Debatt i DN med redaktören om Wagner, Putin, Ukraina

16
2150


DN fortsätter sin kritiska granskning av Wagnergruppen, en grupp legodoldater från Ryssland.

DN skriver ”En stor grupp legosoldater från den ryska Wagnergruppen skickades till Syrien 2015 för att stödja diktatorn Bashar al-Assad och säkra oljefält. I förra veckan beslutade EU att införa sanktioner mot Wagnergruppen som enligt beslutet är skyldiga till mord, tortyr och brott mot de mänskliga rättigheterna i flera länder. Enligt USA är Wagner en proxystyrka åt den ryska militären.” Legosoldaterna från ryska Wagnergruppen torterade och halshögg hans kusin

I artikeln beskrivs sedan en sadistisk behandling av en man i Syrien, vilket naturligtvis mycket väl kan ha skett.

Jag kunde inte låta bli att lägga mig i diskussionen med ett par kommentarer under ”Ifrågasätt” (max 1500 tecken, länkar till denna blogg och sociala medier accepteras inte). Har tidigare publicerat denna artikel om Wagnergruppen. DN – debatt idag ”Legoknektar i Wagner – Putins hemliga armé”

Jag uppmanar andra som har tillgång till media som tillåter kommentarer att utnyttja denna möjlighet.

_________________________________________________________________

 

Min första kommentar: Varför ingen kritik eller sanktioner mot USA mångdubbelt större legoarméer, vars brott och våld är mycket väl belagda?

Blackwater alias Xe alias Academi är väl känt för en del av sitt våld.

Wikipedia skriver ”Företaget Blackwater har verkat i bakgrunden av Irakkriget som en privatarmé, och har blivit allt mer uppmärksammat för oprovocerat våld, och dess inblandning i ett otal dödsskjutningar av till synes oskyldiga passerande civila. Bland Iraks befolkning är denna typ av företag ökänt och avskytt för dess vana att ”skjuta först och fråga sedan”

Är det så att artikeln rentav ”silar mygg och sväljer kameler”?

Många länder har lego-arméer, USA:s har 30 gånger fler än Ryssland enligt Wikipedia ”Wikipedia skriver ”En rapport från Congressional Research Service från 2007 visar att 182 000 anställda till privata militära företag och privata säkerhetsföretag är kontrakterade under amerikanska myndigheter i Irak. Av dessa är 118 000 irakier, 21 000 amerikaner och 43 000 kommer från andra länder, bland annat Chile, Fiji, Nepal, Sydafrika och Storbritannien. ”

Wikipedia anger att Wagner grupper har 6000 man – dvs. USA:s legogrupper är 30 gånger större.”

Min kommentar fick i sin tur 27 kommentarer. Redovisar ett par nedan.

Wagner Group. Bild: EA World View.

Motkommentar i DN från LS: Enkel fråga igen Anders, Anser eller anser du inte att Ukraina är en självständig stat och som sådan har full rätt att besluta över sin egen utrikespolitik (utan att fråga kreml)…Om du nu tycker att Ukraina inte har den rätten har Polen Finland eller Sverige det eller anser du att vi också måste fråga Kreml om lov innan?

Mitt svar till LS: Ukraina är formellt en självständig stat efter den av USA och EU stödda statskuppen mot folkvald president i februari 2014. Politiskt mycket starkt beroende av USA, betydligt mer självständigt innan. Man kan notera att Ukraina inte följer Minsk II-avtalet som förhandlades fram av Tyskland, Frankrike och Ryssland 2015, som stipulerar ökad självständighet för östra Ukraina. Tyskland och Frankrike bryr sig inte. Självständiga Ukraina för i stället inbördeskrig mot östra Ukraina och självständiga Ukraina har rest nya statyer över nazister enligt bl.a. Sveriges Radio.

Motkommentar i DN från PÅ: USA har inte mångdubbelt större legoarméer. Blackwater är inte en armé. De jobbar i små grupper som vakter. Dessutom är Putin en diktator och absolut inget hans trollarmé på Internet eller fysiska motsvarighet i Wagner används till något gott ens på papperet. De används som artikeln påvisar för att stötta andra despoter när de inte bara rumlar runt i Rysslands gränsland och sprider skräck. Whataboutismen är i särklass det bästa dylika tyckare kan komma med och att i det försvara gangstern i Moskva och hans otaliga brott är bara för jävligt. En dag hoppas jag krigsförbrytaren bakom denna förödelse får sitt straff.

