”slagfältet”, de har också bokstavligt rört sig in i de förr legala polisiära och militära statliga strukturerna, och utövar numera aktivt i plan och handling sin verksamhet på plats.

  Herrar som Avakov och Jarosh finns idag inne i de förr legitima polisiära och militära strukturerna; själva tänkandet i den ukrainska staten är idag fullständigt militariserat och självradikaliserat.

  Häromdagen kom uppgifter att rådgivare från amerikanska CIA och NSA i många år varit överrockar på de ukrainska styrkeministerierna (”siloviki”).
  Ukraina har precis som Portugal och Spanien fram till 1974/1975 förvandlats till mycket repressiva reaktionära högerregimer med amerikanskt närvarande och gillande.

  Dagens Majdanrevolutions eftermäle är idag kapat av fascistiska rörelser, helt och hållet, och jag tror dagens västliga tystnad om det tilltagande brun-svarta Ukraina kommer både att straffa sig och bli ett stort bekymmer, inte minst för de blinddöva västliga journalisterna.

  Kan verkligen Nato och EU ta in ett land som dagens Ukraina i sina led när det en gång vägrade ha att göra med juntans Portugal och Spanien?

  Nu är tack och lov ”gamla” europeiska länder som Tyskland och Frankrike emot ukrainsk Nato-anslutning: ett ljust europeiskt hälsotecken.

  Ukrainas amerikanisering kommer till slut, som vanligt, bli det största handikappet för Ukraina självt.

  Att de ukrainska våldsverkarna nu sprider sig utomlands är ingen förvånad händelse. Vi vet att ukrainska rörelser planerat terrordåd bl.a. mitt i Moskva. De som påstått det vara paranoida påhitt får nog med dessa ukrainsk-fascistiska dödsskvadroner i Sverige tänka om.

  Ukrainas politiska strukturer börjar idag verkligen bli ett allvarligt hot mot europeisk och västlig demokratisk civilisation.

  Vi kan utgå att detta också är amerikansk planering: att låta ukrainsk instabilitet och våld sprida sig utanför de ukrainska gränserna, för att försvaga europeiska förhandlingspositioner.

 2. Det fascistiska Portugal var en av NATO:s grundarstater 1949. Det fascistiska Spanien fick senare någon sorts hängavtal. Så då bör väl ett fascistinfekterat Ukraina egentligen inte vara något problem för NATO att umgås med?
  Lite konstigt språk i artikeln, för övrigt. Översatt från ryska av någon som inte helt behärskar svenska, eventuellt?

  • Jo då, jag vet att Portugal var Nato-medlem redan innan nejlike-revolutionen 1974 (min betoning i svaret var på innereuropeiska frågor, Nato styrs ju de facto fullt ut från Washington utan ens informell europeisk vilja som en rent amerikansk organisation för att förvalta vasallerna och pseudodelstaterna i Europa), då för övrigt mitt i kaoset hela portugisiska försvarsministeriets hemligaste arkiv hamnade hos KGB…(läs i general Oleg Kalugins ”Spymaster”), men Portugal var först efter 1974, och från främst 1986, jämte Spanien, då först med i sameuropeiska frågor med medlemskapet i EG.

   Man behöver dock inte Nato-medlemskap för att vara nära knuten till amerikanska krigsmakten.
   Idag har amerikanerna mer soldat och materiel sammantaget i Japan och södra Korea än i hela Europa. Ukraina kan -och är egentligen redan- på militära planet nära knutet med amerikansk krigsmakt, utan att vara Nato-medlem.

   Om Ukraina repar sig (närmaste 1-2 åren) politiskt och en vältänkande och välgörande opposition kan ta över landets fullständiga katastrofkurs (i alla riktningar), kan dess amerikanska vasallstatus snabbt avslutas, allra bäst för att avsluta den amerikanska invasiva konfrontationen inne i Europa, som vi redan vet inte leder någonstans för just Ukraina självt som tveklöst tycks vara på väg mot ett irakiskt eller afghanskt slutscenario. Egentligen tyder inget på motsatsen, vi undrar när och hur kraschen inträffar.

   För kommer gör den: Ukraina nästa år kommer säkert vara ett helt annat politiskt landskap.

 3. Ukraina påminner om Finland efter kriget, på 1950/60 var det öppet hus för finländare, trasiga människor som tog Finlandsbåten, och sen förekom i kriminella sammanhang, ofta finländare, post- och bankrån, slagsmål, fylla, efter alla finska krig fanns det gott om människor som farit illa, detta var väl känt i Sverige. Idag finns det väl 500.00 finskfödda i Sverige, inte oansenligt, dubbla medborgarskap, men de bor hellre i Sverige, och märks inte av, vill inte vara finnar.