Mitt svar till PÅ: Blackwater, alias XE alias Academi anses på goda grunder vara en legoarmé. DN (Mellanösternexperten Erik Ohlsson) skrev i mars i år
”historien om hur en högerkristen pappas gosse, Erik Prince, blev kung över världens legoknektar.””Erik Prince har blivit multimiljardär på att leverera soldater till krig världen över. När hans underordnade dödar civila benådas de av Donald Trump.”…”Erik Prince lockade soldater från elitförband världen över – Navy Seal, brittiska SAS, tyska GSG 9 – med höga löner och goda förmåner.

Det var Blackwaters män som fick vakta det högkvarter CIA inrättade i Kabul, sedan amerikanska trupper erövrat Afghanistans huvudstad Kabul i november 2001. ”
”I stället blev Erik Prince något av en symbol för USA:s alla missgrepp i Irak efter invasionen – arrogansen, oviljan att anpassa sig, tron att våld och dollar löser alla problem. Blackwaters inhyrda knektar hamnade ofta i konflikter.”

Putin fick 2018 en stor seger vid presidentval med flera kandidater. Han fick 51 % av de röstberättigas röster (medan Biden fick knappt 40 % vid presidentvalet i USA 2020). Legitimtet är inte oviktigt. Kritik av ”whataboutism” är här vanligt mot den som vidgar perspektivet och tar fram relevanta fakta.

Biden, delaktig i kriget i Afghanistan, Irak, Syrien med hundratusentals döda är verkligen den kvalificerade krigsförbrytaren, eller hur Per?

En annan kommentar till de som lyfter fram USA:s demokrati: Valsystemet i USA har stora brister.

Presidentkandidaterna måste ha tillgång till hundratals miljoner dollar – en inbyggda korruption. Förre presidenten Carter hävda ratt USA inte längre är en demokrati, bl.a. i Oprah W:s show.

Vi har ”Gerrymandering, förändringar i valkretsindelning som görs enbart för att gynna ett visst parti eller en viss kandidat. ” (Wikipedia).

Lågt valdeltagande: Trump fick stöd av 26 % av valmanskåren, Obama 31 % som mest, men Biden över 35 % (och Putin 51 %). Legitimitetsproblem som knappast diskuteras.

I den första vetenskapliga studien baserad på multivariat analys av över 700 policyfrågor av 2 ansedda professorer blev slutsatsen: Trots det till synes starka empiriska stödet i tidigare studier för teorier om majoritetsvalsystem ( Majoritarian democracy) tyder våra analyser på att majoriteten av den amerikanska allmänheten faktiskt har litet inflytande över den politik som vår regering för. ” (https://www.cambridge.org/core/journals/perspectives-on-politics/article/testing-theories-of-american-politics-elites-interest-groups-and-average-citizens/62327F513959D0A304D4893B382B992B).
Över 40 miljoner invandrare, människor som arbetar, betalar skatt får ej rösta. Utvandrade som återvänder och som har suttit i fängelse för grova för brott saknar rösträtt – c:a 6 miljoner. 8% av afroamerikanerna får inte rösta. C:a 20 % vuxna saknar rösträtt.

Den som får flest röster behöver ej vinna presidentvalet (H Clinton vs. Trump, Gore vs GW Bush).

Föregående artikelBortom Hyckleri: Media och Förhandlingsförslagen Ryssland — Nato/USA. Vad gäller?
Nästa artikelÄr ”Kapitalismen verklig välgörare i Karl-Bertil Jonssons julsaga?” (Ekonomiprofessorer i DN Debatt)
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

16 KOMMENTARER

  1. Bra argumentation från Anders Rommelsjö! Både Putin och Assad beskrivs som diktatorer! Argumenten är oklara varför! Båda är som AR visar valda av en majoritet av folket! USA bryter mot FN stadgan när de intervenerar i andra länders interna angelägenheter! Det har skett tidigare med förfärande resultat i Irak, Libyen, Syrien, f.d. Jugoslavien!
    Det som sker mot Belarus och Ryssland har samma karaktär! Söndra och härska med hot och ekonomiska sanktioner!
    Ryssland och Kina hävisar till FN-stadgan i sin argumentation mot USA!
    De vill också att en förstärkning görs av FN! USA sätter sig över FN och internationella överenskommelser och avtal! Uppfattar sig som ” Världspolis”!

  2. Bra Anders. Gillar att du går in och kommenterar på så fint sätt,ihop med riktiga fakta. Själv har jag sedan längesen slutat göra det. Senaste gångerna jag gjorde det för par år sedan,då blev man kallad för rysk trollfabrik.Sen tyckte jag samtidigt också att oavsett vilken artikel som fanns så var det helt ensidigt JÄMT,men även att viktiga fakta saknades med flit. Det var JÄMT uppenbart vad meningen var med deras artiklar,dvs att endast svartmåla ryssarna på alla sätt,och helt utelämna viktiga fakta jämt som talade för ryssarna. Det var bara ryssofobisk JÄMT,och inte min grej. Säger inte att Ryssland är världens bästa. Men dom är mycket bättre än vad DN påstår tvärsigenom. Där är det ju bara samma eviga ensidiga skit JÄMT,att svartmåla ryssarna på alla sätt man kan. All heder åt dej som har all den kunskapen och kompetensen,och som har lusten och orken att ändå kommentera så bra som du gör. Trots dom hårda motgångarna och allt det falska i våra medier utan minsta lilla hänsyn och förståelse för BÅDA sidorna nånsin.Du gör ett så grymt jobb måste jag säga. All heder åt dej 👍

  3. En annan aspekt finns likaså: det finns bara två verksamma partier att rösta på till de amerikanska deputeradekamrarna; deras utrikespolitik är i princip alltid densamma. I Ryssland finns däremot mer än ett tiotal rikstäckande federala partier att rösta på i duma- och senatorskamrarna. Det nämns heller aldrig i till exempel Dagens Nyheter: från kommunistpartiet, socialdemokratiska, västliberala Jabloko (som lever och har full aktivitet), liberaldemokratiska liksom högerpartier.

    Européer kan heller inte i sina nationalval princip rösta bort de amerikanska kärnvapenbaserna eller de amerikanska ockupationsstyrkorna som ännu finns kvar i Tyskland, Italien, Storbritannien, Belgien och Nederländerna -trots att majoriteten av befolkningarna där är avgjort emot både amerikansk utrikes- och militärpolitik liksom kärnvapennärvaro i sina länder.

    Hur demokratiskt är det då?

    Amerikanska, brittiska, sydafrikanska och belgiska legosoldater låg bakom mordattentaten på både Kongos Patrice Lumumba och Dag Hammarskjöld (för den som är född efter år 1980: svensk generalsekreterare i Förenta nationerna vars gärning aldrig omskrivs på Dagens nyheters eller Svenska Dagbladets tidningssidor, där han som klassiskt konservativ numera väl anses närmast som en trotskist i DN:s och SvD:s kretsar).

    Propagandan sägs alltid finnas i öst -men de ensidigaste och enfaldigaste propagandisterna dyker alltid upp i väst, märkligt nog. Jag följer media på de egna språken i flera länder som USA, Ukraina och Ryssland: jag har aldrig på 35 år sett en så ofattbar anti-intellektuell självbedragande propaganda som de senaste åren i amerikansk och europeisk liberal press. Denna har helt tappat det medvetna och intellektuella fotfästet. Man går helt enkelt omkring med paraplyet uppfällt i ett soligt Stockholm när det regnar i Washington. Alltid.

    Det är också därför Syrien vunnit kriget hemma, och USA havererat i Irak och Afghanistan -trots DN:s, SvD:s och the Atlantic Councils högljudda propagandister, som lever i en synnerligt för Europa farlig CIA-dimma.

    Det är denna felaktiga fantasi ett fritt självständigt Europa måste ta sig an: att driva ut det invasiva och fientliga Washingtons intellektuella vanföreställningar inuti och för Europa.

  4. Vardagliga livet i CCCP (Sovjetunionen) från ett amerikanskt studiebesök?
    Harvey and Alice Richards i början av 1960-talet.