  Inte undra på att regeringen av någon anledning arbetar upp kontakterna med Ukraina, någon form av historisk identifikation ? Men Sverige vill ju inte ha någon ukrainsk diaspora, de har väl fått EU-visum-frihet, som Ustasja-kroaterna, terrorister som ställde till så mycket problem, men det verkar som Ukraina idag särbehandlas, som de två som mördade en pensionär och stal hans bil, friades sen, ”dödspatrullen, släpptes, det kan mycket väl bli en ukrainsk brotts- & terroraktivitet i Sverige, och många vill nog inte bli inkallade till krig, det börjar så och svenska myndigheter uppträder ju underligt i detta, som sagt kanske någon rycker i trådar, med dessa, lika som polisen med USA-sympatier, slog till mot Assange, och då finns det ingen som ansvar, man kan inte undgå att bete sig. Frågan är vem som använder statsapparaten, för sina syften, vi är ju vana med att svenska staten kapas av särintressen.

  På 1990talet var det öppet hus för jugoslaver att åka hem och kriga, sen lika med libyska krigare 2011, inga säpo-problem, då inte, Sverige var ju själv med och JAS-bombade, Afghanistanbataljonerna fylldes upp lite fint så där, som ingen idag vågar prata om, men som kom rekylen med IS-krigarna, ”Det var inte OK att åka till IS”, sa landsfadern, Löfvén, på den nivån var och är det. Vi har anledning att följa den ukrainska frågan, den svenska etablissemanget utsätter oss ständigt för problem, risker och faror, både inrikes (Covid) och från utrikes inblandning, (som Ukraina), de gör oss till öppet mål, när de driver sina ofta personliga frågor
  inuti statsapparaten.

  • Sveriges inblandning i den ukrainska katastrofen blir säkert inslag för framtida analyser och debatter.

   På sätt och vis påminner den nog mest om Vietnam i det amerikansk-vietnamesiska krigets inledning: det gick inte -och man fick inte- kritisera just amerikanska ställningstaganden.

   Den här rent masochistiska lydnaden inför amerikanska felbeslut är ännu en gång galet, precist som det först initiala stödet för ”demokratin” i Sydvietnam (eller Afghanistan för den delen); verkligheten tränger sig sedan på och sedan kollapsade självklart den amerikanska politiken i såväl Sydvietnam som Afghanistan.

   Dagens Ukraina kommer att kollapsa likadant.

  • Stämmer inte om Finländare. Den stora massan som kom till Sverige på 50-60-70 talet var hårt arbetande, i den tunga industrin. Mycket gick på export som höjde levnadsstandarden för hela befolkningen i Sverige. Vi Finnar i Sverige som kom hit på den tiden har aldrig tänkt att vi inte vill vara Finnar, oberoende dubbelmedborgarskap.
   Det finns Svenska slödder också om det nu behövs nämnas.
   Att jämföras med Ukrainare som har varit en del av kazarien är bara löjligt.

 4. Enligt Uppdrag Granskning finns det ryska/tjetjenska mördarband i Europa som opererar med liknande motivbilder. Ukraina har en liknande maktstruktur, knappast förvånande om de också har mördarband på uppdrag av makthavare

  • Tyvärr så har Sverige mycket värre problem med de importerade mördarbanden från Mellanöstern, Afghanistan, Somalia som härjar i Rinkeby, Rosengård, Tensta osv. Uppdrag Gransknings uppdrag är att sprida dimridåer numera när Janne lämnat skutan!

 5. Det har redan gått 8år.Håller med om att Sveriges katastrofala inblandning i Ukraina skitet kommer vålla starka inslag av större debatt och analyser i framtiden. Man har ju på allvar gått ALL IN här av precis alla i väst, diplomatiskt, politiskt,militärt och ekonomiskt utan att nånsin vikt en tum,och detta är resultatet efter 8år. Detta Ukraina skitet kommer straffa sej snart för EU,de håller aldrig

 6. Varför spekulera så vilt när det saknas information? Källan som anges är ju uppenbarligen i te trovärdig.

  • I och med att det är en polisutredning och en insats som slog till förtidigt (jag hoppas det var en slump) och en säkert hemligstämplad utvisning, får vi säkert aldrig reda på alla detaljer och kompletta källor eftersom det rör sig om spaningsmaterial.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here