    Del 1, Moskva
    https://www.youtube.com/watch?v=ExHCAjRsZhA

    Del 2, Kvinnor och barn i Sovjetunionen 1961. Bildspel med musik.
    https://www.youtube.com/watch?v=oDieMSVHkOI

    Del 3, Det vardagliga livet i Sovjetunionen långt bort från Moskva.
    Irkutsk i sydöstra Sibirien och Tasjkent i Uzbekistan sydvästra Asien.
    https://www.youtube.com/watch?v=Xcuz6BUUl20

    De här filmerna är mycket sevärda. Hade önskat varje film varat två timmar i stället för två minuter.
    Men men ibland får vara tacksam för det lilla.

    Jag noterade bland kommentarerna att man i Moskva kunde ställa en cykel olåst och garanterat ingen rörde den. Samt att man kunde ta långa promenader om nätterna i Moskva helt utan risk att bli rånad eller överfallen.
    Jämfört med Moskva idag vet jag inte men det framgick i varje fall det var långt från så fridsamt i USA:s storstäder på 1960-talet.
    Och det tror jag faktiskt på. Det var betydligt säkrare och tryggare att leva i Sovjetunionen än i USA.
    Men ändå blev Sovjetunionen så vanhedrad hos oss i västvärlden.
    Det känns väldigt falskt idag tycker jag.

    • Tack!

      Fast på svenska heter det ”SSSR”. Jag använder alltid det så slipper man skriva det långa Sovjetunionen eller ”Rådsförbundet” som man länge sade i Finland.

      • Visst är det så.
        Men jag har en känsla av att det finns många i Sverige som skulle behöva veta varför där stod CCCP på de sovjetiska ishockeyspelarnas ryggar.
        Vetskap om Ryssland och Sovjetunionen är tyvärr en politisk påkallad bristvara i det här landet Sverige.
        Det fanns varubrist i Sovjetunionen men vetskap tror jag inte det var någon större brist på. Och det har ryssarna stor nyttan av idag.
        Intresse för Ryssland har jag haft sedan ett antal år vilket jag visat här på bloggen men det är först sedan i somras det itensifierats.
        Det stora är nu att försöka lära mig ryska språket.
        Jag kämpar på, mest om nätterna för jag är uppe och eldar i pannan för det varit så kallt här.
        Det går inte i raketfart men för varje dag lär jag mig något nytt eller slipar på ord jag redan lärt mig. Uppfattar fler ord i tal och sång. Skriver snabbare kyrilliska bokstäver osv.
        Som att renovera en veteranmoped. Pysslar lite varje dag och hoppas någon gång framöver ska kunna leda till ett bra eller någorlunda bra resultat.
        Internet och webben är värdefull.
        Böcker naturligtvis bra, men bästa, roligaste och smidigaste verktyg och sätt finns genom datorn.
        Ryska barnböcker helt underbara. Både i ord och bilder.
        De som handlar om djur är min favorit.
        Jag tror det är säkrast att börja där.
        Som de yngsta barnen som ska lära sig tala och skriva.
        Genvägar?
        Нет

    • Jag hjälpte en gång en japansk man, på salig sovjettid, som förlorat sin svarta portfölj i just Moskvas Metro. Han var där på några slags affärsförhandlingar och nu var alla papperen borta. Han kunde ingen ryska, men behjälplig engelska. Till slut kom vi fram till var han tappat portföljen och jag frågade den kvinnliga stationsvakten, som berättade att en portfölj hade stått en halv dag utan ägare och till slut hade hon hämtat in den, och så fick vi tillbaka den till den japanske ägaren. Ingenting saknades heller. Till och med jag var förvånad.

      Till arbetarklass som, kanske med en hel del andra, kämpar på med studera språk, så fick jag en gång ett råd av en språkprofessor: studera första halvan av vakna dygnet, i dagsljus: då fastnar kunskaperna bättre. Andra halvan av dygnet är tydligen hjärnan slöare för just helt nya kunskaper…

  5. Det var på sensommaren i år jag hittade den ryska musiken på Youtube.
    Den musiken gick in i mig liknande en djup förälskelse. Fyllde mig med liknande lyckokänsla som en förälskelse till en kvinna kan göra om man har tur.
    Förälskelsen verkar inte ge upp heller för den sitter i fortfarande.
    Det går inte en dag förrän jag sitter en längre eller mycket längre tid vid Youtube och letar vad jag kan tycka om. All musik gillar jag inte men ofta traditionell musik, folklig musik samt gärna åt det seriösare hållet om man får säga så.

    En av de första sångerskorna jag mötte på Youtube i somras, tror i sena augusti, var Алёна Шестак, eller Алeна Шестак. Förnamnet stavas olika.
    Aljona Shestak eller Alena Shestak på svenska.
    I kväll kan jag ha fått svaret och då det ena kan vara ryska och det andra vitryska.
    Kvinnan är nämligen från Vitryssland. Det visste jag inte innan och inget nämns på Youtube och för övrigt verkar hon helt okänd som sångerska.
    Fast jättebra. Jag trodde genast hon var professionell sångerska till yrket.
    Hon sjunger inte bara med mun och röst. Hon sjunger med hela kroppen.
    Mun, Händer, armar, ben, ja alltihop.
    Döm om min förvåning när jag ikväll får veta hon är fabriksarbeterska på en konfektionsindustri i Belarus.

    Den här industrin:
    https://svitanak.by/

    Alena Shestak började där som sömmerska men har nu efter åtta år avancerat till arbetsledare.
    Hon började sjunga för sig själv på jobbet vid symaskinen och sedan blev det bara mer och mer.
    Då öppnade hon en egen Youtubekanal och det var där jag fann henne.
    Hennes senaste låt och sång är till reklam för fabriken vid någon utställning

    https://www.youtube.com/watch?v=y2_EdtHAiUw

    Se och lyssna. Det är värt det flera gånger.
    Jag är imponerad. Har inte sett något liknande i reklamsammanhang här.
    Så traditionellt och retro det kan bli fastän i modern och aktuell tappning.
    Många företag här borde kolla den här reklamfilmen.
    Alenas scenkläder är visst designade och sydda av sömmerskorna vid fabriken.
    På fabriken finns även en sångkör där Alena är med.

    Men här i Sverige får vi inget veta om sånt här.
    Bara att Alexandr Lukasjenko är en (hemsk) diktator.
    Det är en så sorglig västpropaganda att man kan gråta åt mindre.

  6. Jag har ett intresse för Ryssland. Vill så gärna veta.
    Min bild av Ryssland är klart positiv men naturligtvis inte korrekt.
    Ryssland är så mycket men ändå så samma.
    Nedan en liten men intressant film från Moskva.
    Se den ni som förstår engelska bättre än jag.
    Men lite förstår jag ändå. Det lilla flickan med barnboken fick upp mina ögon.
    Några sådana böcker jag lånat på Biblan. Kul att studera.
    De allra enklaste ord kan vara svåra för den som inget förstår men det finns bra tolkar och översättare på Internet. Det är bara att hålla på.
    Det finns ett antal ”kurser” med ordförråd på Youtube.
    Jag laddade ner ett tidigare ikväll. En video på nio timmar olika ord och korta fraser.
    Inte enbart substantiv. Tyvärr endast uttal på ryska och svenska då förstås. Inga textade ord.
    Men ändå bra. Vad heter jag och du på ryska? Mor och far osv.
    Uttalet är viktigt. Det är inte för oss givet bokstäverna.
    Korta ordet ”Du” är inte så enkelt att säga på ryska om det ska vara korrekt.

    Filmen visar hur det kan vara i Ryssland idag.
    Somliga kan ha det både trångt, bristfälligt och kämpigt.
    Men de verkar inte precis missnöjda.
    Jag förstår på de i filmen att de längtar tillbaka till Sovjetunionen.
    Tydligen fanns en ordnad trygghet då som inte riktigt finns idag.
    Men jag längtar till Ryssland ändå.
    För mig måste inte allt vara tip top. Men tobaksrökare i lägenheten vill jag absolut inte ha.

    https://www.youtube.com/watch?v=CteL4t_NNds

    • Gillar man äldre typer av ryska sånger kan jag rekommendera Aleksandr Malinin liksom den ryske operabaryton Dmitrij (Dmitry) Hvorostovsky (1962-2017) som dog häromåret alldeles för ung i hjärntumör: de tonerna när han sjunger de gamla ryska klassikerna är verkligen fin kultur. Hvorostovsky ville i sin ungdom bli rocksångare och behöll lite ovanligt alltid sitt långa vackra hår också genom den stora sångar- och solistkarriären. Han sjunger både modernt liksom t.ex. klassiker av Tjajkovskij och den store moderne Sviridov, som tonsatt bl.a. klassiker av poeten Aleksandr Pusjkin.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here